Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ο αόρατος κόσμος της ύλης

Η ύλη συμπεριφέρεται όπως οι Ρωσικές κούκλες Μπάμπουσκες.
Μέσα σε μια Μπάμπουσκα βρίσκεται μια άλλη μικρότερη, η τελευταία  που δεν κρύβει άλλη μικρότερη στη γλώσσα της φυσικής λέγεται στοιχειώδες σωμάτιο.
Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης(460-370 πχ) , φιλοσοφικά κατέληξε ότι η ύλη δεν διαιρείται επ' άπειρον, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι αδιαίρετο πλέον και το ονόμασε άτομο (άτμητο).
Η έρευνα έδειξε ότι το άτομο δεν είναι άτμητο αλλά αποτελείται από μικρότερα σωματίδια, τα ηλεκτρόνια και το πυρήνα. Ο πυρήνας αποτελείται από άλλα μικρότερα αδιαίρετα που ονομάζονται στοιχειώδη σωμάτια.
Τα μέχρι σήμερα ανακαλυφθέντα σωμάτια είναι:
1) Tα σωμάτια δομής
2) Τα σωμάτια φορείς αλληλεπιδράσεων
Τα σωμάτια δομής τα λέμε και φερμιόνια και συμμετέχουν στη δομή της ύλης.
Φερμιόνια είναι τα κουάρκ και τα λεπτόνια.
Τα κουάρκ είναι έξι και λέμε ότι έχουν έξι γεύσεις ή αρώματα  που τα διακρίνουμε.
Το επάνω(up),το κάτω(down),το παράξενο(strange),το γοητευτικό(charm),o πυθμένας(bottom),κορυφή(top).
Aπό κουάρκ αποτελούνται τα βαρυόνια,τα μεσόνια.
Λεπτόνια είναι το ηλεκτρόνιο(e),το μιόνιο (μ),το ταυ (τ) σωματίδιο.
Λεπτόνια είναι και τα νετρίνα(ν).
Το νετρίνο του ηλεκτρονίου,το νετρίνο του μιονίου,το νετρίνο του ταυ σωματιδίου.
Τα σωματίδια αυτά έχουν και τα αντισωματίδια τους πχ το ηλεκτρόνιο έχει αντισωματίδιο το ποζιτρόνιο.
Τα στοιχειώδη σωμάτια συγκροτούν σύνθετα σωματίδια,βαρύτερα από τα λεπτόνια και λέγονται αδρόνια.Το πρωτόνιο(p),το νετρόνιο(n),το πιόνιο(π) είναι αδρόνια αποτελούμενα από συνδιασμούς κουάρκ.
Τα σωμάτια φορείς αλληλεπιδράσεων.
Στη φύση υπάρχουν οι εξείς κατηγορίες δυνάμεων(αλληλεπιδράσεων).
α)Βαρυτικές δυνάμεις.Είναι ασθενείς δυνάμεις και σε αυτές οφείλεται η κατασκευή των πλανητών και των άστρων.
β)Οι Ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες από της βαρυτικές δυνάμεις και με αυτές συγκροτούνται τα άτομα και τα μόρια.
γ)  Η ισχυρή πυρηνική δύναμη.
δ)  Η ασθενής πυρηνική δύναμη.
Οι δύο τελευταίες δυνάμεις είναι εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό του πυρήνα των ατόμων.
Τα σωματίδια φορείς των δυνάμεων λέγονται μποζόνια.
Μποζόνια είναι:

1)Τα φωτόνια φορείς της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης.
2)Τα W και τα Ζ  μποζόνια, φορείς της ασθενούς πυρηνικής δύναμης.
3) Τα γλουόνια ,φορείς της ισχυρής πυρηνικής δύναμης.
4) Τα βαρυτόνια, φορείς της βαρυτικής δύναμης, υποθετικά σωματίδια.
Σωματίδιο Ηiggs-To σωματίδιο του Θεού
To σωματίδιο του Ηiggs είναι ένα σωματίδιο που προβλέπεται από τη θεωρία της συμμετρίας για την ενοποίηση των δυνάμεων της φύσης,είναι ένα ασταθές μποζόνιο.Ένας από τους σκοπούς του πειράματος του CERN είναι η έρευνα ύπαρξης αυτού του θεωρητικού σωματιδίου.Πιθανολογούν ότι θα προκύψει από τη σύγκρουση δυο αντίθετα κινουμένων δεσμών αδρονίων(πρωτονίων).Τα αδρόνια θα κινούνται με ταχύτητες που θα πλησιάζουν τις ταχύτητες που είχαν λίγο μετά τη μεγάλη  έκρηξη για τη δημιουργία του σύμπαντος.
Στόχος της φυσικής είναι η ενοποίηση όλων των δυνάμεων σε μια ενιαία θεωρία.
Η υπάρχουσες θεωρίες δεν περιλαμβάνουν τη βαρυτική αλληλεπίδραση.
Για τη βαρυτική αλληλεπίδραση θεωρείται υπεύθυνο το υποθετικό σωματίδιο βαρυτόνιο.
Υπάρχουν έρευνες για την ύπαρξη του σωματιδίου.Επειδή η βαρυτική αλληλεπίδραση είναι η μικρότερη από τις αλληλεπιδράσεις είναι δύσκολο να ανιχνευθεί το βαρυτόνιο.

28 σχόλια:

Dimos είπε...

Εξαιρετικό άρθρο. Κατηγοριοποιούνται εν συντομία όλες οι κατηγορίες στοιχειωδών και υποστοιχειωδών σωματιδίων που έχουν ανακαλυφθεί, με απλό και κατανοητό τρόπο για όσους έχουν μείνει ακόμα στο ότι υπάρχουν μόνο τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκρόνια. Για το σωματίδιο Higgs και το βαρυτόνιο ουδέν σχόλιον, περιμένουμε να δούμε τί θα δούμε. Να συμπληρώσω απλά ότι η βαρυτική δύναμη, αν και ασθενέστερη από τις άλλες, σε συμπαντική κλίμακα κυριαρχεί, αφού στην ουσία αυτή ρυθμίζει τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος, και αυτή κανονίζει τηην γέννηση και τον θάνατο των άστρων. Μην μιλήσουμε και για τις μαύρες τρύπες...

a-kentavrou είπε...

@Dimo
Kαλημέρα ,στην Αθήνα βροχές και μπουμπουνητά τώρα.
Η ανάρτηση έχει ένα απλό στόχο να περιγράψει επιφανειακά το κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων.
Θα θυμάσαι ότι ο λόγος της ηλεκτρικής δύναμης των ηλεκτρονίων με τα πρωτόνια ,προ τήν βαρυτική δύναμη των ίδιων σωματιδίων είναι 10^44(δέκα εις την σαραντατέσσερα)στο άτομο του υδρογόνου.Από κει προκύπτει ότι είναι ασθενέστερη.Αν το σκεφτείς λίγο συγκρίνουμε όμως ανόμοια πράγματα φορτία με μάζα.Οταν όμως όπως λες συγκρίνουμε μικρές με μεγάλες μάζες τότε η βαρυτική έλξη είναι τεράστια και μας έχει παγιδέψει στη Γη και κάποια στιγμή θα φάμε ό ένας τον άλλο.

dimitris είπε...

Καλημερα δασκαλε,διαβασα το αρθρο σου, ......., αλλα, η βαρυτικη ελξη ειναι τεραστια και μας εχει παγιδεψει στη γη και καποια στιγμη θα φαμε ο ενας τον αλλο, αμαν ρε δασκαλε, απο την φυσικη στο θριλερ, πανω που λες, ο αστοιχειωτος ανεβηκα το βουνο και μολις περασα την κορυφη με κοπο και με βασανα...Αλλο βουνο στο σχολιο σου, βαζε και λυσαρι για τον αδαη.....

ξωτικό είπε...

