Η περίοδος 1941-42 για την κατεχόμενη Ελλάδα ήταν τραγική. Χωρίς τρόφιμα και με το σύνολο των πρώτων υλών της να το αρπάζει ο κατακτητής χωρίς να πληρώνει, το οικονομικό και νομισματικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει. Το χρήμα άρχισε να χάνει αξία του και ο πληθωρισμός ανέβαινε συνέχεια. Για να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε χρήμα τόσο για τις καταβολές που ζητούσαν οι αρχές κατοχής, όσο και για τις ανάγκες του δημοσίου, η τράπεζα της Ελλάδας αναγκάσθηκε να τυπώνει συνέχεια χρήματα. Λόγω του αυξημένου πληθωρισμού συνεχώς θα τίθενται σε κυκλοφορία νέες εκδόσεις, με υψηλότερες ονομαστικές αξίες. Η κορύφωση ήρθε με τα δύο τελευταία κατοχικά νομίσματα των 10 και 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που τυπώθηκαν τον Οκτώβριο του1944, λίγες μόνο μέρες μετά την απελευθέρωση.
Μέσα σ’ αυτό το νομισματικό χάος στη διάρκεια της κατοχής ,το χρήμα έχασε όπως είναι φυσικό την αξία του.
Μέσα σ’ αυτό το νομισματικό χάος στη διάρκεια της κατοχής ,το χρήμα έχασε όπως είναι φυσικό την αξία του.
Ένα παράξενο αντάρτικο χαρτονόμισμα κυκλοφόρησε το 1944 από την ("Κυβέρνηση του Βουνού") και δεν είχε βάση την παντελώς αναξιόπιστη τότε δραχμή, αλλά την οκά σιταριού. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε αυτό το χαρτονόμισμα που στην ουσία επρόκειτο για ομολογία, και μάλιστα άτοκη, για να προμηθευτεί τα αναγκαία για το αντάρτικο από τους χωρικούς, υποσχόμενο την εξόφληση του χρέους μετά την απελευθέρωση. Το ΕΑΜ όμως ηττήθηκε κι έτσι έμειναν για πάντα ανεξόφλητα. Λέγεται ότι κάποιοι αφελείς χωρικοί ελπίζοντας να βρουν το δίκιο τους προσκόμισαν αυτά τα χαρτονομίσματα στις τράπεζες απαιτώντας μάλιστα την εξόφλησή τους, αλλά αντί χρημάτων εισέπραξαν κατηγορίες ως συνεργάτες των ανταρτών.
Τα χρήματα είναι οικογενειακό κειμήλιο
30 σχόλια:
Aυτό το μπέρδεμα χρόνων αστερισμούλι μας το έπαθες καταλάθος ή εξιπίτηδις ;;;;
μμμ...ωραία όνειρα θα δώ πάλι.
@ξωτικό
Προφητικό μπέρδεμα !!!!!
εξοριστε Ποιητη,
στον αιωνα σου, λεγε, τι βλεπεις ;
. Και θα 'ρθουνε χρονια χλωμα και αδυναμα μεσα στη
γαζα. Και θα 'χει ο καθενας τα λιγα γραμμαρια της ευτυχιας. Και θα 'ναι τα
πραγματα μεσα του κιολας ωραια ερειπια. Τοτε, μην εχοντας αλλη εξορια, που
να θρηνησει ο Ποιητης, την υγεια της καταιγιδας απο τ' ανοιχτα του του στηθη
αδειαζοντας, θα γυρισει για να σταθει στα ωραια μεσα ερειπια. Και τον πρωτο
λογο του ο στερνος των ανθρωπων θα πει, ν' αψηλωσουν τα χορτα, η γυναικα στο
πλάι του σαν αχτιδα του ηλιου να βγει. Και παλι θα λατρεψει τη γυναικα και θα την
πλαγιασει στα χορτα καθως του εταχθη. Και θα λαβουνε τα ονειρα εκδικηση, και θα
σπειρουνε γενεες στους αιωνες των αιωνων !
