Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ



 O Αγριόχοιρος ή αγριογούρουνο Στην Ελλάδα υπήρχε σχεδόν παντού από χιλιάδες χρόνια, ενώ σήμερα υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει επίσης επανεισαχεί από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις στα βουνά της Πελοποννήσου.
To Σάββατο 8/10  το πρωί βρέθηκα στη Βόρεια Αρκαδία κοντά στο χωριό  Ξηροκαρύταινα στην Ανατολική πλευρά του Αφροδίσιου όρους στα 850 μέτρα.
Στη περιοχή γινόταν πόλεμος, ο επικηρυγμένος εχθρός ο αγριόχοιρος.
Στη φωτο κείτεται νεκρό το θύμα .
Τα σκυλιά κυνήγησαν το αγριογούρουνο σε ένα ξέφωτο όπου έφαγε τη  βολή.Αν δεν πεθάνει αμέσως περικυκλώνεται από τα σκυλιά ,χάνει αίμα και πέφτει νεκρό ,στη συνέχεια το δένουν από το ρύγχος και το μεταφέρουν σέρνοντας το στο δρόμο.


Η περιοχή είναι δύσβατη διότι καλύπτεται από πουρνάρια.Σε όλο τον ορεινό όγκο υπάρχουν αγριογούρουνα που ζουν σε ομάδες που αποτελείται από τη μητέρα και τα μικρά της, συχνά συνενώνονται και γίνονται κοπάδια . Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα,  ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος, με μανιτάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια , ερπετά, τρωκτικά, αυγά πτηνών.Το Σεπτέμβριο αρχίζει η κυνηγετική περίοδος .Το κυνήγι του αγριογούρουνου γίνεται με ομάδες 5-6 ατόμων με τη βοήθεια κυνηγόσκυλων.
     Η αγέλη βρίσκεται συνήθως κοντά σε  πηγή νερού όπου οι κυνηγοί με τη βοήθεια των σκυλιών ακολουθούν τα αχνάρια της . Ο αγριόχοιρος λατρεύει τα λασπόλουτρα, τα οποία τον απαλλάσσουν από τα παράσιτα, αυτό είναι που τον κάνει ευάλωτο στους εχθρούς του.
Στη φωτογραφία ο βιότοπος του αγριόχοιρου.
 Ο μόνος ανταγωνιστής του αγριόχοιρου είναι ο λύκος,τα τσακάλια και η αλεπού που επιτίθεται συνήθως στα μικρά.Στην Αρκαδία έχουν εξαφανιστεί οι λύκοι άρα ο μόνος θηρευτής είναι ο άνθρωπος .Σε περιοχές όπως ο Ταΰγετος έχει αναπτυχθεί ο πληθυσμός τους και καταστρέφουν καλλιέργειες πατάτας καλαμποκιού και μπαντζαριών.
Η παρέμβαση του ανθρώπου στην φύση μέσω του κυνηγιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ισορροπία  στο πληθυσμό των αγριόχοιρων .
          







               












Ο πίνακας είναι "το Κυνήγι του Αγριόχοιρου της Καληδωνίας" του Φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς που πρόσφατα απασχόλησε τη δημοσιότητα.Το έργο εκλάπη από Μουσείο του Βελγίου το 2001 και βρέθηκε στη κατοχή δύο Ελλήνων .

19 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ότι και να μου πείτε για ισορροπίες του πληθυσμού κλπ. δεν αντέεεεχω να βλέπω ζώα κτυπημένα!
Μισώ τους κυνηγούς και το χόμπι τους! Τους μισώ!

Οι φωτό σου άπαιχτες!
Eχεις πιάσει το χρώμα των νερών του ποταμού απο την καλύτερη γωνία...

Σε περίμενα νάρθεις με πυρομαχικά...
Εχεις άλλα? Εγώ πάρα πολλά ακόμα!:))

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Έχω ,άρχισα με σκληρό θέαμα ..κάνε παραλληλισμό, ο ζωώδικος ανταγωνισμός που οδηγεί.

zoyzoy είπε...

Η εικόνα φρικιαστική!
Ζω με κυνηγό εδώ και 30χρόνια ανέχομαι τα πουλιά άντε και κανένα λαγό αλλά το θέαμα του αγριόχοιρου δεμένου απ'τα ρουθούνια είναι σοκαριστικό!

Ευτυχώς που δεν έχουμε τέτοια ζώα εδώ:))

Καλή εβδομάδα με θαλασσινά!

logia είπε...

την πρώτη την πέρασα στα γρήγορα

στην τελευταία στάθηκα να κοιτώ, πόσο έχει κατεβεί η στάθμη του νερού

βαρειά μου έπεσε η ανάρτησή σου!!!

καλό βράδυ

α Κενταύρου είπε...

