Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η Θεωρία των Χορδών : Θα καταφέρουμε ποτέ να διαβάσουμε το "μυαλό του Θεού";

Κοιτάζοντας πίσω από τη θεωρία των χορδών,είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί προκαλούνται τα πάθη. Η αναζήτηση μιας θεωρίας των πάντων εξήπτε τη φαντασία των μυστικιστών και των επιστημόνων από την αρχή της καταγεγραμμένης Ιστορίας. Ο ίδιος ο Σωκράτης είχε ορίσει: «Μου φαίνεται εξαιρετικό - το να γνωρίζεις την εξήγηση για το καθετί, γιατί γεννιέται, γιατί χάνεται, γιατί υπάρχει».
Θα έχουμε ποτέ μια «θεωρία των πάντων»;

Ο πόλεμος έχει κηρυχθεί μέχρις εσχάτων. Οι εχθροπραξίες έχουν αρχίσει. Τα όπλα βγάζουν φωτιές και ομοβροντίες ακούγονται καθημερινά ένθεν και ένθεν. Καλώς ορίσατε στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των περιορισμένων κύκλων της θεωρητικής φυσικής ανάμεσα στους υποστηρικτές της «θεωρίας των χορδών» και στους οπαδούς της «θεωρίας των πάντων».


Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα. Μια ενιαία θεωρία πεδίου η οποία θα ενοποιεί όλους τους φυσικούς νόμους του Σύμπαντος θα μπορούσε να αποτελέσει το θριαμβευτικό επιστέγασμα 2.000 χρόνων ερευνών γύρω από τη φύση της ύλης. Αυτό είναι το «άγιο δισκοπότηρο» της επιστήμης και θα συνιστούσε τεράστιο ορόσημο για την ανθρώπινη σκέψη. Θα μας επέτρεπε, όπως έχει αποφανθεί ο Αϊνστάιν, «να διαβάσουμε το μυαλό του Θεού».

Το επίκεντρο του εμφυλίου αυτού πολέμου είναι η θεωρία των χορδών, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να ενοποιήσει όλες τις φυσικές δυνάμεις σε μια ενιαία λογική θεωρία. Υποστηρίζει ότι όλη αυτή η χιονοθύελλα σωματιδίων που βλέπουμε στη φύση - τα κουάρκ, τα ηλεκτρόνια, τα νετρίνα και τα υπόλοιπα - δεν είναι παρά δονήσεις μικροσκοπικών τμημάτων υπερχορδών, σαν μουσικές νότες που βγαίνουν από τη χορδή ενός βιολιού.

Από τη μια πλευρά, επικεφαλής των κατηγόρων είναι οι κυνικοί. Ισχυρίζονται ότι όσα φανταχτερά τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ και αν προβληθούν και όσα διθυραμβικά άρθρα και αν δημοσιευτούν γύρω από τη θεωρία των χορδών, η ουσία είναι ότι η άμεση πειραματική εξέτασή της είναι αδύνατη - τελεία και παύλα. Η πειραματική απόδειξή της απαιτεί επιταχυντή ατόμων στο μέγεθος του Γαλαξία. Επίσης ισχυρίζονται ότι τα λαμπρότερα μυαλά του πλανήτη ξεγελάστηκαν και ασχολούνται με μια θεωρία η οποία μπορεί να αποδειχθεί κυνήγι χίμαιρας, δηλαδή μια θεωρία τού τίποτε. Είναι, λένε, σαν τα παιδιά που ακολουθούν τον Μαγικό Αυλό.

Οι υπερασπιστές της πίστης αντεπιτίθενται. Αναφέρουν μια σειρά πειράματα τα οποία μπορούν τα επόμενα χρόνια να διερευνήσουν την περιφέρεια της θεωρίας των χορδών μέσω των κοσμικών ακτίνων και του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) κοντά στη Γενεύη. Οι πραγματικοί πιστοί ελπίζουν να βρουν στοιχεία για νέα σωματίδια και μίνι μαύρες τρύπες τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν τμήματα της θεωρίας.

Οι υπερασπιστές επισημαίνουν επίσης ότι η θεωρία των χορδών δεν έχει αντίπαλο. Υποστηρίζουν ότι, παρά τη συνεχή γκρίνια, οι κυνικοί δεν έχουν ως τώρα να αντιπροτείνουν ούτε μια σοβαρή δική τους εναλλακτική. Οτι βρίσκονται στη θέση τού «όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» και ότι ήρθε η ώρα είτε να αποδεχθούν είτε να σωπάσουν.

Ποιος έχει δίκιο; Ουσιαστικά οι απόψεις και των δύο είναι θεμιτές. Η διαμάχη αυτή κάθε άλλο παρά σημαίνει την κατάρρευση της φυσικής. Αντιθέτως είναι μάλλον υγιής. Αποτελεί δείγμα της ζωτικότητας της θεωρητικής φυσικής και η έκβασή της προκαλεί παθιασμένες αντιδράσεις. Η επιστήμη ευδοκιμεί με την αντιπαράθεση.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί προκαλούνται τα πάθη. Η αναζήτηση μιας θεωρίας των πάντων εξήπτε τη φαντασία των μυστικιστών και των επιστημόνων από την αρχή της καταγεγραμμένης Ιστορίας. Ο ίδιος ο Σωκράτης είχε ορίσει: «Μου φαίνεται εξαιρετικό - το να γνωρίζεις την εξήγηση για το καθετί, γιατί γεννιέται, γιατί χάνεται, γιατί υπάρχει».

Περίπου το 500 π.Χ. οι Πυθαγόρειοι ανέλυσαν τις δονήσεις της χορδής μιας λύρας και αποκάλυψαν τα μαθηματικά πίσω από τη μουσική και την αρμονία. Στη συνέχεια διατύπωσαν την τολμηρή εικασία ότι το Σύμπαν θα μπορούσε να ερμηνευθεί απόλυτα με τους όρους των μαθηματικών της μουσικής αρμονίας. Σχεδόν όλοι οι γίγαντες της φυσικής του 20ού αιώνα έχουν προτείνει τη δική τους εκδοχή μιας ενιαίας θεωρίας πεδίου. Οπως έλεγε ο Φρίμαν Ντάισον: «το πεδίο της φυσικής είναι γεμάτο πτώματα ενιαίων θεωριών».

Εκ των υστέρων είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί όλες αυτές οι προσπάθειες ενοποίησης όλων των δυνάμεων απέτυχαν. Είναι εντυπωσιακό το ότι η γενική σχετικότητα και η κβαντική θεωρία μαζί αντιπροσωπεύουν το σύνολο της φυσικής γνώσης στο θεμελιώδες επίπεδο. Ενα τεράστιο κομμάτι του παζλ, η πυρηνική δύναμη, έγινε κατανοητή μόλις τις τελευταίες δεκαετίες.

Οποιαδήποτε ενιαία θεωρία θα πρέπει να συμφιλιώνει τη βαρύτητα με την κβαντική θεωρία, της οποίας η πιο προωθημένη εκδοχή είναι το καθιερωμένο μοντέλο της φυσικής των σωματιδίων, με την αλλόκοτη ομάδα των κουάρκ, λεπτονίων, γκλουονίων και μποζονίων. Θα πρέπει όμως επίσης να παρέχει πεπερασμένες απαντήσεις: τα μαθηματικά της δεν θα πρέπει να παράγουν προβληματικά άπειρα.

Η ικανοποίηση αυτών των δύο απατηλά απλών κριτηρίων είναι σατανικά δύσκολη. Αποκλείουν αμέσως όλες τις προηγούμενες απόπειρες στις ενιαίες θεωρίες πεδίου. Ως τώρα η μόνη θεωρία η οποία τα πληροί είναι η θεωρία των χορδών. Το καθιερωμένο μοντέλο των σωματιδίων εμφανίζεται απλώς ως η χαμηλότερη δόνηση των υπερχορδών. Καθώς δε οι χορδές προχωρούν, αναγκάζουν τον χωροχρόνο να κινηθεί ελικοειδώς, ακριβώς όπως προβλέπει η γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν. Επομένως και οι δύο θεωρίες σχεδόν περιλαμβάνονται στη θεωρία των χορδών. Επίσης, αντίθετα με όλες τις άλλες απόπειρες για μια ενιαία θεωρία πεδίου, η θεωρία των χορδών μπορεί να απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο απείρου.

Παραδόξως η θεωρία των χορδών επιτυγχάνει ακόμη περισσότερα. Πολύ πολύ περισσότερα. Εχει τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων λύσεις, οι οποίες δεν μοιάζουν σε τίποτε με το Σύμπαν μας. Πολλά από τα παράλληλα αυτά σύμπαντα μοιάζουν πολύ με το δικό μας. Ενας τεράστιος αριθμός όμως διαφέρει εντελώς, έχοντας διαφορετικές ομάδες υποατομικών σωματιδίων.

Ετσι η θεωρία έχει προσωρινά σκαλώσει, περιμένοντας την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη. Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει πώς να βρει τη λύση που ανταποκρίνεται μόνο στο δικό μας, συγκεκριμένο, Σύμπαν ανάμεσα στα τόσα παράλληλα σύμπαντα που περιλαμβάνει. Οσο αυτό δεν είναι εφικτό, δεν έχει προγνωστική ισχύ.

Αυτό το εμπόδιο έχει ανοίξει την πόρτα στους κυνικούς. Η τελευταία βολή προήλθε από τον Πίτερ Βόιτ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα καλύτερα νεαρά μυαλά της Φυσικής ακολουθούν τυφλά τη μόδα των χορδών και εξέφρασε τον φόβο ότι αυτό θα εκτροχιάσει μια ολόκληρη γενιά φυσικών.

Αυτή η κριτική με κάνει να χαμογελώ. Βλέπετε, υπάρχει μια δόση αλήθειας σε όσα αναφέρει, αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Η φυσική πάντοτε υπήρξε θύμα της εκάστοτε μόδας, του καπρίτσιου και του συρμού. Σε εμάς τους φυσικούς δεν αρέσει να το παραδεχόμαστε, στην πρώτη γραμμή όμως της Φυσικής, όπως και σε όλες τις ανθρώπινες ενασχολήσεις, είναι δύσκολο να βρεις δουλειά αν δεν εργάζεσαι σύμφωνα με τις επιταγές της τελευταίας «μόδας».

