Ένα από τα πιο συναρπαστικά αινίγματα της επιστήμης της κοσμολογίας είναι η ύπαρξη μιας αόρατης ύλης στο σύμπαν που ονομάστηκε"σκοτεινή ύλη " . Η ύλη αυτή που έχει άγνωστη σύνθεση ,συνίσταται από υποθετικά σωματίδια ύλης , τα οποία δεν εκλύουν ούτε αντανακλούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ώστε να μπορεί να γίνουν άμεσα αντιληπτά με τα οπτικά τηλεσκόπια ή με τα ραδιοτηλεσκόπια.
Μια άλλη απόδειξη ύπαρξης σκοτεινής ύλης είναι με τη μελέτη των σπειροειδών γαλαξιών. Αν λάβουμε υπ' όψιν τους αστέρες που βρίσκονται κοντά στην περιφέρεια ενός σπειροειδούς γαλαξία, με τροχιακές ταχύτητες της τάξης των 200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο . Αν ο γαλαξίας αποτελούταν μόνο από ύλη που μπορούμε να δούμε, οι αστέρες αυτοί θα τον εγκατέλειπαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι τροχιακές ταχύτητες τους είναι τέσσερεις φορές πιο μεγάλες από την ταχύτητα διαφυγής από το γαλαξία. Δεδομένου ότι δεν παρατηρούνται γαλαξίες που έχουν διασκορπιστεί με τέτοιο τρόπο, στο εσωτερικό τους πρέπει να υπάρχει μάζα την οποία δεν λαμβάνουμε υπ' όψιν όταν αθροίζουμε όλα τα τμήματα που μπορούμε να δούμε.
Αν η σκοτεινή ύλη υπάρχει υπερβαίνει κατά πολύ τη μάζα το ορατού σύμπαντος .
Μόνο το 4% της εκατό της μάζας του σύμπαντος είναι ορατό .Το 23% είναι σκοτεινή ύλη ,το υπόλοιπο 73% αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια ένα άλλο αινιγματικό στοιχείο στο σύμπαν.
Πως οι αστρονόμοι οδηγήθηκαν στην ύπαρξη της σκοτεινή ύλης.
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν τη βλέπουν, νιώθουν έντονα την παρουσία της βασιζόμενοι σε παρατηρήσεις και θεωρητικές αποδείξεις.
Το 1933, ο αστρονόμος Fritz Zwicky μελετούσε την κίνηση μακρινών σμηνών γαλαξιών μεγάλης μάζας, συγκεκριμένα το Σμήνος της Κόμης κι αυτό της Παρθένου.
Μέτρησε τη μάζα του σμήνους με δυο διαφορετικούς τρόπους .
Στο πρώτο τρόπο μέτρησε τη μάζα κάθε γαλαξία του σμήνους με βάση τη λαμπρότητα του γαλαξία .Άθροισε τη μάζα όλων των γαλαξιών και υπολόγισε τη συνολική μάζα του σμήνους.
Στο δεύτερο τρόπο υπολόγισε τη μάζα με βάση το δεύτερο Νόμο του Νεύτωνα .Βασίστηκε στη μέτρηση της ταχύτητας κάθε γαλαξία του σμήνους.
Προς μεγάλη του έκπληξη, αυτός ο δεύτερος υπολογισμός δυναμικής μάζας ήταν 400 φορές πιο μεγάλος από τον υπολογισμό που βασιζόταν στο φως των γαλαξιών.
Αν το σμήνος είχε τη μάζα που υπολογίστηκε με το πρώτο τρόπο και τις ταχύτητες των γαλαξιών που μετρούνταν ,τότε η ταχύτητα τους θα ήταν μεγαλύτερη από τη ταχύτητα διαφυγής και το σμήνος θα διαλυόταν.
Η εξήγηση που δόθηκε από τον Zwicky στην ανακάλυψη του, ήταν ότι υπάρχει αυτό που ονόμασε ο ίδιος «σκοτεινή ύλη», ή ύλη που δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα αλλά μπορεί να προκύψει έμμεσα από την βαρυτική επίδραση της στην ορατή ύλη.
Μια άλλη απόδειξη ύπαρξης σκοτεινής ύλης είναι με τη μελέτη των σπειροειδών γαλαξιών. Αν λάβουμε υπ' όψιν τους αστέρες που βρίσκονται κοντά στην περιφέρεια ενός σπειροειδούς γαλαξία, με τροχιακές ταχύτητες της τάξης των 200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο . Αν ο γαλαξίας αποτελούταν μόνο από ύλη που μπορούμε να δούμε, οι αστέρες αυτοί θα τον εγκατέλειπαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι τροχιακές ταχύτητες τους είναι τέσσερεις φορές πιο μεγάλες από την ταχύτητα διαφυγής από το γαλαξία. Δεδομένου ότι δεν παρατηρούνται γαλαξίες που έχουν διασκορπιστεί με τέτοιο τρόπο, στο εσωτερικό τους πρέπει να υπάρχει μάζα την οποία δεν λαμβάνουμε υπ' όψιν όταν αθροίζουμε όλα τα τμήματα που μπορούμε να δούμε.
Επίσης από την εφαρμογή του νόμου του Κέπλερ στα αστέρια που βρίσκονται στη περιφέρεια των σπειροειδών γαλαξιών προκύπτει ότι πρέπει να υπάρχει μάζα στους γαλαξίες μη ορατή πέραν από τα ορατά όρια του γαλαξία.
Ποια η φύση της σκοτεινής ύλης?
