Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

TΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

  Πολλά μυαλά, μεγάλα, μέτρια, και μικρά, έχουν παρατηρήσει και μελετήσει από αμνημονεύτων χρόνων τη φύση του σύμπαντος. Όλοι αναζητούν το ίδιο πράγμα: απάντηση για ερωτήματα που έχουν σχέση με τη ζωή,τη δημιουργία του σύμπαντος, και για κάθε τι. Φυσικά είναι άνθρωποι, και δεν έχουν στη πράξη τα κριτήρια για να αποφασίσουν ποια είναι η σωστή απάντηση, έτσι κατέληξαν σε μια συλλογή από αντιφατικές απαντήσεις, όπως:
1. Υλισμός(metirialism): Η ιδέα είναι ότι αυτό που βλέπετε αυτό υπάρχει. Δεν υπάρχει κάποια οντότητα που βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα και χειρίζεται τα πράγματα. Κατά την άποψη αυτή, το μυαλό η συνείδηση ​​πηγάζει από τον εγκεφαλικό υλικό.

2. Ιδεαλισμός(idealism): Σε μεγάλο βαθμό το αντίθετο του υλισμού. Εδώ ο νους είναι θεμελιώδης και τα υλικά αντικείμενα υπάρχουν μόνο στο μυαλό. Μόνο η συνείδησή μας έχει πραγματική υπόσταση και ότι ο υλικός κόσμος είναι μόνο προϊόν των αισθήσεων, των παραστάσεων μας και των αντιλήψεών μας.

3. Σολιψισμός (Solipsism):Εγωκεντρισμός,μια ακραία μορφή του ιδεαλισμού που λέει ότι το μόνο που υπάρχει είναι το μυαλό μου.Σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από το υποκείμενο, τον άνθρωπο και τη συνείδησή του.Ο εξωτερικός κόσμος και άλλα μυαλά δεν μπορεί να γίνουν γνωστά,και μπορεί να μην υπάρχουν έξω από το μυαλό μου.

4. Ντεϊσμός(Deism) :Ουσιαστικά υλισμός με αποκοπή του ομφάλιου  λώρου από το δημιουργό.Ο Θεός ή οι Θεοί δημιούργησαν το σύμπαν και στη συνέχεια έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα για καφέ, και δεν παρεμβαίνει περαιτέρω στις υποθέσεις του. Κατά την άποψη αυτή, ο λόγος για τον οποίο ο Θεός δεν παρεμβαίνει στον κόσμο (πχ μέσω θαυμάτων) δεν είναι ότι αδιαφορεί, αλλά μάλλον ότι ο βέλτιστος δυνατός κόσμος έχει ήδη δημιουργηθεί και οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαν να τον βελτιώσουν.

5. Θεϊσμός(Theism): Ο Θεός ή οι Θεοί δημιούργησαν το σύμπαν και εξακολουθεί να αλληλεπιδρά με τη δημιουργία του και να παρεμβαίνει όταν η ανθρώπινη ηλιθιότητα τείνει να καταστρέψει τα δημιουργήματα του. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των δυτικών θρησκειών - ελληνική, ρωμαϊκή, γερμανική, και οι θρησκείες μωσαϊκές.

6. Οργουελισμός (Orwellianism): Πραγματικότητα είναι αυτό που το Κόμμα λέει ότι είναι. Η ιδέα ότι δεν υπάρχει πραγματικότητα πέρα ​​από αυτό που λέει το Κόμμα είναι μια δεισιδαιμονία ολέθρια. Αυτή είναι η ακραία περίπτωση της ιδεολογίας που καλύπτει όλες τις άλλες.

7. Βαθιές σκέψεις από το βιβλίο Οδηγίες για Πεζοπόρους προς το Γαλαξία από ένα  κωμωδιογράφο του BBC.Σύμφωνα με αυτόν , όπου αν δεν καταλαβαίνεις την απάντηση ,δεν ξέρεις ποιά είναι πραγματικά η ερώτηση.O οδηγός αυτός χρησιμεύει ως το "πρότυπο αποθήκευσης για όλες τις γνώσεις και τη σοφία" για πολλά μέρη του Γαλαξία.