Η ειρωνεία είναι ότι τα θύματα που ποδοπατήθηκαν περισσότερο από αυτή τη νοοτροπία της αγέλης ήταν οι ίδιοι οι θεωρητικοί των χορδών. Αρχισα να εργάζομαι στη θεωρία των χορδών το 1969, έναν χρόνο μετά τη γέννησή της. Ως το 1974 είχε συντριβεί από την κβαντική χρωμοδυναμική, τη θεωρία των κουάρκ. Θυμάμαι καλά την πτώση. Ορδές φυσικών εγκατέλειπαν τη θεωρία των χορδών ή βρίσκονταν χωρίς δουλειά. Αστειευόμαστε ότι το μόνο μέρος όπου μπορούσε κανείς να βρει θεωρητικούς των χορδών ήταν στις ουρές των ταμείων ανεργίας. Δυστυχώς πολλοί από τους φίλους μου δεν επέζησαν της πανωλεθρίας: είτε άλλαξαν τομέα είτε εγκατέλειψαν εντελώς τη φυσική. Επί δέκα σκοτεινά χρόνια η θεωρία των χορδών περιπλανιόταν στην έρημο. Μόνο οι αληθινοί πιστοί, εκείνοι που ήταν πρόθυμοι να υποστούν βαριές στερήσεις και ταπεινώσεις, κράτησαν τη φλόγα αναμμένη.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ζούμε σε μια κακομαθημένη κοινωνία, η οποία συνεχώς απαιτεί άμεσα αποτελέσματα. Καταπίνουμε βιαστικά χάπια, πατάμε κουμπιά, αλλάζουμε κανάλια και απαιτούμε στιγμιαία ευχαρίστηση. Τα μέσα επικοινωνίας ενισχύουν αυτές τις τάσεις, γεμίζοντας επαίνους όποιον ανεβαίνει και εγκαταλείποντας όποιον παίρνει την κάτω βόλτα.

Ευτυχώς η επιστήμη δεν καθορίζεται από τα ποσοστά δημοτικότητας, την προβολή των μέσων επικοινωνίας ή τα μπλογκ. Η επιστήμη δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς. Ξεχνάμε ότι οι πραγματικές πρόοδοι στη φυσική μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ακόμη και αιώνες, για να ωριμάσουν.

Ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ανακαλύψεις γίνονται έμμεσα, και όχι άμεσα. Γι' αυτό και δεν χρειαζόμαστε επιταχυντές μορίων στο μέγεθος του Γαλαξία για να αποδείξουμε τη θεωρία των χορδών. Το 1825 ο φιλόσοφος Ογκύστ Κοντ προκάλεσε τον κόσμο της επιστήμης, δηλώνοντας ότι υπήρχε κάτι το οποίο δεν θα μπορούσαμε να συλλάβουμε ποτέ: από τι είναι φτιαγμένα τα άστρα. Μόλις μερικά χρόνια αργότερα ο Γιόζεφ φον Φραουνχόφερ και άλλοι χρησιμοποίησαν ατομικά φάσματα για να προσδιορίσουν ότι ο ήλιος αποτελούνταν από υδρογόνο.

Παρ' ότι κανείς ποτέ δεν έχει επισκεφθεί τον ήλιο, σήμερα γνωρίζουμε από τι αποτελείται, αναλύοντας τον «απόηχο» του ηλιακού φωτός. Αντίστοιχα, κανείς ποτέ δεν έχει επισκεφθεί μια μαύρη τρύπα, μπορούμε όμως έμμεσα να αναλύσουμε τα υλικά που πέφτουν μέσα της.

Επιπλέον πολλές άλλες «μη εξετάσιμες» θεωρίες τελικά γίνονται αποδείξιμες. Ο φυσικός Βόλφγκανγκ Πάουλι διατύπωσε την έννοια του νετρίνου το 1930, μιλώντας για ένα σωματίδιο τόσο φευγαλέο που θα μπορούσε να περάσει μέσα από ένα κομμάτι συμπαγούς μολύβδου σε μέγεθος αστρικού συστήματος, χωρίς να απορροφηθεί. Ο Πάουλι είπε: «Διέπραξα το απώτατο αμάρτημα. Εισήγαγα ένα σωματίδιο το οποίο ποτέ δεν θα μπορέσει να παρατηρηθεί». Ηταν «αδύνατον» να ανιχνεύσει κανείς το νετρίνο, γι' αυτό και επί αρκετές δεκαετίες θεωρούνταν κάτι σαν επιστημονική φαντασία. Σήμερα ωστόσο μπορούμε να παραγάγουμε ακτίνες νετρίνων.

Οταν εξετάζουμε το καθιερωμένο μοντέλο, ακόμη και οι επικριτές εντυπωσιάζονται από ένα βασανιστικό, παράξενο γεγονός: ενώ όλες οι δυνάμεις της Φύσης έχουν διαφορετική ένταση στις ενέργειες που συναντάμε καθημερινά, το καθιερωμένο μοντέλο προβλέπει ότι έχουν την ίδια ένταση σε μια πολύ υψηλότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μια μοναδική «υπερδύναμη» υπήρχε στην αρχή του χρόνου. Η θεωρία των χορδών μάς δίνει την πιο ακαταμάχητη θεωρία αυτής της υπερδύναμης, ανάγοντάς τη σε δονήσεις υπερχορδών.

Ο βραβευμένος με το Νομπέλ Στίβεν Γουάινμπεργκ παρομοιάζει την κατάσταση με την ύπαρξη του Βορείου Πόλου. Επί αιώνες οι πρώτοι εξερευνητές σχεδίαζαν χάρτες της Γης με μια τεράστια τρύπα στην κορυφή. Ολες οι βελόνες των πυξίδων συνέκλιναν σε ένα μυθικό σημείο το οποίο αποκαλούσαν Βόρειο Πόλο. Κανείς όμως δεν το είχε δει ποτέ. Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες ώσπου να αποδειχθεί τελικά η ύπαρξή του. Αντί λοιπόν να περιμένουμε τους επιταχυντές ατόμων γαλαξιακών μεγεθών για να εξετάσουμε πειραματικά τη θεωρία, θα έπρεπε να εξετάζουμε πειραματικές μεθόδους με τις οποίες η απόδειξή της μπορεί να γίνει με έμμεσο τρόπο.

Τέτοιου είδους πειράματα μπορούν να γίνουν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ο οποίος έχει αρχίσει να λειτουργεί κοντά στη Γενεύη. Ο LHC θα είναι μάλλον δυνατόν να παράγει υπερσωματίδια τα οποία αντιπροσωπεύουν τις υψηλότερες δονήσεις που προβλέπει η θεωρία των υπερχορδών καθώς και άλλες υπερσυμμετρικές θεωρίες.

Αργότερα, το 2015, το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων LISA (Laser Interferometer Space Antenna) θα εκτοξευθεί στο Διάστημα για να ανιχνεύσει ωστικά κύματα του χωροχρόνου τα οποία απελευθερώθηκαν τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης. Υπάρχουν ελπίδες ότι το LISA θα είναι αρκετά ευαίσθητο ώστε να εξετάσει αρκετές «προ της Μεγάλης Εκρηξης» θεωρίες και μεταξύ αυτών και εκδοχές της θεωρίας των χορδών.

Η τελευταία εκδοχή της θεωρίας των χορδών προβλέπει ως και 11 διαστάσεις.


Πειράματα που διεξάγονται από πολλούς ερευνητές μπορεί τελικά να ανιχνεύσουν και να μελετήσουν τη σκοτεινή ύλη στο εργαστήριο. Η θεωρία των χορδών κάνει συγκεκριμένες και εξετάσιμες προβλέψεις για τις φυσικές ιδιότητες της σκοτεινής ύλης επειδή αυτή αποτελεί μάλλον υψηλότερη δόνηση χορδών. Πολλά άλλα πειράματα αποσκοπούν επίσης στο να ανιχνεύσουν την παρουσία των μίνι μαύρων οπών και άλλων παράξενων αντικειμένων, αναλύοντας ανωμαλίες στην κοσμική ακτινοβολία, της οποίας οι ενέργειες ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που μπορούν να επιτευχθούν στον LHC. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των πειραμάτων της κοσμικής ακτινοβολίας και του LHC μπορεί να ανοίξει ένα νέο, συναρπαστικό όριο πέρα από το καθιερωμένο μοντέλο.

Τι θα γίνει όμως αν η επόμενη γενιά πειραμάτων δεν φανεί τελικά τόσο ευαίσθητη ώστε να αποδείξει έμμεσα τη θεωρία; Οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί, και πάλι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Μια από αυτές είναι να θεωρήσουμε ότι οποιαδήποτε θεωρία των πάντων θα πρέπει να εμπεριέχει μια επιπλέον πληροφορία: τις αρχικές συνθήκες. Για να κατανοήσετε αυτή την ιδέα, δείτε τη θεωρία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων του Μάξγουελ, η οποία έχει άπειρο αριθμό λύσεων. Για να περιγράψετε ένα λέιζερ ή την ακτινοβολία μέσα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να διευκρινίσετε τις «οριακές συνθήκες» - την αρχική κατάσταση του συστήματος. Κατά τον ίδιο τρόπο, και εφόσον κάθε λύση της θεωρίας των χορδών αποτελεί ολόκληρο Σύμπαν, θα μπορούσε κανείς να διευκρινίσει την αρχική κατάσταση του Σύμπαντος τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης. Υστερα η θεωρία των χορδών θα περιγράψει πώς το Σύμπαν εξελίχθηκε στην παρούσα κατάστασή του.

Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες. Οπως είχε πει κάποτε ο μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ: «η επιστήμη είναι μια διαφορική εξίσωση. Η θρησκεία είναι μια οριακή συνθήκη».

