Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

"Σκάρος" σόλο φλογέρα

Σύμφωνα με το μύθο ο Πάνας ο τραγοπόδαρος θεός των Αρκαδικών βουνών είναι ο δημιουργός της φλογέρας (Σύριγγας), ο Πάνας αγάπησε μια νύμφη από την Αρκαδία, την κόρη του ποταμού Λάδωνα Σύριγγα. Η νύμφη τρομαγμένη από την καταδίωξη του θεού ικέτευσε τον Δία να τη σώσει. Έτσι, τη στιγμή που ο Πάνας την έπιασε, εκείνη μεταμορφώθηκε σε καλαμιά, τρελός από θυμό και απογοήτευση ο Πάνας έσπασε την καλαμιά σε κομμάτια. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε πως έκοβε το σώμα της νύμφης, και μετανιωμένος άρχισε να κλαίει και να φιλά τα κομμάτια της καλαμιάς. Ακούγοντας τους ήχους που έβγαιναν, καθώς φυσούσε κλαίοντας, οδηγήθηκε στην κατασκευή της σύριγγας.
Η λέξη σύριγγα προέρχεται από τη λέξη συρίζω(συρίττω) που σημαίνει σφυρίζω.
Η πολιτιστική μας παράδοση έχει τις ρίζες της  στην αρχαιότητα.
Στα  βουνά της  Βόρειας Αρκαδίας ,περιοχή Γορτυνίας κοντά στη Λίμνη του Λάδωνα, υπάρχει ακόμη ο ποιμενικός τρόπος ζωής που ηχητικά εκφράζεται με τον ήχο της αρχαίας σύρριγγας(φλογέρας),από τους ήχους των κουδουνιών των αιγοπροβάτων,τον ήχο της βροχής,το κελάρυσμα του νερού στο ποταμό Λάδωνα, το κελάϊδισμα των πουλιών,το γαύγισμα των τσοπανόσκυλων,τις κραυγές και τα σφυρίγματα των τσοπάνων που αντιλαλούν και σπάνε τη σιωπή των ψηλών βουνών.


"ΣΚΑΡΟΣ "μουσικό κομμάτι(σόλο φλογέρα)
 
Η λέξη σκάρος προέρχεται από τη λέξη σκαρίζω.Βγαίνουν τα αιγοπρόβατα από το μαντρί και σκορπίζουν στη πλαγιά για να βοσκήσουν.
Σκάρος ήταν το νυχτερινό βόσκημα των αιγοπροβάτων την άνοιξη και το χειμώνα, τότε που χόρταιναν βοσκή την ημέρα από το πολύ το χόρτο, που φύτρωνε και μόλις βράδιαζε έπεφταν για ύπνο. Κατά τα μεσάνυχτα τα σήκωνε ο τσοπάνος και τα βγαζε στη βοσκή για λίγες ώρες.
Στη πλαγιά του βουνού ο βοσκός μέσα στη σιγαλιά της νύχτας έπαιζε τη φλογέρα του.
Ο σκοπός του "Σκάρου" είναι λυπητερός,εκφράζει το πόνο της αγάπης,της μοναξιάς,το πόνο της δύσκολης ζωής,το πόνο της μάνας για το ξενιτεμένο της παιδί.
Στο μουσικό κομμάτι η φλογέρα ρωτά και απαντά,μιμείται τη λαλιά του κότσιφα που παιχνιδίζει με την αγαπημένη του την εποχή των ερώτων του την άνοιξη. Η φλογέρα κλαίει μιμούμενη το γοερό κλάμα στον ανθρώπινο πόνο.

Κάτω Βέρμιο Νομού Ημαθείας,  τσοπάνηδες Ελληνοβλάχοι μετακινούν τα κοπάδια σε αναζήτηση βοσκοτόπων,στο video που ακολουθεί με μουσική υπόκρουση το "Σκάρο" φαίνεται ο δυναμισμός των σκληροτράχηλων αυτών ανθρώπων που γεμίζουν με τις ρωμαλέες φωνές τους τα Ελληνικά βουνά.


