Πολλές φορές οι απλοί πολίτες θέτουν το ερώτημα γιατί δαπανώνται τόσα χρήματα για να μελετήσουμε τη σύγκρουση δύο σωματιδίων με υψηλή ενέργεια στον επιταχυντή αδρονίων του CERN,ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δαπάνες?
Τι ωφελεί η Βασική Έρευνα?
Η επιστήμη ανταποκρίνεται κατ΄αρχάς σε μια ανάγκη που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο να γνωρίσει.Να ανακαλύψει τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης,που διέπουν το κόσμο που ζούμε.Να παρατηρήσει,να ταξινομίσει τα παρατηρούμενα φαινόμενα ,να φέρει στην επιφάνεια το απόλυτο και το αναλλοίωτο,μελετώντας τα φαινόμενα κάτω από ειδικές και ασυνήθιστες συνθήκες ,δημιουργημένες από την ανθρώπινη ευφυϊα ,αυτή είναι η ψυχή της βασικής έρευνας.
Aυτή η έρευνα αναπτύσσεται, και πρέπει να αναπτυχθεί, με σκοπό να αυξάνει και να καθιστά ακριβέστερες τις γνώσεις.
Από αυτή την ελεύθερη έρευνα, πέρα από κάθε ιδέα εφαρμογής, γεννιούνται οι νέες ιδέες οι οποίες επιτρέπουν τις επι πλέον αποτελεσματικές εφαρμογές .
Ο πρώτος στόχος της επιστήμης δεν είναι η εφαρμογή .
Η γνώση των φυσικών νόμων οδηγεί σχεδόν πάντοτε στη δυνατότητα να ελέγξουμε τις φυσικές μεταβολές.Η μελέτη του ηλιακού στέμματος, για παράδειγμα, οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των ισχυρά ιονισμένων αερίων μέσα σε μαγνητικά πεδία.Αυτό το θέμα αποδεικνύεται ότι έχει μεγάλη τεχνολογική αξία.Οι αστροφυσικοί όταν παρήγαγαν αυτές τις τεχνολογικά χρήσιμες γνώσεις ,δεν είχαν καθόλου ως στόχο αυτή την εφαρμογή.
Η εφαρμοσμένη έρευνα είναι εκείνη που μπόρεσε να αξιοποιήσει μέρος αυτών των γνώσεων στη βιομηχανία.
Οι επιστήμονες του 20 ου αιώνα σε καμιά περίπτωση δεν εργάζονταν έχοντας ένα σαφώς πρακτικό στόχο.
Η κινητή τηλεφωνία ξεκίνησε από τη βασική έρευνα στη ραδιαστρονομία,στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μέσω των οποίων γίνονται οι σύγχρονες επικοινωνίες δεν μελετήθηκαν με στόχο τις τηλεπικοινωνίες.
Ανακαλύφθηκαν από το Ηertz, που επιθυμούσε να προβάλει την ομορφιά της Φυσικής και στηριζόταν στις θεωρητικές διαπιστώσεις του Μaxwell.
Oταν ο Αϊνστάιν δημιούργησε τη περίφημη σχέση Ε=mc(2) που δηλώνει την ισοδυναμία μάζας -ενέργειας δεν είχε στόχο τα πυρηνικά εργοστάσια,τη πυρηνική ιατρική, ούτε την ατομική βόμβα.
Οι ηλεκρονικοί υπολογιστές τις καθημερινότητας μας δεν έγιναν από επιστήμονες που είχαν στόχο να δημιουργήσουν υπολογιστές, επινοήθηκαν γύρω στο 1930 από φυσικούς που ασχολούνταν με στοιχειώδη σωματίδια,με κύριο αντικείμενο έρευνας τη Πυρηνική Φυσική.
Ο πειραματισμός και η έρευνα στα όρια της επιστήμης απαιτούν τεχνικά μέσα που υπερβαίνουν τα όρια της δυνατότητες της υπάρχουσας τεχνολογίας.
Γιαυτό ένας μεγάλος αριθμός τεχνολογικών επινοήσεων δεν έχει πρακτικούς σκοπούς αλλά τις απόπειρες διεύρυνσης των ορίων της γνώσης.
Στο τομέα της Φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων και στην Αστροφυσική για τη μελέτη των ορίων του Σύμπαντος οι τεχνολογικές επινοήσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρές.
