Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

H Επίσκεψη στη Τρίπολη

Ο Στρατηγός της επανάστασης  ακούγοντας τα καμώματα των Νεοελλήνων θύμωσε, τράβηξε τα γκέμια του αλόγου σήκωσε το άτι του στα δυo,έβγαλε τo γιαταγάνι  του να τιμωρήσει τους ντόπιους και ξένους δυνάστες.
Η πόλη είναι γνωστή από την επανάσταση.
Τα αγάλματα των ηρώων κοσμούν τη πόλη .
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Πλαπούτας


Στο δικαστικό Μέγαρο,o Πολυζωίδης  και ο Τερτσέτης,γνωστοί υπερασπιστές του Γέρου του Μοριά .

Ο μουστακαλής Δήμαρχος της Πόλης Ν.Λαγοπάτης δημιούργησε τη Πλατεία Άρεως (1898-1903)
Ευτυχώς o Κολοκοτρώνης δεν είδε το βέβηλο από απέναντι.
Από πάρκα και πράσινο έχει αρκετά η πόλη.

Τα κτίρια και τα μνημεία διηγούνται την ιστορία της πόλης.
Το σπίτι του ποιητή Κ.Καριωτάκη.
 Έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Tη περίοδο 1900-1930 η αστική ακμή της πόλης.
Ο Μπαρμπαλιάς ζει ακόμη με τη σημαία στη βιτρίνα του καταστήματος ,το ανοίγει κανονικά αλλά οι πελάτες του έχουν πεθάνει.


Η πόλη δεν ξεχνά τους 10 κρεμασμένους στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών.
Τους τιμά και ζητά οι τωρινοί φίλοι μας να αναγνωρίσουν το έγκλημα που έκαναν οι πρόγονοι τους, στις 15-1-1944.
 Πόλη χωρίς ανθρώπους και προιόντα δεν γίνεται!
Ο Τριπολιτσιώτης είναι ντόμπρος,ευθύς,μετρημένος στα λόγια και το χρήμα.
Συμπτώματα νεοπλουτισμού δεν παρουσιάζονται στη πόλη.
Διαχρονική αξία στους πολίτες της η μόρφωση.

Μια γειτονιά της πόλης
H γειτονιά  έχει πολλούς απόντες και πολλούς νεκρούς ,έχει και νέους γείτονες .
Το νέο γείτονα Βουλγαρικής καταγωγής θα δυσκολευτούμε να του μάθουμε ότι η BMW που απόκτησε με την εργατικότητα του δεν μπορεί να είναι ιδανικό της ζωής.
Το καμπαναριό που γέρνει!!!!

Η μαρμάρινη πινακίδα γράφει.
ΕΣΧΕΔΙΑΣΘΗ ΚΑΙ ΕΙΡΓΑΣΘΗ
ΥΠΟ ΤΟΥ ΛΙΘΟΞΟΟΥ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΤΙΚΟΥ
ΤΗΝΙΟΥ
1872




Η εκκλησία .Οι Ταξιάρχες
 Εδώ σύμφωνα με τη παράδοση  ο Κολοκοτρώνης προσκύνησε για να ξεκινήσει την επανάσταση.
Εδώ γίνεται η δοξολογία ,από δω ξεκινά η παρέλαση.
Στο Ναό φυλάσσονται όπλα κειμήλια , δωρεά των αγωνιστών του '21 


Η κοινόχρηστη βρύση ,εδώ έρχονταν οι όμορφες κοπελιές με τη στάμνα να πάρουν νερό.

Οι γείτονες απέναντι δεν ζουν, μας έμεινε η μουσμουλιά τους γεμάτη μούσμουλα.

Στο μισοερειπωμένο σπίτι ζει μια μοναχική γριούλα , ήταν πανέμορφη παντρεύτηκε το παιδικό της έρωτα,δεν έκαναν παιδιά, περιμένει το χάρο .Τη φροντίζει η γειτονιά.