Μέσα σε μια-δυο γενιές, η εμπορευματοποίηση της παγκόσμιας μουσικής, μετάλλαξε ορισμένους νεο-Έλληνες σε οπαδούς μια ξενόφερτης μουσικής έξω από τα βιώματα τους και τα ακούσματα τους , οι οποίοι  ενώ οι ρίζες τους είναι ακόμη στα βουνά τους κάμπους και τις θάλασσες, δεν χάνουν την ευκαιρία να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, απέναντι στην μουσική των προγόνων τους, της εξακριβωμένης συνεχούς δημιουργικότητας , της θάλλουσας επί  πολλές χιλιετίες. 
Φυσικά δεν προτείνουμε να αρκεστούμε στην δημοτική μουσική. Η δημιουργία είναι απαραίτητη. Είναι το οξυγόνο της πολιτιστικής ζωής. Τίποτε όμως δεν μπορεί να αξίζει και να έχει διάρκεια, εάν δεν γεννηθεί μέσα στα πλαίσια μιας παράδοσης. 
Έτσι λαμβάνει κανείς αυτό που του παραδόθηκε, και καλό είναι να το παραδώσει εμπλουτισμένο και ανανεωμένο.
H ανάρτηση αυτή είχε σαν πηγή πληροφοριών την εκδήλωση "Αφιέρωμα στη Δημοτική Ποίηση",που διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς.
Η λέξη σκαρίζω προέρχεται από τη λέξη σκαίρω=πηδώ,σκιρτώ,αναπηδώ,τινάσσομαι.


 

30 σχόλια:

δήμητρα♥♥♥q είπε...

α-Κενταύρου, καλώς όρισες. Έφερες μαζί σου και δώρα καθώς βλέπω!

Προσωπικά δεν αρέσκομαι στην ακρόαση δημοτικής μουσικής. Νιώθω να μην αντέχω κάποια ακούσματα αν και ορισμένα τραγούδια μου αρέσουν.

Όμως παραδέχομαι πως η δημιουργία είναι πληρέστερη όταν κουβαλάει μαζί της την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά.

Καλημέρα, καλή επάνοδο και καλές αναρτήσεις!

kariatida62 είπε...

Αστέρι μου καλώς ήρθες!!! Σε καλοσωρίζω με μεγάλη χαρά γιατί μου έλειψες πολύ!
Η παραδοσιακή μουσική και οι χοροί με μαγνητίζουν απο μικρή...
Μέσα απ'αυτήν ανακαλύπτεις την ιστορία τις ασχολίες και την ψυχοσύνθεση των λαών...
Ο Δόμνα Σαμίου, ευτυχώς με το πολύτιμο έργο της αντιστρατευόμενη σθεναρά την εμπορική εκμτάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης έχει διασφαλίσει έναν μεγάλο εθνικό πολιτιστικό θησαυρό!
Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού της κάθε περιοχής, την καθιστούν μοναδική στον τομέα της.

Ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί οι Νεοέλληνες φίλε μου, που πάντα το έργο και οι προσπάθειες τους πρέπει να προβάλλονται και να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση!

Εγώ με τις στάνες τα βουνά και τους τσοπάνους ξέρεις...δεν τα πάω καλά.χαχαχα!
Όμως ο ήχος της φλογέρας, γλυκά-μαγικός αγγίζει τον νου και την καρδιά μου!

kariatida62 είπε...

Tα βιντεάκια σου ...άπαιχτα!!!
Αχ τι καλά που γύρισες Αστέρι μου!
Ευτυχώς που ανοίγουν τα σχολεία γιατί διαφορετικά τσομπανάκο θα σε βρίσκαμε πάνω σε καμμιά ραχούλα...χαχαχα!

Margo είπε...

Κένταυρε καλωσόρισες!
Η ανάρτησή σου θίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί πολλούς.. δυστυχώς! Είναι θέμα παιδείας όπως όλα. Για να μάθει το παιδί και στη συνέχεια ο ενήλικας να αγαπά την παράδοση, δηλαδή την καταγωγή του, θα πρέπει κάποιοι να ενδιαφερθούν και να διδάξουν ότι έχει ξεχαστεί λόγω της συσσώρευσης του κόσμου στις πόλεις. Ο κόσμος έχει ξεχάσει, δεν έρχεται πια σε επαφή με τη φύση και τη ζωή σε αυτή. Αντί αυτού βομβαρδίζεται καθημερινά από μηνύματα που τον οδηγούν να συμπεριφέρεται μόνο ως καταναλωτικό ον, η βιομηχανία, η μόδα, τον θέλει ξεκομμένο και ομοιόμορφο.
Τα βίντεο είναι εξαιρετικά όπως και η ανάρτησή σου, δε θα μπορούσε να είναι μάθημα στο σχολείο; Ποιος θα ακούσει αυτούς τους ήχους και δε θα τον κερδίσουν;

Καλωσόρισες και πάλι!

