Στερεότυπα* είναι προκατασκευασμένες εικόνες που έχουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους.
Αυτές οι προκατασκευασμένες εικόνες και ιδέες εμποδίζουν τους ανθρώπους να δουν την πραγματικότητα όπως είναι,την παραμορφώνουν και τη διαστρεβλώνουν.Τα στερεότυπα ,αντιπροσωπεύουν και συμπυκνώνουν τη " γνώση" την οποία οι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν,για ορισμένους λαούς,για κοινωνικές ομάδες,κατηγορίες ατόμων
πχ αλβανοί,ηλικιωμένοι,ιατροί, ,οικοδόμοι,άνθρωποι της πιάτσας ή του δρόμου κτλ.
Τα στερεότυπα δεν εμπεριέχουν αναλυτικές αιτιολογήσεις και εκφράζονται με επιθετικούς προσδιορισμούς και τυποποιημένες φράσεις.
Οι κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες τις οποίες αφορούν τα στερεότυπα,μπορεί να είναι ολόκληροι λαοί πχ οι Αλβανοί είναι εγκληματίες,οι Γερμανοί είναι εργατικοί κτλ.
Μπορεί να είναι στερεότυπα με κριτήριο το φύλο :Oι άνδρες είναι ανίκανοι να φροντίζουν τα παιδιά,οι γυναίκες ακατάλληλες για διευθυντικούς ρόλους.
Μπορεί να είναι στερεότυπα με κριτήριο τη φυλή ,τη κοινωνική τάξη ,το χρώμα στις ομάδες αυτές αποδίδεται ένα συγκεκριμένο γνώρισμα η ιδιότητα : oι τσιγγάνοι είναι τεμπέληδες
Μπορεί να είναι στερεότυπα για κατηγορίες ατόμων πχ οι άνθρωποι του "δρόμου" με τη πρώτη ματιά καταλαβαίνουν το συνομιλητή τους. Υπάρχουν λοιπόν στερεότυπα φυλετικά(ρατσιστικά),σεξιστικά,εθνικά,ταξικά κτλ
Στη πολιτική κυρίαρχουν τα στερεότυπα:
Οι αριστεροί είναι προοδευτικοί,η δεξιά δεν ενδιαφέρεται για τα λαικά στρώματα,οι σοσιαλιστές φροντίζουν τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις, ο κομμουνισμός είναι μια μορφή φασισμού κτλ
Tα στερεότυπα είναι γενικευτικά σχήματα αντιλήψεων για ένα λαό ,μια κοινωνική ομάδα ή μια κοινωνική κατηγορία.
Αποδίδουν με απλουστευτικό τρόπο σε όλα τα μέλη των συνόλων αυτών ορισμένα αρνητικά ή θετικά χαρακτηριστικά ,απλά και μόνο επειδή είναι μέλη τους.
Ενεργοποιούνται χωρίς σκέψη,δηλαδή με τρόπο αυτόματο,μηχανικό και ανορθολογικό και παρεμποδίζουν τη λειτουργία της κρίσης .
Καθορίζουν συνεπώς ,αποφασιστικά την αντίδραση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου ή μιας ομάδας, απέναντι στα μέλη των ομάδων τα οποία είναι στόχος των στερεοτύπων.
Ο όρος στερεότυπο εισάγεται στις κοινωνικές επιστήμες από το Γουώλτερ Λίπμαν το 1922
Στην εικόνα ο κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ
Πηγή: Εισαγωγή στη κοινωνιολογία Ι. Ζέγκερ, Μπουκουμάνης,Αθήνα 1977
Χαλάνδρι: Νεκρός βρέθηκε 56χρονος οδηγός μπροστά από το ταξί του χθες το
βράδυ
Πριν από 11 δευτερόλεπτα