Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ “PEAK OIL"



Η  ανάπτυξη του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού  βασίστηκε στη χρήση πετρελαίου και γενικότερα στα ορυκτά καύσιμα όπως φυσικό αέριο και γαιάνθρακα .
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί τους μελλοντολόγους και θα απασχολήσει τους πολιτικούς  στο μέλλον είναι η μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου ,ο πιθανός χρόνος εξάντλησης τους και η μορφή που θα έχει ο πολιτισμός με το τέλος της εποχής του πετρελαίου.
Η θεωρία peak oil είναι  η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσή της. 
   Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσή της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ .Η καμπύλη κορύφωσης Χάμπερτ είναι ένα κωδωνοειδές μοντέλο παραγωγής μιας συγκεκριμένης χώρας, περιοχής ή του πλανήτη στη βάση της υπόθεσης ενός συνόλου ανακτήσιμων ποσοτήτων αργού πετρελαίου. 
 Ομως ο Χάμπερτ σχεδόν δεν πρόφτασε να παραδώσει την εργασία του. 
 Δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τα αφεντικά του στη Shell, οι οποίοι του ζήτησαν να «μετριάσει τη σημασία της». 
 Η απάντησή του ήταν ότι δεν υπήρχε τίποτα να μετριάσει.
Η καμπύλη του M. K. Hubbert και η θεωρία Peak Oil
Από τη παραπάνω καμπύλη είναι φανερό ότι πλησιάζουμε το μέγιστο της παραγωγής πετρελαίου και ότι το 2050 η παραγωγή θα έχει πέσει στο 50%.Ο θεωρητικός μηδενισμός της παραγωγής είναι το 2200 .Πλησιάζοντας το 2050 το πετρέλαιο δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας και θα πρέπει να έχει αντικατασταθεί με άλλη μορφή ενέργειας.
Η πετρελαιοβιομηχανία και οι πολιτικοί υποστηρικτές της,προκειμένου να υπηρετήσουν την κοντόφθαλμη, βραχυπρόθεσμη επιδίωξη κέρδους, κάνουν ό,τι μπορούν για να «υποβαθμίσουν» το μήνυμα ότι το πετρέλαιο είναι μια περιορισμένη πηγή ενέργειας και θα εξαντλειθεί κάποια μέρα.
  Το 2004, η Shell τελικά πιάστηκε να ψεύδεται αναφορικά με την ποσότητα των αποθεμάτων πετρελαίου της. Η εταιρεία «φούσκωσε» τη δηλωμένη ποσότητα των αποθεμάτων πετρελαίου της ώστε να διατηρήσει τις τιμές των μετοχών της υψηλές, διότι ποιος θέλει να επενδύσει σε μια εταιρεία -ή βιομηχανία- που ακολουθεί την πορεία των δεινοσαύρων; Σήμερα πλέον, τα στοιχεία της Energy Information Administration, της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, δείχνουν ότι όντως η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έφθασε στο σημείο κορύφωσής της το 1971.Η θεωρία του  Hubbert επαληθεύτηκε.
  Πρόσφατα 18 έγκριτοι μελετητές των προμηθειών ενέργειας συμφώνησαν ότι η μέγιστη εξόρυξη πετρελαίου θα συμβεί το 2020  με ρυθμό που θα ανέρχεται στα 93 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.  Η σημερινή κατανάλωση πετρελαίου γίνεται με ρυθμό της τάξης του  85  εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Παρόλα αυτά υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία ότι έχουμε φτάσει στο peak oil,  εφόσον ο ρυθμός ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές μας ανάγκες. 
 Γιατί τρομάζει η θεωρία του Peak Oil σήμερα;
Η προέκταση της θεωρίας του Χάμπερτ σε παγκόσμιο επίπεδο τρομοκρατεί. Μία απλοποιημένη ανάλυση της παγκόσμιας πετρελαϊκής πραγματικότητας δίνεται στη συνέχεια:
 