Εγώ έχω τη δική μου άποψη. Για μένα το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι η θεωρία των χορδών δεν έχει λάβει ακόμη την τελική μορφή της. Ανακαλύφθηκε μάλλον τυχαία το 1968 και έκτοτε εξελίχθηκε προς τα πίσω. «Η θεωρία των χορδών είναι φυσική του 21ου αιώνα, η οποία βρέθηκε κατά λάθος στον 20ό αιώνα» εξηγεί αστειευόμενος ο Εντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Πρίνστον.

Δυστυχώς τα απαραίτητα μαθηματικά του 21ου αιώνα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Η θεωρία είναι πιο έξυπνη από εμάς. Η θεωρία των χορδών έχει εξελιχθεί προς τα πίσω. Ανακαλύφθηκε τυχαία σαν υπερμεγεθυμένη κβαντική θεωρία και μόνο αργότερα οι φυσικοί άρχισαν να αποκαλύπτουν την κλασική θεωρία πίσω από το μοντέλο, η οποία ήταν μια παλλόμενη χορδή. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε τη θεμελιώδη αρχή πίσω από τη θεωρία των χορδών.

Μου αρέσει να παρομοιάζω αυτή την προσπάθεια με μια περιπλάνηση στην έρημο όπου, ξαφνικά, σκοντάφτουμε σε ένα χαλίκι. Παραμερίζοντας την άμμο ανακαλύπτουμε ότι το «χαλίκι» είναι στην ουσία η κορυφή μιας κολοσσιαίας πυραμίδας. Υστερα από χρόνια ανασκαφών ανακαλύπτουμε υπέροχα ιερογλυφικά, παράξενες σήραγγες και μυστικά περάσματα. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο επίπεδο, βρίσκουμε ένα ακόμη από κάτω. Σήμερα, τελικά, νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο κατώτερο επίπεδο και αρχίζουμε να βλέπουμε την πόρτα.

Κάποτε κάποιος λαμπρός φυσικός, ίσως εμπνευσμένος από αυτό το άρθρο, θα ολοκληρώσει τη θεωρία, θα ανοίξει την πόρτα και θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη της καθαρής σκέψης για να προσδιορίσει το αν η θεωρία των χορδών είναι μια θεωρία των πάντων, του κάτι ή του τίποτε.
Το άρθο αυτό είναι του MICHIO KAKU, καθηγητή της Θεωρητικής Φυσικής στο City University της Νέας Υόρκης.

Η ανάρτηση αυτή έγινε για τον ΙΟΝΑ,αυτός έχει τη μοναδική ικανότητα αν θέλει να την κάνει περισσότερο κατανοητή .

64 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω και δεν μπορώ να ξέρω ποιός έχει δίκιο, καθόσον δεν είμαι φυσικός και βεβαίως δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το αντικείμενο. Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι το μυαλό του ανθρώπου για ότι δεν μπορεί να εξηγήσει δημιουργεί κάποιον ή κάποιους μύθους οι οποίοι πολλές φορές επαληθεύονται. Μακάρι να συνεχίσουν οι επιστήμονες να εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποκωδικοποίησης του σύμπαντος και της ενιαίας θεωρίας, όποια κι αν είναι αυτή.
Αναμένω εναγωνίως και τα σχόλια των άλλων αναγνωστών σου. Ίσως μάθουμε κάτι πολύ χρήσιμο από αυτή σου την ανάρτηση.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ούτε εγώ είμαι φυσικός αλλά ανέκαθεν ότι αφορά στο σύμπαν, την δημιουργία του, τις διάφορες θεωρίες - όσο μπορώ βέβαια να τις παρακολουθώ - με γοήτευαν και με γοητεύουν ακόμη. Μου άρεσε πάρα πολύ το άρθρο σου και το έδωσες πολύ όμορφα για κείνους που δεν έχουν τις γνώσεις σας.
Τώρα αν με τον Ιονν αρχίσει «διαμάχη επιστημονική» τόσο το καλύτερο θα επωφεληθούμε κι εμείς μαθαίνοντας τις διάφορες αντικρουόμενες ή αλληλοσυμπληρούμενες απόψεις.
Ευχαριστώ και καλό σου βράδυ αστρικέ μας γείτονα.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να παρακολουθήσω σε βάθος αυτές τις θεωρίες, αντιλαμβάνομαι όμως ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο!

~reflection~ είπε...

Μέσα στο Φιλοσοφικό Στερέωμα εξαρχής ο στοχαστής αποδέχεται κάποιες Υποθέσεις Δομγατικά...

Νομίζω εκει εγκειται όλη η υποκειμενικότητα του Αποτελέσματος και έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο να γίνονται αποδεκτές δύο ή τρεις θεωρίες που αφορούντο ίδιο Αρχικό Σενάριο της Φιλοσοφικής Αναζήτησης...

Πόσο ικανοί ειμαστε εμείς οι απλοί θνητοί της μέσης εκπαίδευσης να πάρουμε θέση απέναντι σε τέτοιες θεωρίες?..

Νομίζω απλά αρκεί να της μελετήσουμε και να περιμένουμε εξελίξεις σε επιστημονική βάση, οταν αυτο πια καταστεί δυνατό μέσα από Πιστευτές τεκμηριώσεις...

kariatida62 είπε...

Oπως καταλαβαίνεις Κένταυρε,οι μέχρι τώρα σχολιαστές σου δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να τοποθετηθούν στις θεωρίες των χορδών και των πάντων.
Θα περιμένω και τους "ειδικούς" νάρθουν...
Μέχρι όμως νάρθουν θα μου πεις εμένα πού με κατατάσσεις?
1.Στους υποστηρικτές της θεωρίας των Χορδών ή των Πάντων!
2.Τι στο κόρακα είμαι Μποζώνιο ή Φωτόνιο? χαχαχαχαχαχα!
Ρωτάω εσένα για να βεβαιωθώ πως δεν έχω καταλάβει λανθασμένα...χαχαχα!

-----
Ε, ρε εμπνεύσεις...που γεννά ο ένας φυσικος στον άλλον! χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

iamaticus είπε...

ΚΕΝΤΑΥΡΕ ΧΑΙΡΕ!!!

Θελω αρχικα..
ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΟ BLOGGI ΜΟΥ...
Και ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΟΥ... ΓΙΑ ΤΟ "ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ" ΠΝΕΥΜΑ, ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΕΣ ΣΕ ΕΝΑ "ΔΙΟΝΥΣΣΙΑΚΟ" ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕKΚΛΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.



Ειναι...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ+ΕΠΙΚΑΙΡΟ. (ο Μιμης Ανδρουλακης...μιλησε προσφατα στο ραδιοφωνο γι αυτο ακριβως).

Βεβαια..
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΧΩ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ...


Απο ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ....
ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΗΞΩ...
ΝΑ ΟΡΝΙΘΟΣΚΑΛΙΣΩ...
ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΤΕΙΕΥΤΩ...οπως συνηθιζω χαχααα!!!

ΑΦΟΥ ΚΑΛΑ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗΣΩ ...
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ (ενδεχομενως λιγο αργοτερα).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

kariatida62 είπε...

@Kένταυρε...μην τον ακούς τον Ιαμο!
Και σε μένα έτσι λέει πως θα ξανάρθει μα αδίκως τον περιμένω...χαχαχα!
Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις στην καπηλειό του Ιonna ξημερωβραδιάζεται...χαχαχαχαχαχαχαχα!

α Κενταύρου είπε...

@teleytaios
@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
@ηλιογράφος
To ενδιαφέρον στο άρθρο δεν είναι η εμβάθυνση στη θεωρία.Αναφέρεται στο στόχο της σύγχρονης φυσικής να δημιουργήσει μια θεωρία που να περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της φύσης και να εξηγεί με ενιαίο τρόπο όλα τα φυσικά φαινόμενα.Στη προσπάθεια αυτή υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις που ευνοούν σε τελική ανάλυση την επιστήμη.Οτι πει κάποιος επιστήμονας γίνεται αντικείμενο αυστηρής κριτικής όχι με στόχο να συμφωνήσουμε με τη θεωρία αλλά να την ανατρέψουμε.

α Κενταύρου είπε...

@kariatida
Στο φιλτισένιο μου μαρκούτσι,γαλέρες έρχονται και πάνε.
Ρεσάλτα κάνουνε οι μούτσοι,κι οι πειρατές μεθοκοπάνε
Στο καπηλιό το Λιμανίσιο θάλασσα πικροθάλλασσα γιατί να σε αγαπήσω!!!λένε οι δυό ναύτες!!!
Σαρακινοί και βενετσιάνοι δένουνε στο κατάρτι ελόγου μου τον Καπετάν Γιάννη !!!!Το παληκάρι τον Αντάρτη τον άντρακλα το πελαγίσιο!!!Κι εκεί στου μακελιού την αψι δαγκώνω τα σχοινιά τα λύνω,όλους του ρίχνω μεσ στη χάψι,δεμένους με τα χέρια πίσω.
Κυρά Μπουμπουλίνα
Συντεχνία το συνάφι μας!!!

Margo είπε...

Φυσικά και εγώ δεν μπορώ να κρίνω ως Φυσικός, διάβασα το άρθρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσπαθώντας να καταλάβω μήπως και καλύψω την άγνοιά μου.
Η εμπειρία μου όμως από τις μουσικές μου σπουδές με κάνει να νιώθω πιο οικεία στη θεωρία των χορδών αφού διδάχτηκα πως.. ο ήχος αποτελείται από μία σειρά άλλων ήχων με συγκεκριμένες αποστάσεις και συχνότητες που όλοι μαζί βγάζουν τον έναν και μοναδικό ήχο που φτάνει στ' αυτιά μας και που πάνω σε αυτές τις αποστάσεις στηρίζεται όλη η μουσική αρμονία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και το ίδιο ακριβώς λέει η θεωρία του Πυθαγόρα για το μονόχορδο. Μάλιστα παραλληλίσαμε τότε αυτή την θεωρία με τη αρμονία στο σύμπαν και τις μαθηματικές προεκτάσεις της και φυσικά μιλήσαμε και για την μουσική των πλανητών. Πολύ γοητευτικό να το πιστεύει κανείς ακόμη κι αν δεν αποδεικνύεται.

Ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

iamaticus είπε...

@@ ΒΒΒΒREEEEEE KAΡΥ!!!!

