Η Ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε τυχαία από το Γάλλο χημικό Antoine Henri Becquerel το 1896 που ερευνούσε τα άλατα του ουρανίου .Παρατήρησε ότι τα ορυκτά του ουρανίου επηρέαζαν τη φωτογραφική πλάκα στο σκοτάδι όπως ακριβώς οι ακτίνες Χ(ακτινογραφία) που πρόσφατα είχαν ανακαλυφθεί από τον Βίλχεμ Ραίντγκεν.
Η φύση της ακτινοβολίας που εξέπεμπαν τα ορυκτά του ουρανίου δεν ήταν γνωστή.
Πίστευαν ότι οι «ακτίνες του ουρανίου»όπως τις ονόμασαν αρχικά ,είναι ακτίνες Χ ,χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν το μηχανισμό εκπομπής.
Τα πειράματα σχετικά με την αυθόρμητη αυτή εκπομπή ακτινοβολίας συνεχίστηκαν από το ζεύγος Πιερ και Μαρία Κιουρί. Ανακάλυψαν και απομόνωσαν το στοιχείο Ράδιο και το Πολώνιο που είχαν τα ορυκτά τους την ίδια ιδιότητα με το ουράνιο.Την ιδιότητα εκπομπής ακτινοβολίας των στοιχείων την ονόμασαν Ραδιενέργεια. Ερεύνησαν επίσης τα είδη ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ραδιενεργές ουσίες και τις χώρισαν σε ακτινοβολία α, β και γ. Η μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας, το Κιουρί φέρει το όνομά τους.Για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας βραβεύτηκαν και οι τρεις με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903.
Η Μαρί Κιουρί θεωρείται το πρώτο θύμα της Ραδιενέργειας ,πέθανε από λευχαιμία, μετά από την πολύχρονη έκθεσή της στη ραδιενέργεια.
Η Ραδιενέργεια προέρχεται από ασταθείς πυρήνες των ατόμων που εκπέμπουν σωματίδια ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Οι συνηθέστερες διαδικασίες εκπομπής ραδιενεργού ακτινοβολίας είναι η διάσπαση άλφα(α) (εκπομπή πυρήνων ηλίου),η διάσπαση (β)(εκπομπή ηλεκτρονίων ή ποζιτρονίων),και αποδιέγερση γάμμα (γ)(εκπομπή φωτονίων ακτινοβολίας γ)
Ο Ραδιενεργός πυρήνας εκπέμποντας ακτίνες α ή β μεταστοιχειώνεται δηλαδή μετατρέπεται σε πυρήνα άλλου στοιχείου.
Οι ακτινοβολίες που παράγονται κατά την εκδήλωση του φαινομένου της ραδιενέργειας προκαλούν ιονισμό της ύλης (για αυτό και ονομάζονται ιονίζουσες ακτινοβολίες) και είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μονάδα της βιολογικής επίδρασης της ραδιενεργού ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το σίβερτ (sieνert, sν) και τα υποπολλαπλάσια του. Το σίβερτ αντιστοιχεί σε ένα τζάουλ ενέργειας ανά χιλιόγραμμο (1 J/kg) σώματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εκτεθειμένος σε διάφορες πηγές φυσικής και τεχνητής ραδιενέργειας.Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv.Το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας έκθεσης του ανθρώπου στη ραδιενέργεια προέρχεται από φυσικές πηγές όπως είναι το διάστημα, η ίδια η γη, ο αέρας και οι τροφές. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1991, η ετήσια δόση ραδιενεργού ακτινοβολίας προέρχεται από τους εξής παράγοντες: ραδόνιο 50%, έδαφος 14%, ιατρικές εφαρμογές 12%, τρόφιμα 12%, κοσμική ακτινοβολία 10% και 2% από άλλες πηγές.
Έδαφος και κτίρια: Ολόκληρη η γη περιέχει πολυάριθμα φυσικά ραδιενεργά ισότοπα, όπως π.χ. το ουράνιο-238, το θόριο-232 και το κάλιο-40, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δέχεται ραδιενέργεια απευθείας από το έδαφος αλλά και από τα φυσικά υλικά κατασκευής των κατοικιών. Ιδιαίτερα προβληματικό εμφανίζεται το ραδόνιο, ένα αδρανές ραδιενεργό αέριο που εκπέμπεται από πολλά πετρώματα, κυρίως από το γρανίτη και τον μπεντονίτη, και έχει την τάση να συσσωρεύεται στους εσωτερικούς χώρους σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από εκείνες του εξωτερικού περιβάλλοντος, εκτός εάν οι χώροι αυτοί αερίζονται καλά.Οι νοικοκυρές χωρίς να γνωρίζουν αέριζαν πάντα το σπίτι τους. Κατεξοχήν εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι σε κτίρια που κλιματίζονται όλο το 24ωρο και κατά συνέπεια δεν αερίζονται επαρκώς.
Ιατρικές εφαρμογές: Όπως είναι φυσικό, οι διάφορες χρήσεις της ραδιενέργειας στην ιατρική επιβαρύνουν κατά ποσοστά που ποικίλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι συνηθέστερες ιατρικές χρήσεις είναι οι διαγνωστικές ακτίνες Χ στην ακτινογραφία και τα ραδιοφάρμακα για τον εντοπισμό των όγκων. Ακόμη μεγαλύτερες δόσεις δέχονται οι ασθενείς κατά τη θεραπεία του καρκίνου, αν και η ραδιενεργός ακτινοβολία κατευθύνεται προσεκτικά προς το καρκίνωμα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδρασή της στους γύρω ιστούς. Ένα μέρος της ακτινοβολίας περνάει αναπόφευκτα στους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους ραδιολόγους, το προσωπικό που ασχολείται με την απομάκρυνση των ραδιενεργών απορριμμάτων, καθώς και στους τεχνικούς που χειρίζονται τα μηχανήματα.