Το εγκαταλειμμένο σπίτι ,μάνα και γιός εσωτερικοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη

 Ο επισκέπτης.Η εικόνα δείχνει το λόγο της επίσκεψης.
Ο κήπος έχει μια κυδωνιά και μια καρυδιά
Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις,δε θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί .Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους.
Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γυρνάς και μες στα ίδια σπίτια αυτά θα ασπρίζεις.
Κ. Καβάφης

38 σχόλια:

Dimos είπε...

Η αγάπη που τρέφεις για την πόλη είναι εμφανής. Μια αγάπη που καταφέρνεις να μεταδώσεις τόσο με τις όμορφες και ζωντανές φωτογραφίες, όσο και με τις ενδιάμεσες νοσταλγικές λεζάντες.

Τελικά μου έφτιαξες την διάθεση. Λες να πάρω υπό μάλης το αίσθημα και κατεβούμε προς την Πελοπόννησο στις αρχές Αυγούστου;

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Ζήλεψα, αλλά και, σχεδόν, δροσίστηκα από τις εικόνες. Τελικά, έχεις δίκιο: την πόλη του (όπως και τη ζωή του, κατά το μήνυμα του Ποιητή) ο καθένας την κουβαλάει μαζί του όπου κι αν πάει. Και να θέλει, δεν μπορεί να της ξεφύγει!

a-kentavrou είπε...

@Dimo
Αν δεν έχεις πάει να κατέβεις Πελοπόννησο,θα ακολουθήσει και άλλη ανάρτηση με κεντρική Αρκαδία.Τώρα θα σου περιγράψω έργα πολιτικού Μηχανικού και εσύ θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου.
Μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη υπάρχει μεγάλη πλατεία ίση με τη πλατεία Αριστοτέλους.Με το πρόγραμμα Θησέας αποφάσησαν να γίνει ανάπλαση με κυβόλιθους.Μπαίνει ο εργολάβος σκάβει βγάζει τον υπάρχοντα ασφαλτοτάπητα και τότε ανακαλύπτουν ότι το έδαφος είναι σαθρό και θέλει ειδική επεξεργασίακαι φυσικά περισσότερα χρήματα που δεν υπάρχουν.Οι παρατάξεις στο Δημοτικό συμβούλιο πλακόνονται δεν συμφωνούν, η ζημιά για την οικονομική ζωή της πόλης τεράστια.Το έργο σταματά αν διώξουν τον εργολάβο θα πληρώσουν τα χρήματα και το έργο δεν θα γίνει μετά από 10 μήνες τελικά αποφασίζουν οι παρατάξεις να συνεχίστεί το έργο με κάποιες λύσεις που δεν κατάλαβα.Το ερώτημα βαρύ και ασήκωτο τόσους μηχανικούς έχει ο Δήμος δεν ήξεραν τη κατάσταση του υπεδάφους όταν έγινε η προμελέτη και η μελέτη?Μυστήρια πολλά μυστήρια?Τους έγραψα σε ένα μπλογκ αν κατέβουμε οι μετανάστες στη πόλη θα σας πάρουμε με τις πέτρες,βάλτε πάλι καλής ποιότητας τάπητα σαν εκείνους που βάζουν στα γήπεδα μπάσκετ αν δεν υπάρχουν λεφτά.Μου απάντησε ένας ανώνυμος ότι ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν κάνουν έτσι.Μα λέω θα χωθούν τα τακούνια των γυναικών στους κυβόλιθους,το κλίμα είναι σκληρό θα πετάξει τους κυβόλιθους όπως διάβρωσε τη ταράτσα μου.Βέβαια τεχνικός δεν είμαι αλλά ξέρω ότι μέχρι τώρα το δάπεδο της πλατείας δεν είχε πρόβλημα,από παιδί θυμάμαι ότι έκανα ποδήλατο πάνω σε αυτή.

