Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακές εκλάμψεις

Η έκλαμψη είναι μια βίαιη έκρηξη στην ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως είναι ο ήλιος,απελευθερώνοντας μεγάλη ενέργεια. Οι ηλιακές εκλάμψεις λαμβάνουν χώρα στο ηλιακό στέμμα και στην χρωμόσφαιρα, θερμαίνοντας το πλάσμα σε δεκάδες εκατομμύρια Κέλβιν, και επιταχύνοντας τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα βαρύτερα ιόντα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε όλα τα μήκη κύματος από τα μακρά ραδιοφωνικά κύματα έως τα πολύ μικρά μήκη κύματος, τις ακτίνες γάμμα.Το Ηλιακό Δορυφορικό Παρατήριο της NASA κινηματογράφησε τις εικόνες από μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη στις 24 Φεβρουαρίου 2011. Η έκλαμψη αυτή δεν είναι η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά ήταν αρκετά μεγάλη για να ωθήσει πάνω από τη χρωμόσφαιρα ένα τεράστιο τόξο  πλάσματος, που είναι γνωστό ως ηλιακή προεξοχή. Ολόκληρη η έκρηξη κράτησε περίπου 90 λεπτά. Η έκλαμψη της 24/2  ήταν η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά ηλιακών καταιγίδων, αλλά ή έκρηξη της είχε κατευθύνση  μακριά από τη Γη και δεν αναμένεται να δημιουργήσει αναστάτωση στους δορυφόρους ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα.

 



  Εκλάμψεις και προεξοχές σε διάστημα τριών ημερών από 13-15/2/2011 μικροτέρου μεγέθους φαίνονται στον ηλιακό δίσκο

Οι ηλιακές προεξοχές είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του Ήλιου. Είναι δομές που συμβαίνουν πάνω από τη φωτόσφαιρα του Ήλιου. Είναι ένα νέφος από ηλιακό ιονισμένο αέριο που συγκρατείται πάνω από την επιφάνεια του ήλιου με τη βοήθεια του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Μπορεί να φτάσουν πάρα πολύ ψηλά, μέχρι και το στέμμα (το στρώμα πάνω από τη χρωμόσφαιρα και χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη φωτόσφαιρα) με ταχύτητες έως και 100 km/sec. Είναι οι βίαιες εκρήξεις που μπορούν να εκσφενδονίσουν μεγάλες μάζες ηλεκτρισμένου αερίου, πλάσμα, προς τη Γη.
Αν και οι προεξοχές είναι πολύ καυτές φαίνονται σαν σκοτεινά νήματα όταν τις βλέπουμε κόντρα στον ήλιο, επειδή αυτές είναι λίγο πιο ψυχρές από την επιφάνεια. Το μέγεθος των προεξοχών είναι πολύ μεγαλύτερο από τη Γη, που μπορεί εύκολα να χωρέσει κάτω από μια τέτοια προεξοχή.
Στη φωτογραφία γίνεται σύγκριση της Γης  με μια ηλιακή προεξοχή.

  Eικόνα του Ήλιου στο υπεριώδες.

α)Πλάσμα είναι η κατάσταση της ύλης η οποία αποτελείται από ελεύθερα ιόντα(ηλεκρικά φορτισμένα άτομα) και ηλεκτρόνια.Θεωρείται σαν η τέταρτη κατάσταση της ύλης.
β)Η ατμόσφαιρα του Ήλιου  είναι πάνω από τη φωτόσφαιρα αποτελείται, από το κατώτερο στρώμα, τη χρωμόσφαιρα και το ανώτερο,το στέμμα.
Πηγή: ΝΑSA


33 σχόλια:

VAD είπε...

Λίγο...κινέζικα για μας τους αδαεις,αλλά η ενημερωση καλη λαι το θέαμα εντυπωσιακο!

Καλό μήνα...

kariatida62 είπε...

Εκλαμπτική ανάρτηση!!! :)
Είδες Αστέρι μου, μέχρι και ο ήλιος δεν βαστά και εκρήγνυται πολλές φορές...
Νάσαι καλά για τα ωραία που μας μαθαίνεις.
Αντίο και εις το επανιδείν.

