Η Άκοβα είναι η τοποθεσία κοντά στο σημερινό χωριό Βυζίκι της Βόρειας Αρκαδίας περιοχή Γορτυνίας. Η ονομασία προήλθε από τη λατινική λέξη "άκουα" που σημαίνει νερό.
Η περιοχή είναι εξαιρετικά ορεινή ,δύσβατη λόγω της πυκνής βλάστησης πουρναριού.
Κυρίαρχο υδάτινο στοιχείο είναι ο ποταμός Λάδωνας με τη τεχνητή Λίμνη.
Το 680μχ στη περιοχή εγκαταστάθηκαν σλαβικά νομαδικά φύλα με κύρια απασχόληση που κρατάει μέχρι σήμερα τη κτηνοτροφία.Τη παρουσία του σλαβικού στοιχείου, που προφανώς αφομοιώθηκε από το ντόπιο πληθυσμό ,δείχνουν τα τοπωνύμια που στη λαϊκή μνήμη διαρκούν μέχρι σήμερα.
Όπως Στρέζοβα(Δάφνη),Γλόγοβα,Γκλόγκοβο,Σκούπι(Πάος),Γλανιτσά(Μυγδαλιά),Τουμπίτσι.
Όπως Στρέζοβα(Δάφνη),Γλόγοβα,Γκλόγκοβο,Σκούπι(Πάος),Γλανιτσά(Μυγδαλιά),Τουμπίτσι.
Στη λαϊκή μνήμη έχουν παραμείνει στη γλώσσα σλάβικες λέξεις: ντόμπρος, βελέντζα,στρούγκα,στάνη,γλίτσα,ζαλίκα,δραγάτης,τσέλιγκας,βαγένι,κόρμπα,ζτρένια,βάκρα,λάγια,σβάρνα, σέμπρος,τσαντήλα κλπ.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204 η Άκοβα είναι μια από της 12 Βαρωνίες που διαιρέθηκε η Αχαία(τότε η Πελοπόννησος).
Η περίοδος της Φραγκοκρατίας κράτησε μέχρι το 1391 που κατελήφθη η περιοχή από τους Οθωμανούς.
Το ποιό σημαντικό μνημείο της περιόδου αυτής είναι το" γιοφύρι της Κυράς της Άκοβας".
Είναι πεντάτοξο γεφύρι στο ποταμό Λάδωνα συνδέει το χωριό Πουρναριά με τη Μυγδαλιά.
Σύμφωνα με την παράδοση χορηγός του γεφυριού ήταν η «Κυρά» της Άκοβας.Στη λαϊκή παράδοση το κάστρο της στο Βυζίκι λέγεται "το κάστρο της Μονοβύζας" για την οποία αναφέρεται ότι ήταν μονόστηθη για να πολεμάει καλύτερα.
Έρχοταν από το Βυζίκι που ήταν η Βαρωνία της και έπρεπε να περάσει το ποτάμι, τότε διαπίστωσε, πως οι ξύλινοι κορμοί που το γεφύρωναν είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού,το άλογο της σηκώθηκε στα δυό του πόδια και βράχηκε η μπέρτα της Βαρώνης. Έτσι έδωσε εντολή με δικά της έξοδα να χτιστεί το πέτρινο γεφύρι.Το γεφύρι είναι επτά αιώνων και τους ανοιξιάτικους μήνες που λιώνουν τα χιόνια δεν είναι ορατό, γιατί σκεπάζεται από τα νερά της Λίμνης.
Φωτογραφία της Λίμνης του Λάδωνα από το χωριό Ξηροκαρύταινα.Το χωριό στην εικόνα είναι το Σιριάμ το σημερινό του όνομα Μουριά .
Έρχοταν από το Βυζίκι που ήταν η Βαρωνία της και έπρεπε να περάσει το ποτάμι, τότε διαπίστωσε, πως οι ξύλινοι κορμοί που το γεφύρωναν είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού,το άλογο της σηκώθηκε στα δυό του πόδια και βράχηκε η μπέρτα της Βαρώνης. Έτσι έδωσε εντολή με δικά της έξοδα να χτιστεί το πέτρινο γεφύρι.Το γεφύρι είναι επτά αιώνων και τους ανοιξιάτικους μήνες που λιώνουν τα χιόνια δεν είναι ορατό, γιατί σκεπάζεται από τα νερά της Λίμνης.
