Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ατμοσφαιρική ρύπανση


Μεγάλες διαστάσεις πήρε  το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα από προϊόντα καύσης (αιθάλη)   στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Ξεκίνησε η προβολή του θέματος από μια φωτογραφία της αιθαλομίχλης στην Αθήνα που έκανε ορατό το φαινόμενο
Αιτία η υψηλή τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσηςπου έχει στρέψει τους πολίτες σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως η καύση ξύλων σε τζάκια ή ξυλόσομπες και οι καυστήρες πέλλετ (η καύση πέλλετ στην Αθήνα επιτράπηκε με υπουργική απόφαση το Σεπτέμβριο του 2011).
Τα μικροσωματίδια που εκλύονται από την καύση των ξύλων -30 φορές περισσότερα από την καύση αντίστοιχης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης- σε συνδυασμό με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους δυο τελευταίους  μήνες,εκτόξευσαν στα ύψη τις συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων αιθάλης στην ατμόσφαιρα.
Οι συνθήκες αυτές χαρακτηρίζονταν από ασθενείς ανέμους που δημιούργησαν ένα τείχος ψυχρών αερίων μαζών που παρεμπόδισε τη διάλυση των μικροσωματιδίων και συνέβαλε στη δημιουργία αιθαλομίχλης.
Το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που  έδωσαν πολιτική διάσταση στο θέμα.
 Το ζήτημα της ρύπανσης από καυσόξυλα  είχε μόνο δημοσιογραφική και κομματική τεκμηρίωση και καθόλου επιστημονική.
Οι πλέον αρμόδιοι για αυτό το είδος  της ρύπανσης και τις συνέπειες της θα έπρεπε να είναι οι επιστημονικοί φορείς .
Όταν ρωτήθηκε ο καθηγητής της Πνευμονολογίας απάντησε ότι χωρίς μετρήσεις χωροταξικές δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τις συνέπειες του φαινόμενου.
Οι στατιστικές έδειξαν ότι στα Νοσοκομεία της Αττικής δεν παρουσιάστηκε αύξηση της προσέλευσης ασθενών  με προβλήματα που να σχετίζονται με την αύξηση της ρύπανσης.Όλοι οι ισχυρισμοί βασίστηκαν σε ένα ρύπο ,στα μικροσωματίδια αιθάλης,που είναι προφανής και αναμενόμενη η αύξηση τους .Δεν χρειάζεται να έχεις  επιστημονική γνώση για να αποφανθείς ότι από τη καύση των ξύλων παράγεται αιθάλη (καπνιά).Η αιθάλη είναι άκαυστος άνθρακας σε λεπτόκοκκη μορφή (σκόνη) που επικάθεται κατά ένα μέρος στο εσωτερικό της καμινάδας.
.Η αναφορά ότι αυξήθηκαν τα μικροσωματίδια γενικώς δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη διότι εξαρτάται από πού ελήφθη η μέτρηση . Στα Βόρεια προάστια  της Αττικής όπως Μαρούσι και Κηφισιά  ανακοινώθηκαν μετρήσεις που δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια υπερέβησαν το επιστημονικά ανεκτό όριο.Στις περιοχές αυτές υπάρχουν τα περισσότερα τζάκια και η αύξηση των ρύπων την περίοδο των εορτών ήταν αναμενόμενη διότι ως επί το πλείστον τα Χριστούγεννα ανάβουν τα Τζάκια .
Ο εναλλακτικός τρόπος χρήσης καυσόξυλων για θέρμανση δεν αυξάνει τη συνολική ρύπανση απλά μεταβάλλει το είδος της ρύπανσης αυξάνοντας τοπικά κυρίως τα μικροσωματίδια Είναι προφανές ότι η χρήση των τζακιών της Κηφισιάς δεν επηρεάζει τα μικροσωματίδια στο Κερατσίνι,διότι στη απόσταση αυτή η διασπορά μειώνει την πυκνότητα των μικροσωματιδίων,τα οποία λόγω βάρους αποτίθενται στη επιφάνεια της γης στο ενδιάμεσο διάστημα.Σε αντίθεση  άλλοι αέριοι ρύποι διασκορπίζονται σε όλη σχεδόν την έκταση του λεκανοπεδίου.Σε κάθε περίπτωση το κίνητρο καύσης καυσόξυλων είναι διαφορετικό στα Βόρεια προάστια.Παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να μειώθηκαν άλλοι πιο επικίνδυνοι ρύποι που  σχετίζονται με τη χρήση πετρελαίου.
  Οι ρύποι από τη καύση  πετρελαίου απεκρύβησαν επιμελώς και ξαφνικά το πετρέλαιο έγινε  ένα αγγελικό καύσιμο.
Τα κυριότερα παράγωγα της καύσης  του πετρελαίου που είναι  επικίνδυνα για την υγεία είναι:
¨1) Το διοξείδιο του θείου ,που η παρουσία του στην ατμόσφαιρα της Αθήνας δημιουργεί το φαινόμενο της όξινης βροχής  που διαβρώνει τα μάρμαρα της Ακρόπολης και οδήγησε στην απόφαση να μπουν οι Καρυάτιδες σε Μουσείο.Στην Αθήνα υπάρχει υπουργική απόφαση για χρήση πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θειάφι.Είναι αμφίβολο αν τηρείται η σχετική απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος. Το μικρότερης περιεκτικότητας σε θειάφι πετρέλαιο είναι ακριβότερο.
2) Τα οξείδια του αζώτου από την καύση υγρών καυσίμων που δίνουν ένα καφετί χρώμα στην αιθαλομίχλη . Τα οξείδια του αζώτου συμβάλλουν στην δημιουργία ασθματικών καταστάσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς σε συνθήκες βροχής σχηματίζουν, αντιδρώντας με το νερό,νιτρικό οξύ(όξινη βροχή), ενώ σε συνθήκες υψηλής υγρασίας σχηματίζουν ατμούς νιτρικού οξέος, οι οποίοι είναι δυνατόν να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας  σοβαρές βλάβες.
3)Το μονοξείδιο του άνθρακα από τη καύση υγρών καυσίμων  είναι δηλητηριώδες δεσμεύει την αιμογλοβίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων  σχηματίζοντας την ανθρακοαιμοσφαιρίνη . και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες της όρασης, κακή εκτίμηση του χώρου και του χρόνου και πιθανόν σε αναισθησία.
 (Στο μονοξείδιο του άνθρακα οφείλεται και ο θάνατος από τη καύση κάρβουνων σε κλειστό χώρο που δεν αερίζεται ικανοποιητικά όπως τα μαγκάλια που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν).
4)Το διοξείδιο του άνθρακα παράγωγο κάθε καύσης είναι από τους σημαντικότερους ρυπαντές είναι ασφυκτικό αέριο διότι εκτοπίζει το ελαφρύτερο οξυγόνο (Σε ένα χώρο που υπάρχουν βαρέλια όπου ο μούστος μετατρέπεται σε κρασί, παράγεται κατά τη μετατροπή του μούστου σε κρασί, διοξείδιο του άνθρακα, κινδυνεύεις από ασφυξία αν  χώρος δεν αερίζεται  καλά.)Στο διοξείδιο του άνθρακα οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάτε από τα φυτά μέσω τις διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.Στη φωτοσύνθεση η ανόργανη ύλη το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα με τη βοήθεια της χλωροφύλλης και του φωτός παράγεται η γλυκόζη στα φυτά.Μέσω αυτής της διαδικασίας διατηρείται η ισορροπία του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.Είναι πολύ σημαντική η παρουσία των δασών στη φύση.Στις πόλεις η έλλειψη πρασίνου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα που οδηγεί σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε σχέση με την ύπαιθρο.
5)Ο ρυπαντής που κάνει το πετρέλαιο πιο επικίνδυνο από τα καυσόξυλα είναι οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες .Δηλαδή εκείνο το τμήμα του πετρελαίου που δεν καίγεται και πηγαίνει στην ατμόσφαιρα ,ιδιαίτερα αν ο καυστήρας δεν είναι καλά συντηρημένος. Έχουν καρκινογόνο δράση.