Τα μεσόνια,τα κουάρκ για να εμφανιστούν απαιτούν πολύ υψηλές ενέργειες που δεν είναι εφικτές στη Γη, συνεπώς χρειάζονται τεράστιες δαπάνες που συχνά ξεπερνούν τις δυνατότητες μιας χώρας.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να επενδύσουμε αυτά τα κολοσσιαία ποσά σε έρευνες πλησιέστερες προς τις κοινωνικές και οικονομικές μας φροντίδες.
Η παραπάνω συλλογιστική είναι λανθασμένη και επικίνδυνη.
Διότι χωρίς καμιά αμφιβολία από αυτές τις έρευνες θα προκύψουν οφέλη για πολλούς τομείς τις ανθρώπινης δραστηριότητας, αρκεί η ανθρώπινη σύνεση τις προφυλάξει από τον παραλογισμό.
Δύο τομείς που θα οφεληθούν από τη βασική έρευνα στο μέλλον είναι η Ιατρική και ο ενεργειακός τομέας.
Σήμερα η βασική ερευνα έχει να επιλύσει προβλήματα συμπεριφοράς της ύλης σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, σε κατάσταση πλάσματος όπου αρχίζει η πυρηνική σύντηξη, όπως γίνεται στον ήλιο.Αν μελετηθούν τα θέματα αυτά τότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να παράγει ενέργεια με ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο που παράγεται στον ήλιο. Οταν θα έλθει το τέλος της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κατωρθώσει ο άνθρωπος να γίνει ενεργειακά αυτάρκης.
Η ανάπτυξη της βασικής έρευνας είναι καθήκον της ανθρωπότητας,από γεννιά σε γεννιά ,χωρίς ανάπαυλα,πέρα από σύνορα όλοι οι λαοί συμβάλλουν στο σκοπό αυτό.
Η Φυσική των υψηλών ενεργειών και η έρευνα εξερεύνησης του διαστήματος έχουν εδρεώσει μια τέτοια συνείδηση σε όλες τις χώρες,διότι απαιτείται συνένωση τόσο ανθρώπινου δυναμικού όσο και κεφαλαίων για τη κατανόηση της φύσης.
28 σχόλια:
Καλησπέρα Αστέρι μου!Τι να σχολιάσω τώρα εγώ, συμφωνώ με τα παραπάνω και υποκλίνομαι στους επιστήμονες-ερευνητές!:)
Αμαν δασκαλε, αυτο το εβαλες για ''θεμα'' σος, ενας-δυο θα ''περασουν'', τι ειναι το ηλιακο στεμα, μεσονια, ανδρονια, κουαρκ, πυρηνικη συντηξη, αδιαβαστος, παει το εξαμηνο το εχασα, ολο πορειες που καιρος για διαβασμα, καλησπερα.
@κariatida62
Δεν είναι απαραίτητος ο σχολιασμός,είπες τη καλησπέρα σου και αυτό μου φτάνει.
@dimitris
To ηλιακό στέμμα είναι κάτι σαν νέφος ιονισμένων σωματιδίων γύρω από τον ήλιο έχει και η γη τέτοιο την ιονόσφαιρα.
Τα μεσόνια,τα αδρόνια,τα κουαρκ ειναι τα ποιό μικρά συστατικά της ύλης μέσα στο πυρήνα του ατόμου,μικρότερα δεν γίνεται.
Η πυρηνική σύντηξη γίνεται στον ήλιο,4 πυρήνες υδρογόνου ενώνονται και κάνουν ένα πυρήνα ηλίου,παράγεται τεράστια ενέργεια,στη θερμοπυρηνική βομβα γίνεται τέτοια σύντηξη.
Δεν είναι οι πορείες, φταίει ο έρωτας για ότι σου συμβαίνει οχι φυσικά με τη Παπαρήγα!!!!!
Καληνύχτα
Δασκαλε πολυ παρεα με τον καλο μας karfoma κανεις και ''καρφωνεις'', προσπαθω να ειμαι τυπος και υπογραμμος και να μην ''καρφωνω'' αλλα δεν με αφηνετε, τι να σου πω που μπαινω σε ιστολογιο ΚΑΛΛΙΠΥΓΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΑΣ και λες και λες....ομορφιες!!!!!