Mέσα στο κλίμα των εξετάσεων έπεσες !!!
Βάλε ένα χεράκι να ξεφύγουμε απ'την ψυχική βαρύτητα πριν φαγωθούμε μεταξύ μας όπως λές!!
Αλήθεια μάθαμε τίποτα νεότερο απο το cern ;;;
Θα κρατήσω την ανάρτησή σου για την μικρή μου ...
εξαιρετική σύνοψη !!
Καλή εβδομάδα και στους δυό σας !!

iamaticus είπε...

ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ...υπαρχει???

Απ οτι καταλαβα μπορει και ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (τον ελαχιστο!!)!!!χα χα...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ.
ευχαριστιες.

a-kentavrou είπε...

@dimitris
To μελλοντικό παγκόσμιο πολιτικό πρόβλημα είναι το πρόβλημα των πηγών ενέργειας ,των πρώτων υλών,ο υπερπληθυσμός και άλλα σχετικά, που ακόμη και να τα μοιράσουμε δίκαια με βάση την ιδεολογία σου πάλι ελλειματικοί θα είμαστε.Τότε μια λύση υπάρχει να αυξήσουμε το ζωτικό μας χώρο να πάμε στα άλλα ουράνια σώματα ή να κατοικήσουμε η να αναζητήσουμε πρώτες ύλες εδώ μπαίνει η βαρύτητα είναι ισχυρή και μας εμποδίζει να φύγουμε σε μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρόνο.Γιαυτό λέω αν μείνουμε εδώ θα φάμε ο ένας τον άλλο.

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Στο CERN μέχρι τώρα αφού δοκιμάστηκε ο επιταχυντής των αδρονίων ,Large Hadron Collider (LHC),και οι ανιχνευτές σωματιδίων . Λειτούργησε σε ενέργειες 3,5 ΤΕV σαν και αυτές που έγιναν στη μεγάλη έκρηξη για τη δημιουργία του σύμπαντος,επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη πολλών σωματιδίων όπως των W μποζονίων που είχαν ανακαλυφθεί το 1983,επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των β μεσονίων που είχαν ανακαλυφθεί το 1977 και πλήθος άλλων σωματιδίων γνωστών μέχρι τώρα. Η ποιότητα της δέσμης των πρωτονίων ,η ικανότητα των ανιχνευτών,η πιθανότητα δημιουργίας του σωματιδίου του Ηiggs (αν υπάρχει)θα καθορίσει την ανίχνευση του ή όχι.Φυσικά μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλα σωματίδια δηλαδή η μπάμπουσκα να κρύβει και άλλη μπάμπουσκα.
Ο λαός λέει ψίλους στ'αχερα.Ενα σωματίδιο να μην έχει ιδιότητες που αναμένονται από τη θεωρία καταρρέει η θεωρία και φτου από την αρχή.
Η ακριβής ορολογία δεν είναι θα ανακαλύψω το Higgs μποζόνιο ,η ακριβής ορολογία είναι έχω πιθανότητα να ανακαλύψω το Ηiggs,διότι ακόμα και αν υπάρχει αν η πιθανότητα να το ανακαλύψω είναι μικρή δεν θα το ανιχνεύσω στον ανιχνευτή.
Τι πιστεύουν οι Φυσικοί για τη δυνατότητα να οδηγηθούν σε μια νέα ανακάλυψη?Τα πειράματα του LHC ψάχνουν για σωματίδια με μεγάλες μάζες και ιδιότητες που σπανίως δημιουργούνται σε συγκρούσεις με αυτές τις ενέργειες.Όσο ποιό σπάνια είναι η δημιουργία των σωματιδίων τόσο περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί για μια ανακάλυψη.Απλά, όσο ποιό λίγες είναι οι φάλαινες τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί να τις φωτογραφήσεις,βέβαια πολύ ποιό δύσκολο είναι να επιβεβαιώσεις την ύπαρξη τους όταν δεν υπάρχουν καθόλου και συ δεν το ξέρεις τότε όλη σου τη ζωή θα ψάχνεις?Οχι βέβαια θα αρχίσεις να υποθέτεις ότι μάλλον δεν υπάρχει το σωματίδιο.Τότε θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά.

a-kentavrou είπε...