Τρόφιμα: Τα ραδιενεργά ισότοπα του φλοιού της Γης περνούν στο νερό και μέσω της τροφικής αλυσίδας στα φυτά και τα ζώα και τέλος στον άνθρωπο. Υπάρχουν ορισμένες τροφές με αυξημένη ραδιενέργεια, όπως το τσάι, ο καφές και το ψωμί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δόσεις που περιέχουν εξακολουθούν να είναι απειροελάχιστες, ενώ ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς απορύθμισης των δόσεων των φυσικών ισοτόπων και αποβάλλει τα πλεονάζοντα.
Η κοσμική ακτινοβολία αυξάνεται με την απομάκρυνση από την επιφάνεια της γης. Τόποι, επομένως, με μεγάλο υψόμετρο δέχονται μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι τα παραθαλάσσια και τα πεδινά μέρη. Αυξημένες δόσεις ραδιενέργειας λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας δέχονται, επίσης, όσοι πραγματοποιούν συχνά αεροπορικά ταξίδια, και φυσικά τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Άλλες πηγές: Οι δοκιμές πυρηνικών όπλων στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην ατμόσφαιρα προκάλεσαν τη διασπορά ραδιενεργών ισοτόπων που στη συνέχεια εναποτέθηκαν στο έδαφος και τους ωκεανούς. Η απαγόρευση των ανοιχτών πυρηνικών δοκιμών και η διεξαγωγή μόνο υπογείων βελτίωσε αρκετά την κατάσταση, με αποτέλεσμα η ραδιενεργός ακτινοβολία που προέρχεται από τα κατάλοιπα των πυρηνικών δοκιμών να έχει μειωθεί το 1996 στο ένα εκατοστό περίπου της περιόδου 1963-64. Η ραδιενέργεια από τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων κινείται γενικά σε ανεκτά επίπεδα, με εξαίρεση πυρηνικά ατυχήματα όπως αυτό τον Τσερνομπίλ, όπου ειδικότερα οι κάτοικοι σε ακτίνα 30 χλμ. από το εργοστάσιο δέχτηκαν εκατονταπλάσιες δόσεις από τις επιτρεπόμενες. Μικρές δόσεις ραδιενέργειας δέχεται, τέλος, ο άνθρωπος από τις έγχρωμες τηλεοράσεις, τις οθόνες των υπολογιστών και από άλλα αντικείμενα, όπως είναι π.χ. οι ανιχνευτές καπνού. Παλιότερα οι φωσφορίζουσες πλάκες των ρολογιών κατασκευάζονταν από ράδιο-226 που έχει αυξημένη ακτινοβολία, αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί από ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το τρίτιο.
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).
Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 5.000 mSv (5 Sv) σε διάστημα μερικών ωρών. Η έκθεση σε 1000 mSv ακτινοβολίας εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5%.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι γύρω στα 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Δόσεις άνω των 1000 mSv μπορούν να προκαλέσουν τα πρώτα σημάδια της ασθένειας από έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία και τα πιο συνηθισμένα είναι:
Ναυτία,εμετός,πονοκέφαλος ,απώλεια των λευκών αιμοσφαιρίων (Μια σοβαρή απώλεια λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι η κύρια άμυνα του οργανισμού ενάντια στη μόλυνση, κάνει τα θύματα ακτινοβολίας ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες.)
Δόσεις των 3000 mSv ή περισσότερο συνήθως προκαλούν προσωρινή απώλεια μαλλιών, δερματικές βλάβες αλλά και πιο σημαντικές εσωτερικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε νευρικά κύτταρα και τα κύτταρα που καλύπτουν τον πεπτικό σωλήνα.
Η ακτινοβολία μειώνει επίσης την παραγωγή των αιμοπεταλίων, τα οποία ενισχύουν την πήξη του αίματος, έτσι ώστε τα θύματα της που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία είναι επίσης ευπρόσβλητα σε αιμορραγία.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν, το ήμισυ του συνόλου των ατόμων που έχουν εκτεθεί σε 4500 mSv έχουν πεθάνει, ενώ οι δόσεις των 8000 mSv ή περισσότερο είναι πάντοτε θανατηφόρες και εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από πυρετό και διάρροια. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία - έτσι ώστε ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 2-14 ημέρες.
Όσον αφορά τώρα τα άτομα τα οποία είναι για καιρό εκτεθειμένα σε μικρότερα ποσά ακτινοβολίας, εμφανίζονται ασθένειες όπως η λευχαιμία (καρκίνος του αίματος), καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του θυρεοειδούς, καρκίνος του μαστού και καρκίνος των λοιπών οργάνων. Τα παιδιά λόγω της ανάπτυξης τους, είναι πιο ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες της ραδιενέργειας.
Επιπλέον η απορρόφηση από το θυρεοειδή αδένα των παιδιών του ραδιενεργού ιωδίου, που απελευθερώνεται σε πυρηνικά ατυχήματα, αυξάνει τη συγκέντρωση της ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι, η μεγάλη αύξηση καρκίνων του θυρεοειδούς σε παιδιά.
Μετά από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση καρκίνου του θυρεοειδούς, σε παιδιά που ζούσαν σε περιοχές κοντά στην έκρηξη.
Για την προστασία των ανθρώπων, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές πυρηνικών ατυχημάτων, χορηγούνται χάπια ιωδίου. Το σταθερό αυτό ιώδιο, προκαλεί κορεσμό του θυρεοειδούς αδένα σε ιώδιο.
Έτσι το ραδιενεργές ιώδιο δεν συγκρατείται στο θυρεοειδή αδένα και ο κίνδυνος καρκινοποίησης του οργάνου, απομακρύνεται.
Το ραδιενεργό καίσιο ισότοπο-137 έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30 χρόνια .Τα άλατα του είναι διαλυτά στο νερό και απορροφάται εύκολα από την οργανική ύλη μέσω της τροφικής αλυσίδας.Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κάλιο και προσροφάτε με τον ίδιο μηχανισμό με αυτό.Παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.
Μέσω του εδάφους περνά στα σιτηρά και στη συνέχεια στο γάλα στο κρέας .