Εδώ θα αναφέρω ως προσωπική μου εμπειρία την καταστροφή τριών δέντρων στο κήπο της πολυκατοικίας από μια πολύ μικρή ποσότητα πετρελαίου που διαρρέεται  κάθε φορά κατά την προμήθεια πετρελαίου.
6) Τα μικροσωματίδια(αιθάλη) προέρχονται από άμεση εκπομπή από διαδικασίες καύσης, όπως η χρήση βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ σε οχήματα, η καύση ξύλων, η καύση γαιάνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικές διαδικασίες, όπως σε μεταλλουργεία, τσιμεντοβιομηχανίες, χαρτοβιομηχανία και χαλυβουργεία.Η παρουσία τους προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια πνευμονικά νοσήματα.
Τέλος κατά την καύση παράγεται και νερό με την μορφή υδρατμών ,ο συνδυασμός των ατμών νερού με  την αιθάλη δημιουργεί την αιθαλομιχλη.
Στα αυτοκίνητα όταν κάνουμε έλεγχο καυσαερίων ελέγχουμε τρεις ρύπους ,διοξείδιο του άνθρακα,μονοξείδιο του άνθρακα,υδρογονάνθρακες . Όλοι οι αέριοι ρύποι συνδέονται με υποβάθμιση της ποιότητας της υγείας.

