Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η Mοίρα του Ήλιου


         Ο ΗΛΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Ο Ήλιος είναι ένα σταθερό αστέρι ηλικίας  5 δισεκατομμυρίων ετών.Ο Ήλιος γεννήθηκε από ένα νεφέλωμα αερίου, κυρίως υδρογόνου και μεσοαστρικής σκόνης.Ο πρωτοαστέρας που αρχικά δημιουργήθηκε είχε γιγάντιες διαστάσεις πολύ μικρή πυκνότητα και χαμηλή θερμοκρασία.Καθώς το κέντρο του πιεζόταν λόγω των δυνάμεων βαρύτητας ,η αέρια μάζα του γινόταν διαρκώς πυκνότερη και θερμότερη. Τις πρώτες χιλιετίες της ζωής του ,είχε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα από τη σημερινή και εξέπεμπε στο διάστημα φως και θερμότητα  500 φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή.Η ενέργεια αυτή οφειλόταν  αποκλειστικά στη συμπίεση του λόγω της βαρύτητας. Όσο οι διαστάσεις του περιοριζόταν λόγω της βαρυτικής κατάρρευσης η θερμοκρασία στο κεντρικό πυρήνα αυξανόταν ,ταυτόχρονα λόγω του περιορισμού της επιφάνειας του η ποσότητα της ενέργειας που ακτινοβολούσε μειωνόταν.Μετά από 8 περίπου εκατομμύρια χρόνια αυξήθηκε η θερμοκρασία και η πυκνότητα τόσο σημαντικά για την έναρξη των πυρηνικών αντιδράσεων σύντηξης πυρήνων υδρογόνου, όπου το άφθονο υδρογόνο του κεντρικού πυρήνα μετατρέπεται στο στοιχείο Ήλιο ενώ εκλύονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.Η φωτεινότητα αυξάνει και η συρρίκνωση του όγκου σταματά ,διότι η πίεση των θερμών αερίων του πυρήνα του αντισταθμίζει τις δυνάμεις βαρύτητας.
Σε αυτή τη κατάσταση ο Ήλιος βρίσκεται σήμερα και θα μείνει 4 έως  6 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμη.









 Στην εικόνα  "η τελευταία τέλεια ημέρα στη Γή"







Ο Ήλιος γίνεται ερυθρός γίγαντας .
Στο τέλος της περιόδου των  4 έως 6 δις ετών,οι πυρηνικές αντιδράσεις θα συγκεντρώνουν  Ήλιο στο κέντρο του, μέχρι που θα  σταματήσουν γιατί θα εξαντληθεί το υδρογόνο.
Σε σχετικά μικρό διάστημα 4 εκατ. ετών οι  αντιδράσεις μετατροπής του υδρογόνου σε  Ήλιο θα μεταφέρθούν από το πυρήνα στη περιφέρεια του κεντρικού πυρήνα ,παρόλο που η ποσότητα του πυρηνικού καυσίμου θα είναι μικρότερη, οι αντιδράσεις θα γίνονται εντονότερες ,με αποτέλεσμα η ακτίνα του Ήλιου να τριπλασιαστεί και η ενέργεια που θα εκπέμπει να τετραπλασιαστεί.Τα φαινόμενα αυτά συνεχίζουν τα επόμενα 600 εκατομμύρια χρόνια μέχρι να σταματήσουν τα αποθέματα καυσίμου των κεντρικών περιοχών.
Οι αντιδράσεις αυτές θα προκαλέσουν βίαιες αλλαγές στη δομή του Ήλιου. Η  πίεση των εσωτερικών αερίων είναι τόση, ώστε οι δυνάμεις της βαρύτητας  υπερνικώνται. Ο όγκος του Ήλιου θα αυξηθεί τερατωδώς. Η ακτίνα του θα  μεγαλώσει και θα φτάσει να είναι 400 φορές μεγαλύτερη της σημερινής.  Έτσι λοιπόν ο Ήλιος εντός χρονικής περιόδου 30 εκατομμυρίων ετών (η  οποία θα αρχίσει μετά από την πάροδο 5 δισεκατομμυρίων ετών περίπου) θα  διογκωθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να καταβροχθίσει διαδοχικά τον Ερμή, την  Αφροδίτη, και τη Γη.



 




Τα νερά υποχωρούν και πλέον η ζωή σβήνει καθώς η διάμετρος του Ήλιου αρχίζει να μεγαλώνει  και να αυξάνεται η φωτεινότητά του.