Σουρτα φερτα παλι????χαχαααααα!!!

Εισαι ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΡΕΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ!!!ΧΑΧΑΑΑΑ!!!!....

Βρεεεεε συ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ..
ΑΡΑ...ΚΑΙ Μ....Α!!!
(αυτα τα δυο πανε μαζι!!χαχαααα!!!).

...κι ΕΓΩ Ο ΤΡΙΤΟΣ!!!χαχαααααα!!!!
Ενα ειδος Αγιας Τριαδος....χαχααααα

ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ:
"φιλοκαλουμεν ανευ ευτελειας και φιλοσοφουμεν μετα μαλακιας"!!!!χαχααααα!!!

ΑΡΑ ΘΑ ΕΡΘΩ...

Βεβαια ΑΝ Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ...που δεν το συνηθιζει (οπως εσυ κι ο Ιοννας)..ΔΕ ΘΑΡΘΩ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΩ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

α Κενταύρου είπε...

@ιαματικέ
Στο καπηλιό, στο καπηλιό με τους πειρατές και τον Καπετάν Γιάννη να κάνουμε ρεσάλτο,να πιούμε Ρούμι να γλεντίσουμε ,να μας μυήσεις στα Διονυσιακά μυστήρια,να βυθιστούμε στην αμαρτία να μας αφορήσει το Ιερατείο να δοξαστούμε, και άσε τους Θεωρητικούς Φυσικούς να ενοποιήσουν της δυνάμεις.

α Κενταύρου είπε...

@Μargo
To άρθρο δεν απευθύνεται σε φυσικούς.
Περισσότερο δείχνει το δύσκολο αγώνα της επιστήμης να προσεγγίσει την αλήθεια για τους νόμους της φύσης και να εξηγήσει τη δημιουργία του κόσμου.

α Κενταύρου είπε...

@ ~reflection~
Να το πρόβλημα που έθεσες .Πως από την υποκειμενικότητα του ερευνητή θα οδηγηθούμε στην αντικειμενικότητα.
Όπως στη ποίηση βλέπουμε το κόσμο με τα μάτια της ψυχής δημιουργόντας ένα φανταστικό κόσμο,μήπως συμβαίνει το ίδιο με τη θεωρητική Φυσική?

~reflection~ είπε...

-Υπάρχει Αντικειμενικότητα, κύριε Καθηγητά?... Ρώτησε ο μαθητής από το τελευταίο θρανίο της ...γαλαρίας...
-που?...και με ποιο αδιάψευστο κριτήριο ορίζεται?..

maxforeigner είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Δεν είμαι φυσικός, μου άρεσε όμως πολύ η φυσική στα... μαθητικά μου χρόνια (προ ... δεκαετιών!). Γι αυτό και έχω πάρει ένα βιβλίο με τον τίτλο αυτό : ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ, ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ (LEE SMOLIN, Eκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ, μετάφραση Κωνσταντίνου Σίμου). Τα όσα κατάλαβα, σχετίζονται με τις γνώσεις μου (όπως λέει και ο/η Margo) στη μουσική (μάθαινα παλιότερα κιθάρα, αλλά είμαι διπλωματούχος στη Βυζαντινή Μουσική). Το μόνο που έχω να πω είναι πως όλες (ή έστω οι περισσότερες) οι εφευρέσεις στηρίχτηκαν σε θεωρίες, που εφαρμόστηκαν στη πράξη μετά από πολλές - πολλές προσπάθειες και πειραματισμούς.

a-kentavrou είπε...

Μαθήτρια ζωηρή μονίμως ερωτευμένη ,που ζει μέσα στο όνειρο κάνει την ερώτηση.
Το ερώτημα της είναι καίριο,αφορά πολλούς τομείς.Στα ανθρώπινα,στη φιλοσοφία, στη πολιτική, στη δημοσιογραφία, η υποκειμενικότητα κυριαρχεί.Στην επιστήμη της Φυσικής είναι το ζητούμενο όπως και σε κάθε επιστήμη.Η αντικειμενικότητα των μετρήσεων και των υπολογισμών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα διότι και η πιο απλή μέτρηση μιας απόστασης εξαρτάται από το παρατηρητή η ακρίβεια της,έγινε προσπάθεια να λυθεί με τα όργανα μέτρησης αλλά και αυτά δεν δίνουν απόλυτο μέγεθος
αλλά μέτρηση με πιθανό σφάλμα.
Στο επίπεδο των θεωριών είναι κατ εξοχή υποκειμενική υπόθεση η δημιουργία τους και η ανάλυση τους,η αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων συνάγεται από τη πολλαπλότητα της πειραματικής επιβεβαίωσης .Επειδή όμως αυτό συνεπάγεται μετρήσεις η πειραματική επιβεβαίωση προυποθέτει μείωση του σφάλματος υποκειμενικότητας αν είναι δυνατόν στο μηδέν.Το πρόβλημα της ακρίβειας γίνεται πρόβλημα στατιστικής του σφάλματος ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.
Η αντικειμενικότητα καταλήγει να γίνει σύμβαση η ύπαρξη της.
Τι είναι αντικειμενικό για το καθημερινό άνθρωπο?είναι το αυτονόητο,είναι αυτό που δεν θέλει απόδειξη .Ο Ηλιος ανατέλει δύει είναι αντικειμενικό γεγονός.Η ΑΓΑΠΗ είναι αντικειμενικό γεγονός στα ανθρώπινα ,αυτονόητο για να συμβιώνει ,να είναιευτυχής.

a-kentavrou είπε...

@Mike
Aυτό το όλα ή τίποτα δείχνει τη προσπάθεια ενοποίησης των Φυσικών θεωριών σε μία και κυρίως την ένταξη της βαρύτιμης αλληλεπίδρασης σε αυτό το ενιαίο σύνολο.

IonnKorr είπε...

Λοιπόν Κένταυρε

θίγεις το ομορφότερο πράγμα που υπάρχει σε ολόκληρη την Οικουμένη σήμερα.

Η Χορδιακή θεωρία δεν είναι απλά μια θεωρία. Είναι το κόσμημα της Φύσης. Ουσιαστικά είναι το ίδιο το σχέδιο του Θεού.

Απλά εμείς ξέρουμε μόνον μερικά διάσπαρτα πλακάκια από τα δισεκατομμύρια πλακάκια (με διάφορα σχέδια που έχουν ζωγραφισμένα πάνω τους) που έχει το πλακόστρωτο

Οι διαφωνίες των χορδιακών φυσικών μεταξύ τους δεν είναι ουσιαστικές για τον απλό μέσο άνθρωπο.

Απλά συμβαίνει το εξής:
Αν ξέραμε όλα τα πλακάκια που υπάρχουν, θα τα τοποθετούσαμε σύμφωνα με την ίδια και μοναδική διάταξη (που τα έβαλε ο "Θεός") και θα χαρτογραφούσαμε όλο το "Θεϊκό Σχέδιο".

Αλλά η γνώση ελάχιστων μόνον από τα συνολικά πλακάκια, αφήνει την πόρτα ανοικτή στον κάθε ερευνητή να προβάλλει μια δική του πιθανή εκδοχή για το Πραγματικό Σχέδιο.

Κατ' αρχάς, για να προσδιορίσουμε ακριβώς τι συμβαίνει πρέπει να πούμε ότι η Χορδιακή Θεωρία δεν αντιβαίνει σε καμία προϋπάρχουσα φυσική θεωρία.

Απλά τις περιλαμβάνει όλες ως υποσύνολα (ακριβέστερα ως μερικές λύσεις της ίδιας "ενοποιημένης εξίσωσης")

Δηλαδή, όλα τα πλακάκια είναι προβλεπόμενα από την θεωρία Χορδών.

Τότε που είναι το πρόβλημα??????

Το πρόβλημα βρίσκεται ότι η Χορδιακή Θεωρία συμπεριλαμβάνει και πλακάκια άλλων Συμπάντων διαφορετικών από το δικό μας.

Δηλαδή, ας θεωρήσουμε το Πολυσύμπαν σαν ένα σπίτι. Το δικό μας Σύμπαν ("Τοπικό Σύμπαν") είναι ένα δωμάτιο.

Εμείς βρίσκουμε, κάθε μέρα, λύσεις της Χορδιακής Θεωρίας (δηλ. πλακάκια) που είναι διάσπαρτες. Δηλαδή άλλες ανήκουν στο δικό μας Τοπικό Σύμπαν και άλλες στα άλλα Σύμπαντα.

Αν ο "Θεός" είχε βάλει όλες τις λύσεις τακτοποιημένες ανά Σύμπαν (δηλ. τα πλακάκια του κάθε δωμάτιου ξεχωριστά) τότε όλα θα ήταν εύκολα.

Αλλά είναι πονηρός.

Τα ανακάτεψε και τα διασκόρπισε.

Έτσι ποτέ δεν θα έχουμε το οριστικό σχέδιο για ένα δωμάτιο αν δεν ταξινομήσουμε τα πλακάκια σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να μάθουμε μόνον το δικό μας Σύμπαν. Πρέπει παράλληλα να μάθουμε και τα άλλα Σύμπαντα πως λειτουργούν ώστε να φτάσουμε στην τελική κατανόηση της "Απόλυτης Θεϊκής Θεωρίας".

Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να απαιτείται άπειρος χρόνος αλλά μπορεί και να βρεθεί ξαφνικά αύριο από κάποιο "τυχερό" φυσικό ο τρόπος αυτός κατανομής των πλακακιών στο πλακόστρωτο.

(Πλακόστρωτο είναι το Πολυσύμπαν για όσους δεν το κατάλαβαν)

---------------
Και κάτι πολύ σημαντικό. Τα άλλα Σύμπαντα δεν έχουν ούτε άλλα Μαθηματικά ούτε άλλους Φυσικούς Νόμους. Αυτά (μαθηματικά και φυσικοί νόμοι) είναι η "Γλώσσα του Θεού" και δεν αλλάζει.

Η διαφορά τους βρίσκεται στις "Φυσικές Σταθερές"
π.χ. σε ένα άλλο Σύμπαν ο αριθμός π μπορεί να μην είναι 3,14 όπως στο δικό μας αλλά σκέτο 3 ή 3,45

Αντίστοιχα διαφορετικές μπορεί να είναι οι άλλες θεμελιώδεις σταθερές όπως η ταχύτητα του φωτός (c) και πάμπολλες άλλες.

