Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

O ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ


Ένα απόγευμα σε ένα από αυτά που τα λένε τηλεσκουπίδια, ήταν καλεσμένος ο πατήρ Tιμόθεος Κιλίφης,  ο παπάς οπαδός της ΑΕΚ που μένει στη Ι.Μ Πεντέλης
Ο Άγιος πατέρας αφού χαριεντίστηκε με τη ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια έκανε μια σοφή επισήμανση.
Είπε ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός άνθρωπος ,δεν θυμάμαι καλά αν τον αποκάλεσε άνθρωπο,ο οποίος χώρισε το χρόνο στα δύο.Εννοούσε στη προ Χριστού Εποχή και στη μετά Χριστό Εποχή.
 Προφανώς η επισήμανση αφορούσε μόνο το Χριστιανικό κόσμο.
Έκανα τη σκέψη οτι ο Αϊνστάιν έκανε κάτι ανάλογο,χώρισε το χρόνο στα δύο,στη προ Αϊνστάιν εποχή και στη μετά Αινστάιν εποχή,για όλο το κόσμο ,το Μουσουλμανικό,  το Βουδιστικό ,τον Ινδουιστικό και φυσικά και το Χριστιανικό.
Στη προ Αϊνστάιν εποχή η ανθρώπινη σκέψη καθοδηγούμενη από τη καθημερινή εμπειρία είχε δημιουργήσει αυτό που αποκαλούμε στη Μηχανική, Νόμους του Νεύτωνα, που ερμηνεύουν τις κινήσεις των σωμάτων και τις αιτίες που τις προκαλούν.Με τους Νόμους του Νεύτωνα ερμηνεύτηκαν οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.
Σε γενικές γραμμές η Νευτώνεια άποψη για τη φύση ήταν η εξής.
1)Στη φύση δεν αρέσουν οι βίαιες μεταβολές στη κίνηση, προτιμά να μένει αδρανής.(Πρώτος Νόμος)
2)Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, όχι γιατί το θέλει όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ,αλλά γιατί το τραβάει από απόσταση η Γη.Οι βαρυτικές δυνάμεις είναι ανάλογες των μαζών, εξαρτώνται από την απόσταση των μαζών και μεταδίδονται ακαριαία .
Τα σώματα τα μετακινούν δυνάμεις, όσο ποιό μεγάλες είναι τόσο ποιό γρήγορα κινούνται.
Τα σώματα με μεγάλη μάζα θέλουν μεγαλύτερη δύναμη να μετακινηθούν.(Δεύτερος Νόμος)
3) Σε κάθε δράση  υπάρχει μια ίση και αντίθετης φοράς αντίδραση.(Τρίτος Νόμος)
Ο χρόνος,η μάζα,το μήκος  είναι μεγέθη αμετάβλητα για  όλους τους παρατηρητές στα κινούμενα και μη συστήματα.
Στο τομέα της Ηλεκροδυναμικής και της Οπτικής, ο Maxwell  είχε μελετήσει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα(πχ ραδιοφωνικά κύματα)  και είχε διατυπώσει τις περίφημες εξισώσεις που φέρουν το όνομα του.Ο Νεύτωνας είχε δηλώσει ότι οι φωτεινές πηγές εκπέμπουν σωματίδια .Αλλά η επικρατούσα άποψη  ήταν ότι το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα.
 Τα κύματα για να διαδοθούν χρειάζονται ενα μέσο διάδοσης,όπως πχ τα θαλασσινά κύματα διαδίδονται στο νερό και ο ήχος  στον αέρα.Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι το φως μπορεί να διαδοθεί στο κενό.
Η ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Μaxwell, προέβλεπε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα έχουν σταθερή ταχύτητα που απεδείχθη ότι είναι ίση με του φωτός,χωρίς να λέει ποιό είναι το μέσο διάδοσης της.
