Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

Κατοχική πολιτική και λεηλασία
 Εμφάνιση της πείνας – Αιτίες

Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της. Συγχρόνως, οι Βούλγαροι, με την άδεια των Γερμανών, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η χώρα διαιρείται σε τρεις ζώνες κατοχής: τη γερμανική (Θεσσαλονίκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης, Μήλος, Αίγινα, Σαλαμίνα, το αεροδρόμιο Τατοΐου και Ελληνικού, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Εκάλη, Ελευσίνα, λιμάνι του Πειραιά και σιδηρόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης), την ιταλική (Πελοπόννησος, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κυκλάδες, Σποράδες, Σάμος, Ιόνια νησιά και ανατολική πλευρά της Κρήτης) και τη βουλγαρική.Η βουλγαρική περίπτωση εμπεριέχει ένα παράδοξο. Η Βουλγαρία κατέλαβε επαρχίες ενός κράτους προς το οποίο δεν είχε κηρύξει τον πόλεμο, ούτε ήρθε σε εχθροπραξίες μαζί του, ούτε απηύθυνε οποιαδήποτε προειδοποίηση ή τελεσίγραφο διατυπώνοντας κάποια αξίωση.
Χαρακτηριστικό, πάντως, και των τριων ήταν η αλόγιστη και χωρίς όρια εκμετάλλευση του ελληνικού πλούτου και η αδιαφορία για την απογύμνωση και την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.  
ο επισιτισμός της Ελλάδος αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά της. Ο ελληνικός αγροτικός πληθυσμός ζει με μεγάλη λιτότητα έχοντας ως κύριο διατροφικό μέσο το ψωμί. Η κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και ψαριών καθώς και των προϊόντων πολυτελείας (τσάι, καφές, κακάο κ.ά.) είναι εξαιρετικά χαμηλή. Καθώς πλησιάζει η έκρηξη του πολέμου η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι τοπικές επιστρατεύσεις, οι στρατιωτικές προπαρασκευές και η εκτέλεση αμυντικών έργων απορροφούν ολοένα και περισσότερα αποθεματικά ποσά. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος της σύρραξης προξένησε δικαιολογημένο πανικό στον λαό με αποτέλεσμα την πρωτοφανή αγοραστική κίνηση σε ολόκληρη τη χώρα που εξαφάνισε κάθε διαθέσιμο απόθεμα αγαθών.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι πρώτες ελλείψεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πριν ακόμη την έλευση του κατακτητή. Μετά την αρχή της Κατοχής η πείνα κάνει αισθητή την παρουσία της, χωρίς να φτάσει όμως ακόμη στο σημείο που θα βρεθεί αργότερα. Στις αρχές φθινοπώρου του 1941 ήδη τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί. Τα περισσότερα λαϊκά συσσίτια που ιδρύονται το καλοκαίρι διακόπτουν τη λειτουργία τους γιατί δεν διαθέτουν τα μέσα και δεν βρίσκουν τρόφιμα.
Επιπλέον η διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες κατοχής κάνει πολύ πολύπλοκη τη διανομή τροφίμων. Εξάλλου, αν και η βουλγαρική ζώνη περιελάμβανε μόνο το 11% του πληθυσμού και το 15% του εδάφους, διέθετε ωστόσο το 40% της παραγωγής σιταριού, το 60% της παραγωγής σίκαλης και αβγών, το 50% των οσπρίων και το 80% του βουτύρου, προϊόντα που πρωταγωνιστούσαν στην ελληνική διατροφή. Σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής η Βουλγαρία δεν αποδέχθηκε να παραχωρήσει κανένα από αυτά τα αγαθά στις υπόλοιπες ζώνες, οι οποίες εξάλλου περιελάμβαναν και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Των τελευταίων μάλιστα ο αριθμός είχε αυξηθεί δραματικά μετά την αποχώρηση των στρατιωτών από τις εμπόλεμες ζώνες και τη μεταφορά τους εκεί, όπου περίμεναν ότι το ελληνικό κράτος θα τους μετέφερε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η κυβέρνηση από την άλλη δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει το σιτάρι και τα άλλα γεωργικά προϊόντα από τη γερμανοϊταλική αγροτική ζώνη αφού οι χωρικοί κρύβουν τη σοδειά τους. Πολλοί, ιδιαίτερα οι εύποροι αγρότες, διατηρούν κρυφές αποθήκες, για να ανεβάζουν τις τιμές, ενώ αρκετές οικογένειες έχουν στη διάθεσή τους προμήθειες μέχρι την επόμενη σοδειά. Συχνά μάλιστα γίνονται εκκλήσεις από διάφορες αντιστασιακές ομάδες που προτρέπουν τους παραγωγούς να μην παραδώσουν στις αρχές τα γεωργικά προϊόντα, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να σταλούν αυτά στη Γερμανία. Ουσιαστικά δηλαδή, στην ελληνική υπηρεσία εφοδιασμού φτάνει μόνο το 4% της ήδη μειωμένης σοδειάς σιταριού και μόνο το 2% των υπολοίπων δημητριακών.Η επίθεση του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση ματαίωσε κάθε πιθανότητα εφοδιασμού με σιτάρι από την περιοχή αυτή. Εξάλλου το αρχηγείο του Ράιχ διεμήνυε ότι, αφού άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Ολλανδία ήταν περισσότερο σημαντικές από την Ελλάδα, θα έρχονταν πρώτες στις αποστολές τροφίμων και έτσι η χώρα μας δεν είχε να περιμένει και να ελπίζει βοήθεια από τη Γερμανία.
Εκτός των άλλων, ένας καθοριστικός παράγοντας στο ζήτημα της πείνας ήταν ο αποκλεισμός των Συμμάχων. Η Μεγάλη Βρετανία είχε σφυρηλατήσει ένα σιδερένιο κλοιό γύρω από την ηπειρωτική Ευρώπη και κανένα εμπόρευμα δεν επιτρεπόταν να περάσει σε καμιά κατεχόμενη χώρα ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα εφοδιασμού των κατακτημένων χωρών του Άξονα... Η πολιτική αυτή, που είχε δοκιμασθεί και κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν απόλυτη και έπρεπε να διατηρηθεί με κάθε θυσία αφού θεωρούνταν αναγκαία για το νικηφόρο και σύντομο τέλος του πολέμου. Κάθε χαλάρωση του αποκλεισμού θα ευνοούσε τον εχθρό και έτσι ο πόλεμος θα παρατεινόταν. Μόνο η συμμαχική νίκη θα σήμαινε στην ουσία τροφή για την Ευρώπη.