όρος "peak oil" δεν σημαίνει την εξάντληση του πετρελαίου, αλλά την εξάντληση του φθηνού πετρελαίου. Όπως κάθε γεγονός έχει αρχή-μέση-τέλος, το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο. Πρακτικά το peak oil θα ισχύσει όταν δαπανήσουμε τις μισές ποσότητες πετρελαίου του πλανήτη. Πολλοί ειδικοί του πετρελαίου έχουν αποφανθεί ότι ήδη έχουμε καταναλώσει το μισό πετρέλαιο του πλανήτη (ή σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο αυτό κατά τα επόμενα χρόνια), οπότε σύντομα αρχίζει η αντίστροφη πορεία.
Ένας απλός τρόπος για να βρούμε το σημείο Peak Oil είναι η συσχέτιση της πορείας του ρυθμού ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου με την πορεία της παραγωγής πετρελαίου. Αυτό δίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Συσχέτιση της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου (Discovery) 
με την παραγωγή πετρελαίου (Production)

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, το μέγιστο ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων ήταν τέλη της δεκαετίας του '30 και το peak oil δηλαδή το μέγιστο της παραγωγής 40 χρόνια αργότερα, περί το 1970.

Σχετικά με τα κοιτάσματα παγκοσμίως, το μέγιστο ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων έφτασε στο μέγιστο τέλη της δεκαετίας του '60 και από τότε μειώνονται συνεχώς. Οπότε σύμφωνα με την απλή λογική, αν ισχύσει ότι και στο παράδειγμα των ΗΠΑ, στις μέρες μας κλείνει ο 40ετής κύκλος, οπότε πιθανώς να βρισκόμαστε στο peak oil δηλαδή η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έχει ήδη αγγίξει ή θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της. 


Σήμερα καταναλώνουμε πλέον τετραπλάσιο πετρέλαιο από αυτό που ανακαλύπτουμε στα νέα κοιτάσματα.

Μια απλή εξήγηση της θεωρίας
 Οι πετρελαϊκές εταιρείες, έχουν εξορύξει το πετρέλαιο που ήταν εύκολο και οικονομικό να εξορυχθεί. Αυτό το πετρέλαιο βρίσκονταν στο έδαφος και σχετικά κοντά στην επιφάνεια και ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, γεγονός που έκανε εύκολη τη διύλιση του. Το πετρέλαιο που έχει απομείνει στον πλανήτη είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται σε απόμακρες περιοχές, μακριά από τις αγορές, σε μικρά ή χαμηλής ποιότητας πεδία και για αυτό απαιτούνται περισσότερα χρήματα και ενέργεια για την εξόρυξη και διύλιση του. Επιπλέον, όλα τα πετρελαϊκά πεδία φθάνουν κάποια στιγμή στο σημείο όπου η περαιτέρω εκμετάλλευσή τους δεν είναι ενεργειακά και οικονομικά βιώσιμη. Αν δηλαδή απαιτείται η δαπάνη ενός βαρελιού πετρελαίου για την εξόρυξη ενός βαρελιού πετρελαίου, τότε η περαιτέρω εξόρυξη δεν έχει νόημα, ανεξάρτητα από την τιμή του πετρελαίου. Βλέποντας το παρακάτω διάγραμμα βγάζουμε πολλά συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο του πλανήτη?
Ορισμένες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενδεχόμενου μείωσης της παραγωγής, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι πιο εξελιγμένες τεχνικές εξόρυξης και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις θα αντισταθμίσουν την όποια μείωση.
Οι προτεινόμενες ιδέες σχετικά με την κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής ποικίλουν από καταστροφολογικά σενάρια του τύπου "Ερχεται το τέλος του κόσμου" μέχρι εκτιμήσεις ότι η οικονομία της αγοράς θα φέρει σταδιακά στο προσκήνιο εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων Η εταιρεία πετρελαίου ΒΡ δεν πιστεύει στο peak oil, αλλά θεωρεί ότι εξελιγμένες τεχνικές εξόρυξης και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις θα δώσουν λύση στο φαινόμενο.  Έχει επιδοθεί σε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων σε βιοκαύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει μετατρέψει το σλόγκαν της σε Beyond Petroleum (δηλαδή ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ)? Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας δεν θα καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια διότι η παραγωγή τους προϋποθέτει εξοπλισμό που η παραγωγή του βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα .
Η μόνη ορατή μορφή ενέργειας που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα  αποτελεσματικά είναι η Πυρηνική με τα γνωστά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος που πρέπει να επιλυθούν στα χρόνια που έρχονται.
Ένα είναι βέβαιο ότι η ζωή θα είναι τελείως διαφορετική χωρίς ορυκτά καύσιμα.
Επαφίεται στη φαντασία του αναγνώστη να σκεφτεί το μελλοντικό κόσμο.
.
          2)www.peakoil.com)

