Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Αναζητώντας το νόημα της ζωής. O φόβος του θανάτου πίσω από την πίστη στον «ευφυή σχεδιασμό». Τρίζουν τα κόκαλα του Δαρβίνου με τη διάδοση του ευφυούς σχεδιασμού

 Για πολλούς ανθρώπους, η θεωρία της Εξέλιξης σκότωσε την πίστη στη μεταθανάτια ζωή και ακύρωσε την αίσθηση του σκοπού και του νοήματος που προσέφερε παραδοσιακά η θρησκεία. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα μελέτη, ο φόβος του θανάτου δημιουργεί στους ανθρώπους την τάση να απορρίπτουν την επιστήμη της Εξέλιξης για χάρη του «ευφυούς σχεδιασμού».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία του ευφυή σχεδιασμού, στην οποία πιστεύουν σήμερα πολλοί Αμερικανοί, τα βιολογικά συστήματα και ορισμένα φαινόμενα του Σύμπαντος είναι τόσο πολύπλοκα ώστε είναι αδύνατο να δημιουργήθηκαν αυθόρμητα -πρέπει δηλαδή να έχουν σχεδιαστεί από κάποια ευφυή δύναμη. Μάλλον είναι το αποτέλεσμα ευφυούς σχεδίασης από το Θεό. Ο William Dembski  επίκουρος καθηγητής των θεμελιωδών εννοιών της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Baylor  υποστηρικτής του εφυούς σχεδιασμού  έχει   το βασικό  επιχείρημα , ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να έχουν παραχθεί στην τύχη. Πιστεύει ότι ένα αντικείμενο πρέπει να είναι το προϊόν ευφυούς σχεδιασμού αν εμφανίζει "προσδιορισμένη πολυπλοκότητα". Αν γυρίσετε σπίτι και βρείτε τη φράση "Σ' αγαπώ" γραμμένη με πατατάκια στον καναπέ σας, η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τόσο προσδιορισμένο και πολύπλοκο καθαρά από τύχη, είναι σχεδόν μηδενική. Ο Dembski πιστεύει ότι κάποια πράγματα στη φύση ξεκάθαρα υποδεικνύουν προσδιορισμένη πολυπλοκότητα, π.χ. το μάτι. Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος ο Δαρβίνος παραδέχτηκε ότι μοιάζει παράλογο να υποθέτει κανείς ότι  το μάτι, με όλες τις αμίμητες ικανότητές του να προσαρμόζει την εστίασή του σε διαφορετικές αποστάσεις, να δέχεται διαφορετικά ποσά φωτός, και να διορθώνει τις σφαιρικές και χρωματικές αποκλίσεις, μπορεί να έχει προκύψει από φυσική επιλογή…
Υποστήριξε , όμως ότι
αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις από ένα τέλειο και πολύπλοκο μάτι σε ένα πολύ ατελές και απλό, με κάθε μια από αυτές να είναι χρήσιμη στον κάτοχο του· και αν επίσης το μάτι όντως ποικίλει ελάχιστα, και οι παραλλαγές κληροδοτούνται, που όντως ισχύει· και αν όποια παραλλαγή του οργάνου είναι χρήσιμη σε κάποιο ζώο υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης, τότε η δυσκολία του να πιστέψουμε ότι ένα τέλειο και πολύπλοκο μάτι θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τη φυσική επιλογή, παρότι ανυπέρβλητη από τη φαντασία μας, δεν είναι αληθής.
Ουσιαστικά, ο ευφυής σχεδιασμός είναι μια παραλλαγή του δημιουργισμού, δηλαδή της άποψης ότι το Σύμπαν και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν από τον Θεό. Η διαφορά είναι ότι ο ευφυής σχεδιασμός δεν κατονομάζει αυτή την «ευφυή δύναμη» και πλασάρεται ως επιστημονική θεωρία, παρόλο που διαψεύδεται από την επιστήμη.

Ο ευφυής σχεδιασμός δεν κάνει βέβαια λόγο για μεταθανάτια ζωή, επαναφέρει όμως την ιδέα ότι η ανθρώπινη ζωή βασίζεται σε ένα ανώτερο σχέδιο: «Αυτό που λέει ρητά ο ευφυής σχεδιασμός είναι ότι η ανθρώπινη ζωή έχει σκοπό -ότι βρισκόμαστε εδώ για κάποιο λόγο» σχολιάζει στο LiveScience.com η Τζέσικα Τρέισι, επικεφαλής της νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Όπως υποδεικνύει η έρευνά της, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να προτιμούν τον ευφυή σχεδιασμό λόγω ενός μηχανισμού ψυχικής άμυνας απέναντι στο φόβο του θανάτου.

Για τις ανάγκες του πειράματος, περισσότεροι από 1.600 εθελοντές κλήθηκαν να σκεφτούν και να γράψουν είτε για τον θάνατό τους, είτε για κάποιο άσχετο θέμα όπως μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Στην επόμενη φάση, κλήθηκαν να διαβάσουν άρθρα είτε του εξελικτικού βιολόγου Ρίτσαρντ Ντόκινς, είτε του οπαδού του ευφυούς σχεδιασμού Μάικλ Μπέχε. Στο τέλος, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα θρησκευτικά τους πιστεύω και να βαθμολογήσουν το κατά πόσο συμφωνούσαν με κάθε άρθρο.

Η ανάλυση των απαντήσεων έδειξε ότι ο φόβος του θανάτου σπρώχνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ευφυή σχεδιασμό και πιο μακριά από την θεωρία της εξέλιξης.

Η επίδραση αυτή ήταν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική, αναφέρουν οι ερευνητές.
To ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η ψυχολογική αυτή επίδραση εξαφανίστηκε όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάσουν στο τέλος ένα ακόμα κείμενο: ένα άρθρο του αστρονόμου Καρλ Σέιγκαν με θέμα το νατουραλισμό, δηλαδή την άποψη ότι η ζωή έχει νόημα ακόμα κι αν δεν υπάρχει δημιουργός και σχέδιο.

Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντική για τη διδασκαλία της βιολογίας και της εξέλιξης, εκτιμά η Δρ Τρέισι: «Το να μαθαίνουμε στον κόσμο ότι η επιστήμη ή η νατουραλιστική άποψη μπορεί να δίνει νόημα στη ζωή κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη θεωρία που έχει πραγματική επιστημονική εγκυρότητα, ακόμα κι όταν βρίσκονται σε μια κατάσταση υπαρξιακού άγχους»







56 σχόλια:

fractal είπε...