Πριν από δύο δεκαετίες οι φυσικοί πίστευαν ότι η Σκοτεινή Ύλη ήταν τελικά συνήθης ύλη: αποτελούνταν από τα συνήθη σωματίδια (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια) σε κάποια όχι άμεσα παρατηρήσιμη μορφή. Πρόσφατα όμως οι έρευνες σχετικά με τη γένεση των γαλαξιών οδήγησαν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της Σκοτεινής Ύλης μπορεί να οφείλεται σε πολύ ελαφρά στοιχειώδη σωματίδια (αξιόνια και νετρίνα) ή σε πολύ εξωτικά είδη σωματιδίων όπως είναι τα Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Βαριά Σωματίδια Wimp (Weakly Interactive Massive Particle).
Αυτά τα βαριά σωματίδια, περίπου πενήντα φορές πιο βαριά από ένα πρωτόνιο, βρίσκονται διάσπαρτα παντού στο σύμπαν και δεν παρουσιάζουν καμιά αλληλεπίδραση με τη συνήθη ύλη, αλλά τη διαπερνούν. Σύμφωνα με κάποιες αξιόπιστες κοσμολογικές θεωρίες, η Σκοτεινή Ύλη είναι ψυχρή, δηλαδή αποτελείται από σωματίδια με μεγάλη μάζα και μικρή κινητική ενέργεια, τα οποία σχηματίστηκαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Σύμφωνα μ' αυτό το σενάριο, ο γαλαξίας μας περιβάλλεται από μια αχλή ή άλω βαρέων σωματιδίων.
Έτσι το ηλιακό μας σύστημα, που κινείται με 230 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο μέσα στο γαλαξιακό σύστημα, βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένο σ' έναν άνεμο από Wimp, που ποικίλλει ανάλογα με τη θέση που έχει η Γη σε σχέση με τον Ήλιο. Απευθείας μετρήσεις των Wimp είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί η ύλη μέσα σ' αυτά είναι σχεδόν διαφανής.
Η μελέτη των Wimp, των πολυποίκιλων βαρέων σωματιδίων, των Λευκών Νάνων και των αστέρων νετρονίων, δεν αρκεί για να εξηγήσει τη δημιουργία όλης της Σκοτεινής Ύλης. Έτσι μερικοί ερευνητές προχώρησαν σε άλλες εκπληκτικές υποθέσεις.
Ανατροπή του Νόμου της Βαρύτητας.?
Η πιο επαναστατική απ' αυτές είναι εκείνη του Moti Milgrom το 1983, ο οποίος υποστηρίζει ότι αρκεί να τροποποιήσουμε το Νόμο της Βαρύτητας του Νεύτωνα για να εξηγήσουμε όσα δεν κατανοούμε, χωρίς να προσφύγουμε στην ύπαρξη της Σκοτεινής Ύλης. Αυτή η τροποποίηση αποκαλείται MOND (Modified Newtonian Dynamics) και αναφέρεται στο δεύτερο νόμο του Νεύτωνα που συνδέει τη δύναμη με τη μεταβολή της ταχύτητας, δηλαδή την επιτάχυνση. Αυτό που τροποποιείται είναι η σχέση μεταξύ δύναμης και επιτάχυνσης, όταν η επιτάχυνση είναι πολύ μικρή.
"Σ' αυτή την περίπτωση η αναγκαία δύναμη, προκειμένου να επιτευχθεί μια δεδομένη επιτάχυνση, είναι πάντα μικρότερη απ' όση απαιτείται από τη νευτώνεια δυναμική" εξηγεί ο Milgrom . Έτσι, για να εξηγηθούν οι παρατηρούμενες επιταχύνσεις των γαλαξιών είναι αναγκαία μια μικρότερη ποσότητα ύλης.
Μ' αυτό τον τρόπο περιορίζεται η ανάγκη προσφυγής στη Σκοτεινή Ύλη.
Η επικρατούσα άποψη όμως στο κόσμο της επιστήμης είναι της σκοτεινή ύλης .
Το 2001 επιστήμονες από το ΜΙΤ το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας με τη βοήθεια του παρατηρητηρίου Chandra των ακτίνων–Χ της ΝASA καθόρισαν για πρώτη φορά ακριβώς τη κατανομή της σκοτεινή ύλης σε ένα απόμακρο σμήνος γαλαξιών ,το ΕΜSS1358+6245.Στην εικόνα το σμήνος emss1358.
1)To Chandra X-ray Observatory είναι ένα δορυφορικό παρατηρητήριο που τοποθετήθηκε σε τροχιά το 1999. Πήρε το όνομα του από τον Ινδό Φυσικό Subrahmanyan Chandrasekhar που είναι γνωστός από τον προσδιορισμό της οριακής μάζας των αστέρων που λεγονται "λευκοί νάνοι", "Chandra" σημαίνει και φεγγάρι στα Σανσκριτικά.
2)Η εικόνα δείνει ένα σμήνος γαλαξιών ,η σκοτεινή ύλη εμφανίζεται ως φωτοστέφανος σε μπλε χρώμα, ενώ η ορατή ύλη χρωματίστηκε κόκκινη.
37 σχόλια:
Βέβαια οι Θεωρίες Χορδών έχουν άλλη άποψη.
Ότι η Βαρύτητα που γνωρίζουμε είναι περίπου ο "αφρός" ενός "κύματος", ενός bulk μιας άλλης Γενικευμένης Βαρύτητας που υπάρχει στις άλλες "κρυμμένες" διαστάσεις.
Με άλλα λόγια το Τρισδιάστατο Σύμπαν που αντιλαμβανόμαστε είναι, πολύ απλοϊκά, ένας "Φλοιός" ενός Πολυδιάστατου Σύμπαντος ("Πολυσύμπαντος") (9, 10, 11 ή 12 διαστάσεων).
Οπότε, η Βαρύτητα προκύπτει από τον Πολυ-Συμπαντικό "Μανδύα" και "Πυρήνα" και ένα εξασθενημένο τμήμα της φτάνει σε μας.
