To N49 είναι ένα κατάλοιπο υπερκαινοφανούς αστέρα (supernova)που βρίσκεται μέσα
στο Μεγάλο Nεφέλωμα του Μαγγελάνου , ένα δορυφορικό
γαλαξία του Γαλαξία μας.
Δεδομένα ακτίνων-Χ από το τηλεσκόπιο της ΝΑSA Chandra
(μπλε) αποκαλύπτουν την παρουσία ενός αντικειμένου σε σχήμα σφαίρας προς τα κάτω δεξιά της εικόνας.
10 σχόλια:
Πρώτον ευχαριστώ για την ανάρτηση,μια που για τους υπόλοιπους θα την έχεις ανεβάσει στο fb υποθέτω.....
Αυτή η ασυμμετρία ήταν μεγάλη έκπληξη να υποθέσω ;;;
Ή την πιθανολογούσαν αλλά πρώτη φορά έχουν αποδείξεις;;
Και τι σημαίνει στην πρώτη περίπτωση;
Δεν μας έχεις συνηθίσει σε τόση λακωνικότητα δάσκαλε ;-))
΄
όπως και να'χει πάντως η εικόνα μαγεύει !!
@ξωτικό Πότε έχουμε ένα supernova?
όταν ένα αστέρι έχει ένα κρίσιμο όριο μάζας, το λεγόμενο Όριο Τσαντρασεκάρ (Chandrasekhar), θα υποστεί θερμοπυρηνική έκρηξη καταρρέοντας κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας .Η θερμοπυρηνική έκρηξη εκτινάσσει μεγάλο μέρος του αστρικού υλικού με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα που υπερβαίνει τα 3.000 χλμ/δευτερόλεπτο (ή τα 10,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα), προς όλες τις κατευθύνσεις. Θεωρείται μάλιστα ότι η λάμψη τέτοιων εκρήξεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρου του γαλαξία.Η έκρηξη υπερκαινοφανούς δημιουργεί ένα κύμα στον γύρω χώρο, αφήνοντας ένα είδος νεφελώματος που είναι γνωστό ως υπόλειμμα υπερκαινοφανούς.
@ξωτικό
Να εξηγήσω αυτό το μπλε.Οι φαντασμαγορικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς σε διάφορα σχετικά άρθρα, ομιλίες και παρουσιάσεις των παραπάνω αστέρων, όπως και αυτή του άρθρου, δεν προέρχονται από μία φωτογραφική μηχανή αλλά αποτελούν σύνθετες φωτογραφίες δύο, τριών ή και περισσοτέρων διαστημομηχανών ή διαστημικών τηλεσκοπίων που το καθένα "κωδικοποιεί" μέρος του φάσματος με συγκεκριμένο χρώμα π.χ. (ενδεικτικά), ο "Χαμπλ" κωδικοποιεί στο πράσινο, ο "Σπίτσερ" στο κόκκινο, ο "Σάντρα" σε γαλάζιο. Αυτών ακολουθεί η σύνθεση των επιμέρους φωτογραφιών το αποτέλεσμα της οποίας είναι αυτό που βλέπουμε.Όσον αφορά την ασσυμετρία..Η απάντηση δεν είναι γνωστή Αποτελεί Κοσμικό Παράδοξο πως ένας συμμετρικός Αστέρας οδηγείται σε ασύμμετρη έκρηξη.Υπάρχουν υποθέσεις: 1) Η ασυμμετρία προκαλείται από Βαρυτικά Πεδία Γαλαξιών (ή άλλων Κοσμικών Σχηματισμών) που είναι κοντά...
2) Η ασυμμετρία προκαλείται από πόλωση της ακτινοβολίας της έκρηξης καθώς τυχαία κάποια διεύθυνση επικρατεί στην ταλάντωση του Ηλεκτρομαγνητικού Κύματος"
"Μια πηγή για αυτό βρίσκεται εδώ: http://www.caha.es/asymmetric-supernova-explosions.html"
@ξωτικό
Ήσουν το κίνητρο αυτής της ανάρτησης.
Όσα επεξηγείς στα σχόλια καλάθα ήταν να τα μεταφέρεις και στην ανάρτηση. Θα βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται να κατανοήσει καλύτερα το γεγονός.
υ.γ. αν και έχω πρόσβαση στο f.b. δεν το παρακολουθώ, είναι αλλιώς στο blog. Μην πάψεις να το ενημερώνεις :-)
Καλημέρα!
:-))))
ευχαριστώ (για όλα)
Τώωωρα μάλιστα !!!είναι πιο πλήρης η παρουσίαση !!
(μένει βέβαια η απορία τι...χρώματα θα βλέπαμε εμείς αν είμασταν κάπως κοντά ;;; )
@Μargo
Έχεις δίκιο. Την ανάπτυξη του θέματος την προκάλεσε το ξωτικό θέτοντας τα ερωτήματα.Τα αποία δεν ήταν εύκολο να απαντηθούν, χρειάστηκε ψάξιμο και ανταλλαγή απόψεων με τον άλλο συνάδελφο φυσικό.
Στο φ/β είμαι με το όνομα Mixail Karlis αλλά η πιο σημαντική δουλειά μου είναι η ομάδα Παραδοση (Ελληνικά χωρίς τόνο)που είμαι διαχειριστής και έχει 208 μέλη.Τωρα η ομάδα ασχολείται με το νυφικό φόρεμα ,τα μέλη δημοσιεύουν φωτό νυφικές από το παρελθόν από τις γιαγιάδες ακόμη και δικές τους.Θα χαρώ πολύ να γίνεις μέλος της ομάδας μας απλώς αν θέλεις να βλέπεις τις δημοσιεύσεις μας .
@ξωτικό
τι...χρώματα θα βλέπαμε εμείς αν είμασταν κάπως κοντά ;;; Επειδή τα αστέρια αυτά είναι πολύ λαμπρά εκπέμπουν φως σε όλο το φάσμα επομένως λευκό σαν του Ήλιου και των άστρων του νυκτερινού ουρανού.Η κάμερα υπερύθρων ,υπεριώδους και ακτίνων Χ ουσιαστικά ανιχνεύει τις ακτινοβολίες αυτές που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και τις οπτικοποιεί σε μια οθόνη ή μια φωτογραφία.Συγκεκριμένα μια κάμερα υπερύθρων στο σκοτάδι παρατηρώντας το ανθρώπινο σώμα επειδή η υπέρυθρος εξαρτάται από τη θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα μας δίνει μια εικόνα βασισμένη στις διάφορες θερμοκρασίες του ανθρωπίνου σώματος δηλαδή μια εικόνα διαφορετική από αυτή που μας δίνει το μάτι μας το οποίο δεν βλέπει το υπέρυθρο το υπεριώδες και τις ακτίνες χ.
Άριστα δέκα θα έπαιρνα !!!
Αυτό θα απαντούσα κι εγώ .
Ουυυυυφ ησύχασα :-)))
Ευχαριστώωωωωω και πάλι !!!!
Homepage wigs online,human hair wigs,cheap wigs,Lace Wigs,hair toppers,costume wigs,hair pieces for women,cheap wigs human hair,Lace Wigs investigate this site
Δημοσίευση σχολίου