IonnKorr είπε...

Α βρε Κένταυρε ...

Margo είπε...

Πολύ εντυπωσιακό, μάλιστα να μπορούμε να το δούμε και εν κινήσει!!!!!!!!!!

Και η πρώτη φωτογραφία... έχω κολλήσει...

Καλό μήνα να ευχηθώ, δε θα φύγω όμως, θα απολαύσω τον ήλιο μας:)

~reflection~ είπε...

Κάθε φορά που διαβάζω αναρτήσεις σου με εμπλοκή επιστημονικών περιγραφών μού έρχονται στο Νου τρελές εκλάμψεις ποιητικής αλληγορίας ..

Δε θα καταχραστώ το χώρο σου..

αλλα με μάγεψε τόσο η ανάρτησή σου που ίσως κλέψω κίνητρο για μία ανάλογη Ποιητικών αλληγοριών στο δικό μου χώρο..

Σε φιλώ......

~reflection~ είπε...

ωχ....
Τώρα διάβασα το σχόλιο της Margo...

και ξεχανα να ευχηθώ:


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ...... με υπέροχες εκλάμψεις Δημιουργικότητας...

ღ oneiremataღ είπε...

δεν είναι υπέροχος με τις εκλάμψεις του κι αυτός!!!
πάντα ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σου Κένταυρε...φιλάκια πολλά ♥ καλό μήνα ✿✿✿

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικές εικόνες και τεράστια μεγέθη. Εκπληκτικά όμορφα.

Καλό μήνα κι από 'μένα.

IonnKorr είπε...

Λοιπόν Κένταυρε

Δεν ξέρω αν έχεις αναρωτηθεί πόση τεράστια ενέργεια εκτοξεύεται στο Διάστημα από τον Ήλιο και πάει χαμένη.
Έστω κι ένα δισεκατομμυριοστό της να μπορούσαμε να εκμεταλλευόμαστε στην Γη θα λύναμε για πάντα όλα σχεδόν τα προβλήματα του Πλανήτη.
Ουσιαστικά θα είχαμε δωρεάν ενέργεια ανά κάτοικο.

Κανείς δεν ξαναπείναγε, κανείς δεν θα ξαναδίψαγε (εφόσον θα αφαλατώναμε δωρεάν το θαλασσινό νερό) κανείς δεν θα ξανακρύωνε.
Θα καταργούσαμε πετρέλαιο και πυρηνικά και ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον και θα είχαμε μόνον φωτοβολταϊκά.

Είναι γελοίο να χάνονται στο Διάστημα τρισεκατομμύρια watts σε κάθε λεπτό και εμείς εδώ στην Γη (δίπλα σχεδόν) να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τίποτα από αυτά.

Δύο πιθανά σενάρια έχω:
- ή είμαστε εμείς οι άνθρωποι πολύ πρωτόγονοι τεχνολογικά
- ή ο Θεός Δημιουργός μας παίζει ένα πολύ άσχημο παιγνίδι!!

χα..χα..

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Τούτες οι πληροφορίες έτσι δοσμένες με συναρπάζουν. Με γοητεύει - και είναι παράξενο - να συνειδητοποιώ το πόσο μικρο πόσοι μηδαμηνοί ήμαστε. Η εικόνα της σύγκρισης της Γης με το μέγεθος μιας ηλιακής προεξοχής είναι συγκλονιστική. Αστρικέ μας γείτονα γνωρίζεςι πολλά για το ηλιακό μας σύστημα. Κάποτε μίλησέ μας για την γειτονιά σου εκεί στα 4 έτη φωτός από εδώ (αν δεν κάνω λάθος).
Καλό σου βράδυ φίλε.

a-kentavrou είπε...

@VAD
Βλέποντας τις εικόνες θα κατάλαβες γιατί όσοι βρισκόσαστε στη Αφρική ψηνόσαστε.

a-kentavrou είπε...

