Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το τηλεσκόπιο NuSTAR αποκαλύπτει το μυστήριο του πώς τα αστέρια εκρήγνυνται.

 Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα απόπλάσμα, (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην αστρονομία , πώς τα αστέρια στο τέλος της ζωής τους καταλήγουν σε εκρήξεις σουπερνόβα.τελικά αποκαλύπτεται με τη βοήθεια του Φασματοσκοπίου Πυρήνων της NASA, (NuSTAR). Το παρατηρητήριο υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ έχει δημιουργήσει τον πρώτο χάρτη του ραδιενεργού υλικού σε ένα κατάλοιπο υπερκαινοφανούς. Τα αποτελέσματα από ένα απομεινάρι που ονομάζεται Κασσιόπη Α (Cas A), αποκαλύπτουν πώς κρουστικά κύματα ενδέχεται να διαρρηγνύουν τα τεράστια αστέρια όταν πεθαίνουν.Οι υπερκαινοφανείς αστέρες (supernova) τροφοδοτούν το σύμπαν με πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού που χρησιμοποιούμε σε κοσμήματα, του ασβεστίου στα οστά και του σιδήρου στο αίμα.


4 σχόλια:

Άιναφετς είπε...

Ω!!!!!!!!!!
Super-ενδιαφέρον έχουν αυτές οι εκρήξεις... ειδικά για το γνωστό μας ασβέστιο (κόκαλα)και το σίδηρο (αίμα) καλά λένε οι "πρωχό" επιστήμονες πως είμαστε ΕΝΑ!

ΑΦιλιά και καλό εκρηκτικό μήνα!

ΥΓ: Είδες τελικά πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να βάζεις και κάτι στο blog σου... ευχαριστώ!

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Kαλό Μήνα με ανοιξιάτικη διάθεση.

kat. είπε...

τα αστέρια καταλήγουν σε σούπερνοβα!
μου αρέσει..

και οι άνθρωποι; αλήθεια που καταλήγουν οι άνθρωποι;

α Κενταύρου είπε...

@kat
Oι άνθρωποι πεθαίνουν πέφτουν στη λήθη και στη αφάνεια αποσυντίθενται σε ύλη για να γίνουν πάλι ζώσα ύλη.Μένουν οι ιδέες τους,αλλά πιστεύουν εγωιστικά ότι θα πρέπει να του θυμούνται και φτιάχνουν τάφους και έχουν μέσω των θρησκειών την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν μετά θάνατο.