Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Η απόσταση Θεσσαλονίκη -Αθήνα είναι περίπου 500 χιλιόμετρα .
Η απόσταση Γης- Ηλίου είναι 149.598.000  χιλιόμετρα και λέγεται αστρονομική μονάδα  (1au= astronomical unit)  είναι 299.196 φορές μεγαλύτερη απόσταση απο την απόσταση Θεσσαλονίκη -Αθήνα.
Με το λεωφορείο πας Θεσσαλονίκη σε 6-6.30 ώρες.
Με το ίδιο λεωφορείο πας στον Ήλιο σε 205 χρόνια !
Αν το λεωφορείο τρέχει με τη ταχύτητα του φωτός περίπου 300.000 χιλ. σε 1 δευτερόλεπτο τότε θα φτάσει στον Ήλιο σε 8,3 λεπτά.
Στο σύμπαν η απόσταση Γη-Ήλιος είναι πολύ μικρή ,για να μετρήσουμε τόσο μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε το έτος φωτός.
Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φώς σε ένα χρόνο δηλαδή 63.270 φορές μεγαλύτερη απόσταση απο την απόσταση Γης-Ήλιου .
Eπειδή οι αποστάσεις στο σύμπαν είναι ασύλληπτες με γήινα μέτρα γιαυτό  χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη μονάδα μέτρησης αποστάσεων το 1 parsec.
Tο 1 parsec είναι απόσταση 206.266 φορές μεγαλύτερη απο την απόσταση Γης -Ήλίου ή 3,26 έτη φωτός.
 Ο α-Κενταύρου αστέρι του αστερισμού  του Κενταύρου που είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο, απέχει απο τον ήλιο 1,34 parsec ή 4,37 έτη φωτός.Με το κοινό λεωφορείο πας στο άστρο σε 56663 αιώνες! Είμαστε σαν μια κάμπια που ζει μια εβδομάδα και θέλει να πάει απο Αθήνα στη Νέα Υόρκη, με τη ταχύτητα και το  χρόνο ζωής που διαθέτει δεν θα φτάσει ούτε στη βάση του δένδρου που βρίσκεται.
Με τη ταχύτητα του φωτός δε πας γιατί το απαγορεύει η φύση ,σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Αινστάιν ότι τρέχει με αυτή τη ταχύτητα αποκτά άπειρη μάζα άρα άπειρη αδράνεια ,συνεπώς με βάση αυτή την αντίληψη δεν μπορείς να φτάσεις στον α- Κενταύρου με κανένα μεταφορικό μέσο που εχει κατασκευάσει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.
Ο α- Κενταύρου είναι σχετικά κοντά στον Ήλιο,υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις,αυτές τις τεράστιες αποστάσεις για να τις διανύσουμε κάποτε θα πρέπει να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε ακόμη βρεί τρόπο ούτε  να το εκφράσουμε .
Είμαστε παγιδευμένοι χωρικά,χρονικά και το χειρότερο ιδεολογικά,μοιάζουμε σαν να είμαστε μέσα σε ένα αυγό και δεν γνωρίζουμε πως να σπάσουμε το κέλυφος για να βγούμε σε ένα άλλο κόσμο.Γνωρίζουμε οτι το μέλλον μας είναι εξω απο το όστρακο,αντιλαμβανόμαστε οτι κακό θα μας συμβεί  οφείλεται στο οτι έχουμε παγιδευτεί σε αυτό το μικρό πλανήτη αλλά δεν μπορούμε τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον να μετοικήσουμε σε ένα άλλο χώρο έξω απο τη γη.
Ενεργειακά  γνωρίζουμε οτι πλησιάζει το τέλος της χρήσης του άνθρακα όχι γιατί δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά γιατί απλούστατα τελειώνουν τα παγκόσμια αποθέματα.Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν λύνουν το πρόβλημα ,μας μένει η πυρηνική και ακόμη καλύτερα η θερμοπυρηνική ενέργεια,τι γίνεται όμως με τα απόβλητα? κάπου πρέπει να αποθηκευτούν,αυτόματα έρχεται η σκέψη να τα πάμε κάπου στο διάστημα.  Ο υπερπληθυσμός είναι ενα άλλο πρόβλημα, ξαφνικά η Γη θα γίνει μια σταλιά και πια δεν θα μας χωράει, πάλι η σκέψη μας πάει στο διάστημα .
Το διάστημα φαίνεται να είναι η διέξοδος μας αλλά προς το παρόν είναι το αδιέξοδο μας.
Η άγνοια μας για το σύμπαν μας οδήγησε στην έννοια του Θεού-Δημιουργού,η ανάγκη για γνώση οδηγεί τη σκέψη μας στο να βρούμε το τρόπο που σκέφτηκε ο Δημιουργός, να γνωρίσουμε όλα τα δημιουργήματα του,να βρούμε αρχές και νόμους που διέπουν το σύμπαν.