@kariatida62
Οι εκρήξεις του Ήλιου γίνονται μακριά ,πρόσεχε μην εκραγείς στη Βενετία στη χώρα του Μπούγκα -μπούγκα!!!
Kαλό ταξίδι

a-kentavrou είπε...

@Margo
H Φύση είναι δυναμική,μεγαλειώδης,εκρηκτική ,γεμάτη φως και χρώματα.Ο άνθρωπος ένα αδύναμο ,εγωιστικό πλάσμα ,πιστεύει ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος.

a-kentavrou είπε...

@~reflection~
O Ήλιος είναι πηγή ποίησης ,είναι φωτεινός,λαμπρός ,εκρηκτικός σαν τον έρωτα.Όταν κρύβεται στον ορίζοντα περνάει όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.Νομίζω ότι ερέθισα τη ποιητική σου φαντασία και σύντομα θα εκφραστεί.

a-kentavrou είπε...

@ oneirematα
Να ναναι τα όνειρα σου φωτεινά σαν τον Ήλιο!Καλό μήνα.

a-kentavrou είπε...

@teleytaios
Kαλό μήνα.
Μπήκαμε στην άνοιξη,ο ήλιος λαμπρός θα αλλάξει τη ψυχολογία μας.

a-kentavrou είπε...

@IonnKorr
Διάβασα ότι μόνο η ενέργεια μια έκλαμψης μπορεί να φτάσει τα 1,6 δισ κιλοβατώρες.
Στην Ελλάδα η χρήση Ηλιακού θερμοσίφωνα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική.Όπως και η κατασκευή αίθριου με τζαμαρία .Το πρόγραμμα των φωτοβολταικών έχει σκαλώσει στη γραφιοκρατία και τα μικροσυμφέροντα.Στη Μεγαλόπολη προβλέπεται να γίνει το μεγαλύτερο φωτοβολταικό στην χώρα στα εγκαταλειμένα λιγνιτικά πεδία. Το εμποδίζουν οι κάτοικοι με τις ίδιες γελοίες δικαιολογίες που επικαλούνται με ανάλογο τρόπο οι κάτοικοι της Κερατέας.Ότι τα πάνελ θα αντανακλούν φως και θα τους ενοχλεί ,τους είπαν θα φυτέψουμε γύρο γύρο δέντρα .Στην πραγματικότητα φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους στο εργοστάσιο λιγνίτη.Όταν επρόκειτο να γίνει φώναζαν ότι ο λιγνίτης τους ρυπαίνει.Ο πλήρης Νεοελληνικός παραλογισμός που έχει πολλές εκδηλώσεις και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στη Κάρυ.

a-kentavrou είπε...

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Το μήκος του τόξου μιας προεξοχής μπορεί να φτάσει την απόσταση Γης Σελήνης.Αυτή η φωτεινή μπάλα της εικόνας έχει διαστάσεις που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε.
Ο άνθρωπος σαν μέγεθος είναι μια ασημαντότητα ούτε σαν κόκκος άμμου μέσα στο σύμπαν.
Για τις αποστάσεις στο σύμπαν και τα μεγέθη έχω κάνει ανάρτηση ,ίσως να μη την έχεις δει.Φαντάσου είμαι το πιο κοντινό αστέρι 4 έτη φωτός ,εξηγώ στην κεφαλίδα του μπλοκ 28000 αιώνες ταξίδι με το αεροπλάνο!!!Σκέψου όμως κάτι άλλο πιο ανθρώπινο, μένεις Χαλάνδρι και εγώ Βριλήσσια υπάρχουμε, στέλνουμε σήματα σαν εξωγήινοι με το πληκτρολόγιο και όμως η απόσταση μας είναι πάνω από 10 έτη φωτός!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΩ.ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!! ΑΦΗΝΩ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ.

a-kentavrou είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Kαλό μήνα.

ξωτικό είπε...

Αστερισμούλι μας ,άστραψες και φώτισες πάλι !! Μαγεύτηκα απ'την εκρηκτική δύναμη του ζωοδότη μας.
Ε πές και πως αυτές οι εκρήξεις είναι υπεύθυνες και για το σέλλας που έμεινα με τον καημό που δεν το είδα.....(αν δεν κάνω λάθος βέβαια η άσχετη)
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και στους δυό σας !!