18 σχόλια:

Margo είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον, είναι που ακούγονται πολλά και για τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στη χώρα μας.
Μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα; Ο ήλιος, ο αέρας, η θάλασσα;

Μας έχεις λείψει Κένταυρε, τα άρθρα σου πάντα φωτίζουν θέματα καθόλου εύκολα για εμάς.

Χρόνια πολλά με υγεία και όλα τα καλά!

Άστρια είπε...

Ω, καλώς σε ξαναβρίσκω αστέρι α του Κενταύρου!

Θα ξαναπεράσω να διαβάσω αυτή την ενδιαφέρουσα ανάρτηση με την ησυχία μου.

Πολλές ευχές από καρδιάς για σένα την 3α και τους αγαπημένους σας ανθρώπους για όμορφα Χριστούγεννα!


ξωτικό είπε...

Aααα καλά σε υποψιάστηκα !!!
Άντε λοιπόν κι έχουμε τόσα σοβαρά θέματα να....μελετήσουμε .
Την θεωρία δεν την ήξερα αλλά ταιριάζει τόσο με την κοινή λογική που σίγουρα δίκιο θα έχει. λίγα χρόνια πάνω ή κάτω τι σημασία έχουν.
Με την φαντασία για το μέλλον δεν τα έχω καλά όμως η πιο προσεκτική χρήση ενέργειας γενικώς με τριβελλίζει χρόνια ,και για το μη ανεξάντλητο των πόρων και για τις συνέπειες επι του περιβάλλοντος.
Μπορώ επίσσης να εύχομαι η επιστήμη ,που τόσες εκπλήξεις μας έχει κάνει ,να βρεί νέους καθαρότερους τρόπους κι εμείς να γίνουμε λίγο σοφότεροι στην χρήση και...στις αυταπάτες !!!


Σ'αυτό το τελευταίο σε χρειαζόμαστε πάαααρα πολύ όπως καταλαβαίνεις ;-)

Χρόνια πολλά κι απο εδώ και στους δυό σας .

kariatida62 είπε...

Tην θεωρία του peak-oil προφανώς είχαν οι Αμερικάνοι υπ'όψιν τους και τόσα χρόνια δεν πίεζαν τις κυβερνήσεις μας για την εξόρυξη του δικού μας πετρελαίου...
Σου λέει, να αφήσουμε και μερικές αποικίες μας καβάτζα για την εποχή που θα στερέψει το πετρέλαιο, την εποχή που θάχουμε χοντρά προβλήματα με τους Άραβες!