 Τον αριθμό 7 μπορούμε να αγνοήσουμε , αν και το πραγματικό πρόβλημα είναι μάλλον ότι δεν καταλαβαίνουμε την ερώτηση.Ο Αριθμός 6 είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί όταν επικρατούν οι ιδεολογίες. Για όλα τα υπόλοιπα, η επιστημονική μέθοδος, ως μέθοδος, είναι αγνωστικισμός,δηλαδή δεν μπορούμε να αποκτήσουμε απόλυτη ή βέβαιη γνώση.
Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, η επιστημονική μέθοδος δεν προϋποθέτει υλισμό, ρεαλισμό, ή οποιοδήποτε άλλο-ισμό. Το μόνο που χρειάζεται για τη διεξαγωγή της επιστήμης είναι παρατηρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και δοκιμή μοντέλων. Είτε οι παρατηρήσεις είναι το αποτέλεσμα ενός υλικού κόσμου που προσπίπτει στο μυαλό μέσω των αισθήσεων, ή απλώς ψευδαισθήσεις του μυαλού, όπως στο σολιψισμό, δεν έχει καμία σημασία.Η σχέση μεταξύ των μοντέλων και της πραγματικότητας είναι διαφορετική για κάθε μία από τις επιλογές από το 1 μέχρι το 5 που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά η παρατήρηση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ τους. Ανεξάρτητα του πόσο υλιστικό το σύμπαν μπορεί να φαίνεται, υπάρχει πάντα μια θέση για να κρύψει το Θεό? ακόμη κι αν ένα ον με τεράστια γνώση και δύναμη εμφανιστεί , δεν θα υπήρχε τρόπος για να αποδείξει ότι ήταν ο Θεός και όχι μόνο ένα ον από κάποιο ιδιαίτερα προηγμένο πολιτισμό.
Τα επιστημονικά μοντέλα δεν στηρίζονται μόνο στην παρατήρηση, αλλά και στην απλότητα. Συνδυάζοντας την παρατήρηση και την απλότητα, τα σημερινά μοντέλα της επιστήμης τείνουν έντονα προς τον υλισμό. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την επόμενη φορά που η επιστήμη θα παραπαίει σε μια νέα κατεύθυνση. Πράγματι, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αυτό έχει ήδη συμβεί με την κβαντική μηχανική. Η διαδικασία της μέτρησης στην κβαντική μηχανική έχει ληφθεί από ορισμένους, ίσως άστοχες ψυχές, ως ένδειξη ότι η συνείδηση ​​έχει ζωτικό ρόλο να διαδραματίσει, ως εκ τούτου, γέρνοντας την επιστήμη προς τον ιδεαλισμό. Η κβαντομηχανική και ο ιδεαλισμός ίσως δεν μπορεί να έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, όσο η κλασική μηχανική και ο υλισμός.
  Ενώ η απλότητα είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την κατασκευή επιστημονικών μοντέλων , μπορεί από μόνη της να χρησιμοποιηθεί και σαν οδηγός για την πραγματικότητα; Ίσως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή όσο υποθέτουν τα μοντέλα μας (σημειώστε τη λέξη υποθέτουν) και ο κόσμος να μην είναι  13,6 δις χρόνων όπως προβλέπει το μοντέλο της μεγάλης έκρηξης. Η απουσία του Θεού ή Θεών σε επιστημονικά μοντέλα μας μπορεί να είναι μόνο ένα σύμπτωμα της αποτυχίας της υπόθεσης απλότητα. Το μυαλό του Θεού, αν υπάρχει, είναι αμέτρητο, έτσι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα σεβαστεί την απλότητα.
  Πώς τα μοντέλα της επιστήμης σχετίζονται με την απόλυτη πραγματικότητα; Αυτό είναι άγνωστο και δεν είναι βέβαιο αν μπορεί να γίνει γνωστό.Στην κλασική μηχανική, οι τροχιές των σωματιδίων σε χώρο των τριών διαστάσεων της Ευκλείδειας γεωμετρίας θεωρήθηκε ότι είναι πραγματικές. Η άποψη των σταθερών τροχιών καταστράφηκε από την κβαντομηχανική, ο δε Ευκλείδειος χώρος των τριών διαστάσεων αντικαταστάθηκε από το τετραδιάστατο χώρο από το θεωρητικό μοντέλο της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε σημερινό μοντέλο δεν θα υπονομευθεί εξίσου από τις μελλοντικές αλλαγές προτύπου. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, τα μοντέλα μας για το σύμπαν και τα συμβαίνοντα σε αυτό, μας δίνουν τη μόνη χρήσιμη γνώση που είναι διαθέσιμη για το πως λειτουργεί ο κόσμος.Ο Niels Bohr δήλωσε,        « Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το έργο της Φυσικής είναι να μάθουμε πώς είναι η φύση. Τη Φυσική αφορά το τι μπορούμε να πούμε για τη φύση ». Όσο για την απόλυτη φύση της πραγματικότητας, θα βρούμε την απάντηση σε ένα τραγούδι της DeMent Iris «Let the mystery be » :