Αστέρι.
Έκανα πολλές σκεψεις διαβάζοντας το κειμενό σου.
Πολλές από αυτές αναφέρονταν στους πολύπλοκους συνδιασμούς και αλληλεπιδρασεις της τυχαιότητας και της αναγκαιότητας..
Αν προσπαθήσω να συνοψίσω τις σκέψεις μου μαλλον θα ελεγα πως αυτός ο εφυής σχεδιασμός μπορεί να ξεκινά από μια και μόνο σταθερά..
Όλα βαίνουν προς την τελειοποιησή τους..
Με αλλα λόγια αυτό το καταπληκτικό χριστιανικό "καθ΄ εικόναν και καθΌμοίωσην" είναι μια γενική αρχή που διεπει τα ενβια όντα...
Δεν απαντα όμως νομίζω στον "λογο" (με την ενοια της αιτίας)


Υ.Γ Ερριξα μια ματια σε προηγούμενες αναρτήσεις και σχόλια...
Σοβαρέψαμε πολύ ρε παιδί μου...
Για να ξυπνησουμε λιγάκι...
έτσι για την κόντρα στην καταθλιψη των καιρών.

Μιχάλης είπε...

Αυτά είναι αμερικανιές Κένταυρε :-)

ευχαριστούμε για την ενημέρωση
του τί συμβαίνει στη Νέα Γη

Εδώ δεν διδάσκεται καν
η εξέλιξη

οπότε δεν υπάρχει
και ευφυής δημιουργία...
...έτσι για κόντρα

kariatida62 είπε...

Συμφωνώ με τον Μιχάλη...δεν έχουν με τι ν'ασχοληθούν και αρχίζουν τις "επιστημονικές" αμπελοφιλοσοφίες...
Δεν ασχολούνται λέω 'γω καλύτερα με τα ευφυή σχέδια της πολιτικής τους στον ιδεατό κόσμο μας?

ξωτικό είπε...

Tι να σου κάνει ο άνθρωπος αστερισμούλι μου, ένα μεγάλο μωρό είναι που ψάχνει μια αγκαλίτσα ,ένα γονιό που θα έχει την τελική ευθύνη .......
κι όσο για το νόημα της ζωής , όπως γίνεται με πολλά άλλα στη ζωή μας ,με όσο πιο πολύ άγχος το κυνηγάς τόσο πιο πολύ το χάνεις μου φαίνεται.....
άλλες σοφίες δεν μούρχονται Δευτεριάτικα.....

και...φυσικά θα συμφωνήσω με το φρακταλίδιο ...άντε να ξεσκουριάσουμε λίγο τις πανοπλίες ....γιατί μας έφαγε η μουρτζουφλίαση !!!

Καλή εβδομάδααααα !!!!

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

ένα σου λέω. Χαράς το κουράγιο σου!!!
(το σχόλιό μου συμπληρωματικό στο σχόλιο της Άιναφετς στην προηγούμενη ανάρτηση: "Εσύ με καλές προθέσεις προσπαθείς να μας ενημερώσεις και οι "μαθητές"...")
Διάβασέ το και θα καταλάβεις τι εννοώ.

----------------
Αργότερα θα γράψω και επί της ουσίας. Ελπίζω να μην κατεβάσεις, αυτήν την ανάρτηση, νωρίς γιατί η επόμενη ανάρτηση που θα κάνω θα είναι σχετική κάπως με αυτά που αναφέρονται εδώ.

α Κενταύρου είπε...

@fractal
Aυτές τις σκέψεις αναζητώ κάνοντας αυτή την ανάρτηση.
Οτι το σοβαρεύω το πράγμα εδώ είναι γεγονός ,και το αναγνωρίζω.

α Κενταύρου είπε...

@Μιχάλης
Η εξέλιξη διδάσκεται και είναι η κυρίαρχη άποψη παρόλο που η εκκλησία πολεμάει με κάθε μέσο την άποψη.Εδώ σε πανεπιστημιακό επίπεδο δεν αναφέρεται η κόντρα που έχει επιχειρήματα επιστημονικά όχι εκκλησιαστικά.

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Δεν είναι αμπελοφιλοσοφίες όταν συνοδεύονται με επιστημονικά επιχειρήματα.
Τα εφυή σχέδια είναι προς όφελος τους μέσα σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο.
Εμείς έχουμε το πρόβλημα αν σε αυτό το κόσμο δεν καταλάβουμε τι μας συμφέρει και αρλουμπολογούμε.Αυτό σαν μικρή απάντηση σε σχετικό κείμενο.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
...άντε να ξεσκουριάσουμε λίγο τις πανοπλίες ....γιατί μας έφαγε η μουρτζουφλίαση !!!

Ειδική στους πολέμους είναι η FRACTAL ,αν ξεκινήσει πόλεμο να φορέσουμε και πανοπλία!!!!!
Μουρτζουφλίαση είναι προφανώς η μιζέρια!!!
Πάντως μερικοί συμπολίτες μας δεν ζουν στη μιζέρια,πολύ Πόρσε Καγιέν βλέπω ,βόλτες στα εξωτερικά χιονοδρομικά κέντρα όπως στο Chamonix-Mont Blanc κλπ.Φόβο βλέπω πολύ φόβο!!!!
Τι φοβάται ο κόσμος ?Μήπως την αντίστροφη θεωρία της εξελίξεως,μήπως γυρίσει στην εποχή που ζούσε σαν πίθηκος !!!

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω στόχο να ενημερώσω ούτε να διδάξω κανένα και αυτό έπρεπε να το έχω κάνει από καιρό.Ούτε τους αναγνώστες τους βλέπω σαν μαθητές.
Με θέματα κοινωνικο πολιτικά δεν ασχολούμαι, απόψεις έχω και σχολιάζοντας τις εκθέτω στα blog που επισκέπτομαι.
Οταν ξεστρατίζει η συζήτηση από το θέμα της ανάρτησης με ευχαριστεί ιδιαίτερα όπως φαντάζομαι γίνεται σε όλα τα μπλοκ.
Οι συζήτηση μαζί σου προσθέτει στο διάλογο ,όταν έρχεται και η Κάρυ που είναι μαέστρος στην επικοινωνία το πράγμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον!!!

MelidonisM είπε...

εγώ πάντως στο σχολείο
δεν τη διδάχτηκα
και ήταν και το ΠΑΣΟΚ
στην εξουσία :-)

kariatida62 είπε...

@Μichalis Melidonis: Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχαχαχα!
Εσύ τάμαθες όλα μόνος σου!!!

kariatida62 είπε...

@IONNKORR:Να πάρεις αλαμπρατσέτο το Αστέρι μου, να σου βάζει θέματα!
Δεν τολμά ο άνθρωπος να μας πει για κάτι...τσουπ απο πίσω εσύ να μας τα πεις με μπόλικη σάλτσα!

α Κενταύρου είπε...

@Kariatida62
Γεια σου βρε Κάρυ ήρθες είπες την ατάκα σου και γέλασε το χειλάκι μας!!!
Ο Ιονας δεν συμφωνώ το ψάχνει, έχει τον τρόπο του προσθέτει στο θέμα.
Μη μου τον τσαντίσεις ,έτσι όλοι οι φιλόσοφοι αλμπρατσέτo φιλοσοφούν!!!!