Θεωρούσαν ότι στο κενό ανάμεσα στα αστέρια, στον Ήλιο και τη Γη υπήρχε ένα φανταστικό υλικό που το λέγανε αιθέρα, με ιδιότητες περίεργες .Ο αιθέρας ήταν  το μέσο διάδοσης του φωτός.
Δυο πειραματικοί Φυσικοί ο Michelson και ο Moray σκέφτηκαν,ότι ο αιθέρας αφού η Γη κινείται θα έχει σχετική κίνηση ως προς το φως, σκέφτηκαν να μετρήσουν τη ταχύτητα του φωτός πάνω στη Γη σε δυο περιπτώσεις, όταν το φως ακολουθεί τη πορεία κίνησης της Γης, και  όταν ακολουθεί πορεία αντίθετη της πορείας κίνησης της Γης.Ακόμη και με την εμπειρία καταλαβαίνεις ότι θα έπρεπε οι ταχύτητες που μετρούσαν να είναι διαφορετικές.Όμως το πείραμα έδειχνε οτι η ταχύτητα του φωτός σε κάθε περίπτωση είναι ίδια.Η θεωρία του αιθέρα υπήρχε από την εποχή του Αριστοτέλη,κάτι δεν πήγαινε καλά με τον αιθέρα.
Δημιουργήθηκε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο αλλά εξήγηση δεν βρισκόταν.
Το ανθρώπινο μυαλό είχε αγκιστρωθεί στη εμπειρία και δεν έλεγε να ξεκολλήσει.
Το γόρδιο δεσμό έλυσε ο Αινστάιν.
Άρχισε η μετά Αϊνστάιν εποχή.
Το 1905 μετά Χριστό δημιουργεί την Eιδική Θεωρία της σχετικότητας και την Γενική  Θεωρία της σχετικότητας.Με της θεωρίες του ήλθαν τα πάνω κάτω στη ανθρώπινη σκέψη.Το ποιό σημαντικό  ήταν ότι εθίστηκε η ανθρώπινη σκέψη να εξετάζει και τα πλέον απίθανα σενάρια.
Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας.
1)Το φως διαδίδεται στο κενό.Η ταχύτητα του είναι παντού η ίδια στο σύμπαν ανεξάρτητα της κίνησης του παρατηρητή,ανεξάρτητα της κίνησης της φωτεινής πηγής .
Η τιμή της  ταχύτητας του φωτός είναι η μεγαλύτερη στη φύση.(Αξίωμα πρώτο)
2) Οι νόμοι της φύσης είναι ίδιοι σε όλα τα συστήματα που είναι ακίνητα ή κινούνται με σταθερή ταχύτητα.(Αξίωμα δεύτερο).
3) Το φως αποτελείται από σωματίδια που τα ονόμασε φωτόνια,έτσι ερμήνευσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και  πήρε  το βραβείο Νobel.Τα φωτόνια έχουν μηδενική μάζα ηρεμίας.Οι ακτίνες  φωτός εκτρέπονταιται από το πεδίο βαρύτητας σαν το φως να έχει βάρος.Η άποψη αυτή  επιβεβαιώθηκε μέσω της έκλειψης Ηλίου.Φαντάζομαι ότι στη πρόσφατη έκλειψη Ηλίου που έγινε στη Γη πολλοί ερευνητές θα προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν ή να ανατρέψουν τη Θεωρία.
4)Ο χρόνος διαστέλλεται,η μάζα αυξάνει, το μήκος συστέλλεται όταν ο παρατηρητής κινείται με ταχύτητες που πλησιάζουν τη ταχύτητα του φωτός.Οι απόψεις αυτές που είναι αντίθετες με τη κοινή λογική έχουν επιβεβαιωθεί πειραματικά.
5)Η  μάζα είναι ενέργεια.Η άποψη του αυτή οδήγησε στη παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας,που πιθανόν να μας λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα αν λύσουμε τα οικολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση της.
6)Δημιούργησε την έννοια του χωροχρόνου.Η άποψη του είναι ότι ο χωροχρόνος καμπυλώνεται λόγω της παρουσίας των μαζών .Στη καμπυλότητα του χωροχρόνου οφείλεται και η κίνηση των ουρανίων σωμάτων.
