Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΧΑΙΡΕ ΠΕΝΘΩΝ


Το Μαίναλο στο βάθος του οροπέδιου της Αρκαδίας
Η Κυρία με τη γούνα στη Τρίπολη μπροστά από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

Τυπικό λιτό  σπίτι του 1920 σε χωριό της Αρκαδίας.
Ο ξύλινος εξώστης έχει καταστραφεί




H άλλη όψη του σπιτιού.

Το οροπέδιο της Μαντινείας από το αλώνι


O παράξενος Ναός της Αγίας Φωτεινής
Κατασκευάστηκε το 1973 ,ανήκει στο Μαντινειακό Σύνδεσμο και βρίσκεται κοντά στο Θέατρο της Αρχαίας Μαντινείας
Η εκκλησία ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα.Αρκετά από τα δομικά στοιχεία του Ναού είναι από παλιά κτίρια που κατεδαφίστηκαν.
Ο Ναός είναι έργο του Αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου.
Αν δεν έχουν γραφεί, και γραφεί, για την Αγία Φωτεινή, ένα σωρό κείμενα, άλλα υπέρ κι άλλα κατά, “Αριστούργημα” ο ένας, “έκτρωμα” ο άλλος, “θαύμα του αιώνα” , “τι κιτς, θεέ μου” , “αρχαιοπρεπές” , “ένα ακαθόριστο σύμπλεγμα” , “το Βυζάντιο στο μεγαλείο του” . Στο παρελθόν μάλιστα  προκάλεσε και την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.



Η είσοδος του Ναού

Φρέαρ Ιακώβ
Ηρώον

Χαίρε Πενθών



16 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Μεγάλη η χάρη της Αγίας Φωτεινής μα όντως έχει περίεργη αρχιτεκτονική. Φαίνεται ωραία όμως στο Αρκαδικό τοπίο.
Η Μαντινεία βγάζει καλό ξηρό κρασί και το επιλέγω συχνά πυκνά.
Το ερειπωμένο σπίτι όμως που κουβαλάει ιστορία ετών με συκγινεί περισσότερο από όλες τις εικόνες σου, ακόμα και από την όμορφη πρώτη.
Σ΄ευχαριστώ που μας γνωρίζεις τον τόπο σου.

kariatida62 είπε...

Το Μαίναλό σας επιβλητικό!!
Η κυρία με την γούνα,πρωτοπορεί και διδάσκει...στυλ!
Το παλιό σπίτι,σηματοδοτεί δόξες και ιστορία...!
Η Αγία Φωτεινή...είναι σίγουρα σε σύγχυση! Απο παγόδα ξεκινά,σε αρχαιοελληνικό ναό παραπέμπει, στρίβει βυζαντινά και σε σπήλαιο καταλήγει!
Το μάτι πάντως του διαβάτη σίγουρα το τραβά!
Το μοσχοφίλερο μόνο δεν μου δείχνεις και έμεινα με την χαρά!

kariatida62 είπε...

Ξέχασα...να προσθέσω πως με χαρά διαπιστώνω ότι ο φωτογράφος αποκτά ιδιαίτερη ματιά... ;)

α Κενταύρου είπε...

@Thalassenia
Στις πλαγιές του βουνού που φαίνεται από το αλώνι υπάρχει ο αμπελώνας του χωριού που έχει προκύψει από αναδασμό και παράγεται αυτό το κρασί Μοσχοφίλερο Μαντινείας με κυρίαρχη φίρμα της οικογένειας Σπυρόπουλου αδελφού του βουλευτή Αρκαδίας Σπυρόπουλου.Η ανάδειξη του Μοσχοφίλερου σαν κρασί με ταυτότητα είναι επίτευγμα αυτής της οικογένειας.

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Το σπίτι αυτό είναι απέναντι από το σπίτι μας ,τη φωτο την έβγαλα από το πάνω παράθυρο του σπιτιού και ο κήπος που φαίνεται είναι δικός μας.Στην φωτογραφία άλλη πλευρά του μισογρεμισμένου σπιτιού φαίνεται στο βάθος το σπιτικό μας.
Ο Αρχιτέκτονας της Αγίας Φωτεινής , έφυγε από τη πόλη με το παρατσούκλι "ο Τρελός Αρχιτέκτονας".Η καταγωγή των γονιών του ήταν από το Αρκαδικό Αρσίχωλο τελείωσε γυμνάσιο στη Χαλκίδα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Βιένη.Όταν έμεινε στη πόλη έμεινε στο παραδίπλα σπίτι από το πατρικό μου .Το σπίτι αυτό είχε αγάλματα με πιο χαρακτηριστικό το άγαλμα του Απόλλωνα με την Άρπα.Ήταν ένα πανέμορφο σπίτι με ντάλιες ,λουλούδια διάφορα,συντριβάνι.Ευτυχώς αυτός που το αγόρασε και το επισκευάζει τώρα σεβάστηκε την αρχιτεκτονική την διατήρησε έκανε προσθήκη στο πίσω μέρος ,ανυπομονώ να δω αν θα βάλλει πάλι τα αγάλματα.Γνώρισα την ιδιοκτήτρια και θα την πείσω να τα βάλλει.

kariatida62 είπε...