Μη μου πεις πως είναι το κόστος υψηλό και δεν συνέφερε μέχρι τώρα την εξόρυξή του, γιατί την θεωρία αυτή την διαψεύδει το όψιμο ενδιαφέρον των εταιρειών για Έλλάδα και Κύπρο!
Οι Επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξή του τουλάχιστον πενήντα χρόνια.
Όσο για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας πιστεύω πως ήδη έχουν οι εφαρμογές τους αυξάνουν σε κάθε τομέα(ηλιακή,αιολική,υδροηλεκτρική,γεωθερμική).΄Εχω ακούσει ότι έχουν δημιουργηθεί πατέντες που μετατρέπουν το νερό σε καύσιμη ύλη και κινείται π.χ. η μηχανή ενός αυτοκινήτου.(ο ευρεσιτέχνης είναι Έλληνας)
Απλά τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών πετρελαίου καθυστερούν την επέκταση των εφαρμογών τους!
Η πρόβλεψη η δική μου τουλάχιστον για την Ελλάδα, η οποία πρόβλεψη δεν συγκαταλέγεται στην σφαίρα της φαντασίας, είναι ότι η χώρα μας είναι πλούσια σ'όλες τις μορφές των ενεργειών, λόγος σοβαρός για να συμπεριλαμβάνεται στις χώρες εκείνες που γίνονται στόχοι επιρροής και κατάκτησης απ'άλλες πολύ ισχυρότερες!
Γνωρίζοντας επίσης ότι ο ραγιαδισμός έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στα χαρακτηριστικά του λαού μας, καθώς επίσης το γεγονός ότι ο βαθμός διαφθοράς των πολιτικών προσώπων είναι τόσο μεγάλος που οδηγεί σε εθνικές μειοδοσίες, συμπεραίνω ότι η χώρα μας σε μερικές δεκαετίες θα γίνει το κέντρο και πάλι του κόσμου αλλά με την μόνη διαφορά ότι δεν θα ονομάζεται Ελλάδα και δεν θα κατοικούν σ'αυτήν Έλληνες! :)

Xρόνια Πολλά Κένταυρε!
(Κατά πού λες να τραβήξουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας? Για ρίξε Φυσικέ μου προτάσεις...;)

kariatida62 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kariatida62 είπε...

Εξαιρετική την βρίσκω την ιδέα σου ...να κάνουμε αναρτήσεις κάθε Χριστού και Πάσχα!
Άντε το πολύ-πολύ και 15γουστο!

Ραντεβού τώρα με το κοκορέτσι! :P

Άιναφετς είπε...

Καλά σε πήρα μυρωδιά... βλέπεις δεν έχω αυτό το "πράμα" που σε ενημερώνει για τις αναρτήσεις των φίλων και είπα:"Δεν μπορεί κάτι θα βάλει για να ευχηθεί χρόνια πολλά"!
Θα επιστρεψω να διαβάσω τη σχετική μελέτη... μέχρι τότε:
Χρόνια πολλά πολλά και πολύ καλύτερα εύχομαι Μιχάλη και Δώρα με υγεία και χαρά!

α Κενταύρου είπε...

@ Άστρια
Eυχαριστώ για τις ευχές σου.Εύχομαι υγεία και χαρά για το νέο χρόνο.

α Κενταύρου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
α Κενταύρου είπε...

@Magia da Inês
ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ

α Κενταύρου είπε...

@ Ξωτικό
και...στις αυταπάτες !!!
Για αυτές τις αυταπάτες ,κάνω σχόλιο στη Μargo και Kariatida αν δεν σου κάνει κόπο διάβασε τες.

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Ευχαριστώ για τις θερμές ευχές σου.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Ολοκλήρωσα τις απόψεις μου για το θέμα με σχόλια στη Μargo kai την Καriatida για να έχεις σφαιρική γνώση των απόψεων μου.

α Κενταύρου είπε...

