Eπιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές στο νομό Ηλείας αποφάσισα να μην ακολουθήσω τη διαδρομή Πύργος-Πάτρα-Αθήνα ,αλλά μια εναλλακτική διαδρομή με κατεύθυνση προς τα ανατολικά περνώντας από την Αρχαία Ολυμπία και αναζητώντας τις πηγές των κυριοτέρων παραποτάμων του Αλφειού που είναι ο Λάδωνας και ο Αροάνιος,με στόχο να φτάσω στη λίμνη Δόξα. Ο οδικός άξονα που καταλήγει στη Κορινθία ,διασχίζει τις πλαγιές των δυο μεγαλύτερων οροσειρών της Βόρειας Πελοποννήσου .Από το χωριό Λυκούρια στα σύνορα Αρκαδίας –Αχαΐας αρχίζει η ανάβαση στη νότια πλαγιά του Αροανίων ορέων ή Χελμός με υψόμετρο 2355 μ. το τρίτο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με πρώτο το Ταΰγετο (2407 μ).
Στα σλαβικά το όνομα Χελμός σημαίνει χιονισμένο βουνό αν και τον λένε και Αροάνια όρη εκ του Αροάνιου ποταμού που πηγάζει στο Πλανητέρο, μια θαυμάσια περιοχή στην πλαγιά του όρους.Ο Χελμός έχει πλαγιές με μεγάλη κλίση και μέχρι τα 1800 μέτρα είναι καλυμμένος από έλατα ,ο επαρχιακός δρόμος φτάνει στα 1400 μέτρα υψόμετρο.
Στις πλαγιές του μόνο κατσίκια μπορούν να επιβιώσουν.
Κατηφορίζοντας τη βουνοπλαγιά συναντάς το οροπέδιο του Φενεού σε υψόμετρο 600 μέτρα .
Στους παλαιότερους χρόνους το οροπέδιο ήταν λίμνη ,διότι τα νερά του Δόξα και του Όλβιου ποταμού δεν έβρισκαν διέξοδο.Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής δημιούργησε τις καταβόθρες και τα νερά βρήκαν διέξοδο στη θάλασσα. Τους χειμερινούς μήνες τα νερά λιμνάζουν σε ορισμένα σημεία του κάμπου σχηματίζοντας την εποχιακή λίμνη του Φενεού .Στα ανατολικά του ορεινού όγκου του Χελμού αρχίζει η οροσειρά της Κυλλήνης ή Ζήρεια,που ανήκει στο νομό Κορινθίας .Η Ζήρεια είναι η δεύτερη υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, με υψόμετρο 2374 μ. Στις υπώρειες της Κυλλήνης βρίσκονται και δύο λίμνες, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η λίμνη Στυμφαλία η οποία αποτελεί σημαντικό υγρότοπο. Η Κυλλήνη καλύπτεται από δάση μαυρόπευκου και ελάτης που ανέρχονται μέχρι τα 1.800 μ, αλλά οι κορυφές της είναι ως επί το πλείστον γυμνές.
Η λίμνη Δόξα αποτελεί παράδειγμα παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση χωρίς να αλλοιώνεται το περιβάλλον.
Από τη Νότιο Ανατολική πλαγιά του Χελμού ξεκινά ο χείμαρρος Δόξα, με τα νερά του τους χειμερινούς μήνες πλημμύριζε ο κάμπος της Φενεού καταστρέφοντας της καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής .Δημιουργήθηκε φράγμα στο ποταμό και έτσι δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρα. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.(Παλαιομονάστηρο).Λέγεται και το «Ποντικονήσι της Κορινθίας».
Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.
Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.
Διασχίζοντας τη Ζήρεια μέσα από ένα πανέμορφο ελατόδασος περνάς από το χωριό Καστανιά που θυμίζει χωριά του Πηλίου,όπου και το δυσκολότερο μέρος της διαδρομής, φτάνεις στη Στυμφαλία και στην ομώνυμη μυθική λίμνη .
Το καλοκαίρι η λίμνη μετατρέπεται σε μεγάλο μέρος της σε έλος .Σύμφωνα με το μύθο οι ανθρωποφάγες όρνιθες που είχαν διωχθεί από λύκους από τον Ορχομενό της Αρκαδίας αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους τα κοπάδια και τις σοδειές.Ο Ηρακλής με χάλκινα κρόταλα που του προμήθευσε η Αθηνά τις ανάγκασε να βγουν από τη πυκνή βλάστηση της λίμνης και τις εξόντωσε με τα βέλη του.Ο μύθος περιγράφει εμμέσως τη πραγματικότητα της αρχαίας εποχής,λόγω των πολλών πτηνών που συγκεντρώνονταν στη λίμνη δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στη σοδειά και στα κοπάδια..Μετά τη Στυμφαλία που έχει παραδοσιακές ταβέρνες , το καλοκαίρι προσφέρουν γουρνοπούλα ,μπορείς να κατευθυνθείς προς Κιάτο ή να κατευθυνθείς προς Νεμέα για να φτάσεις Αθήνα.