7)Προέβλεψε την ύπαρξη των κυμάτων βαρύτητας.Μέχρι σήμερα πολλά εργαστήρια προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα κύματα βαρύτητας.Η βαρυτική αλληλεπίδραση μεταδίδεται με τη ταχύτητα του φωτός.
8)Η βαρύτητα προκαλεί μεταβολές στο χρόνο.Που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος  στη κορυφή του όρους Έβερεστ γερνάει γρηγορότερα από έναν άλλο που ζεί κοντά στη θάλασσα ,διότι στη κορυφή του βουνού η βαρυτική έλξη είναι μικρότερη.Προκαλεί μεταβολές στη συχνότητα του φωτός που εκπέμπουν τα άστρα.
Το ερώτημα που τέθηκε ήταν: Πως είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη αντίφαση μεταξύ της κοινής λογικής και της Θεωρίας της σχετικότητας.Η απάντηση είναι ότι ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας είναι ο κόσμος των μικρών ταχυτήτων.Όταν καταφέρουμε να κινηθούμε με μεγάλες ταχύτητες, ταχύτητες που πλησιάζουν της ταχύτητες του φωτός τότε θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη συμπεριφορά της φύσης.Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στη προσπάθεια του να ανακαλύψει  μια ενιαία θεωρία για όλες τις δυνάμεις στη φύση τις βαρυτικές,τις ηλεκτρομαγνητικές  και τις πυρηνικές,χωρίς επιτυχία.Ο Αϊνστάιν αρνήθηκε να πιστέψει στη κβαντική Μηχανική αν και ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της.(σημείωση: η κβαντική Μηχανική είναι η θεωρία που ασχολείται με το μικρόκοσμο και τη δομή του).
Ο Αϊνστάιν οδήγησε την ανθρωπότητα επιστημονικά στη σύγχρονη εποχή που βιώνουμε σήμερα.
Από το 1905 μέχρι και σήμερα ο επιστημονικός κόσμος,με πειράματα αγωνίζεται να επιβεβαιώσει  ή να ανατρέψει θεωρητικά ή με πειράματα της θεωρίες του Αϊνστάιν. 
 Η αναφορά στο πρόσωπο του Χριστού έγινε για να δειχθεί ότι όπως ο Χριστός άλλαξε τη σκέψη των ανθρώπων στη θρησκεία έτσι και ο Αϊνστάιν οδήγησε την επιστημονική σκέψη σε νέους δρόμους.
Τα πρόσωπα δεν είναι συγκρίσιμα, οι εποχές τους είναι διαφορετικές.Ο Χριστός μίλησε για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, ο Αϊνστάιν μίλησε για το κόσμο της ύλης.
Οι δύο αυτές προσωπικότητες  άλλαξαν, "θεμελιακά" πολλά πράγματα στον κόσμο.
Δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειριστήκαμε με ΑΡΝΗΤΙΚΟ τρόπο  εμείς οι άνθρωποι τα δεδομένα που έφεραν στο προσκήνιο αυτές οι δύο προσωπικότητες!! Ο Χριστός Δίδαξε Αγάπη! Στο όνομα αυτής της Αγάπης όμως έχασαν εκατομμύρια άνθρωποι τη ζωή τους ανά τους αιώνες...
Ο Αϊνστάιν δίδαξε τη θεωρία της σχετικότητας. Αυτή η θεωρία έδωσε τη μέγιστη ώθηση στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα...Και πάλι όμως μέσα στον 20ο αιώνα αυτή η ανακάλυψη έγινε αφορμή για εκατόμβες νεκρών....
 Δεν γνωρίζουμε μετά απο 2000-3000 χρόνια ποια επόμενη ημερομηνία θάναι ορόσημο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Θα είναι ένα πρόσωπο ένα γεγονός που θα έχει σχέση με την ψυχή και τον νόημα της ζωής του ανθρώπου ή θα έχει σχέση με την εξέλιξη της γνώσης και της επιστήμης;
Αν και νομίζω ότι κάποια μέρα αυτά θα συναντηθούν γιατί το δεύτερο ψάχνει να ερμηνεύσει το πρώτο.