Φωτογραφία της Λίμνης του Λάδωνα από το χωριό Ξηροκαρύταινα.Το χωριό στην εικόνα είναι το Σιριάμ το σημερινό του όνομα Μουριά .
Το Γιοφύρι της Κυράς Φωτογραφία 29/8/2010
Στην εικόνα φαίνεται το γεφύρι των επτά αιώνων και το πρόσφατο των δέκα ετών .
Κάνετε μεγένθυση. 28/9/2010
Το παλιό γεφύρι και το νέο
Η ίδια τοποθεσία στις 14/06/2010 ,ενάμιση μήνα πριν. Η στάθμη της Λίμνης είναι στο ανώτερο σημείο και το γεφύρι της Κυράς σκεπάζεται από το νερό.
Ο ποταμός Λάδωνας
Ο Τράγος παραπόταμος του Λάδωνα
Το φράγμα του Λάδωνα κατασκευάστηκε το 1950 από τους Ιταλούς ,ως πολεμική αποζημίωση μετά το πόλεμο.
Η τεχνητή Λίμνη και στο βάθος το φράγμα
Πάπιες σε διαδήλωση
Από αγκάθι βγαίνει ρόδο.....
Τα αγριάγκαθα ανθούν τον Αύγουστο
Τα πετρώματα της περιοχής σχιστόλιθοι,φυλλίτες και γνεύσιοι.
Το πουρνάρι ή πρίνος ή περνιά (κυπρ.), (επιστ. Δρυς η κοκκοφόρος, Quercus coccifera L.)κυριαρχεί στη περιοχή της Γορτυνίας.
Του Αυγούστου το φεγγάρι πάνω από τη Λίμνη
35 σχόλια:
Οι φωτογραφίες κατα-πλη-κτι-κές!
http://www.youtube.com/watch?v=JFTSJdpENF8
Αντε και μούλειψες, που έπιασες ψιλή κουβέντα με την Κυρά πάνω στο γιοφύρι της!
Εγώ με τις πάπιες μαζί...διαδηλώνουμε! χιχι!
(υπέροχες φωτό)
Κένταυρε φανταστική η διαδρομή, η περιγραφή, η αναδρομή και η συμπλήρωση με το φωτογραφικό υλικό...Μου άρεσε ιδιαίτερα το παλιό γεφύρι, ενώ το νέο ομολογώ μου φάνηκε σαν παραφωνία μέσα στην αρμονία της φύσης, οι πάπιες που..διαδηλώνουν και η λίμνη λουσμένη στο φεγγαρόφωτο!! μια ευχάριστη εβδομάδα :))))))
@IonnKorr
Oι φωτογραφίες είναι δικές μου εκτός από την 8η που έχει το φράγμα και αρχίζει ο αγωγός που θα οδηγήσει το νερό στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο κοντά στο χωριό Σπάθαρι.Η ισχύς του είναι σχετικά μικρή 2 γεννήτριες 43,5ΜW η κάθε μια.
Πολύ μου αρέσουν τα χωριά που δεν έχουν "αξιοποιηθεί" τουριστικά! Οι φωτογραφίες με εμπνέουν!
@ΜΑΜΟΥΝΙ
Ωχ έλειψα σε μαμούνι!!!ευτυχώς που δεν τρύπωσες στις αποσκευές μου ,δυο φίδια μας περιτριγύρισαν ένα στα πόδια της 3α και ένα έτρεχε μπροστά μου και δεν είχα τη φωτό να το φωτογραφήσω.Σε πληροφορώ λέγονται κονάκια έχουν μήκος 25 εκ και τρέφονται με μερμύγκια και γενικώς με μαμούνια!
@oneiromata
Aν θυμάσαι η πανσέληνος τον Αύγουστο είναι θεαματική ,ήμουν τυχερός βρέθηκα στη Λίμνη βράδυ.
