Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Χωροχρόνος-Βαρυτικά κύματα



Ο Αϊνστάιν είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα που είχε στο παρελθόν η επιστήμη για τη φύση και τους νόμους της.Οι θεωρίες του αποδεικνύουν ότι οι αισθήσεις μας δεν είναι ικανές να μας δώσουν την πραγματική εικόνα για το σύμπαν.

Με την αίσθηση της όρασης από τη γέννηση μας ,έχουμε την εντύπωση ενός τρισδιάστατου σύμπαντος με τα διάφορα τρισδιάστατα αντικείμενα μέσα σε αυτό.

Προσεγγίζοντας τον κόσμο με τη μαθηματική λογική ο Αϊνστάιν διαπίστωσε ότι στο σύμπαν υπάρχει μια οντότητα τετραδιάστατη ο χωροχρόνος.

Μέχρι τότε οι Φυσικοί αλλά και ο κοινός νους πίστευαν δογματικά ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι δυο μεγέθη ανεξάρτητα .Αυτό νοείται ως εξής: ΄Ενα γεγονός που συμβαίνει στον σύμπαν πχ η πτώση ενός μετεωρίτη έχει μια χρονική διάρκεια που την αντιλαμβάνονται ίδια, και αυτός που βρίσκεται πάνω στη Γη αλλά και αυτός που ταξιδεύει στο διάστημα.

Η Φυσική είναι μια πειραματική επιστήμη που οι θεωρίες πρέπει να επιβεβαιώνονται από το πείραμα. Σε ένα πείραμα που θα είχε σκοπό τη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός του προβολέα ενός αυτοκινήτου, η ταχύτητα του φωτός θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη όταν το αυτοκίνητο είναι σε κίνηση. Το πείραμα απέδειξε ότι η ταχύτητα του φωτός δεν αλλάζει είναι σταθερή ανεξάρτητα της ταχύτητας της πηγής που το εκπέμπει. Σύμφωνα με τους νόμους της κλασσικής Μηχανικής αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Ο Αϊνστάιν έλυσε το παράδοξο αλλάζοντας ριζικά την αντίληψη μας για τους φυσικούς νόμους.

Δέχτηκε ότι 1)Η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή σε οποιοδήποτε σύστημα αναφοράς κινούμενο ή ακίνητο.

2) Οι νόμοι της φύσης είναι τέτοιοι ώστε ο χωροχρόνος να κάμπτεται λόγω διαφορών είτε της βαρύτητας είτε της ταχύτητας -καθένα απ τα οποία επηρεάζει το χρόνο με διαφορετικούς τρόπους. Ο χωροχρόνος είναι μια οντότητα με τέσσερις διαστάσεις τις τρεις συμβατικές και την τέταρτη διάσταση που είναι ο χρόνος. Με βάση την αντίληψη αυτή ένα γεγονός ,με μια ορισμένη χρονική διάρκεια, την αντιλαμβάνεται διαφορετικά ο κινούμενος και διαφορετικά ο ακίνητος παρατηρητής. Τα ρολόγια σε ένα διαστημόπλοιο τρέχουν ελαφρώς πιο αργά απ' ότι τα ρολόγια σε σχέση με εκείνα στη Γη, ενώ αυτά στα GPS και σε δορυφόρους Galileo ελαφρώς γρηγορότερα. Τέτοια διαστολή του χρόνου έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα, για παράδειγμα με μικρές διαφορές στα ατομικά ρολόγια που είναι στη Γη και στο διάστημα, παρόλο που και τα δύο ρολόγια λειτουργούν τέλεια (δεν έχουν καμία μηχανική βλάβη). Ο κενός χώρος στο σύμπαν είναι ένα απέραντο χωροχρονικό συνεχές που η παρουσία μιας μάζας πχ ενός γαλαξία επηρεάζει το χωροχρόνο τότε λέμε ότι προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου.Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια του χρόνου ενός γεγονότος είναι διαφορετική λόγω της παρουσίας του γαλαξία όταν ένα διαστημόπλοιο πλησιάζει το γαλαξία από ότι στη Γη,όπως διαφορετική αίσθηση του χρόνου έχει ο αστροναύτης στο διαστημόπλοιο που τρέχει με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

Συνέπεια των παραδοχών του Αϊνστάιν είναι και η μεταβολή του μήκους και της μάζας. Συγκεκριμένα η μάζα ενός αντικειμένου αυξάνεται όταν η ταχύτητα του προσεγγίζει την ταχύτητα του φωτός.Είναι αδύνατον τα δημιουργηθεί ένα διαστημόπλοιο που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός διότι η θεωρία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μάζα του γίνεται άπειρη άρα έχει και άπειρη αδράνεια.