α Κενταύρου είπε...

@Φυσικένια
Είναι πολύ φυσικό ,αν δεν έχεις βιώματα πράγματι δεν αντέχονται τα ακούσματα της.Ο αστικός πληθυσμός έχει άλλα ακούσματα και ιδιαίτερα η νέα γενιά.Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλοι οι λαοί έχουν τιμήσει το ποιμενικό τους πολιτισμό.Φτάσαμε οι νεοέλληνες να ακούμε και να ενθουσιαζόμαστε με την Αμερικάνικη Country music or country and Western) is a blend of traditional and popular musical forms traditionally found in the Southern United States and the Canadian Maritimes that evolved rapidly in the 1920s.) και οτιδήποτε άλλο μας πάσαρε η κατευθυνόμενη με βάση το κέρδος μουσική βιομηχανία ακόμη και αυτή η Reggae is a music genre first developed in Jamaica in the late 1960s.

α Κενταύρου είπε...

@Kariatida
O αστός Έλληνας υποτίμησε και απαξίωσε το πολιτισμό του.
Όποιος άκουγε και ακούει Δημοτική μουσική χαρακτηρίζεται βλάχος =είναι υποτιμητικός χαρακτηρισμός όταν κατάγεται από βουνίσια ή αγροτική περιοχή, και αναφέρεται σε κάποιον που μιλάει με χωριάτικη προφορά.
Η δημοτική μουσική δεν είναι μουσική για ακρόαση σε κάποιο μέγαρο σε κάποιο κλειστό χώρο δεν είναι συναυλιακή μουσική ,είναι μουσική με αιτία, παίζεται μόνο όταν ο Έλληνας χαίρεται ,γιορτάζει το γάμο του, το πανηγύρι του,χορεύει, ξεφαντώνει.Είναι μουσική που συμμετέχεις στο δρώμενο.
Τα video δείχνουν μια πραγματικότητα που υπάρχει.
Έτυχα σε λαϊκό πανηγύρι στη Γορτυνία μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ότι δεν ακούστηκε τίποτα άλλο μέχρι το πρωί εκτός από Δημοτικά ακόμη και κλέφτικα.
Ανέβηκα στο βουνό τσοπανάκος δεν έγινα μια γλίτσα όμως είχα για τα φίδια !!!!!
Και εγώ δεν έχω σχέση με στάνες,τσοπάνους είμαι τρίτης γενιάς βλάχος!!!!!!είμαι όμως βουνίσιος σε αντίθεση με σένα που είσαι θαλασσινή!!!

α Κενταύρου είπε...

@Margo
Μη ξεχνάς ότι είσαι η πρώτη διδάξασα!!!!!!!
23/6/2010 Σου θυμίζω!(Σε λίγες μέρες αρχίζουν και τα πανηγυράκια.
Αυτό σημαίνει πως η μουσική που θα ακούω.. θα είναι αυτή!)
Από πάνω το μαύρο και άσπρο κατσικάκι !!
Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες της Μυκόνου.
Αυτοί οι αυθεντικοί άνθρωποικαι η μουσική τους με συγκινούν.
Το θέμα μας είναι το ίδιο η ποιμενική ζωή και οι καλλιτέχνες της.Στη Μύκονο υπάρχει επί πλέον και η ναυτική παράδοση.
Η άποψη σου για μένα είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν σου κρύβω όταν έδειξα την ανάρτηση στα παιδιά μου είπαν μη την κάνεις θα σε κοροϊδεύουν!!

Άιναφετς είπε...

Καλώς τον Μιχάλη...όμορφα γέμισες τις μπαταρίες σου!
Εδώ στο βουνό που ζω πολλές φορές με ξυπνούν τα κουδούνια από τα πρόβατα που βόσκουν λίγα μέτρα από το προσκέφαλο μου!!! Αυτό που μου λείπει είναι ο ήχος της φλογέρας! Που τέτοια τύχη...οι Αλβανοί βοσκοί είναι απασχολημένοι με τα κινητά τους και την δουλειά την κάνουν κάτι μαντρόσκυλα τέρατα!!!
ΑΦ και καλό φθινόπωρο να έχετε εσύ και η Δώρα! :)

mutzenbacher είπε...