@ηλιογράφος
Τα χωριά αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά,έχουν μόνο διερχόμενους .Το καλοκαίρι πέρασε ένα ζευγάρι Άγγλων,ήθελε να κολυμπήσει στη Λίμνη ,γενικά στη Λίμνη αυτή συνιστάται να αποφεύγεται το κολύμπι.Επισης στη περιοχή δεν υπάρχουν καταλύματα για ξένους.Τουρισμό τώρα τελευταία κάνουν oι μετανάστες από τις Βαλκανικές χώρες επιδίδονται στο λεγόμενο Carpfishing δηλαδή το ψάρεμα του Kυπρίνου και έχουν πολύ σύγχρονο εξοπλισμό που φέρνουν από τη πατρίδα τους,έχουν τηλεειδοποίηση όταν το ψάρι τσιμπάει.
ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΤΕΧΩ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ!!!
@ΜΑΜΟΥΝΙ
η 3a έτρεχε φωνάζοντας ένα φίδι ,ένα φίδι και γω φώναζα πούντο πούντο να το πιάσουμε!!!!!Μετά από λίγο εμφανίζεται το δεύτερο όπου φύγει,φύγει πω πω έλεγε μας ζώσαν τα φίδια!!!!
ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ!:p
Πολύ κατατοπιστικές οι φωτογραφίες και πολύ ωραία ξενάγηση:)
Οι πάπιες και η λεζάντα τους πολύ μου άρεσαν.
Χαίρομαι που πrόσεξες και φωτογράφισες το μικρό αγριολούλουδο..
Την παράσταση όμως έκλεψε το αυγουστιάτικο φεγγάρι που πολύ το ζήλεψα:)!
ΜΑΜΟΥΝΙ τι κρίμα που συνεχίζεις να επιμένεις να εμφανίζεσαι σαν μαμούνι..τι κρίμα που προσπαθείς να καλυφθείς υιοθετώντας λόγια και σχόλια άλλων για να μην αποκαλυφθείς...δε νομίζω ότι σου χρειάζεται κι ότι σου αξίζει κάτι τέτοιο κυρία μου...και ξέρεις ο οποιοσδήποτε μπορεί να υιοθετήσει την ταυτότητά σου αυτή, δεν είναι κάτι που το έχεις αποκλειστικά, οπότε δε μπορείς να είσαι σίγουρη και για το τι θα γράψει...δεν ξέρω γιατί επιμένεις να το κάνεις ειλικρινά, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος...γιατί δεν γράφεις με την κανονική σου ταυτότητα?...
@oneiremata:"προσπαθείς να καλυφθείς υιοθετώντας λόγια και σχόλια άλλων για να μην αποκαλυφθείς..." ΔΕΝ Σ'ΕΝΝΟΩ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ!!!
ΟΝΕΙΡΕΜΑΤΑ ΚΟΙΤΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ...ΓΙΑΤΙ
http://www.youtube.com/watch?v=otXgD_EMMLM
εγώ σε μπερδεύω???? Αν είσαι το ΜΑΜΟΥΝΙ... τότε καλά, κάνε όπως νομίζεις, συνέχισε ό,τι κάνεις...
όσο για την ανάρτηση του Μιχάλη, έγραψα ήδη τις σκέψεις μου αν προσέξεις καλύτερα.
@Oneiremata: BΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑ! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑ Η ΟΝΕΙΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΩ?
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΡΟΥΠΑ ΝΑ ΤΡΟΥΠΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΣΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ... ΠΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΖΟΥΜΕ!:)
@Άστρια
Είχα ένα προβληματισμό αν θα ήταν να βάλω τη φωτογραφία του μοναχικού λουλουδιού που είναι το άνθος αγκαθιού η τη φωτογραφία μιας συστάδας αγκαθιών με τα λουλούδια τους.Αφού το πρόσεξες θα προσθέσω στην ανάρτηση και τη δεύτερη φωτογραφία.
:)
τα είδα, ο συμβολισμός τους μοναδικός!