IonnKorr είπε...

Στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης γίνεται πραγματικά ένας ατέρμονας πόλεμος ανάμεσα στην Εξελικτική Θεωρία και την Εκκλησία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίδραση στην θεωρία της Εξέλιξης όχι βέβαια γιατί οι Έλληνες είναι υπέρ της αλλά γιατί απλά οι περισσότεροι την αγνοούν. Μερικοί έχουν ακούσει μόνο το όνομα και τίποτα παραπάνω.

IonnKorr είπε...

Τώρα όσον αφορά την Εξελικτική Θεωρία δεν νομίζω πλέον ότι επιστημονικά υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να εκφέρει άλλη άποψη.

Σήμερα όλη η Βιολογική Ταξινόμηση σε Βασίλεια, Ομοταξίες, Τάξεις κλπ έχει αναδιοργανωθεί άρδην και όλα πλέον στηρίζονται στην γενετική εξέλιξη του DNA. Άρα η Εξελικτική Θεωρία δεν είναι πια θεωρία. Είναι ο κεντρικός κορμός της Βιολογίας.

IonnKorr είπε...

Άλλωστε και στην Κοσμολογία έχει διαμορφωθεί μια Θεωρία Εξέλιξης που επεκτείνεται και στην Χημεία και στην Πυρηνική Φυσική και στην Γεωλογία.

Δηλαδή με άλλα λόγια όλο το Σύμπαν διαρκώς εξελίσσεται. Τίποτα δεν δόθηκε "στο πιάτο" από τον Θεό όπως π.χ. ισχυρίζεται η Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης.

Εκεί ο Θεός δημιούργησε τα όντα του Κόσμου (έμβια και άβια) ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Σήμερα η Επιστήμη αποδεικνύει ότι όλα έχουν κοινή καταγωγή (προέρχονται από το big Bang και είναι αποτελέσματα εξελικτικών διαδικασιών).

IonnKorr είπε...

Όμως ....

Η θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού δεν είναι απόλυτα απορριπτέα.

Προφανώς έχει πολλές παραλλαγές.

Οι "σκληρές" παραλλαγές της που σχετίζονται με τον λεγόμενο "Δημιουργισμό" και βασίζονται σε θεολογικές απόψεις και κατασκευάστηκαν τεχνητά, με μοναδικό σκοπό να διασώσουν την Βίβλο, προφανώς και είναι εντελώς αστήριχτες και τελείως αβάσιμες και αντεπιστημονικές.

Αλλά οι "soft" παραλλαγές που αφορούν π.χ. την γέννηση των Μαθηματικών δεν μπορούν να απορριφθούν.

π.χ. οι Πλανήτες ακολουθούν γύρω από τον Ήλιο μια καμπύλη τροχιά που καθορίζεται από μια μαθηματική εξίσωση.

Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι θέσεις πάνω στην τροχιά του κάθε Πλανήτη (που αντιστοιχούν στις λύσεις της εξίσωσης) προϋπήρχαν της ίδιας της εξίσωσης.

Προφανώς προϋπήρχε η εξίσωση και έτσι μπόρεσε ο Πλανήτης να ακολουθήσει την τροχιά αυτή.

Μερικοί φτάνουν να θεωρούν ότι η Εξίσωση είναι ανθρώπινη ανακάλυψη. Όμως οι Πλανήτες ακολουθούσαν τις τροχιές αυτές πριν καν εμφανισστουν ζωντανά όντα στον Κόσμο.

Άρα τα Μαθηματικά δεν είναι αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας και προϋπήρχαν του Big Bang.

Τα φυσικά φαινόμενα δεν εξελίχθηκαν τυχαία αλλά ακολούθησαν προσχεδιασμένους μαθηματικά δρόμους.

α Κενταύρου είπε...

Συμφωνώ ότι στο θέμα της αρχής ,του σχεδιασμού,της μαθηματικά δομημένης φύσης υπάρχει θέμα με την εξελικτική θεωρία.
Οι Φυσικοί έχουν διαπιστώσει την αδυναμία και οδηγούνται σε σκέψεις της εκ του μηδενός γένεσης της μάζας.
Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη σχεδίου.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που κολλάει η εξελικτική θεωρία είναι στο νόημα της ύπαρξης της ζωής ,γιατί υπάρχει ζωή?τι εξυπηρετεί?
Η εξελικτικη θεωρία λέει ότι η φυσική επιλογή του καλύτερα προσαρμοσμένου στο περιβάλλον καθορίζει την εξέλιξη δεν λέει όμως τον απώτερο στόχο της ύπαρξης της ζωής.
Τα αναπάντητα ερωτήματα της επιστήμης οδηγούν την ανθρώπινη σκέψη σε θεολογικές απόψεις.

IonnKorr είπε...

Λοιπόν Κένταυρε

Μέχρι τώρα ταυτιζόμαστε σχεδόν απόλυτα. Άλλωστε όποιοι σκέφτονται επιστημονικά δεν μπορούν έχουν σημαντικά περιθώρια διαφωνίας στις απόψεις τους εφόσον η Επιστήμη έχει ξεδιαλύνει ένα μεγάλο μέρος των συνηθισμένων αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους.

Όμως, υπάρχουν βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα, όπως αυτό που θέτεις "της ύπαρξης της Ζωής" που αναγκαστικά ο καθένας, επιστήμονας ή όχι, δίνει την δική του ερμηνεία.

Η "Ανθρωπική Αρχή", που η αυθαιρεσία της μου θυμίζει τον Δημιουργισμό, έχει πλέον ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από ένα μεγάλο μέρος των φυσικών ερευνητών.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πόσο πλατιά διαδόθηκε μέσα στο Επιστημονικό Σώμα και χωρίς να έχει το σπρώξιμο της Εκκλησίας όπως είχε ο Δημιουργισμός.

Φαίνεται ότι ο Άνθρωπος παρά τα απανωτά "στραπάτσα" που έχει φάει διαπιστώνοντας ότι:
- η πόλη Του,
- η χώρα Του,
- ο Πλανήτης Του,
- ο Ήλιος Του,
- η Γαλαξιακή Σπείρα Του,
- ο Γαλαξίας Του,
- το Γαλαξιακό Σμήνος Του και τέλος - το Γαλαξιακό Υπερσμήνος του
είναι τελείως περιθωριακές περιοχές στον Κόσμο και γενικώς πολύ μακρυά από τα "κέντρα των σχηματισμών και των εξελίξεων" ...

ωστόσο ...

διατηρεί πάντα την κρυφή ελπίδα ότι κάπου σε κάποια πτυχή του Κοσμικού Οικοδομήματος ένας κάποιος "Θεός" του έχει "αναθέσει" έναν ιδιαίτερο προορισμό.