Η διαρροή πλουτωνίου-239 δεν θα αύξανε απλώς τους καρκίνους του πνεύμονα στο άμεσο σχετικά μέλλον αλλά οι επιπτώσεις του θα ήταν ανυπολόγιστες καθώς έχει χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια..
H ακτινοβολία που μετρηθηκε κοντά στον αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Fucushima βρέθηκε πάνω από 1.000 millisieverts ανά ώρα, το οποίο είναι περισσότερο από 330 φορές τη δόση που κατά μέσο όρο λαμβάνει ένας κάτοικος μιας βιομηχανικής χώρας με φυσικό τρόπο σε ένα χρόνο. Ένας εργαζόμενος μέσα σε μια ώρα θα έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα της ασθένειας της ραδιενέργειας .
Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία ,έφερε πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα αν η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα λύσει τα ενεργειακά προβλήματα του μέλλοντος μετά την εξάντληση των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου.
Η Πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια διότι δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με τα αέρια του θερμοκηπίου,αλλά δημιουργεί το σοβαρότερο πρόβλημα της ραδιενεργού μόλυνσης.
Παράδειγμα ασφαλούς σχετικά χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι η Γαλλία ,καλύπτει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια κάνοντας χρήση της πυρηνικής ενέργειας με 58 εργοστάσια και 10 ατυχήματα μικρής ραδιενεργού ρύπανσης.Ο Χρήστος Ζερεφός καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace Hellas ,σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι προτιμά να πεθάνει «θερμός» εννοώντας τα αέρια του θερμοκηπίου παρά από ραδιενέργεια.Επιπρόσθετα είπε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να λύσει δυο βασικά προβλήματα:Πρώτον το πρόβλημα της ασφάλειας των Πυρηνικών εργοστασίων επιλέγοντας περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα (αυτό ισχύει στη Γαλλία)και δεύτερο το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων που είναι και το δυσχερέστερο , δε μπορούν να καταστραφούν σχεδόν καθόλου εύκολα και δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής ικανοποιητική λύση καθώς η φύση χρειάζεται έως και πολλές χιλιάδες χρόνια για να τα αφομοιώσει λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής.
Χρόνος ημιζωής:O χρόνος που η ραδιενέργεια ενός στοιχείου μειώνεται στο 50% της τιμής της.Στο ραδιενεργό Ιώδιο μειώνεται η ραδιενέργεια στο μισό σε μια εβδομάδα.
Η φύση της ακτινοβολίας που εξέπεμπαν τα ορυκτά του ουρανίου δεν ήταν γνωστή.
Πίστευαν ότι οι «ακτίνες του ουρανίου»όπως τις ονόμασαν αρχικά ,είναι ακτίνες Χ ,χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν το μηχανισμό εκπομπής.
Τα πειράματα σχετικά με την αυθόρμητη αυτή εκπομπή ακτινοβολίας συνεχίστηκαν από το ζεύγος Πιερ και Μαρία Κιουρί. Ανακάλυψαν και απομόνωσαν το στοιχείο Ράδιο και το Πολώνιο που είχαν τα ορυκτά τους την ίδια ιδιότητα με το ουράνιο.Την ιδιότητα εκπομπής ακτινοβολίας των στοιχείων την ονόμασαν Ραδιενέργεια. Ερεύνησαν επίσης τα είδη ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ραδιενεργές ουσίες και τις χώρισαν σε ακτινοβολία α, β και γ. Η μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας, το Κιουρί φέρει το όνομά τους.Για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας βραβεύτηκαν και οι τρεις με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903.
Η Μαρί Κιουρί θεωρείται το πρώτο θύμα της Ραδιενέργειας ,πέθανε από λευχαιμία, μετά από την πολύχρονη έκθεσή της στη ραδιενέργεια.
Η Ραδιενέργεια προέρχεται από ασταθείς πυρήνες των ατόμων που εκπέμπουν σωματίδια ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Οι συνηθέστερες διαδικασίες εκπομπής ραδιενεργού ακτινοβολίας είναι η διάσπαση άλφα(α) (εκπομπή πυρήνων ηλίου),η διάσπαση (β)(εκπομπή ηλεκτρονίων ή ποζιτρονίων),και αποδιέγερση γάμμα (γ)(εκπομπή φωτονίων ακτινοβολίας γ)
Ο Ραδιενεργός πυρήνας εκπέμποντας ακτίνες α ή β μεταστοιχειώνεται δηλαδή μετατρέπεται σε πυρήνα άλλου στοιχείου.
Οι ακτινοβολίες που παράγονται κατά την εκδήλωση του φαινομένου της ραδιενέργειας προκαλούν ιονισμό της ύλης (για αυτό και ονομάζονται ιονίζουσες ακτινοβολίες) και είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μονάδα της βιολογικής επίδρασης της ραδιενεργού ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το σίβερτ (sieνert, sν) και τα υποπολλαπλάσια του. Το σίβερτ αντιστοιχεί σε ένα τζάουλ ενέργειας ανά χιλιόγραμμο (1 J/kg) σώματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εκτεθειμένος σε διάφορες πηγές φυσικής και τεχνητής ραδιενέργειας.Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv.Το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας έκθεσης του ανθρώπου στη ραδιενέργεια προέρχεται από φυσικές πηγές όπως είναι το διάστημα, η ίδια η γη, ο αέρας και οι τροφές. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1991, η ετήσια δόση ραδιενεργού ακτινοβολίας προέρχεται από τους εξής παράγοντες: ραδόνιο 50%, έδαφος 14%, ιατρικές εφαρμογές 12%, τρόφιμα 12%, κοσμική ακτινοβολία 10% και 2% από άλλες πηγές.