Οι συγκεκριμένες μελωδίες καθώς και οι πράξεις των ανθρώπων που δείχνουν τα βιντεάκια είναι τόσο απόκοσμες που σε "ταξιδεύουν" αλλού. Η τόσο απόλυτη επαφή με τη φύση και τα παιδιά της είναι πια για μένα πρωτοπορία. Κοιτάμε πίσω για να πάμε μπροστά. Σοφία το βουνό...

Dimos είπε...

Και επιτέλους ο Κένταυρος κάλπασε πίσω και συνάντησε πάλι το πληκτρολόγιο. Καλώς ήρθες. Οι ρωμαλέοι ξάδελφοί σου, ο Χείρων και ο Νέσσος (αν και ο Νέσσος ήταν λίγο κωλοπαιδαράς) θα είναι περήφανοι για σένα!

Ελπίζω να πέρασες υπέροχα. Εγώ είχα έναν όμορφο Ιούλιο, αλλά από αρχές Αυγούστου τα κεφάλια μέσα για διάβασμα.

Οι βουκολικές εικόνες, ο ήχος των κουδουνισμάτων των ζωντανών, η μυρωδιά του φρεσκονοτισμένου γρασιδιού, οι κραυγές και τα επιφωνήματα των τσοπάνηδων, τα γραιξίματα και φρουμάσματα, η βουνίσια καθαρότητα της ατμόσφαιρας, όλα αυτά είναι εικόνες, ήχοι και συναισθήσεις που έχουν εντυπωθεί βαθιά μέσα μου, καθώς είμαι μισός από την Ήπειρο κι επισκέπτομαι συχνά μέσα στον χρόνο τον παππού στον Ιωάννινα και τους υπόλοιπους συγγενείς στα γύρω χωριά, όπου είναι γεμάτα βοσκούς και κοπάδια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο γαλήνιο από το να ξυπνάς νωρίς, την δροσερή βουνίσια αυγή, και να ακούς από μακριά κουδουνίσματα και βελάσματα, ενώ σε συνεπαίρνει η ευωδιά της νοτερής γης.

Παρ'όλ'αυτά, ούτε μια φορά δεν έτυχε να ακούσω φλογέρα. Μήπως αυτό είναι ιδιαίτερο γνώρισμα των Αρκάδων μόνο βοσκών; Ήξερα βέβαια για την σύριγγα, το σουραύλι και τον δίαυλο, αλλά δεν γνώριζα ότι ακόμα συνεχιζόταν η παράδοση του παιξίματός τους... μέχρι τώρα. Σε ευχαριστώ που μου το κατέδειξες!

Πάντως, να υπογραμμίσω κάτι που δηλώνεις κι εσύ απερίφραστα στο κείμενό σου: ότι όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε απορρίπτωντας τις παραδοσιακές μας ρίζες, άλλο τόσο δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε κάθε τι καινούριο και σύγχρονο, είτε πρόκειται για την μουσική είτε γενικά για έναν τρόπο ζωής. Σε όλα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.

Πάντως μου άνοιξες την όρεξη. Πάω να ακούσω τώρα ηπειρώτικα και Πετρολούκα Χαλκιά! :)

a-kentavrou είπε...

@Aιναφετς
Δύσκολο να βρεις βοσκό σήμερα να παίζει φλογέρα.
Γνωρίζω έναν που είναι υπάλληλος στον ΟΤΕ και στα νιάτα του ήταν βοσκός ,παίζει ακόμη τη φλογέρα σε εκδηλώσεις του χωριού του.Πάντως και τα κουδουνίσματα έχουν μια μουσικότητα.

a-kentavrou είπε...

@mutzenbacher
Σου δήλωσα θα γυρίσω πίσω να ψαχτώ!!!!!

a-kentavrou είπε...

@Dimos
H Δημοτική μουσική, στην ορεινή τουλάχιστον Αρκαδία, είναι ζωντανή καθημερινότητα στον αγροτικό πληθυσμό.Σπάνια βέβαια βρίσκεις βοσκό να παίζει φλογέρα , και στο παρελθόν που έχω ακούσματα δεν ήταν εύκολο γιατί ο βοσκός που παίζει φλογέρα είναι αυτοδίδακτος.
Οσους Ηπειρώτες της γενιάς μου γνωρίζω είναι παθιασμένοι με τα τραγούδια τα ηπειρώτικα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΛΑ.

a-kentavrou είπε...