Я верю в Сталина είπε...

Καλησπέρα ξανά!

Γενικώς, σχεδόν μεγάλωσα στα πάτρια! 'Εχω να πατήσω το πόδι μου εκεί από τότε που πέθαναν οι παππούδες/γιαγιάδες...

Και όταν λές μετανάστες;;; Πού ζείς;;;

Εγώ Σουηδία :)

a-kentavrou είπε...

@Yπατία
Η μνήμη βασανιστική με οδηγεί να επιστρέψω.
Οταν πάω ψάχνω να βρω ότι αυθεντικό υπάρχει στη πόλη και δεν το έχουν καταστρέψει οι εργολάβοι.
Οτι θυμίζει την ιστορία της πόλης εν ονόματι της ανάπλασης αλλοιώνεται .Το καμπαναριό επειδή έχει πάρει κλίση δεν το βλέπω καλά θα το γκρεμίσουν και θα κάνουν κανένα έκτρωμα.Μέσα στη εκκλησία έχουν κάνει πλιάτσικο στα κειμήλια και τα πούλησαν.

a-kentavrou είπε...

@marco
Zω Αθήνα ,όταν λέω μετανάστης εννοώ εσωτερικός μετανάστης ,εγκαταλείψαμε τη πόλη στη δεκαετία του 60 ,όλη η οικογένεια ,παραλίγο να πουλήσουμε και το πατρικό μου σπίτι κάτι με φώτισε τότε, ήμουν φοιτητής και το εμπόδισα.
Ευχαριστώ που με τίμησες με τη παρουσία σου.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Επίσκεψη, λοιπόν, στη (μάνα)-Γη! Και τι ωραία τα παιδιά της!

Thalassenia είπε...

Η ζεστασιά και η αγάπη που τρέφεις για την πόλη σου πέρασε άνετα και σε μας.
Πόλη με ιστορία και ανθρωπιά που χάνεται σιγά-σιγά αφού αφήνουν να χάνονται πολύτιμα στοιχεία.
Δυστυχώς έτσι γίνεται παντού. Καταστρέφουν κάθε τι παλιό προς χάριν του πολιτσμού δήθεν.
Παρεμφερής ιστορία με το πλακόστρωτο της πλατείας υπάρχει και εδώ.
Αναρωτιέμαι τόσο άχρηστοι είναι όλοι;
Όταν πέσει το καμπαναριό θα λένε ...

Όμορφη πόλη!!!
Καλό βράδυ.

υ.γ.Μία ανάρτηση έχω στο νου μου. Μέρος της αφιέρωσης θα είναι στα συναισθήματα που τρέφεις για την πόλη σου και στο ετοιμόρροπο καμπαναριό.

Άστρια είπε...

Πολύ όμορφη ξενάγηση στην πόλη ή μάλλον σαν φιλοξενία την ένοιωσα, αφού σ΄αυτή την ανάρτηση κυκλοφορούσε παντού η ψυχή και η καρδιά του νοικοκύρη ενός σπιτιού.
Και όμορφα στο τέλος μας αποχαιρέτησε με τους στίχους του ποιητή να μας ακολουθούν για ο,τι αυτοί θυμίζουν.

Καλή εβδομάδα:)

Я верю в Сталина είπε...

Η χαρά δικιά μου!

a-kentavrou είπε...