Η βασική έρευνα δεν πρέπει και δεν θα σταματήσει ποτέ. Αν κάτι χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σε όλα τα χρόνια της (μικρής) εξελικτικής του πορείας και της (ακόμα μικρότερης) ιστορίας του είναι η ακόρεστη δίψα του για γνώση και περιέργεια. Μόνο έτσι μπόρεσε να προχωρήσει και μόνο έτσι προέκυψαν και προκύπτουν εφαρμογές που τον εξελίσσουν ως ον, πολιτιστικά και πολιτισμικά (έστω και αν αυτός δεν είναι ο αρχικός αυτοσκοπός της βασικής έρευνας, όπως πολύ σωστά λες). Και για τους σκεπτικιστές που ωρύονται για το πανάκριβο CERN ή τις δαπάνες της NASA, αρκεί να σκεφτούν ότι οι εισφορές ή τα έξοδα αυτών των οργανισμών ή πειραμάτων δεν είναι τίποτα συγκρινόμενα με εκείνα της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων, των καρτέλ των ναρκωτικών στην Ν. Αμερική και αλλού, το αλισβερίσι των φαρμακευτικών εταιρειών με τις παγκόσμιες δυνάμεις για την "περίθαλψη" των χωρών του τρίτου κόσμου, της παγκόσμιας βιομηχανίας του σεξ κ.ο.κ. Ας γίνει μια παγκόσμια μεταλλαγή για να εξασθενήσουν ή να πάψουν τα προαναφερθέντα και μετά ας γκρινιάξουμε για την βασική έρευνα. Αλλά πού τέτοια τύχη... Εδώ στην ταπεινή μας Ελλαδίτσα πήγε να φορολογηθεί η ΑΜΥΘΗΤΗ και ΣΤΑΤΙΚΗ εκκλησιασική περιουσία και έγινε της κακομοίρας από της διαμαρτυρίες των, δυστυχώς πολλών, "φτωχούληδων" μεγαλοπαπάδων - μου φαίνεται μάλιστα πως το νομοσχέδιο αποσύρθηκε! Τι να κάνουμε, αν δεν έχουμε και ένα Phaethon για να πάμε να τελέσουμε την κυριακάτικη λειτουργία δεν λέει. Αν όμως κατασκευαζόταν (λέμε τώρα) κάποιος μεγάλος επιταχυντής στην Ελλάδα, σύσωμοι η εκκλησιαστική εξουσία θα διαμαρτύρονταν για το ότι "παρεμβαίνουμε στο έργο του Θεού" και για το ότι "αυτά είναι τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων". Υποκρισία!
Σύσσωμη* εννοούσα προηγούμένως...
Τα εργαλεία και τα ευρύματα πρέπει να βρίσκονται στα σωστά χέρια. Και με μια πέτρα μπορείς να χτίσεις σπίτι αλλά και να ανοίξεις κεφάλι.
Μεσόνια,αδρόνια,κουαρκ και ηλιακό στέμα...τι ωραίες λέξεις...με βγάζουν από τη ρουτίνα!
@Dimo
Στο ίδρυμα που φοιτάς ,για πες μου υπάρχει βασική έρευνα?αν και σε ένα τεχνολογικό ίδρυμα μάλλον έρευνα εφαρμογών θα γίνεται.
Στη βιομηχανία του SEX όπως και να έχει το πράγμα λίγο ψάξιμο δεν βλάπτει!!!!
@mutzenbacher
Aν μπορούσα θα σου χάριζα ένα νετρίνο,είναι τόσο μικρό σχεδόν ανύπαρκτο,είναι γεμάτο το σύμπαν από αυτά,διαπερνά τη γή χωρίς να πάθει τίποτα,έτσι για τη τιμή που μου έκανες και αφιέρωσες λίγο από το χρόνο σου.
Η παρατήρηση σου εύστοχη και με σχεδόν απόλυτη ισχύ.
Προφανώς και δεν βλάπτει. Απλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν διάφορες παραφυάδες, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, παιδιών στον Τρίτο Κόσμο, εμπόριο λευκής σαρκός κλπ που δεν ανήκουν πια στις διαστροφές που κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει, αλλά είναι ανωμαλίες που περιλαμβάνουν εκμετάλλευση, εξευτελισμό και βιαιοπραγία εις βάρος ανθρώπων. Αυτή είναι η σκοτεινή και δυστυχώς πιο κερδοφόρα πλευρά της βιομηχανίας του σεξ που πρέπει να εξαλειφθεί. Δεν μιλάω για τις τσόντες που όλοι βλέπουμε και που οι πρωταγωνίστριες παίρνουν 1500 δολάρια ανά σκηνή.