@jk skroutzakos
Kαλή φοιτητική χρονιά

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο και από εδώ.

Άστρια είπε...

.."υπάρχει ακόμη ο ποιμενικός τρόπος ζωής που ηχητικά εκφράζεται με τον ήχο της αρχαίας σύρριγγας(φλογέρας),από τους ήχους των κουδουνιών των αιγοπροβάτων,τον ήχο της βροχής,το κελάρυσμα του νερού στο ποταμό Λάδωνα, το κελάϊδισμα των πουλιών,το γαύγισμα των τσοπανόσκυλων,τις κραυγές και τα σφυρίγματα των τσοπάνων που αντιλαλούν και σπάνε τη σιωπή των ψηλών βουνών"
Αγαπητό αστέρι του Κενταύρου, μόλις περιέγραψες πολύ όμορφα τη Μουσική, όπως πρωταρχικά ορίστηκε στο μύθο, ως μούσα που κατοικεί στα βουνά..

Και όπως είπε κάποιος ποιητής, που δεν θυμάμαι δυστυχώς, το καλάμι, πελεκημένο σε φλογέρα, έχει τη δύναμη να κάνει ολάκερο το δάσος να τραγουδάει..

a-kentavrou είπε...

@IonnKorr
Σκέφτηκα να αλλάξω τα ακούσματα και να μετρήσω αντιδράσεις.

a-kentavrou είπε...

@Άστρια
Θα παρατήρησες πως είναι το ίδιο μελαγχολικός ο ήχος της φλογέρας στα υψώματα του Νεπάλ.
Οι άνθρωποι των βουνών και της θάλασσας αντέγραψαν τη φύση και δημιούργησαν τα πρώτα μουσικά ακούσματα.

kariatida62 είπε...

Αντίο φίλε μου!!!
Αντίο Αστέρι μου!

logia είπε...

καταπληκτική ανάρτηση

η μουσική στην πρωτογενή της μορφή

πράγματι παρατηρείται η ομοιότητα που λες!!!
θα πω και σε σένα, ό,τι είπα και στο fractal, που ανοίχτηκε ένα θέμα στο μπλογκ της, τον στίχο του Ορφέα Περίδη, "στα βουνά της Νότιας Κίνας άκουσα κλαρίνα ηπειρώτικα"
σχετική ανάρτηση είχα κάνει και γω αντιπαραθέτοντας τους Guo Brothers με το κλαρίνο του Χαλκιά!!!
καλό βράδυ

a-kentavrou είπε...

Ευχαριστώ για τα επαινετικά σου σχόλια που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επαγγελματικής σου απασχόλησης .Έχω μια μικρή μουσική παιδεία από τα μαθητικά μου χρόνια,προβληματίστηκα πάρα πολύ για τα μουσικά κομμάτια.Τα ακούσματα μου όμως με οδηγούσαν να τα επιλέξω.
Βρέθηκα σε ένα απομονωμένο χωριό της Αρκαδίας στις 23/8,το πανηγύρι του χωριού άρχισε με το σκάρο τέλειωσε με το σκάρο.
Η έκπληξη μου ήταν ότι παραδοσιακά τραγούδια κλέφτικα εξακολουθούσαν να ενθουσιάζουν τον κόσμο και το κυριότερο δεν είχαν αλλοιωθεί από άλλες μουσικές επιδράσεις,επίσης σε αυτό το λαϊκό ξεφάντωμα κανένα άλλο είδος μουσικής δεν ακούστηκε.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι εσύ ,η Μargo και το Ξωτικό συμβάλλεται αποφασιστικά όχι μόνο στην μουσική αλλά και σε κάθε άλλου είδους αισθητική μου καλλιέργεια

logia είπε...

γύρισα να πω ευχαριστώ εκ μέρους και των υπολοίπων κοριτσιών

την καλημέρα μου

fractal είπε...