Έτσι, δεν χρειάζεται η υποθετική ύπαρξη ούτε της Σκοτεινής Ύλης ούτε της Σκοτεινής Ενέργειας.
Ο χρόνος θα δείξει που βρίσκεται η αλήθεια.
@Ionn
Η θεωρητική προσέγγιση του Πολυδιάστατου Σύμπαντος μέσω των Θεωριών των Χορδών λύνει μέρος των προβλημάτων που δεν μπορεί να λύσει το καθιερωμένο μοντέλο και δημιουργεί άλλα μεγαλύτερα προβλήματα πειραματικής επιβεβαίωσης.Η υποθετική ύπαρξη της Σκοτεινής Ύλης καιτης Σκοτεινής Ενέργειας θεωρώ ότι είναι η πλέον σημαντική παρατήρηση στο σύμπαν που δείχνει ότι οι υπάρχουσες θεωρίες και πειραματικές διατάξεις αδυνατούν να δώσουν λύσεις χρειάζεται κάτι διαφορετικό .Ο ανθρώπινος νους είναι εθισμένος στην υλική υπόσταση και σε αυτή δίνει ιδιότητες ,στη περίπτωση της σκοτεινής ύλης το άυλο που δεν είναι ενέργεια έχει ιδιότητα ,και η ανθρώπινη σκέψη στο καθιερωμένο μοντέλο του έδωσε ιδιότητες μάζας ,δηλαδή έχει ορμή ?Συγχρόνως διαπερνά την ορατή ύλη ανεπειρέστη,κάτι σαν το νετρίνο.Θυμίζει τον αιθέρα του περασμένου αιώνα!!!Είναι προφανές το αδιέξοδο άρα η σκέψη πάει σε αυτό που περιγράφεις σαν βαρύτητα ,που είναι μεν μια εξήγηση αλλά προφανώς θέλει πειραματική στήριξη.
Έχω την αίσθηση ότι τo κοντινό μέλλον δεν θα αποκαλύψει την αλήθεια.Η βαρύτητα λόγω της φύσης της κρύβει καλά τα μυστικά της.
Εννοείται ότι οι Χορδιακές Θεωρίες είναι ατελείς. Γιαυτό και υπάρχουν εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) παραλλαγές.
Η φηφιακή αρχειοθήκη (http://arxiv.org High Energy Physics - Theory) και το Physical Review D15 έχουν πήξει πια από τις απειράριθμες παραλλαγές που δημοσιεύονται με τρελλούς ρυθμούς.
Απλά υπάρχει σε πολλούς ερευνητές η πεποίθηση ότι η μαθηματική κομψότητα της Χορδιακής Θεωρίας θα οδηγήσει τελικά (έστω στο βαθύ μέλλον) στην δικαίωσή της απέναντι στα φαινομενολογικά Σωματιδιακά Μοντέλα του Παρόντος που συμφωνούν βραχυπρόθεσμα με τα πειράματα της μιας γενεάς για να διαψευστούν αμέσως από τα πειράματα της επόμενης (μόλις δηλ. αυξηθεί η ισχύς των επιταχυντών).
Ξαναδιάβασα πρωί-πρωί το κείμενό σου για νάναι ξεκάθαρο το μυαλό μιας και οι έννοιες, οι μετρήσεις και αποστάσεις αυτές για μένα δεν χωρούν στο μυαλό μου...χάνομαι στο σύμπαν... των μετρήσεων!
Γεννήθηκαν όμως ερωτηματικά που φοβάμαι να τα πω γιατί κινδυνεύω να ...ξέρεις τι εννοώ!
Διαβάζοντας όμως τα σχόλια του Ιonna(δεν τα κάλαβα βέβαια όλα) κάπως πήρα λίγο θάρρος και θα τολμήσω να κάνω την βλακωδέστατη ερώτηση, ως προς την πρώτη παράγραφό σου περί απόδειξης της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης βάσει των μετρήσεων της λάμψης και της ταχύτητας.
Αυτές είναι μετρήσεις του ανθρώπου που μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί για μάζα που μπορεί να δει.
Μπορεί να μην ισχύουν για ότι δεν μπορεί να δει.
Οπότε δεν μπορούν αυτές οι μετρήσεις να αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης της. Έτσι δεν είναι?
Μετά συνέχισα να διαβάζω,ξαναμπερδεύτηκα και μου βγήκε ένα ουφ....κουράστηκα να προσπαθώ να καταλάβω!
Επαθα ακριβώς αυτό που παθαίνω με τα Μαθηματικά. Δεν τα καταλαβαίνω τα διαολεμένα, δεν τα καταλαβαίνωωω!
Στενοχωρούμαι όταν κάποιος από τους blogger διστάζει να ρωτήσει γιατί φοβάται μήπως πει καμιά βλακεία.
Δεν υπάρχουν βλακώδεις ερωτήσεις ο αποδέκτης χαρακτηρίζει την ερώτηση σαν τέτοια όταν έχει αίσθημα υπεροχής σε ένα γνωστικό αντικείμενο.Επειδή έχω εκπαιδευτική προυπηρεσία ,αν πεις στο μαθητή ότι αυτό που λέει είναι βλακεία θα κουμπωθεί και δεν θα σου κάνει πάλι ερώτηση!!!
Δεν με τιμά αν ο αναγνώστης μου φοβάται μη τον χαρακτηρίσω αυτό σημαίνει ότι δεν τον σέβομαι.
Σε μια παρέα όμως σαν τη δική μας μπορούμε να κάνουμε καμιά πλακίτσα!!
Στην ουσία τώρα.
Η ερώτηση σου είναι εξαιρετική όπως και ο σχετικός συλλογισμός.
Στη φυσική ισχύει ότι ένας νόμος έχει καθολική ισχύ , η βαρυτική έλξη γίνεται μεταξύ μαζών επομένως αυτό το αόρατο υλικό πρέπει να έχει μάζα.