Για να το πω απλούστερα και παρασταικότερα:
"ο Υπέρτατος Θεός του Πολλαπλού Σύμπαντος έφτιαξε ένα "Ενιαίο Θεϊκό Σχέδιο Κατασκευής Συμπάντων" και το έδωσε σε κάθε έναν υπο-Θεό (μεταξύ αυτών και στον δικό μας "Τοπικό Θεό" του δικού μας Σύμπαντος) δίνοντάς του την δυνατότητα να πλάσει ένα δικό του "πειράζοντας" μόνον τις τιμές των "Σταθερών της Φύσης".
Έτσι ο καθένας τους έφτιαξε κάτι δικό του. π.χ. άλλος περισσότερο αξιοκρατικό αλλά λιγότερο συναρπαστικό, άλλος περισσότερο βίαιο κ.α.

--------------------------
Προσωπική γνώμη είναι ότι ο δικός μας "Τοπικός Θεός" έφτιαξε το χειρότερο ("αναξιοκρατικότερο") για μας και το καλύτερο ("συναρπαστικότερο") γι αυτόν. Δηλαδή, μας έτυχε ο περισσότερο "αχρείος" από όλους τους άλλους.

kariatida62 είπε...

Ξέρεις Κένταυρε, διαθέτεις το ταλέντο να εντοπίζεις και -ν'εμπιστεύεσαι "αναλύσεις" κειμένων που ξεχώρισες και επέλεξες εσύ, στους καλύτερους του είδους.
Αυτό προυποθέτει πρώτον γενναιότητα ψυχής και μετά μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα με το οποίο ασχολείσαι...(Ψαχεις τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προβληθεί!)
Δίκιο έχεις...μερικοί άνθρωποι έχουν μοναδικά χαρίσματα... αλλά...!

Αν μπορούσες να γίνεις πρωθυπουργός είμαι σίγουρη πως θα συγκροτουσες την ικανότερη κυβέρνηση...που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει! χαχα

kariatida62 είπε...

Mονο ένα κενό μου έμεινε...για κείνη την θεωρία των πάντων!
Δεν αναφέρθηκε καν! Δεν είναι η αντίθετη θεωρία? Η Συγκρουόμενη με εκείνη των Χορδών? Συμπεριλαμβάνεται κι'αυτή στην θεωρία των Χορδών?

IonnKorr είπε...

Η Θεωρία του Παντός (Theory of Everything) είναι "ιδεατή".

Οι Θεωρίες των Χορδών και οι παραλλαγές τους είναι όχι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες. Και αυτό είναι λογικό εφόσον ο κάθε ερευνητής προτείνει τον δικό του πιθανό "τρόπο τοποθέτησης των πλακιδίων στο πλακόστρωτο".

Ως Θεωρία του Παντός λογίζεται αυτή που αφορά τον έναν και μοναδικό τρόπο που χρησιμοποίησε ο Υπέρτατος Θεός για να τοποθετήσει τα πλακάκια.
Αυτός όπως προείπαμε δεν είναι γνωστός. Θα γίνει γνωστός όταν βρούμε όλα τα πλακάκια (δηλαδή μπορεί και σε δισεκατομμύρια χρόνια αλλά μπορεί και αύριο κι αυτό γιατί "Κανείς δεν ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας").

-------------------
Η ανταγωνίστρια θεωρία που αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου που έβαλε ο Κένταυρος δηλ. ο πασίγνωστος "Νανόπουλος της Αμερικής", Μichio Kaku, είναι η Θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας Βρόχων του Lee Smolin.
Για πολύ καιρό εθεωρείτο διαφορετική θεωρία αλλά σήμερα διαφαίνεται ότι είναι ισοδύναμη με την Θεωρία των Χορδών αλλά απλά εκκινεί από "διαφορετικό Σύστημα Αναφοράς" με διαφορετική μαθηματική ανάλυση. Δηλαδή απλά βλέπει τον χωρόχρονο από διαφορετικό πρίσμα και επομένως καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα.

Thalassenia είπε...

Τουλάχιστον μαθαίνουμε κάτι κι εμείς οι φτωχοί τω πνεύματι, έτσι όπως αναγράφονται.

Ευχαριστούμε τα μάλα.

a-kentavrou είπε...

@Iona δεν έχω να προσθέσω τίποτα ,εξάλλου γιαυτό σε κάλεσα για να αναλύσεις το θέμα για να γίνει κατανοητό σε όλους που θα επισκεφτούν αυτό το μπλοκ.
Η ανάλυση ενός θέματος που προσεγγίζεται με μαθηματικά και φυσικές έννοιες που δεν είναι γνωστές στο πολύ κόσμο δεν είναι εύκολη υπόθεση,είναι χρήσιμο όμως να ενημερώνεται ο κόσμος για τις σύγχρονες θεωρίες ,με σκοπό να διευρύνονται οι ορίζοντες του ώστε να μη πέφτει θύμα αναχρονιστικών κυρίως θρησκευτικών αντιλήψεων για το σύμπαν.
Η γνώση έστω και επιφανειακή του «Θεϊκού σχεδίου» δεν αποδεικνύει την ύπαρξη θεού.
Η ύπαρξη του Θεού ή η ανυπαρξία Θεού,η χρονική στιγμή δημιουργίας των πολυσυμπάντων,το –dt και το +dt είναι από τα πλέον βασικά ζητήματα μιας φυσικής Θεωρίας.

a-kentavrou είπε...

@kariatida
Σου απάντησε ο Ιονας για το θέμα αυτό. Υπάρχουν αντιρρησίες στο κόσμο τις επιστήμης ότι η θεωρία των χορδών θα κατορθώσει μετά από έρευνες να γίνει θεωρία των πάντων.Διότι λένε
η πειραματική απόδειξή της απαιτεί επιταχυντή ατόμων στο μέγεθος του Γαλαξία.Ισχυρίζονται ότι χάνονται τα καλύτερα μυαλά στο τομέα της Φυσικής σε μια Θεωρία που τελικά δεν θα είναι η Θεωρία των πάντων.
Η αντιπαράθεση αυτή όμως είναι γόνιμη,η επιστήμη ευδοκιμεί με την αντιπαράθεση,λέει ο συγγραφέας του άρθρου.
Επειδή έγινε σχεδόν έθιμο να προσφέρεται κέικ φτιαγμένο από τα χέρια σου με Γαλλικό καφέ ,πολύ ευχαρίστως θα δεχόμαστε να μας το πρσφέρεις με την αρχοντιά που αρμόζει σε μια Συριανή.

a-kentavrou είπε...

@Thalassenia
Γεννηθήκαμε όλοι πτωχοί τω πνεύματι,και το πλουτίσαμε ο καθενας με ότι του κίνησε το ενδιαφέρον,συνεπώς όλοι έχουμε πλούτο στο πνεύμα.Αυτό το πλούτο τον μοιραζόμαστε όταν επισκεφτόμαστε ο ένας το μπλοκ του άλλου.

IonnKorr είπε...

A... Κένταυρε παρεξήγησες

Δεν μίλησα για Θεό.
Τι άθεος θάμουν τότε?

Η λέξη "θεός" στην Φυσική σημαίνει "Ενεργειακή αιτία απροσδιόριστης αιτιολογίας"

Μιλάμε για αιτίες που προκαλούν φαινόμενα και όχι για θρησκευτικούς Θεούς.

Ένας όμως "ένθεος" απλός άνθρωπος καταλαβαίνει περισσότερο την λέξη "Θεός" παρά "μια κβαντική ταλάντωση που γεννά Σύμπαντα"

Απλό θέμα ορολογίας.

----------------

Ως "Θεϊκό Σχέδιο" βέβαια νοείται ένα "Μαθηματικό Συγκρότημα Αλληλόπλοκων Εννοιών" στις επιταγές του οποίου καθορίζουν την δημιουργία και εξέλιξη όλου του Φυσικού Κόσμου.

a-kentavrou είπε...

Δεν παρεξήγησα Ιονα,είναι σαφές ότι για τους Φυσικούς απανταχού της Γης έννοια του Θεού έχει την υπόσταση που δίνεις "Ενεργειακή αιτία απροσδιόριστης αιτιολογίας"
Δεν προσωποποιείται με το Θρησκευτικό τρόπο.
Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις όπως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυραιωτικής που είναι Φυσικός με αντίληψη του Θεού ,όπως τον περιγράφει η Θρησκεία.

kariatida62 είπε...

Ναι τώρα που σε διάβαζα οι παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό...όπως και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός γιατρών που είναι ένθεοι...(άλλη μεγάλη κουβέντα ...αυτή)
Τέλος πάντων αυτό που ήθελα να πω, είναι ότι όλοι πειραματίζονται και προσπαθούν να βρουν την αλήθεια δια της Αποδείξεως...(που λέγαμε...)
Τέλος θέλω αγαπήμενε μου Κένταυρε να σου δηλώσω πως η φραγκο-συριανή μου αρχοντιά εκδηλώνεται με άριστα υλικά τουρτο-κέικ αποκλειστικά και μόνο στον έναν και μοναδικό!
Φράγκικες συνήθειες...
-----
Τα κεικ όλα φτιαχνονται κατόπιν παραγγελίας και προπάντων δεν δωρίζονται! Είπαμε φράγκικες συνήθειες χαχαχα!

kariatida62 είπε...

A!!! Kαι κάτι άλλο που ξέχασα να ρωτήσω, απο πότε οι άθεοι δεν είναι απλοί άνθρωποι???

(Κένταυρε και για να σε προλάβω,αν με ρωτήσεις να σου πω τι είμαι εγώ, δεν ξέρω να σου απαντήσω...)

iamaticus είπε...

ΚΕΝΤΑΥΡΕ ΧΑΙΡΕ!!!!

Το κειμενο ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ.