@zoyzoy
Tα μαλάκια την ίδια τύχη είχαν!!!!!!!
Δεν ένιωσες φρικιαστικά όμως.

α Κενταύρου είπε...

@logia
Στο πίνακα ζωγραφικής ο Ρούμπενς το ίδιο περιγράφει,αν πρόσεξες ο κυνηγός είναι έτοιμος να βυθίσει το κοντάρι του στη σάρκα του ζώου,επίσης βλέπεις τον αγροιόχοιρο αγριεμένο με σηκωμένο το τρίχωμα του.Θεωρείται από τα καλύτερα δημιουργήματα του ,βέβαια η καλλιτεχνική δημιουργία είναι διαφορετική από την ωμή πραγματικότητα.Η στάθμη της λίμνης είναι κατεβασμένη διότι τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό χρησιμοποιείται λόγω των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια και για πότισμα ,το Μάιο που θαχουν λιώσει τα χιόνια θα ανέβει πάλι.

kariatida62 είπε...

Δεν έχεις άδικο Αστέρι όταν λες στην Ζουζούκα πως και τα μαλάκια την ίδια τύχη είχαν με τον αγριόχοιρο.
Την φρικιαστική εικόνα όμως την δημιουργεί το αίμα...

zoyzoy είπε...

Το κάθε μαλάκιο είναι μικρότερο απ'το αυτί του αγριόχοιρου!
Αν υιοθετήσω την λογική σου θά'πρεπε να νοιώθουμε το ίδιο και για τα χόρτα και φυτά που καταναλώνουμε ακόμα και οι χοροφάγοι που κατηγορούν κυνηγούς και ψαράδες.

Τώρα με την κρίση να δεις πόσοι θα πάρουν τα βουνά για εύρεση τροφής:

Χθές μάζεψα τους πρώτους σαλίγκαρους για στιφάδο:))

~reflection~ είπε...

Νόστιμο το άγριο κρέας αλλα η διαδικασία κυνηγιού και προετοιμασίας του ζώου για το... φούρνο είναι φριχταπαίσια!!!!

Μου θύμισες τη μικρή φώκια της Αρκτικής που τη χτυπούσαν στο κεφάλι ώσπου να πεθανει...

Θυμήθηκα και τη γιαγιά μου, που δίχως ενδοιασμό, με το τσεκούρι παρακαλώ έκοβε το κεφάλι της κότας κι εκείνη η καημέρη έτρεχε ΑΚΕΦΑΛΗ ώσπου ξεψυχούσε από αιμορραγία.....

Το διανοείσαι???????
το έχω παρακολουθήσει μικρή και μου κόπηκε η ανασα..... για μερικούς μήνες δεν έτρωγα κοτόσουπα της ΓΙΑΓΙΑΣ.....

αλλα πάλι υπεκυψα στον πειρασμό της νοστιμιάς των φαγητών της!!!....

Συμφωνω με το ότι η συνύπαρξη οφείλει να επιφέρει Ισορροπία..

μα...

οι άνθρωποι πάντα νοθεύουν τις Ισορροπίες Υπερ τους
κι αν κάποια στιγμή από λάθος υπολογισμούς ζημιώνονται από αυτες!!!!

Φιλάκι........

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Aκριβώς το αίμα προκαλεί τον αποτροπιασμό ,γιαυτό ο Ρούμπενς δείχνει την επίθεση στο αγριογούρουνο και το κοντάρι να πλησιάζει το ζώο.
Φαίνεται η διαφορά της ζωγραφικής από τη φωτογραφία.

α Κενταύρου είπε...

@ zoyzoy
Επομένως Συριανή φίλη ότι πετάει,σέρνεται,κολυμπάει μπαίνει στο πιάτο σας.

α Κενταύρου είπε...

@~reflection~
Πιστεύω γίνεται αυτό στο σύγχρονο άνθρωπο γιατί όλα τα σκέπτεται όλα τα μελετάει.Οι ενστικτώδεις λειτουργίες δεν θέλουν σκέψη.
Ο έρωτας θέλει σκέψη?θέλει γιατί?

Ανώνυμος είπε...

Και τωρα αυτο ειναι υγιες;

α Κενταύρου είπε...

@Coula
Yγιές δεν είναι,αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε οι αστικοποιημένοι.
Τους βρήκα να είναι στη καλή χαρά να πίνουν τα τσίπουρα τους πάνω από το θύμα τους και τους ζήτησα να το φωτογραφίσω μου απάντησαν ναι αλλά φτύστο μη μας ματιάσεις!!!!!

ξωτικό είπε...

