Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ


Κατ’ αρχήν ένας ορισμός: ιδεολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένα άτομο τον κόσμο που ζει. Η κυρίαρχη ιδεολογία, δηλαδή η ιδεολογία που πλειοψηφεί, είναι μια κατασκευή, δεν φυτρώνει στα μυαλά των ανθρώπων από μόνη της. Μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, των ΜΜΕ, μορφών μαζικής κουλτούρας όπως ο κινηματογράφος κ.λπ., η πλειοψηφία των ατόμων αποκτούν μια ορισμένη πεποίθηση για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Η πεποίθηση αυτή αντιστοιχεί στα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων. Δηλαδή η κυρίαρχη ιδεολογία έρχεται να επιβεβαιώσει στα μυαλά των ανθρώπων ως «αυτονόητες αλήθειες» τις προϋποθέσεις της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της άρχουσας τάξης.
Όπως γράφουν οι Μαρξ και Ένγκελς:
«Οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες. Με άλλα λόγια, η τάξη που είναι κυρίαρχη υλική δύναμη της κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα η κυρίαρχη πνευματική της δύναμη. Η τάξη που έχει στη διάθεσή της τα μέσα της υλικής παραγωγής, διαθέτει ταυτόχρονα τα μέσα της πνευματικής παραγωγής, έτσι ώστε, μιλώντας γενικά, οι ιδέες αυτών που δεν έχουν τα μέσα της πνευματικής παραγωγής υποτάσσονται σ’ αυτά. Οι κυρίαρχες ιδέες δεν είναι τίποτε άλλο από την ιδεατή έκφραση των κυρίαρχων υλικών σχέσεων, είναι οι κυρίαρχες υλικές σχέσεις που συλλαμβάνονται σαν ιδέες, άρα είναι η έκφραση των σχέσεων που κάνουν μια τάξη κυρίαρχη, επομένως οι ιδέες της κυριαρχίας της».

H γυναικεία πολιτοφυλακή στη σημερινή Κίνα προστάτης της κυρίαρχης Ιδεολογίας και του λαού της Κίνας.
Πληθυσμός Ηνωμένων Πολιτειών 298. 444.215
Γυναικείος Κινεζικός Στρατός    324.701.244

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Φωνή εκφωνητή.

""""""Πόσο πιστές στο καθήκον  είναι οι θυγατέρες του Κινεζικού λαού απαρνιούνται τη μόδα για χάρη της στολής .
Αυτή η στολή που δημιουργήθηκε για τη γυναικεία πολιτοφυλακή είναι το λαμπρό φως της Παρέλασης.
Ανάμεσα στις παρελαύνουσες είναι δημόσιοι υπάλληλοι,επιχειρηματίες,φοιτητές ,νέες από κάθε κομμάτι της κοινωνίας.
Η  έντονη ενέργεια τους,είναι η βιτρίνα  του λαμπρού μεγαλείου της πολιτοφυλακής.
Με τα φλογερά τους νιάτα ,δείχνουν  την αγάπη τους και τη πίστη τους  στη πατρίδα.""""""""

15 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Τώρα κατάλαβες γιατί νοιώθω τυχερή που γεννήθηκα Ελληνίδα?

Κινέζα εγώ δεν γίνομαι που να κωλοχτυπιούνται όλοι τους..!

CsLaKoNaS είπε...

"Οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες."

Δηλαδή οι επιστημονικές ιδέες κυριαρχούν επειδή προέρχονται από την κυρίαρχη τάξη;

α Κενταύρου είπε...

Δεν αναφέρεται στην επιστήμη.
Οι επιστημονικές θεωρίες έχουν κάποια χαρακτηριστικά ,την αντικειμενικότητα,την ανεξαρτησία από τον παρατηρητή τον έλεγχο της εμπειρίας.Την κριτική συνεχή αναθεώρηση όταν υπάρχουν αντιφάσεις.
Στο Κινεζικό μοντέλο κυρίαρχη ιδεολογία ο κρατισμός,αλλά μικτό σύστημα στον έλεγχο των μέσων παραγωγής και εφαρμογή του καπιταλισμού στην οικονομία.
Η Κυρίαρχη ιδεολογία κατευθύνει την επιστημονική έρευνα σε τομείς για να αυξήσει τη κυριαρχία της τάξης που κυβερνά .Είναι κυρίαρχη ιδέα της άρχουσας τάξης της Κίνας η παρουσία της Κίνας σαν υπερδύναμη,με πυρηνικά,διαστημική τεχνολογία.
Δεν είναι όμως κυρίαρχη ιδέα της άρχουσας τάξης της σημερινής Γερμανίας να επικρατήσει στρατιωτικά ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αυτή είναι η Μαρξιστική ανάλυση.