Στο ερώτημα πετρέλαιο ή καυσόξυλα ποιο ρυπαίνει περισσότερο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το πετρέλαιο ρυπαίνει  με πιο επικίνδυνους ρύπους για την υγεία.Η διαφορά είναι ότι η καύση καυσόξυλων λόγω της οσμής του καμένου ξύλου και της ευκολότερης δημιουργίας αιθαλομίχλης αφού παράγει περισσότερα μικροσωματίδια   είναι  ορατός εχθρός
,ενώ η καύση πετρελαίου είναι  αόρατος εχθρός.
 Τα ποικίλα συμφέροντα  προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη στη άποψη ότι η χρήση πετρελαίου είναι προτιμότερη. Αποκρύπτοντας επιμελώς  ότι η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως γαιάνθρακα και πετρελαίου, τόσο σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στις κατοικίες, αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η μετακίνηση του κόσμου  σε άλλες μορφές θέρμανσης έβλαψε όλο το κύκλωμα διανομής πετρελαίου αλλά και τις κρατικές εισπράξεις.

Το υπουργείο υγείας  αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης καυσόξυλων και  πρότεινε τη κατασκευή ενεργειακών τζακιών, αγνοώντας ότι οι πολίτες που κατέφυγαν στη λύση καυσόξυλα λόγω της τιμής του ,αν είχαν χρήματα να κατασκευάσουν ενεργειακά τζάκια θα προτιμούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο.
Oι μελέτες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση έδειξαν ότι σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Το συμπέρασμα αυτό υποδεικνύει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να οδηγηθούμε για να αναπνέουμε καθαρότερο αέρα.
Η στάση του κράτους είναι υποκριτική,βλέπει μόνο την ορατή αιθαλομίχλη που προκαλούν τα καυσόξυλα τη χειμερινή περίοδο που προδίδει τη λάθος πολιτική του στο θέμα πετρέλαιο θέρμανσης. Εδώ και χρόνια είναι ορατό το νέφος με καφετί χρώμα στον ορίζοντα που οφείλεται στα επικίνδυνα οξείδια του αζώτου και τα διάφορα μέτρα που προώθησε δεν είχαν στόχο τη μείωση του ,ενώ είναι γνωστό ότι υπερβαίνει συχνά τα όρια συναγερμού όλες τις εποχές του χρόνου,  αντίθετα προωθούσε πολιτικές που ευνοούσαν διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
Υπάρχουν λύσεις για τη συνολική μείωση των μικροσωματιδίων στα αστικά κέντρα και  γενικότερα όλων των ρύπων.
Ένα ιδανικό καύσιμο θα πρέπει να κάνει τέλεια καύση .Τα προϊόντα της τέλειας καύσης είναι δυο, το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί.
Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η καλή λειτουργία του καυστήρα.Το φυσικό αέριο που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο  οδηγείται ευκολότερα σε τέλεια καύση και δημιουργεί λιγότερους πάσης φύσεως ρύπους.
Προτάσεις που είναι γνωστές και θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να πραγματοποιηθούν είναι :

