Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το πείραμα της Υδρας

Ο Χρήστος Ζερεφός καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας ,προχώρησε σε ένα πείραμα επιστρατεύοντας έναν συνάδελφό του στην Ακαδημία Αθηνών, τον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Ο σπουδαίος ζωγράφος, εκλήθη να ζωγραφίσει επί δύο συνεχόμενες ημέρες το δειλινό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Υδρα. Εκείνο που δεν γνώριζε ο Τέτσης ήταν ότι τη μία ημέρα η ατμόσφαιρα ήταν επηρεασμένη από τη σκόνη της Σαχάρας και την επομένη είχε καθαρίσει. Οι τέσσερις ακουαρέλες που ζωγράφισε τα δυο δειλινά του Ιουνίου του 2010 διέφεραν εντυπωσιακά. Όταν μετρήθηκαν με τη μέθοδο του πηλίκου κόκκινου προς πράσινο, τα αποτελέσματα βρέθηκαν να ταιριάζουν με τις ψηφιακές μετρήσεις. «Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουμε μαρτυρίες ότι έχει συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη κι όμως παρατηρούμε να υπάρχουν στους πίνακες ενδείξεις συσσώρευσης αιωρούμενων σωματιδίων σε εποχές που δεν υπήρχε ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν υπήρξε κάποια έκρηξη που δεν είναι καταγεγραμμένη. Είναι σαφές πάντως ότι με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να συμπληρώσουμε τις χρονοσειρές και να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ευρώπη αλλά και σε όλη τη Γη», καταλήγει ο κ. Ζερεφός. Σε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη ο κ.Ζερεφός παρουσίασε την ερευνητική του εργασία στο Μέγαρο Μουσικής.,παρουσία και του Ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση..Όπου παντρεύτηκαν η ζωγραφική με την επιστήμη.Φυσικά την παράσταση έκλεψε ο ζωγράφος ,γλαφυρότατος ,διασκεδαστικός ,ονειροπόλος ο οποίος έχει τη φήμη του κολορίστα.Ο Ζερεφός μιλούσε για την ερευνητική του εργασία πάνω στα χρώματα του ουρανού που δημιουργούν τα μικροσωματίδια.Είναι χαρακτηριστικά τα χρώματα του ουρανού στην Ανατολή και Δύση του Ηλίου.
Γιατί εξαφανίζεται το μπλε και έχουμε το πορφυρούν.?Διότι στη Δύση ή στην Ανατολή σκεδάζεται περισσότερο το μπλε πάνω στα μικροσωματίδια επειδή διανύει μεγαλύτερη διαδρομή και υφίστανται μικρότερη σκέδαση το κόκκινο, το πράσινο ,το κίτρινο που η μίξη τους στο μάτι μας δημιουργεί την εικόνα του πορφυρού.Οι αποχρώσεις των χρωμάτων του ουρανού επηρεάζονται από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην Ατμόσφαιρα.Ο Ζερεφός έκανε ανάλυση του χρώματος φασματοσκοπικά και βρήκε τη σχέση κόκκινου προς πράσινο ανάλογα με τα μικροσωματίδια στον ουρανό που μπορουν να προκληθούν από διάφορες αιτίες πχ έκρηξη ηφαιστείου .Μελέτησε αντίστοιχα τους πίνακες που δημιουργησαν ζωγράφοι στο παρελθόν όταν δημιουργούνται τέτοια φυσικά φαινόμενα και βρήκε την αναλογια κόκκινου προς πράσινο .
Η σχέση κόκκινου προς πράσινο δείχνει την κατάσταση της ατμόσφαιρας την εποχή που δημιουργήθηκε το έργο ζωγραφικής.Προκύπτουν σημαντικές περιβαλλοντικές πληροφορίες μέσα από τη μελέτη των χρωμάτων στον ουρανό κατά τη δύση του ηλίου, έτσι όπως τα απέδωσαν στους πίνακές τους διάσημοι ζωγράφοι των περασμένων πέντε αιώνων (Τέρνερ, Ντεγκά, Κλιμτ, Ρενουάρ, Ρόμπινσον, Ντελακρουά, Μονέ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, βαν Ντάικ κ.ά.). 
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής Ζερεφός «αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του πιο σπουδαίου οπτικού οργάνου, του ανθρώπινου οφθαλμού, που μαζί με το ταλέντο και την ψυχή του καλλιτέχνη οδηγούν από κοινού στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όταν δε οι πίνακες αναλυθούν σε κόκκινο και σε πράσινο, περιέχουν πληροφορίες τις οποίες αναγνώρισε ο οφθαλμός, ακόμα και εν αγνοία του ζωγράφου και οι οποίες είναι αντικειμενικές και ανεξάρτητες από τη Σχολή, το στυλ ακόμα και την ψυχική διάθεση του καλλιτέχνη»

H φωτό του ουρανού είναι από τα blogs :