Δεν μπορεί να αποδεχτεί την κατάφωρη, κατάμουτρη, κατάφατση, "Ασημαντότητα"!!!

α Κενταύρου είπε...

@ΙonnKorr
Να εξηγήσουμε σε κάποιους που ίσως δεν γνωρίζουν "Ανθρωπική Αρχή"είναι η άποψη ότι όλα έχουν οργανωθεί στο σύμπαν με τέτοιο τρόπο για να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο.Η ανθρωπική Αρχή θεωρεί ότι κάθε κοσμολογική θεωρία πρέπει να ερμηνεύει και την ύπαρξη του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν.(ΙonnKorr-Science Wiki)
Η μη αντίληψη της "Ασημαντότητας" του έχει πηγή τον Εγωϊσμό του. H συζήτηση μας δείχνει ότι η επιστήμη τίποτα δεν απορρίπτει χωρίς διάλογο, τίποτα δεν θεωρεί δεδομένο ,όλα τα θέτει στον έλεγχο της λογικής που είναι ο μοναδικός τρόπος να προσεγγίσεις την αλήθεια.
Ο άνθρωπος όμως έχει και αυτό που λέμε ψυχολογία και οι γυναίκες ιδιαίτερα έχουν ένα τρόπο σκέψης και δράσης που ερμηνεύεται κυρίως με τη ψυχολογία,τότε κάθε επιστήμη παραιτείται !!!!!!!

IonnKorr είπε...

"Ο άνθρωπος όμως έχει και αυτό που λέμε ψυχολογία και οι γυναίκες ιδιαίτερα έχουν ένα τρόπο σκέψης και δράσης που ερμηνεύεται κυρίως με τη ψυχολογία, τότε κάθε επιστήμη παραιτείται"

Σωστά!!! Απλά, σε κάθε εδάφιο επιστημονικού λόγου, καλό είναι να αναφέρουμε και ένα παράδειγμα για να καταλαβαίνει ο καθένας τι εννοούμε.

Επειδή ο Κένταυρος παρέλειψε, σκόπιμα υποθέτω, το "απόλυτο παράδειγμα της γυναίκας που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια", το παραθέτω εγώ προς συμπλήρωση και ολοκλήρωση της Επιστημονικής Αλήθειας.

"ΚΑΡΥ"

χα..χα..

kariatida62 είπε...

Μ'έχετε πετύχει σε φάση δύσκολη,και πολύ πιεστική, αλλά είστε τόσο προκλητικοί για μένα,Ιοnnkorr και Κένταυρε, που τα φορτώνω όλα στον φίλτατο κόκκορα και σας έρχομαι γιατί το αξίζετε!
Η επιστήμη της Ψυχολογίας σκοπό έχει την αυτοβοήθεια.Αποσκοπεί στην θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπωμάτων(μην ζητάτε να σας δώσω απτά παραδείγματα-προτιμώ να τ' αφήσω να τα βρείτε μόνοι σας)προκειμένου ν'επιτευχθεί η αυτογνωσία και η προσωπική ωρίμανση!
Η επιστήμη της Θεολογίας έρχεται για να καλύψει την ψυχο-πνευματική σχέση του ανθρώπου με το "Θείο"
Να προσδιορίσει την σχέση ωριμότητας,ανωριμότητας και αποξένωσης
Με λίγα λόγια Ψυχολογία-Θεολογία έχουν την ίδια αφετηρία την ΨΥΧΗ του ανθρώπου, που χωρίς αυτή δεν λειτουργεί η Λογική!
Αναρωτιέμαι πως μπορεί να υπαρξει Λογική αν η στάση του ατόμου είναι αρνητική, εχθρική,ασυνείδητη,ναρκισσιστική,ψυχαναγκαστική,φοβική, αποστασιοποιημένη και εν τέλει αποξενωμένη απο το σύνολο?!

Η επιστημονική αλήθεια πως μπορεί να λάμψει όταν στερείται της ψυχολογικής ανάλυσης?
Τότε δεν αλήθεια, είναι μισή αλήθεια!!!

Αν λοιπόν κάποιοι σηκώνουν τα χέρια μπροστά στην Κάρυ ή σε οποιαδήποτε Κάρυ είναι γιατί τους"διαφεύγει" η ολόκληρη αλήθεια!!!
Σας αγαπώ....

kariatida62 είπε...

Φαγώθηκε μία σημαντικότατη λέξη:φοβική!
Αν η στάση του ατόμου είναι φοβική...

ξωτικό είπε...

Moυρτζουφλίαση Αστερισμούλι μου είναι και ο φόβος και η απαισιοδοξία και η αγριάδα στο μάτι και στο μυαλό και φυσικά και η μιζέρια και η κλάψα,που πιο εύκολα την βλέπεις σε κάτι τύπους με καγιέν και χιονοδρομικά που έχουν χάσει το...νόημα της ζωής και ψάχνουν να το βρούν στο... Chamonix....
(για να μην έχουμε παρεξηγήσεις δεν ξέρω αν μιλάς για κάποιον συγκεκριμένο ,έχω χάσει συνέχειες...όπως ξέρεις).
Το πολύ στενάχωρο πάντως είναι ο φόβος που βλέπω σε νέους ανθρώπους.

Κυρίως όμως ήρθα να σου πω πόσο πολύ σκεφτόμουν την ανάρτησή σου χθές μέσα σε μια εκκλησία δίπλα σ'ένα φέρετρο που σκέπαζε μια αγαπημένη φίλη σχεδόν στην ηλικία μου....

α Κενταύρου είπε...

@kariatida
Mας αγαπάς και σε αγαπούμε και σε χαιρόμαστε για το δυναμικό τρόπο που αντιδράς στη πρόκληση.
Να ξεκαθαρίσω τη δική μου θέση στο σοβαρό επίπεδο "Ο άνθρωπος όμως έχει και αυτό που λέμε ψυχολογία και οι γυναίκες ιδιαίτερα έχουν ένα τρόπο σκέψης και δράσης που ερμηνεύεται κυρίως με τη ψυχολογία"Είναι σαφές ότι εννοώ ότι τα ανθρώπινα δεν ερμηνεύονται με την επιστημονική μεθοδολογία των θετικών επιστημών,όπως πχ η εγληματικότητα,οι ανθρώπινες σχέσεις κλπ. .Ακολουθεί η φράση.... τότε κάθε επιστήμη παραιτείται" είναι μια φράση που λέγεται μεταξύ ανδρών χάριν αστειότητας και δεν φωτογραφίζει συγκεκριμένο πρόσωπο ,αλλά δείχνει την αδυναμία των ανδρών να κατανοήσουν τη γυναικεία συμπεριφορά,η αδυναμία κατανόησης της γυναικείας συμπεριφοράς δεν σημαίνει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι κατακριτέα.

α Κενταύρου είπε...