Μια ανάρτηση βάλσαμο για την ψυχή και το μυαλό, χάρμα οφθαλμών οι φωτό...
@to alataki
Οποτε μπορέσεις μπορείς να κάνεις τη διαδρομή Αθήνα Τρίπολη-Δάφνη ,έχει Καγιάκ στο Λάδωνα,καφέ και φαγητό-Πουρναριά-Μουριά (Λίμνη)-Φράγμα επιστροφή. Αν φύγεις 7 το πρωί 9.30 θα είσαι στη Λίμνη.Ορεξη για περιπέτεια.
Πόσο απέχει από το Άργος?
Ειναι η ίδια Άκοβα που έχει (είχε μάλλον) μια πηγή απ όπου έπαιρνε πολύς κόσμος νερό?
Νομίζω κάποια στιγμή μολύνθηκαν τα νερά από τα φυτοφάρμακα.
@ΣΠ
Η Άκοβα που λες, που έχει τη πηγή, είναι δίπλα στο Άργος 3-4χιλ.Παραδίπλα είναι το κεφαλάρι του Άργους που έχει και εκεί πηγές στην εκκλησία της Ζωωδούχου πηγής.
Η Άκοβα που περιγράφω απέχει 100χιλ και είναι 1 ώρα περίπου από το Άργος στην Ορεινή Αρκαδία κοντά στα Τρόπαια.
@ΣΠ
Η Άκοβα του Άργους είναι δίπλα στο Άργος 3-4 χιλ.Πιο κάτω είναι το κεφαλάρι του Άργους που έχει και αυτό πηγή που αναβλίζει κάτω από την εκκλησία της Ζωωδόχου Πηγής.
Η ΆΚΟΒA που περιγράφω είναι στην Ορεινή αρκαδία 1 ώρα από το Άργος κοντά στα Τρόπαια και τη Λίμνη του Λάδωνα.
Στη περιοχή του Άργους φτάνουν τα νερά των Αρκαδικών βουνών σε διάφορα σημεία με πιό σημαντικό τον Ανάβαλο στους Μύλους που αναβλίζει υποθαλάσσια και με το νερό αυτό ποτίζεται ο Αργολικός κάμπος.
Mοσχοβόλισε.... πατρίδα !! νά'σαι καλά που την παρουσίασες τόσο όμορφα (γιατί αν περίμενε απο μένα..σώθηκε χαχα)
Πολύ εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου μου ξύπνησαν επιθυμίες !!
Ένοιωσα μια κρυφή χαρά για την Αμαζώνα ...
(άκου να ξεχάσεις τη μηχανή τσ τσ !! )
@ξωτικό
Η Νάξος, η Πάρος,η Σύρος,η Μύκονος,η Σαντορίνη υπέροχες,θαυμάσιες ,διαμάντια σαν εικόνες αλλά δεν μπορώ να τις αισθανθώ πάντα θα είμαι ο επισκέπτης, η Καρδιά μου αλλού εκεί που το γαιδουράγκαθο ανθίζει τον Αύγουστο,στη πλαγιά του βουνού ανάμεσα στα φίδια,στις καρυδιές,στις μηλιές,στο ποτάμι.Στο γεφύρι αυτό έχω περάσει ατέλειωτες ώρες,εκεί είδα τον ερωδιό,
μια νεροφίδα να διασχίζει τη Λίμνη το καλοκαίρι και τα ψάρια να εξαφανίζονται,χελώνα να διασχίζει τη Λίμνη ,Κυπρίνους να πηγαίνουν κοπάδι στην επιφάνεια.Το φθινοπωρινή νύχτα να ακούγεται το κουδούνισμα από τα τροκάνι του τράγου και το κρώξιμο της κουκουβάγιας μπάσο να ακολουθεί.Τα αηδόνια την άνοιξη.
Απίστευτες ομορφιές και δικαιολογημένα χτυπά η καρδιά σου εκεί.
Αυτό που με εντυπωσίασε πέρα από τις εικόνες που δείχνεις, είναι οι λέξεις σλάβικης προέλευσης τις οποίες χρησιμοποιούμε και δεν ήξερα ότι είναι ξένες.