Έδαφος και κτίρια: Ολόκληρη η γη περιέχει πολυάριθμα φυσικά ραδιενεργά ισότοπα, όπως π.χ. το ουράνιο-238, το θόριο-232 και το κάλιο-40, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δέχεται ραδιενέργεια απευθείας από το έδαφος αλλά και από τα φυσικά υλικά κατασκευής των κατοικιών. Ιδιαίτερα προβληματικό εμφανίζεται το ραδόνιο, ένα αδρανές ραδιενεργό αέριο που εκπέμπεται από πολλά πετρώματα, κυρίως από το γρανίτη και τον μπεντονίτη, και έχει την τάση να συσσωρεύεται στους εσωτερικούς χώρους σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από εκείνες του εξωτερικού περιβάλλοντος, εκτός εάν οι χώροι αυτοί αερίζονται καλά.Οι νοικοκυρές χωρίς να γνωρίζουν αέριζαν πάντα το σπίτι τους. Κατεξοχήν εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι σε κτίρια που κλιματίζονται όλο το 24ωρο και κατά συνέπεια δεν αερίζονται επαρκώς.
Ιατρικές εφαρμογές: Όπως είναι φυσικό, οι διάφορες χρήσεις της ραδιενέργειας στην ιατρική επιβαρύνουν κατά ποσοστά που ποικίλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι συνηθέστερες ιατρικές χρήσεις είναι οι διαγνωστικές ακτίνες Χ στην ακτινογραφία και τα ραδιοφάρμακα για τον εντοπισμό των όγκων. Ακόμη μεγαλύτερες δόσεις δέχονται οι ασθενείς κατά τη θεραπεία του καρκίνου, αν και η ραδιενεργός ακτινοβολία κατευθύνεται προσεκτικά προς το καρκίνωμα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδρασή της στους γύρω ιστούς. Ένα μέρος της ακτινοβολίας περνάει αναπόφευκτα στους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους ραδιολόγους, το προσωπικό που ασχολείται με την απομάκρυνση των ραδιενεργών απορριμμάτων, καθώς και στους τεχνικούς που χειρίζονται τα μηχανήματα.
Τρόφιμα: Τα ραδιενεργά ισότοπα του φλοιού της Γης περνούν στο νερό και μέσω της τροφικής αλυσίδας στα φυτά και τα ζώα και τέλος στον άνθρωπο. Υπάρχουν ορισμένες τροφές με αυξημένη ραδιενέργεια, όπως το τσάι, ο καφές και το ψωμί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δόσεις που περιέχουν εξακολουθούν να είναι απειροελάχιστες, ενώ ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς απορύθμισης των δόσεων των φυσικών ισοτόπων και αποβάλλει τα πλεονάζοντα.
Η κοσμική ακτινοβολία αυξάνεται με την απομάκρυνση από την επιφάνεια της γης. Τόποι, επομένως, με μεγάλο υψόμετρο δέχονται μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι τα παραθαλάσσια και τα πεδινά μέρη. Αυξημένες δόσεις ραδιενέργειας λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας δέχονται, επίσης, όσοι πραγματοποιούν συχνά αεροπορικά ταξίδια, και φυσικά τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Άλλες πηγές: Οι δοκιμές πυρηνικών όπλων στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην ατμόσφαιρα προκάλεσαν τη διασπορά ραδιενεργών ισοτόπων που στη συνέχεια εναποτέθηκαν στο έδαφος και τους ωκεανούς. Η απαγόρευση των ανοιχτών πυρηνικών δοκιμών και η διεξαγωγή μόνο υπογείων βελτίωσε αρκετά την κατάσταση, με αποτέλεσμα η ραδιενεργός ακτινοβολία που προέρχεται από τα κατάλοιπα των πυρηνικών δοκιμών να έχει μειωθεί το 1996 στο ένα εκατοστό περίπου της περιόδου 1963-64. Η ραδιενέργεια από τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων κινείται γενικά σε ανεκτά επίπεδα, με εξαίρεση πυρηνικά ατυχήματα όπως αυτό τον Τσερνομπίλ, όπου ειδικότερα οι κάτοικοι σε ακτίνα 30 χλμ. από το εργοστάσιο δέχτηκαν εκατονταπλάσιες δόσεις από τις επιτρεπόμενες. Μικρές δόσεις ραδιενέργειας δέχεται, τέλος, ο άνθρωπος από τις έγχρωμες τηλεοράσεις, τις οθόνες των υπολογιστών και από άλλα αντικείμενα, όπως είναι π.χ. οι ανιχνευτές καπνού. Παλιότερα οι φωσφορίζουσες πλάκες των ρολογιών κατασκευάζονταν από ράδιο-226 που έχει αυξημένη ακτινοβολία, αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί από ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το τρίτιο.
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).
Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 5.000 mSv (5 Sv) σε διάστημα μερικών ωρών. Η έκθεση σε 1000 mSv ακτινοβολίας εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5%.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι γύρω στα 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Δόσεις άνω των 1000 mSv μπορούν να προκαλέσουν τα πρώτα σημάδια της ασθένειας από έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία και τα πιο συνηθισμένα είναι:
Ναυτία,εμετός,πονοκέφαλος ,απώλεια των λευκών αιμοσφαιρίων (Μια σοβαρή απώλεια λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι η κύρια άμυνα του οργανισμού ενάντια στη μόλυνση, κάνει τα θύματα ακτινοβολίας ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες.)
Δόσεις των 3000 mSv ή περισσότερο συνήθως προκαλούν προσωρινή απώλεια μαλλιών, δερματικές βλάβες αλλά και πιο σημαντικές εσωτερικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε νευρικά κύτταρα και τα κύτταρα που καλύπτουν τον πεπτικό σωλήνα.
Η ακτινοβολία μειώνει επίσης την παραγωγή των αιμοπεταλίων, τα οποία ενισχύουν την πήξη του αίματος, έτσι ώστε τα θύματα της που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία είναι επίσης ευπρόσβλητα σε αιμορραγία.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν, το ήμισυ του συνόλου των ατόμων που έχουν εκτεθεί σε 4500 mSv έχουν πεθάνει, ενώ οι δόσεις των 8000 mSv ή περισσότερο είναι πάντοτε θανατηφόρες και εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από πυρετό και διάρροια. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία - έτσι ώστε ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 2-14 ημέρες.