1)Συστηματικός έλεγχος όλων των καυστήρων.
2)Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα .
3)Η κατάργηση της χρήσης πετρελαίου στα ταξί. και στα μικρά φορτηγά διανομής προϊόντων στις πόλειςΗ χρήση του πετρελαίου είχε καταργηθεί στα ταξί και επαναφέρθηκε για να ικανοποιήσει το αίτημα των  επαγγελματιών του κλάδου.
4) Η χρήση φυσικού αερίου σε όλα τα  αστικά λεωφορεία .
5)Η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς  και η δημιουργία αντικινήτρων για τη χρήση ΙΧ στις πόλεις.
6)Αντικίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
7)Απόσυρση όλων των οχημάτων παλιάς τεχνολογίας.
8)Χρήση υβριδικών και  ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης
Βέβαια σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι παραπάνω προτάσεις φαίνονται ουτοπικές.

19 σχόλια:

Margo είπε...

Αρχικά χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το κοκορέτσι για νέα ανάρτηση :-))

Από τους δημοσιογράφους δεν περιμένουμε τίποτα πια, τον καιρό και με το ζόρι. Φυσικά και θα έπρεπε να μιλήσουν επιστήμονες για το θέμα. Θα βάλω link στο facebook μήπως και την διαβάσουν περισσότεροι. Ευχαριστούμε πολύ!

kariatida62 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kariatida62 είπε...

Kαλή χρονιά! :))
1.Στο Μαρούσι ..όπως ίσως φαντάστηκες οι τιμές της αιθαλομίχλης αυξήθηκαν γιατί "μπουμπούνιζα" το τζάκι εγω΄! :P
(To Mαρούσι ανέκαθεν γνωστό για το ποσοστό υγρασίας που διατηρεί.. και όπως σωστά ανέφερες διατηρεί περισσότερο το νέφος!)
2. O καθηγητής που αποφάνθηκε δεν είναι καθηγητής πνευμονολογίας(έτσι συστήνεται-ότι δηλώσεις είσαι σ'αυτή την χώρα)αλλά κανείς δεν μπορεί ν'αμφισβητήσει τις θέσεις του, γιατί πράγματι στερούμεθα επιστημονικής μελέτης! Βέβαια η καπνιά είναι αισθητή και ορατή και δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να την διαπιστώσουμε... δεν γνωρίζουμε όμως πόσο ένοχη είναι για αναπνευστικές ενοχλήσεις, οπότε θα συμφωνήσω με τον γιατρό...και θα τονίσω και γω μαζί του αναπνέετε με την μύτη και όχι με το στόμα!χαχαχα!(Άντε εξήγησέ το βέβαια αυτό στα μωρά)
3. Τα πετρελαιοκίνητα ταξί περνούν απο κτεο,υπάρχει σχετική επιστημονική έρευνα για τους πετρελαιοκινητήρες που δεν ενοχοποιούνται για την μόλυνση του περιβάλλοντος! Το σωστό όμως είναι να επιδοτούνται οι επαγγελματίες για συχνή ανανέωση του στόλου γενικότερα για πολλούς προφανείς λόγους...αλλά όπως είπες και συ εδώ δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη θα συζητούμε τώρα?
Τέλος έχω να επισημάνω πως το μπλογκικό "παρών" σου ήρθε την κατάλληλη στιγμή, εφ'όσον το θέμα άπτεται των γνώσεων της επιστήμης σου! Όπως πάντα ήσουν διαφωτιστικότατος! :)

Νάμαστε καλά και του χρόνου με περισσότερα ξύλα στα τζάκια μας...για να μπει και καπνικός φόρος-σε κάθε εστία που καπνίζει όπως το Βυζάντιο!!! Ωσονούπω και έρχεεεεεεεεται!

α Κενταύρου είπε...

@Margo
Η Κάρυ που είπε την ατάκα για το κοκορέτσι το έκλεισε το δικό της blogg.!!!!
Eυχαριστώ για τη πρόθεση σου να κάνεις link στο facebook την ανάρτηση.
Φυσικά και εγώ δεν έχω μετρήσεις ,αλλά προσπάθησα να κάνω μερικές λογικές σκέψεις μακριά από οικονομικά συμφέροντα και πολιτικούς σχεδιασμούς.