 





 Οι ωκεανοί έχουν εξατμιστεί και η ατμόσφαιρα έχει διαφύγει στο διάστημα.




 




 Ένας κόκκινος γίγαντας, γεμίζει τον ουρανό πάνω από ένα νεκρό πλανήτη.
Ό ερυθρός γίγαντας τελικά θα εκτοξεύσει   στρώματα του εξωτερικού περιβάλλοντος και θα γίνει ένας λευκός νάνος.












Καλλιτεχνική αναπαράσταση της εξέλιξης του Ήλιου.
Αριστερά ο σημερινός Ήλιος.
Κέντρο ο ερυθρός γίγαντας
Δεξιά ο λευκός νάνος








Ο Ήλιος γίνεται λευκός νάνος
Στο τέλος των 10 δισ. ετών από τη δημιουργία του, η αστάθεια του Ήλιου θα καταλήξει σε «έκρηξη»  και εκτόξευση μέρους της μάζας του στο διάστημα με αποτέλεσμα τη  δημιουργία ενός πλανητικού νεφελώματος στο κέντρο του οποίου θα υπάρχει  ένας λευκός νάνος, ως απομεινάρι του αρχικού σώματος, με διάμετρο περίπου όσο η Γη και μάζα  το μισό της αρχικής του μάζας,αλλά πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από αυτή που είχε ο Ήλιος.
Θα έχει μετατραπεί σε ένα " αστρικό πτώμα ",πυρηνικές αντιδράσεις δεν θα γίνονται και θα ψύχεται εκπέμποντας αρχικά λευκό φως και αόρατη ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία.Η ενέργεια που θα ακτινοβολεί θα  προέρχεται όχι  μόνο από εκείνη που παρέμεινε από την παραγωγή ενέργειας με  θερμοπυρηνικές αντιδράσεις  αλλά κυρίως  από τη βαρυτική δυναμική ενέργεια που μετατράπηκε σε θερμότητα κατά τη  βαρυτική κατάρρευση των κεντρικών περιοχών του αρχικού Ήλιου. Τη  θερμότητα που θα εκπέμπει δεν θα   την αναπληρώνει αφού θα είναι ένα αδρανές  νεκρό σώμα. Επειδή όμως η ποσότητα   της ακτινοβολούσας επιφάνειάς του είναι ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα  του, θα παραμείνει υπέρθερμος επί πολλά δισεκατομμύρια χρόνια.Υπολογίζεται ότι μετά από 25 δισ. χρόνια ,σε χρόνο διπλάσιο της σημερινής ηλικίας του σύμπαντος,ο λευκός νάνος θα  κρυώσει τόσο ώστε να εκπέμπει πλέον ελάχιστη ακτινοβολία και καθόλου  ορατό φως, οπότε θα γίνει ένας μαύρος νάνος.



45 σχόλια:

~reflection~ είπε...

Υπεροχες φωτογραφίες....... εμπεριστατωμενες αναφορες....

Ερωτηση μικρού παιδιού:

ποια η Μοιρα του Ηλιου που λαμπει σε δύο ματια που ατενιζουν τα Ονειρα???...


τα φιλια μου.... λαμψεις από τα Όνειρα...

α Κενταύρου είπε...

Ο/Η Dimos άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "H Μοίρα του Ήλιου":
Όπως όλοι οι μεγάλοι stars, ο Ήλιος θα κάνει εντυπωσιακή έξοδο πριν χαθεί στην λήθη και την αφάνεια.

Ανάρτηση από τον/τη Dimos στο α Kενταύρου τη 22 Νοεμβρίου 2010 3:38 μ.μ.


Ο/Η marianaonice άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Η Μοίρα του Ήλιου":

Σήμερα σε ανακάλυψα από την άστρια.
Εκπληκτικό το μπλογκ σου!
:))

α Κενταύρου είπε...

Ο/Η IonnKorr άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "H Μοίρα του Ήλιου":

Η καλύτερη περιγραφή για την εξέλιξη του Ήλιου που έχω δει.



Ανάρτηση από τον/τη IonnKorr στο α Kενταύρου τη 22 Νοεμβρίου 2010 5:57 μ.μ.

α Κενταύρου είπε...

@~k.p.~
Ποιητική ερώτηση θέλει και ποιητική απάντηση.Την περιμένω στο blog σου!!!!!

α Κενταύρου είπε...

@marianaonice
@Dimo
@IonnKorr
YΠΗΡΞΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ BLOGGER ΓΙΑΥΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ mail ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ.