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Διαβασμένη σε βλέπω.
Πράγματι στις εκλάμψεις εκτοξεύεται πλάσμα δηλαδή ηλεκτρόνια και πρωτόνια φτάνουν στην επιφάνεια της Γης παγιδεύονται από το μαγνητικό πεδίο της Γής ,διεγείρουν τα άτομα του οξυγόνου και του αζώτου της ατμόσφαιρας και εκπέμπει το γνωστό σέλας που είδες στο Βορρά που πήγες.Βέβαια γιατί δεν γίνεται και σε μας αυτό οφείλεται στο προσανατολισμό του μαγνητικού πεδίου και στο γεγονός ότι στους πόλους το πεδίο είναι πιο ισχυρό.
Γενικά όμως τα φορτισμένα σωματίδια του στέμματος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας υπερκικούν το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου και φτάνουν με τη μορφή του ηλιακού άνεμου στη Γή.Δεν είναι οι εκλάμψεις αποκλειστικά υπεύθυνες για το σέλας.
Δεν ανέφερα το σέλας γιατί στόχος μου ήταν το βίαιο φαινόμενο που φωτογραφήθηκε από το Δορυφόρο πάνω από τη θερμόσφαιρα του Ήλιου.

Dimos είπε...

Από το φίδι περάσαμε ξανά σε συμπαντικά θέματα. Οι εικίνες αυτές μου θυμίζουν το ταξίδι του Bowman πάνω στην επιφάνεια του μεγαλύτερου από ένα σύστημα διδύμων άστρων, που περιέγραψε ο τιτάνας Arthur Klarke στην Οδύσσεια 2000.

α Κενταύρου είπε...

Έτσι για να περιορίζουμε τον ανθρώπινο εγωϊσμό μας βλέποντας το μεγαλείο της Φύσης.

a-kentavrou είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
KAΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!!

zoyzoy είπε...

Εκπληκτικές οι φωτό και η ανάρτηση για μας τους γήινους :))

Καλή Σαρακοστή να'χεις
με θαλασσινά:))

a-kentavrou είπε...

@zoyzoy
Kαλή Σαρακοστή!
Χιόνι στην Πάρνηθα,Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης.

Ανώνυμος είπε...

Δυσκολο το ταξίδι που με εβαλες να κανω!

Αλλά το εκανα!!!!
και με μάγεψε!

Καλημερα

a-kentavrou είπε...

@Coula
Φωτεινά ταξίδια μέσα σε 8 λεπτά θα είσαι στον Ήλιο αν ταξιδεύεις με τη ταχύτητα του φωτός,αλλά μόλις φτάσεις θα τσουρουφλιστείς και δεν θα γυρίσεις πίσω.

Άστρια είπε...

αστέρι α του Κενταύρου, υπέροχες οι φωτογραφίες και το θέμα σου!!

Κι ασυναίσθητα πάλι θύμισαν πόσοι ήλιοι είναι στο στερέωμα, πόσο μικρή η γη μας, πόσο μικροί εμείς στον χώρο και στον χρόνο της ζωής μας.

Χιονίζει σήμερα, κι ο ήλιος είναι κρυμένος, αλλά ξέρουμε ότι πίσω από τα σύννεφα λάμπει εκτυφλωτικά.

a-kentavrou είπε...

@Άστρια
Ο Ήλιος διαφεντεύει τη ζωή μας.

Άιναφετς είπε...

Μου λείπει ο ήλιος...έτσι απόλαυσα τις εκλάμψεις του!
Φιλιά από το παγωμένο βουνό μου -7!

a-kentavrou είπε...

@ Άιναφετς
Στα λευκά ντυμένο το σπιτάκι ,φαντάζομαι θα δούμε φωτο.
Όσο για τον Ήλιο κάνε υπομονή έρχεται άνοιξη και θα ζεσταθείς ,θα αναζητήσεις τη σκιά !