@Τhalassenia
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Η αλήθεια και το, σήμερα, των Όπλων του Αγιο-Ταξιάρχη
Πριν 5-6 χρόνια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. των Παμ. Ταξιαρχών Τρίπολης, υπόβαλε -κατ' εντολή του Μητροπολίτη- Πίνακα, προς την Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας, σχετικό με τα υπάρχοντα Κειμήλια-απομεινάρια, στο Ναό• Ιερά Κειμήλια που προέρχονται(αν) από δωρεές Αγωνιστών του '21!
Η Κατάσταση που δόθηκε στο Σεβασμιότατο αναφέρει, ότι, σήμερα (2003), υπάρχουν στο Ναό -ως περιουσία του- τα παρακάτω όπλα:
α) 11 (έντεκα) Μακρύκανα, β) 3 (τρία) Κοντόκανα, γ) 1 (ένα) Καριοφίλι, δ) 6 (έξι) μεγάλα Σπαθιά με μήκος λόγχης 60-80 εκ. περίπου, ε) 10 (δέκα) μικρά Σπαθιά με μήκος λόγχης 40-65 εκ. περίπου, στ) 4 (τέσσερις) Θήκες σπαθιών και ζ) 1 (μία) ξύλινη Λαβή κατεστραμμένη!
Μέχρι το 1950-55 περίπου, από μαρτυρίες των πλησιέστερων ενοριτών..., στο ταβάνι του γυναικωνίτη του Ναού, υπήρχαν περί τα 200 όπλα… πολλά, των οποίων, έφεραν χρυσοποίκιλτες κι ασημοποίκιλτες λαβές με χαραγμένα ονόματα Ελλήνων Αγωνιστών και Τούρκων Αγάδων…
Από εκεί και πέρα, άρχισε η, κατ' έτος, διαρροή, μέχρι περίπου το 1980-85… Συγκεκριμένα, οι Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, "δανείζονταν" -κατά το "δανεικά κι αγύριστα"- όπλα γι' "αξεσουάρ" της φουστανέλας τους και, άλλοι τα επέστρεφαν κι άλλοι όχι, για διαφόρους λόγους... μέχρι, που, από το '60 και μετά, γινόταν "εξεπιτούτοις" κατακράτηση… όταν κατάλαβαν την αξία των παραδοσιακών Κειμηλίων! Το ότι, δήθεν, "τα πουλούσαν οι Παπάδες και οι Επίτροποι" αυτό, δεν επαληθεύεται αφού, δεν υπάρχουν αποδείξεις!!!!
Με την ευκαιρία, ας καταλάβουν οι οριζόμενοι, ως Μέλη Εκκλησιαστικών Επιτροπών ότι, εκτός της “δόξας”, έχουν και υποχρεώσεις... Όμως, αυτό, ας το καταλάβουν και οι, κατ' Ενορίες, προτείνοντες -προς το Μητροπολίτη- Επιτρόπους, Ιερείς μας, ότι επιλέγουμε τους “άξιους εκ των Ενοριτών, τους υπεράνω πάσης υποψίας, τους μορφωμένους και καλλιεργημένους..., τους δυνάμενους να προσελκύσουν Δωρητές κι Ευεργέτες και τους γνωρίζοντες να διαφυλάττουν την, παντός είδους, περιουσία των Ναών μας, από σπάνιες Εικόνες και πολύτιμα εκκλησιαστικά Σκεύη μέχρι Αναθήματα και Ιερά Κειμήλια”!

a-kentavrou είπε...

@Άστρια
Καλύτερο τίτλο δεν μπορούσες να βρεις,πράγματι νοικοκύρης που βλέπει από μακριά τη κληρονομιά του να χάνεται,να καταστρέφεται,να βεβηλώνεται.
Τα τελευταία χρόνια τη καταστροφή κάνουν οι Δήμαρχοι που υποτίθεται ότι έχουν εκλεγεί να προστατεύουν τη πόλη.
Έχει και άλλα προσωπικά στοιχεία η πόλη που της δίνουν ιδιαιτερότητα όχι με την έννοια της σύγκρισης με άλλη πόλη,αλλά ο χώρος του μπλογκ είναι κατά κάποιο τρόπο δημοσιογραφικός και δεν πρέπει να κουράζει τον αναγνώστη.

ξωτικό είπε...

