Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011


Σύγχρονη Κοσμογονία ή η κατάρρευση του υπαρκτού σκοταδισμού 
Πρόσφατες κοσμολογικές παρατηρήσεις παρέχουν αδιαμφισβήτητες ενδείξεις για μία δραματική αλλαγή, μία μετατόπιση παραδείγματος ( paradigm shift ) στις απόψεις μας για το Σύμπαν, πρωτοφανή στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Τα νέα κοσμολογικά δεδομένα από τον W ilkinson M icrowave A nisotropy P roject ( WMAP ) δορυφόρο της NASA , όπως παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2003, υποδεικνύουν σαφέστατα ότι ζούμε σε ένα αεί – διαστελλόμενο, επίπεδο, (άρα) ολικής ενέργειας μηδέν , Σύμπαν. Ένα Σύμπαν που επιταχύνεται από κάποια μορφή Σκοτεινής Ενέργειας, που συνιστά 73% της Συμπαντικής Ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 23% συνίσταται από Σκοτεινή Ύλη και μόνο 4% αποτελείται από την γνωστή μας ατομική ύλη, από την οποία είναι φτιαγμένος ο Ήλιος, οι πλανήτες και εμείς. Αυτή η εικόνα του Σύμπαντος είναι σε πλήρη συμφωνία με το Κοσμολογικό Πληθωριστικό Μοντέλο που προτείνει ότι ολόκληρο το Σύμπαν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας κβαντικής διακύμανσης 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Επίσης, προτείνει μία συνεπή εξέλιξη του Σύμπαντος από την εμφάνισή του έως σήμερα, εξηγώντας επιτυχώς όλες τις δομές του Σύμπαντος, μεγάλες και μικρές, στηριζόμενο στους Φυσικούς νόμους τη ς Κβαντικής Φυσικής και της βαρύτητας. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται!

Ολόκληρο το Σύμπαν, και εμείς μαζί σαν εμπεριεχόμενα στοιχεία του, είναι προϊόν τυχαίων κβαντικών διαδικασιών που κατορθώνουν δυναμικά να επιζήσουν, να εξελιχθούν και να αυτο-αναπαραχθούν. Δεν πρέπει να μας ξεφύγει το γεγονός ότι ζούμε σε ένα Σύμπαν, μηδενικής ολικής ενέργειας. Ευτυχώς όμως μιλάμε για ένα δυναμικό μηδέν, με την έννοια ότι το άθροισμα της ενέργειας διαστολής (κινητική) άρα θετική ενέργεια και της βαρυτικής ενέργειας (ελκτική) άρα αρνητική είναι συνεχώς μηδέν, ενώ κάθε κομμάτι ξεχωριστά είναι μη μηδενικό.

Εν τέλει είμαστε μία ανακατανομή του τίποτα!

Αυτή η αξιοθαύμαστη αλλαγή στις απόψεις μας για το Σύμπαν, στηριγμένη στην επιστημονική παρατήρηση και σε αναπαραγωγίσιμα πειραματικά δεδομένα, είναι πολύ πιο μεγάλη ακόμη και από την Αρισταρχο-Κοπερνίκια επανάσταση ( Revolution ) που μας πέρασε από το γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα. Όχι μόνο δεν είμαστε (σ)το κέντρο του Σύμπαντος αλλά δεν είμαστε καν φτιαγμένοι από το κύριο υλικό που είναι φτιαγμένο ολόκληρο το Σύμπαν. Είναι αν θέλετε το τελικό στάδιο της Αρισταρχο-Κοπερνίκιας Επανάστασης, αλλά συνάμα και η αυγή της νέας Αναγέννησης στηριγμένης ατόφια στην επιστημονική γνώση.

Όλα αυτά τα εν εξελίξει ευρισκόμενα δραματικά επιστημονικά γεγονότα συνδυασμένα με την Δαρβίνια αρχή της εξέλιξης μέσα από Φυσική επιλογή και τις τελευταίες επαναστατικές εξελίξεις της Νευροεπιστήμης όπου μας λέει ξεκάθαρα ότι ο εγκέφαλος είναι η μηχανή του νου, δεν μπορούν παρά να αλλάξουν ριζικά την συνείδησή μας περί κόσμου. Ηθικές, φιλοσοφικές και ελπίζω πολιτικές απόψεις δεν μπορεί παρά να επηρεασθούν από αυτά τα μηνύματα της Μοντέρνας Επιστημονικής γνώσης.