α Κενταύρου είπε...

@ Κariatida
Διαβάζω Μπεχράκης: Υποβαθμίζει τα προβλήματα υγείας από την αιθαλομίχλη λόγω ξυλόσομπας
«Δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερα θορυβώδες από τη χρήση ξύλου αντί για πετρέλαιο για τη θέρμανση», επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ. Είπε ότι τα στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου για την Προαγωγή της Υγείας δείχνουν πως φέτος το Δεκέμβριο οι εισαγωγές στο νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος Σωτηρία για θέματα που σχετίζονται με το σωματίδια στον αέρα είναι μάλλον λιγότερες από πέρυσι την ίδια εποχή.
Aυτή είναι η αλήθεια.
Το πετρέλαιο είναι χειρότερο καύσιμο από τη βενζίνη και η βενζίνη χειρότερη από το φυσικό αέριο.
Αυτή είναι η δεύτερη αλήθεια.Οι κατευθυνόμενες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μελέτες μόνο την αλήθεια δεν υπηρετούν.
.....Δυστυχώς τα πάντα είναι πολιτική Κένταυρε! Ακόμα και η επιστημονική πλευρά επηρεάζεται απ'αυτήν!
Κακώς λοιπόν αδιαφορείς γι'αυτήν γιατί έτσι χάνεις ολόκληρη την αλήθεια...

Λάθος αντίληψη.Η πολιτική δηλαδή τα συμφέροντα προσπαθούν να επηρεάσουν την επιστημονική αλήθεια .Η επιστημονική αλήθεια είναι διαχρονική και ισχύει για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής ,εθνότητας ,θρησκείας και κομμάτων.
Η πολιτική είναι σημαντική με αυτή κυβερνώνται οι λαοί.Δεν αδιαφορώ ακούω τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων και κρίνω όπως όλοι οι πολίτες.Δεν γράφω στο blogg θέματα πολιτικής ούτε βλέπω τα θέματα μου με τη ματιά της πολιτικής.

α Κενταύρου είπε...

@κariatida
Με τον όρο Δερβίσης ή Ντερβίς (προφέρεται \ˈdər-vish\) εννοείται κυριολεκτικά ο ζητιάνος, έτσι όπως τουλάχιστον απορρέει από τον περσικό όρο Νταρβίς ή Νταρβές (darvīsh, darvesh درويش), για τον θρησκευτικό επαίτη, που καθιερώθηκε στον ύστερο 16ο αιώνα στην Ανατολή[1]. Η ρίζα της λέξης -νταρ σημαίνει πόρτα υπονοώντας κυριολεκτικά εκείνον που πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα. Ανάμεσα στους θρησκευόμενους μουσουλμάνους, ο νταρβές ονομάζεται επίσης φακίρ, (faqı¯r), δηλαδή φτωχός, ιδιαίτερα στην Αραβία[2]. Από τεχνικής άποψης ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για άτομα που δε συνδέονται με κάποιο ιδιαίτερο τάγμα και εκφράζουν την ποιότητα του περιπλανώμενου. Στη Β. Αφρική οι ντερβίς αναφέρονται κυρίως ως ικβάν, δηλαδή αδελφοί, (ikhwa¯n)[3].Με το πέρασμα του χρόνου ομάδες ιδεολογικά προσανατολισμένες προς την απάρνηση, όμοιες με τις προηγούμενες, άρχισαν να ξεπηδούν σε διαφορετικές περιοχές του Ισλάμ.

AΓΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!!!ΒΕΖΥΡΗΣ ΙΣΩΣ !!!

kariatida62 είπε...