Όσον αφορά τώρα τα άτομα τα οποία είναι για καιρό εκτεθειμένα σε μικρότερα ποσά ακτινοβολίας, εμφανίζονται ασθένειες όπως η λευχαιμία (καρκίνος του αίματος), καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του θυρεοειδούς, καρκίνος του μαστού και καρκίνος των λοιπών οργάνων. Τα παιδιά λόγω της ανάπτυξης τους, είναι πιο ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες της ραδιενέργειας.
Επιπλέον η απορρόφηση από το θυρεοειδή αδένα των παιδιών του ραδιενεργού ιωδίου, που απελευθερώνεται σε πυρηνικά ατυχήματα, αυξάνει τη συγκέντρωση της ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι, η μεγάλη αύξηση καρκίνων του θυρεοειδούς σε παιδιά.
Μετά από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση καρκίνου του θυρεοειδούς, σε παιδιά που ζούσαν σε περιοχές κοντά στην έκρηξη.
Για την προστασία των ανθρώπων, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές πυρηνικών ατυχημάτων, χορηγούνται χάπια ιωδίου. Το σταθερό αυτό ιώδιο, προκαλεί κορεσμό του θυρεοειδούς αδένα σε ιώδιο.
Έτσι το ραδιενεργές ιώδιο δεν συγκρατείται στο θυρεοειδή αδένα και ο κίνδυνος καρκινοποίησης του οργάνου, απομακρύνεται.
Το ραδιενεργό καίσιο ισότοπο-137 έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30 χρόνια .Τα άλατα του είναι διαλυτά στο νερό και απορροφάται εύκολα από την οργανική ύλη μέσω της τροφικής αλυσίδας.Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κάλιο και προσροφάτε με τον ίδιο μηχανισμό με αυτό.Παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.
Μέσω του εδάφους περνά στα σιτηρά και στη συνέχεια στο γάλα στο κρέας .
Η διαρροή πλουτωνίου-239 δεν θα αύξανε απλώς τους καρκίνους του πνεύμονα στο άμεσο σχετικά μέλλον αλλά οι επιπτώσεις του θα ήταν ανυπολόγιστες καθώς έχει χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια..
H ακτινοβολία που μετρηθηκε κοντά στον αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Fucushima βρέθηκε πάνω από 1.000 millisieverts ανά ώρα, το οποίο είναι περισσότερο από 330 φορές τη δόση που κατά μέσο όρο λαμβάνει ένας κάτοικος μιας βιομηχανικής χώρας με φυσικό τρόπο σε ένα χρόνο. Ένας εργαζόμενος μέσα σε μια ώρα θα έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα της ασθένειας της ραδιενέργειας .
Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία ,έφερε πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα αν η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα λύσει τα ενεργειακά προβλήματα του μέλλοντος μετά την εξάντληση των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου.
Η Πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια διότι δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με τα αέρια του θερμοκηπίου,αλλά δημιουργεί το σοβαρότερο πρόβλημα της ραδιενεργού μόλυνσης.
Παράδειγμα ασφαλούς σχετικά χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι η Γαλλία ,καλύπτει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια κάνοντας χρήση της πυρηνικής ενέργειας με 58 εργοστάσια και 10 ατυχήματα μικρής ραδιενεργού ρύπανσης.Ο Χρήστος Ζερεφός καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace Hellas ,σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι προτιμά να πεθάνει «θερμός» εννοώντας τα αέρια του θερμοκηπίου παρά από ραδιενέργεια.Επιπρόσθετα είπε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να λύσει δυο βασικά προβλήματα:Πρώτον το πρόβλημα της ασφάλειας των Πυρηνικών εργοστασίων επιλέγοντας περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα (αυτό ισχύει στη Γαλλία)και δεύτερο το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων που είναι και το δυσχερέστερο , δε μπορούν να καταστραφούν σχεδόν καθόλου εύκολα και δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής ικανοποιητική λύση καθώς η φύση χρειάζεται έως και πολλές χιλιάδες χρόνια για να τα αφομοιώσει λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής.
Χρόνος ημιζωής:O χρόνος που η ραδιενέργεια ενός στοιχείου μειώνεται στο 50% της τιμής της.Στο ραδιενεργό Ιώδιο μειώνεται η ραδιενέργεια στο μισό σε μια εβδομάδα.
25 σχόλια:
Αστέρι καλημέρα!
Το σημερινό αφιέρωμά σου,όπως πάντα άλλωστε, κατατοπιστικότατο και ολοκληρωμένο!
(Ενας αριθμός στην χρονολογία, μόνο πρέπει να έχει εκ παραδρομής γραφτεί λανθασμένα.Οχι 1986, αλλά 1886.)
Θα πρέπει να σου πω, πως στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του θυροειδούς!Γι'αυτό και αγοράστηκε,απο τον καθηγητή της Κοινωνικής Ιατρικής στο Δρομοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα ακριβό μηχάνημα με σκοπό ν'αρχίσει επιστημονική έρευνα στον εντοπισμό ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Αυτή η έρευνα δεν έγινε ποτέ, διότι ο καθηγητής συνταξιοδοτήθηκε και δεν καλύφθηκε ποτέ η θέση του απο άλλον καθηγητή που φέρει την ίδια ειδικότητα και θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοιου είδους έρευνα.
Τώρα λες να είναι τα αποτελέσματα του Τσερνομπιλ, καμμιά διαρροή ίσως απο Βουλγαρία που δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί ...ποιος ξέρει!
Τώρα όσο για την πυρηνική ενέργεια και τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν απο αυτά τα εργοστάσια(πυρηνικά απόβλητα)κλπ δεν θα εξαλείφονταν με την παραγωγή ενέργειας μέσω της σύντηξης του ατόμου και όχι με την πυρηνική σχάση ?
Γιατί δεν αφιερώνονται περισσότερες έρευνες για να επιτευχθεί επιτέλους αυτή η νέα ασφαλής και οικονομική μέθοδος?
Τι κάνουν αυτοί οι φυσικοί? Μόνο με το πείραμα της αναπαράστασης του big bang στο cern ασχολούνται?