Δεν πρέπει βέβαια να περιμένουμε ότι πεποιθήσεις χιλιάδων ετών, βασισμένες στον φόβο και την άγνοια, θα ενδώσουν εύκολα ή ακαριαία, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε για την αλήθεια και να αποφύγουμε τον Στρουθοκαμηλισμό. Όπως είπε ο μεγάλος Γερμανός μαθηματικός David Hilbert “ Wir m u ssen wissen und wir werden wissen ” (πρέπει να μάθουμε και θα μάθουμε), και τολμώ να πω ότι τώρα μάθαμε. Το τυχαίο, κομψό αλλά και συναρπαστικό Σύμπαν είναι εδώ.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ρομαντικά και εξωπραγματικά αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Έτσι κλείνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω μερικούς στίχους ενός μεγάλου τροβαδούρου της γενιάς μου, του John Lennon , από το “ Imagine ”, “ You may think I am a dreamer , but I hope I am not the only one …”

από τον Δ. Β. Νανόπουλο
Έδρα Θεωρητικής Φυσικής, Ακαδημία Αθηνών Mitchell / Heep ΄Εδρα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών & Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Texas A & M , USA
  



     

26 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Σαν να ξαλάφρωσα λίγο τώρα που έμαθα πως είμαι μια ανακατανομή του Τίποτα και δεν κρατώ απο θεική φλέβα!

Η δεύτερη περίπτωση θα με βάραινε...μιας και θάπρεπε σ'όλη την ζωή μου να προσπαθώ να Του μοιάσω...
:)

a-kentavrou είπε...

@kariatida
Aνήκεις στο 4% του ορατού πρωην τίποτα και προορίζεσαινα γίνεις πάλι τίποτα.Πολλές φορές δεν λες είμαι ένα τίποτα!!στο λέει επισήμως και ο Νανόπουλος.

Ανώνυμος είπε...

Μικρές κουκκίδες εμείς στη Γη και το γνωστό μας Σύμπαν στο Όλο.
Μικρά σημεία που κοιτώντας τα από μακριά συνθέτουν ένα μεγαλύτερο σημείο, επίσης μικρό. Κι αυτό ένα άλλο...

Κάθε φορά που νιώθουμε κατατρεγμένοι και άτυχοι πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με όλο αυτό που συμβαίνει και βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω μας.

α Κενταύρου είπε...

@ ΑnD
TO ΣΗΜΕΙΟ(Διαβάζω από την ανάρτηση σου)
Το γεωμετρικό σημείο είναι μια αόρατη ύπαρξη, Ως εκ τούτου πρέπει να ορισθεί σαν άυλο.

Αυτό το σημείο είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της θεωρητικής φυσικής στην εξήγηση της δημιουργίας του σύμπαντος.Αυτό το ενεργειακό μηδέν πως δημιούργησε την ορατή μάζα?

to alataki είπε...

Σα να λέμε, Μηδέν από Μηδέν=Μηδέν!
Η προσωπική μου απορία είναι, η απύθμενη βλακεία του ανθρώπου από πού προέρχεται;

α Κενταύρου είπε...

@to alataki
Αυτό είναι θέμα ψυχολόγων,κοινωνιολόγων.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο άνθρωπος είναι ανασφαλής όσον αφορά την επιβίωση του,η ανασφάλεια του τον οδηγεί σε βλακώδης πράξεις.

Summertime Blues είπε...

τυχαίο, κομψό αλλά και συναρπαστικό Σύμπαν
εντάξει, καλύφθηκα.
καλημέρα.

a-kentavrou είπε...

@Summertime Blues
Καλώς ήρθες στο blog.

ξωτικό είπε...

Mμμμμ ωραία μ'έφτιαξες που λέει και η Κάρυ .

(καλά αυτό το "αναπαραγωγίσιμο" άπαιχτο !!!)

αφήνω 4% φιλιά 23% ευχαριστίες και 73% αγάπη από ένα... ξωτικό τίποτα
και το παίρνω για φιλοσοφική μελέτη ,αφού ανασυγκροτηθώ απ'την ψηφιακή πανωλεθρία που έπαθα μόλις επέστρεψα .
Καλή χρονιά μπλογκική και σχολική !!

Άστρια είπε...

Μπορεί να κινούμαστε τελικά στα όρια του "τίποτα" όμως ευτυχώς από μια άλλη πλευρά, ως μονάδες και για άλλο λόγο, παραμένει να μπορούμε να λέμε "You may think I am a dreamer , but I hope I am not the only one …”!