Θα επιμείνω στον όρο Δερβίσης με την ερμηνεία της λέξης που χρησιμοποιείται στην Β.Αφρική. Δηλαδή αδελφός...(παλιός μπλόγκερ αδελφός). Το "αγάς" δεν θα του άρεσε..το δε βεζύρης το απορρίπτω γιατί μου θυμίζει την εκπληκτική τηλεοπτική σειρά "ο Βεζύρης στην θέση του Βεζύρη!" χαχαχαχχαχαχαχαχχα! Φοβεροί συνειρμοί!!!
------
Ο Π. Μπεχράκης δεν είναι καθηγητής Πνευμονολογίας! Αυτό είναι ευρέως γνωστό στην ιατρική κοινότητα, συζητείται συχνά πίσω από τις πλάτες αλλά κανείς δεν τολμά να το πει δημόσια! Γιατρός δημόσιας υγείας μπορεί να είναι, γιατρός Πνευμονολόγος όμως ΔΕΝ είναι! :)
-----
Όσο για την πολιτική και την επιστήμη διευκρίνισες άριστα ότι η πρώτη συχνά πυκνά επεμβαίνει στην δεύτερη και ξεκαθάρισες τι ακριβώς ήθελα να τονίσω!

VAD είπε...

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κατατοπιστικο,αντιγράφεται πάραυτα στο fb
-Για τους δεβίσηδες του σήμερα (darawis)παραπέμπω...
http://apouro.blogspot.gr/2009/09/al-darawis.html

Καλή Χρονιά!

α Κενταύρου είπε...

@ VAD
KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Η Κάρυ μας αποκάλεσε Δερβίσηδες εμένα και ένα παλιό blogger.Η δική σου εκδοχή μάλλον δεν μας ταιριάζει.
Eυχαριστώ για τη δημοσίευση και στο facebook.Δεν διεκδικώ το τίτλο της αυθεντίας ,προσπαθώ να δω τα γεγονότα μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Παντα πολυ ενδιαφερουσες οι αναρτησεις σου!!!!
Πρωτη φορα του νεου χρονου κανω επισκεψη στο σπιτικο σου και ευχομαι να ειναι γεματο υγεια και ευτυχια!!!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!
Καλη εβδομαδα να εχεις!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Kαλή Χρονιά και σε σένα με πολύ γέλιο.

Άιναφετς είπε...

Άκρως καθυστεριμένα ελπίζω να δεχτείτε τις ευχές μου, αγαπητοί Μιχάλη και Δώρα...με όλες αυτές τις γιορτές- ονομαστικές- γενεθλίων κλπ τρέχω και δεν φτάνω!
Εύχομαι πρώτα απ' όλα υγεία και ποτέ μη μας ξαναφήσεις χωρίς τις άκρως κατατοπιστικές σου αναρτήσεις!!!
ΑΦιλιά καρδιάς!

α Κενταύρου είπε...

Άιναφετς '
Όποτε έχω κάτι να γράψω γράφω,σε άλλη περίπτωση απλώς διαβάζω όλους τους φίλους.

Άστρια είπε...

Εντελώς διαφωτιστική ανάρτηση!

Και γνωρίζοντας πολύ καλά την θέση του blog τόσο καιρό που το διαβάζω, ότι τα επιστημονικά θέματα που θίγει και προσφέρει ευκολοδιάβαστα από τον μέσο αναγνώστη δεν έχουν ποτέ πολιτική σκοπιμότητα, έχω πάντα μία πεποίθηση για την αλήθειά τους.
Ένα ευχαριστώ λοιπόν είναι το λιγότερο για τη σημερινή ανάρτηση.

Αγαπητοί μου α και 3α να είστε καλά!
(το κοκορέτσι της Κάρυ βεβαίως έγραψε!:)


υγ. στα αραβικά το "νταρ" σημαίνει σπίτι

α Κενταύρου είπε...

@ Άστρια
Τα θέματα ενέργειας για προφανείς λόγους είναι τα πιο φλέγοντα για την ανθρωπότητα.Τα διάφορα συμφέροντα παρουσιάζονται σήμερα με το οικολογικό προσωπείο.Η αλήθεια είναι δύσκολο να βρεθεί.
Η αλήθεια δεν κρύβεται μόνο από σκοπιμότητες αλλά και από ενδεχόμενη πλάνη.Με τιμά η πεποίθηση σου ότι αυτά που γράφω είναι αλήθεια, δώσε μου όμως το περιθώριο της πλάνης.
Η Κάρυ με χαρακτηριστικό χιούμορ, η ίδια όμως το έκλεισε το περιοδικό ποικίλης ύλης.
Έχει χαθεί μάλλον στο facebook.