19 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη.
Ωστόσο θα μπορούσαμε άνετα να μιλήσουμε και για την μετά Max Planck και Niels Bohr, εποχή.
Κατά τη γνώμη μας η άποψη του Αριστοτέλη για το μήλο που "θέλει" να πέσει, δεν έρχεται κατ' ανάγκη σε αντίφαση με την επιστημονική άποψη.
Αυτή η "Θέληση" χρίζει διερεύνησης και έχει να κάνει με τον "έρωτα" και την αναζήτηση της πραγματικής φύσης της βούλησης. Με την έλξη Άρη - Αφροδίτης που αναζητά την έκφραση της πραγματικής μας φύσης.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο blog.

Μ.Καρλής είπε...

Αστρο-Συμμορίτες
Yπάρχει το κομμάτι κβαντική φυσική όπου ο Plank και ο Bohr πρωταγωνιστούν .Αναφέρονται περισσότερο στο μικρόκοσμο ενώ οι θεωρίες του Νεύτωνα και του Αινστάιν αναφέρονται κυρίως το μακρόκοσμο,δηλαδή το κόσμο των άστρων ,των κινήσεων,των δυνάμεων,του χρόνου ,του χώρου ,της μάζας κλπ.
Με τη κβαντική φυσική θα ασχοληθώ αργότερα.
Εγώ είναι σαφές ότι ασχολούμαι μόνο με την ύλη.
Η σχέση της ύλης ,των άστρων η αλληλεπίδραση με το ψυχισμό του ανθρώπου που ασχολείστε εσείς και οι αστρολόγοι γενικά είναι ενας χώρος που δεν κατέχω και δεν μπορώ να έχω άποψη.
Ότι υπάρχει βούληση που εκδηλώθηκε με τη δημιουργία του σύμπαντος και ίσως η βούληση να συνεχίζει να εκδηλώνεται είναι αντικείμενο έρευνας ,είναι από τα πλέον δύσκολα στην ανάγκη του ανθρώπου για γνώση γιατί εμπλέκεται ο υποκειμενισμός του ανθρώπου.

Pantelis είπε...

!!!

A.G.Selena είπε...

Πολύ ενδιαφέρον βρήκα το κείμενο σου!Ο χώρος της φυσικής ήταν για μένα πάντα κάτι δύσκολο.
Καταλάβαινα μεν τις θεωρίες δεν μπορούσα όμως να τα βρω με τους τύπους κι έτσι επέλεξα να αφήσω αυτόν τον τομέα σε εκείνους που τα κατάφερναν.

Θα σου πω κάτι που θα σου φανεί πολύ γενικό όμως έχει σχέση άμεση.

Ανοίκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πάντα!
Το να κολλάμε μόνο σε όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε και να είμαστε κάθετοι σε όσα δεν συμφωνούν με εκείνα,μας κρατάει πίσω.

Και τι θέλω να πω με αυτό?
Όπως είπες μεχρι την εμφάνηση του Αϊνστάιν υπήρχαν κάποιες απόψεις και θεωρίες κολλημένες καθαρά και μόνο στην εμπειρία της καθημερινότητας.Του απτού.Ήρθε κάποιος ο οποίος είχε ανοιχτό μυαλό και έδωσε μια άλλη οπτική σε όλα αυτά.Αν όλοι ανοίγαμε τα αφτιά και το μυαλό μας τότε ίσως να μην μιλούσαμε για τον Αϊνστάιν του 1905 αλλά για την Σελένα του 1900 ή τον Κένταυρο του 1880.

Ο Αϊνστάιν σίγουρα ήταν πολύ έξυπνος άνθρωπος όμως πιστεύω πως υπήρξαν κι άλλοι έξυπνοι πριν από εκείνον.Το θέμα είναι πως εκείνος ήταν ανοιχτός στο νέο.Αν κολλούσε στα ήδη γνωστά πολύ απλά δεν θα ήταν αυτός για τον οποίο συζητάμε σήμερα.

Ελπίζω να σε κάλυψε η άποψη μου.
Θα περνάω μπας και μου μάθεις τίποτα γιατί είπαμε από φυσική,στουρνάρι :Ρ

Χάρηκα!!!

Μ.Καρλής είπε...

Eυχαριστώ για την άμεση απόκριση.
Δεν έκανα λάθος που σε ξεχώρησα μέσα από πολλούς blogger και να σε παρακαλέσω να μου πείς την άποψη σου,μπήκες στη καρδιά του προβλήματος.Αυτό ήθελα να ακούσω και εγώ ότι αν δεν μένεις σε κατεστημένες απόψεις βλέπεις το κόσμο καθαρά.Αν ο στόχος του Βlog ήταν να μάθω τους επισκέπτες μου φυσική ,όπως παρατήρησες αποφεύγω τύπους κλπ,θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να το κλείσω.Ό στόχος είναι να δούμε το κόσμο όχι με επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο, τις κοινωνικές,πολιτικές,διαπροσωπικές του σχέσεις άλλά τον άνθρωπο μέσα στη φύση και τους περιορισμούς και τις δυνατότητες που του δίνει η φύση με τους νόμους της. Καλά έκανες και έμεινες στουρνάρι ,οχι δεν σου χρειάζεται τέτοια φυσική.
Εγώ χάρηκα που μου έδωσες λίγο από το χρόνο σου,άδολα,αδέσμευτα,αφθόρμητα .