Κανείς δεν ξέρει 
και έτσι είναι όλα το ίδιο άγνωστα για μένα 
Νομίζω ότι θα αφήσουμε το μυστήριο να υπάρχει

πηγή:quantumdiaries.org
 

27 σχόλια:

α Κενταύρου είπε...

«O έννοιες της Φυσικής είναι ελεύθερες δημιουργίες του Ανθρώπινου νου,μπορεί όμως να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν είναι, ωστόσο έτσι φαίνονται, διότι καθορίζονται μοναδικά από τον έξω κόσμο.Στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε την πραγματικότητα είμαστε κάπως σαν ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κατανοήσει τον μηχανισμό ενός κλειστού ρολογιού. Βλέπει την κίνηση των δεικτών, ακόμα και ακούει τον ρυθμικό ήχο του ρολογιού , αλλά δεν έχει τον τρόπο να ανοίξει το ρολόι να δει το μηχανισμό. Αν είναι ένας ευρηματικός τύπος μπορεί να σχηματίσει κάποια εικόνα ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για όλα τα πράγματα που παρατηρεί, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι αρκετά βέβαιος ότι η εικόνα αυτή είναι η μόνη που θα μπορούσε να εξηγήσει τις παρατηρήσεις. Ποτέ δεν θα είναι σε θέση να συγκρίνει την εικόνα του με το πραγματικό μηχανισμό και αυτός ακόμα δεν μπορεί να φανταστεί τη δυνατότητα ή το νόημα μιας τέτοιας σύγκρισης. Αλλά ο ίδιος πιστεύει βεβαίως ότι, όσο αυξάνεται η γνώση του πάνω στην εικόνα της πραγματικότητας θα γίνει όλο και πιο απλή και θα εξηγήσει ένα ευρύτερο φάσμα των αισθησιακών του εντυπώσεων.Μπορεί επίσης να πιστεύει στην ύπαρξη του ιδανικού ορίου της γνώσης και ότι προσεγγίστηκε από τον ανθρώπινο νου. Μπορεί να ονομάσει αυτό το ιδανικό όριο αντικειμενική αλήθεια.»
Η Εξέλιξη της Φυσικής (1938) του Αϊνστάιν

Margo είπε...

Είναι γοητευτική και άκρως ενδιαφέρουσα η αναζήτηση της πραγματικότητας.
Η δική μου για παράδειγμα λέει ότι, οι άνθρωποι όπως δεν είμαστε ίδιοι στα χαρακτηριστικά έτσι δεν χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο και τον νου μας. Μόνο στη φάση του θανάτου γινόμαστε όλοι ακριβώς το ίδιο. Ίσως τότε δούμε την αντικειμενική αλήθεια.. πάντα μιλάμε όμως με υποθέσεις.