Τα Γκοτζαμάνικα,έτσι τα έλεγαν στο χωρι ό μου,νομιζω πως ειχαν την υπογραφή καπου υπουργου της Κατοχής Γκοτζαμανη.
1960,κάποιος θειος γκρεμιζει το παλιό σπίτι του,απ'το ταβάνι πεφτουν δεκάδες τέτοια χαρτονομισματα,και ο μικρός τότε Vad ενθουσιάζεται με τα δισεκατομμύρια,μέχρι να του εξηγήσει ο θειος ότι ετσι κι αλλιώς δεν εχουν καμιά αξία...
H ιστορία που διηγήθηκε ο Vad φοβάμαι πως θα επαναληφθεί. Στο μέλλον θα βρίσκουν οι νεότεροι θαμμένους "θησαυρούς" με ευρώ που δεν θα έχουν καμιά αξία.
Καλή βδομάδα σε όλους!
Πώς και τα θυμήθηκες τώρα? Φοβάσαι ότι θα τα ξαναζήσουμε όλα αυτά που έζησαν οι γονείς μας με τα ευρώ?
Για το αντάρτικο νόμισμα δεν είχα ακούσει..
@VAD
Τα χρήματα αυτά τα λένε Ραλλικά.
Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1943 ο Ιωάννης Ράλλης πατέρας του Γεωργίου Ράλλη,ανέλαβε πρωθυπουργός της διορισμένης κυβέρνησης από τους Γερμανούς.Δικάστηκε σε ισόβια μετά την απελευθέρωση.
@Μargo
Τα χρήματα αυτά τα βρήκα σε ένα μπαούλο πριν είκοσι χρόνια ήταν χρήματα του Παππού μου που είχε γεννηθεί το 1896,το 1922 κληρωτός το 1940, τα παιδιά του στο πόλεμο πριν το πόλεμο τα χρήματα είχαν αξία είχε πάρει προίκα 7000 δραχμές η αξία ενός χωραφιού τέσσερα στρέμματα ,αν προσθέσεις τα χρήματα της ανάρτησης είναι 7000 δραχμές με μηδενική αξία.
@ kariatida62
Πως και τα θυμήθηκα?Με το θάνατο της μάνας μου ψάχνοντας για φωτογραφίες τα βρήκα μπροστά μου ,μου ρθαν στο νου τα σκληρά χρόνια της κατοχής ήταν 16 χρονών και σκέφτηκα ότι ίσως αυτά τα δύσκολα χρόνια ξανάρθουν,οι συνθήκες έχουν δημιουργηθεί,αν φύγουμε από το ευρώ και πάμε στη δραχμή.
Mη το λες Κένταυρε, τέτοια δύσκολα χρόνια μπορεί να ξανάρθουν όντας στο ευρώ!
Ασε που κινδυνεύου τα ευρωπουλάκια να γίνουν κατοχικά χρήματα, χωρίς δηλαδή καμμία αξία...γι'αυτό το σενάριο ν'ανησυχείς περισσότερο!
@ kariatida62
Όχι μέσα στο ευρώ δεν πιστεύω να συμβεί κάτι τέτοιο για όλους.Ήδη το βιώνουν αυτό 900.000 άνεργοι ένα τμήμα από αυτούς δεν έχει κανένα πόρο.Μέσα στο ευρώ θα πέσει το επίπεδο σε τέτοιο σημείο ώστε να ισοσκελίζεται ο προυπολογισμός να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος.Μέχρι εκείνο το σημείο που θα λένε πάμε Ελλάδα είναι φθηνή χώρα έχει χαμηλά μεροκάματα.
Υπήρξαν και χειρότερα:
https://antikleidi.wordpress.com/2011/11/18/germany-hyperinflaton-1923/
Αυτός θεωρείται, κατά πολλούς, ο λόγος που όσο η Γερμανία είναι στο ευρώ, υπερπληθωρισμός δεν πρόκειται να υπάρξει.