Οι ανάγκες του πολέμου θα μπορούσαμε να πούμε ότι δικαιολογούσαν ένα τέτοιο μέτρο? όμως, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θιγόταν περισσότερο λόγω της θέσης της αλλά και επειδή ούτως ή άλλως ήταν αναγκασμένη να καλύπτει το διατροφικό έλλειμμά της με εισαγωγές από το εξωτερικό.
Από αυτή τη κατάσταση της πείνας και του υποσιτισμού η Ελλάδα κατόρθωσε να ξεφύγει τη δεκαετία του 1960.
Τις δυο τελευταίες δεκαετίες η χώρα υπέστη, τηρουμένων των αναλογιών, λεηλασία του εθνικού πλούτου  από εσωτερικούς και εξωτερικούς εκμεταλευτές ,δεν αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα της πείνας ,αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα της φτώχειας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της.

Πηγή: www.istoria.gr



19 σχόλια:

ღ oneiremataღ είπε...

Χρόνια πολλά Κένταυρε,λόγω της μέρας!

Πέτρινα χρόνια, όπως το είπες...πάντως κανένας από μας κι από τα παιδιά μας δεν πρόκειται να αντέξει ούτε τις μισές κακουχίες από τέτοια χρόνια -αν υπάρξουν στο μέλλον πιο άσχημες συνθήκες, που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι, ούτε να το συζητάω, ελπίζοντας πως θα υπάρξει διέξοδο απ' την κρίση- γιατί είμαστε άμαθοι και δεν έχουμε ούτε τις αντοχές, ούτε την νοοτροπία που χρειάζεται...

ξωτικό είπε...

Θεέ μου μην μας δώσεις όσα μπορούμε ν'αντέξουμε..
Στο σημερινό τραπέζι ευχήθηκα στο παιδί μου να μην ζήσει ποτέ πόλεμο !!

Ανώνυμος είπε...