Εξαιρετικό το απόσπασμα από την εξέλιξη της φυσικής του Aϊνστάιν. Με προκαλεί να το αναζητήσω.

Καλή σου μέρα Κένταυρε

kariatida62 είπε...

Διαθέτω τον μέσο νου του ανθρώπου που δεν έχει λαβει ιδιαίτερη επιστημονική εκπαίδευση και ως εκ τούτου τα κλειδιά που ανοίγουν πόρτα στον ουρανό αποκαλύπτοντας τα μυστικά του σύμπαντος δεν ψάχνω να τα βρω...
Είναι το λιγότερο που μ'απασχολεί αυτή την στιγμή!
Απολαμβάνω όσο μπορώ το φωτεινό διάστημα που περνώ μέσα απο την σκοτεινή άβυσσο που λέει και ο Καζαντζάκης και λέγεται ζωή, χωρίς να ταλαιπωρούμαι με υπαρξιακά προβλήματα.
Τα δύσκολα τ'αφήνω να τα εξηγήσετε εσείς οι επιστήμονες!
Eυτυχής μέσα στην αμάθεια, θα μπορούσε κανείς να πει...
Αν τελικώς ποτέ συμφωνήσετε σε μια ολοκληρωμένη θεωρία, πείτε την και σε μένα να χαρώ που τα καταφέρατε...
Να δω μετά, τι θάχετε ν'ασχοληθείτε..!
Καλή σου μέρα Αστέρι μου!

ξωτικό είπε...

μμμμ «Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» δηλαδή ....ή όπως έλεγε μια αγαπημένη αποδημήσασα ψυχή
"θέλει απόλυτη γνώση η βεβαιότητα"
κρατώ το απόσπασμά σου λοιπόν :
"Ο Αριθμός 6 είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί όταν επικρατούν οι ιδεολογίες. Για όλα τα υπόλοιπα, η επιστημονική μέθοδος, ως μέθοδος, είναι αγνωστικισμός,δηλαδή δεν μπορούμε να αποκτήσουμε απόλυτη ή βέβαιη γνώση."
και πάω να συνεχίσω να παλεύω με την βεβαιότητα της κατάληψης του σχολείου μας,κουβαλώντας το βαρύ φορτίο της αβεβαιότητας του τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σ'αυτές τις περιπτώσεις......

MelidonisM είπε...

Ανοίγει πολλά θέματα ο Byron
...................

Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε σημερινό μοντέλο δεν θα υπονομευθεί εξίσου από τις μελλοντικές αλλαγές προτύπου.

αυτό ας ανησυχεί όσους
ζητούν απαντήσεις για όλα εδώ και τώρα και όχι την επιστήμη
....................

5. οι θρησκείες μωσαϊκό.
-> μωσαϊκές θρησκείες
(Εβρ. Χρ. Ισλμ.)

.......................



Κανείς δεν ξέρει
και έτσι είναι όλα το ίδιο άγνωστα για μένα
Νομίζω ότι θα αφήσουμε το μυστήριο να υπάρχει



..νομίζει!...η σολιψίστρια παράφρων αοιδός Ίριδα :-0

α Κενταύρου είπε...

@Margo
To θέμα μου αφορούσε τον υλικό κόσμο,υπάρχει και εσωτερικός ανεξερεύνητος κόσμος της ψυχής.Κάθε πρόσωπο με τη δική του αντίληψη.Στο χώρο αυτό πιστεύω υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία στη γνώση των μηχανισμών και της προέλευσης του ψυχισμού.

α Κενταύρου είπε...