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=tcwwOoju3JA

kariatida62 είπε...

Ακόμα και ο ήλιος μας θα χαθεί μαζί και η γη μας!!!
Ωραία περίοδο διάλεξες βρε Δάσκαλε να μας τα πεις όλα τούτα!
Είμασταν που είμασταν μας αποτελείωσες για τα επόμενα 5 δισεκατομμύρια χρόνια! ;)
Φιλιά

Margo είπε...

Μία αφελής απορία.. πώς γίνεται να ξέρουν οι επιστήμονες με τέτοια λεπτομέρεια και σιγουριά τι προηγήθηκε και τι θα γίνει. Την πιθανή εκτίμηση θα την καταλάβαινα.. φαντάζομαι πως πίσω από αυτήν την εξιστόρηση κρύβονται πειράματα μελέτες και μία βιβλιογραφία πολλών ίσως και εκατοντάδων ετών.
Σίγουρα η αστρονομία είναι μια συναρπαστική επιστήμη.

Θα είχε ενδιαφέρον και μία ανάρτηση για την τύχη της γης μας..

Καλή σου νύχτα Κένταυρε

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

Δάσκαλε διόρθωσε την Κάρυ! Ή είμαστε θα γράψει ή ήμασταν...άντε μας κανει ότι ξέρει και ορθογραφία!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Περασμα μου για να μαθω νεα σου και για να ευχηθω για το καλο ξεκινημα της εβδομαδας.
Παντα ενημερωτικες οι αναρτησεις σου!!!!

~reflection~ είπε...

αχα!!!... ωραιος ελιγμος...
αποκρίνομαι....

τα Όνειρα μενουν στη Οδό Αναμονής ως τοτε...

φιλια... επαναληπτικής τροχιας γύρω από τον Ήλιο σου....

α Κενταύρου είπε...

@Mαμούνι-Καρυάτιδα
Για πέντε δις χρόνια μείνε ήσυχη τα αηδόνια δεν θα σε αφήνουν να κοιμηθείς στις πλάτρες,όπως λέει ο ποιητής.

α Κενταύρου είπε...

@Margo
H ερώτηση σου είναι εύλογη.Είναι θέμα μιας νέας ανάρτησης που αφορά την εξέλιξη των αστέρων στο σύμπαν.
Θα κάνεις λίγη υπομονή.Το θέμα της τύχης της Γης το θίγω στην ανάρτηση.Έτσι λοιπόν ο Ήλιος εντός χρονικής περιόδου 30 εκατομμυρίων ετών (η οποία θα αρχίσει μετά από την πάροδο 5 δισεκατομμυρίων ετών περίπου) θα διογκωθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να καταβροχθίσει διαδοχικά τον Ερμή, την Αφροδίτη, και τη Γη.Άρα η ζωή στη Γη θα εξαφανιστεί.Η πορεία του ανθρώπου σαν κοινωνικό ον δεν μπορεί να προβλεφθεί.Εχει σχέση με τους ενεργειακούς πόρους,αν εξαντληθούν ή ακόμη και μειωθούν ο πόλεμος είναι σχεδόν αναπόφευκτος έχει δείξει η ιστορία σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο.Η κοινωνία του ανταγωνισμού δεν μπορεί να έχει θέση σε ένα εξελιγμένο παγκόσμιο σύστημα σύστημα,όπου ίσως με τη βοήθεια της επιστημονικής γνώσεις η ανθρωπότητα θα έχει επιλύσει τα σημερινά της προβλήματα.

α Κενταύρου είπε...

@JK O SKROYTZAKOS
Kαλώς τον.

α Κενταύρου είπε...

@ ~k.p.~
Η επαναληπτική σου τροχιά ελπίζω να έχει μικρή περιοδικότητα!!!!

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

Η επαναληπτική σου τροχιά ελπίζω να έχει μικρή περιοδικότητα!!!!

Πού τα βρίσκεις και τα λες αυτά βρε δάσκαλε!!! Πού τα βρίσκεις!!!
Πολύ με Αρεσε!!!! χιχιχιχι!

α Κενταύρου είπε...

@MAMOYNI
H Kάκια έδωσε το ερέθισμα με τη ποιητική γλώσσα που χρησιμοποιεί!

Άιναφετς είπε...

Δεν έχει παραμύθι;
Να κάτι για μια χιονάτη που στην τροχιά της έχασε τον μαύρο νάνο αλλά βρήκε τον άσπρο;

Με καλόμαθες...Μιχάλη μου!!!

