Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το πείραμα της Υδρας

Ο Χρήστος Ζερεφός καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας ,προχώρησε σε ένα πείραμα επιστρατεύοντας έναν συνάδελφό του στην Ακαδημία Αθηνών, τον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Ο σπουδαίος ζωγράφος, εκλήθη να ζωγραφίσει επί δύο συνεχόμενες ημέρες το δειλινό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Υδρα. Εκείνο που δεν γνώριζε ο Τέτσης ήταν ότι τη μία ημέρα η ατμόσφαιρα ήταν επηρεασμένη από τη σκόνη της Σαχάρας και την επομένη είχε καθαρίσει. Οι τέσσερις ακουαρέλες που ζωγράφισε τα δυο δειλινά του Ιουνίου του 2010 διέφεραν εντυπωσιακά. Όταν μετρήθηκαν με τη μέθοδο του πηλίκου κόκκινου προς πράσινο, τα αποτελέσματα βρέθηκαν να ταιριάζουν με τις ψηφιακές μετρήσεις. «Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουμε μαρτυρίες ότι έχει συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη κι όμως παρατηρούμε να υπάρχουν στους πίνακες ενδείξεις συσσώρευσης αιωρούμενων σωματιδίων σε εποχές που δεν υπήρχε ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν υπήρξε κάποια έκρηξη που δεν είναι καταγεγραμμένη. Είναι σαφές πάντως ότι με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να συμπληρώσουμε τις χρονοσειρές και να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ευρώπη αλλά και σε όλη τη Γη», καταλήγει ο κ. Ζερεφός. Σε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη ο κ.Ζερεφός παρουσίασε την ερευνητική του εργασία στο Μέγαρο Μουσικής.,παρουσία και του Ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση..Όπου παντρεύτηκαν η ζωγραφική με την επιστήμη.Φυσικά την παράσταση έκλεψε ο ζωγράφος ,γλαφυρότατος ,διασκεδαστικός ,ονειροπόλος ο οποίος έχει τη φήμη του κολορίστα.Ο Ζερεφός μιλούσε για την ερευνητική του εργασία πάνω στα χρώματα του ουρανού που δημιουργούν τα μικροσωματίδια.Είναι χαρακτηριστικά τα χρώματα του ουρανού στην Ανατολή και Δύση του Ηλίου.
Γιατί εξαφανίζεται το μπλε και έχουμε το πορφυρούν.?Διότι στη Δύση ή στην Ανατολή σκεδάζεται περισσότερο το μπλε πάνω στα μικροσωματίδια επειδή διανύει μεγαλύτερη διαδρομή και υφίστανται μικρότερη σκέδαση το κόκκινο, το πράσινο ,το κίτρινο που η μίξη τους στο μάτι μας δημιουργεί την εικόνα του πορφυρού.Οι αποχρώσεις των χρωμάτων του ουρανού επηρεάζονται από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην Ατμόσφαιρα.Ο Ζερεφός έκανε ανάλυση του χρώματος φασματοσκοπικά και βρήκε τη σχέση κόκκινου προς πράσινο ανάλογα με τα μικροσωματίδια στον ουρανό που μπορουν να προκληθούν από διάφορες αιτίες πχ έκρηξη ηφαιστείου .Μελέτησε αντίστοιχα τους πίνακες που δημιουργησαν ζωγράφοι στο παρελθόν όταν δημιουργούνται τέτοια φυσικά φαινόμενα και βρήκε την αναλογια κόκκινου προς πράσινο .
Η σχέση κόκκινου προς πράσινο δείχνει την κατάσταση της ατμόσφαιρας την εποχή που δημιουργήθηκε το έργο ζωγραφικής.Προκύπτουν σημαντικές περιβαλλοντικές πληροφορίες μέσα από τη μελέτη των χρωμάτων στον ουρανό κατά τη δύση του ηλίου, έτσι όπως τα απέδωσαν στους πίνακές τους διάσημοι ζωγράφοι των περασμένων πέντε αιώνων (Τέρνερ, Ντεγκά, Κλιμτ, Ρενουάρ, Ρόμπινσον, Ντελακρουά, Μονέ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, βαν Ντάικ κ.ά.). 
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής Ζερεφός «αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του πιο σπουδαίου οπτικού οργάνου, του ανθρώπινου οφθαλμού, που μαζί με το ταλέντο και την ψυχή του καλλιτέχνη οδηγούν από κοινού στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όταν δε οι πίνακες αναλυθούν σε κόκκινο και σε πράσινο, περιέχουν πληροφορίες τις οποίες αναγνώρισε ο οφθαλμός, ακόμα και εν αγνοία του ζωγράφου και οι οποίες είναι αντικειμενικές και ανεξάρτητες από τη Σχολή, το στυλ ακόμα και την ψυχική διάθεση του καλλιτέχνη»