@Η kariatida62
Στη παρέα μου δεν αναζητώ ανθρώπους με ιδιαίτερη επιστημονική εκπαίδευση,φίλους ψάχνω να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά από τις καθημερινές εφήμερες σκέψεις.Είναι χρήσιμο να ξέρουμε τα όρια της επιστήμης και να μην έχουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες της.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
"θέλει απόλυτη γνώση η βεβαιότητα"
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ξέρω ,στην Φυσική η αβεβαιότητα υπάρχει σαν αρχή στη κβαντομηχανική με ονοματεπώνυμο.
"Αρχή αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ."
O Χάιζενμπεργκ είχε βγεί βόλτα με το αυτοκίνητο.
Τον σταματά ο τροχονόμος και τον ρωτάει:
- Ξέρετε με τί ταχύτητα τρέχατε;
- Όχι, αλλά ξέρω που βρίσκομαι!
Δηλαδή λέει αν ξέρω με τι ταχύτητα τρέχω δεν ξέρω που βρίσκομαι και αν ξέρω που βρίσκομαι δεν ξέρω με τι ταχύτητα τρέχω.Αυτό ισχύει στο μικρόκοσμο.Στη σύγχρονες αντιλήψεις οι νόμοι του μακρόκοσμου διαφοροποιούνται στο μικρόκοσμο.

kariatida62 είπε...

Χμ.. καταλαβαίνω το κίνητρο της ανάρτησης...ποιοί όμως αποκτούν αυταπάτες για τις δυνατότητες του ανθρώπου μέσα απο την επιστήμη? Κατά κύριο λόγο, όσοι την υπηρετούν!
Γι'αυτό και παραπάνω μακάρισα την αμάθειά μου..και μέσω του προσώπου μου όλων των απλών ανθρώπων!
Τι λέει το ρητό?
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την αμάθεια! Ταιριάζει και στην δική μας κουβέντα!
Με λίγα λόγια ποιος κινδυνεύει περισσότερο να θεωρήσει τον εαυτό του μικρό Θεό? Εγώ ή o ερευνητής στο Cern?

α Κενταύρου είπε...

@Michalis Melidonis
Eυχαριστώ για το μωσαικό προφανώς εννοούσε το Μωσαικό Νόμο.
Η Φυσική δεν έχει δογματισμούς είναι ανοικτή σε κάθε άποψη ακόμη και τη θρησκευτική άποψη αρκεί να υπακούει σε κριτήρια της επιστημονικής μεθοδολογίας.Οι ποιητές και οι τραγουδοποιοί έχουν την ικανότητα να περιγράφουν με το δικό τους τρόπο το κόσμο.

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Σε αυτό το blog δεν θάθελα να ακούω
1)Ότι δεν έχω επιστημονικές γνώσεις,ο κάθε πολίτης που διαβάζει για τις προόδους της ιατρικής έχει επιστημονικές γνώσεις?
2)την έκφραση ..απλός άνθρωπος διότι αυτομάτως αρχίζουν οι διακρίσεις δηλαδή υπάρχει ο σύνθετος άνθρωπος?ο καρδιοχειρουργός είναι απλός άνθρωπος και το επάγγελμα του είναι να θεραπεύει πονεμένες καρδιές.Η Κάρυ είναι απλός άνθρωπος και είναι διευθύντρια προσωπικού,ο περιπτεράς της γειτονιάς είναι απλός άνθρωπος και πουλάει τσιγάρα για να τα καπνίζει η Κάρυ και να πηγαίνουν κάτω τα φαρμάκια.

MelidonisM είπε...

Με λίγα λόγια ποιος κινδυνεύει περισσότερο να θεωρήσει τον εαυτό του μικρό Θεό? Εγώ ή o ερευνητής στο Cern?

εδώ υπάρχει μια ενδεικτική λίστα με μεγαλομανείς.
Κανείς τους δεν είναι επιστήμονας
αλλά κυρίως δικτάτορες, ένας μεγιστάνας και ένας καλλιτέχνης

α Κενταύρου είπε...

H μεγαλομανία είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων της εξουσίας ,βέβαια είναι και ψυχική ασθένεια.
Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε δηλώσει ότι είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του Θεού και εμείς οι Έλληνες ως ορθόδοξοι έχουμε προνομιακό καθεστώς στη Βασιλεία των Ουρανών έναντι των άλλων λαών.Όλοι οι λαοί είναι αμαρτωλοί εκτός από μας που είμαστε Ορθόδοξοι.Αν μπεις σε μια τάξη Ελληνικού σχολείου και κάνεις τέτοιες ανίερες ειρωνικές για την επικρατούσα θρησκεία σκέψεις θα σε πετροβολάει θρησκεία γονείς και κράτος μαζί.