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Παρ ολίγο να σε ξεχάσω.
Δεν σου αρέσει το μοντελάκι?
Μη το κοροιδεύεις ,για θυμίσου μπλε ποδίτσα ,στολή στη παρέλαση να ταιριάζει με τα εθνικά χρώματα.Το μπλε της θάλασσας.

kariatida62 είπε...

Κατ'αρχάς η μιλιτιταριστική εμφάνιση των Κινέζων γυναικών,μ'αυτό το βήμα της χήνας που θυμίζει όχι ανθρώπους αλλά ρομπότ, δεν έχει καμμία σχέση με κείνη την μπλε ποδίτσα των μαθητριών στο χρώμα του μπλε της θάλασσας μας! Ατυχέστατος ο παραλληλισμός!

Θα πρέπει ακόμα να σου υπενθυμίσω ότι η δική μου γενιά έσκισε τις ποδιές για τις Ελληνίδες μαθήτριες στα σχολεία
Οι μαθήτριες του σχολ.έτους 1979-1980!
Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται, να σου πω, πως τότε είχα πρωτοστατήσει σε κάθε μορφή αντίδρασης των μαθητριών, σχετικά με το θέμα....

Υ.Γ. Τελευταίως δίχνεις να με ξεχνάς συχνά...να με προβληματίσει το γεγονός ή είναι συμπτωματικό? :))

kariatida62 είπε...

Nαι η κυρίαρχη σταση της σημερινής Γερμανίας είναι τώρα να κυριαρχήσει επι της Ευρώπης μέσω της οικονομίας.
Αφού την πάτησε δύο φορές στρατιωτικά μέχρι τώρα, προχωρά μ'άλλον τρόπο τώρα!

kariatida62 είπε...

"Δείχνεις" Το ε τόφαγε η Μαγδάλω...

α Κενταύρου είπε...

Tι θέλεις να πεις ότι με τη δράση σας καταργήσατε τις ποδιές.Εγώ που ήμουνα Κάρυ?Οι ποδιές το 1986 καταργήθηκαν δεν θυμάμαι καμιά αντίδραση ,έγινε με υπουργική απόφαση.
Θυμάμαι με υπουργική απόφαση έγιναν τα σχολεία μικτά.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα σχολεία άρχισαν όταν τα κόμματα επέκτειναν τη πολιτική τους δράση στα σχολεία.Ηταν τόσο δυναμική η εισβολή των κομμάτων στους σχολικούς χώρους που κετέληξε μέχρι το θάνατο του καθηγητή Τεμπονέρα.
Επειδή το σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι χώρος όπου εφαρμόζεται η παιδαγωγική προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να απομακρύνουμε τα κόμματα από τα σχολεία χωρίς φυσικά να το καταφέρουμε.Τα αποτελέσματα αυτής της εισβολής που ονομάστηκε μαθητικός αγώνας είναι γνωστά.

kariatida62 είπε...

Δεν ξέρω πού ήσουν εσύ Κένταυρε, πάντως τα λύκεια Θηλέων της Κυψέλης τις είχαν πετάξει τις ποδιές απο το 1979!
Φορούσαμε φούστες μπλε και μαύρες τζιν! Ήταν για την εποχή μια μορφή αντίδρασης αυτή και μερικές φάγαμε τις τελευταίες αποβολές!
Την επομένη σχολική χρονιά το 1981-1982 με το που ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ η ποδιά καταργήθηκε επισήμως! Το θυμάμαι γιατί είχα σκάσει που δεν απόλαυσα την στιγμή εκείνη!
Θυμάμαι πολύ καλά τις χρονολογίες!
Και κάνεις λάθος! Οι πρώτες- πρώτες μαθητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες καμμία σχέση δεν είχαν με τα κόμματα, γεννήθηκαν στα δικά μου χρόνια, όταν σημειώθηκαν οι πρώτες στα ελληνικά σχολικά δεδομένα, αποχές!!!
Πηγαίναμε στο σχολείο και δεν μπαίναμε στην τάξη!
Σε μία απο αυτές που οργανώθηκαν ως διαμαρτυρία στην απόφαση της Λυκειάρχαινας να αποβάλλει την άριστη μαθήτρια τότε του σχολείου μας(γιατί έφυγε απο το σχολείο μ'όλο το προεδρείο για να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο)γνώρισα ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ(ξέρεις για ποιον μιλώ) ο οποίος είχε έρθει για να μας συμπαρασταθεί και να μεσολαβήσει στην Λυκειάρχαινα να μην εμμείνει στην απόφαση της Αποβολής της μαθήτριας!