Η θεωρία των Χορδών που αναφέρεται ο Ιονας είναι μια δυσνόητη μαθηματικοποιημένη θεωρία που δυσκολεύονται και οι μελετητές να την εκλαικεύσουν και να την κάνουν κατανοητή στο κοινό που δεν έχει ειδικές γνώσεις.
Αναφέρεται σε ένα χώρο 12 διαστάσεων όταν ο αισθητός χώρος είναιτρισδιάστατος(ύψος,πλάτος,μήκος)και τετραδιάστατος στη θεωρία της σχετικότητας.Η θεωρία αυτή θέλει πειραματική επαλήθευση και φιλοδοξεί να ερμηνεύσει σαν μια θεωρία των πάντων όλα τα φυσικά φαινόμενα.
Kένταυρε, με... συσκότισες αρκούντως!!
Θα ματαεπιστρέψω ... πεφωτισμένη!!
...εννοείται πως κάνω πλάκα, ναι??
Και την ... ματαεπιστροφή, δε θα την εκλάβεις ως απειλή. Μια απλή προειδοποίηση είναι, όπως και στην προηγούμενη ανάρτηση.
Βασικά, προς το παρόν δεν έχω χρόνο γιατί έχω βγάλει τη ραπτομηχανή μου και γαζώνω κουρτίνες!!!
(ενώ αν ήμουν άντρας....)
χα χα χα
Την καλημέρα μου καλές γιορτές!!!!
:))))))))
@Δήμητρα
Μέσα στη καλή χαρά είσαι!!!Η χαρά του εκπαιδευτικού και του μαθητή Πασχαλινές διακοπές!!!
(ενώ αν ήμουν άντρας....)
Μου το λέει συχνά η 3α και της απαντώ δεν θα γινόσουν ποτέ μάνα!!!!
Καλές γιορτές
[..]@Δήμητρα
Μέσα στη καλή χαρά είσαι!!![..]
Ένα έχω να σου πω.
Χαζό ΠΑΙΔΙ χαρά γεμάτο!!!!!!!
Τονίζω το "παιδί"....
Φιλιά λοιπόν στην 3α. Και πες της, αυτό το "...αν ήμουν άντρας..." ονομάζεται στην ψυχολογία "φθόνος του πέους" και ως συμπεριφορά εκδηλώνεται με δυναμισμό.
Δεν και τόσο κακό!!!
χα χα
:)))))))
@Δήμητρα
Η ψυχολογία πολλά λέει!!αλλά δεν νομίζω ότι κάνεις παιδιά με κάτι που "φθονείς"!!!!!
Κένταυρε,
Πρόκειται για όρο της ψυχολογίας, που έχει να κάνει με το φθόνο προς τα πλεονεκτήματα που το αντρικό φύλο έχει, και όχι για φθόνο του συγκεκριμένου οργάνου αυτού καθαυτού.
Σκότος απειρόβαθο η ανθρώπινη ψυχή. (Είδες, από δω το πήγα, από κει το έφερα, στο σκοτάδι κατέληξα. Για να είμαι ασορτί με την ανάρτηση!!)
Πάντως, εννοείται πως υπερβάλλω χάριν αστεϊσμού!! :))))
Προσωπικώς το μόνο που φθονώ, είναι το γεγονός πως στην Εθνική Οδό δεν ψάχνετε διακαώς για τουαλέτα.
χα χα
:))))
....ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΕΝΤΑΥΡΕ!!!
ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ 3Α ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ!!!...
Η Φυσικη ειναι γοητευτικη οπως και οι Νευροεπιστημες...
Γιατι:
Ενω για παραδειγμα ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ "ΟΡΑΣΗ"!!!...
Η ΦΥΣΙΚΗ χρησιμοποιει και τις ΠΕΝΤΕ "ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ"!!!
Εκει ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ (Μαθηματικα+Φυσικη) ειναι ΣΤΗΝ "ΣΥΝ"-"ΑΙΣΘΗΣΙΑ"!!!
(στις Νευροεπιστημες ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ λεμε...(με λογια απλα)...ΤΗΝ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΑΛΛΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ+ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑΣ..με την ευκαιρια ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ!!!
(πχ:βλεπω (ΟΡΑΣΗ) ταμπελα σουβλατζιδικου-τρεχουν τα σαλια μου(ΓΕΥΣΗ).
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ)
....(συνεχεια)...
Επειδη λοιπον Η ΦΥΣΙΚΗ "ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ"ΚΑΘΟΛΙΚΑ...
Ευκολα...
ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "ΠΛΑΝΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ"!!!....ετσι ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΘΑ¨"ΣΚΕΦΘΕΙ"..."ΠΟΙΗΤΙΚΑ"!!!(σκοτεινη υλη)
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ:..."ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ"!!!(μεγαλη εκρηξη).
ΕΝΤΡΟΜΟΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΤΟ "ΑΤΟΠΟΝ" ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ!!!...
ΚΑΙ:
ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΑ "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ"...που τα θεωρουν... ΚΕΚΑΘΑΡΜΕΝΑ "ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ"+"ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ"
ΕΤΣΙ:...Προκυπτουν "ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ"!!!!
(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
....(συνεχεια)....
Αλλα ...
Υπαρχει Η "ΣΥΝ"-"ΑΙΣΘΗΣΙΑ"...ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ!!!...
που ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΘΥΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΛΑΝΕΣ!!!!
ΕΤΣΙ:...
Κι αυτο Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΕΙ...
θα χωρισει ΤΟ "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ" ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟ" ΤΟΥ!!!
Αυτη ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΞΑΣΙΑ ΜΟΥ...
(ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗ ΦΥΣΙΚΟ...ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ ΠΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ)...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Aνήρ ορθά σκεπτόμενος και πολλά υποσχόμενος.Η ανάλυση σου είναι εξαιρετική δείχνει την αδυναμία του νου να προσεγγίσει την αλήθεια ,πχ ποιός ερωτευμένος βλέπει τη του γίνεται γύρο του όλα τα συσκοτίζει ο έρωτας,σαν να βρίσκεται σε ένα ομιχλώδες ονειρικό τοπίο αν το τοπίο εξακολουθεί να είναι ονειρικό είναι όλα ωραία οταν φύγει η ομίχλη ξεκαθαρίζει το τοπίο!!Τα μαθηματικά είναι έρωτας που τον προσγειώνει η πραγματικότητα που είναι πάντα λίγο διαφορετική από το μαθηματικό φορμαλισμό που λέει και ο Ιονας.
Η φυσικη απο τα αγαπημενα μαθηματα μου!!!!!
Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Kαλό Πάσχα
Εφόσον δεν υπάρχουν βλακώδεις ερωτήσεις, παίρνω το θάρρος να ρωτήσω ποια είναι η όποια χρησιμότητα αυτών των δυσνόητων για τους κοινούς θνητούς, θεωριών.
Δηλαδή η Χορδιακή θεωρία σε ποιόν τομέα της καθημερινής ζωής θα μπορούσε να εφαρμοστεί;
Υ.Γ: Ελπίζω η ερώτησή μου να μην είναι η εξαίρεση στον κανόνα σου :)
"Δηλαδή η Χορδιακή θεωρία σε ποιόν τομέα της καθημερινής ζωής θα μπορούσε να εφαρμοστεί;"
Σε κανένα.
@ηλιογράφος
Aπάντησε ο πλέον ειδικός στη Θεωρία των Χορδών ο Ιοnn.
Εγώ θα προσθέσω σε κανένα προς το παρόν.Η ύπαρξη τεράστιας ενέργειας στον πυρήνα του ατόμου ήταν αρχικά θεωρία που εφαρμόζεται σήμερα στα πυρηνικά εργοστάσια,το μέλλον θα δείξει.
.....δυσνόητων για τους κοινούς θνητούς, θεωριών.
Mη το τοποθετείς έτσι ,απλούστα όσοι στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους ή των σπουδών τους είναι η Φυσική αυτοί κατανοούν το θέμα σε βάθος.Το ίδιο δεν γίνεται με την Ιατρική,τη Βιολογία και άλλες επιστήμες?
Κένταυρε
Προσπαθείς να ωραιοποιήσεις τα πράγματα.
Ο Ηλιογράφος, εκφράζοντας τον οποιοδήποτε απλό άνθρωπο ρώτησε:
Ποιά είναι η πρακτική αξία της Θεωρίας των Χορδών.
Η τίμια και ευθεία απάντηση είναι: απολύτως καμία!!!!
-------------
Βέβαια, αυτή την ερώτηση την έχω ακούσει πάμπολλες φορές από διαφόρους.
Αλλά ας επεκταθώ.
----------------
- Δεν είδα, όμως, ποτέ, ας πούμε, να ρωτούν ένα σκακιστή, έναν ποδοσφαιριστή? Ποιά είναι η πρακτική αξία του σκακιού, του ποδοσφαίρου?
Δηλαδή, για τους δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω στην Γη, που δεν παίζουν σκάκι ή δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο, τι νόημα έχει η ύπαρξή τους? Τι προσφέρουν στην κοινωνία? Τι ωφελούν τους μη-παίκτες και τους μη-ποδοσφαιρόφιλους?
- Δεν είδα, επίσης, ποτέ ένα ζωγράφο να τον ρωτούν. Ποιά είναι η πρακτική αξία του Ιμπρεσιονισμού?
---------------
Ας πούμε ότι είμαι ένας άνεργος άνθρωπος. Καπνίζω το τσιγαράκι μου και πίνω το κρασάκι μου. Και βρίζω την κοινωνία. Για μένα ποιό είναι το νόημα να υπάρχει ο Ιμπρεσιονισμός? Τι μου προσφέρει? Τι με ωφελεί?
Τι θα του απαντήσει ο Ηλιογράφος ενδεχομένως?
"Ένας ιμπρεσιονιστικός πίνακας, φίλε μου, μιλά στην ψυχή σου. Ημερεύει το πνεύμα σου. Είναι κάτι που μόνο ένας ενήλικας μπορεί να συνειδητοποιήσει την ομορφιά του, γιατί ο άνθρωπος γίνεται ρομαντικός και εκτιμά την Τέχνη όταν χάσει την αθωότητά του και συγκεκριμένα: την βεβαιότητα ότι η επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη παιχνίδι και γέλιο."
---------------
Έρχομαι λοιπόν στον Θεωρητικό Φυσικό που ασχολείται με Σκοτεινή Ύλη, Χορδές, Υποατομικά Σωματίδια.
Τι απαντάει?
Οι Θεωρίες της Φυσικής, φίλε μου, είναι η αναζήτηση του "Σχεδίου του Θεού". Προσπαθούν να διεισδύσουν στο μυαλό του Δημιουργού και να διερευνήσουν το πως έφτιαξε τον Κόσμο, πως είναι ο Κόσμος που έφτιαξε, που τελειώνει, που αρχίζει, τι σχήμα έχει, από τι αποτελείται.
Για να το καταλάβεις αυτό, πρέπει μέσα σου να νοιώθεις σαν τους Ιππότες του Αρθούρου που αναζητούσαν το Graal, το Ιερό Δισκοπότηρο. Να θέλεις να βρείς και να καταλάβεις τις μεγάλες Αλήθειες του Σύμπαντος.
-----------------
Και τότε ο άνεργος ανθρωπάκος θα πει.