Θα προσπαθησω να ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΝΝΑ (οχι μονο λογω ιδιοτητας αλλα και γιατι,νομιζω οτι το θεμα εχει και συναφεια με "το Ηθικη-Κενταυρος"ΘΕΜΑ της προηγηθεισης αναρτησεως του που μερος των διαλογων με χαρα φιλοξενησα στο bloggi μου ).


ΔΙΑΛΕΓΩ ΤΟ ΕΞΗΣ (πρωτο) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ (που αλλωστε αφορα ολες τις Επιστημες):

Δυστυχώς τα απαραίτητα μαθηματικά του 21ου αιώνα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Η θεωρία είναι πιο έξυπνη από εμάς. Η θεωρία των χορδών έχει εξελιχθεί προς τα πίσω

KAI TO (δευτερο)ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

Μου αρέσει να παρομοιάζω αυτή την προσπάθεια με μια περιπλάνηση στην έρημο όπου, ξαφνικά, σκοντάφτουμε σε ένα χαλίκι. Παραμερίζοντας την άμμο ανακαλύπτουμε ότι το «χαλίκι» είναι στην ουσία η κορυφή μιας κολοσσιαίας πυραμίδας. Υστερα από χρόνια ανασκαφών ανακαλύπτουμε υπέροχα ιερογλυφικά, παράξενες σήραγγες και μυστικά περάσματα. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο επίπεδο, βρίσκουμε ένα ακόμη από κάτω. Σήμερα, τελικά, νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο κατώτερο επίπεδο και αρχίζουμε να βλέπουμε την πόρτα.

Εννοειται ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ...
(δεν ειμαι Φυσικος)ΝΑ ΕΝΤΑΞΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ...ΣΤΟΥΣ "ΚΥΝΙΚΟΥΣ"η ΣΤΟΥΣ "ΠΙΣΤΟΥΣ"χαχαααααα!!!

ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΚΙΝΗΘΩ..."περιφερειακα"!!!!χαχα!!!

....ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ "ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ"+"ΨΥΧΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ"+ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ....

Οπου τα παντα επιτρεπονται....ΚΑΙ "ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΙ"η ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΙ!!!!ΧΑΧΑΑΑΑ!!!

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

iamaticus είπε...

ΚΕΝΤΑΥΡΕ...

Πως...

ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΝΟΟΥΜΕ??




Αυτο ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ "ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ-ΠΑΡΑΓΩΓΟ"ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ:

"ΕΜΠΝΕΥΣΗ"!!!!.

Η "ΕΜΠΝΕΥΣΗ" ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (πνοη-πνευμα-αερας).
ΕΝΩ "ΘΕΩΡΗΣΗ" (βλεμμα-ματια-τοπος-τοποθεσια).

Η "εμπνευση"....
ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΣΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ+ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ...

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ)

iamaticus είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ (στα ατομα)...
Απαιτει "πνευματικοτητα" δηλαδη το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ:

"ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ":
Το πνευμα σα λειτουργικη (τουλαχιστον)βαση εχει...
"ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ"...

ΟΜΩΣ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΩΝ:

....αυτη που λεμε:...IQ(μαθηματικη προσεγγιση του χωροχρονου)
....και αυτη που λεμε..ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (διαισθηττικη-διαισθηματικη αντιληψη του χωροχρονου).

(συνεχιζει)

iamaticus είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

....ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΟΣ"......
(υπο Iamaticus του συσκοτιστου).



Ο ΝΕΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ..."ΜΟΝΟΣ"!!!!(βιογραφικο δεδομενο)

γι αυτο ΠΟΝΑ!!!..."ΔΕ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ".(συναισθηματικος+κοινωνικος αποκλεισμος )

Ο ΝΕΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ...."ΕΞΥΠΝΟΣ"!!!!
(ξυπνητος σε εγρηγορση)

Ο ΝΕΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ..."ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ"!!!
(δηλαδη ΘΕΩΡΟΣ).


OTAN TO "MHΛΟ ΠΕΦΤΕΙ"...
Ο ΝΕΥΤΩΝ ΠΟΝΑ (οπως πονα καθημερινα σε καθε συγκρουση δικη του με τον κοσμο που τον περιβαλλει...ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΙΩΘΕΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ).

Επειδη ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ (IQ)ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟς "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ"

...."ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ"!!!!
(ωστε ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ).

Ταυτιζεται:
ΜΕ ΤΟ ΜΗΛΟ ΠΟΥ ΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΤΟΥ....
....ΚΑΙ ΤΗΝ "ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ"ΣΤΟ ΧΩΜΑ.(ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ).

.....ΕΤΣΙ:

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ!!!!!
(την παραμυθια-ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ):

...."ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ"!!!!!
(γινεται ΘΕΩΡΟΣ)

Aλλα Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΕΙΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ ΝΕΥΤΩΝ....ΠΟΙΕΙ:

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ!!!!
(που μεχρι και σημερα...ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ..."ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ").

ΣΗΜ:Ο ΝΕΥΤΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ:

ΕΠΟΠΤΕΙΕΣ!!!!ΤΙΣ ΟΛΟΤΗΤΕΣ!!!!!
.....ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ που ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

iamaticus είπε...

@@...ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ...

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΑ.....

Καπου ειχα διαβασει ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕ....

ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ+ΤΕΧΝΙΚΑ!!!

Αυτο το ΘΕΜΑ ...
ΑΝΑΡΤΗΣΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ...


ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Kαι για ΟΠΟΙΟΝ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ....
ΛΕΩ ....
ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΦΙΛΟΣ...

......"ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ".....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

iamaticus είπε...

ΩΩΩΩΧΧΧΧΧ την ΠΑΤΗΣΑ...

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ :

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:

ΕΔΩ

a-kentavrou είπε...

@iamaticus
Έχεις μείνει στη Νευτώνια Μηχανική ,ο Αινστάιν την ανέτρεψε.
Πως δημιουργείται η βαρυτική έλξη?ο Νεύτωνας δεν είχε έμπνευση να δώσει απάντηση.Διαπίστωσε το νόμο που διέπει τη Βαρύτητα δεν μπήκε στην αιτία.Το πρόβλημα δεν έχει βρει τη λύση του,τα βαρυτικά κύματα,η ανταλλαγή των βαρυτονίων που λένε οι θεωρίες ότι δημιουργούν τη βαρυτική δύναμη δεν έχουν ανιχνευτεί,διότι η βαρυτική δύναμη είναι ασθενής δύναμη σε σχέση με της ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις και τις πυρηνικές δυνάμεις
Αργότερα, το 2015, το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων LISA (Laser Interferometer Space Antenna) θα εκτοξευθεί στο Διάστημα για να ανιχνεύσει ωστικά κύματα του χωροχρόνου.Η θεωρία των χορδών βάζει και τη βαρυτική δύναμη σαν φιλόδοξη θεωρία των "πάντων".Είμαστε αρκετά μεγάλοι Ιαμε για να δούμε την εξέλιξη της Φυσικής αλλά εκεί που αναμένονται θαύματα είναι η βιολογία ,ιατρική.
Aν μιλήσω με την Αριστοφανική δική σου διάλεκτο, η Παρθένα φύση δεν θα παραδώσει εύκολα τη παρθενιά της ,θα ταλαιπωρήσει πολύ τους επίδοξους εραστές της επιστήμης.
Ισως δεν επιτρέψει ποτέ τη διείσδυση στο φαλό της ανθρώπινης σκέψης.

Άστρια είπε...

Φωτεινό αστέρι α του Κενταύρου, ωραία προσφορά αυτό το άρθρο, όχι ίσως τόσο στην κατανόηση της θεωρίας των χορδών αλλά στην ενημέρωση των μη ειδικών ότι να, κάτι άλλο ακόμα υπάρχει στον (σχεδόν υπαρξιακό) αγώνα (και αγωνία)του μυαλού του ανθρώπου να λύσει το μυστήριο άγνωστων νόμων και δομών του κόσμου ("το Πλακόστρωτο -Πολυσύμπαν" όπως υπέροχα παρομοιάζει ο ΙΟΝΑΣ) ή όπως πολύ σωστά λέει ο τίτλος "Θα καταφέρουμε ποτέ να διαβάσουμε το μυαλό του Θεού;"

Ως μη φυσικός (αλλά με κάποια μικρή ας πούμε συνάφεια με τα φυσικά και μαθηματικά θέματα) δεν μπορώ να έχω επιστημονική άποψη.
Όμως αυτή η "Θεωρία των Πάντων" δεν παύει να ασκεί μία πρόκληση και γοητεία, όπως και οι χορδές, η "μουσική του κόσμου", "που έχει σχέση με το θεμελιώδες στοιχείο που συνιστά την γλώσσα της ύλης και της ενέργειας στο Σύμπαν."

Ευχαριστούμε για όλες τις σκέψεις!
Κι ας μιλάμε για ένα αφάνταστα (ή φανταστικά) πολύπλοκο έντεκα διαστάσεων Σύμπαν ...:)

Καλό βράδυ.

to alataki είπε...

Φυσικός δεν είμαι, μαθηματικός δεν είμαι, ερωτευμένη με τις παραπάνω επιστήμες όμως είμαι και όσο μπορώ παρακολουθώ...
Άποψη φυσικά για τις θεωρίες δεν έχω, αλλά πέστε μου, πώς μπορεί ν' αποκαλυφθεί αυτό το περίφημο σχέδιο του Θεού σε ερευνητές που ψάχνουν σχηματίζοντας μια αλυσσίδα από τις ήδη γνωστές θεωρίες; Αποκλείεται η λύση να βρίσκεται σε μια εντελώς καινούργια, άρα άγνωστη μέχρι σήμερα;
Και αν η θεωρία των χορδών είναι το μυστικό και είμαστε σε καλό δρόμο, το πάζλ θα συμπληρωθεί ποτέ ή μήπως η αλήθεια είναι απαγορευμένη γι' αυτό το ατελές ανθρώπινο ον;
Και μη δείτε κάποια μορφή θρησκοληψίας, άσχετο, απλά βλέπουμε ότι παρά την τεράστια πρόοδο σε κάθε τομέα της επιστήμης η απόλυτη αλήθεια δεν μας καταδέχεται...
Αν τώρα εσείς οι φυσικοί νευριάσετε ή γελάσετε με τα δικά μου, είμαι σίγουρη πως... ο Ίαμος και η Κάρυ θα με καταλάβουν...