Tο πιο όμορφο σ'αυτή την πόλη είναι... η ματιά και η αγάπη σου.
Τυχερέ έχεις και τόπο και σπίτι και μάννα !!!
όμορφα μας ξενάγησε η αγάπη σου !
(απο τα πιο "όμορφα" το μνημείο των κρεμασμένων μπράβο στον καλλιτέχνη)
κλέβω κερασάκι και καληνυχτίζω την πατρίδα .

dimitris είπε...

Γεια σου δασκαλε με τις ωραιες φωτογραφιες και τον ηρωικο σου τοπο.

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Η πλατεία ανεξαρτησίας που έχει τη τους κραμασμένους ήταν μια θαυμάσια πλατεία με ένα κάγγελο τρομερό και πολύ πράσινο δένδρα και λουλούδια τη θυμάμαι από το 1960.Πέρυσι της έκανε ανάπλαση ο Δήμαρχος κατέστρεψε τα πάντα φύτεψε μόνο γκαζόν και 5 τριανταφυλιές και στο κέντρο έφτιαξε μια σύνθεση έκτρωμα από μπρούτζο τελείως ακατανόητη,ευτυχώς δεν ξύλωσε αυτό που έχει η φωτό και είναι τουλάχιστον 50 ετών.
Το γιατί δεν το γράφω γιατί είναι αυτονόητο και έγινε σε όλη την Ελλάδα ,τώρα έβαλλαν χέρι στη πλατεία Αρεως και στο Άλσος,όσο για το πλιάτσικο στα κειμήλια το περιγράφω σε σχίλιο στη Θαλασσένια πιο πάνω.

a-kentavrou είπε...

@dimitris
Oταν έγραψα για το βέβηλο που έγραψε ΠΑΟ στη στήλη αυτομάτως σκέφτηκα εσένα,όχι βέβαια ως βέβηλο ως Παναθηναικό!!!!
Oι αντάρτες είχαν τραυματίσει ένα Γερμανό σε αντίποινα οι Γερμανοί κρέμασαν τους πολίτες στα μπαλκόνια.
Που πήγε η θυσία αυτών των ανθρώπων?Πλιάτσικο σε όλα τα επίπεδα.

ξωτικό είπε...

Mα δεν μου λές αλήθεια τι στα κομάτια έχουν πάθει με το γκαζόν ;;; και στην Ν .Σμύρνη και το Φάληρο έχουν βάλει σε όλες τις πλατείες (και είναι πολλές !!!)
και δώσ'του τα νερά μέρα(!!) νύχτα ...
ωραίο είναι το θέαμα βέβαια αλλά κάπου ....βρωμάει το πράγμα ..
οι δε κάτοικοι ( του καλού μου συμπεριλαμβανομένου...!!!!@$@#@*&)πανευτυχείς !!!
Ποιός να το ψάξει;;
Όσο για το πλιάτσικο ...σε θαυμάζω απο μια μεριά που συνεχίζεις να περιμένεις προκοπή απο τους παπάδες ...Οι απειροελάχιστες εξαιρέσεις δεν μπορούν να ανατρέψουν τον κανόνα που είναι απο απαράδεκτος έως ...αισχρός .
Ξέρω πως θα σε στεναχωρήσω αλλά είπαμε να λέμε τις αλήθειες μας σ'αυτούς που εκτιμάμε !
Καλημέραααααααααααααααα

Άιναφετς είπε...

Καλημέρα ΑΦ! :)
Όμορφη πόλη "ακόμα"...
Στα Τρίκαλα δεν έχω πάει και βρήκα ενδιαφέρουσα την περιήγηση...αυτό που κατάφερες και μου μετέδωσες είναι αυτή η έλλειψη σεβασμού σ' ότι είναι καλόγουστο και αναφέρομαι στα παλιά αρχοντικά. Μου άρεσε το παλιό μπακάλικο, αν λιθογραφούσα ακόμα θα το ζωγράφιζα!

a-kentavrou είπε...