H φωτό του ουρανού είναι από τα blogs :

19 σχόλια:

ξωτικό είπε...

:-))))))))

Στα πιο ωραία δειλινά να ανακράζω "λατρεμμένα μου μικροσωματίδιααα" δηλαδή !!!!!

Περιττόν να σου περιγράψω την χαρά μου που τουλάχιστον πήγες εσύ .
Και να σου ξαναδηλώσω κι εδώ πως όσο περισσότερες επιστημονικές εξηγήσεις μαθαίνω τόσο περισσότερο μαγεύομαι αντί να ξενερώνω όπως φοβόσουν.

Στην επόμενη ανατολή λοιπόν εκτός απ'την.... διασκέδαση θα σκέφτομαι και την ....σκέδαση .Ωραία !!!! έκλεισες μόνιμη.... θέση στις σκέψεις μου ;-)

Χαίρομαι επίσης απεριόριστα που υπέκυψες στην ....λαϊκή απαίτηση για ανάρτηση !!!!!


Φιλιά ......πρασινοκοκκινοπορτοκαλιά !!

zoyzoy είπε...

Ενδιαφέρον,δεν μπορούσα να φανταστώ ότι απο ένα πίνακα ζωγραφικής θα έπαιρναν τόσο σπουδαία στοιχεία!

Ώστε το μάτι φταίει για το ρουμπινί χρώμα που πλημμυρίζει ουρανό και γη όταν βασιλεύει ο ήλιος??

Οπως και να'χει είναι μαγευτικό!

Χαίρομαι για την επανεμφάνισή σου στο χώρο!

Φιλιά θαλασσινά...!

Άιναφετς είπε...

Πω πω... τι να πω Μιχάλη!
Πρώτα χαίρομαι που "εμπλούτισες" το ιστολόγιο σου με μια παρόμοια ανάρτηση, (προφανώς είδες πως παρόμοια εξαιρετικά κείμενα έχουν μια άλλη θέση εδώ παρά στο fb!)
Όπως καταλαβαίνεις βρήκα το κείμενο εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ποιος θα του το έλεγε του Τέτση πως κάποια στιγμή επιστήμονες θα ανέλυαν με αυτό τον τρόπο το έργο του... απίστευτο!

ΑΦιλιά καρδιάς με μια παράκληση, μη ξανά αφήσεις το blog σου να κοιμάται!!!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικο
Άξιζε το κόπο ,εχω και ενα μεγάλο πλεονέκτημα πάω στο Μέγαρο με το μετρό.Σκέδαση: μια φωτεινή ακτίνα από τον ήλιο καθώς περνάει μέσα από τον αέρα και συγκρούεται με τα μόρια του αέρα αλλά και τα μικροσωματίδια σκορπίζεται σε κατεύθυνση κάθετη στην αρχική ακτίνα.Μεγαλύτερη σκέδαση παθαίνει το μπλε γιαυτό ο ουρανός και η θάλασσα είναι μπλε.Στην Ανατολή και τη δύση αφού το μπλε σκεδάζεται μέχρι να φτάσει στο μάτι μας τα υπόλοιπα χρώματα φτιάχνουν το πορφυρούν του ουρανού γιατί το κόκκινο σκεδάζεται λιγότερο.

Άστρια είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση!
Η φύση και η τέχνη, ν' ανταλλάσσουν αθέλητα πληροφορίες και η τέχνη να τις φανερώνει μετά από χρόνια...
Για τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός ανάλογα με τα αιωρούμενα σωματίδια, έχουν γραφτεί πολλά, όμως ήταν ωραία η όλη σκέψη να ψάξει κανείς στις παλιές ζωγραφίες τις αλλαγές τ' ουρανού με τον καιρό.

