Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ

Καρυάτιδα


Τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Κένταυρος

Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Δεινόσαυρος
Βρετανικό Μουσείο Επιστημών
 Εκκρεμές του Φουκώ
Η ελεύθερη μεταβολή του επιπέδου κίνησης του εκκρεμούς αποδεικνύει την κίνηση της γης. 




                                                

Μουσείο Βικτόρια και 'Αλμπερτ




Ποταμός Τάμεσης

Χαυντ Παρκ


12 σχόλια:

Margo είπε...

Ταξίδι και μάλιστα εκτός συνόρων. Τι ωραία! :-)


Στα δικά μας έργα τέχνης ένα μάγκωμα το ένιωσα. Οι Άγγλοι είπαν να ξεχάσουμε την επιστροφή τους, δεν θα γίνει ποτέ..


α Κενταύρου είπε...

@Margo
Πήγα Λονδίνο να δω τη κόρη μου.
Με προβλημάτισε το θέμα μάρμαρα του Παρθενώνα.Είδα τη θετική πλευρά του θέματος δηλαδή ότι ο Ελληνικός πολιτισμός κυριαρχεί στο Μουσείο ,τα μάρμαρα είναι η καλύτερη τουριστική διαφήμιση για τη Ελλάδα.

kariatida62 είπε...

Απ'τις Λόντρες λοιπόν μας ήρθε το Αστέρι μας!!!
Είδες και την αδελφή μου την ξενιτεμένη, την παρηγόρησες με λόγια τύπου δες την θετική πλευρά κλπ.κλπ. δεν την έπεισες όμως!
Είδες τι σου απάντησε? Υπάρχει υπέροχο ομοίωμα στο σπίτι της στην Ελλάδα για να έρθει στο μουσείο του Λονδίνου και εκείνη επιτέλους, μαζί με τα υπόλοιπα "ιερά" μάρμαρα να επαναπατριστεί! Η ληστρική απαγωγή τους πλέον πρέπει να τελειώνει!
Μέχρι την κατασκευή του άψογου μουσείου της Ακρόπολης, είχαν μια δικαιολογία να προβάλλουν για να μην επιστραφούν. Τώρα τι έχουν?
----
Ο καιρός που συνάντησες δεν πιστεύω να σε επηρέασε αρνητικά. Ίδιος καιρός και δω...Λονδίνο καταντήσαμε πια και η καταθλιψάρα είναι προ των πυλών....

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Όταν ήμουν μέσα στο Μουσείο στην Ελληνική πτέρυγα μια ξεναγός εξηγούσε στους επισκέπτες μπροστά σε ένα ομοίωμα της Ακρόπολης τα επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των μαρμάρων αλλά και τα επιχειρήματα της Αγγλικής πλευράς, ένιωσα μέσα μου μια φωνή να μου λέει μίλα ,φώναξε ΚΛΕΦΤΕΣ μη μένεις απαθής,συγκρατήθηκα.Δύο είναι τα σημαντικά επιχειρήματα τους 1)Πάρθηκαν από το Οθωμανικό κράτος2)Προστατεύθηκαν στο βάθος των χρόνων.Τότε σκέφτηκα το ουδέν κακό αμιγές καλού.

ξωτικό είπε...

χαχαααα
Eκπαιδευτική εκδρομή πήγες Δάσκαλε ;;;;
Η φωτογραφία του Τάμεση εξαιρετική !!!!!!!
Το σκιουράκι γλύκααααα !!!
Και η διαφορά.....φωτός πάντα καθοριστική ......
Πολύ σωστά ουδέν κακόν αμιγές καλού ευτυχώς...αλλά η εμβληματικότης του συγκεκριμένου μνημείου επιβάλλει νομίζω, τουλάχιστον κάποιον συμβιβασμό στην περιβόητη Εγγλέζικη αλαζονεία...
Εντάξει ας κρατήσουν την Καρυάτιδα ,εμείς ...έχουμε πολλές !!!!!!!
;-)
χιχιχιιι