Το καλοκαίρι η λίμνη μετατρέπεται σε μεγάλο μέρος της σε έλος .Σύμφωνα με το μύθο οι ανθρωποφάγες όρνιθες που είχαν διωχθεί από λύκους από τον Ορχομενό της Αρκαδίας αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους τα κοπάδια και τις σοδειές.Ο Ηρακλής με χάλκινα κρόταλα που του προμήθευσε η Αθηνά τις ανάγκασε να βγουν από τη πυκνή βλάστηση της λίμνης και τις εξόντωσε με τα βέλη του.Ο μύθος περιγράφει εμμέσως τη πραγματικότητα της αρχαίας εποχής,λόγω των πολλών πτηνών που συγκεντρώνονταν στη λίμνη δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στη σοδειά και στα κοπάδια..Μετά τη Στυμφαλία που έχει παραδοσιακές ταβέρνες , το καλοκαίρι προσφέρουν γουρνοπούλα ,μπορείς να κατευθυνθείς προς Κιάτο ή να κατευθυνθείς προς Νεμέα για να φτάσεις Αθήνα.
Είχα φύγει από το Πύργο 8 το πρωί και έφτασα στην Αθήνα 6 ώρα το απόγευμα.
23 σχόλια:
Ωωωω τι ωραίες φωτογραφίες !!!!!!
Η 7η απ'το τέλος φο-βε-ρή!!!!
Πω πωωωω αγριεύει ο...ανταγωνισμός!!!!
Προβλέπεται άγριος χειμώνας!!!
Αστερισμούλι καλώς ήρθες!!!!!!!!
Πόσο μ'αρέσει αυτό το όνομα:Όλβιος ποταμός !!!!
κι αυτό το Πλανητέρο τι μέρος !!!
ωραία αρχή έκανες !!!!!
Μας εκμηδένισες με τις φωτό!!!
Υ π έ ρ ο χ ε ς!!!
Μας ξενάγησες σ'ένα νομό, το οποίο έχω αρκετές φορές επισκεφθεί εφ'όσον ένα μεγάλο κλαδί μου κρατά απο το χωριό Καστανιά.(αυτό δεν στόχω ποτέ αναφέρει...χαχαχα)
Υπάρχει κι'ένα πέτρινο σπίτι εκεί πάνω στην κρυμένη αυτή "Ελληνική Ελβετία", που ρημάζει...είναι ένα παμπάλαιο παραδοσιακό σπίτι του χωριού που κρατά απο τους πρώτους φαναριώτες της οικογένειας Νάκου, που κατέφυγαν στο απομακρυσμένο αυτό χωριό για να γλιτώσουν απο την μανία του Σουλτάνου, όταν αυτοί απέδρασαν μαζί μ'άλλες 4 ελληνικές οικογένειες παίρνοντας μαζί τους και το ταμείο της Υψηλής Πύλης!
Το ποντικονήσι όμως της Κορινθίας δεν το θυμάμαι...δεν ξέρω πού βρίσκεται!
Ισως γιατί δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ ν'ανακαλύψω τις ομορφιές εκεί!
Καλώς ήρθες Αστέρι μας!
Μας έλλειψες πραγματικά πολύ!
Καλώς μας γύρισες...σίγουρα ανανεωμένος (φαίνεται από τη ξενάγηση!) ...έτοιμος ν' αντιμετωπίσεις...τις μπλογκομαχίες μας!!!
ΑΦιλιά και στη Δώρα!!!
Δε γίνεται να μη σου πω πόσο χαρηκα με αυτή την ανάρτηση. Το μερος εκει ειναι μαγικό. Έχει και άλλα βουνά η Πελοπόννησος αλλά εκεί ρε παιδί μου έχει μια ατμόσφαιρα που σε κανει να κολλας. Ποτέ δε πας μόνο μια φορά στο Φενεό. Να σου πω? Τα άλογα τα πέτυχες να πίνουν νερό στη λίμνη?