Τι αηδίες είναι αυτές, ρε σεις, που μου τζαμπουνάτε? Τι σκάκια, Ιμπρεσιονισμοί και Σύμπαντα, μου λέτε??
Εγώ πεινάω. Είμαι άρρωστος. Ποιά είναι η πρακτική εφαρμογή αυτών που αναφέρετε?
Θα μου δώσουν να φάω αυτά? Να γεμίσω την ψυχή μου ενώ πεινάει το στομάχι μου???
Τουλάχιστον το τσιγάρο και το ποτό έχουν μια αξία. Με κάνουν και ξεχνώ την πείνα μου και το πόνο της παλιοζωής. Αυτές οι αερολογίες που λέτε σε τι χρησιμεύουν?????
:ο :o!!!!!! :o :o
Γελαστή καλημέρα σε όλους!
Ίωνα να΄σαι καλά, γέλασα με το σχόλιό σου, αν και δεν θεωρώ την επιστήμη κάτι σαν το ποδόσφαιρο ή το σκάκι, ο χαρακτήρας της μου φαίνεται πιο "χρηστικός", γι αυτό και έκανα αυτή την ερώτηση. Για να είμαι βαθύτατα ειλικρινής αυτές οι δύο λέξεις "απολύτως καμία" με συγκίνησαν!
Δε νομίζω ότι η Χορδιακή Θεωρία είναι ανάξια λόγου επειδή δεν χρησιμεύει σε τίποτα, ούτε ένας πίνακας είναι πιο σημαντικός ή λιγότερο σημαντικός από μια επιστημονική ανακάλυψη.
Ηλιογράφε
Δεν νομίζω ότι η Χορδιακή Θεωρία είναι ανάξια λόγου επειδή δεν χρησιμεύει σε τίποτα, ούτε ένας πίνακας είναι πιο σημαντικός ή λιγότερο σημαντικός από μια επιστημονική ανακάλυψη.
Η απάντηση έχει σκοπό να να εστιάσει ακριβώς αυτό.
Το ότι είναι διαφορετική ανάλογα με τον αποδέκτη (δηλ. σε ποιόν απευθύνεται..)
Δηλαδή, ολόκληρη η Θεωρητική Φυσική (μαζί και η Θεωρία των Χορδών που αποτελεί μέρος της) είναι πρακτικά άχρηστη για κάποιον που δεν το συγκινεί η "Μαθηματική Δομή" του Σύμπαντος και οι Φυσικοί Νόμοι που το κυβερνούν
όπως αντίστοιχα ...
η φωτογραφική μηχανή είναι άχρηστη σε κάποιον που δεν του αρέσει να βγάζει φωτογραφίες.
----------------------
Τώρα αν στο "Βαθύ Μέλλον" η Τεχνολογία αναπτύξει "προηγμένα μηχανήματα" που θα βασίζονται αποκλειστικά στην Χορδιακή Θεωρία είναι απόλυτα βέβαιο καθόσον έτσι γίνεται με κάθε φυσικομαθηματική θεωρία που υπάρχει.
Αλλά αυτό αφορά τον απλό άνθρωπο όσο αφορούν τα Ηλεκτρονικά της "ηλεκτρικής κουζίνας" την νοικοκυρά που την ανοιγοκλείνει δεκάδες φορές την μέρα αλλά καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την Φυσική Θεωρία στην οποία στηρίχθηκαν για να την κατασκευάσουν.
@IonnKorr
Δήλωσα καμία ,η διαφορά μας ήταν προς το παρόν.
Η επιστήμη δεν είναι το ίδιο με τις δραστηριότητες που ανέφερες έχει η θεωρητική Φυσική άμεσες αλλά και έμμεσες εφαρμογές.
Παραδείγματα πολλά Ηλεκτρομαγνητική θεωρία εφαρμογές τηλεπικοινωνίες Άλγεβρα Boole υπολογιστές κβαντική θεωρία κβαντικοί υπολογιστές κλπ.
Διαβάζω.
Κβαντικός υπολογιστής ονομάζεται οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή που κάνει χρήση χαρακτηριστικών κβαντομηχανικών ιδιοτήτων, όπως η αρχή της υπέρθεσης και της διεμπλοκής καταστάσεων για να πραγματοποιεί επεξεργασία δεδομένων. Σε έναν κλασικό υπολογιστή, στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας πληροφορίας είναι το bit, ενώ σε έναν κβαντικό υπολογιστή το qubit. Η βασική αρχή της κβαντικής υπολογιστικής επιστήμης είναι το γεγονός ότι οι κβαντομηχανικές ιδιότητες της ύλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση και τη δόμηση δεδομένων, καθώς και το γεγονός ότι μπορούν να επινοηθούν και να κατασκευαστούν μηχανισμοί βασισμένοι στην κβαντομηχανική για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων.Η κβαντική υπολογιστική επιστήμη βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό το πεδίο (με μικρό αριθμό qubits) είναι ενθαρρυντικά.
@Ιονν
η φωτογραφική μηχανή είναι άχρηστη σε κάποιον που δεν του αρέσει να βγάζει φωτογραφίες.
Είναι δυνατόν ένας σύγχρονος άνθρωπος να μη χρησιμοποιεί τη φωτογραφία γαι ποικίλες χρήσεις και να μη γνωρίζει στοιχειωδώς πως λειτουργεί?'Αλλο δεν ενδιαφέρεται, ο Ηλιογράφος είναι σαφής που μπορούν να εφαρμοστούν οι φυσικές θεωρίες αυτό ρωτάει.
Τα Μικροκύματα και οι ιδιότητες τους που περιγράφονται από τη θεωρία του MAXWELL εφαρμόζονται στο φούρνο μικροκυμάτων,φυσικά και δεν ενδιαφέρει το καθημερινό άνθρωπο η σχετική θεωρία και ο μαθηματικός φορμαλισμός.
