Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Θηλυκιές οι θηλιές του κόσμου

Σήμερα 9/5 η blogger ποιήτρια Κάκια Παυλίδου γνωστή στο τόπο της  στα Γιαννιτσά, δοκίμασε να λάμψει το άστρο της στον δύσκολο και απαιτητικό Αττικό Ουρανό.
Παρουσίασε στις 7.30 μμ στο πολυχώρο "Αίτιο" κοντά στην Ακρόπολη τη ποιητική της συλλογή "Θηλυκιές οι θηλιές του κόσμου".
Η ποίηση της είναι κύρια ερωτική,υπαρξιακή και ονειρική.Έχει ένα ιδιαίτερο ύφος γραφής,η ποίηση της είναι μια επίμονη άσκηση του νου για τον αναγνώστη.Σε αυτό απαντά με την αφιέρωση που μου έκανε με την έκφραση: "Δεν καλπάζουν τα κείμενα αν δεν τα ιππεύσουν Μάτια Ατίθασα".
Παραθέτω δυο στροφές από το ποίημα της " Παράκτιο φιλί" που έχει αποσπάσει  βραβείο στίχου.




Εκείνη που...
..τράβηξε ίνα απ τις φλέβας σου κλωστή
και σε ξηλώνει κάθε νύχτα και σε ράβει ΄
σαν να σαι υδάτινο στο σώμα της πανί
απ τον παράδεισο απλωμένο ως τον Άδη

Σ' το χαν ψελλίσει οι παλιοί οι ναυτικοί
όταν σε είδαν να παίζεις με κοχύλια
πως το παράκτιο του έρωτα φιλί
κρύβει πνιγμούς ...από Γυναίκας χείλια.

11 σχόλια:

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Μπράβο, Κένταυρε!
Της αξίζει πραγματικά η ανάρτηση/αφιέρωση!
Πολύ εύστοχη παρουσίαση της ποίησής της!
η ίδια η αφιέρωση που σου έκανε αποδεικνύει του λόγου (σου) το αληθές...

α Κενταύρου είπε...

Tη γνώρισα από κοντά.Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να κρίνω τη ποίηση της, άλλωστε δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της ποιήτρια, τον θεωρεί κυρίως εκπαιδευτικό.Έμείς όμως τις αποδίδουμε το τίτλο της ποιήτριας γιατί τον αξίζει,κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια στα Γιαννιτσά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του βιβλίου Ν. Πέλλας.Είναι ένα πρόσωπο που τιμά το κλάδο μας.

~reflection~ είπε...

Αλφα Κεφαλαίο Κενταύρου, πρώτη δοκιμασία στην Ποίηση είναι να εμπειρωθούν Γραφή κι Ανάγνωση την Αλήθεια που τις Δένει...

Η Δεύτερη Ιερή Δοκιμασία τελείται υπό το ημίφως του Εαυτού μας, στο κλειστό δωμάτιο του στοχασμού, ο οποίος κατέχει τη δύναμη μία μόνο Λέξη να την μετουσιώσει σε Κοάν απλής διατύπωσης και απύθμε-ΝΟΥ νοήματος...

Η ΖΩΗ ολόκληρη είναι μία Λέξη, μα σαν σκάψουμε ανακαλύπτουμε όλες τις αόρατες διαστάσεις του Σύμπαντος Εντός κι Εκτός μας...

Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από Καρδιάς για την παρουσία σου στην Εκδήλωση,
για την υπέροχη και τιμητική Ανάρτηση,
για τους κρίκους που δημιουργούνται με Αμοιβαία Επένδυση σ' αυτήν την πολύτιμη Επαφή....


{Το αλήτικο το ΚαΖενάκι μου, πες του θα τον Πνίξω....}

;-)))

α Κενταύρου είπε...

@ ~reflection~
Είχα τη χαρά να σε γνωρίσω από κοντά και να πάρω κάτι από τη δυναμική παρουσία σου.Ευχαριστώ για την ωραία ποιητική βραδιά.