@ξωτικο
Oι φωτογραφίες που βλέπεις απλώς αποτυπώνουν το τοπίο,δεν είναι σαν τις δικές σου όπου παρεμβαίνεις με τη μηχανή σου ,παίζεις με τα χρώματα και το φως και κατευθύνεις τη σκέψη του αναγνώστη εκεί που θέλεις ώστε να δώσεις συναίσθημα.Αυτή είναι η διαφορά της καλλιτεχνικής από την ερασιτεχνική φωτογράφιση του ταξιδιώτη.
Αρα ανταγωνισμός δεν μπορεί να υπάρχει σε διαφορετικά πράγματα.
@kariatida62
Eξαρτάται πότε πήγες στη περιοχή.Το φράγμα στο ποταμό τελείωσε το 1996,άρα μπορεί να πήγες στο Φενεό πριν γίνει η λίμνη Δόξα.Μήπως έφτασες μέχρι τη Καστανιά έφαγες τη γουρνοπούλα ή το αρνάκι και δεν συνέχισες ανατολικά?Τη λίμνη Δόξα και μια άλλη λίμνη στο Χελμό τη λίμνη Τσίλβου αν δεν σε πάνε ή δεν το έχεις χόμπυ να τις ψάχνεις δεν τις βρίσκεις .Εχουν τα χαρακτηριστικά των αλπικών λιμνών βρίσκονται σε μικρά σε υψόμετρο όπως οι ελβετικές λίμνες.
@Άιναφετς
Ναι πέρασα ένα όμορφο καλοκαίρι κοντά στη φύση σε μικρά χωριουδάκια .Με τη Δώρα βρεθήκαμε σε υψόμετρο 1400 μέτρα στη πλαγιά του Χελμού και σαν σε αεροπλάνο φαίνοταν ο κάμπος του Φενεού.Μάζεψε ρίγανι και μαύρο τσάι του βουνού.Καλό Φθινόπωρο φαντάζομαι στο σπιτικό στην εξοχή πάλι δεν πιστεύω να μετακομίσετε Αθήνα?
@ mutzenbacher
H απουσία σου με στενοχώρησε,χάρηκα πολύ που μετά από τόσο καιρό έκανες πάλι την εμφάνιση σου.Νομίζω ότι μας συγκινούν τα ίδια πράγματα,η αυθεντικότητα και η καθαρότητα του τοπίου.Ναι ο χώρος αυτός που ξεκινά από τον Αλφειό ποταμό και φτάνει στη Νεμέα έχει μια ξεχωριστή ομορφιά.Εχει πολλές ομορφιές η Ελλάδα ,αλλά δεν ξέρω έχω την αίσθηση ότι η περιοχή με γεμίζει εικόνες ,έχω μέσα μου τη συνολική αίσθηση του υδάτινου συστήματος που πέφτει το νερό που πάει που σταλιάζει και τελικά που διαφεύγει όταν παγιδεύεται .Στο Φενεό πάει με καταβόθρες ή σαν πηγές του Λάδωνα ή σαν η υποθαλάσσια πηγή ο Ανάβαλος στους Μύλους της Αργολίδας.Από τις Δυτικές πλαγιές στο Λάδωνα και στον Αροάνιο και μετά στον Αλφειό και μετά στη Μούτελη κοντά στη Σπιάντζα στο Ιόνιο .Με το φαράγγι του Βοραικού στο κανάλι του Πατραϊκού .Με το Δόξα και τον Όλβιο στο Φενεό.Τα άλογα τα είδα ,μάλιστα δυο από αυτά μου έδωσαν ένα μοναδικό θέαμα όταν αφού ήπιαν νερό με αναπεπταμένη τη χαίτη έτρεχαν με ορμή κατά πάνω μας με κατεύθυνση το δάσος.
Εύχομαι να μη σε χάσουμε πάλι.
Ζαμέ...δλδ ποτέ των ποτών...δεν εγκατελείπω το βουνό μου...και μη ξεχνάς και την πρόσκληση...μια ωρίτσα από το κέντρο της Αθήνας και τσουπ! φτάσατε!!!
Ποιο '96??? Προσφάτως! Το 2007-2008!
Αλλά βλέπεις μέχρι την Γκούρα το πολύ μέχουν πάει! Γιατί οι οδηγοί,κάθονται συνήθως στο Καρτέρι, ενίοτε και στην Καστανιά τρώνε την γουρουνοπούλα και μετά δεν μπορούν να κινηθούν! Κάτι σαν τους βόες ένα πράγμα! Και γω καταλαβαίνεις....σε τι πελάγη ευτυχίας βρίσκομαι που τους βλέπω σ'αυτή την κατάσταση!