Έλληνας να τρώει Έλληνα, πολλές φορές έχει γίνει αυτό, είναι και ο θεμέλιος λίθος της Ιστορίας μας. Γι αυτό και είναι τόσο πλούσια.....

a-kentavrou είπε...

@oneiromata
Eλπίζω να μην έλθουν τέτοια χρόνια.Τότε ο καθένας θα αντέξει το Γολγοθά του.

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο!!!

a-kentavrou είπε...

@ηλιογράφος
Ο φωτογράφος της ομορφιάς ,δεν θα χε τι να φωτογραφήσει σε αυτή την ασχήμια.

mutzenbacher είπε...

Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Σε διαβάζω πάντα. Πέρασα και από το βλογ του ηλιογράφου, πολύ ωραίες φωτογραφίες (ωραία θέματα). Καλή μέρα να έχουμε. Δεν ξέρω γιατί βγήκε το Georgia.

a-kentavrou είπε...

@mutzenbacher
Αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο ,το σβησα.
Αφορμή για σκέψη τι είναι ηθικό τι ανήθικο.
Ηταν ηθικό να ψωφίσουν οι Ελληνες στη πείνα για να κερδίσουν το πόλεμο οι σύμμαχοι και κάποιοι άλλοι αφού θα τέλειωνε ο πόλεμος νωρίτερα δεν θα πέθαιναν.Πάντως κάποιοι θα πέθαιναν!!!!!
Ο Ηλιογράφος το λέει το όνομα.

IonnKorr είπε...

Περιγράφεις με πολύ αναλυτικά στοιχεία την πείνα στην Ελλάδα. Σωστά.

Πάντως πρέπει να συμπληρώσω ότι πείνα υπήρχε και στην Γερμανία (αλλά και στις άλλες χώρες) κατά την περίοδο του πολέμου εφόσον ο στρατός μάζευε παντού όλη σχεδόν την παραγωγή για την τροφοδοσία του.

Ουσιαστικά, τα ίδια συνέβαιναν σε όλους τους πολέμους της Ιστορίας, σε όλους τους λαούς και τα κράτη της Γης (μανία μου η γενίκευση, το παραδέχομαι).

Αλλά αυτή η υπερβολή, απαράδεχτη!!!!!
"Τις δυο τελευταίες δεκαετίες η χώρα υπέστη τηρουμένων των αναλογιών της ίδιας έντασης πλιάτσικο από εσωτερικούς και εξωτερικούς εκμεταλλευτές, δεν αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα της πείνας, αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα της φτώχειας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της."

Όταν λες αυτήν την φράση υποτιμάς την πείνα και την εξαθλίωση της κατοχής.

Πήγαινε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον.
Θα δεις απειράριθμους εξαθλιωμένους να περιφέρονται περιφέρονται σε σταθμούς, πλατείες, τουριστικά μέρη.

Πήγαινε στο Χόλλυγουντ. Να δεις ατέλειωτο πλήθος πάμφτωχων που κοιμούνται στους δρόμους περιμένοντας μήπως κάποιος αστέρας ή σκηνοθέτης τους προσέξει και "κάνουν την καλή".

Δεν είναι λοιπόν μόνον πρόβλημα της Ελλάδας η εξαθλίωση. Είναι (και ήταν και θα είναι) "Παγκόσμιο Πρόβλημα".

-----------
Ξέρεις, δεν μου αρέσει να βλέπουμε "με τοπικιστικό μάτι" τα παγκόσμια προβλήματα.
Λέμε:
- Δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνήσεις για να ναρκωτικά στην Ελλάδα. Αλλά στον Υπόλοιπο Κόσμο τι κάνουν?
- Δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνήσεις για να μετανάστευση στην Ελλάδα. Αλλά στον Υπόλοιπο Κόσμο τι κάνουν?
- Δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνήσεις για να φτώχεια στην Ελλάδα. Αλλά στον Υπόλοιπο Κόσμο τι κάνουν?
- Δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνήσεις για να εμπόριο οργάνων στην Ελλάδα. Αλλά στον Υπόλοιπο Κόσμο τι κάνουν?
- Δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνήσεις για να λαθρεμπόριο στην Ελλάδα. Αλλά στον Υπόλοιπο Κόσμο τι κάνουν?

Δηλαδή, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί παγκοσμίως θα έπρεπε η Ελλάδα να τα έχει λύσει!!!