ξωτικό είπε...

Zηλευτή στην φαντασία μου η βραδυά, με την χειμαρώδη μας Κάκια !!
Όμορφα την τίμησες με τον γνωστό δωρικό σου τρόπο !!
ωραία αίσθηση η σύνθεση των αντιθέσεών σας με μαέστρο την αγνή και ζωηρή αγάπη για την ομορφιά και την εκπαίδευση !!

Φιλιά και για τους δυό σας

α Κενταύρου είπε...

@ ξωτικό
Η Κάκια είναι η μια σύγχρονη γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους.Θέλησε να ανοίξει τα φτερά της να μιλήσει σε ένα ευρύτερο κοινό.Αν οραματιζόμαστε το μέλλον και επιλέγαμε ποιοι άνθρωποι θα θέλαμε να διαχειρίζονται τα θέματα πολιτισμού αυτής της χώρας σίγουρα η Κάκια θα ήταν μεταξύ των υποψηφίων.Στους υποψηφίους θα έβαζα και σένα και την Υπατία.Οι άνθρωποι υπάρχουν και είναι ανάμεσα μας να τώρα δα βρήκα τρεις που θα μπορούσα να εμπιστευτώ.Το πρόβλημα είναι μέσω ποιου καναλιού θα βρούμε τους καθαρούς και τους τίμιους.

ξωτικό είπε...

Tώρα που άρχισε να μας νοιάζει θα τους βρούμε αστέρι μου.....
Όταν με ρωτούσαν οι μαθητές μου πως θα καταφέρω ετούτο ή το άλλο το πρώτο που τους τόνιζα ήταν : με το να σε νοιάζει ,πολύ και διαρκώς!
Το καλύτερο "μυστικό"...

Άιναφετς είπε...

Όταν πραγματικά αγαπάς αυτό που κάνεις, το κάνεις καλά...
Μπράβο Μιχάλη μου για την σεμνή παρουσίαση της δουλειάς της Κάκιας, που χρόνια τώρα διαβάζω (ασχολίαστα) στο blog της, βλέπεις θεωρώ την ποίηση κάτι εντελώς προσωπικό και ασχολίαστο! Και οι λέξεις μ' αρέσει, ωραίο, φαντάζουν λίγες!
Καλή βδομάδα νάχουμε και για όλους να είναι δημιουργική!

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Η Κάκια έχει το νεύρο,το δυναμισμό την ενέργεια μια νέας γυναίκας που σφύζει από ζωή και θέλει να προσφέρει στα τρία βασικά επίπεδα της ζωής της, την εκπαίδευση,την ποίηση,τα κοινωνικά δρώμενα.Χαρακτηριστικό της είναι το πάθος με ότι ασχολείται.

~reflection~ είπε...

Άιναφετς ΣΕ τσάκωσα ανακαλύπτοντας φυσικά και τη λύση του Γρίφου με τον Κοινό μας Φίλο!!!..
;-))))

Κρατώ το ουσιώδες και βαθύ που ανέφερε το Ξωτικό:

"Όταν με ρωτούσαν οι μαθητές μου πως θα καταφέρω ετούτο ή το άλλο το πρώτο που τους τόνιζα ήταν : με το να σε νοιάζει ,πολύ και διαρκώς!
Το καλύτερο "μυστικό"..."

και φεύγω Πλούσια
προς τις Απομονώσεις μου...

Φιλί Γλυκό στην Υπέροχη Παρέα.....

Άιναφετς είπε...

Με μισοτσάκωσες Κάκια μου... Υπάρχουν και Άλλοι και Άλλες και μερικοί παρόλο που μπορεί να έχουν κλειστά τα σπιτικά- τετράδια τους, μας διαβάζουν και μας Αγαπούν... είναι κάτι που μπορώ να βεβαιώσω!
Ναι η Παρέα είναι ζεστή και Υπέροχη!