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Oι φωτογραφίες είναι από κινητό μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας.Το τοπίο μουντό και τα κτίρια μουντά με το κεραμιδί των δομικών στοιχείων να επικρατεί.Η φωτογραφία του ΤΆΜΕΣΗ πράγματι την έβγαλα από καλή θέση,υστερεί βέβαια σε ποιότητα εικόνας.Στο σκιουράκι με πήγε η κόρη μου.Επειδή θα πάω πάλι στο Λονδίνο δεν έδωσα μεγάλη προσοχή ώστε να έχω καλύτερα τεχνικά μέσα.Περισσότερο είχα στόχο να εντοπίσω τα κύρια Μουσεία της πόλης.
Στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχουν ο Αιγυπτιακός πολιτισμός,της Μεσοποταμίας και ο Ρωμαϊκός πολιτισμός.Θα τα θεωρήσουμε όλα προϊόντα ληστείας?Τα Αγγλικά Πανεπιστήμια μελέτησαν τους πολιτισμούς αυτούς και έκαναν και ανασκαφές.Οι εκδόσεις Οξφόρδης στα Αρχαία Ελληνικά είναι οι πλέον έγκυρες.Λογικό δεν είναι να ενδιαφέρονταν να τα αποκτήσουν με κάποιο τρόπο νόμιμο στην εποχή που τα απόκτησαν.Οι Μουσουλμάνοι αλλά και Οθωμανοί θεωρούσαν ειδωλολατρία τα αγάλματα και δεν κοσμούσαν τα σπίτια τους η δημόσιους χώρους με αγάλματα ,δεν είναι επόμενο να τα πουλήσουν σε αυτούς που ήθελαν εφ όσον δεν εκτιμούσαν την αξία τους?
Δεν πρέπει να ξεχνάμε Άγγλοι,Γάλλοι,Γερμανοί μελέτησαν τους πολιτισμούς αυτούς την εποχή της αποικιοκρατίας και τους έκαναν γνωστούς.

kariatida62 είπε...

Tι έκανε λέει? Προστατεύθηκαν στο βάθος των χρόνων? Μα δεν έχεις ακούσει πρώτον για την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν τα μάρμαρα από την κακή μεταχείριση στα βρώμικα και υγρά αποθηκευτικά παραπήγματα του σπιτιού του Έλγιν μέχρι τελικώς να πουληθούν στην Βρετανική κυβέρνηση? Και στην συνέχεια με τον υποτιθέμενο καθαρισμό τους στο μουσείο, που χάθηκε η μελόχρωμη πατίνα της ιστορικής επιφάνειάς τους? Σημαντικά κομμάτια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές κάτι που στα εναπομείναντα δικά μας δεν έχουν γίνει!
Κακώς συγκρατήθηκες αστέρι μου! Κακώς! Πολύ κακώς! Έπρεπε νάσουν ενημερωμένος και να της τα χώσεις...της κυρίας ξεναγού!
Την επομένη λοιπόν που θα πας ...να τους τα πεις απο μένα σε παρακαλώ! ;)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα.

α Κενταύρου είπε...

@Κariatida62
Προστατεύθηκαν με την εξής έννοια.1)Δεν τεμαχίστηκαν η λαξεύτηκαν για να γίνουν δομικά στοιχεία σπιτιών της εποχής της Τουρκοκρατίας αλλά και των μεταγενέστερων χρόνων.2)Δεν μπήκαν σε καμίνι ώστε να γίνουν ασβέστης για οικοδομική χρήση.
Ένα ταξιδάκι στο Λονδίνο θα ήταν καλύτερα να τους τα ψάλλεις εσύ που είσαι διαβασμένη όπως βλέπω.

α Κενταύρου είπε...

@Coula
Καλημέρα σου και εβδομάδα σου εύχομαι ηλιόλουστη, βάλε και Μάρτη μη σε δει ο Ήλιος.

Άιναφετς είπε...

Δεν ήρθα ν' αντιδικήσω ούτε να υποστηρίξω καμιά άποψη, παρόλο που χαίρομαι να συναντώ την "παλιοπαρέα"!!!
"Κανονικά" δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μουσεία, "κανονικά" τα έργα τέχνης θα έπρεπε να μείνουν εκεί που τα προόριζαν οι δημιουργοί τους... και "κανονικά" αν είμασταν Άνθρωποι τα πάντα θα ήταν στη θέση τους, όπως ο Τάμεσης και το σκιουράκι...
Κανονικά= κατα-κανόνα δλδ!
Και κανονικότατα χαίρομαι που το σπιτάκι σου σιγά-σιγά ζωντανεύει!

Καλό τριήμερο σε όλους και πολλά ΑΦ!

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Φυσικά και δεν αντιδικούμε,απόψεις καταθέτουμε.
Το επιχείρημα σου είναι ισχυρό,δηλαδή τα έργα τέχνης πρέπει να επιστρέφουν εκεί που τα προόριζαν οι δημιουργοί τους.