Πόσο απλοϊκή είσαι ρε Κάρυ??
Λες και δίνεις στον επιστήμονα μια παραγγελιά και αυτός ανοίγει το πουγγί με τις μαγικές απαντήσεις και βγάζει την λύση και την δίνει.
Η Επιστήμη δεν είναι μαγεία. Μπορεί εκατομμύρια χρόνια να ζητάς κάτι που θεωρείται απλό αλλά να κρύβει από κάτω του απίστευτη πολυπλοκότητα.
Σου είπαν για την σύντηξη και την πιπιλίζεις σαν καραμέλα.
Αν ήταν εύκολο να ελεγχθεί η σύντηξη λες ότι οι επιστήμονες ή εταιρείες που το ανακάλυπταν ότι θα το έκρυβαν ή θα το αποσιωπούσαν όσα και ανταλλάγματα και να τους πρόσφεραν???????
Κάτι που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι ένα επιστημονικό επίτευγμα δεν βρίσκεται μόνον σε ένα ερευνητικό κέντρο.
Όταν "ωριμάσουν οι συνθήκες" και αρχίζουν να καταστρώνονται οι σχετικές εξισώσεις τότε η Επιστημονική Ανακάλυψη ανευρίσκεται σχεδόν ταυτόχρονα σε τουλάχιστον 3-4 Πανεπιστήμια. Λίγο να αργήσεις να το ανακοινώσεις και εκατοντάδες επιστήμονες ανά την Γη θα έχουν φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα!!!!!
Η επιστήμη σήμερα δεν είναι "one man show".
Δεν υπάρχει ο superstar επιστημονικός εγκέφαλος που βρίσκει κάτι από μόνος του (ούτε ποτέ υπήρξε). Όλα γίνονται με συλλογική προσπάθεια (έτσι γινόταν πάντοτε) χιλιάδων συνεργαζόμενων επιστημόνων από όλες τις χώρες της Γης (πλην Ελλάδας, χα..χα..) και το αποτέλεσμα καρπούται ο επιστήμονας που έχει τις περισσότερες διασυνδέσεις. (αυτά για να μην αρχίσεις τις συνομωσιολογίες "ότι ξέρουν αλλά το κρύβουν έως ότου τελειώσει το στοκ των πετρελαίων" και άλλες τέτοιες ανοησίες.
----------------
Για την ιστορία σου λέω πως υπάρχει Διεθνής Οργανισμός που ερευνά την σύντηξη ο "ITER" αλλά βέβαια υπολειτουργεί καθόσον η Επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη στο στάδιο να μπορέσει να ελέγξει την σύντηξη.
Επίσης, επειδή από την παρούσα εξαιρετική (όπως πάντα) ανάρτηση προκύπτουν πολλά αρνητικά για την Ραδιενέργεια πρέπει να ειπωθούν και τα εξής:
Οι άλλες πηγές ενέργειας όπως π.χ. άνθρακας και πετρέλαιο έχουν επιφέρει χιλιάδες φορές περισσότερους θανάτους στην Ανθρωπότητα (από όσους η Πυρηνική Ενέργεια) καθώς προκαλούν τοξικά αέρια αλλά και υγρά & στερεά κατάλοιπα που μολύνουν πολύ περισσότερο τον Πλανήτη, προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και περνούν επίσης στην τροφική αλυσίδα δηλητηριάζοντας αργά αλλά σταθερά ανθρώπους και ζώα παντού στην Γη.
Απλά, οι θάνατοι αυτοί δεν μπορούν να καταγραφούν λόγω της πολύ μεγάλης διάδοσης των πετρελαιοειδών σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και της τεράστιας ποικιλίας των ασθενειών που προκαλούν.
Θα παρομοίαζα την κατάσταση με τα ατυχήματα αεροπλάνου - αυτοκίνητου.
- Τα αεροπορικά ατυχήματα είναι σπάνια και πολύνεκρα. Όταν γίνουν απασχολούν την δημοσιότητα για καιρό.
- Τα αυτοκινητιστικά είναι πολύ συχνότερα αλλά με λίγους νεκρούς και δεν απασχολούν τον Τύπο.
Συνολικά ίσως έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις ατύχημα από το αυτοκίνητο αλλά συζητάς και φοβάσαι περισσότερο το αεροπλάνο.
Ιonna, έχεις δίκιο σ'όλα όσα μου γράφεις! Απλά κάθομαι και αναρωτιέμαι γιατί δεν δίνουν έμφαση σ'αυτή την έρευνα όσο σ'άλλες! Τώρα να μου πεις ότι καμμιά φορά ψάχνεις άλλο και βρίσκεις άλλο.
Εχω γίνει καχύποπτη βρε παιδί μου, μ'όλους και μ'όλα!
Υ.Γ. Είναι τόσο κακό, για σένα να είναι κανείς σήμερα απλοικός?
Στο ραδιενεργό Ιώδιο μειώνεται η ραδιενέργεια στο μισό σε μια εβδομάδα.
Τί σχέση έχει το Ι-53 με
το Ι-131?
και γιατί μικρό παιδί
έπινα Ιώδιο στο Τσερνοβιλ,
μη μου φουσκώσει ο θυρεοειδής;;
@Kariatida62
Tις απαντήσεις στα ερωτήματα σου τις πήρες από τον Ιονα.Έχει δίκιο ο Ιονας δεν υπάρχει καμιά σκοπιμότητα στο θέμα σύντηξη που μιμείται τη παραγωγή ενέργειας που γίνεται στον Ήλιο.Το πρόβλημα είναι σε γενικές γραμμές οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο αντιδραστήρα είναι τόσο μεγάλες ώστε όλλα τα γνωστά υλικά που θα δημιουργούσαν το δοχείο μέσα στο οποίο θα γινόταν η σύντηξη να λιώνουν,επινοήθηκαν τα μαγνητικά δοχεία αλλά χωρίς μεγάλη ασφάλεια για Βιομηχανική εφαρμογή,οι έρευνες συνεχίζονται.Στο καπιταλισμό τίποτα δεν είναι σταθερό η πρόοδος που οδηγεί στη κερδοφορία είναι μέσα στη φιλοσοφία του.