~reflection~ είπε...

Αναπόφευκτα έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες που πραγματευονται το ιδιο ακριβώς θέμα από άλλη σκοπιά..

Υπάρχει και η ονειρική πραγματικότητα που έθιξες στη μικρή μας συζήτηση...

Εμένα με ξέρεις...

Ρήση μου:

ΟΛΑ είναι αντανακλάσεις του ΝΟΥ στο επίπεδο της πραγματικότητας....

Επιχειρηματολογώ:

Όταν ήμουν άρρωστη βρέθηκα μέσα στο μηχανημα της Μαγνητικής...

Ξαπλωμένη ανάσκετα με το θάλαμο σχεδόν να με πνίγει, λόγω της αγωνίας των αποτελεσμάτων, λόγω του ότι όντως είναι στενόχωρος...

Στιγμιαία έκλεισα τα μάτια..

Σκέφτηκα σε ΠΟΣΕΣ διαφορετικές περιπτώσεις θα μπορούσα να κάθομαι ακίνητη ανάσκελα ξαπλωμένη κοιτώντας ευθεία Ουρανό....

1. κάνοντας ηλιοθεραπεία στη θάλασσα
2. καθώς κοιμάμαι στο κρεβάτι μου, ήρεμη και ασφαλής μέσα στον οικείο χώρο μου
3. φυσικά στο μηχάνημε της Μαγνητικής που ήδη βρισκόμουν

Απέκλεισα επιλεκτικά τις δύο τελευταίες περιπτώσεις....
Μου άρεσε το πρώτο σενάριο το οποίο και επέλεξα...

θαλασσα..

πες ότι κάνουμε ηλιοθεραπεία....

μμμμμμμμμμμμμμμ


μαγικό!!!!

ΤΟΤΕ παρατήρησα πως ο θάλαμος ήταν λευκός με μαύρα στίγματα στο μέγεθος ριζιού, που έμοιαζαν με...ψαράκια... {Γλυκιά και πολύτιμη Πλανεύτρα φαντασία μου...}

άρχισα να κάνω σενάρια...
σαν να ήμουν ξαπλωμένη ΚΑΤΩ από το βυθό μιας θαλασσας, ή μέσα στη γυάλα ενός μεγάλου ενυδρείου.....

και παρατηρούσα μόνο κουνώντας τα μάτια τις κινήσεις των...ψαριών!!!!

Εφυγα από το εγκλωβισμένο σώμα μου..
αιωρήθηκα ΑΛΛΟΥ.....

πλάνη?.....

ήμουν ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ.....
τι πιο ΜΕΓΑΛο αποτέλεσμα μεταφρασμενης απεικόνισης του Κόσμου?.....

Βέβαια εχω υποψη μου τη διαμάχη Ιδεαλιστών με τον Μαρξ, ο οποίος αναγκάστηκε στο θυμό του να τους πει:


ΟΛΑ είναι στο μυαλό ε????

εεεεεε.. τότε κάτσε στη μέση του δρόμου, και με αν σε πατήσει αυτοκίνητο έλα και πες μου για τη Δυναμη του Μυαλού και τις απεικονίσεις του!!!

Ελαστική κι ανελαστική Κρούση...

πάω πάσο!!!

Παντως ΠΟΛΛΕΣ φορές ο ΝΟΥΣ κατορθώνει να πλάσει Ιδανικές Εκδοχές της Ρεαλιστικής Ζωής, εφόσον έχει μυηθεί στη Θετική Σκέψη και προσέγγιση των πραγμάτων....



Φιλάκι γλυκό...... της Καρδιάς αποκύημα!!!!

α Κενταύρου είπε...