Ο ίδιος λόγος χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη μη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Φαινόμενα υπερπληθωρισμού στις Δυτικές κοινωνίες είναι δύσκολο σε αυτή την ιστορική φάση να συμβούν.Δεν υφίστανται οι προπολεμικές συνθήκες.Υπάρχει μια παραγωγική μηχανή που δουλεύει σε πολλούς κλάδους όπως Βιομηχανία αυτοκινήτων,εργαλειομηχανών,υπηρεσίες ,τουρισμός κλπ.Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πρόβλημα ανταγωνισμού,και πρόβλημα χρέους.Θα ισορροπήσει σε ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο με αύξηση της ανεργίας.Εφαρμόζεται η φιλελεύθερη συνταγή από μόνο του το σύστημα βρίσκει την ισορροπία του.Η Γερμανία προσπαθεί να υποστεί τις λιγότερες ζημιές.
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, φίλε Κένταυρε.
Μπορεί να μην έχουμε προπολεμικές συνθήκες αλλά έχουμε π.χ. μία τεράστια χρηματοπιστωτική φούσκα που κανείς δε θέλει να σκάσει στα χέρια του. Μπορεί ο πραγματικός πλούτος που παράγεται να είναι ανεπανάληπτος για τα ιστορικά χρονικά αλλά δεκάδες φορές μεγαλύτερος είναι ο "αεριτζίδικος πλούτος", των παραγώγων, των swaps κλπ κλπ.
Από την άλλη αμφιβάλλω στο κατά πόσο η ελληνική κοινωνία μπορεί να θεωρείται δυτικού τύπου κοινωνία και πόσο ανταγωνστική είναι η παραγωγική της βάση.
Το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα θα μας αναγκάσει σε μία περίοδο καλπάζωντος πληθωρισμού, όχι μόνο των πρωτογεννώνς ελλειμάτων αλλά και της δυσπιστίας των ξένων αγορών απέναντι στο νόμισμά μας όταν θα πάμε με αυτό να αγοράσουμε πρώτες ύλες ή πετρέλαιο, αναγκαίες για την ανάταξη της παραγωγικής οικονομίας!
Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι "Λαπαβιτσο-Καζακηδες" και τα ακρωατήριά τους.
Mέχρι στιγμής το σύστημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα μέσω της εσωτερικής υποτίμησης φαίνεται να λειτουργεί καλά για αυτούς που το σχεδίασαν.Το εξωτερικό χρέος εξυπηρετείται. Θα κουρευτεί ένα τμήμα του χρέους και το έλλειμμα θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί.Όλα δείχνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για έξοδο από το ευρώ.Όσα έχουν σχεδιάσει είναι σε εξέλιξη.
Το πρόβλημα είναι ποιο επίπεδο υποτίμησης θα αντέξει η κοινωνία.
Η κοινωνική έκρηξη θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς?και το ερώτημα είναι που θα οδηγήσει?
"Μέχρι εκείνο το σημείο που θα λένε πάμε Ελλάδα είναι φθηνή χώρα έχει χαμηλά μεροκάματα."
Ο μύθος!!!
Τα μεροκάματα ήδη έπεσαν! Οι τιμές έπεσαν? Οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης έπεσαν?
Ισοσκελισμένο προυπολογισμό περιμένεις ...με τι? Για να ισοσκελιστεί ο προυπολογισμός θα πρέπει ναχεις πρωτογενές πλεόνασμα. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό χωρίς αναπτυξιακή πολιτική. Τι επενδύσεις θα γίνουν με τόσο υψηλή φορολογία? Αρα έχουμε ένα δεύτερο μύθο εδώ!
----
Λες:
Όχι μέσα στο ευρώ δεν πιστεύω να συμβεί κάτι τέτοιο για όλους
Γιατί έχεις αποκλείσει την περίπτωση του ευρώ δύο ταχυτήτων? Ή αποκλείεις την χρεοκοπία ολόκληρης της ευρωζώνης?
Ποια θα είναι τότε η τύχη του ευρώ?
----
Προσωπικά έχω πια πειστεί πως με το ευρώ μ'ένα τόσο σκληρό νόμισμα ανταγωνίσιμοι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ποτέ.
Ενώ μ'ένα εθνικό νόμισμα που μπορείς να το υποτιμήσεις όσο εκτιμάς ανταγωνίσιμος μπορείς να γίνεις!