---------
Στο μεταξύ όσο ο Παγκόσμιος Πληθυσμός αυξάνει ραγδαίως (π.χ. με την ελάττωση της θνησιμότητας των παιδιών του τρίτου Κόσμου) δεν είναι επόμενο να αυξάνεται η πείνα και η δυστυχία του κατοίκων αυτού του Πλανήτη????
Ποσά ευθέως ανάλογα που λέμε και στην Φυσική.

---------
Εσύ ξέρεις καλά πλέον ότι δεν κάνω κακοπροαίρετη κριτική στις αναρτήσεις σου απλά αυτές μου δίνουν το ερέθισμα να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου σε τέτοια σοβαρά κοινωνικά θέματα.

a-kentavrou είπε...

@ΙοnnKorr
H κριτική σου είναι πάντα εποικοδομητική και ουσιαστική ,διευρύνει το θέμα που αναπτύσσω και αναδεικνύει και άλλες πλευρές,λάθη, παραλήψεις και υπερβολές.
Κακοπροαίρετη κριτική γίνεται σε άλλους χώρους γιατί εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες,στους μπλογκερ γιατί να υπάρχει κακοπροαίρετη κριτική?Όπως λες στη σχετική σου ανάρτηση γιατί σου αρέσει το μπλογκιν.Λέω την γνώμη μου ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.Δεν αρέσει κάποιου το σχόλιο μου δεν το δημοσιεύει.
Μια ιστορική αναφορά κάνω στις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στη πείνα.Οι αιτίες στις άλλες χώρες ήταν διαφορετικές.
Το θέμα δεν ήταν η πείνα αλλά οι αιτίες είναι σαφές αυτό.
Ακριβώς επειδή φοβόμουνα ότι μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση μεταξύ της τότε κατάστασης και της σημερινής χρησιμοποίησα την έκφραση τηρουμένων των αναλογιών.
Όταν πράγματι θέτεις το θέμα πεινα,φτώχεια ,εκμετάλλευση κλπ σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα δεν διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες χώρες.
Να λάβεις όμως υπόψη και το κίνητρο που ήταν η μνήμη μια εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί πιστεύω.Τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ίσως το σοβαρότερο που έχει παρουσιαστεί από το τέλος του εμφυλίου.Η αιτία είναι η αντιπαραγωγική εκμετάλευση των πόρων της χώρας που την οδήγησε στη φτώχεια.

Dimos είπε...

Από τις πιο ανατριχιαστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Και δεν μιλάω μόνο για τις χρονιές '40 - '42 που είχαμε και τους πιο πολλούς θανάτους. Μιλάω, όπως πολύ ορθά διετύπωσες κι εσύ, για όλη την περίοδο, μέχρι και το ΄60.

Φυσικά, αυτό που με πείραξε περισσότερο, δεν ήταν ούτε η απανθρωπιά των δυνάμεων του Άξονα, που ήταν δεδομένη, ούτε η μη - ανθρωπιστική στάση των Συμμάχων, γιατί στην τελική και αυτοί τα συμφέροντά τους κοιτούσαν. Αυτό που με πείραξε ήταν ότι την κατάσταση χειροτέρεψαν κατά πολύ οι δοσίλογοι, οι γερμανοτσολιάδες, οι εθνικοί προδότες. Διάβασα πέρυσι ένα "Ε Ιστορικά" πάνω στην κατοχική πείνα και τα στοιχεία που έδινε σχετικά με το πόσο έσπρωξαν την κατάσταση στα άκρα κάποιοι υπάνθρωποι που φυσικά δεν μπορούν να ονομαστούν συμπατριώτες μας, ήταν τουλάχιστον ντροπιαστικά.

Dimos είπε...