Είπες τη σωστή λέξη ο νους ΠΛΑΘΕΙ σαν σε όνειρο μερικές φορές τη πραγματικότητα.Η αυταπάτη του έρωτα είναι μια ονειρική κατάσταση. Αυτό στο ψυχολογικό επίπεδο.
Στην επιστήμη είναι διαφορετικά,
στόχος δεν είναι η ατομική πραγματικότητα αλλά η αντικειμενική πραγματικότητα.
Αυτό που κάνει μια θεωρία επιστημονική είναι η διαψευσιμότητα ή η ελέγξιμότητά της.Γνώση που βασίζεται μόνο στο νου δεν έχει εγκυρότητα αν δεν έχει αναφορά στο πραγματικό κόσμο.
πχ η ύπαρξη του Θεού δεν μπορεί να ελεγχθεί, να διαψευθεί ή να επαληθευθεί.Η προσέγγιση με το νου δηλαδή μόνο με τη πίστη δεν είναι αποδεκτή.

~reflection~ είπε...

Πως η επιστήμη εξηγεί τον τρόπο που ένας Μοναχός Βουδιστής καταργεί τον πόνο με την επιβολή του Νου στο κορμί ?...

τι εχει να πει η Επιστήμη σε ακραίες περιπτώσεις εξάσκησης του Νου?...

Εχεις ακουστά για την ολισθική Ιατρική πιστεύω...

Αντιμετωπίζει τον Ανθρωπο σαν Συνολο: Ψυχη και Σωμα
υποστηρίζοντας πως οι ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ασθένειες είναι συγκερασμός κακής λειτουργίας και κακής ροής της ενέργειας στο Νου και στο Σωμα...

ΠΩΣ γίνεται η "υιοθετηση αρνητικής οπτικής της ζωής" να επιφέρει απτά αποτελέσματα νόσων στο υλικό μας κορμί?..

Πως το εξηγεί η επιστήμη της ιατρικής?...

α Κενταύρου είπε...

Δεν μπορώ να έχω τεκμηριωμένη άποψη για αυτά τα θέματα.Είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί στην οικογένεια μου υπάρχει Γιατρός και έχω κάνει συζητήσεις.Η Ελληνική Πανεπιστημιακή Ιατρική απορρίπτει όλες της εναλλακτικές μορφές Ιατρικής κανένα πανεπιστημιακό βιβλίο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δεν αναφέρεται σε τέτοια θέματα.Δεν υπάρχει ούτε μάθημα Ομοιοπαθητικής.
Στη ψυχιατρική γίνεται αποδεκτό ότι η ψυχολογία επιδρά στο σώμα αλλά με βιοχημικούς μηχανισμούς.
Προσωπικά σαν αίσθηση όχι σαν τεκμηριωμένη άποψη δεν πιστεύω σε τέτοιες θέσεις.

kariatida62 είπε...

Τώρα μια και ήρθε η κουβέντα για τις εναλλακτικές μορφές Ιατρικής, πρέπει να προσθέσουμε ότι όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος.
Γνωρίζω δύο παιδιάτρους που παράλληλα με την κλασσική ιατρική,ακολουθούν και προτείνουν στους γονείς των μικρών ασθενών τους θεραπείες ομοιοπαθητικής.
Σας φέρνω και τα θετικά αποτελέσματα που είχε η θεραπεία που ακολούθησε η μπλογκοφίλη Ζουζού! Μόλις πριν λίγες μέρες μας μίλησε για την δική της εμπειρία...εδώ

α Κενταύρου είπε...