ΑΦιλία! :))

α Κενταύρου είπε...

@Άιναφετς
Α! τη τέχνη του συντρόφου σου δεν θα τη κλέψω!!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

a-kentavrou καλημέρα.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την δημιουργία και την εξέλιξη των αστέρων ήμουν στο Λύκειο.

Τότε δε γνώριζα τίποτα ούτε για τους ερυθρούς γίγαντες, ούτε για τους λευκούς νάνους, ούτε για τα πάλσαρς, ούτε για τις μαύρες τρύπες... Πολύ περισσότερο δε γνώριζα τίποτε για τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις και τη βαρυτική κατάρρευση που διέπουν τα φαινόμενα που εξελίσσονται στα άστρα.
Θυμάμαι πως μαγεύτηκα τότε και πολύ περισσότερο με κέρδισε η αστροφυσική στο πανεπιστήμιο παρόλο που η γνώση που παρέχεται εκεί είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσωπικών μου προσδοκιών. Έτσι συνέχισα να ψάχνω μόνη μου. Και συνεχίζω.

Πολύ όμορφη ανάρτηση. Με απλό και κατανοητό τρόπο περιγράφεις πράγματα άγνωστα στο ευρύ κοινό που συμβαίνουν και θα συμβούν σε κάθε αστέρι της τάξης μεγέθους του ήλιου μας.

Οφείλω να σου ομολογήσω πως καθε φορά που σε διαβάζω μπαίνω στον πειρασμό να το γυρίσω στη φυσική στο δικό μου ιστολόγιο αν και ξεκίνησα με την προοπτική μα μην το κάνω.

Μια πολύ καλή μέρα σου εύχομαι.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Θα ήθελα επίσης να συμφωνήσω με το διαχωρισμό που κάνεις στην απάντησή σου στη Margo στην εξέλιξη της γης ως μέρος ενός κόσμου τον οποίο διέπει η συμπαντική νομοτέλεια και του ανθρώπου ως κοινωνικό ον.

ξωτικό είπε...

oυφουουουφφφφφφφ !!!
Τώρα να σου πω θα συνταχθώ με την Καρυάτιδα,μας έκανες την καρδιά περιβόλι Δάσκαλε....
αλλά επειδή δεν μου πάει θα το γυρίσω στο αισιόδοξο !!
Αφου θα χαθούμε που θα χαθούμε είναι τουλάχιστον παρήγορο ποιητικά οτι... θα μας καταπιεί το φώς !!!
(Μην φέρεις επιστημονικές αντιρήσεις σε παρακαλώ δεν θα το αντέξω )
και στο κάτω κάτω ..χαλάλι του (του ήλιου ντέ)αυτός μας δίνει ζωή αυτός να μας την πάρει !! ΟΥΦ
(Δύσκολες εποχές για αισιόδοξους)
καλημέρα σας πάω να με ζεστάνει ο ήλιος γιατί...πάγωσα εδω μέσα χαχα

logia είπε...

όταν έρχομσι εδώ χαίρομαι πάντα ιδιαιτέρως γιατί αισθάνομαι ΄πάλι σαν μαθήτρια και αυτό είναι υπέροχο συναίσθημα
τις ευχαριστίες μου και τις καλημέρες μου

ξωτικό είπε...

Ξαναήρθα πρωί πρωί γιατί μ'έφαγε η ανησυχία όλη νύχτα μπάς και μου στεναχωρήθηκες ,και...γιατί είπες οτι τα θές πολύ....λιανά χαχα
Να μωρέ άσπροι νάνοι, μαύροι νάνοι, ξεμυαλίστηκε και το ξωτικό και τόριξε στο παιχνίδι.Το μάθημα το διάβασα και το έμαθα πολύ καλά πάντως να ξέρεις !!
Λοιπόν για τουλάχιστον 4 δις χρόνια και κάτι... ψιλά μου υπόσχεσαι οτι θα απολαμβάνω λιακάδες και...θα στεγνώνουν οι μπουγάδες μου απρόσκοπτα ναι;;;
Καλά σταματάω και πάω για...μπουγάδα .
Καλημερούδια Δάσκαλε !!!

Margo είπε...