Βασική έρευνα στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. δεν υπάρχει. Είναι και η φύση της επιστήμης μου τέτοια, που ακόμα και αν κάτι γίνεται για λόγους "ερευνητικούς", "θεωρητικούς" ή "αποδεικτικούς" σκοπούς, πρέπει εν τέλει να έχει πρακτικό αντίκρισμα. Βέβαια αυτό γίνεται και για τα λεφτά, αφού χωρίς εφαρμόσιμα αποτελέσματα δεν πέφτει επιχορήγηση, και χωρίς επιχορήγηση σταματάει η έρευνα. Το γεγονός είναι ότι η δομική φυσική και η τεχνολογία των κατασκευών προχωράει με τόσο γοργούς ρυθμούς που ακόμα και η σκέψη για πιο "αφηρημένες" έρευνες μένει στην άκρη. Πάντως το Εργαστήριο Σιδηροπαγούς Σκυροδέματος του Α.Π.Θ., μεταξύ άλλων, είναι από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από την I.S.O. και έχοντας στο ενεργητικό του πολλές πατέντες και ιδίως στο θέμα της σεισμικής αντιμετώπισης. Αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί, κι ας μην είναι και μηχανικός. Οι μηχανικές διατάξεις και τα συστήματα που έχουμε εκεί κάτω είναι εντυπωσιακά, τεράστια και πανίσχυρα! Σκεψου ότι για λόγους μελέτης φτιάχνουμε επί μήνες μοντέλα πολυώροφων οικοδομών υπό κλίμακα τα οποία στην συνέχεια διαλύουμε με διατάξεις τεχνητών σεισμών! Μπορείτε να πετύχετε κι εμένα μέσα στο εργαστήριο! :)
Πάντως φίλε Μιχάλη η δική μου διπλωματική, έτσι όπως το βλέπω να πηγαίνει, θα πλησιάζει αρκετά προς βασικότερες μορφές έρευνας.
Πάντως άλλα τμήματα της Πολυτεχνικής, σαν εκείνο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μου φαίνεται πως έχουν διατάξεις βασικής έρευνας, όπως και άλλες σχολές του Α.Π.Θ. πλην της Πολυτεχνικής, σαν την περιώνυμη Σ.Θ.Ε. (Σχολή Θετικών Επιστημών).
@Dimo
Eίσαι η άλλη Ελλάδα,εσύ και πολλοί άλλοι από μετριοφροσύνη δεν θα βάλω και τον εαυτό μου(βάλε με στους αφομοιωμένους όπως μου λέει μια συνάδελφος μου Κοινωνιολόγους).Δεν μπορεί θα μας βγάλετε από τι μιζέρια.
Μιχάλη καλησπέρα,
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που μας παρουσίασες και σ' ευχαριστούμε!
Προσωπικά μ' ενδιαφέρει το ψυχολογικό κομμάτι. Εκτιμώ την έρευνα που κάνουν οι επιστήμονες, γιατί η έρευνα συνήθως είναι ανώνυμη και σπανίως αυτά τα άτομα γίνονται γνωστά γιατί δεν είναι το "ζητούμενο" τους. Αυτό που με θλίβει είναι η εκμετάλλευση που γίνεται από τους κατέχοντες την δύναμη (χρήμα), όπως είναι πχ οι φαρμακοβιομηχανίες. Ξέρω πολύ καλά αφού προέρχομαι από οικογένεια γιατρών, την εκμετάλλευση ατόμων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην έρευνα και παραμένουν μήνες απλήρωτοι κλπ. Τελειώνοντας επικαλούμαι αυτό που πολύ σωστά ονομάζεις "σύνεση" για να προφυλαχτεί η έρευνα από τα μεγάλα συμφέροντα που διοικούν την ανθρωπότητα!
Να έχεις ένα όμρφο βράδυ, φίλε μου!
Βασική έρευνα! Μεγάλη κουβέντα άνοιξες, φίλε συνάδελφε. Είναι, νομίζω, ο πιο ανιδιοτελής επιστημονικός χώρος και, ίσως γι' αυτό, ο πιο ευάλωτος στην εκμετάλλευση. Αυτό που θαυμάζω σ' αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι δεν ξεκινούν για ένα συγκεκριμένο προορισμό, αλλά κινούνται στον ασαφή χώρο της γνωστικής αναζήτησης με βασικό εφόδιο τα ερωτηματικά τους, που, κι όταν ακόμη απαντιούνται, τους σπρώχνουν σε νέα.
Όσο για την Ελλάδα, δεν έχει περάσει πολύς καιρός που συγκεντρώνονταν (και ψηφιακές) υπογραφές διαμαρτυρίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ερευνητικά κέντρα στη χώρα μας!