Αν εξαιρέσεις τις μαθηματικές θεωρίες οι περισσότερες θεωρίες καταλήγουν σε ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών.
Όταν ρώτησαν τον Βενιαμίν Φρανκλίνο σε τι θα χρησιμεύσουν οι θεωρίες του αυτός απάντησε: "Σε τι χρησιμεύει ένα μωρό όταν γεννιέται;"
Το μέλλον θα δείξει.
@ηλιογράφος
Aκριβώς, η επισήμανση σου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Καλά το ρητό του Ηλιογράφου και του Φρανκλίνου, όλα τα λεφτά!!!
---------------
@ Κένταυρε
Δεν διαφωνούμε σε κάτι
αλλά...
όταν ο Maxwell, στα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ., διαμόρφωνε την καταπληκτική (για την εποχή του) Ηλεκτρομαγνητική Θεωρία (δηλ. τις τέσσερεις μαθηματικές "Εξισώσεις Maxwell") δεν μπορούσε να φανταστεί τις εφαρμογές τους.
Ο Ηλεκτρισμός και ο Μαγνητισμός ήταν γνωστοί από τον καιρό του Θαλή, 6ος αιώνας π.Χ.
Χρειάστηκαν, λοιπόν, δυόμισυ χιλιάδες χρόνια, περίπου, από τότε που πρωτο-μελετήθηκαν μέχρι να ωριμάσει η εποχή και οι συνθήκες, ώστε να καταστρωθούν οι εξισώσεις του Maxwell (για τις οποίες εκατοντάδες επιστήμονες εργάστηκαν και ο Maxwell έβαλε απλά την "τελευταία πινελιά") και μετά από μερικές δεκαετίες, τον 19ο αιώνα να γίνει το Ηλεκτρικό Δίκτυο των ΔΕΗ όλων των χωρών του Κόσμου.
Λοιπόν,
Ο Maxwell δεν φαντάστηκε ποτέ, και ούτε μπορούσε να φανταστεί, την τεράστια εφαρμογή της θεωρίας του που έκανε σήμερα τον Πλανήτη απόλυτα "ηλεκτρο-εξαρτημένο".
Ο Maxwell "έψαχνε το μυαλό του Θεού". Όταν βγήκε η Ηλεκτρομαγνητική Θεωρία" και παγιώθηκε, οι επιστήμονες της εποχής του τον επαίνεσαν ακριβώς για αυτό ακριβώς "ότι μίλησε με τον Θεό".
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι όσοι εργάζονται στην έρευνα της Θεωρητικής Φυσικής διακατέχονται ακριβώς από αυτή την "εμμονή". Την αναζήτηση της ύστατης Κοσμικής Αλήθειας.
Μοιάζουν, "ψυχικά", περισσότερο με τον καλλιτέχνη που προσπαθεί να αποτυπώσει την ψυχή του σε ένα καμβά παρά με τον μηχανικό-engineer που θα μετατρέψει την θεωρία σε εφαρμογή (δηλ. σε κάποιο μηχάνημα).
Θα σου έλεγα ότι οι Φυσικοί των Χορδών είναι περισσότερο περίεργοι "ταξιδιώτες" που αναζητούν (με μαθηματικό τρόπο) τι υπάρχει στα άλλα Αστρικά Συστήματα, στους άλλους Γαλαξίες, στα άλλα παράξενα και υπερφυσικά Σύμπαντα του Πολυσύμπαντος, μέσα στο οποίο ζούμε, παρά τεχνολόγοι-εφαρμοστές που ενδιαφέρονται να προσφέρουν κάτι ωφέλιμο στην Ανθρωπότητα (ή να κερδίσουν, αυτοί οι ίδιοι, χρήμα).
Όταν κάνεις τουρισμό σε μία χώρα δεν το κάνεις "ως λειτούργημα", (δηλ. για να προσφέρεις κάτι στο κοινωνικό σύνολο) ή για "οικονομικό κέρδος". Το κάνεις για να ικανοποιήσεις την προσωπική σου ανάγκη της περιέργειας για γνωριμία άλλων περιοχών του Κόσμου διαφορετικών από την δικιά σου.
Αυτή λοιπόν είναι και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους Θεωρητικούς και Πειραματικούς Φυσικούς.
<>
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση αυτή.
Λοιπόν, νομίζω μπορώ να συνεισφέρω. Τα αντικείμενα ενασχόλησής μου είναι δύο. Φυσική-επιστήμη και ζωγραφική-Ιστορία τέχνης.
Συχνά πυκνά με ρωτούν πώς είναι δυνατόν τα δύο αυτά φαινομενικά ασύμβατα αντικείμενα, να συνυπάρχουν σε έναν άνθρωπο.
Και απαντάω περίπου αυτό:
(Oι θεωρητικοί φυσικοί) μοιάζουν, "ψυχικά", περισσότερο με τον καλλιτέχνη που προσπαθεί να αποτυπώσει την ψυχή του σε ένα καμβά παρά με τον μηχανικό-engineer που θα μετατρέψει την θεωρία σε εφαρμογή (δηλ. σε κάποιο μηχάνημα).
Το να αναζητά κανείς τις αλήθειες του κόσμου, είναι βαθειά ψυχική ανάγκη. Όπως και το να προσπαθεί να αποτυπώσει της αλήθειες του στον καμβά.
Κι αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που κάνει δυνατή τη συνεύρεση της επιστήμης με την Τέχνη.
Καλημέρα.
:)))))
@Ionn
Eπιστήμη με στόχο τη γνώση,οι εφαρμογές με στόχο το οικονομικό κέρδος δεν ενδιαφέρει τους ασχολούμενους θεωρητικά ή πειραματικά με την επιστήμη.
Οι θεωρητικοί σίγουρα έχουν την πρωτοκαθεδρία στην επιστήμη.