Τώρα όσο για το ότι θάρθουν οι Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού ν'αγοράσουν την Ελλάδα ολόκληρη με τα ευρώ τους, και πάλι θεωρώ ότι είναι ένας μύθος που καλλιεργείται για να σπείρει τον φόβο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη!
Διότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για όλα αυτά, όπως η μη ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου. Και ένα σωρό άλλα μέτρα που μ'αυτά ελέγχεις την κατάσταση!
Αυτά έχω βγάλει ως συμπέρασμα απ'όλες τις οικονομικές αναλύσεις που έχω μέχρι στιγμής ακουσει και καταλάβει βεβαίως...(ο ένας οικονομολόγος λέει έτσι ο άλλος αλλιώς-χειρότεροι και απο τους γιατρούς κατάντησαν)
Ενα είναι το σίγουρο!!! Οτι είτε μέσα είτε έξω, των Ελλήνων οι καταθέσεις είναι καταδικασμένες!
Μην έχετε την αυταπάτη ότι θα τις σώσετε....
Δεν ξέρουμε τελικώς
Κένταυρε, η εσωτερική υποτίμιση δεν έχει πετύχει αφού το κράτος φορολογεί ό,τι κινείται ή πάει να κινηθεί. Με τέτοιο ΦΠΑ και τέτοια τεκμήριο και τέτοιο αφορολόγητο πως να αντέξει η οικονομία;
-----
"Ενώ μ'ένα εθνικό νόμισμα που μπορείς να το υποτιμήσεις όσο εκτιμάς ανταγωνίσιμος μπορείς να γίνεις!"
Ποιος σου τα λέει αυτά βρε Καρυατιδά μου, γλυκιά ;;;
Εσένα ποιος σου λέει το αντίθετο Λάκωνα χαριτωμένε μου?
Κοίτα δεξιά σου, στην Τουρκία χρυσό μου...κόψε κίνηση!
Kαι όμως αντέχει με τίμημα κοινωνικό κόστος δηλαδή ανεργία.Αυτό όμως στη φιλελεύθερη λογική είναι αποδεκτό.Το αν θα αντέξει η οικονομία και δεν θα καταρρεύσει είναι νωρίς να αποφανθούμε,υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι το 2015.Στόχος της εσωτερικής υποτίμησης είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.Πιστεύουν προφανώς ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους θα απορροφήσει το φορολογικό κόστος.Θα ακολουθήσει και η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας.Αυτά εφαρμόζονται σε όλο το Δυτικό κόσμο.Δεν είμαι οικονομολόγος να κρίνω αν αυτά που επιβάλει η ΕΕ είναι σωστά.Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος,το μέλλον θα δείξει.
Ναι Κένταυρε το μέλλον θα δείξει,μετά τον θάνατό μας θα αποφανθεί ο ιστορικός του μέλλοντος αν οδηγηθήκαμε ή όχι ως πρόβατα επι σφαγήν..!
Η απλή λογική και ιστορία της οικονομίας.
Η Τουρκία έχει ένα υποτιμημένο νόμισμα και μία οικονομία με ισχυρή παραγωγική βάση που είναι σε τεράστια ανάπτυξη, ΑΛΛΑ σε απόλυτες τιμές πολύ χαμηλότερες από εμάς, και έναν λαό συνολικά εξαθλιωμένο.
Αν θες να γίνουμε Τουρκία αυτό είναι δική σου άποψη. Εγώ δε θέλω.
@CS:Ανάποδα τόπιασες...πάρτο αλλιώς!
Θυμήσου πως ήταν η Τουρκία.
Η εξαθλίωση του Τουρκικού λαού δεν είναι τωρινό φαινόμενο.
Ο Ερντογάν πέταξε έξω το ΔΝΤ και η χώρα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.
Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι τα πλεονάσματά τους να τα μεταφέρουν στην Γερμανία αποκτώντας ελλείμματα.