Αχ βρε ξωτικό είσαι απόλαυση:)

Καλημέρα πέρασα να πω και απολαμβάνω τα όμορφα του blogging:)

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Εσένα και τη Κάρυ είπα να σας φωτίσω και σεις πήγατε κατευθείαν στο μαύρο νάνο ,μετά από 5 δισ χρόνια θα είσαστε αστρική σκόνη θα σας έχει καταπιεί το φως!!!
.....πάγωσα δω μέσα,έβαλες και χαχα !!!!πιο λιανά δεν γινότανε!!!Μη φοβάσαι όσο είσαι ζωντανή θα χεις το φως σου για τη μπουγάδα,μη μάθω ότι πήρες στεγνοτήρα ρούχων ?Ο Ήλιος έχει την υπεριώδη και σκοτώνει τα μικρόβια.Αν έχεις στεγνοτήρα θα σε φάνε όλα τα μαμούνια μαζί με το μαμούνι της Κάρυ!!!

α Κενταύρου είπε...

@Δήμητρα
Για την εξέλιξη των αστέρων ξεκίνησα ,αλλά έμεινα στου Ήλιου σαν πιο εύκολο.Το πρόβλημα της εξξέλιξης των άστρων είναι εκτενές και δεν είχα χρόνο να το μελετήσω στο θέμα της παρουσίασης να βρω τα λιγότερα δυνατά χωρίς να χαθεί η επιστημονικότητα.

α Κενταύρου είπε...

@logia
Aν χαίρεσαι και αισθάνεσαι σαν μαθήτρια σημαίνει ότι είχες καλούς δασκάλους δημιουργούσαν ένα ευχάριστο κλίμα ,που είναι απαραίτητο για να πετύχει η εκπαιδευτική διαδικασία.Οταν αποφάσησα να κάνω αυτό το blog δεν είχα στόχο να διδάξω κανένα ,είχα παρατηρήσει ότι υπήρχαν πολλά blog με διάφορα θέματα πολιτικά,δημοσιογραφικά,προσωπικά,ποιητικά,λογοτεχνικά ,φωτογραφικά και σχεδόν τίποτα στο τομέα φύση.Υπήρχε ένα πρόβλημα κατανόησης σε εξειδικευμένες έννοιες που θα αποθάρρυναν τους επισκέπτες,επίσης δεν ήθελα να χρησιμοποιώ τόσο την εικόνα στο να μεταφέρω στον αναγνώστη τη πληροφορία ,αλλά το λόγο. Προσπαθώ λοιπόν και εγώ αλλά θέλω και οι αναγνώστες μου να ξεφύγουμε από τη καθημερινότητα,να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας και την ανθρωπότητα στο σύμπαν.Να δούμε απλά το δάσος και όχι μόνο το δένδρο.

α Κενταύρου είπε...

@Μargo
Mέσα της την τρώει γιατί είπε ότι πάγωσε !!!!λες και είμαι διαχειριστής στη Πολυκατοικία του Ήλιου και θα σβήσω το καλοριφέρ!!!

ξωτικό είπε...

xαααχαχααααα !!!! έσκασαααααα (απ'τη ζέστη της καλής σου καρδιάς και της καλής παρέας !!!!! τύφλα νά'χει ο πιο ζεστός ήλιος του σύμπαντος !!!!!!)
Καλό βράδυυυυ

Thalassenia είπε...

Λευκός νάνος και... μαύρος γίγαντας, όχι ευχαριστώ.
Τον προτιμώ όπως είναι τώρα.
Με τις καυτές ακτίνες το καλοκαίρι και τις ζεστές μέρες που μας χαρίζει τον χειμώνα.
Αδειάβαστη θα έρθω δάσκαλε.

Καληνύχτα.

α Κενταύρου είπε...

H φύση δεν θα σε ρωτήσει ποτέ, κάνει πάντα το δικό της με βάση τους νόμους της.
Τα ανθρώπινα αισθήματα δεν έχουν θέση στους νόμους της.Ο άνθρωπος είναι σαν ένα καρυδότσουφλο σε ένα αφρισμένο ποτάμι.Ο άνθρωπος θεωρεί τραγικό ότι τον οδηγεί στο θάνατο,για τη φύση ο θάνατος είναι μέσα στους νόμους της για τη διατήρηση της.Ο θάνατος για τη φύση είναι η αρχή της ζωής.

logia είπε...

όπως τα λες ακριβώς
ευτύχησα να έχω πολύ καλούς δασκάλους, σε δημόσιο σχολείο, το αγάπησα, αγάπησα τη γνώση, οι δάσκαλοί μου συνετέλεσαν στην διαμόρφωσή της προσωπικότητάς μου και ο πιο αγαπημένος μου, ο μαθηματικός, με έκανε να λατρέψω και τα μαθηματικά, τόσο που να τα σπουδάσω... αλλο που μετά με κέρδισε η μουσική και ασχολήθηκα με αυτήν επαγγελματικά
όμως και σήμερα ακόμη, πολύ άνετα θα καθόμουν σε θρανίο
γιαυτό πάντα απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου και σε ευχαριστώ πολύ γιαυτό

iamaticus είπε...