Στον IonnKorr θα ήθελα παρεμπιπτόντως να πω το εξής. Ορθά όλα αυτά που διατυπώνει, η εξαθλίωση είναι πράγματι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, διακρατικό και διεθνές. Αλλά η ΛΥΣΗ του δεν μπορεί να είναι κι αυτή παγκόσμια. Αυτό είναι αδύνατον. Η λύση του θα προέλθει αν κάθε μεμονωμένο κράτος φροντίσει να βελτιωθεί στα δικά του ζητήματα και σε αυτά που βρίσκονται στην ζώνη επιρροής του. Γιατί αγαπητέ μου, στο παράδειγμα του Χόλιγουντ και των Η.Π.Α., του Λονδίνου, του Παρισιού κ.λπ., που σε όλα έχουμε πράγματι μεγάλες αντιθέσεις και πάρα πολλούς άπορους κι εξαθλιωμένους, μπορώ να σου αντιπαραθέσω τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, χώρες που φυσικά έχουν και αυτές ένα κάποιο πρόβλημα - δεν γίνεται να μην έχουν καθόλου - αλλά η κατάστασή τους είναι παρασάγγας καλύτερη. Γιατί να φέρουμε πάντα ως συγκριτικά παραδείγματα τις χειρότερες περιπτώσεις και όχι τις καλύτερες; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι έτσι δεν προχωράμε ποτέ μπροστά; Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα χωρών σαν τις σκανδιναβικές (παρ'όλα τα ελαττώματά τους) που προσφέρουν πραγματική ΠΡΟΝΟΙΑ στους πληθυσμούς τους, θα βελτιώσουμε την δική μας κατάσταση. Αν το κάνουν και άλλες χώρες, θα βελτιωθούν και αυτές. Ε, αν όλο αυτό το αθροίσεις και αρχίσεις να το εξετάζεις και από την προοπτική της διακρατικής αλληλεπίδρασης, θα επέλθει σιγά σιγά παγκόσμια βελτίωση! Είδες; Ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αναλύθηκε σε κρατικό επίπεδο, κι έπειτα οι βελτιώσεις επαναθροίστηκαν κι έγιναν παγκόσμιες! Που συνεπάγεται ότι αν η κατάσταση σε κάθε κράτος ατομικά, όπως η Ελλάδα, πιάνει τόπο, θα πιάνει και παγκοσμίως τόπο. Ποσά ευθέως ανάλογα, που λες κι εσύ.

Dimos είπε...

Όσο για το παράδειγμα των παιδιών του Τρίτου Κόσμου, με συγχωρείς αλλά ήταν επιεικώς εκτός τόπου και χρόνου. Μα είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι η παγκόσμια πείνα κι εξαθλίωση οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός αυξάνεται ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΠΑΛΙΑ; Τί διαστροφική λογική είναι αυτή;

Να σας παραθέσω μερικά στοιχεία - για αρχή. Οι θάνατοι από την πείνα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ. Οι θάνατοι από τις ασθένειες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ, παρ'όλη την εξέλιξη των φαρμάκων, γιατί ακόμα και στις μέρες μας οι ανθρωπιστικές αποστολές σε τέτοιες χώρες είναι λίγες γιατί ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν χώρες (π.χ. Σομαλία) που οι άνθρωποι έχουν προσδόκιμο μέσο όρο ζωής τα 35 χρόνια και ότι πεθαίνουν ακόμα και λόγω ΓΡΙΠΠΗΣ, ή ότι π.χ. ασθένειες που έχουν εξαλειφθεί σε όλο τον άλλο κόσμο, κάπου εξακολουθούν εν τούτοις να υπάρχουν, όπως π.χ. στην Αίγυπτο που υπάρχει ακόμα κοινότητα ΛΕΠΡΩΝ, αρκετοί από τους οποίους είναι νέοι. Η όποια μείωση θανάτων σε αυτές τις χώρες οφείλεται στο ότι δεν γίνονται τόσοι εμφύλιοι - και μη - πόλεμοι σε αυτές τις περιοχές, όσοι έγιναν μέχρι τις αρχές του '90, οπότε δεν έχουμε μαζικές σφαγές. Αλλά φυσικά δεν είναι δυνατόν να ευχόμαστε για έναν νέο Ίντι Αμίν Νταντά, για μια νέα Ουγκάντα, μια νέα Ρουάντα, μια νέα Γάζα, μια νέα Ινδονησία! Ποιό υπάνθρωπο κτήνος θα το σκεφτόταν αυτό;