@ Margo
@ Kariatida62
Για τις ανανεώσιμες πηγές ισχύει αυτό που λέει ο Λαός «όπου ακούς πολλά κεράσια κράταγε μικρό καλάθι».
Δεν μπορούν να αποτελούν κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας με αυτό τον τρόπο ζωής που απολαμβάνουν οι σύγχρονες κοινωνίες,θα αποτελούν συμπληρωματική μορφή ενέργειας .Οι λόγοι είναι προφανείς .Αναφέρω μερικούς 1)Δεν μπορούν να παραχθούν όλο το εικοσιτετράωρο πχ τη νύχτα, ή δεν φυσάει ο αέρας πάντα ,ακόμη και η υδροηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται σε ορισμένες περιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις .2)Η αποθήκευση της ενέργειας αυτής, που είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ενέργεια από ορυκτά κάυσιμα,είναι δύσκολη απαιτεί την ύπαρξη μπαταριών. Που φυσικά μετά κάποιο χρόνο θα πρέπει να αντικατασταθούν και θα ρυπαίνουν το περιβάλλον με βαριά μέταλλα.3)Είναι ακριβή μορφή ενέργειας παρόλο που παρέχεται δωρεάν από τη φύση,διότι απαιτούν ακριβό εξοπλισμό που παράγεται σήμερα από ορυκτά καύσιμα.
Αυτά που λένε οι οικολόγοι σε κάποιο βαθμό είναι ουτοπικά.
Στις ανανεώσιμες μορφές υπάρχουν περιορισμοί που τους βάζει η φύση με τους νόμους της και δεν είναι περιορισμοί που βάζει η ανθρώπινη σκοπιμότητα.
Αν δεχθούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής να μειωθεί η ταχύτητα δράσης μας, να γυρίσουμε πίσω πχ με μέσο μεταφοράς το γαιδουράκι τότε η ζωή μας σίγουρα θα είναι πιο οικολογική.

2 Ιανουαρίου 2013 11:30 π.μ.

α Κενταύρου είπε...

@ Κariatida
Για τις ανανεώσιμες πηγές τη θέση μου την περιγράφω πιο πάνω στο κοινό σχόλιο που κάνω για τη Μargo και σένα.
Το σχόλιο σου δίνει τη πολιτική διάσταση του θέματος ενέργεια εγώ δεν ασχολούμαι με τις πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν επίπτωση στη χρήση της μιας η της άλλης μορφής ενέργειας,με απασχολεί μόνο η επιστημονική πλευρά.
Στα μέσα ενημέρωσης διακινούνται από διάφορες πολιτικές παρατάξεις απόψεις που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη.Έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα στο κόσμο ότι η Ελλάδα κολυμπάει στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Από την εποχή που ήμουν φοιτητής πριν 30 χρόνια γνωρίζουμε ότι για να βρεις πετρέλαιο ακολουθείται μέχρι και σήμερα μια διαδικασία 1)Μελέτη γεωφυσική και γεωλογική 2)Μελέτη των σεισμικών κυμάτων και από αυτή τη μελέτη προκύπτουν οι πρώτες ενδείξεις ύπαρξης η μη πετρελαίου. Στη πορεία των χρόνων αντλούνται στοιχεία και από δορυφόρους.Αυτές είναι οι πρώτες φάσεις 3)Ακολουθεί η ανάθεση σε εταιρείες να ερευνήσουν επί τόπου τα πεδία με μαγνητικές και βαρυτομετρικές μεθόδους 4)Ακολουθεί σεισμική έρευνα με τεχνητούς σεισμούς,αυτό κάνουν οι Τούρκοι με το ερευνητικό σκάφος Χόρα που ήθελε να βυθίσει ο Παπανδρέου και Το Πιρι Ρεις που στη πραγματικότητα μαζί με την έρευνα ασκεί και πολιτική.
Αυτές οι έρευνες έχουν γίνει και συνεχίζονται .
Το πόρισμα των ερευνών δεν είναι ότι υπάρχει με βεβαιότητα τεράστια ποσότητα πετρέλαιο στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που λέει ο Καμένος και οι άλλοι πολιτικοί.
Οι έρευνες λένε ότι υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής ποσότητα, συγκεκριμένα στη Νότια της Κρήτης στερεό μεθάνιο.Η ύπαρξη και η ποσότητα διαπιστώνεται μόνο με ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ που ακόμη δεν έχουν γίνει.Γεωτρήσεις έχουν γίνει στη περιοχή Κατακόλου από την εποχή που ήμουν καθηγητής στη περιοχή του Νομού Ηλείας και το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι υπάρχει μια μικρή ποσότητα κακής ποιότητας ασύμφορη η εκεμετάλευση του για εκείνη την εποχή.Σήμερα οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας αντιδρούν στην συνέχιση και διεύρυνση του πεδίου ερευνών για οικολογικούς λόγους και συγκεκριμένα τη προστασία του Τουρισμού.Καθένας που έχει σπουδάσει Γεωφυσική γνωρίζει ότι στις 10 ερευνητικές γεωτρήσεις μια είναι αποδοτική.Η εκμετάλλευση ενός πεδίου εξαρτάται από τη ποιότητα (αν έχει μεγάλη ποσότητα θείου αυξάνει το κόστος αποθείωσης)και το κόστος εξόρυξης.
Με δεδομένες τις διεθνείς τιμές μπορεί το πετρέλαιο που θα ανακαλυφθεί να είναι ασύμφορο προς εκμετάλλευση στο παρόν.Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να μιλάμε με βεβαιότητα ελληνικό πετρέλαιο η φυσικό αέριο.Με πιθανότητα να αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός.
Ο Σωκράτης μίλησε από την αρχαιότητα και φυσικά αυτό αφορούσε και τους σύγχρονους Έλληνες δεν ζητάμε την γνώμη των πολλών αλλά των επαϊόντων.Γιατί τα διάφορα συμφέροντα οργιάζουν.