@iamaticus
Eξηγώ στο ξωτικό αν κρύβεται γιατί κρύβεται, γιατί μπορεί να μη κρύβεται και να κάνει πως κρύβεται ή να μη θέλει να τα πεί με τον ανιχνευτή.
Ακόμη χειρότερα το σωμάτιο Ηiggs να έχει την ιδιότητα της εξαφάνισης κατά τη διάρκεια της παρατήρησης του.

a-kentavrou.blogspot.com είπε...

@iamaticus
Στο ξωτικό προσπάθησα να εξηγήσω γιατί κρύβεται αν κρύβεται και άν υπάρχει καν για να κρυφτεί.
Ακόμα χειρότερα να έχει ιδιότητα να εξαφανίζεται όταν αλληλεπιδρά με τον ανιχνευτή!!!!!!

iamaticus είπε...

....ΦΙΛΕ ΜΟΥ....
Αυτο ειναι το ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ-ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ με τη Φυσικη...

Να εχει τη δυναμη να ΕΚΦΡΑΣΕΙ.. ΤΗ "ΘΕΟΛΟΓΙΑ"...
των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ!!!
..εξαφανιση απο επιδραση ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ!!!
.....τι ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ κι αυτη!!!!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ...μονοι ειμαστε!!!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Καλησπερίζω, καλέ συνάδελφε
Είχα διαβάσει βιαστικά την ανάρτησή σου, οπότε τι σχόλια θα μπορούσε μια κακόμοιρη φιλόλογος να κάνει; Πέρα από το ότι ξεθόλωσε λίγο την ορατότητα του μυαλού μου στα όσα περί σωματιδίων ακούω και νιώθω... ξέρεις... "Εγώ; Τίποτα! Εγώ απλώς το τρόλεϊ περιμένω..."
Χα χα (=αυτοσαρκασμός)
Πάντως μας πρόσφερες ένα κομματάκι πολύτιμης α-λήθειας;)

a-kentavrou είπε...

@Υπατία
Ευχαριστώ για τη καθοριστική προσφορά σου στην αλήθεια στον iamaticus.
Εδώ τα σωματίδια είναι η αφορμή για το προβληματισμό τι στο καλό είναι αυτή η αλήθεια, σωματιδίων αόρατων, κατασκευασμάτων της ανθρώπινης νόησης? που ένας ανιχνευτής τα ανιχνεύει που και αυτός κάνει λάθη,που πιθανόν να επηρεάζεται από το παρατηρούμενο.
Εγώ στο τρόλεϊ που περίμενες διαφήμισα τον αόρατο θίασο και ονόμασα τους πρωταγωνιστές.Τη πλοκή του έργου δεν τη ξέρει κανείς, τη ψάχνουν στο cern.

ξωτικό είπε...

Παντού την ψάχνουν κι ώσπου και εαν την βρούν ,περιμένοντας το τρόλεϊ ας λέμε μια γλυκιά καλημέρα στον διπλανό ,ως σπονδή στον "θεό" της αγάπης ,μήπως και καταφέρουμε να μην αλληλοφαγωθούμε.
Αστερισμούλι σ'ευχαριστώ για την λεπτομερέστατη απάντηση !!

habilis είπε...

Για εμάς τους άσχετους απλό και κατανοητό το μάθημα !!!
Και ενδιαφέρων.

Άστρια είπε...

Το αόρατο όμως υπαρκτό..
το υποψιαζόμαστε, το πιθανολογούμε, το ψάχνουμε..καμιά φορά διαισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κοντά του, καμιά φορά απογοητευόμαστε ότι δεν υπάρχει, καμιά φορά το βρίσκουμε ή νοιώθουμε ότι το χάνουμε για πάντα ...

Έτσι γίνεται συνήθως
Και οι Νόμοι της Φυσικής για ασθενείς ή συγκριτικά πανίσχυρες δυνάμεις, ισχύουν παντού!
Το μυστικό ίσως βρίσκεται σε μία απλή (ανθρώπινη)σχέση (ή εξίσωση)

α και 3α να είστε καλά, αυτές τις μέρες θυμόμουν τα λουλούδια σας:)

Margo είπε...