Καλώς σε ξαναβρίσκουμε αστέρι α του Κενταύρου στις όμορφες συμπαντικές διαδρομές σου.


υγ. Κάρυ έγραψες!!:)

Magia da Inês είπε...

✿ܓܓ ♫
°º
✿♫°
✿✿·. Amigo,
Boa noite!
Beijinhos.
Brasil°º♫
°º✿✿

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Nα κάνω μια προσπάθεια να κάνω λίγο κατανοητό αυτό το τίποτα του Νανόπουλου.Ας φανταστούμε το σύμπαν σαν το κενό χώρο ενός λεωφορείου .Μπαίνουν στη μια στάση 10 επιβάτες ,στην επόμενη βγαίνουν 10 ,αυτό είναι ένα δυναμικό κενό(είναι το τίποτα).Στη γλώσσα της φυσικής είναι η ενέργεια μηδέν.
Πάρτο κενό για μελέτη το γυναικείο μυαλό πάντα κάτι γεννάει.Εμεις οι μεγαλύτεροιξεσχολίσαμε ,καλή σχολική χρονιά σε σένα.

a-kentavrou είπε...

@ Άστριa
H Kάρυ μπήκε στη καρδιά του θέματος.Οι απόψεις μας για το σύμπαν συνεχώς αλλάζουν και απομακρύνονται από μεταφυσικές(θεολογικές)απόψεις.

a-kentavrou είπε...

@Magia da Inês
querido amigo
bom dia
muitos beijos
Atenas

kariatida62 είπε...

Eμένα γιατί δεν μου έχεις στείλει ποτέ muitos beijos??? :p

Oρίστε μας τώρα, μοιράζουμε φιλιά στην Βραζιλία και την καυμένη την πατρίδα μας....

a-kentavrou είπε...

@kariatida
Beijinhos παίρνω,πολλά Beijinhos δίνω!!!
H Κάκια και η Magia da Inês πάντα στέλνουν φιλιά και ανταποδίδω με φιλιά!!!!

Άιναφετς είπε...

Ευτυχώς οι τρελοί του Lenon όλο και πληθαίνουν!!!
Καλή συνέχεια...

α Κενταύρου είπε...

@Άιναφετς
Στη φυσική μόνο οι ιδέες του Αινστάιν φαντάζουν σαν τρελό όνειρο,και όμως έγιναν επιστημονική πραγματικότητα.Αν πεις ότι τρέχοντας με τη ταχύτητα του φωτός μεγαλώνει η μάζα μόνο στο όνειρο σου μπορείς να το δεις.

ξωτικό είπε...

Xααα ήρθα με...σοβαρό σκοπό αλλά
αφήνω λοιπόν κι εγώ muitos beijos
τόσα που να γεμίσει το...κενό !!

Κενό δηλαδή και ...κολοκύθια !!!
και οι σκέψεις τα φιλιά και οι αγάπες μας τι είναι δηλαδή ;;
οχι πές μου που ανήκουν;; στο 4% ή στο άλλο;;;

Γειά σου ρε Κάρυ !!!!!!

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
και οι σκέψεις τα φιλιά και οι αγάπες μας τι είναι ;;
Σε έμαθα να κάνεις μεταφυσικές ερωτήσεις.
Άυλα αντικείμενα που ανήκουν στο άλλο.
Σου ρχονται και από Βραζιλία.
Δώστε muitos beijos τσάμπα είναι.

kariatida62 είπε...

Καλά μην είσαι σίγουρος ότι είναι τσάμπα!
Δεν ξέρεις με την επόμενη δόση του δανείου μπορεί να φορολογηθούν κι'αυτά!

Κράτα πισινή και στα φιλιά Κένταυρε!
Τουλάχιστον μη τα στέλνεις στο εξωτερικό...
Φύλαξέ τα για την σωτηρία της Ελλάδας ρε γμτ!!!
χαχαχχαχαχαχχαχαχχαχαχχαχαχαχαχαχχα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα και καλο φθινοπωρο

α Κενταύρου είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Ευχαριστώ και ανταποδίδω.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως αγαπώ ακόμη αυτό που μας κάνει να φεύγουμε από τον Πύργο στις 8 το πρωί και να φτάνουμε στην Αθήνα στις 6 το απόγευμα :)

α Κενταύρου είπε...

Η φύση ποτέ δεν σε προδίδει αν την σεβαστείς.