@Δήμητρα
Καλημέρα
H συνεισφορά σου πολύτιμη ,τα κίνητρα για να βρεις την αλήθεια για το κάθε άνθρωπο επιστήμονα είναι βέβαια η ψυχική ανάγκη,είναι όμως και η φιλοδοξία,μπορεί να είναι και ο αγώνας για την επιβίωση.
Φαντάζομαι να ασχοληθείς και με πιο επίκαιρα πράγματα που θα μείνουν στη μνήμη των τριών κουάρκ,όπως κουλουράκια,τσουρεκάκια !!!
Κάπου είδα την έκφραση αθεΐα ή κάνω λάθος?,σεβαστό,άλλο αυτό και άλλο μια παράδοση όμορφη με ένα όμορφο παραμύθι για την ανάσταση του Xριστού που αλλάζει για μια εβδομάδα τη καθημερινότητα μας.
Καλό Πάσχα.
Κένταυρέ μου,
το δικό μου κίνητρο, σε ό,τι πράττω, είναι η ψυχική ανάγκη. Γνωρίζω όμως πως υπάρχουν και τα κίνητρα που αναφέρεις.
...τσουρέκια φτιάχνω πάντα εντός κι εκτός εορτών του Πάσχα. Έχω μια πολύ καλή συνταγή και μοσχομυρίζει το σπίτι μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ και τα μικρά τρελαίνονται. Μου την είχε δώσει μια καλή διαδικτυακή μου φίλη, που με είχε βοηθήσει απίστευτα πολύ με το θηλασμό της μικρής μου.
Άτιμο πράγμα όμως η μαγιά... πρέπει να την έχεις στη σωστή θερμοκρασία για να μη σε "δώσει" με συνοπτικές διαδικασίες!!! :)))))
Για την Αθεΐα που διάβασες (μάλλον στον Ιαματικό), ναι, δεν κάνεις λάθος.
Το παραμύθι της Ανάστασης λοιπόν. Ναι, ως τέτοιο το αντιλαμβάνονται τα μικρά κουάρκς (Τα δύο τουλάχιστον, γιατί το τρίτο είναι μικρό).
Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, δεν παρεμβαίνω στα προσωπικά τους πιστεύω, κι ας είναι τόσο μικρά. Μόνα τους διαμορφώνουν άποψη σιγά σιγά. Φαίνεται όμως, πως δε θα ξεφύγουν απ' τον κανόνα, που θέλει το μήλο κάτω απ' τη μηλιά. Βλέπεις, έχουν μια Χριστιανή μητέρα κι έναν Μουσουλμάνο πατέρα, που παρασάγγες απέχουν απ' τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Σε ευχαριστώ για την ευχή.
Αντεύχομαι. :))))
Καλά βρε Κένταυρε
"(Oι θεωρητικοί φυσικοί) μοιάζουν, "ψυχικά", περισσότερο με τον καλλιτέχνη που προσπαθεί να αποτυπώσει την ψυχή του σε ένα καμβά παρά με τον μηχανικό-engineer που θα μετατρέψει την θεωρία σε εφαρμογή (δηλ. σε κάποιο μηχάνημα)."
Βλέπεις αυτήν την Δήμητρα να κλέβει συστηματικά τις σκέψεις μου (οι οποίες, όπως έχω δηλώσει, αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προσωπική ιδιοκτησία μου) και δεν παρεμβαίνεις καθόλου??
Πρόκειται περί αξιόποινης και ποινικά κολάσιμης πράξης και συντελείται μέσα στο Διαδικτυακό σου Χώρο!!!
Μα θα σε κατηγορήσω για "συναυτουργία στην καταπάτηση, και δια δόλου ιδιοποίηση, πνευματικών δικαιωμάτων" στο τέλος.
χα..χα..
Tώρα μετά την ανάγνωση όλων αυτών των ομολογουμένως ενδιαφερόντων στοιχείων, για Graal, επιστήμονες(φυσικούς και μη) και ζωγράφους (ιμπρεσιονιστές και μη), φταίω ΕΓΩ που θα ανεβάσω ανάρτηση για τον Leonardo da Vinci???
Και από πότε κόπτεσαι παρακαλώ για τα Πνευμαντικά Δικαιώματα??????????????????
To σωστό πάντως είναι αυτό:
"συναυτουργία στην καταπάτηση, και δια δόλου και επί σκοπόν ιδιοποίηση, πνευματικών δικαιωμάτων"
:)))))
@Ιονας
@Δήμητρα
Ιονα ο σχολιασμός δεν εμπίπτει στα πνευματικά δικαιώματα μη προσπαθείς να με τουμπάρεις.Η Δήμητρα συμπίπτει με τις απόψεις, σου προσθέτει,ενισχύει,
διευρύνει πλουτίζει τα πνευματικά σου δημιουργήματα.Εκτός αυτού έχει αυτονομία σκέψης με χαρακτηριστικό τη γυναικεία αντίληψη του κόσμου.
Άρπαξε κανένα κουλουράκι ή τσουρεκάκι δικής της κατασκευής μην τα αφήσεις να ξεραθούν και σούρθει κανένα στο κεφάλι όπως το κέικ της Κάρυ,η οποία όπως παρατήρησα μετά την συνάντηση με τη Κάκια γράφει ποιήματα!!!
το χει η μέρα σήμερα να περιδιαβαίνω ιστολόγια φυσικών
από το 6quarks.blogspot στο δικό σου
κρατάω σημειώσεις και πάω για μεταμεσονύκτια μελέτη
@logia
Σήμερα έχει δώδεκα ευγγέλια άσε τα Φυσικά για άλλη μέρα.Σήμερα θα ακούσεις Βυζαντινούς ύμνους.
Δημοσίευση σχολίου