Βαρυτικά κύματα

Ας φανταστούμε ότι το σύμπαν είναι μια απέραντη θάλασσα με τα χαρακτηριστικά του χωροχρόνου .Κάθε μεταβολή της μάζας πχ έκρηξη ,δημιουργία γαλαξία ,σύγκρουση γαλαξιών, δημιουργία μαύρων οπών δημιουργεί αλλοίωση (καμπύλωση)του χωροχρονικού συνεχούς.Η διαταραχή αυτή διαδίδεται με τη μορφή κύματος όπως ακριβώς μια πέτρα δημιουργεί το γνωστό κυκλικό κύμα στην επιφάνεια της ήρεμης θάλασσας. Με το Βig Bang που δημιούργησε το σύμπαν δημιουργήθηκε το αρχέγονο βαρυτικό κύμα που διαδόθηκε στο σύμπαν.Η παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων από το πρώιμο Σύμπαν, πέραν του ότι επιβεβαιώνει τις θεωρίες του Αϊνστάιν, θα μπορέσει να μας δώσει πληροφορίες για τις απαρχές του Σύμπαντός πολύ πιο πίσω στο χρόνο από αυτές που μπορούμε να έχουμε μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Επιπλέον, οι μαύρες τρύπες, αν και σήμερα είναι απολύτως αποδεκτές οντότητες από την κοινότητα των αστροφυσικών, μέσω των βαρυτικών κυμάτων μπορούν πλέον να παρατηρηθούν αυτές καθεαυτές και όχι να συνάγεται έμμεσα η ύπαρξή τους, όπως συνήθως γίνεται.Η άμεση παρατήρηση πολλών μαύρων τρυπών θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα δημογραφικά τους στοιχεία ως προς την κατανομή τους και την εξέλιξή τους στο Σύμπαν.





22 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Mε συγκινεί η ταχύτητα ... της ανταπόκρισής σου πάνω απ'όλα !!!

Το διάβασα δυό φορές και σαν κάτι να αρχίζω να νοιώθω λίγο λίγο ;-)
Θα ξαναμελετήσω και αύριο πιο ξύπνια .
Αυτό με τον χρόνο θα με τρελλάνει αν δεν το καταλάβω πραγματικά .
Το ρολόι δεν με πείθει .

Πολύυυυυυ σ'ευχαριστώ αστερισμούλι !!!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
O χωροχρόνος στην πραγματικότητα είναι η χρησιμοποίηση στην ερμηνεία των φυσικών φαινομένων του μαθηματικού χώρου
Minkowski.Έχει δυσκολία στην κατανόηση του γιατί ουσιαστικά είναι μια μαθηματική οντότητα που δεν είναι στο πλαίσιο μιας Λυκειακής Εκπαίδευσης.Η θεωρία της σχετικότητας – ειδικής και γενικής – όπως την επεξεργάστηκαν
ο Poincare και ο Lorentz, ο Minkowski και ο Einstein, αποτελεί ένα σύγχρονο άβατο.
Οδηγώντας στην πλήρη αναθεώρηση των εννοιών του χώρου και του χρόνου,
δηµιουργεί µια σειρά από επιστηµολογικά, εννοιολογικά, µαθησιακά και αρκετών
ακόµη κατηγοριών εµπόδια. Ο κόσµος που µας περιβάλλει δεν είναι Ευκλείδειος κι
αυτό είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. ∆εν έχει όµως βρεθεί ακόµη ο
τρόπος ώστε αυτό να γίνει κατανοητό από τους πολλούς και να αναδείξειτις τις
πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες. Η προσπάθεια όµως για
τη διάδοση των ιδεών αυτών πρέπει να συνεχιστεί.

α Κενταύρου είπε...

Το περίεργο είναι ότι ο Poincare και ο Lorentz, ο Minkowski είναι διάσημοι μαθηματικοί του περασμένου αιώνα και ο Αινστάιν με σπουδές Φυσικής το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη.Είχε την έμπνευση να χρησιμοποιήσει τις μαθηματικές εργασίες τους κυρίως του Minkowski στην ερμηνεία των φυσικών φαινομένων.