Διότι αποδείχθηκε πως η σημερινή ΕΕ είναι μηχανισμός δημιουργίας ελλειμμάτων στις αδύναμες χώρες και συσσώρευσης πλεονασμάτων στις ισχυρές.
Η εθνική τους κυριαρχία δεν ξεπουλιέται και όχι μόνο αυτό αλλά το παίζουν και αγόρια ζόρικα στην Μεσόγειο των πετρελαίων...
Δεν ξέρω πως την ονειρεύεσαι εσύ την πατρίδα σου Λάκωνα, όμως εγώ δεν την ονειρευόμουν και ούτε την θέλω όπως είναι σήμερα στην ασφικτική ευρωπαική αγκαλιά ή μάλλον στην Γερμανική αγκαλιά.
Και μια συμβουλή ...μη το κουνήσεις ρούπι απο κει που βρίσκεσαι και έρθεις κατά κάτω μεριά.
Ξέχνα την Ελλαδίτσα, ανήκει πλέον στα κολασμένα παιδιά της.
Στο 19% θάναι η ανεργία το 2012(επίσημες προβλέψεις του ΟΟΣΑ) και οι μισθοί άστα να πάνε!
Ποια Τουρκία μου λες εσύ ....
Τώρα θα δείτε τι θα πει η λέξη εξαθλίωση
Θυμήθηκα όπως ο vad, στο συρτάρι ενός θείου κρατημένα ως σθλλεκτικά, κάποια τέτοια χαρτονομίσματα και είχα θεωρήσει ότι ο θείος είχε έναν θησαυρό πολύ επιπόλαια κρυμένο...:)
Όμως τώρα αλήθεια τί γίνεται; κάπου το σενάριο ταιριάζει στην κατοχή και στην ύφεση, στην πληρωμή δι΄αίματος των υπέρογκων τόκων των δανειστών και του δια σχεδίου ξεπουλήματος των ασημικών του κράτους με παράλληλη φτήνεια των εργατικών και καμία εξασφάλιση της συνταξιοδότησής μας. Μόνο που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να τυπώσει πρόσθετο νόμισμα.
Όμως, αλήθεια, πόσο μπορεί κανείς ν' αντέξει;
Παρά ταύτα, καλό βράδυ, έρχονται Χριστούγεννα:)
@Άστρια
Η λέξη εξασφάλιση στο σύγχρονη Ελλάδα δεν υπάρχει ,όλα είναι ρευστά.Ας μείνουμε στο εορταστικό πνεύμα που εγκαινίασες, ήδη αγοράσαμε ένα μικρό ελατάκι σε γλάστρα θα το στολίσουμε και μετά θα πάμε σε μια πλαγιά να το φυτέψουμε ,όχι στην Αττική γιατί δεν αντέχει θέλει υψόμετρο.
Σκέφτομαι πόσα βασανισμένα χέρια έπιασαν αυτά τα χαρτονομίσματα.........
@ ηλιογράφος
Bασανισμένα χέρια ,και τα λίγα αυτά χρήματα από την αποταμίευσαν χάθηκαν και πολλά από αυτά τα χέρια αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν στον Καναδά και στην Αμερική.
χρήμα εδώ, χρήμα εκεί
με αξία ή και χωρίς
παλιό ή νέο.
πού ειν το χρήμα;
@ Summertime Blues
To χρήμα δεν χάνεται αλλάζει χέρια.
Πήρες μια μετοχή 1000 ευρώ κάποιος πήρε τα χίλια όταν υποτιμηθεί η μετοχή και η αξία της γίνει 10 ευρώ τα 990 ευρώ πήγαν αλλού!!
Έλα σώπα....
τα ιστορικά ποστάκια τα κατέχω...
ιστορικος και αρχαιολογος βλεπεις η δικιά σου!!
:)))
Οποτε αφηνω πολλα χαμογελα...
:)
:)
:)
@ Coula
Θα γίνεις πολύ καλή δασκάλα αν προτιμήσεις να ασχοληθείς με την εκπαίδευση.
H εκπαίδευση ήδη με χρησιμοποιεί....
αλλά κρύβω λόγια!!!
φιλια πολλα
Δημοσίευση σχολίου