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Σε σχέση μ' αυτό που μας ρώτησες στο blog μας, νομίζουμε πως αυτά που γράφεις στην παραπάνω ανάρτηση και ειδικότερα στο συγκεκριμένο σημείο των θεωριών, παρουσιάζονται με τρόπο σαφή και κατανοητό.
Να προσθέσω πως κι εμεις νομίζουμε πως τα πάντα είναι ύλη. Κλίνουμε στην άποψη πως αυτό που ονομάζουμε πνεύμα και ακόμη περισσότερο αυτό που ονομάζουμε ψυχή, είναι ξεκάθαρα κάτι υλικό, άσχετα αν ίσως αποτελείται από μια άγνωστη ακόμη -ή λεπτότερη- ύλη.
Το υπέρτατο ερώτημα του ανθρώπου -που αφήνεις κι εσύ να εννοηθεί- θα είναι πάντα η γέννηση της συνείδησης μέσα από την ύλη!

Την καλησπέρα μας.

Unknown είπε...

Καλημερα! Ευχαριστω για το σχολιο, ελπιζω μια μερα να τα δω και εγω απο κοντα... (εχω ηδη στην ονειρολιστα μου ενα μικροσκοπιο και ενα τηλεσκοπιο!)

Στο θεμα:

Λυθηκαν καποιες αποριες, δημιουργηθηκαν περισσοτερες.

Μια παρατηρηση θα κανω μονο.
Ο Αϊνστάιν, οπως και ολοι οι ανθρωποι, εκμεταλλευθηκε τις γνωσεις των παλαιοτερων και τις προχωρησε πιο περα. Οπως θα κανουν και οι επομενοι, και καποια στιγμη θα τον ξεπερασουν, ή και θα τον διαψευσουν σε πολλα πραγματα.

Ακομα και τοτε ομως, ποιος μπορει να απαντησει με βεβαιοτητα οτι εχουμε μια σωστη απαντηση σε μια ερωτηση; Με τις αισθησεις μας και τη λογικη μας, πώς μπορουμε να ειμαστε σιγουροι οτι μπορουμε να κατανοησουμε το συμπαν οπως πραγματικα ειναι; Μηπως απλα εχουμε βρει βολικα λαθος τροπους για να εξηγουμε οσα μας επιτρεπουν οι δυνατοτητες μας να αντιληφθουμε;
Εμεις εχουμε φτιαξει τους αριθμους.
Και για αυτο δεν με πειθουν.
Το συμπαν δεν ξερει απο αριθμους. Μαλλον μας περιοριζουν. Τα πιο ενδιαφεροντα πραγματα που μπορουμε να βρουμε σε αυτους, ειναι τα λαθη τους.

Κατι που ειδα προσφατα σε ενα ντοκυματερ που μιλουσε για την αντιληψη που εχουμε για την πραγματικοτητα και μου εκανε εντυπωση, ηταν οτι "αν κατι δεν το γνωριζουμε, δεν μπορουμε να το δουμε ακομα και αν βρισκεται μπροστα στα ματια μας. Δεν μπορουμε να ανακαλεσουμε τις μνημες που μας βοηθουν να το αναγνωρισουμε, αρα δεν υπαρχει για μας, αρα δεν ειναι ορατο σε εμας." Και ειχε φερει σαν παραδειγμα τις αναφορες των Ινδιανων που παρ'ολο που τα ισπανικα σκαφη ηταν για μερες στο οπτικο τους πεδιο, δεν τα εβλεπαν γιατι δεν μπορουσε το μυαλο τους με την δικη τους αποδεκτη πραγματικοτητα να τα αναλυσει.

Για ολους αυτους τους λογους λοιπον, και για πολλους αλλους που η ωρα δεν μου επιτρεπει να αναλυσω, σε ενα συμπαν με απειρες δυνατοτητες, δεν δεχομαι τον ανθρωπινο τροπο εξηγησης ως σωστο.

Καλη συνεχεια! :)

α Κενταύρου είπε...

Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τους φίλους Βλογγερ που αφιέρωσαν το χρόνο τους να κάνουν τα σχόλια τους.Έχω μείνει άφωνος με τη κριτική σκέψη τους.
Επισημαίνω από selena: aπόψεις και θεωρίες κολλημένες
Επισημαίνω από Αστρο-Συμμορίτες:Το υπέρτατο ερώτημα του ανθρώπου -που αφήνεις κι εσύ να εννοηθεί- θα είναι πάντα η γέννηση της συνείδησης μέσα από την ύλη!!!!!
Eπισημαίνω από inkynebula:αν κατι δεν το γνωρίζουμε ,δεν μπορούμε να το δούμε ακόμα και αν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.
Επειδή οι αρχαίοι τα έχουν πει όλα:Noυς ορά και νους ακούει.

kariatida62 είπε...

Τα πρόσωπα δεν είναι συγκρίσιμα,όπως πολύ σωστά σημείωσες, διότι οι εποχές τους είναι διαφορετικές!Δεν γνωρίζουμε μετά απο 2000-3000 χρόνια ποια επόμενη ημερομηνία θάναι ορόσημο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Θα είναι ένα πρόσωπο ένα γεγονός που θα έχει σχέση με την ψυχή και τον νόημα της ζωής του ανθρώπου ή θα έχει σχέση με την εξέλιξη της γνώσης και της επιστήμης;
Αν και νομίζω ότι κάποια μέρα αυτά θα συναντηθούν γιατί το δεύτερο ψάχνει να ερμηνεύσει το πρώτο...

Υ.Γ Με συγχωρείς που άργησα να σ'επισκεφθώ, αλλά είμαι πνιγμένη αυτό τον καιρό! Το μπλογκ σου είναι ένα ωραίο διάλειμμα στην καθημερινότητά μας :)

a-kentavrou είπε...

Για kariadida62

Όποιος δεν κατάλαβε τα διαδοχικά" μετά "ας κάνει σχόλιο να του εξηγήσω.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τίποτα τα είπες όλα εσύ,αν ρωτήσει κάποιος θα τον παραπέμψω στο σχόλιο kariatida62 είπε...

A.G.Selena είπε...

Να σου πω κάτι πάνω στον στόχο που είπες ότι έχει το μπλογκ σου?

Τα πράγματα είναι τόσο απλά.Ο άνθρωπος μέσα στη φύση είναι μια σταγόνα στη θάλασσα και λίγο λέω.Ο μόνος περιορισμός που έχει είναι να μην καταστρέφει (κι ας κάνει το αντίθετο).Οι δυνατότητες που του δίνοντε είναι τεράστιες,ανεξερεύνητες και οι περισσότερες από αυτές άγνωστες (ακόμα???)...

Και θα το πάω και ένα βήμα παρα πέρα...
Λένε ότι η Θρησκεία με την Φυσική έρχοντε σε σύγκρουση.Διαφωνώ κάθετα!Συμπορεύοντε!Κι αν το ψάξει κάποιος με ανοιχτό μυαλό μπορεί να το διακρίνει.

Πολλά είπα πάλι.Άσε κακό μπελά βρήκες με μένα :Ρ
Καλημέρα!

a-kentavrou είπε...

Έχεις δίκιο η θρησκεία και η φυσική ψάχνουν το ίδιο πράγμα.Τις ενώνει το δόγμα που στη φυσική λέγεται αξίωμα.πχ Το τρισυπόστατο της θεότητας στη θρησκεία, στη θεωρία της σχετικότητας τα δύο αξιώματα ,ότι το φως έχει τη μεγαλύτερη ταχύτητα και ίδια παντού στο σύμπαν και ότι οι νόμοι της φυσικής είναι παντού οι ίδιοι .
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ότι το δόγμα της θρησκείας παγιδεύει το μυαλό ενώ στη φυσική τα αξιώματα είναι σε συνεχή αναθεώρηση και κριτική.
Η θρησκεία ασχολείται με το τρόπο της με την αρχή και το τέλος ,στη φυσική τα προβλήματα της αρχής του χρόνου και του τέλους είναι από τα πλέον βασικά.Αντιγράφω τα λόγια σου "Ανήκω στους ανθρώπους που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα".Φοβάμαι ότι η θρησκεία δεν αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...
Καλημέρα στη Θεσσαλονίκη ,φεύγω για τη δουλειά μου.

Dimos είπε...