Να ρωτήσω, πιάνει χιόνι εκεί;
Όμορφη πατρίδα!!
@Τhalassenia
Aυτή η κάθοδος των Σλάβων είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και μάλιστα ο Γερμανός ιστορικός Φλαμεραριερ σε αυτό είχε υποστηρίξει την άποψη "Ουδεμία σταγών αρχαίου Ελληνικού αίματος ρέει στις φλεβες των Νεοελλήνων" Είχαμε κάνει οι μπλόγκερ στης Καρυάτιδας αν θυμάσαι συζήτηση για αυτό το θέμα,και εξακολουθεί ακόμη να διχάζει τους ιστορικούς.Πάντως εγω που γνωρίζω πολύ καλά το πληθυσμό αυτη η άποψη δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα.Χιόνι πιάνει, όχι πολύ γιατί το υψόμετρο είναι μόνο 520 μέτρα και επειρεάζεται το κλίμα από το νερό της λίμνης.Μάλιστα στα χωράφια κοντά στη λίμνη τώρα τελευταία έχουν φυτέψει ελιές χωρίς όμως μεγάλη απόδοση σε καρποφορία.
Tι όμορφο νά'χει η καρδιά σου πατρίδα !!
Εμένα ξεριζώθηκε πολύ νωρίς κι έτσι περιπλανώμενη
(αυτό ήταν το κυριότερο Π ...του ξωτικού http://cadenza-xotikou.blogspot.com/search/label/%CF%80 )
ακουμπά σε πολλά μέρη, αλλά χτυπά ιδιαίτερα στα ποτάμια !!!
Καλό σας βράδυ !
@ξωτικό
Δεν θα πρόσεξες έβαλα το φιλάδελφο σαν αντίδωρο!!!!
Είδες τι παθαίνουν όσοι μένουν στην εξοχή...δύσκολα ταξιδεύουν...ευτυχώς που υπάρχουν και οι φίλοι που με τις αναρτήσεις τους αναπληρώνουν το κενό...ευχαριστούμε Μιχάλη!
Καλό Σ/Κ...σπίτι;
@Aιναφετς
Ιδέες ρίχνω για βόλτα Σαββατοκύριακου.
Στη περιοχή κοντά στη Λίμνη έχει και καγιάκ,ήρεμο καγιάκ γιατί ο Λάδωνας είναι ήρεμος.
αστέρι α του Κενταύρου, σου αντέγραψα στην σημερινή ανάρτησή μου λίγα λόγια από την ομιλία της Δημουλά που σου είχα πει.
Καλό Σ/Κ σε σένα και στην 3α:)
Λατρεύω την βλάστηση και τα τοπία της πατρίδας μας. Συνδυάζουν ιδανικά το ορεινό με το θαλάσσιο, το σκληρό με το τρυφερό, το αγκαθωτό με το ανθισμένο. Ονειρεμένη μεσογειακή βλάστηση!
Τι καιρό κάνει στην Αρκαδία; Εδώ στα βόρεια έχουμε σαπίσει από τις βροχές και την υγρασία.
@Dimo
Eγώ κατοικώ Αθήνα.
Ο καιρός αυτή την εποχή είναι όπως και στα Βόρεια βροχή και υγρασία.Τη περασμένη εβδομάδα ήμουν στη Λίμνη και χόρτασα βροχή,η υγρασία δεδομένη λόγω της Λίμνης αλλά το πιό χαρακτηριστικό είναι η ομίχλη το πρωί που δημιουργεί όμορφους σχηματισμούς στα βουνά.
Το ξέρω ότι κατοικείς στην Αθήνα, το κατάλαβα από την υδρόγειο που έχω στο blog. :) Απλά έλεγα μήπως είχες κατηφορήσει προς τα εκεί αυτές τις μέρες... άλλωστε είναι και η αργία που πλησιάζει.
Εν τω μεταξύ εδώ στην Θεσσαλονίκη η ραθυμία είναι γενική, γιατί ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος κι έτσι έχουμε αργία και στις 26.
Δημοσίευση σχολίου