@ ξωτικό
Όχι δεν φωτογραφίζω κανένα ,απλά διαπιστώνω μια αντίφαση στην ελληνική κοινωνία μια κλάψα όπως λες που δεν ανταποκρίνεται στο τρόπο ζωής της.
Δεν μου εξήγησες ποιές ήταν αυτές οι σκέψεις που σου προκαλούσε ο θάνατος μια νέας γυναίκας και σχετίζονταν με την ανάρτηση.Το γεγονός του θανάτου σε οδηγούσε στον εφυή σχεδιασμό?

ξωτικό είπε...

Mε έκανε να θέλω ...απεγνωσμένα μια όποια θεωρία που θα μπορούσε να με παρηγορήσει , με τρέλλαινε το ίδιο πάντα βασανιστικό ερώτημα που να πήγε η φίλη μου,πως γίνεται και μέσα σε μια στιγμή απο υπέροχος άνθρωπος να γίνεσαι... πράγμα και για άλλη μια φορά με έκανε να ζηλέψω αυτούς που πιστεύουν πραγματικά είτε το λένε Θεό είτε ευφυή σχεδιασμό .....όπως το λές και στον τίτλο σου δηλαδή...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κένταυρε, για αρχή ένα χαμόγελο. :)))))))

Η συζήτηση είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Λοιπόν, εγώ στο γυμνάσιο κάνω αναδιάταξη της ύλης και τη θεωρία της εξέλιξης τη διδάσκω σχετικά νωρίς, για να είμαι σίγουρη ότι θα χωρέσει μέσα στη διδαχθείσα ύλη. Βέβαια το βιβλίο είναι φοβερά λιτό στο θέμα, αλλά από το να μην έχει κανείς ιδέα περί του θέματος, κάτι είναι κι αυτό.

Συμφωνώ απολύτως ότι όταν πλέον μιλάμε για εξέλιξη δεν αναφερόμαστε σε μία θεωρία που με βάση κάποιες ενδείξεις διατύπωσε ο Δαρβίνος αλλά σε έναν καλά ριζωμένο πια κορμό της επιστήμης.

Η εξέλιξη είναι κάτι που συμβαίνει διαρκώς γύρω μας, παρόλο που εγκλωβισμένοι στον ολιγοδιάστατο, εγωιστικό και φοβικό κόσμο μας, δε μπορούμε να την αντιληφθούμε. Ποιος μπορεί, για παράδειγμα να αρνηθεί την ύπαρξη των μεταλλάξεων και τη διαδικασία της φυσικής επιλογής? Θα πρέπει το λιγότερο να είναι τυφλωμένος από εμμονές θρησκευτικής πίστης ή κατευθυνόμενος από οικονομικά συμφέροντα.

Η εξέλιξη διέπει το σύμπαν. Βρίσκεται παντού. Σε κάθε σημείο του κόσμου.

Και σε αυτόν τον κόσμο, δεν είμαστε το κέντρο. Δεν είμαστε ο σκοπός. Δεν είμαστε ο προορισμός. Αποτελούμε απλά έναν απειροελάχιστο κόκκο άμμου σε έναν απέραντο ωκεανό. Με μηδαμινή δύναμη απέναντι στις αχανείς δυνάμεις του σύμπαντος.

Βέβαια ο πόλεμος της Εκκλησίας με την Εξέλιξη είναι μακροχρόνιος και σκληρός. Όμως είναι ιστορικά αναμενόμενος καθώς λογικό είναι η Εκκλησία να προσπαθεί να διατηρήσει τα σαθρά και παιδαριώδη επιχειρήματα με τα οποία προσελκύει οπαδούς.

Συνεπώς, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν οι άνθρωποι, θα ήταν (χρησιμοποιώντας ίσως τις εμπειρικές μεθόδους της ψυχολογίας), να αποδεχτούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω τους παρά να το καταπολεμούν για να ξορκίσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους...

:)))))

IonnKorr είπε...

Όσο, Κένταυρε, δεν παίρνεις μέτρα λογικό δεν είναι να έρχεται ο καθένας (αυτή η Δήμητρα, εν προκειμένω) και να κλέβει τις σκέψεις μου, που αποτελούν "πνευματική μου ιδιοκτησία"???
Αλλά εσύ "αγρόν ηγοράζεις" και το έγκλημα συνεχίζεται!! χα..χα..

------------------------------
Λοιπόν, θέλω να σχολιάσω, με την ευκαιρία του σχόλιου της Ξωτικένιας, την παράδοξη συμπεριφορά των περισσοτέρων ανθρώπων.

"Mε έκανε να θέλω ...απεγνωσμένα μια όποια θεωρία που θα μπορούσε να με παρηγορήσει, με τρέλλαινε το ίδιο πάντα βασανιστικό ερώτημα που να πήγε η φίλη μου, πως γίνεται και μέσα σε μια στιγμή απο υπέροχος άνθρωπος να γίνεσαι... πράγμα και για άλλη μια φορά με έκανε να ζηλέψω αυτούς που πιστεύουν πραγματικά είτε το λένε Θεό είτε ευφυή σχεδιασμό ..."

Δεν είναι εντυπωσιακό? Επειδή πέθανε ο γνωστός σου, εσύ να θέλεις να πιστέψεις στον Θεό?

Δηλαδή, τόσο καιρό δεν είχες αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι γύρω σου πεθαίνουν? Έπρεπε ο θάνατος να φτάσει δίπλα σου να το καταλάβεις?

Και ωραία, τώρα που κατάλαβες ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν, με ποιά λογική γυρνάς στον Θεό? Αυτός δεν είναι ο "δολοφόνος"? Δηλαδή η Επιστήμη φταίει που πεθαίνουν οι άνθρωποι? Μα, η Επιστήμη ακριβώς το αντίθετο επιδιώκει. Να σταματήσει τον θάνατο. Να διορθώσει τα στραβά της Δημιουργίας.

Αλλά, είπαμε, το 90% των ανθρώπων της Γης σκέπτεται από παράλογα έως παρανοϊκά. Ουσιαστικά "μισεί" την Λογική. Γι αυτό άλλωστε καταλήγει σε ότι αντι-ορθολογιστικό βρει μπορστά του: Θρησκείες, αιρέσεις, κόμματα, πατρίδες, Ποδόσφαιρο, τζόγο, ψυχοθεωρίες, αστρολογίες, καφεμαντείες και δεν συμμαζεύεται.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

[..]Όσο, Κένταυρε, δεν παίρνεις μέτρα λογικό δεν είναι να έρχεται ο καθένας (αυτή η Δήμητρα, εν προκειμένω) και να κλέβει τις σκέψεις μου, που αποτελούν "πνευματική μου ιδιοκτησία"???[..]

Λοιπόν, για να τελειώνουμε. Αν θέλεις να προστατέψεις την πνευματική σου ιδιοκτησία, αφενός μεν να σταματήσεις να παραμιλάς στον ύπνο σου, αφετέρου να ψάξεις να βρεις τους κοριούς που σου φύτεψα στην κρεβατοκάμαρα!!