Είναι πράγματι γεγονός ότι ο Einstein ποτέ δεν αποδέχτηκε την δομή της Κβαντικής μηχανικής και της αρχής της απροσδιοριστίας, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την γνωστή φράση του "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν". Εν τούτοις προς το τέλος της ζωής του, άρχισε να λοξοκοιτάει προς τα εκεί... Το όλο θέμα είναι ότι στις μέρες μας μπορούμε να περιγράψουνε ικανοποιητικά διάφορα θέματα που συναντούμε στον μικρόκοσμο ή στον μακρόκοσμο χρησιμοποιώντας την Θεωρία της Σχετικότητας ΚΑΙ την Κβαντομηχανική, αλλά το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες, η ενοποίηση αυτών των δύο θεωριών σε μια ολιστική προσέγγιση, δεν έχει ακόμα κερδιθεί.

Μια παρατήρηση για τα κβάντα... Η θεώρηση των φωτονίων ως κβάντων, δηλαδή ως "πακέτων" ενέργειας με ταυτόχρονες σωματιδιακές και κυματικές ιδιότητες, αν και η ισχύς της αποδεικνλυεται ξανά και ξανά πειραματικά αντιμετωπίζεται, παραδόξως, ακόμα και σήμερα σκεπτικιστικά από διάφορους επιστήμονες και επιστημονίσκους. Αν και ο σκεπτικισμός και η προσπάθεια κατάρριψης μιας θεωρίας κι επιβεβαίωσης της ισχύος μιας άλλης είναι γενικά κινητήρια δύναμη της επιστήμης, εν τούτοις η κοντοφθαλμία και η προσκόλληση σε νόρμες δεν υποδεικνύουν έναν επιστημονικό αυτισμό; Το λέω γιατί π.χ. ο καθηγητής μου της Φυσικής στο Λύκειο μας έκανε μάθημα παρά μάθημα, και σε όσους καταλάβαιναν, αντικβαντική προπαγάνδα!

a-kentavrou είπε...

Στην επιστήμη γενικά γίνεται ένας συνεχής πόλεμος όχι τόσο για να επιβεβαιωθεί μια θεωρία,όσο για να ανατραπεί.Είναι όπως είπες η κινητήρια δύναμη.
Υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τα όρια της γνώσης,αν η εικόνα που δημιουργούμε είτε πειραματικά είτε θεωρητικά είναι πραγματική εικόνα? αν τα μέσα ερεύνης ιδιαίτερα στο μικρόκοσμο επηρεάζουν το παρατηρούμενο.Αν σου δοθεί ευκαιρία θα ήθελα να μου προσδιορίσεις το τι εννοείς αντικβαντική προπαγάνδα ,πως αυτή εκφραζόταν?
Πάντως η Φυσική φαίνεται να έχει σκαλώσει, η πρόοδος της σε νέα πράγματα έχει επιβραδυνθεί.Οι επιταχυντές ίσως μας ανοίξουν δρόμους.
Υπάρχει και άλλος λόγος για την επιβράδυνση είναι ότι η χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε πράγματα που έχουν άμεση χρησιμότητα και δημιουργούν κέρδος,γιατί στη αμερική η έρευνα είναι υπόθεση ιδιωτική.Το blog σου είναι πολύπλευρο και οι αναρτήσεις σου τέλειες ,λίγο πληθωρικές αλλά πάντα κάτι έχουν να πούν,είμαι τακτικός αναγνώστης σου.

Dimos είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ είμαι αναγνώστης σου και το γνωστικό πεδίο που διερευνάς και παρουσιάζεις στο blog σου πολύ ενδιαφέρον. Και να φανταστείς ότι η πρώτη διαμπλογκική επαφή μας έγινε με την μορφή ψιλο - διαπληκτισμού, σε εκίνο το άρθρο που είχα γράψει για την οικονομία! Αλλά αυτή η σύγκρουση ήταν υγιής και προσοδοφόρα, γιατί αν τα blogs δεν είναι ένας χώρος ανταλλαγής και σύγκρουσης απόψεων και μετέπειτα εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων, τότε τί είναι;
Οι αναρτήσεις όντως είναι συνήθως μεγαλούτσικες. Με κράζουν και οι φίλοι μου για αυτό. Τί να κάνω, συνήθως όταν γράφω με πιάνει οίστρος.
Τώρα για την αντικβαντική προπαγάνδα... αρκεί να σου πω ότι πετούσε στα σκουπίδια όλον αυτόν τον τομέα λέγοντας πως τα άτομα περιγράφονται ικανοποιητικά με την θεωρία των στοιβάδων! Σε μετέπειτα ερώτηση εκτός μαθήματος "Κύριε, εντάξει, αυτό αναφέρεται απλουστευτικά στην διδακτέα ύλη των βιβλίων μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει η αρχή της απροσδιοριστίας σχετικά με τον εκάστοτε παρατηρητή και την μη - βέβαιη θέση των ηλεκτρονίων, όπως υπαγορεύει η κβαντομηχανική;" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, η απάντησή του ήταν ότι η κβαντομηχανική ήταν "βλακείες"!!! Αυτός ο άνθρωπος πώς πήρε πτυχίο;

Μιχάλης Καρλής είπε...