Γελάσαμε με την ψυχή μας με την επισήμανση ότι θα πρέπει η επόμενη ανάρτησην να γίνει με το κοκορέτσι!!!!!

IonnKorr είπε...

Καλή χρονιά Κένταυρε,...
Νάσαι καλά, να περνάς καλά...
Η ανάρτησή σου διαφωτιστικότατη ... όπως όλες σου άλλωστε...

kariatida62 είπε...

Χμ...πρέπει να ρίχνω ματιές και πίσω μου!
Και τι βλέπω? Και τους παλιούς ντερβίσηδες..χαχα!

Επιστημονικές έρευνες δεν επικαλούνται και αυτοί?
http://www.makthes.gr/news/economy/81443/

Ο Φώσκολος φαντάζομαι δεν βασίζεται σε σενάρια του συνονόματου σκηνοθέτη αλλά σε σχετικές έρευνες...
http://www.youtube.com/watch?v=ewpcF3Hwc-8

kariatida62 είπε...

Ξέχασα όμως να απαντήσω στο εξής:
"Το σχόλιο σου δίνει τη πολιτική διάσταση του θέματος ενέργεια εγώ δεν ασχολούμαι με τις πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν επίπτωση στη χρήση της μιας η της άλλης μορφής ενέργειας,με απασχολεί μόνο η επιστημονική πλευρά.
Στα μέσα ενημέρωσης διακινούνται από διάφορες πολιτικές παρατάξεις απόψεις που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη.Έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα στο κόσμο ότι η Ελλάδα κολυμπάει στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική."

Δυστυχώς τα πάντα είναι πολιτική Κένταυρε! Ακόμα και η επιστημονική πλευρά επηρρεάζεται απ'αυτήν!
Κακώς λοιπόν αδιαφορείς γι'αυτήν γιατί έτσι χάνεις ολόκληρη την αλήθεια...
Άκου τώρα και τον Φώσκολο που τα εξηγεί και επιστημονικά μα και με πολιτικές προεκτάσεις που συνδέονται άμεσα με το θέμα! :)

Άστρια είπε...

Ίσως το ότι άργησα να περάσω, να μου έδωσε την ευκαιρία να διαβάσω όχι μόνο την διαφωτιστική ανάρτηση αλλά και τα πιο πάνω σχόλια. Κάποιες σκέψεις μου πήραν ήδη απαντήσεις.

Όπως φαίνεται η κωδωνοειδής καμπύλη του Hubbert επαληθεύεται μέχρι σήμερα. Και βέβαια δεν θα ζούμε εμείς και τα παιδιά μας κατά την πτωτική πορεία της καμπύλης.

Μόνο που για τα μελλοντικά αποθέματα και τον τρόπο διαχείρισής τους, τις δυνατότητες για νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας κλπ. υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τα σχέδια και το τί επιφυλάσσουν η πολιτική των μεγάλων εταιρειών και των ισχυρών της γης.