Το ζήτημα αγαπητέ IonnKorr δεν είναι ότι γεννοβολάμε, άλλωστε κάποιες χώρες όπως η Κίνα κι εσχάτως και η Ινδία, οι χώρες δηλαδή με τον περισσότερο πληθυσμό στον κόσμο, εφαρμόζουν ήδη έλεγχο γεννήσεων. Το πρόβλημα είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο άνιση. Το πρόβλημα είναι η ΚΡΙΣΗ, που δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά που υπάρχει από τότε που οι γιάπις ανκάλυψαν ότι έχουν πουλί και αποφάσισαν με αυτό να πηδήξουν ό,τι πηδιέται και συνεχίζουν να το κάνουν, ακόμα και τώρα που είμαστε στην χαραυγή της πτώσης του καπιταλισμού. Το πρόβλημα είναι Ο ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, που καταναλώνει 20πλάσια αγαθά από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, ενώ έχει 20 φορές λιγότερο πληθυσμό. Αυτά είναι τα προβλήματα, αγαπητέ μου. Και η κρίση, η παγκόσμια πείνα και εξαθλίωση, δεν προέρχεται από τα ελάχιστα που καταφέρνουν να καταναλώσουν οι δυστυχείς κάτοικοι του Τρίτου Κόσμου, αλλά από αυτά που υπερκαταναλώνουν και τελικά πετάνε οι προύχοντες. Έλεος, αλλά με το κόστος κατασκευής μιας Formula 1 που κάθομαι και παρακολουθώ εγώ κάθε Κυριακή στην TV, θα μπορούσε να συντηρηθεί για κανέναν μήνα η δυτική Ασία!

Αν η ανακατανομή των παγκόσμιων αγαθών ήταν δίκαιη, δεν πα να ήμασταν και 10 δισεκατομμύρια; Θα επιβιώναμε, και μάλιστα πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζουμε πως είμαστε τώρα. Αν φυσικά συνδυαζόταν και με έναν σχετικό έλεγχο των γεννήσεων και μέριμνα για την αποκομιδή των αυξημένων αποβλήτων και την προστασία των υδατικών πόρων, ακόμα καλύτερα. Αλλά ποιός παίρνει τις πρωτοβουλίες για αυτά; Ο Ο.Η.Ε.; Τρίχες.

Αυτά, για να ξέρουμε για τί μιλάμε.

a-kentavrou είπε...

@Dimo
Ανακεφαλαιώνοντας καταλήγουμε ότι πολλά ζητήματα στο κόσμο μπορούν μα λυθούν με αλλαγή πολιτικής που να έχει στόχο την ισσόροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της γης, την ανακατανομή του πλούτου,τη προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών ,η ιδεολογία της επικράτησης του ισχυρότερου,ο επεκτατισμός οδήγησε στη πείνα του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Dimos είπε...

Ακριβώς.

fractal είπε...

Καλησπέρα.
Η επανάληψη μας...εις τον ά-πειρο χρόνο..
Δεν μας διδάσκει. Δεν μας κάνει πιό σοφούς
Αιώνιοι έφηβοι. Ετοιμοι να γίνουμε ολοκαύτωμα.
Μα καποτε υπήρχε ο λόγος.
Τωρα δυσκολεύομαι να τον διακρίνω.
αναμεσα στα τσιμεντα και τις ανα-μονές αλλων τσιμέντων

astria είπε...

Πάντα υπάρχει ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ που κρύβει το φως τ' ουρανού, που βυθίζει στη σκιά του τη γη δηλητηριάζοντας τους καρπούς της ομορφιάς της και σκοτώνει τις ψυχές των αθώων εν ζωή..

Συγχαρητήρια αστέρι α του Κενταύρου, ήταν μία εξαιρετική ανάρτηση!

καλό μήνα α και 3α:)

a-kentavrou είπε...

@fractal
Kοιμήσου Περσεφόνη στην αγακαλιά της Γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μη ξαναβγείς....Αυτό μου ήρθε σαν απάντηση.

a-kentavrou είπε...

@astria
Aυτή η ανάρτηση είναι προϊόν αλληλεπίδρασης .Ξύπνησα στις 28/10 και βλέπω τη Μargo την οneiromata με τις γαλανόλευκες και άρχισα να γράφω.
Αυτός ο πόλεμος είναι από τις πιο τρελές πράξεις του ανθρώπινου γένους αν τον δεις από τη ανθρώπινη πλευρά καταστροφή,από την οικονομική καταστροφή,όλοι οι λαοί βγήκαν χαμένοι.Γιατί έγινε?Μυστήριο.