Έχω δει το άρθρο σου από μέρες αλλά ήθελα να το διαβάσω όταν είχα χρόνο, για να θυμηθώ αρχικά όσα παλιά (πολύ παλιά:) έμαθα και όσα δεν γνώριζα. Συμπτωματικά διάβασα και ένα άλλο άρθρο περί μουσικής που όμως εμπλέκει ηλεκτρόνια, νετρίνο και κουάρκ, που για μένα ήταν άγνωστες λέξεις. Το άρθρο σου μου έλυσε τις απορίες.
Το άρθρο που αναφέρεται στη μουσική Σύμπαντος είναι εδώ: http://3euk1l4.blogspot.com/2010/05/blog-post_26.html

a-kentavrou είπε...

@habilis
Tη Μόνα Λίζα τη φούσκωσες και την έκανες αδρόνιο!!!!!

a-kentavrou είπε...

@Άστρια
Για να θυμάσαι τα λουλούδια της 3α σημαίνει ότι ήσουν σε χώρο που είχε λουλούδια,άρα περνούσες ευχάριστα.
Άπό το σχόλιο σου συνειδητοποίησα ότι τα αόρατα,τα πιθανά,τα απίθανα,τα υποθετικά,τα άγνωστα, τα αβέβαια είναι πάρα πολλά.
Στα ανθρώπινα οι ισχυρές σχέσεις γίνονται ποιό ισχυρές από τα γλουόνια(παιδιά) φορείς πολύ ισχυρών δυνάμεων.

a-kentavrou είπε...

@Margo
Eπειδή τα υποατομικά σωματίδια έχουν σωματιδιακή και κυματική φύση δημιουργήθηκε η θεωρία των χορδών.Όπως η χορδή της κιθάρας δημιουργεί διαφορετικούς ήχους ,έτσι και η παλλόμενη χορδή ανάλογα με τη συχνότητα ταλάντωσης δημιουργεί διαφορετικό σωμάτιο.
Πάντως είσαι πολυδαίδαλη,πολυσχιδής και πολυάσχολη.Μπράβο σου.

kariatida62 είπε...

Αστέρι μου έλειπα τότε που έκανες ανάρτηση και δεν το είδα!!! Αχ τώρα τι εφιάλτες μου θύμισες...είναι και εποχή διαγωνισμών, πανελληνίων εξετάσεων κλπ...Αυτά που λες τρεις φορές στην ζωή μου τα διάβασα! Πρώτη φορά ως μαθήτρια, τάγραφα, τα σημείωνα τα διάβαζα φωναχτά και τα μάθαινα απ'εξω μια χαρά πήγαινα τάγραφα ως θεωρία άντε και μετά λίγο τους τύπους των ασκήσεων το τσάκωνα το 14-15 στη Φυσική.
(Αλλιώς μετρούσε τότε η θεωρία και αλλιώς οι ασκήσεις όχι όπως σήμερα) Μετά λοιπόν ο εφιάλτης αυτός συνεχίστηκε με τα τέκνα μου! Πάσχιζα να τους τα μάθω καλά για να μη τα ξεχάσουν να θυμουνται τις λεπτομέρειες τουλάχιστον να σιγουρέψουμε τους βαθμούς απο τις απλες ερωτήσεις θεωρίας...Μια αγωνία ένα κακό, πόσες φορές έλεγα αμ δεν ξαναγινόμουν μαθήτρια εγώ να δίνω εγώ εξετάσεις γι'αυτά! Τουλάχιστον εγώ ήξερα μέχρι πού έφταναν οι δυνάμεις μου...
Ο Εφιάλτης με τις λεύκες λοιπον Μιχάλη μου είναι όλα αυτά για μένα...:)

a-kentavrou είπε...