@@...a Κενταυρου ΧΑΙΡΕ!!!

Πολυ επιστημονικη και παραλληλα κατανοητη αναφορα σου....

Ομως πισω απο την περιγραφη...
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ...
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΛΟΓΙΚΟ-ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΑΣ!!!
αν συνδυασεις και τα δυο...

ΕΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΦΑΝΕΙ:
http://www.youtube.com/watch?v=LZc-KuZQMBI

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Thalassenia είπε...

Η μαμά έλεγε: ό,τι γεννιέται πεθαίνει.
Καλύτερο παράδειγμα από το δάσος δεν υπάρχει. Ο θάνατος εκεί γεννά την ζωή.
Αλλά και λίγος ρομαντισμός δεν βλάπτει, γλυκαίνει τις εικόνες.

Καλημέρα σας.

α Κενταύρου είπε...

@Iamaticus
Η ολική επαναφορά σου ζωήρεψε τη μπλογκοπαρέα.
Μαύρος ο Ήλιος σήμερα ,
η ξαστεριά μια χίμαιρα
μα βρήκα βράχο και γιαλό στο κόσμο τον αμαρτωλό,
και έριξα τα κρίματα σε σαράντα κύματα.
Μαύρος ο Ήλιος σήμερα ,
Είναι βουβά τα σήμαντρα
Μα γω στου πονου τη πλαγιά προσκύνησα τη Παναγιά
και έκλαψα τα θύματα σε σαράντα μνήματα
Ευχαριστίες δικές μου για τη ποιητική πλευρά του Μαύρου Ήλιου.

Άστρια είπε...

αστέρι α του Κενταύρου καλημέρα,

είχα ξαναπεράσει δυο φορές, όμως ήθελα να διαβάσω την ανάρτηση πριν σου γράψω:) Πολύ παραστατική η παρουσίαση και οι φωτογραφίες πολύ βοηθητικές γι' αυτό το θέμα μου έχουμε διαβάσει πολλές φορές.

Άσχετο με το θέμα, αλλά σχετικό με τις γνωστές κηλίδες στον ήλιο τον εντεκάχρονο κύκλο τους και τη μαγνητική ενέργεια σε σχέση με τη γη, πιο σύντομα, θα ξέρεις ότι κυκλοφορεί μία πρόβλεψη; http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=81927

iamaticus είπε...

A KENTAYROY ΧΑΙΡΕ!!!

Αν θες και προλαβαινεις πηγαινε στο bloggi μου...

ολοκληρωσα :"ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ" (τελευταιο μερος τησ αναρτησης)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

matthaios είπε...

Καλησπέρα μου αρέσει πολύ η αστρονομία ία αλλά είμαι.. εξοσετ με πυρηνική κεφαλη απο γνωσεις..Δηλαδή ουφο..Δεν πειράζει θα μάθω απ εσάς..καλο σας βράδυ!!

a-kentavrou είπε...

@Astria
H διαταραχή του ηλεκρομαγνητικού πεδίου από τη περιοδική 11 ετή δραστηριότητα του Ηλίου είναι γνωστή.Νομίζω ότι η εκτίμηση είναι υπερβολική και ίσως δημοσιογραφικά αλλοιώθηκαν τα στοιχεία της ανακοίνωσης,Σύνηθες φαινόμενο για να προσελκύσουν την προσοχή του αναγνώστη.Μάλιστα λαθεμένα λέει για ηλεκρικά κυκλώματα προφανώς εννοεί τα ηλεκτρονικά της ασύρματης επικοινωνίας γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιρρεαστεί το δίκτυο της ηλεκρτικής ενέργειας.

a-kentavrou είπε...