Ασε Κένταυρε το άρωμα των πέτρινων χρόνων ήταν έντονο τότε στα πρότυπα σχολεία της πρωτεύουσας.
Και γω έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις απο κείνα τα χρόνια...

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Πολύ ωραία συνεχίζεις τη θεματολογία σου, Κένταυρε!
Σε επίρρωση των λόγων σου, θυμίζω ότι στη Γαλλική επανάσταση μπορεί να ήταν το πλήθος του λαού που έφερε την ανατροπή, αλλά κινητήριος μοχλός και κυρίαρχη ιδεολογία ήταν ο διαφωτισμός και η αστική δημοκρατία, που εξέφραζε την ανερχόμενη και διεκδικούσα την κυριαρχία αστική τάξη.
Και ναι, η κυρίαρχη ιδεολογία επηρεάζει και το χώρο της επιστήμης. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είχε επινοήσει την πρώτη ατμομηχανή και τα πρώτα αυτόματα. Οι εφευρέσεις του όμως αυτές σκεπάστηκαν από το σκοτάδι της λήθης, γιατί η κυρίαρχη τάξη δεν τις χρειαζόταν στο πλαίσιο του δουλοκτητικού συστήματος που ίσχυε τότε!

Ανώνυμος είπε...

Εμενα με χάλασε η ταξη που ειχαν!
Αυτο το τέλειο, το αλάνθαστο!!!

Πολύ δηθεν

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Tις αποχές τις θυμάμαι σαν μέσο διαμαρτυρίας.Το θέμα αντιμετωπιζόταν στο σχολικό χώρο μεταξύ των παιδαγωγών και των μαθητών.
Στις περιοχές που ήμουν αυτή τη περίοδο δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις που περιγράφεις.

kariatida62 είπε...

Μα φυσικά, αντιμετωπίζονταν και περιορίζονταν στον σχολικό χώρο, το πολύ πολύ επεκτείνονταν και στα γειτονικά σχολεία.
Οι αποχές ήσαν οι πρώτες μορφές των μαθητικών αντιδράσεων και βέβαια έλαβαν αρχικά μέρος στα σχολεία της πρωτεύουσας και μόνο!
Θέλω όμως να τονίσω πως εκείνες οι διαμαρτυρίες αντιμετώπισαν την λυσσαλέα δίωξη του μαγαλύτερου αριθμού των εκπαιδευτικών το οποίο αποτελούσε μέρος συντηρητικής έως και φασίζουσας μερίδας του κλαδου, που είχε διατηρήσει απο την Χούντα τα ευεργετικά προνόμιά της υπηρετώντας σε κεντρικά πρότυπα σχολεία της Αθήνας και όχι στην περιφέρεια.(Και κανείς δεν μάθαινε τι γινόταν παραέξω-δεν ήταν όπως σημερα άμεση η μετάδοση των γεγονότων)
Είναι δυνατόν λοιπόν ένας λαός που αντιδρά απο τα γεννοφάσκια του ακόμα,σε απολυταρχικές μορφές εξουσίας να γίνουν ξαφνικά πειθήνια στρατιωτάκια?
Μπορώ εγώ Κένταυρε να αρχίσω να σκέφτομαι και να συμπεριφέρομαι όπως η Κινέζα???????!!!!!! ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Αλλες κουλτούρες, άλλες νοοτροπίες!
Εμένα μ'αρέσει η δική μας και νοιωθω πολύ τυχερή όπως σου ξαναπα που γεννήθηκα Ελληνίδα!

α Κενταύρου είπε...

@Υπατία η Αλεξανδρινή
Λένε ότι πέθαναν οι ιδεολογίες και όμως όλες οι διάφορες πολιτικές ομάδες,τα κόμματα εντός Βουλής ,εκτός Βουλής,ακόμη και αυτο που καλούμε τρομοκρατικές οργανώσεις συγκεντρώνουν οπαδούς με βάση κάποια ιδεολογία,που προσπαθούν με διάφορα μέσα να την κάνουν κυρίαρχη.

α Κενταύρου είπε...

@Coula
Μόνο από τις συνεχείς αλλαγές του εικονιδίου στο προφίλ σου μπορεί να καταλάβει κανείς ότι δεν σου ταιριάζει τέτοια τάξη και σταθερότητα ,άκαμπτη και συμπαγής σαν τη Κινεζική πολιτοφυλακή.