@kariatida
Tο έχω πει ότι στα σχολεία όλα εξυπηρετούν το πρακτικό σκοπό της εισαγωγής στη σχολή της ανεργίας.Επομένως τα μαθηματικά,η Φυσική ,η λογοτεχνία χάνουν το πραγματικό σκοπό τους τη καλλιέργεια.Όπως το περιγράφεις σαν εφιάλτη ,αυτομάτως όλο το σύστημα παιδείας εχει αναιρεθεί.Νεαρός καθηγητής είχα σηκώσει μια μαθήτρια στο πίνακα και έτρεμε ολόκληρη,άλλες κλαίγανε τότε κατάλαβα όχι αυτό δεν είναι διδασκαλία ,πως θα μάθεις κάτι που δεν αγαπάς,κάτι που σου γίνεται εφιάλτης και άλλαξα ρώτα.

kariatida62 είπε...

Γι'αυτό ο δασκάλός τους θα τους μείνει αξέχαστος...

Άιναφετς είπε...

Αχ...Μιχάλη μου, όταν είδα με μια ματιά την ανάρτηση σου πριν μέρες σκέφτηκα...απαπαπαπαπα θα ξαναέρθω να μορφωθώ άλλη ώρα!
Η σχέση μου με την φυσική είναι διαισθητική...αν αυτό σου λέει τίποτα!
Ευτυχώς που έβαλες τα κουκλάκια στην αρχή και έτσι έπιασα την ουσία!
Να έχετε μια όμορφη Κυριακή και φιλιά! :)

a-kentavrou είπε...

@Άιναφετς
Ασυναίσθητα σκέφτηκα τα κουκλάκια.
Για σένα και το Ν.Π που κάνετε παραμύθια έπρεπε να βάλω τα κουκλάκια.Ο αόρατος κόσμος της ύλης στο παραμύθι είναι παχουλά ζωάκια αδρόνια μικροσκοπικά ζουζουνάκια λεπτόνια,έξι κακομούτσουνα κουάρκ.
Τα μποζόνια περιέργα όντα με πολύ μακριά χέρια που τραβάνε τα ζωάκια να μη φύγουν από τη φυλακή που έχουν φτιάξει.
Ένα παχουλό αδρόνιο παίρνει φόρα σαν ταύρος πέφτει πάνω σε ένα άλλο αδρόνιο που και αυτό τρέχει η σύγκρουση σφοδρή και ξαφνικά τα παχουλά ζωάκια εξαφανίζονται ,στη θέση τους εμφανίζεται το μικρό γουρουνάκι που το λένε Higgs ,αρχίζει να φωνάζει γιατί το κάνετε αυτό τι θέλετε από μένα θα το πω στο Θεό!!!Τρομαγμένοι στο CERN σκέφτονται να τα παρατήσουν ,τότε καθυστερημένο φτάνει το βαρυτόνιο και λέει μου είπαν ότι με ψάχνεται ,σε τι μπορώ να σας χρησιμεύσω .Να λένε οι επιστήμονες αν μπορείς να μηδενίσεις τη βαρύτητα να μπορέσουν οι άνθρωποι να φύγουν από τη Γη γιατί γίναμε πολλοί και η Γη δεν μπορεί να μας θρέψει.Τότε πετάγεται το Ηiggς και λέει από ότι ξέρω ο Θεός ότι έφτιαξε έφτιαξε να μείνετε στη Γη να μονιάσετε και όλα θα πάνε καλά!!!!

Άιναφετς είπε...

Καλέ Παραμυθοφυσικέ μου...Κάνε ανάρτηση αυτό το απίστευτο σουρεαλιστικό παραμύθι και θα έχει grande επιτυχία!!! Μόνο άσε τον Θεό απ' έξω για να έχει πιο πολύ πλάκα! Βάλε πχ τα παράλληλα σύμπαντα, κάτι που κατέχω... χα χα χα!
Φιλιά και ευχαριστώ για τον κόπο να εξηγήσεις σε μια ΑΦ... για άλλους αυτονόητα... :)

Άστρια είπε...

αγαπητοί μου α και 3α, περάστε από το blog μου όποτε μπορέσετε, έχετε έναν .. χαιρετισμό:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.

a-kentavrou είπε...

@jk o skpoytzakos
Σχεδόν στις αρχές του μήνα έχω την επίσκεψη σου.
Καλό μήνα λοιπόν.