YΓ. Εδώ που τα λέμε κι εγώ με τη θεωρία των χορδών θα δούλευα.

α Κενταύρου είπε...

@Αστρια
Ο Καβάφης με το ποίημα του Ιθάκη έχει επηρεάσει τη σκέψη μου και αυτό το ταξίδι στη αναζήτηση της γνώσεις δεν θα ήθελα να τελειώσει με μια Θεωρία των πάντων όπου όλα θα είναι γνωστά και προβλέψιμα.
Η κατανόηση της θεωρίας των χορδών δεν είναι το ζητούμενο για το πολύ κόσμο,η αξία της Φυσικής στη κοινωνία είναι ότι απομακρύνει τον άνθρωπο από δεισιδαιμονίες ,από παράλογες απόψεις που επιβάλλονται από το σκοταδισμό,βοηθά τον άνθρωπο να προσεγγίζει τη ζωή με ορθολογισμό.
Η λογική όμως δεν κυβερνά όλα τα ανθρώπινα υπάρχει και το συναίσθημα αυτό που λέει ο κόσμος η καρδιά.Εδώ διαφωνούμε με τον Ιονα που πιστεύει ότι συναίσθημα και λογική είναι ασύμβατες έννοιες.

α Κενταύρου είπε...

@to alataki
Mήπως η αλήθεια είναι απαγορευμένη γι' αυτό το ατελές ανθρώπινο ον;
Aυτό το ερώτημα είναι από τα πιο βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα της επιστήμης της γνωσιολογίας.
Ο άνθρωπος σαν μοναδικό εργαλείο έχει το νου του και της αισθήσεις του ,είναι ικανά αυτά τα εργαλεία να εξευρενήσουν το σύμπαν των γνώσεων?
Είναι όπως στην εποχή του οπτικού μικροσκοπίου μέχρι ενός σημείου μπορούσαμε να δούμε το μικρόκοσμο,αν δεν είχαμε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δεν θα μπορούσαμε να δούμε τους ιούς.
Φυσικός δεν είμαι, μαθηματικός δεν είμαι....αν παρατήρησες αρκετοί από τους μπλοκερ που διάβασαν το άρθρο αυτό εκφράζουν την άποψη μα τι να καταλάβω εγώ αφού δεν έχω σπουδάσει αυτές τις επιστήμες. Το θέμα αυτό το έχουμε συζητήσει με τον Ιονα,μου είπε και αυτός ότι αποφεύγει να ασχολείται με τέτοια θέματα λόγω αυτού του προβλήματος.
Είναι λάθος αυτή η αντίληψη η επιστήμη δεν είναι μόνο για τους ειδικούς αφορά όλο το κόσμο σε όλα τα επίπεδα γνώσης,δεν μπορεί βέβαια να εμβαθύνει ο κάθε πολίτης στις διάφορες θεωρίες απομακρύνεται όμως από δεισιδαιμονίες και απόψεις έξω από τη λογική για τη φύση, για τη δημιουργία του κόσμου.

α Κενταύρου είπε...

@Κariatida

Φυσικό ένθεο δεν θα βρεις, Χριστιανό θα βρεις.
Δεν ξέρεις τι είσαι?
Τι λέει ο MICHIO KAKU, χορδή παλλόμενη είσαι που βγάζει αρμονικούς ήχους.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Παντελώς άσχετη με τέτοια θέματα αλλά και μιας και δεν έχουμε καταφέρει να διαβάσουμε ακόμη το μυαλό των ανθρώπων, περιορίζομαι απλώς στους γλυκούς ήχους των χορδών της ψυχής τους/μας

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ έστω και μέσα απο τα μικρά που άλλοτε μας φάνταζαν αδιάφορα!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

iamaticus είπε...

@@..ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΕ!!!

Εννοειται ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ...για ΝΕΥΤΩΝΑ+ΒΑΡΥΤΗΤΑ εινα: ΣΩΣΤΑ.

ΕΔΩ τον χρησιμοποιω ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΕΓΩ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΩ...

την ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ...
...ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ.


ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΣΟΥ (που ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ +ΕΝΑΡΓΩΣ αναλυεις στο ALATAKI)...

...ΚΑΙ ΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ (πολλες φορες με αλλους τροπους τα λεω και γω, στο bloggi μου).

ευχαριστιες

ξωτικό είπε...

Tο γοητευτικότερο παραμύθι !!!!!
Η αναζήτηση της αλήθειας !!
Παρακολουθώ καταγοητευμένη και με μια συναισθηματική κλίση προς τις χορδές λόγω μουσικής!!


(Τώρα η θεολογική του διάσταση με παραπέμπει ολίγον σ'εκείνο το ερώτημα που με βασανίζει παιδιώθεν στα θρησκευτικά,γιατί δηλαδή το οτι ο άνθρωπος γεύτηκε τον καρπό της γνώσης να είναι τόσο κακό που να πρέπει να μπεί ισοβίως σε τιμωρία;;; βρε λές να είναι αυτή η τιμωρία; )

Μεγάλο ευχαριστώ κυρ Δάσκαλε !!

a-kentavrou είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Aκριβώς για να μη νοιώθεις άσχετη έκανα την ανάρτηση για να γίνεις σχετική και έβαλα τον Ιονα να το αναλύσει .Ο στόχος δεν είναι να εμβαθύνεις στη Θεωρία αλλά να γνωρίσεις ότι η ανθρώπινη σκέψη συνεχώς επινοεί τρόπους να ερμηνέψει το κόσμο.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Η επιστήμη μας άνοιξε τα
τα μάτια και απελευθερωθήκαμε από τα θρησκευτικά παραμύθια και τις ενοχές για φυσιολογικές ανθρώπινες πράξεις.
Εδώ θέλει όμως λίγο προσοχή μην απορρίψουμε ολοσχερώς τις Χριστιανικές αξίες όπως η αγάπη,η αλληλεγγύη ,η ταπεινοφροσύνη,ο σεβασμός στον άνθρωπο και τη φύση κλπ.

zoyzoy είπε...

Εγώ τι ήθελα η δόλια ν διαβάσω το άρθρο και να μην καταλάβω γρί την θεωρία των χορδών.
Προτείνω να βάλει το μαγικό χεράκι του ο Ιοννας και να μας το κάνει πιο εύπεπτο το θέμα.

Οσο γιαυτό Η λέξη "θεός" στην Φυσική σημαίνει "Ενεργειακή αιτία απροσδιόριστης αιτιολογίας" τον παραδέχομαι απ΄τους υπόλοιπους άθεους που δεν παραδέχονται ούτε αυτήν την ενεργειακή αιτία και ψάχνουν αλλού τα αίτια!

Βροχερή καλημέρα απ'το νησί!

a-kentavrou είπε...

@zoyzoy
Μπορεί να μη κατάλαβες τη θεωρία των χορδών έμαθες όμως ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που ίσως θυμάσαι από τα μαθητικά σου χρόνια ότι η ύλη αποτελείται από σωματίδια όπως τα πρωτόνια ,τα ηλεκτρόνια τα κουάρκς.
Επίσης μέχρι τώρα ήξερες τις ηλεκτρικές ,βαρυτικές ,μαγνητικές δυνάμεις ,πυρηνικές και κάθε μια από αυτές είχε διαφορετική αιτία δημιουργίας.Η φυσική προσπαθεί σήμερα να βρει μια κοινή αιτία δηλαδή μια θεωρία των "πάντων" που θα εξηγεί όλα τα φαινόμενα στη φύση.Μια τέτοια θεωρία των πάντων φιλοδοξεί να γίνει η θεωρία των χορδών.Νομίζω ότι βοήθησα λίγο για να μην πάει τσάμπα το διάβασμα.
Βροχή και κρύο στην Αθήνα ,το σκηνικό μοιάζει σαν χιονιάς χωρίς χιόνι.Κανένας δεν θα διαφωνούσε από τους φυσικούς να πιστεύει κάποιος στο θεό με τη μια μορφή ή την άλλη,η διαφωνία βρίσκεται ότι ανάλογα με τη μορφή και τις ιδιότητες που δίνεται στο Θεό από τις θρησκείες επηρεάζεται η σκέψη των ανθρώπων και οδηγείται σε μη λογικά συμπεράσματα.πχ ο Θεός τιμωρός ,ο θεός που εκδικείται, ο Θεός που θα μας καταστρέψει για τις αμαρτίες μας ο Θεός που του αποδίδονται ανθρώπινες ιδιότητες δεν συμβιβάζεται με την αντίληψη του κόσμου που έχει η επιστήμη.
Δεν νιμίζω ότι συμβιβάζεται με τη λογική να ρίχνουμε αγιασμό στο αυτοκίνητο μας για να είναι καλοτάξιδο,ούτε οι αναστενάρηδες δεν καίγονται γιατί έχουν την ευλογία του Θεού.

MelidonisM είπε...

?..τούτηνα η θεωρία,
ισχύει και δίπλα στα μέρη σου,
,στο άλφα
του Κενταύρου,
και ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;;?;;

a-kentavrou είπε...

Έτσι λένε ότι ισχύει παντού σε όλα τα σύμπαντα ,γιατί λένε είναι πολλά ,αλλά με διαφορές στις σταθερές της φύσης όπως πχ το π=3,14 σε κάποιο άλλο σύμπαν να είναι 4,12 άρα ο κύκλος εκεί με διάμετρο ένα μέτρο δεν θα έχει μήκος 3,14 μ αλλά 4,12μ.

Dimos είπε...

WOW! Τί ανάρτηση, φίλε Μιχάλη!

Θα ήθελα να συζητήσω τα πάντα από όσα διάβασα με όλους όσους σχολίασαν εδώ. Αλλά αυτό δεν γίνεται και ειλικρινά δεν έχω τον χρόνο, λόγω διαβάσματος. Για αυτό θα περιοριστώ στο εξής:

ΓΟΥΣΤΑΑΑΑΑΑΑΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΩΩΩΩΩΩΩΩ!

Την θεωρία των χορδών την είχα ακουστά αλλά την γνώρισα ουσιαστικά μέσα από το εκλαϊκευμένο βιβλίο του Smolin, ένα από τα λίγα που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά και αφορούν αυτό το θέμα - το οποίο σημειωτέον μου το πήρε κοπέλα. Ω ναι. Beauty and wits in one package.