@matthaios o Krhs
Σε καλωσορίζω.
Tους στόχους αυτού του blog τους περιγράφω αν πρόσεξες λίγο πιο πάνω στη logia.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Καλησπέρα, Δάσκαλε!
Ελπίζω να μη μου έβαλες απουσία, γιατί άργησα την 1η ώρα -τις πρώτες μέρες δηλαδή, αλλά λέμε τώρα...
Όπως πάντα δια-φωτιστικότατος! Κι ας μας οδήγησες στο τέλος του φωτός, όπως τουλάχιστον το ξέρουμε!
Την ίδια απορία με τη Margo είχα, ξεκινώντας ειδικά από την αδυναμία μου να συλλάβω έννοιες όπως "εκατομμύρια έτη" (πόσω μάλλον "δισεκατομμύρια έτη").
Η διάκριση πάντως του μέλλοντος της φύσης/του σύμπαντος από το μέλλον του ανθρώπου ως κοινωνικού όντος είναι απαραίτητη. Γιατί επιστημονικές προβλέψεις, σαν κι αυτή που τόσο κατατοπιστικά παρουσίασες, μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο διαζευκτικά προς δύο κατευθύνσεις: είτε προς τον πλήρη αμοραλισμό είτε στην έγκαιρη αφύπνιση.
Για να το κάνω πιο λιανἀ: Ο άνθρωπος μπορεί να πει "έτσι κι αλλιώς όλα και όλοι κάποτε θα χαθούν, οπότε γιατί να προσπαθήσω;" είτε "αφού κάποτε όλα και όλοι θα χαθούν, ας προσπαθήσω να δώσω αξία και ποιότητα στη ζωή, όσο αυτή ακόμη υπάρχει"
Διαλέγω το δεύτερο, για να δώσω και μεταφορική σημασία στην αισιοδοξία του Ξωτικού: Πριν μας καταπιεί το φως, θα έχουμε προλάβει κι εμείς να σκορπίσουμε φως!

a-kentavrou είπε...

Eχεις δίκιο η αίσθηση του χρόνου δεν είναι κατανοητή μέσα στο μικρό χρόνο ζωής του ανθρώπου.Η ζωή του ανθρώπου είναι σαν μια σταγόνα στον ωκεανό του χρόνου.Ενα εκατομμύρια χρόνια έχω την αίσθηση ως εξής ,αν πούμε ότι μια γενιά ζει 100 χρόνια τότε ένα εκατομμύρια χρόνια είναι δέκα χιλιάδες γενιές.
Λες ότι ο άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί διαζευτικά σε δυό κατευθύνσεις.
Η αντίληψη αυτή προκύπτει από τη μη σύμφωνη με τη φύση άποψη που έχει καλλιεργηθεί στον άνθρωπο ότι ο θάνατος είναι κάτι απεχθές και αποτρόπαιο.Για τη φύση ο θάνατος είναι νόμος όπως ο νόμος της βαρύτητας είναι άκρως αναγκαίος για την ανακύκλωση της ζωής.Επίσης δεν είναι απαραίτητο να ταυτίσουμε τη πορεία της ζωής με την πορεία του Ήλιου.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

σβήσε αυτό το σχόλιο άμα το διαβάσεις επειδή είναι εκτός θέματος.

Ελληνοκεντριστής δεν είναι (κατά την ορθή έννοια του όρου) αυτός που θεωρεί την Ελλάδα το κέντρο του Κόσμου.
Αυτός είναι παράλογος, Λιακοπουλικός, Υπερέλληνας, Ελληνάρας και άλλα τέτοια.

Είναι αυτός που βάζει την Ελλάδα στο "κέντρο της σκέψης".
Δηλαδή, ότι ακριβώς λες που το κατάλαβα πολύ καλά.

Λες: "πίνω ούζο και όχι ουίσκι γιατί ταιριάζει περισσότερο στην Ελληνικότητά μου και επιπλέον στηρίζει την οικονομία του τόπου μου και όχι της Σκωτίας ή της Ρωσίας."

Διασκεδάζω με ελληνικά τραγούδια γιατί αυτά αρμόζουν σε Έλληνες και επιπλέον ενισχύουν οικονομικά Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές και όχι Αμερικανοπρεπείς παγκοσμιοποιημένους.

Από μια πρώτη πρόχειρη ματιά φαίνεται ορθή άποψη.

Αλλά...

αντιτείνω:

Ωραία, αν σου αρέσει το ούζο και το δημοτικό τραγούδι. Τότε καλώς κάνεις. Άμα όμως δεν σου αρέσουν αυτά τότε τι γίνεται????

Θα πιεστείς να ευθυγραμμιστείς στην εθνική πολιτιστική γραμμή?

Και εγώ λέω όχι.
Γιατί αν το πάμε έτσι τότε δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε Γερμανικά αυτοκίνητα, αμερικάνικα κομπιούτερς και αεροπλάνα, ελβετικά φάρμακα, γιαπωνέζικα αιρ-κοντίσιονς, δυτικά παντελόνια (να φοράμε φουστανέλλες) και πάει λέγοντας. Αυτά δεν μας ομογενοποιούν??? Και μάλιστα περισσότερο από μια κόκα-κόλα.