ξωτικό είπε...

Kαλά που σε μυρίστηκα απ'τον καπνό που έβγαινε στα σπίτια άλλων μπλογκόφιλων !!!

Το κυρίαρχο συμπέρασμα είναι : Αστερισμούλι έλειπες πολύ !!!! πάρα πολύ !!!!!!!!

Καταδιψάσαμε για πλήρεις και σοβαρές αναλύσεις και με βαθειά επιθυμία αντικειμενικότητας.

Εντάξει τον συγκεκριμένο πνευμονολόγο επιστήμονα δεν τον εμπιστεύομαι πια .Όποτε θέλει τα βλέπει ψύχραιμα μου φαίνεται ,με την γρίπη μας τρέλλανε και μετά ξαφνικά η γρίπη εξαφανίστηκε......τέλος πάντων είμαι πολύ επιφυλακτική πλέον.

Η αλήθεια είναι οτι δυό τρία βράδυα δεν μπορούσες να αναπνεύσεις έξω ,αλλά μάλλον και οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ .

Ο ντόρος βέβαια με έκανε να σκεφτώ όπως εσύ για τις σκοπιμότητες.....

Πρέπει επίσσης να παραδεχτώ οτι πολύ το ευχαριστήθηκα το..."μπουκοτάζ" του πετρελαίου γιατί η αλητεία είχε χτυπήσει κατακόκκινο (έχω και μικρή προσωπική εμπειρία).
Μιλάω εκ του ασφαλούς βέβαια γιατί ευτυχώς έχω αέριο.

Μακάρι να το κάναμε πιο συνειδητά και σε άλλα .....

(σήμερα έχω γίνει έξαλλη με τα κουτάκια δάφνης ,ναι αυτή για τις φακές ,που φυτρώνει σ'ολη την Ελλάδα μέχρι και στην βεράντα μου, και τα ΑΒ την φέρνουν απο την ΤΟΥΡΚΙΑ παρακαλώ ,καλά με άκουσε όλο το σούπερ μάρκετ ,και τους τα έχωσα και επισήμως )

Άντε καλή ...μπλογκοχρονιά !!!!!!

υγ.
ε καλά το...κοκορέτσι έγραψε :-))

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικο
Oι εταιρείες κέρδος αναζητούν.
Τη δάφνη για τις φακές την βρίσκεις σαν φυτό πολύ εύκολα,εγώ φύτεψα δυο στη πολυκατοικία,από σπόρο που τον είχε φέρει ο αέρας, είχε πιάσει σε ένα σημείο του κήπου ήταν ένα μικρούλι βλαστάρι όταν το μεταφύτεψα και τώρα είναι δυο μέτρα.Δεν είδα καμία νοικοκυρά να πάει να πάρει ένα κλαδί να το αποξηράνει και να τόχει για τα φαγητά της.Η 3α πέταξε δυο σπόρια σε μια γλάστρα της και έχει μάραθο για το σπίτι της.Αν αυτή την εποχή κόψεις ένα κλαδί τριανταφυλλιάς και το φυτέψεις σε μια γλάστρα το Μάρτιο θα έχεις μια καινούργια τριανταφυλλιά.Κέρδος μηδενικό αλλά μένει η χαρά της δημιουργίας.
Ενώ μέχρι πρότινος το πέλλετ ήταν άκρως οικολογικό χθες άκουγα ότι ρυπαίνει το περιβάλλον .
Ο Μπεχράκης έχει δίκιο όταν δήλωσε ότι το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση ξύλου είναι επιστημονικά δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες και κοινωνικά ευαίσθητο καθώς «δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε θύτες ανθρώπους που καίνε τζάκι για να ζεσταθούν.»


JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ειχα αρκετο καιρο να περασω απο εδω αλλα δεν ξεχνω τους μπλοκοφιλους.Ευχομαι να εχεις καλη. φωτεινη εβδομαδα γεμάτη υγεία και χαμογελα!!!!

α Κενταύρου είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Kαλώς τον κι ας άργησε.