Ήρθα τρέχοντας μετά από προτροπή της LOGIA.
Ευχαριστώ τη Logia από εδώ και φυσικά θα περάσω να την ευχαριστήσω και από το σπίτι της..
Το ¨"Σκάρος" ίσως είναι η κατακάθαρη , η κρυστάλινη φωνή των ψηλών βουνων μας, που τίποτα δεν μπορεί να σιγήσει....
Αυτός ο σκοπός και με τη φωνή της φλογέρας σε κάνει να νιώθεις την ανάσα του βουνού, καθώς βγαίνει από τα εγκατα της Γης..
Κάνω μια πρόταση από εδώ ΚΕΝΤΑΥΡΕ
Αυτός ο σκοπός να γίνει παιάνας και εμβατήριο που θα ακούγεται από παντού την ημέρα την αφιερωμένη στην προστασία των βουνών..

a-kentavrou είπε...

@fractal
Θα πας Ήπειρο,με το καταπληκτικό τρόπο που ξέρεις θα μας παρουσιάσεις τις εικόνες και τις μουσικές των βουνών,των ποταμών και των λιμνών της Ηπείρου.
Ο υμνος του βουνού σίγουρα θα έχει φλογέρα.

fractal είπε...

Μαλιστα κύριε καθηγητά μου...

logia είπε...

Εδώ και πολλά χρόνια συλλέγουμε με τον άντρα μου μουσικές από όλες τις χώρες του κόσμου. Κάποια στιγμη σκεφτήκαμε, οτι αγνοούμε τη δική μας μουσική και γνωρίζουμε το παραμικρό γκρουπάκι ή τραγουδιστή από την πιο μικρή χώρα που έχει το θάρρος να βγάλει προς τα έξω την εθνική του μουσική. Έτσι αρχίσαμε να ψάχουμε και τα δικά μας
Οι δίσκοι και τα cds γεμίζουν όλους τους τοίχους και γίνονται και ντάνες στο πάτωμα

από όλο αυτό το ψάξιμο έχουμε καταλήξει οτι ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους συναντάμε και ομοιότητες στη μουσική παράδοση, σε μέρη που μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά, αλλά μοιάζουν τα εδάφη τους. Είναι δε εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει μετα μοιρολόγια
Τα ακούς και νομίζεις οτι να θα ξεπεταχτούν ελληνικές λέξεις
Και αρκεί για να σε συγκινήσει ο πόνος που βγαίνει στη φωνή κι ας μην καταλαβάινεις τι λέει
Χαίρομαι που έκανες αυτήν την ανάρτηση, γιατί δείχνει αυτό ακριβώς
Ο Ντύλαν τραγουδάει την ανθρώπινη περιπλάνηση στην αχανή Αμερική κι ο Πετρολούκας Χαλκιάς το παράπονο της ξενητιάς.
Ο καθένας έχei τη δική του ομορφιά και τη δική του αξία

αλλά σταματάω εδώ γιατί περισσότερα θα γίνουν κατάχρηση φιλοξενίας

καλό βράδυ

a-kentavrou είπε...

@logia
Οι απόψεις ενός βιολιού της ΚΟΑ(δεν συμμερίζομαι το χαρακτηρισμό που έδωσες στο παρελθόν στο βιολί σου!!!) είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες και δεν καταχρώνται της φιλοξενίας μου.
Ο Έλληνας ίσως είναι από τους λίγους λαούς που απαξίωσε τόσο πολύ το λαϊκό του πολιτισμό.
Είναι χαρακτηριστική η έκφραση σε πολλές οικογένειες μπαμπά χαμήλωσε αυτή τη μουσική με το κλαρίνο θα γελάει η γειτονιά μαζί μας!!!!!

Άιναφετς είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη μου!!!
Ήρθα πάλι αυτή την φορά για να με "βοηθήσεις" με τα βουνήσια επιχειρήματα σου να πολεμήσω την Θαλασσένια που επιμένει ότι το ηλιοβασίλεμα στην θάλασσα είναι ωραιότερο από το βουνήσιο!!!
Σαν επιχείρημα παραθέτει ότι... όλοι βάζουν ηλιοβασιλέματα στην θάλασσα...η μάχη βρίσκεται στον τέταρτο γύρο!!! :)

Ανώνυμος είπε...

[url=http://cialisonlinehere.com/#ibgow]cheap cialis online[/url] - buy cheap cialis , http://cialisonlinehere.com/#twmkn buy generic cialis