Είναι λίγο απότομος στις κρίσεις του ο Ιονας αλλά το κάνει από αγάπη!στόχος του είναι η καθαρότητα της σκέψης.
@Ιοnn
O Eρντογάν δήλωσε ότι η πρόοδος έχει ρίσκο ,καθε δραστηριότητα του ανθρώπου έχει κινδύνους.Ανέφερε σαν παράδειγμα το γκάζι που είναι μια βόμβα μέσα στο σπίτι αλλά το χρησιμοποιούν χιλιάδες νοικοκυριά.
Είναι σαφές ότι έχει δίκιο ,το παράδειγμα του είναι άστοχο υπάρχει μια διαφορά με την ραδιενέργεια σε σχέση με τους άλλους κινδύνους η μεγάλη διάρκεια της ραδιενεργού μόλυνσης που μπορεί με το πολώνιο να είναι χιλιάδες χρόνια.
Το μυστικό νομίζω βρίσκεται στο να γίνει αποδεκτό ένα μεγαλύτερο επίπεδο μόλυνσης από τα σημερινα αυστηρά όρια,θα πρέπει να γίνουν αξιόπιστες μακροχρόνιες μελέτες στις χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας και την επίδραση της στους οργανισμούς.Ισως η ανθρωπότητα αποδεχθεί τα υψηλότερα όρια όταν πλέον δεν θα έχει άλλη εναλλακτική λύση για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες.Για τη παραγωγή τροφής χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που αυξάνουν τη πιθανότητα καρκινογένεσης ,δεν σκεφτήκαμε να μη τα χρησιμοποιούμε διότι τα επισιτιστικά προβλήματα θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα θύματα.
@Michalis Melidonis
Το σταθερό στοιχείο Ιώδιο έχει ταυτότητα.
Εχει ατομικό αριθμό 53(53 πρωτόνια στο πυρήνα του) και μαζικό αριθμό 127(127 άθροισμα πρωτόνιων και νετρόνιων).
Το ραδιενεργό Ιώδιο έχει ατομικό αριθμό 53 και μαζικό 131 έχει περισσότερα 4 νετρόνια.
Ο θυρεοειδής αδένας συγκεντρώνει Ιώδιο αν δώσουμε χάπι Ιωδίου γεμίζει και δεν δέχεται πλέον το ραδιενεργό Ιώδιο.
Σκέφτομαι κι εγώ απλοϊκά και λέω, πόσο όμορφα είναι τα άνθη δίπλα σε αυτό το γεμάτο πληροφόρηση κείμενο, που δεν ξέρω αν είναι ελπιδοφόρο ή απογοητευτικό.
Το τίμημα του πολιτισμού και του κέρδους παίζει ρόλο;
@Thalassenia
Eλπιδοφόρο είναι ,γιατί η γνώση των κινδύνων θα μας κάνει πιο προσεχτικούς στο μέλλον.
Ο άνθρωπος πάντα μέσω της επιστήμης θα βρει τις κατάλληλες λύσεις ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα της ραδιενέργειας.
Ωραίαααα μας έκοψες και τον καφέ τώρα.....
αμ'η οθόνη του υπολογιστή;
Και τα πυρηνικά εργοστάσια μωρέ μια χαρά καταπράσινα τα βρίσκω αρκεί να είναι μακριά μου,όπως και τα σκουπίδια ,και τα διυλιστήρια, και τα βυρσοδεψία,και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και.....και...και....
άλλωστε τι με νοιάζει εμένα;;
εγώ μόνο να καίω το αιρκοντίσιον με το παραμικρό θέλω και το καλοριφέρ,και τους πολυλελαίους μου ,και να βάζω όσα πλυντήρια θέλω και να'χω και δυό λάμπες έξω στο πεζοδρόμιο να γίνεται η νύχτα μέρα ...και...και....και....
απλά πράγματα πολιτισμένα.
Τι είπες ;;; δεν μπορώ να τα έχω όλα;;; Όλα δικά μου τα θέλω;;;
Καλά καλά πήγαινε εσύ στα βουνα να μαζεύεις ραδιενέργεια κι άσε με εμένα στις παραλίες να ...ονειρεύομαι οτι παίρνω τα βουνά !!!!
Φιλάκια Αστερισμούλιιιιιιι
Eίσαι ο καλύτερος δάσκαλος !!!!
@ξωτικό
Στο χωριό έχουμε μια πέτρινη καλύβα στη πλαγιά του βουνού στη χαρίζουμε ,πας εκεί με το καλό σου κοντά στη φύση ,ούτε αέρια του θερμοκηπίου ούτε ραδιενέργεια ούτε σκουπίδια μόνο φιδάκια έχει σαν και εκείνα της εικόνας που δημοσίευσα.Θα αδυνατίσεις αν έχεις πάρει κιλά γιατί τροφή θα έχεις χορταράκια ,άντε και γαλατάκι από της κατσικούλες που θα τρέφεις,θα τρως σαλιγγάρια,μανιτάρια, θα έχεις παρέα και τη γνωστή Νικολιά!Όλα καθαρά και ειδιλιακά εσύ αποφασίζεις τι ζωή θα κάνεις!!!Και κάτι τελευταίο δεν κουνάει ο τόπος δεν έχει και τσουνάμι!!Οι οικολόγοι αυτή τη ζωή θα ονειρεύονται για τον εαυτό τους?ή την εννοούν για τους άλλους?