Μην αλλάξεις στυλ,μην ακούς τους φίλους σου,δεν είσαι δημοσιογράφος να σου λέει ο αρχισυντάκτης σου γράψε μονόστηλο με 100 λέξεις.Γράψε αυθόρμητα όπως γράφεις.
Πολλά έχεις να πεις πολλά λες.Οποιος θέλει λίγα ας επικοινωνεί με sms.
Πάντως πλάκα -πλάκα ο τύπος αυτός μέσα από τους αφορισμούς για βλακείες και λοιπά δεν πέρασε απαρατήρητη η κβαντομηχανική.

A.G.Selena είπε...

Ήθελα να σου απαντήσω στο σχόλιο σου όμως προτιμώ να μην το κάνω.Θα το τραβήξουμε πολύ και είναι κρίμα για τους υπόλοιπους και για το παρόν θέμα.
Συμφωνούμε!Πίστεψέ με!Ακριβώς τα ίδια λέμε με άλλα λόγια.Ίσως εγώ να μην χρησιμοποιώ τα σωστά.
Σε κάποιο άλλο πιο σχετικό θέμα θα σου αναπτύξω την άποψή μου. :)

Εδώ θα είμαι!Δε φεύγω τώρα :)
Φιλιά.

a-kentavrou είπε...

Όταν μπορέσεις να απαντήσεις ,να το τραβήξουμε το θέμα και να παρασύρουμε και τους υπόλοιπους .Δεν παρατήρησα ότι δεν χρησιμοποιείς σωστά τα λόγια σου είσαι σαφέστατη.Διαφωνούμε στους περιορισμούς,δεν μιλάω για ηθικούς,μιλάω για περιορισμούς λόγω της νομοτέλειας που υπάρχει στο σύμπαν.Είναι λάθος η αντίληψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταστρέψει τη Γη ,αν προσπαθείσει να το κάνει θα καταστραφεί μόνο αυτός,η φύση θα έλθει πάλι στη προηγούμενη κατάσταση τους επόμενους αιώνες .Η ρύπανση δεν είναι ζήτημα που απασχολεί τη φύση γιατί απλούστατα αποτελείται από συστατικά,που προέρχονται από τα σπλάχνα της.Η φύση είναι ο απέραντος ωκεανός, η εγωιστική ανθρώμινη σταγόνα τι να της κάνει?Ο άνθρωπος έχει την εντύπωση ότι κυριαρχεί στη φύση το μόνο που κάνει είναι να βρωμίζει τη φωλιά του.Διαφωνούμε στη θρησκεία κάθετα ,δεν μπορώ να βασιστώ στο τι πιστεύω ,γιατί γνωρίζω ότι αν είχα γεννηθεί στην Ινδία θα ήμουνα ένας καλός Ινδουιστής ,θα είχα διαφορετική κοσμοθεωρία από τα γενοφάσκια μου ,που δεν θα ήταν της επιλογής μου,σέβομαι αυτούς που μπορούν και πιστεύουν.Είχα διαβάσει ένα Ινδουιστή γκουρού(δάσκαλος) το Παραχμάνσαγιοκανάντα ,έχουν μια τελείως διαφορετική αντίληψη του κόσμου.Η ηρεμία ,η απάθεια,η γαλήνη,η λιτότητα το νιρβάνα είναι η αποκορύφωση του διαλογισμού.Μπορεί δεν λέω πιστεύω να είναι έτσι στη φύση μας να αντιλαμβανόμαστε το κόσμο διαφορετικά ,να μην υπάρχει αντικειμενική αλήθεια.
Καλό απόγευμα να χαίρεσαι τη ζωή σου.

Ανώνυμος είπε...

Μαλακίες...Με βοήθησαν δε λέω.Ευτηχως βρίκα πληροφορίες για τις κολοασκήσεις του σχολείου.....