Γνωρίζω ότι σε κανένα Πανεπιστήμιο δεν χορηγείται ειδικότητα ομοιοπαθητικής ,βελονισμού,ρεφλεξολογίας.Γνωρίζω ότι παραιατρικές οργανώσεις χορηγούν πιστοποιητικά τέτοιων σπουδών.Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν ακόμη και σε μάγους και σε καφετζούδες αλλά και στο νερό του Καματερού ακόμη και στην Αθανασία του Αιγάλεω σε εξορκιστές και ισχυρίζονται ότι θεραπεύονται.
Ξέρω όμως ότι ο νεαρός Γιατρός που έχω σε μια φωτο στη Τανζανία με ένα απλό σωληνάκι που βασίζεται στις αρχές της Φυσικής και μια βελόνα στη κοιλιά αφαίρεσε το Ασκίτη υγρό από το συκώτη του Τανζανού πολίτη ,όπου το πλείστον η ιατρική στη χώρα αυτή είναι εναλλακτική με μάγους!!!

α Κενταύρου είπε...

Δεν δέχομαι την άποψη της ΖΟΥΖΟΥ

Αναζητήστε άξιους θεραπευτές της εναλακτικής ιατρικής και όχι αγύρτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα χρήματά σας και όχι η υγεία σας γιατί υπάρχουν πολλοί από δαύτους και σ'αυτόν τον κλάδο και δρούν ανεξέλεγκτα.Αλλά πάνω απ'ολα να πιστεύεται σ'αυτές και περισσότερο στον εαυτό σας!

ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ 70 ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ.

6 Οκτωβρίου 2011 9:18 π.μ.

kariatida62 είπε...

Παντού φαντάζομαι υπάρχουν οι αλμπάνηδες!
Πολύ περισσότερο στον χώρο παρόμοιων μεθόδων ιατρικής που δεν έχουν επισημοποιηθεί απο την επιστημονική κοινότητα.
Εδώ υπάρχουν αλμπάνηδες γιατροί με πτυχία μαιμού στην κλασσική ιατρική, διορισμένοι στο ΕΣΥ και συ μιλάς για περιπτώσεις εναλλακτικών μεθόδων?

Γιατί θα πρέπει να δαιμονοποιήσουμε την εναλλακτική ιατρική όταν έχουν σημειωθεί σε πολλές περιπτώσεις θετικά αποτελέσματα(πχ. Ζουζού)?
Γιατί η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας στέκεται εχθρική απέναντι σε τέτοιου είδους μεθόδους?
Μήπως αυτή η αρνητική στάση της ιατρικής κοινότητας απέναντι σε θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική,ρεφλεξιολογία, βελονισμός,(ανακόλουθη με τις αρχές της επιστήμης που εξετάζει και ερευνά σε κάθε επίπεδο), θα πρέπει να μας υποψιάσει?

zoyzoy είπε...

Λοιπόν για την δική μου περίπτωση που δεν έγραψα στο μπλόγκ μου για να μη φανεί ότι κάνω διαφήμιση σαφώς και έκανε φιλανθρωπία η συγκεκριμένη όχι μόνο σ'εμένα αλλά σε όλους τους ασθενείς της.
Πήρε και θα παίρνει για 1χρόνο μόνο 20ευρώ τη συνεδρία γιατί είπαμε είναι Ανθρωπος και "χρωστά" όπως λέει στην κοινωνία να δώσει!

Όπως βλέπεις λοιπόν δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι!

Καληνύχτα με θαλασσινά:))

α Κενταύρου είπε...

@zoyzoy
Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τα λεγόμενα σου,εσύ γνωρίζεις τον άνθρωπο.
Τα πήρα θαλασσινά τα ανταποδίδω βουνίσια μια και κατοικώ στους πρόποδες της Πεντέλης.

Magia da Inês είπε...

✿•˚。
。°° 。✿✿
Olá, amigo!
Passei para uma visitinha.
Eu acredito que a simplicidade é o grande enigma...
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
✿•˚。
° 。✿ °° 。
●✿
..(░)(░)
(░)(♥)(░)
..(░)(░)

α Κενταύρου είπε...

@ Magia da Inês
Olá Magia
Você está certo, os conceitos mais simples têm um problema.
Deus cria o mundo;
muitas saudações

Ανώνυμος είπε...

Σα να μου αρεσε ο σολιψισμος...

:)))

α Κενταύρου είπε...

@Coula
Δεν νομίζω εσύ δεν είσαι εγωκεντρικό άτομο.