Mόλις είδα τον τίτλο σκέφτηκα τον Αστερίξ και χαμογέλασα ,ύστερα σε φαντάστηκα όταν έβγαζες την φωτογραφία σκεπτόμενος εμάς,μετά πέρασαν μέρες και τις κοιτούσες κι έλεγες να τις βάλω να μην τις βάλω....
μετά υπερίσχυσε το πειραχτήρι και η περιέργεια να δείς πως θα αντιδράσουμε ,είδες και λίγο τηλεόραση γύρισε το μάτι σου με την.... λάθος ζούγκλα και ως καλός δάσκαλος είπες : μα άμα δεν το βάλω τώρα πότε;;;;;;;

ξωτικό είπε...

oι φωτογραφίες σου πολύ καλές!!!!!
τα κλειστά μάτια στην πρώτη!! και η γωνία της Λίμνης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Προβληματίστηκα ,πράγματι σας σκέφτηκα όταν τις έβγαζα ,για σας κατέβηκα και τους ζήτησα να φωτογραφήσω το θέαμα.Είχα βγει βόλτα στη πλαγιά του βουνού και φωτογράφιζα το τοπίο που λόγω της εποχής, θα δεις στην επόμενη ανάρτηση, είχε μια άλλη μορφή.Έβλεπα και άκουγα γύρο μου να εξελίσσεται το δράμα του αγριόχοιρου, τουφεκιές ,φωνές γαβγίσματα και τέλος η κραυγή του λαβωμένου ζώου να ακούγεται σε όλη τη ρεματιά.
Προσπάθησα να μη πάρω θέση, τα αισθήματα οι σκέψεις δικές σας.
Το θέαμα σκληρό του νεκρού ζώου που σύρθηκε από το ρύγχος με το σχοινί μέχρι το δρόμο.Μα στα Ομηρικά έπη περιγράφεται η ίδια εικόνα ο Αχιλλέας έσερνε νεκρό τον Έκτωρα μπροστά στα μάτια του πατέρα του.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Είπα σήμερα να πάρω τα βουνά, και μάλιστα με χρονολογική σειρά!
Η πρώτη -και μοναδική- επαφή μου με αγριογούρουνο ήταν όταν σε μικρή ηλικία είδα ένα κρεμασμένο από το τσιγκέλι στην είσοδο του συνοικιακού κρεωπωλείου. Μας είχαν εντυπωσιάσει οι χαυλιόδοντές του!
Δεν είμαι ηθικολόγος ζωόφιλη ούτε και χoρτοφάγος, αλλά αυτό που μ' ενοχλεί στο κυνήγι είναι ότι ο κυνηγός σκοτώνει από χόμπι -και όχι για να καλύψει πραγματικές ανάγκες επιβίωσής του. Επομένως το επιχείρημα που πολλοί προβάλλουν ότι τάχα οι κυνηγοί φροντίζουν για την ισορροπία στη φύση, εγώ τα ακούω εκ του περισσού. Θα φρόντιζαν για τον πληθυσμό των αγριογούρουνων της Πελοποννήσου, αν δεν εξασφάλιζαν μ' αυτόν τον τρόπο θηράματα;
Απορία: Ο κάπρος είναι κι αυτός αγριογούρουνο; Ο Ηρακλής σε άλλο αρκαδικό βουνό σκοτώνει τον Ερυμάνθιο κάπρο -που ενοχλούσε ακόμα και τους Κενταύρους!-, για να βοηθήσει γεωργούς και κτηνοτρόφους!

α Κενταύρου είπε...

@Υπατία η Αλεξανδρινή
O Kάπρος είναι το αρσενικό αγριογούρουνο ,είναι εξαιρετικά στιβαρό ζώο και επικίνδυνο με τους μεγάλους χαυλιόδοντες.
Ο μύθος κρύβει μια πραγματικότητα είχαν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ και κατέστρεφαν τις καλλιέργειες ήταν πραγματικός άθλος για εκείνη την εποχή με το κοντάρι και το ακόντιο να εξαφανιστούν.Ο Άνθρωπος χωρίς οπλισμό είναι αδύναμος μπροστά στην επίθεση του κάπρου,πιθανό να είχε θήραμα του και τον άνθρωπο ιδίως τα μικρά παιδιά.
Οι κυνηγοί προσφέρουν αρκετά στην οικονομική δραστηριότητα με διάφορους τρόπους στη Πελοπόννησο είχαν εξαφανιστεί οι αγριόχοιροι και για να τονωθεί η κάθε είδους δραστηριότητα έριξαν στο δάσος αγροιόχοιρους να αναπτυχθούν.Αντί να τον αγοράζουν από το τσιγκέλι κάνουν και το χόμπυ τους.
Στην περιοχή αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να πει κανείς ότι είναι θετική.Ζημιά έχουν κάνει οικολογική διότι εξαφάνισαν τις αγριόπαπιες από τη λίμνη και την ενυδρίδα ,ένα πανέμορφο ζωάκι σαν κάστορας το λένε και ποταμόσκυλο.