Άιναφετς είπε...

Δεν χρειάζεται να σου πω Μιχάλη, πως πιο πολύ χαίρομαι που βρίσκω μια δική σου ανάρτηση, απ' το ίδιο το κείμενο που ούτως ή άλλως, μ' ενδιαφέρει πολύ και έχω σκοπό να το ξαναδιαβάσω με προσοχή, μια και η τελευταία ανακάλυψη σχετικά με τις μαύρες τρύπες, είναι εκπληκτική ή καλύτερα συναρπαστική... τ' ότι κατάφεραν ν' ακούσουν "ήχο" από το σύμπαν, μαγεύει!!!
Όλες οι θρησκείες δεν λένε, πως όλα ξεκίνησαν απ΄έναν ήχο! :-P

Πολλά ΑΦιλιά σας στέλνω! :)

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Τα επόμενα 100 χρόνια θα έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα για το σύμπαν.Όσο για τις θρησκείες στο επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων θα επιτελούν το σημαντικό κοινωνικό τους ρόλο στο επίπεδο όμως της δημιουργίας του κόσμου οι θέσεις τους θα μοιάζουν σαν ένα όμορφο παραμύθι.

ξωτικό είπε...

Εκείνο με το χρόνο αδύνατον να το χωνέψω εις βάθος . Αφού ο χρόνος είναι ουσιαστικά δική μας επινόηση που έχει όμως άμεση σχέση με την κίνηση του Ήλιου και της γής κ.λ.π έτσι δεν είναι ;;
Τι σημασία έχει λοιπόν τι λέει το ρολόι του αστροναύτη (ή τι αίσθηση έχει)αφού οι κινήσεις των πλανητών παραμένουν ίδιες ;;

Άστρια είπε...

Κατ' αρχήν να πω πόσο χάρηκα που είδα ξανά το α του Κενταύρου στον ιστολογιοχρονοχώρο:)

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για ένα τέτοιο επιστημονικό θέμα.
Και είναι εμφανής η θέληση και η σοβαρή προεργασία για να μπορέσει να γίνει κατανοητό από τον απλό αναγνώστη.

Πάντως, όποτε συζητάμε για το σύμπαν και τους νόμους που το διέπουν, το κυριότερο είναι ότι συνειδητοποιούμε το απειροελάχιστο της ύπαρξής μας στον χρόνο και στον χώρο

Ευχαριστούμε.


υγ1. http://www.reuters.com/article/space-gravitywaves-idUSKCN0VK1RT

υγ2. πολλούς χαιρετισμούς και στην 3α βεβαίως!:)

Άιναφετς είπε...

Μελετώντας βρήκα και το παρακάτω 3 λεπτών video, που μαζί με όσα προσπαθεί να μας εξηγήσει ο Μιχάλης + το video της άστριας, προσωπικά με βοήθησε αρκετά!

http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/22/epistimi-baruntika-kumata-_n_9288392.html

Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάς και μας φροντίζεις ουσιαστικά!

α Κενταύρου είπε...

@Άστρια
@Άιναφετς
@ξωτικό
Ευχαριστώ γιατί μέσα στο πλήθος των πληροφοριών που αντλείτε από το Internet χρησιμοποιείται και το blog μου για να κατανοήσετε αυτά που ανακοινώνονται από τα επιστημονικά εργαστήρια στο χώρος της φυσικής.Πρέπει να ομολογήσω ότι το ξωτικό συμβάλει με ερωτήσεις της στο να ασχοληθώ το τελευταίο καιρό με θέματα όπως αυτό.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Τι είναι ο χρόνος ?Αν δεν με ρωτά κανείς ,γνωρίζω .Αν όμως, θέλω να το εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτά, δε γνωρίζω.Τα λόγια αυτά του Αγίου Αυγουστίνου δείχνουν τη δυσκολία στον ορισμό του χρόνου.