:))))))

IonnKorr είπε...

@Βρε Δήμητρα, δεν υποφέρεσαι με τίποτα λέμε.

@Κένταυρε, σβήσε της γρήγορα το τελευταίο σχόλιο.

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
@δήμητρα♥♥♥q
Eίμαστε μια συντεχνία των τριών και παρατηρώ συμφωνούμε αρκετά.Δεν αντιγράφει κανένας τον άλλο αφού σκεφτόμαστε λογικά και οι τρεις είναι επόμενο οι σκέψεις μας να συγκλίνουν αφού έχουν αφετηρία τη λογική.
Η Δήμητρα πότε πέρασε από τη κρεβατοκάμαρα και άφησε κοριούς?
ΙΟΝΑ η ΚΑΡΥ είπε κάτι και το προσπεράσαμε .Αναρωτήθηκε πως μπορεί να είσαι λογικός κάποιος όταν είναι ψυχολογικά ανισόρροπος?
προκειμένου ν'επιτευχθεί η αυτογνωσία και η προσωπική ωρίμανση!χρειάζεται η βοήθεια της επιστήμης της ψυχολογίας από την οποία εμείς οι δύο έχουμε πάρει διαζύγιο και τα βλέπουμε όλα με τη ψυχρή λογική.
Ειδικά στην αναφορά σου στη ξωτικένια παραβλέπεις ολοκληρωτικά ότι μεγάλο τμήμα τις σκέψης μας έχει σαν αφετηρία τη ψυχολογία και όχι τη λογική.
Προχωράω ακόμη πιο πέρα, μήπως ο άνθρωπος όταν σκέφτεται μόνο με τη λογική οδηγηθεί στην αυτοκτονία?

to alataki είπε...

Kαι αφού τα είπατε όλα, ας πω κι εγώ τα δικά μου.

1) Η θεωρία της Εξέλιξης είναι η πιο λογική και επιστημονική εξήγηση για τη δημιουργία, αλλά αν και αφορά τα δις των χρόνων από τη γέννηση, δεν κατανοώ γιατί οι ερευνητές ισχυρίζονται πως είναι η υπέρτατη αλήθεια, αφού τότε θα έπρεπε να εξελίσσονται όλα προς το τέλειο και δη οι ανθρώπινες εγκεφαλικές λειτουργίες.
Μέχει σήμερα δεν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο. Μπορεί να συμβεί σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, αλλά προς το παρόν, δεν με πείθει απόλυτα.

2) Η θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού
εξυπηρετεί μεταξύ των άλλων και την ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει τα ανεξήγητα για την ατελή σκέψη και λογική του.

3) Η μη αποδοχή του φθαρτού (του θανάτου εν προκειμένω), καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης της ψυχολογίας που ίσως βοηθήσει μια στάλα, αυτό το ατελές ανθρώπινο ον να συνειδητοποιήσει, πως είναι ένα μόνο μέρος του Σύμπαντος και κάθε εγωϊσμός είναι παράνοια.

4) Τα παραπάνω ερωτήματα θα απασχολούν αιωνίως, ακόμα και όταν κάτι, ίσως αποδειχθεί από τον άνθρωπο ή... από κάποιο άλλο εξελισσόμενο ον.

Συμπέρασμα (δικό μου)
Χρειάζομαι κάποια, μάλλον ενδιάμεση θεωρία...
Χαίρετε...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@Βρε ΧωρόΧρονε ότι δεν υποφέρομαι είναι γενικώς γνωστό. Άρα δε λες κάτι καινούριο.
:))))

@Κένταυρε, εγώ δεν πέρασα από κανενός την κρεβατοκάμαρα. Έστειλα ειδικό προσωπικό !!

χα χα

ΥΓ. ελπίζω να μην παρεξηγείτε βρε σεις την πειραχτική μου διάθεσή.

:)))))

IonnKorr είπε...

Βρε Δήμητρα

ότι κάνεις πλάκα είναι ,προφανέστατο.

Για όλους τους λογικούς ανθρώπους βέβαια.

(Αλλά μόνον λογικοί κατοικούν σε αυτήν την Κοινωνία???????)

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Λοιπόν, Μιχάλη, κοίτα.

Μιλάς για ψυχρή λογική και ψυχολογία.

Της ψυχρής λογικής δεν ήμουν ποτέ. Κι έχω διαβάσει τόνους βιβλίων ψυχολογίας. Και ιδιαίτερα βιβλία που αφορούν στην ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων που με βοηθούν στην ιδιότητά μου ως μητέρα και δασκάλα.
Τα βρήκα χρήσιμα, στο βαθμό που μου έδιναν λύση.

Αλλά...

οι άνθρωποι γενικώς έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το συναίσθημα είναι καλό πράγμα που ανυψώνει τον άνθρωπο ενώ η λογική είναι κάτι το κακό που τον κάνει ψυχρό υπολογιστή.

Στους συλλογισμούς τους αυτούς οι άνθρωποι ξεχνούν πως το συναίσθημα δεν είναι πάντα κάτι καλό κι ανώτερο. Πέρα απ' την αγάπη, τη στοργή, την ενσυναίσθηση, την παρρησία και άλλα ευγενικά αισθήματα, υπάρχουν το μίσος, η έχθρα, η ζήλεια, η στεναχώρια, η λύπη, η ανασφάλεια, ο φόβος, ο τρόμος, η οδύνη, ο πόνος, η θλίψη... και όλα αυτά σε άπειρες διαβαθμίσεις. Και είναι ό,τι ακριβώς μας κάνει τη ζωή μας κόλαση.

Ας μην ξεχνάμε πως πέρα απ' την νοητική νοημοσύνη (iq) υπάρχει και η συναισθηματική νοημοσύνη (eq, emotional intelligence), η οποία "μετράει" το πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο άνθρωπος στο περιβάλλον του, πόσο μπορεί να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των άλλων και να συνειδητοποιεί τα δικά του, πόσο καλά μπορεί να χρησιμοποιεί τις αρετές του για να κάνει τη ζωή του όσο το δυνατόν καλύτερη, πόσο μπορεί να ξεφεύγει απ' τις συναισθηματικές παγίδες, πόσο μπορεί να παραμένει ήρεμος κάτω από έντονες συναισθηματικές πιέσεις, πόσο καλή χρήση της λογικής του μπορεί να κάνει.

Συνήθως οι υπερσυναισθηματικοί άνθρωποι έχουν χαμηλό eq. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αξιολογούν σωστά τις καταστάσεις που βιώνουν και αντιδρούν αψυχολόγητα. Αυτό δεν κάνει καλό ούτε στους ίδιους, ούτε στο περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Η λογική λοιπόν δεν είναι κάτι κακό.
Προφανώς δεν είναι ούτε το συναίσθημα.
Η συνύπαρξή τους είναι επιβεβλημένη για την προσωπική ευτυχία.
Και βέβαια, πάνω απ' όλα η αρμονική τους συνεργασία.