Aααα πολύ αγαπημένο μου θέμα έπιασες !!!Με γοητεύει η έρευνα αφάνταστα (γι αυτό και ήθελα να γίνω βιολόγος αλλάαα..)
Όταν ήταν να ξεκινήσει το πείραμα έμπενα κάθε μέρα στη σελίδα του cern και κοιτούσα σα χαζή...
(μπορεί να υπάρχει...γονίδιο γιατί εκ των υστέρων έμαθα οτι το αδέρφι μου έχει δουλέψει εκεί !!!)ζήλεψες εε;;; εγώ να δείς !!!
επίσης στο CERN χρωστάμε και το internet !!
Eυτυχώς πάντως που υπάρχουν πολλοί παθιασμένοι ερευνητές κι έτσι προχωράνε τα πράγματα γιατί τα προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις και τις προσπάθειες χειραγώγησης των ερευνών πρέπει να ξεπερνάνε κατά πολύ την "μαφία"....
Διάβασα επίσης την κουβέντα σου με την Υπατία για το μέιλ με τους γάμους που το είχα κι εγώ, και κάτι δεν μου πήγαινε καλά, αλλά δεν προλάβαινα να το ψάξω,και σου δίνω ένα site πολύ χρήσιμο για ψάξιμο ψεύτικων η παραποιημένων κ.λ.π μέιλ
http://www.hoax-slayer.com/
Κενταυρε καλημερα, η taspa στο ιστολογιο της ΙΣΤΟΡΙΑ εχει ξεκινησει μια αναρτηση , τωρα 1ο μερος, για τον αγωνα στην μακεδονια επι τουρκοκρατιας, οποτε βρεις χρονο...
Όταν πρωτοδιάβασα και πρωτοείδα σε βίντεο για το πείραμα, είχα εντυπωσιαστεί, για να είμαι ειλικρινής και λίγο φοβηθεί από το μέγεθός της εγκατάστασης. Πολύ σωστά και απλά όμως τοποθέτησες το θέμα της βασικής έρευνας. Πράγματι πολλά έχουμε ωφεληθεί από αυτήν, όμως υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος εκμετάλλευσής της.
Μήπως ξέρεις αν υπάρχουν αποτελέσματα από το πείραμα που γίνεται στα ανοιχτά της θάλασσας της Πύλου;
Άσχετο κάπως:) γιατί αφορά αναλογικά τη θεωρία και όχι την έρευνα σε σχέση με την εφαρμογή, αλλά μου θύμισες, ένα καλοκαίρι που διάβαζα με ευχαρίστηση εξισώσεις Λαπλάς και Φουριέ (δεν είμαι μαθηματικός) χωρίς να ξέρω τότε για τις εφαρμογές τους.
Μια όμορφη ανοιξιάτικη καλημέρα στο άστρο σου του Κενταύρου και στο 3α, κι όποτε μπορέσεις πέρασε από το blog μου, κάτι έχω φτιάξει:)
@Αιναφετς
Αυτοί που έχουν την εξουσία ευνοούν τη βασική έρευνα γιατί τα οφέλη είναι προφανή.
Στην Αμερική από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα είναι του στρατού.
Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν έχουν τον έλεγχο της πνευματικής δουλειάς τους.
@Yπατία
Στην Ελλάδα έχουμε το φαινόμενο της χρηματοδότησης ερευνητών για έρευνα και έρευνα δεν γίνεται.Γίνεται μια κατ επίφαση έρευνα για να εισπραχθεί το κονδύλιο.Υπάρχει πολύ αμαρτία σε αυτό και συμμετέχουν κυρίως Πανεπιστημιακοί.
Δεν υπάρχει τομέας σε αυτή τη χώρα που να δουλεύει σωστά.
@ξωτικό
Σήμερα αγνοί ερευνητές όπως ο Αϊνστάιν δεν υπάρχουν ,που κλεισμένος σε ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών πρόβλεψε με χαρτί και μολύβι πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, έδωσε πολλή δουλειά σε πολλούς ερευνητές,και με αφορμή τις θεωρίες του γράφτηκαν πολλά διδακτορικά.
Σήμερα το οικονομικό κέρδος του ερευνητή και του χρηματοδότη κατευθύνουν την έρευνα.
Δεν έγινες βιολόγος, άνοιξη που είναι τώρα ας κάνω την ερώτηση,φταίει ο έρωτας?αν ναι τότε χαλάλι του...