Ούτε πουλί πετούμενο δεν συνάντησα την τελευταία φορά στην Καστανιά! Οχι άνθρωπο...για να μου πει για τις ομορφιές της περιοχής!
Καθόλου ερασιτεχνικές οι φωτογραφίες σου Κένταυρε. Εξαιρετικές και η διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα. Πόσα χάνουμε όταν πάμε από τον γρήγορο δρόμο!
Καλωσορίσατε, καλό φθινόπωρο να έχουμε και ευχαριστούμε πολύ για την πληρέστατη ξενάγηση στο χθες και στο σήμερα αυτού του τόπου.
Τύφλα να΄χει η Ελβετία όπως λένε.
Ωραία μέρη και οι φωτογραφίες σου τα δείχνουν εκπληκτικά.
Λες να ζηλέψω το βουνό;;;
Μπααααααα αποκλείεται.
Όμορφα μέρη όμως!!!
Καλώς επιστρέψατε:-)
Καλα,εκανες μια μπλογκοεπιστροφή πανεμορφη!Πάντα ομορφιές...
Καλο φθινόπωρο...
Oμορφιές! Εκείνο το ξωκκλήσι τι υπέροχο...!
AnD
Ήρθα για το καλωσόρισμα και το πολυαναμενόμενο μάθημα ελληνικής -ηπειρωτικής- γεωγραφίας. Αλλά κόλλησα στα υπέροχα τοπία και τις εξαιρετικές -κι ας λες εσύ!- φωτογραφίες!
Αφού σου λέω ...δροσίστηκα κοιτάζοντάς τις! :)
Υπέροχα μέρη καταπράσινα ζηλευτά για τον καθένα πόσο μάλλον για μας τους νησιώτες!
Ευελπιστώ κάποτε να τα δώ και στη φυσική τους κατάσταση!
Καλώς ήρθες.Δεν συνηθίζω να εύχομαι από τώρα καλό φθινόπωρο ακόμα εδώ το καλοκαίρι καλά κρατεί.
Με θαλασσινά :))
@Αιναφετς
Μη λες ποτέ Ζαμέ!!!
@Καριατιδα
Τις ομορφιές της ανακαλύπτεις μόνη σου.
Margo
Thalassenia
VAD
Ανώνυμος (ΑnD)Kαλώς ήρθες
Υπατία η Αλεξανδρινή
zoyzoy
Για τις θαλασσινές καλά μελτέμια,για τους υπόλοιπους καλό Φθινόπωρο,καλή σχολική χρονιά στους δασκάλους της παρέας,για να μη ξεχνάω και το εκπαιδευτικό παρελθόν μου.
Πολύ διαφωτιστική η ξενάγηση και πολύ όμορφες φωτογραφίες.
Ανεξάρτητα αν λες πως είναι φωτογραφίες ταξιδευτή και όχι καλλιτέχνη, σίγουρα είναι εμφανές σ' αυτές το συναίσθημα και η προσπάθεια του φωτογράφου να δώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Κι αυτό φαίνεται από την οπτική γωνιά που επιλέχτηκε με προσοχή να τραβηχτούν:)
Ιδιαίτερα μου άρεσε το κατσικάκι και όλες οι αντανακλασεις στα ήρεμα νερά.
α και 3α, καλώς ήρθατε!!!
@Άστρια
Θα κάνω μια διόρθωση, δεν είναι κατσικάκι είναι τράγος.Είναι ο αρχηγός και οδηγός του κοπαδιού έχει μια μεγάλη κουδούνα.Είναι ο επιβήτορας αυτός που αυξάνει το κοπάδι.Εχει μεγάλη αξία για το κτηνοτρόφο.Η ζωή του στηρίζεται στην ικανότητα αναπαραγωγής του τράγου.Ο τσοπάνης για να δείξει τη χαρά του όταν θα παντρεφτεί ο γιός του θα σφάξει ότι πολύτιμο έχει το τράγο.Είναι δεμένος με το πολιτισμό μας βλέπε τραγωδία, τη μυθολογία ο τραγοπόδαρος θεός πάνας.Τις ερωτοτροπίες του με την Αφροδίτη αναπαριστά το Αρκαδικό βραβείο στο ξωτικό.
Καλό φθινόπωρο
°º✿
º° ✿
♥
Amigo,
São muito bonitas as suas fotografias... parabéns!
Seu país é um paraíso na Terra.
Beijinhos.
Brasil
♫°
@ Magia da Inês
Brasil começa na Primavera;
A Grécia tem muitas ilhas, praias e belas montanhas.
muitos beijos
Δημοσίευση σχολίου