Είμαι σίγουρη ότι θα την πείσεις..!
Η Πειθώ σου κυρίως στις ...ιδιοκτήτριες χαχαχαχχαχαχαχα περνά!

Μη μ'αγριοκοιτάζεις δάσκαλε, το Μαμούνι μου τάπε να στα πω! χαχαχχαχχαχχαχχααχχχα!

roadartist είπε...

Η Κυρία με τη γούνα είναι όλα τα λεφτά :)

Κυριολεκτικώς και μεταφορικώς!

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Tη γνώρισα, είναι μια δίμετρη νεαρή γυναίκα 35 ετών πως να τη πείσω?Το μαμούνι είναι διαολάκι.

α Κενταύρου είπε...

@roadartist
Είχε κατέβει για να ψωνίσει ,την είδα το Σάββατο που μας πέρασε .Μου έκανε εντύπωση η γούνα με τις σκούρες ρίγες και το γκρίζο χρώμα και ξαφνικά τη βλέπω να ανεβαίνει στο ποδήλατο.Τότε το Θέατρο που πήγα να φωτογραφίσω ήρθε σε δεύτερη μοίρα,αυτή ήταν η εικόνα χαρακτήριζε μια ήρεμη,ανθρώπινη επαρχιακή πόλη.

ξωτικό είπε...

Φωτογραφικώς όλο και ανεβαίνουμε ε !!!!
(Εγώ απλώς θα έβαζα την μικρή φωτό της κυρίας μεγάλη)
Το σπιτάκι πολύ με συγκίνησε και γιατί μοιάζει με το δικό μας...
μετά το σχόλιο που διάβασα βέβαια κοίταξα με πολύ γλύκα τον κήπο και το παραθύρι σου (σ'ευχαριστούμε)

Ο ...τρικολόρε ναός έχει την αξία του και ως ενδεικτικό νοοτροπίας ,αν και η δεύτερη φωτό σου μια χαρά κούκλο τον δείχνει !!

Μ'έκανες να ονειρευτώ ταξιδάκι.
Χαίρε ...ζωγραφίζων !!!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Ήμουν στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΒ,εμείς τη λέμε σκέτη IB,τώρα ηλιθιοδώς την έχουν ονομάσει Eθνικής Αντιστάσεως.(Η ηλιθιότης είναι στο ότι θέλουν με αυτό το τρόπο να σβήσουν την ιστορία.Υπήρχε κάποτε βασιλεία στην Ελλάδα αυτό δεν αλλάζει ούτε μειώνει την αξία της Εθνικής Αντίστασης αν παραμείνει ο δρόμος όπως τον ξέρουν όλοι οι Τριπολιτσιώτες ως IB.Η 3a μπήκε σε ένα μαγαζί αλλά ήταν σε σκιά και κρύωνα στο πεζοδρόμιο,έφυγα και πήγα κοντά στο Θέατρο που είχε Ήλιο.Την είδα να περπατάει γοργά να μπαίνει σε ένα μαγαζί και να βγαίνει όταν πήρε το ποδήλατο της άλλαξε η αξία της εικόνας της.
(Εγώ απλώς θα έβαζα την μικρή φωτό της κυρίας μεγάλη)H αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισε αν έπρεπε να δείξω το πρόσωπο της.Σκέφτηκα όμως αυτό που λέω παραπάνω ότι η Κυρία αυτή αντιπροσωπεύει αυτό που σε γενικές γραμμές είναι η πόλη μια ήσυχη πόλη όλα κυλάνε αργά, ήρεμα, ανθρώπινα.Αν παρατήρησες επειδή κάνει κρύο κρατάει το τιμόνι με το ένα χέρι με το άλλο κρατάει τη γούνα ώστε να προστατέψει το στήθος της.Το ποδήλατο έχει καλαθάκι όπου έχει βάλλει τη τσάντα της,και το ποδήλατο κατάλληλο για γυναίκες,όλα είναι μελετημένα.

mutzenbacher είπε...

Ωραία τα περνάς! Χαίρομαι! Θα πας ποτέ εκεί μόνιμα? Εμένα το μότο μου είναι επιστροφή στις μικρές πόλεις και κοινωνίες. Ζω για τη στιγμή που δε θα μας κάνει εντύπωση πια ένας άνθρωπος πάνω σε ποδήλατο αλλά ένας άνθρωπος μέσα σε ένα τζιπ 5οοο κυβικών. Φιλιά.

α Κενταύρου είπε...

@Η mutzenbacher
Κατά κάποιο τρόπο ναι!!!!!
Αν δεν πάω άμεσα στο μέλλον θα πάω!!!
Έχουμε τον οικογενειακό μας τάφο στο χωριό.
Πηγαίνω και στη Τρίπολη και στο χωριό.Πηγαίνω και στο χωριό κοντά στη Λίμνη του Λάδωνα. Αλλά και η Αθήνα έχει τις χάρες της.

Ανώνυμος είπε...

Θα φορέσω κάτι πρόχειρο και άκρως αθλητικό και θα πάω για ποδήλατο...τη γουνα μου φυσικά

(αυτην που δεν εχω)

:)))

Καλημερα

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
α Κενταύρου είπε...

@Coula
Μακριά από γούνες ,όπου νάναι θα είναι τεκμήριο διαβίωσης.