Τι λέω λοιπόν
Μου αρέσει το ούζο περισσότερο από το ουίσκι. Πίνω ούζο όχι όμως επειδή είναι ελληνικό. Απλά γιατί μου αρέσει. Δεν μου αρέσει το δημοτικό τραγούδι. κανένα πρόβλημα ακούω ροκ κι ας είναι αμερικάνικο, αφρικάνικο ή οτιδήποτε άλλο. Μου αρκεί που μου αρέσει.

Και σε ρωτώ εν τέλει.

Οι Αυστραλοί, οι Νεοζηλανδοί, οι Καναδοί μιλάνε αγγλικά, ακούνε αμερικάνικη μουσική, πίνουν κοκα-κόλα κ.α παγκοσμιοποιημένα. Ε και λοιπόν έχασαν την εθνική τους ταυτότητα????

Όχι βέβαια. Ίσα-ίσα που προστατεύουν περισσότερο τις όποιες παραδόσεις τους από ότι εμείς οι ξενοφοβικοί.

IonnKorr είπε...

Λοιπόν Κένταυρε

(σβήστο και αυτό)

Κατά πρώτον ξέρεις καλά πόσο σε εκτιμώ σαν άνθρωπο αλλά και σαν φυσικό.

Έχεις μια αγνότητα μοναδική και δυσεύρετη. Μακάρι να είχαν οι άνθρωποι έστω και το ένα δέκατο της δικού σου συναισθηματικού κόσμου.
Ο Κόσμος τότε θα ήταν πολύ καλύτερος.

Αλλά...

Έχουμε κάθετη διαφορά στον τρόπο σκέψης.

Θα το προσδιορίσω "φυσικά". Με πολλούς τρόπους.

----------
- Εσύ σκέφτεσαι μέσα από Κινούμενο Σύστημα Συντεταγμένων. Βρίσκεσαι πάνω (ή μέσα) στο κινούμενο νερό του ποταμού. Βλέπεις τον ποταμό να δημιουργεί ο ίδιος την κοίτη του πηγαίνοντας προς την θάλασσα.
- Αντίθετα, εγώ σκέφτομαι μέσα από Ακίνητο Σύστημα Συντεταγμένων. Βρίσκομαι έξω από το κινούμενο νερό του ποταμού. Βλέπω τον ποταμό να ακολουθεί μια εκ των προτέρων προκαθορισμένη κοίτη, πηγαίνοντας προς την θάλασσα. Μια κοίτη που καθορίζεται από την γεωλογία του εδάφους, (δηλαδή από τα πετρώματα που το απαρτίζουν και την διαφορετική αντίστασή τους στην ορμή του νερού).

-----------
Αν το δούμε μέσα από την Υδροστατική τότε
- εσύ σκέφτεσαι σαν παρατηρητής Lagrange (μέσα στο υγρό)
- εγώ σκέφτομαι σαν παρατηρητής Euler (έξω από το υγρό)

---------
Αν τα δούμε μέσα από την Θεωρία Καμπυλών
- εσύ σκέφτεσαι σαν παρατηρητής Gauss (εσωτερική καμπυλότητα)
- εγώ σκέφτομαι σαν παρατηρητής Fresnel (εξωτερική καμπυλότητα)

----------
Αν πάμε στην Κβαντική Φυσική
όπου εκτελούνται στροφές κυματοσυνάρτησης ενός κβαντικού συστήματος
- εσύ θα χρησιμοποιούσες το passive point of view (στροφή αξόνων με σταθερό κβαντικό σύστημα)
- εγώ θα χρησιμοποιούσα το active point of view (στροφή κβαντικού συστήματος με σταθερούς άξονες)

--------------
Αν ήμασταν συν-δημιουργοί της Κβαντικής Φυσικής
- εσύ θα δημιουργούσες τον φορμαλισμό Heisenberg.
- εγώ θα δημιουργούσα τον φορμαλισμό Schrödinger.

-----------
Αν ήμασταν συν-ερευνητές στις Θεωρίες Πολλών Διαστάσεων
- εσύ θα ήσουν οπαδός της Βροχικής Κβαντικής Βαρύτητας (Loop Quantum Gravity) (Lee Smolin)
- εγώ αντίστοιχα οπαδός της Θεωρίας Χορδών (String Theory) (Edward Witten)