Επιτέλους είναι γνωστό πως οι άνθρωποι που άγονται και φέρονται απ' τα συναισθήματά τους, χωρίς να αφήνουν τον εγκέφαλό τους να λειτουργήσει σωστά, είναι οι πλέον δυστυχείς. Και αυτοί που οπωσδήποτε χρειάζονται τη συνδρομή της ψυχολογίας.

:))))))

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Και συμπληρώνω.

Έχω συναντήσει ανθρώπους που με την κρατούσα λογική, κατατάσσονται στους ψυχρούς υπολογιστές και οι οποίοι είχαν πολύ μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, πολύ καλύτερες προσλαμβάνουσες στις ανάγκες των συνανθρώπων τους και πολύ περισσότερη ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα από κάποιους "αισθηματίες", οι οποίοι -συχνά- το μόνο που τους απασχολεί ουσιαστικά είναι ο εαυτός τους, οι εσωτερικές τους συγκρούσεις και η προσωπική τους ικανοποίηση...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@Ίονν,

οι λογικοί μας αφορούν.

Τους υπόλοιπους τους αφήνουμε να ζήσουν στον κόσμο τους.

Με τους μη-λογικούς, δεν μπορείς έτσι κι αλλιώς να συνεννοηθείς. Ό,τι και να κάνεις θα σου βρουν κατι στραβό. Άρα ?

α Κενταύρου είπε...

@alataki
Oι πραγματικοί ερευνητές δεν ισχυρίζονται ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.
Και η ανάρτηση αλλά και ο Ιονας και η Δήμητρα εντοπίσαμε τις αδυναμίες της θεωρίας της εξελίξεως.
Συμφωνούμε επίσης ότι η θεωρία του εφυούς σχεδιασμού εξυπηρετεί ψυχολογικές ανάγκες όπως ο φόβος του θανάτου.Μια επιστημονική άποψη δεν πρέπει να εξυπηρετεί ανάγκες αλλά μόνο την αλήθεια.Να είναι ανεξάρτητη από το παρατηρητή,όπως συχνά λέμε στις Φυσικές επιστήμες.

IonnKorr είπε...

Δήμητρα

Εννοείται ότι συμφωνώ απόλυτα.

(βέβαια, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που μπορούν να κάνουν την "τρίχα τριχιά" αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτοί κατοικούν εκτός bloggόσφαιρας)

Άιναφετς είπε...

Χα...χα! Ήρθα ν' ανταποδώσω την επίσκεψη σου (με τα τρία σου βερίκοκα!) και έπεσα σε άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση...την διάβασα μετά προσοχής και σ' ευχαριστώ!
Όσο για τα σχόλια των φίλων bloggers πολύ πολύ ζουμερά!
Πάντως τα θέλει ο κ... σου!
Θα επανέλθω να καταθέσω την βαθυστόχαστα αμπελοφιλοσοφική μου άποψη περί θανάτου και όχι μόνο...αν συνέλθω!
ΑΦιλιά!

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

Η ανάρτησή σου από τις θεματικά καλύτερες της bloggόσφαιρας.

α Κενταύρου είπε...

@ δήμητρα♥♥♥q
Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η λογική είναι κάτι κακό.
Τη ψυχρή λογική πολλοί Ελληνες την απορρίπτουν σαν κάτι κακό .
Την νοοτροπία των Βοριοευρωπαίων ο Έλληνας την απορρίπτει.

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Εσύ πιστεύω είσαι η κατ έξοχή ειδική να καταθέσεις την άποψη σου που έχεις μελετήσει την Ανατολικής προελεύσεως άποψη,για τη ζωή και το θάνατο του Κρισναμούρτη.
Πάντως στην αναφορά σου τα θέλει ο κ......μου.Θα τονίσω Μην πυροβολείτε τον πιανίστα!!!αν πετάξετε πάνω του βερίκοκα παρακαλώ να είναι ώριμα!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ IonnKorr
Το γνωρίζεις καλύτερα από μένα ότι μια ανάρτηση είναι ένα ψυχρό κείμενο.Το ζωντανεύουν οι απόψεις όλης της παρέας, που είναι πλέον αναγνωρίσιμη.

kariatida62 είπε...

Βρε Κένταυρε, σαν πιανίστας πάντως είσαι άπαικτος!
Τύφλα νάχει ο DUKE ELLIGTON...ΧΑΧΑΧΑ!
To περίεργο όμως μπορείς να μου το εξηγήσεις?
Πώς γίνεται εσύ ανήκοντας στην συντεχνία των τριών...ν'απαντάς αντί για μένα καλύτερα απο μένα?
Μα στο μυαλό μου βρίσκεσαι?
Γιατί απ'την κρεββατοκάμαρα μου αποκλείεται να πέρασες, έστω και απ'εξω..! χαχαχαχαχαχαχ

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κι όμως ...

Έχω συναντήσει άπειρα κείμενα με το υπαρξιακό ερώτημα:
"ακούς περισσότερο το μυαλό ή την καρδιά σου?"

Αν απαντήσεις το μυαλό, γίνεσαι κρυόκωλος, υπολογιστής, αναίσθητος, μικρόψυχος κι άλλα πολλά.
Ενώ αν απαντήσεις την καρδιά γίνεσαι ευαίσθητος, αισθηματίας, ψυχούλα, άνθρωπος.
Λίγοι συνειδητοποιούν βαθειά (και όχι σε θεωρητικές κουβέντες) την απαραίτητη ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της λογικής και των συναισθημάτων μας.

Ναι, οι Έλληνες δε χωνεύουν τους βορειοευρωπαίους ακριβώς για τους λόγους που γράφω παραπάνω.

Λοιπόν, ο αδελφός του άνδρα μου, είχε κάποτε δεσμό με μια Γερμανίδα. Είχε πάει στη Γερμανία αρκετές φορές. Όταν τον ρώτησα πώς θα χαρακτήριζε τους Γερμανούς, μου απάντησε ότι μπορεί να μη μοιάζουν τόσο συναισθηματικοί κι εκδηλωτικοί όπως οι λαοί της Μεσογείου (Έλληνες, άραβες κλπ.) κι έτσι δε μοιάζουν τόσο κοινωνικοί, όταν όμως κάνουν μία σχέση (π.χ. φιλική) τότε είναι πραγματική και κρατάει για πάντα. Εν αντιθέσει βέβαια με μας, που γυρνάμε δεξιά κι αριστερά και σπαταλιόμαστε συχνά σε ρηχές συναναστροφές.

Κι εν τέλει, σύμφωνα με έγκυρες Ψυχιατρικές πηγές, οι "συναισθηματικοί" Έλληνες, είναι πλέον ο λαός με τις περισσότερες νευρώσεις-ψυχώσεις από όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αν ψάξεις θα το βρεις.