@Aστρια
Εννοείς το τηλεσκόπιο νετρίνων κοντά στη Πύλο στο «Φρέαρ των Οινουσών »με το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου 4500 μέτρα.
Υπάρχει ένα δίκτυο τέτοιων ανιχνευτών σε ολόκληρο τον κόσμο από τη μελέτη των νετρίνων προσπαθούν πειραματικά να επαληθευθεί το θεωρητικό μοντέλο που έχει σχέση με της πυρηνικές αντιδράσεις στους αστέρες και τον ήλιο,να σκεφτείς ότι το νετρίνο είναι ένα θεωρητικό σωματίδιο που μπήκε σε μια εξίσωση για να ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής.Δεν είναι τόσο σίγουρη η δομή του.Αποτελέσματα με βάση τον ανιχνευτή θα δώσουν οι θεωρητικοί φυσικοί.Είναι μια έρευνα μακροχρόνια σε εξέλιξη.Θεωρία –Ερευνα σε αλληλεπίδραση.Αυτό το θεωρητικό μοντέλο της ύλης μπορεί να ανατραπεί και να μη δεχόμαστε καθόλου το νετρίνο,είναι σύνηθες αυτό στη φυσική.
Στη Φυσική έχει κάπως επιβραδυνθεί η πρόοδος, γιατί είμαστε στο σκληρό πυρήνα της ύλης που αντιστέκεται ισχυρά στην είσοδο.Εχουμε μπει στη λογική πχ.μιόνιο στοιχειώδες σωμάτιο ,διασπάται σε μικρότερο η θεωρία λέει όχι ,τότε πως δημιουργήθηκε?Μα και το πρωτόνιο ήταν κάποτε αδιάσπαστο στοιχειώδες σωμάτιο….Τα πάντα ρευστά.
Αυτά που ανακοινώνονται για τα συμβαίνοντα στη Πύλο είναι δημοσιογραφικά,πρέπει να είσαι μέσα στη στενή επιστημονική κοινότητα για να έχεις πληροφόρηση ή να δημοσιεύσει κάποιος από τους ερευνητές την εργασία του σε επιστημονικό περιοδικό.Δεν έχω πληροφόρηση.
κενταυρε καλησπερα, παω μιας της kariatidas62, μια στο δικο σου το ιστολογιο απο το πρωι, αντε θα σου ζητησω εσενα την χαρη, ενα ονομα θα σου γραψω, τα υπολοιπα αν θελεις ξερεις πως θα τα παρουσιασεις, ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ, γιατι υπαρχουν και νεωτεροι ελληνες που ''δοξασαν'' την χωρα.
@Dimitris
O Mέγας Μαθηματικός Καραθεοδωρής δάσκαλος του Αϊνστάιν,στη Φυσική που ταπεινά υπηρετώ έχει δημιουργήσει μια αρχή στη Θερμοδυναμική"Η αρχή Καραθεοδωρή"έχει διεθνώς το όνομα του.
Το θέμα αυτό θα το επεξεργαστώ δώσε μου χρόνο.
XA XA XA !!!!OXI
φταίει η στενοκεφαλιά των γονιών !!!!!!!!!
(γι αυτό και σου όρμηξα στην παλαιότερη ανάρτηση !!!!!)
Έγινα μουσικός όμως και εδώ κολλάει το χαλάλι !!!!!
Ωραία, περιμένω με ανυπομονησία το αφιέρωμα για τον Καραθεοδωρή. θα μας πεις βέβαια και για την αρχή του στην Θερμοδυναμική. Σε παρακαλώ όμως επειδή έχεις να κάνεις και με μπουμπούνες μαθητές σαν κι εμένα θα εξηγήσεις πού έχει εφαρμογή αυτή η αρχή γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβω διαφορετικά την αξία της...! Καληνύχτα αστέρι!
Δασκαλε γεια σου, βουτηρο στο ψωμι σου, αυτα που σου ζητα η kariatida62, βλεπω να μενω παλι στην ιδια ταξη, γραψε εσυ παντως με οσες πιο πολλες λεπτομερειες μπορεις, κερδος μας θα ειναι, αντε ας στησουν οσοι γνωριζουν , τα σχολεια τους, οπως κανανε οι παλιοι εξοριστοι δασκαλοι και μαθαιναν οι υπολοιποι.
Πολύ μ άρεσε και το πόστ και τα σχόλια.
Ωρες θα μπορούσα να διαβάζω...
καλησπερίζω
ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))
@JK O SKROYTZAKOS
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Δημοσίευση σχολίου