Και ζήλεψα.. πολύ θα ήθελα να είχα παρακολουθήσει αυτή την παρουσίαση!

Πάντως, ο παππούς μου έλεγε ότι όταν το φεγγάρι ήταν κόκκινο την άλλη μέρα θα είχε ζέστη, και έτσι ήταν:)

Στέλνω κάτι που δεν ξέρω αν το έχεις δει αλλά μου άρεσε http://vimeo.com/77330591#.

αστέρια α και 3α, να είστε καλά!:)


α Κενταύρου είπε...

@zoyzoy
Ναι το φαινόμενο είναι οπτική εντύπωση διότι όπως εξηγώ παραπάνω το μπλε διασκορπίζεται στη πορεία του μέχρι να φτάσει στο μάτι μας.Το μπλε της θάλασσας οφείλεται στη σκέδαση.Θα προσπαθήσω ότι κάνω στο FACEBOOK να το δημοσιεύω και δω.

α Κενταύρου είπε...

@Η Άιναφετς
Με τιμά η παράκληση σου να έχω παρουσία και στο blog.Έχω μετακινηθεί στο f/b που έχει μια αμεσότητα επικοινωνίας.Το θέμα με έχει προβληματίσει.Τα τρία τελευταία θέματα μου είναι και δω και στο f/b.O Παναγιώτης Τέτσης έκλεψε τη παράσταση .Έκανε την επισήμανση ότι η τέχνη είναι κατανοητή στους πολλούς ,ενώ η επιστήμη στους λίγους .Βέβαια τελικά τα πορίσματα της επιστήμης ωφελούν και αυτά τους πολλούς.

α Κενταύρου είπε...

@Άστρια
Το Μέγαρο Μουσικής πλήρες από το κόσμο της επιστήμης και της τέχνης.Φυσικά ο ζωγράφος πιο κατανοητός και γλαφυρός γοήτευσε το κοινό.Η άποψη του Παππού θα έχει επιστημονική εξήγηση.Μια που μπορώ να φανταστώ είναι όταν έρχονται Νοτιάδες από την έρημο Ζαχάρα έρχεται και σκόνη άμμου που προκαλεί την εντύπωση του κόκκινου φεγγαριού.Είναι γνωστό ότι οι Νοτιάδες είναι ζεστοί.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Χρησιμοποίησα τη φωτό σου και της Μάργκο σε θαλασσινό τοπίο.Ο λόγος δεν ήταν ότι έπρεπε να σου ζητήσω την άδεια,διότι εσύ τις δημοσιεύεις για να τις απολαύσουμε.Ενώ είχα σχεδιάσει να τις χρησιμοποιήσω ξεχάστηκα και έμεινα μόνο με τις φωτο της διάλεξης.

Άιναφετς είπε...

Πολλοί Μιχάλη μου, μεταφέρουν τις αξιόλογες τους αναρτήσεις από το fb στο blog τους και έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι!
ΑΦιλιά και καλή δημιουργική βδομάδα εύχομαι! :)))

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Αυτό έκανα τώρα και θα κάνω από δω και πέρα.

fractal είπε...

Και πες μου τώρα σε παρακαλώ...
Η φύση φιάχνει τέχνη ή η τέχνη φιάχνη φύση...
Ή και οι δυό συνηστώσες έχουν τους ιδιους εσωτερικούς δεσμούς και ακολουθούν τους ιδιους δρόμους για να αποκαλυφθούν...
Α_κενταυυρου...Να ήξερες πόσο μου λειψατε όλοι!

α Κενταύρου είπε...

@fractal
Η φύση δίνει τα χρώματα,τα υλικά αλλά η φαντασία φτιάχνει τη τέχνη.
Όλοι λείψαμε σε όλους.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Οπως παντα οι αναρτησεις σου εξαιρετικες!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ευχαριστω :)

Άστρια είπε...

αστέρια α και 3α του Κενταύρου, καλή χρονιά με υγεία και αγάπη για σας και τους αγαπημένους σας!

zoyzoy είπε...

Καλή ,Δημιουργική χρονιά εύχομαι γεμάτη υγεία και δύναμη για σένα και την οικογένειά σου!

Με φιλιά γιορτινά!

α Κενταύρου είπε...

@Άστρια
@ΖΟΥΖΟΥ
Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με υγεία ,ευτυχία και χαρά.