Και βέβαια, στο πλαίσιο που περιγράφω, εντάσσεται κι ο φόβος του θανάτου, βασική συνιστώσα της ψυχοσύνθεσης ενός ανθρώπου, ο οποίος φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς σε διάφορα υποκατάστατα - συμπληρώματα του φοβικού κενού που νιώθουν (βλέπε αστρολόγους, καφετζούδες, ιερατεία, ποδοσφαιρικές ομάδες, πολιτικά κόμματα, παραθρησκευτικές οργανώσεις, παραπολιτικές οργανώσεις και δε συμμαζεύεται.

Και κάτι άλλο.

Οι διάφορες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί γύρω από διάφορα θέματα που άπτονται της ψυχολογίας είναι πολύ περισσότερες από τα μοντέλα που έχουν διατυπωθεί για τη θεωρία των χορδών.
Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές ψυχολογίας-παιδαγωγικής-διδακτικής με διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις. Βέβαια, ο μέσος όρος όλων αυτών συνιστά έναν κορμό στην ψυχολογία, που όμως -κατά τη γνώμη μου- δεν είναι τόσο στέρεος και συμπαγής όσο θα έπρεπε.
:))))

kariatida62 είπε...

Μου βγαίνεις όμως πολύ ψυχρός τελευταίως, προφανώς γιατί άλλαξες παρέες-δεν είσαι σταθερός στις φιλίες σου σαν Greko μασκαράς που είσαι γι'αυτό και γω θα αποτανθώ σε Γερμανούς bloggers απο δω και πέρα!
Στο δηλώνω θα πάω στο μπλογκ της Μέρκελ που όπως γνωρίζεις απο το παρελθόν μένει στο διαμέρισμα που είναι κάτω απο μένα...χαχαχαχαχαχαχχαχαχα!

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Eίχα αρχίσει να ανησυχώ .
Ανάρτηση χωρίς τη παρουσία της Κάρυ θα αλωνίσει ο Ιονας !!
Σε κρεβατοκάμαρες ξένες δεν μπαίνω γιατί δεν τα θέλει ο κ...... μου που είπε και η Αιναφετς.

α Κενταύρου είπε...

@ Δήμητρα
οι "συναισθηματικοί" Έλληνες, είναι πλέον ο λαός με τις περισσότερες νευρώσεις-ψυχώσεις από όλους τους λαούς της Ευρώπης...
Δεν το πιστεύω αυτό ,το στηρίζω σε προσωπική εμπειρία .Το πρωί πριν βγώ έξω έχω τις μαύρες μου.Οταν βγω στο λαμπρό Ηλιο και αν είμαι κοντά στη καταγάλανη θάλασσα τα βλέπω όλα όμορφα και γελαστά ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κένταυρε, διέπραξες ένα σοβαρό ολίσθημα.:))))

Μιλώντας για Ψυχιατρική (και όχι Ψυχολογία), αναφερόμαστε σε κλάδο της Ιατρικής Επιστήμης.
Ως τέτοιος, τα συμπεράσματά του προφανώς τα βασίζει στην αντικειμενική επιστημονική μέθοδο και όχι στην υποκειμενική προσωπική εμπειρία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία, οι Έλληνες ναι μεν εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά σε κατάθλιψη/αυτοκτονία (τα οποία δυστυχώς βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα) σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά σε νευρώσεις-ψυχώσεις.

Φυσικά και έχεις δίκιο να αναφέρεσαι στον ήλιο και τη θάλασσα εφόσον οι συγκεκριμένοι κλιματικοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι που την επηρεάζουν.

Οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα όπως διαμορφώνονται λειτουργούν προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης της ψυχικής μας υγείας. Καθώς στη χώρα μας αυξάνεται η ανεργία, η οικονομική ανέχεια, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα και καθώς υποβαθμίζονται διαρκώς η ποιότητα ζωής, η αίσθηση της ασφάλειας και οι παρεχόμενες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία κλπ.), τα ψυχικά νοσήματα αυξάνονται δραματικά.
Για παράδειγμα οι αυτοκτονίες το 2010 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009.

Είμαστε οι πρώτοι ή από τους πρώτους στον κόσμο σε:
-κατανάλωση ψυχοφαρμάκων,
-κατανάλωση προϊόντων καπνού,
-διαταραχές πρόσληψης τροφής,
-παχυσαρκία
και άλλα πολλά και καθόλου ευχάριστα.

Ταυτόχρονα αυξάνεται αλματωδώς ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η παιδική κι η εφηβική κατάθλιψη.

Όλα αυτά, προφανώς, δε συνιστούν δείκτες καλής ψυχικής υγείας.
:))))

a-kentavrou είπε...

@ δήμητρα♥♥♥q
Oταν είπα δεν το πιστεύω δεν μιλούσα με γλώσσα επιστημονική αφού επικαλέστηκα προσωπική μου εμπειρία για να τεκμηριώσω τη θέση μου .
Δεν μπορώ να αντικρούσω τα δεδομένα που παραθέτεις ,αποτέλεσμα στατιστικής μελέτης ,επειδή σε θεωρώ αξιόπιστο άτομο πιστεύω έτσι θα είναι.
Οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα όπως διαμορφώνονται λειτουργούν προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης της ψυχικής μας υγείας. Η παραπάνω επισήμανση δεν χρειάζεται στατιστική μελέτη είναι σχεδόν αυτονόητη.

IonnKorr είπε...

Εδώ βλέπω η ανάρτηση και τα σχόλια δεν πειράχτηκαν από την "αναδιάρθρωση του Google".

Όλη η αναστάτωση των blogs βέβαια ξέρεις πως προκλήθηκε...

Από την ανάρτηση της Κάρυς περί Μακεδονίας.

Την είδαν οι Εσπέριοι και φρίκαραν.

Της είπα της Κάρυς να σταματήσει να τις προσπάθειες της "εθνικής αφύπνισης" γιατί δεν τόχουν και πολλοί οι Αμερικάνοι "πάνω στον πανικό τους" να κλείσουν την Bloggόσφαιρα.

α Κενταύρου είπε...

@ IonnKorr
H Kάρυ είναι μια γλυκιά μλποκερίνα,όπως λες και συ με τα ενδιαφέροντα της, εμάς μας αρέσουν τα Αστροφυσικά, της Κάρυς τα Ιστορικά.
'Μην ξύνεσε στην αγκλίτσα του τσοπάνη"!!!!!!!

kariatida62 είπε...

Aστον βρε Κένταυρε να με διαφημίσει!!!

Ιοnn βγάλε ανακοίνωση! Και στο f/b,ξέρεις εσύ...και πες πως για όλες τις ανωμαλίες του blogger φταίει η Κάρυ που καταπιάστηκε με το Μακεδονικό! χαχαχαχαχα!