Φαντάζομαι ότι για να προχωρήσω παραπάνω χρειάζομαι γνώσεις μαθηματικών και φυσικής μεταπτυχιακού επιπέδου, οπότε δεν το κόβω. Εμείς οι μηχανικοί χρησιμοποιούμε πολύ εφαρμοσμένα πράγματα διαφορικού λογισμού, δεν νομίζω πως θα την πάλευα με τις εξισωσάρες μιας ολιστικής θεωρίας.

a-kentavrou είπε...

@Dimo η Θεωρία άρχισε να δημιουργείται σους Ακαδημαϊκούς κύκλους το 1967 πήρε μορφή μιας αξιόλογης θεωρίας από το 1980 και μετά.Μια μεγάλη γενιά φυσικών δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της.
Σημασία για τους μηχανικούς έχει μεγάλη εμμέσως διότι η πειραματική της επαλήθευση απαιτεί εξελιγμένη τεχνολογία σε επιταχυντές,όπου εμπλέκονται πολιτικοί μηχανικοί,μηχανολόγοι ηλεκτρολόγοι κλπ Αντιλαμβάνεσαι ότι τις θεωρητικές απαιτήσεις των Φυσικών καλούνται μηχανικοί να τις υλοποιήσουν.Ασε τις εξισωσάρες για τους Φυσικούς αλλά εκείνο το υπόγειο Τούνελ του επιταχυντή δική σου δουλειά είναι.
Και κάτι τελευταίο ,αυτή τη κοπελιά την ευχαρίστησες κατά πως πρέπει!!!!

Dimos είπε...

Αυτή ξέρει!!!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Ο Stephen W. Hawking στο "Χρονικό του χρόνου" θέτοντας το ερώτημα "τι θα σήμαινε το να ανακαλύψουμε κάποτε την τελική θεωρία του Σύμπαντος", απαντάει ότι "μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν το ένδοξο τέλος ενός μακραίωνου κεφαλαίου στην ιστορία της ανθρώπινης προσπάθειας να κατανοήσει τον Κόσμο. Αλλά θα επέφερε επίσης και μία άλλη επαναστατική αλλαγή: ο κάθε μη ειδικός θα μπορούσε να καταλάβει τους νόμους που κυβερνούν το Σύμπαν... Έτσι, λοιπόν, αν κάποτε ανακαλυφθεί μία πλήρης ενιαία θεωρία, δεν θα είναι παρά μόνο θέμα χρόνου να παρουσιαστεί με περιληπτική και απλουστευμένη μορφή και να διδαχθεί στα σχολεία, τουλάχιστον στις γενικές γραμμές της. Όλοι θα μπορούμε να καταλάβουμε τους νόμους που κυβερνούν το Σύμπαν και καθορίζουν την ίδια μας την ύπαρξη..."!
Το πρώτο με τρομάζει: Τότε πια τι θα ερευνἀ ο άνθρωπος;
Το δεύτερο με παρηγορεί: Τότε πια η γνώση θα είναι προσιτή σ' όλους τους ανθρώπους!

logia είπε...

ουφ!!!!
κουραστηκα
τα διάβασα όλα και άκρη δεν έβγαλα
πειράζει να προτιμίσω τις χορδές του βιολιού μου για απόψε και να ξαναπεράσω αύριο με καθαρότερο μυαλό;

a-kentavrou είπε...

@ Υπατία η Αλεξανδρινή
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πάντα ό άνθρωπος θα ταξιδεύει στον απέραντο ωκεανό της γνώσης,τέλος σε αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει.

a-kentavrou είπε...

Στη θεωρία των χορδών υπάρχουν χορδές μονοδιάστατες σαν του δικού σου βιολιού αλλά δυδιάστατες και τρισδιάστατες.
Μη κουράζεσαι ξέρεις τώρα ότι πιθανόν ο κόσμος να είναι διαφορετικός από ότι τον έχεις αντιληφθεί μέχρι σήμερα.

logia είπε...

βρε δάσκαλε, τόσο μπάζο δεν είμαι πια...
μερικά πράγματα,ειδικά τα τόσο απλοϊκά, όσο η παρατήσησή σου, οτι πιθανόν ο κόσμος να είναι διαφορετικός, τα καταλαβαίνω δα...
δεν τα έφαγα και τζάμπα τόσα χρόνια στα έδρανα του μαθηματικού...
όσο για τον τομέα της μουσικής γνωρίζεις πόσο άμεση σχέση έχει και με τα μαθηματικά και με τη φυσική...

απλά ήθελα να δείξω το δέος μου μπροστά στο μεγαλείο της επιστήμης και ειδικά στον τομέα της φυσικής, που τη θεωρώ την τελειότερη των επιστημών μα και την πιο γοητευτική...
την καλησπέρα μου

a-kentavrou είπε...

@logia
Μη με μαλώνεις εσύ είπες άκρη δεν έβγαλα.!!!!!
Σε παρηγόρησα μην ανησυχείς μη κουράζεσαι που να ξέρω το βιογραφικό σου !!!!!!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Εξαιρετική αναρτηση!!!Από τα πιο όμορφα του διαδικτίου είναι αυτή η περιπλάνηση σε blog που σου ανοίγουν λίγο το πεδίο της γνώσης και σου μεταδίδουν την αγάπη τους για την επιστήμη τους!!
Σ'ευχαριστώ και σένα και τον Ιονν γιατί με τις αναρτήσεις σας μας κάνετε κοινωνούς αυτής της γοητευτικής επιστήμης της φυσικής!!!
Καλό μήνα!!

a-kentavrou είπε...

@YΛΙΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο ΙΟΝΑΣ έχει την ικανότητα να εκλαικεύει τη Φυσική ώστε να είναι προσιτή σε όλους.
Διαφωνεί όμως λέγοντας ότι τα θέματα αυτά δεν απασχολούν τον κόσμο.
Είχα κάνει επίσκεψη προ ημερών στο blog σου που ασχολείσαι με τον (Johann Batista Helmont)και τη γκαζόζα.Ξεχάστηκα και δεν άφησα το σχόλιο μου ότι το αέριο που ασχολήθηκε ήταν το φυσικό αέριο που είναι το μεθάνιο.
Επειδή μου αρέσει να μελετώ τους blogger.Προσυπογράφω αυτό που είδα σε μια ανάρτηση σου για το blogging.
Blogs που μέσα από την μουσική γράφουν ιστορία..πολιτική..φιλοσοφούν..ονειρέυονται η ακόμη και να αποθέτουν την πίκρα τους για τεκταινόμενα,να αποτιμούν εμπειρίες..απόψεις..συμπεράσματα..
(Η μουσική..που την λατρεύω.. να βλέπω αυτά που δεν φαίνονται και εννοούνται )

Blogs που μέσα από τον Φωτογραφικό φακό τους..με απίστευτες φωτό μας δίνουν λίγο απο την ψυχή τους

Blogs που μέσα από αυτά γνωρίζεις και σε ταξιδεύουν σε τόπους..κουλτούρες..που ίσως δεν θα τα δεις ποτέ..

Blogs που με μύησαν σε διάφορες μορφές τέχνης και καλαισθησίας είδα και γνώρισα απίστευτα πράγματα δοσμένα με την αγάπη τους για την τέχνη..

Blogs που μέσα απο αυτή την επικοινωνία έχεις την δυνατότητα να πληροφορηθείς. να αφουγκραστείς.. να ψηλαφίσεις..να προβληματιστείς..να μπεις σε άγνωρα μονοπάτια..και συγχρόνως να έχεις την επιλογή μέσα από διαφορετικές απόψεις..θέσεις να κρίνεις..να βγάζεις συμπεράσματα..να συμφωνείς ή να διαφωνείς..να κρατάς ή να απορρίπτεις.

logia είπε...

βρε δάσκαλε, όχι και να σε μαλώνω
προς θεού!!!!!!
εγώ όταν περνάω από δω νιώθω τόσο μικρή και άσχετη
τι να σε μαλώσω;
ίσα-ίσα ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω, για την τόση γνώση που μας προσφέρεις!!!

fractal είπε...

Παναγιά μου......!!!!!

Κατ αρχήν να συμφωνήσω απόλυτα με την έπισήμανση της Καρυάτιδας για την επιλογή των συνεργατών σου, Κένταυρε....
Και να συμφωνήσω απόλυτα και με την Αστρια..

Η παρέμβαση του Ιονα με τα ανακατεμένα (σύμπαντα) κομμάτια των διαφορετικών puzlς (τουλαχιστον ετσι το κατάλαβα εγώ) ήταν πολύ κατατοπιστική..
Παναγια μου!
Και αν είναι και διαφορετικοί οι ήχοι των χορδών με τις ιδιες η διαφορετικές αποστασεις...που μετρούνται με τους ιδιους η διαφορετικους αριθμούς καιμε τις μη σταθερές, σταθερές που εχουν εφαρμογη στις μη αντιληπτές από εμας , διαστάσεις του σύμπαντος...
Παναγία μου!!
Έντεκα διαστάσεις και αντιλαμβανόμαστε, και μπορούμε να επεξεργαστούμε πληροφορίες μόνο από τρεις....
Πως να μπει τάξη σε τόσο χαοτική πολυπλοκότητα...
Λένε πως μονο τα μαθηματικά μπορούν..
Φαινεται πιό εύκολο να μπορεί κανείς να γνωρίσει και την πιό απόμακρη και διαφορετική ΄έκφανση της ζωής στον πλανήτη, έχοντας σαν εργαλείο στα χέρια του , μόνο ενα κόκκο άμμου...

Δεν θρησκεύομαι (τουλαχιστον με την συμβατική εννοια) αλλά δεν μπορώ να μην φωνάξω....
Παναγία μου!!!!!!!(και ας το ακούσει ή όποια δύναμη)
Και αυτό το φως...πανταχού παρόν ....
Λένε πως αυτές οι κοσμικές χορδές θα μπορουσαν να ανιχνευθούν από τον τρόπο με τον οποίο προκαλόυν την καμπύλωση του φωτός των άστρων......
Συγχωρέστε με