Απορία ανίδεου:-Να πιστεψω οτι η ραδιενεργεια δεν πέρασε στις ασιατικές ακτές;
Με τις εκρήξεις ή την ελεγχόμενη εκτόνωση του ατμού που δημιουργήθηκε από τη θερμότητα στον αντιδραστήρα τα ραδιενεργά υλικά ιώδιο,καίσιο κλπ διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα άρα διασκορπίζεται σε όλο στο πλανήτη,όπως όταν ανάβεις μια φωτιά ο καπνός διασκορπίζεται και φυσικά όσο απομακρυνόμαστε από την εστία τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε ραδιενέργεια.Άρα στις ασιατικές ακτές στη Κίνα παρατηρήθηκε αύξηση της ραδιενέργειας στον αέρα.Σε μας έφτασε ή θα φτάσει εξαιρετικά εξασθενημένη κάτω από τα όρια μια ακτινογραφίας θα τη χαρακτηρίζαμε αμελητέα σε βιολογική δράση.
Στο νερό που έχει ραδιενέργεια και θα απορροφηθεί από τη Γή θα υποστεί διασπορά αλλά δεν θα φτάσει στις Ασιατικές ακτές,θα μολύνει περισσότερο σε μια ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από τη Fukushima ,θα περάσει στα φυτά και τα ζώα στον άνθρωπο .
Με τη βροχή όση ραδιενέργεια υπάρχει στην ατμόσφαιρα θα πέσει στο έδαφος .Μεγαλύτερη περιεκτικότητα θα υπάρχει σε περιοχές γύρο από τους αντιδραστήρες .
Αστρικέ γείτονα. Δεν έχω ούτε τις γνώσεις που απαιτούνται για να σχολιάσω απόψεις. Όμως έχω να πω ότι άρθρα σαν και τούτο εδώ εμένα πάντα με γοητεύουν και με διδάσκουν. Και εκείνο το :«Γηράκω αεί διδασκόμενος» είναι που έχει σημασία για μένα. Κι εδώ με την δική σου ανάρτηση τούτο επετεύχθη. Και ευχαριστώ!
@XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Είχες δίκιο για τις καρέκλες στο Νοσοκομείο.Η μάνα μου νοσηλεύτηκε για 15 μέρες ,είχαμε πρόβλημα με τις καρέκλες ο ένας έπερνε του άλλου και γινότανε και η σχετική γκρίνια!!!!
Εγώ θα σε ευχαριστήσω που αφιερώνεις το χρόνο σου ,για θέματα που είναι μεν στην επικαιρότητα αλλά έχουν αυτό το στοιχείο ότι δεν ξεκουράζουν ,καταπονούν τη σκέψη σε μια αποχή που οι καθημερινές δυσκολίες,ανασφάλειες απαιτούν πιο ανάλαφρα θέματα.
Ευχαριστώ Μιχάλη μου γι' αυτή την ανάρτηση...διάβασα την μισή...έτσι να παίρνω πληροφόρηση σε μικρές δόσεις...δεν ήξερα πως Γάλλος (πατριώτης) την ανακάλυψε, τώρα καταλαβαίνω και το ενδιαφέρον των Γάλλων!
ΑΦ! Ανοιξιάτικα Φιλιά ! :))
@ Άιναφετς
Oι Γάλλοι έχουν μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της Φυσικής και της Χημείας. Επικράτησαν όμως οι Αγγλασάξωνες και οι Γερμανοί.Οι τρεις νόμοι των αερίων έχουν διπλά ονόματα πχ Νόμος των Boyle-Marriote
Robert Boyle ήταν Ιρλανδός.
Ο Marriote ήταν Γάλλος στην εποχή των εθνικών ανταγωνισμών στη Γαλλία ήταν νόμος του Μarriote στην Αγγλία νόμος του Βoyle στην Ελλάδα τον γνώρισα σαν νόμο των Boyle-Marriote τώρα στα σχολεία διδάσκεται σαν νόμος του Βoyle.
Οπως αποδεικνύεται οι Γάλλοι έχουν ανεπτυγμένη πυρηνική τεχνολογία και σχετικά ασφαλή.
Eιναι αλήθεια ότι η άνοιξη δεν προσφέρεται για τέτοια αναγνώσματα,επικρατούν τα λουλούδια.
Λουλούδι μας είσαι δάσκαλε, λουλούδι μας!!!
Λουλούδι λέγεται με τη
καλή σημασία που φαντάζομαι εννοείς!
Τη κακή ""Είσαι ένα λουλούδι εσύ!!!"""
Υπάρχει και τρίτη θυμάσαι το τύπο που φώναζε "φτερά"!!!
Ax. Και εγω πίστευα πως η επιστημονική κοινότητα ήταν κοντα στην επίτευξη της παραγωγής ενέργειας με τη σύντηξη..
Ευχαριστούμε τόσο εσένα όσο και τον Ιωννα. Τη συνεργασία των δύο σας την εχουμε απολαυσει ελημένα .
@fractal
H έρευνα συνεχίζεται.
Το μωράκι που φέτος του έβαλες το Μάρτη ίσως όταν θα φτάσει στην ηλικία μας δει την εποχή της παραγωγής ενέργειας από σύντηξη που είναι σχετικά ελάχιστα ραδιενεργά ρυπογόνος.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΤΕΡΗ!!!
Οπως παντα ΑΠΛΟΣ+ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΣ.
Ενα κατα τη γνωμη μου ενδιαφερον σημειο που πολλες φορες ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ...
ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ "ΑΠΙΘΑΝΟΥΣ"...ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥΣ "ΦΟΡΕΙΣ-ΠΟΜΠΟΥΣ":
ΠΧ: "ραδιενεργα αγριογουρουνα" ΠΟΥ ΦΑΓΑΝ ΕΙΔΙΚΑ ΑΓΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΥ "ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΥΝ" ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ....
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΑ (ραδονιο-κακος εξαερισμος κτηριων)....
και ΔΟΜΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ-ΑΝΕΞΕΛΕΧΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
@iamaticus
Σωστό είναι αυτό που λες ,από ερευνητική άποψη που ενδιαφέρει την Ιατρική είναι στα χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας η συσχέτιση με το καρκίνο.Τόσο στις ιονίζουσες όσες και στις μη ιονίζουσες δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση κάθε αύξηση στο επίπεδο της ραδιενέργεις αυξάνει τις πιθανότητες ,έτσι δεν είναι?
...ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ...
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ...
(απ οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω...δεν ειμαι ειδικος).
Δημοσίευση σχολίου