"...αντιλαμβανόμαστε το χρόνο μόνο όταν έχουμε έκδηλη κίνηση...,δε μετράμε μόνο τη κίνηση με το χρόνο ,αλλά και το χρόνο με τη κίνηση, γιατί και τα δύο αυτά αλληλοορίζονται".
Αριστοτέλης " τα Φυσικά ''
Ένας Άγιος και ένας φιλόσοφος δίνουν απάντηση τι είναι ο χρόνος τι να πω εγώ?Ας πω πως αντιλαμβάνομαι το χρόνο με αυτά που ξέρω!!Ο χρόνος δεν είναι ανθρώπινη επινόηση είναι φυσικό μέγεθος μετρήσιμο όπως η μάζα και το βάρος.Στη κλασσική φυσική δηλαδή τη Νευτώνια μηχανική η χρονική διάρκεια του ήχου με το χτύπημα ενός ταμπούρλου είναι ίδια για όλους του παρατηρητές σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος και με οποιαδήποτε ταχύτητα αν τρέχουν(απόλυτος χρόνος).Ο Αινστάιν που δημιούργησε τη θεωρία της σχετικότητας,αποφάνθηκε για τη σχετικότητα της χρονικής διάρκειας ενός γεγονότος.Ο χρόνος που αντιλαμβάνεται ένας παρατηρητής ή καταγράφει ένα ρολόι εξαρτάται από τη βαρύτητα και από τη ταχύτητα που κινείται ο παρατηρητής.Διαστολή του χρόνου:Σε ένα διαστημόπλοιο που τρέχει με ταχύτητα κοντά στη ταχύτητα του φωτός και ένας αστροναύτης μετρά τη ταχύτητα περιστροφής της γης θα τη βρεί μεγαλύτερη από 24ώρες.Το ένα δευτερόλεπτο με ταχύτητα τα 99, 9999999 % της ταχύτητας του φωτός γίνεται 6 ώρες και 12 λεπτά.Υπάρχει όμως και το άλλο, μη τρέχεις θα παχύνεις!!!Όσο τρέχουμε με ταχύτητα που πλησιάζει τη ταχύτητα του φωτός η μάζα αυξάνει 65 κιλά γίνονται 1451 τόνοι!!!!!και συγχρόνως κονταίνεις (συστολή τους μήκους).Μη μου πεις παραμύθια !έχουν επαληθευτεί αυτά πολύ νωρίς και τώρα το 2016 επαληθεύτηκε η ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων

ξωτικό είπε...

Οχι οχι δεν θα πώ παραμύθια . Το ξέρω και το κατανοώ απολύτως αυτό .
Όλη η ουσία λοιπόν είναι στο "αντιλαμβανόμαστε το χρόνο "
Άρα είναι υποκειμενικό μέγεθος τελικά ,αυτό λέω βασικά .

'...αστροναύτης μετρά τη ταχύτητα περιστροφής της γης θα τη βρεί μεγαλύτερη από 24ώρες"
Αλλά η περιστροφή της γής παραμένει η ίδια !!

Τον αστροναύτη όμως πχ που πετάει σαν πούπουλο λόγω έλλειψης βαρύτητας τον βλέπουμε και εμείς απο εδώ οτι το παθαίνει ,δεν είναι οτι απλώς έτσι νοιώθει εκείνος .

Ωραία που περνάμε :-))

Σ'ευχαριστώ πολύυυυ !!!

ξωτικό είπε...

Τώρα είδα και το βιντεάκι της Άιναφετς .
Επιβεβαιώνει αυτό που καταλαβαίνω για τον χρόνο .
Ο χώρος αυξάνει (αντικειμενικά ) άρα απολύτως λογικά το φώς χρειάζεται απλώς περισσότερη ώρα να τον διασχίσει ,άσχετα με το τι αντιλαμβανόμασταν ή τι νομίζαμε εμείς επειδή βλέπαμε ένα κενό ,που όμως δεν υπάρχει .

Είναι σαν να υπάρχουν βουνά και κοιλάδες στον χώρο τις οποίες εμείς δεν βλέπουμε (δεν βλέπαμε ως τώρα) και περιμένουμε το φώς να τρέξει σαν να ήταν απόλυτη ευθεία . Η ταχύτητα του φωτός όμως (άρα η κίνηση με την οποία μετράμε τον χρόνο ) δεν αλλάζει .

