Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Οι δίδυμοι μαθουσάλες του Σύμπαντος

Νέα εικόνα δύο «διάσημων» κβάζαρ που λάμπουν επί 14 δισ. έτη!
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εικόνα που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από δύο κβάζαρ που βρίσκονται κυριολεκτικά στην… αρχή του Κόσμου. Σύμφωνα με τους αστρονόμους τα δύο λαμπρά αντικείμενα γεννήθηκαν αμέσως μετά τη γέννηση του Σύμπαντος.
Αρχαία και φωτεινά
Τα κβάζαρ είναι μακρινά και λαμπρά αντικείμενα του Σύμπαντος, που το καθένα  εκπέμπει ενέργεια εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από έναν γιγάντιο γαλαξία. Πρωτοανακαλύφθηκαν το 1960, όταν οι αστρονόμοι έψαχναν για πολύ ισχυρές ραδιοπηγές. Για αυτόν το λόγο ονομάστηκαν QUAsi-stellAR (ημιαστρικές ραδιοπηγές) ή ημιαστέρες.
Σήμερα ξέρουμε πως δεν έχουν καμιά ομοιότητα με τους αστέρες αν και στις φωτογραφίες μοιάζουν. Η μελέτη τους είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της εικόνας που σχηματίζουμε για τα αρχαιότερα αντικείμενα του Σύμπαντος.
Δημιουργήθηκαν στο αρχέγονο Σύμπαν και η ηλικία τους συγκρίνεται με αυτή του ίδιου του Σύμπαντος. Αν και υπήρχαν πολλές θεωρίες για την προέλευσή τους η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι πως τα κβάζαρ είναι πυρήνες γαλαξιών που περιέχουν στο κέντρο τους μια μεγάλη μαύρη τρύπα.
Πανάρχαιο δίδυμο
Τα δύο κβάζαρ που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο εντοπίστηκαν το 1979. Λόγω του ότι οι ιδιότητές τους είναι όμοιες με εκπληκτικό και ανεξήγητο τρόπο, οι αστρονόμοι καταλήγουν να μιλούν για ένα και μόνο κοσμικό αντικείμενο. 
Το δίδυμο των κβάζαρ έχει λάβει την κωδική ονομασία QSO 0957+561 αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως «Δίδυμα Κβάζαρ». Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το δίδυμο βρίσκεται σε απόσταση που προσεγγίζει τα 14 δισ. έτη φωτός γεγονός που σημαίνει ότι είναι εκ των πρώτων αντικειμένων που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Μεγάλη Εκρηξη από την οποία προέκυψε το Σύμπαν συνέβη πριν από 13.8 δισ. έτη.
Πηγή: Το Bήμα

4 σχόλια:

Άιναφετς είπε...

Μιχάλη, πόσο χαίρομαι όταν βλέπω πως δεν ξεχνάς τους παλιό-μπλογκόφιλους!
Και όχι μόνο δεν τους ξεχνάς, αλλά τους μαθαίνεις και τους δίνεις την ευκαιρία να φανταστούν κόσμους καλυμμένους με μυστήριο... φυσικά και αγνοούσα τα "Δίδυμα Κβάζαρ"!
ΑΦιλιά και να έχεις ένα δημιουργικό μήνα! :)

α Κενταύρου είπε...

@Άιναφετς Καλό Μήνα.Η απασχόληση με δυο ιστοσελίδες στο f/bμε απομακρύνει από το blog.Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

ξωτικό είπε...

Εντυπωσιακό το οτι εντοπίστηκαν το 1960 !!!!
( σε σχέση με την Ελλάδα του 1960)
......"που το καθένα εκπέμπει ενέργεια εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από έναν γιγάντιο γαλαξία."

ενώ το μέγεθός τους πως είναι δηλαδή συγκριτικά με έναν γαλαξία;;;

φέρνει ανατριχίλα αυτό 14.δις έτη!!! (φωτός σίγουρα ;; γιατί η διατύπωση μπερδεύει λίγο στην τελευταία πρόταση )
είναι σαν να συγκρίνει τα 14 δις έτη φωτός με τα 13 δις έτη !!

τι μαγικότερο του σύμπαντος πάντως; !!!!....

πολύ ευχαριστώ !!!

(είδες ;
για όλα φταίει το fb ;-))))

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό H ας πούμε ακριβής απόσταση ειναι 13,8 κατά προσέγγιση για δημοσιογραφικούς λόγους 14δις έτη φωτός.Το συμπαν μαγικό,μυστηριώδες,απέραντο αλλά με όρια ,απροσπέλαστο με τα σημερινά δεδομένα,ακατανόητο στην αρχή του στο πως δημιουργήθηκε και πιο είναι το μέλλον του.Το πιο σημεντικό και απλό που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι αυτό που βλέπουμε με τα διάφορα τηλεσκόπια δεν είναι αυτό που υπαρχει αυτή τη στιγμή αλλά αυτό που δημιουργήθηκε στο παρελθόν και τωρα φτανει η εικόνα του μετά απο ταξίδι του φωτός δισ χρόνια πριν.Το πως είναι τώρα είναι άγνωστο θα το δούμε μετά από δισ χρόνια !!!