Σωστά ή λέω χαζά ;

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Θα ξεκαθαρίσουμε τους όρους υποκειμενικό και σχετικό για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ΄το θέμα.
Υποκειμενικό είναι αυτό που ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο και έχει να κάνει με τη ψυχολογία τη προσωπικότητα και άλλους παράγοντες.Ο χρόνος έχει μια υποκειμενική διάσταση.Στο γονιό που περιμένει να γεννηθεί το παιδί του ο χρόνος του φαίνεται "αιώνας" ,είναι ο χρόνος αναμονής.Όταν βιάζεται κάποιος να πάει στη δουλειά του έχει την αίσθηση ότι ο χρόνος τρέχει.Ο υποκειμενικός χρόνος δεν είναι μετρήσιμος με όργανα δηλ ρολόγια.
Ο χρόνος στη φύση δηλαδή η χρονική διάρκεια έχει αντικειμενική υπόσταση και είναι σχετικός δηλαδή η τιμή του εξαρτάται από τη ταχύτητα του παρατηρητή και τη βαρύτητα του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται ο παρατηρητής.Ο χρόνος αυτός είναι αντικειμενικός δεν εξαρτάται από τη ψυχολογία του παρατηρητή αλλά μόνο από αντικειμενικούς μετρήσιμους παράγοντες.Δυο παρατηρητές με την ίδια ταχύτητα θα μετρήσουν την ίδια χρονική διάρκεια για το χρόνο περιστροφής της Γης.Αν ένας από αυτούς τρέχει με μεγαλύτερη από τον άλλο η χρονική διάρκεια της περιστροφής της Γης που θα μετρήσουν θα είναι διαφορετική.

α Κενταύρου είπε...

Είπες ...Αλλά η περιστροφή της γής παραμένει η ίδια !!Είναι ίδια για όλους μας που πατάμε στη Γη.Αν πάμε στον γαλαξία Ανδρομέδα ή κοντά σε μια μαύρη τρύπα που έχει τεράστια μάζα τότε αυτοί που βρίσκονται σε αυτή τη θέση του σύμπαντος θα μετρήσουν διαφορετική διάρκεια.Αυτοί που πήραν ένα διαστημικό όχημα με ταχύτητες τεράστιες και αυτοί θα μετρήσουν άλλο χρόνο.ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ.

Άιναφετς είπε...

Ω! τέλειο το σημερινό μάθημα!
Χάρηκα πολύ που ο Μιχάλης, σ' ένα παράδειγμα ανέφερε και το ψυχολογικό χρόνο, που δεν είναι ο χρόνος του ρολογιού... αλλά του "γίγνεσθαι" δηλαδή, όταν βαριέσαι, δεν περνάει ο χρόνος μέσα σου, ενώ όταν περνάς καλά, δεν καταλαβαίνεις πώς πέρασε ο χρόνος!
Το "θέμα" χρόνος, φιλοσοφικά έχει πολύ ψωμί... και δεν μιλώ για την κβαντομηχανική!!! :)

Άιναφετς είπε...

Και το συναρπαστικό:

https://www.youtube.com/watch?v=4eEQ04hr0yY

ξωτικό είπε...

Σωστά , έχεις απόλυτο δίκιο στο πρώτο.
Άλλο το υποκειμενικό και άλλο το σχετικό .

Αλλά η κίνηση της γής δεν αλλάζει όπως κι αν την μετράνε οι Ανδρομεδέοι ;-)

Εκεί ήταν το θέμα μου .
Και για να ελαφρύνουμε και να μην αρχίσεις να φωνάζεις
μεταφέρω το θέμα στο μπλόγκ μου ;-))


υγ. Άιναφετς θα το απολαύσω αργότερα ,είναι πολύ μεγάλο :-))

α Κενταύρου είπε...

@Άιναφετς
Τι video χωρίς να διεκδικεί στοιχεία επιστημονικότητας παρουσιάζει διάφορα θέματα φιλοσοφίας,βιολογίας,κβαντικής φυσικής και κυρίως ψυχολογίας χρησιμοποιώντας την κινηματογραφική τεχνική.
Θα ήταν λάθος να πάρει κάποιος τα περιγραφόμενα σαν αλήθειες αδιαμφισβήτητες, αλλά να τα δεχθεί σαν άλλους τρόπους σκέψεις που πιθανόν να ισχύουν.Η κβαντομηχανική που μπορώ να έχω άποψη, εφαρμόζεται στην εξήγηση φαινομένων του μικρόκοσμου και είναι άστοχο να τον εφαρμόζουμε στον μακρόκοσμο.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Αυτοί στην Ανδρομέδα είναι σε άλλο σημείο του χωροχρονικού(της θάλασσας που λέγαμε) συνεχούς,εκεί λοιπόν με το τηλεσκόπιο βλέπουν τη Γη να κινείται αλλά μετρώντας το χρόνο περιστροφής τον βρίσκουν διαφορετικό!Δεν μπορείς να πεις την έκφραση, αυτό δεν το καταλαβαίνω,και γω δεν το καταλαβαίνω αν κολλήσει το μυαλό μου σε αυτό που χω συνηθίσει να ζω στην απολυτότητα του χρόνου πάνω στη Γη όπου όλοι οι κάτοικοι της Γης αν μετρήσουν με ρολόι θα βρουν το χρόνο περιστροφής 24 ώρες.

IonnKorr είπε...

xa..xa..
Θαυμάζω Μιχάλη την υπομονή σου
Εγώ αν είχα την όποια Ξωτικιά να με ρωτάει
για υποκειμενικούς χρόνους και τέτοια
θα την είχα πνίξει
και θα είχα πάει φυλακή ισόβια
γιατί θα δήλωνα ικανοποίηση, ανακούφιση
και καμιά μεταμέλεια
Χαρά στο κουράγιο σου.

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
Από μια διπλωματική εργασία του Μεταπτυχιακού τμήματος "Διαδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών"του Πανεπιστημίου Αθηνών «Γεωµετρία: ¨"Ο χώρος Minkowski"
Η θεωρία της σχετικότητας – ειδικής και γενικής – όπως την επεξεργάστηκαν
ο Poincare και ο Lorentz, ο Minkowski και ο Einstein, αποτελεί ένα σύγχρονο άβατο.
Οδηγώντας στην πλήρη αναθεώρηση των εννοιών του χώρου και του χρόνου,
δηµιουργεί µια σειρά από επιστηµολογικά, εννοιολογικά, µαθησιακά και αρκετών
ακόµη κατηγοριών εµπόδια. Ο κόσµος που µας περιβάλλει δεν είναι Ευκλείδειος κι
αυτό είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. ∆εν έχει όµως βρεθεί ακόµη ο
τρόπος ώστε αυτό να γίνει κατανοητό από τους πολλούς και να αναδείξει τις
πολλαπλές – θέλω να πιστεύω – ευεργετικές του ιδιότητες. Η προσπάθεια όµως για
τη διάδοση των ιδεών αυτών πρέπει να συνεχιστεί. Σε αυτή εντάσσεται και η
8
παρούσα διπλωµατική εργασία. Αρχικά θα προσπαθήσουµε να δώσουµε µια
δικαιολογία για το λόγο που ο χώρος πρέπει να είναι τεσσάρων διαστάσεων, µε
συγκεκριµένες ιδιότητες, ακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη των ιδεών. Στη
συνέχεια θα παρουσιαστεί η γεωµετρία του χώρου αυτού από τη µαθηµατική σκοπιά,
έτσι ώστε να θεµελιωθεί το όλο εγχείρηµα. Τέλος, θα προσπαθήσουµε να δώσουµε
µια πρόταση διδακτικής παρέµβασης, η οποία µπορεί να απευθύνεται σε µαθητές της
τελευταίας τάξης του Λυκείου ή σε φοιτητές του πρώτου έτους.
∆εν είναι στις προθέσεις µας να διδάξουµε την γεωµετρία του χώρου
Minkowski. Ο στόχος είναι να φέρουµε σε επαφή µε την ουσία του αντικειµένου
άτοµα, που κάτω από άλλες συνθήκες θα έµεναν µε την λανθασµένη εντύπωση ότι η
θεωρία της σχετικότητας λέει πως «όλα είναι σχετικά» και να δώσουµε στα άτοµα
αυτά τη δυνατότητα δηµιουργίας «συνάψεων» ώστε σε µια επόµενη ενασχόλησή
τους (µε µεγαλύτερη λεπτοµέρεια) να είναι έτοιµοι να κατακτήσουν την πραγµατική
εικόνα για τον κόσµο που µας περιβάλλει.

Unknown είπε...

Γεια σας αγαπητοί φίλοι μου!
Έχω μια πρόταση για σας.
Είμαστε μια τράπεζα και χάρη στην επαναστατική δάνειο και παρενόχληση-ελεύθερη φόρμουλες μας, να λύσει όλες τις οικονομικές ανησυχίες σας σε μόλις 48 ώρες για να πάρει τα δάνεια που κυμαίνονται από € 2000 σε € 5000000. Μας ετήσιο επιτόκιο αψηφά όλες τις διοργανώσεις. Έτσι, αν σας ενδιαφέρει, αισθάνεται ελεύθερη να επιτρέψτε μου να ξέρω. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου: mikaelangecouillard@gmail.com
Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.