@ξωτικό
Κατά αρχάς χαίρομαι που διάβασες το σχόλιο πλιάτσικο.
Για το θέμα παπάδες δεν με στενοχωρείς όταν μου υπενθυμίζεις αλήθειες.Είχα δηλώσει και στη margo ότι τους θεωρώ συνεχιστές μιας πολιτιστικής κληρονομιάς και με αυτή την έννοια τους έχω σεβασμό.Στο θρησκευτικό μέρος είναι κολλημένοι και οπισθοδρομικοί,δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι ασπάζομαι την άποψη ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε με το τρόπο που λέει η θρησκεία?
Η δε θέση της γυναίκας κατά τον Απόστολο Παύλο είναι χειρότερη από την άποψη που έχουν οι Ταλιμπάν.
Άνοιξε το mail σου να πας βόλτα στη Βενετία αν δεν σε έχει πάει ο καλός σου.

a-kentavrou είπε...

@ΑΦ
Δεν είναι μόνο τα αρχοντικά της πόλης που είχαν αρχιτεκτονική και αισθητική ,όπως παρατήρησες λιτή και αυστηρή χωρίς διάθεση επίδειξης πλουτισμού,αλλά και τα χαμόσπιτα που δεν είχαν κάποια αρχιτεκτονική τα κοσμούσαν φυτά με πανέμορφα λουλούδια.Η καθαριότητα η νοικοκυροσύνη ήταν η αρχοντιά τους.

Margo είπε...

Πριν 20 χρόνια πέρασα από την πόλη σου. Δυστυχώς δεν την περπάτησα.. πόσο σημαντική είναι η μαρτυρία ανθρώπων που την έχουν ζήσει και την έχουν αγαπήσει.
Λυπήθηκα για τον τρόπο που πληγώνεται μια ιστορική πόλη σαν την Τρίπολη και αναρωτιέμαι αν άνθρωποι σαν και εσένα Κένταυρε, θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να αναλάβουν υπεύθυνες θέσεις, ώστε να διασωθεί ότι απέμεινε. Δε μιλώ μόνο για την Τρίπολη, η απορία είναι γενική. Γιατί άνθρωποι σαν και εσένα δεν μετέχουν στα κοινά;
Καλό σου απόγευμα

Dimos είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη. Τώρα είδα την απάντησή σου στο σχόλιό μου, μάλιστα δεν έχω παρά κανένα δίωρο που επέστρεψα από ένα μάθημα που έδινα (μην ρωτάς, βιασμός στην κυριολεξία, πρέπει να έγραψα καλά πάντως).

Να σου πω την αλήθεια, το να διώξουν τον ασφαλτοτάπητα και να βάλουν κυβόλιθους που περιέχουν στο κούφιο τους μέρος χώμα με γρασίδι δεν με χαλάει, αισθητικά τουλάχιστον. Τώρα, όσων αφορά το έδαφος... κανονικά μια εδαφοτεχνική μελέτη θα έπρεπε να είχε γίνει. Είσαι σίγουρος ότι λείπει; Γιατί μπορεί κάλλιστα να υπάρχει και απλά το έδαφος να μπορούσε να σηκώσει τον ασφαλτοτάπητα και να μην μπορεί να σηκώσει τους κυβόλιθους. Λίγο απίθανο, αλλά γίνεται. Από την άλλη όμως, άμα όντως υπήρχε και κανείς δεν έκανε τον κόπο να την συμβουλευτεί, σημαίνει πως τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσε την άδεια, όσο και ο Μηχανικός - εργολάβος, μαλακίζονται ασυστόλως. Υπάρχει και η άλλη πιθανότητα, να μην υπήρχε μελέτη, ιδίως αν η πλατεία είναι πιο παλιά. Σε κάθε περίπτωση, οι εργολάβοι και υππεργολάβοι που ασχολούνται θα έπρεπε να εξετάσουν τις πιθανότητες πριν προβούν σε τέτοια πολυέξοδη ανάπλαση.

Όσο για το ταρτάν (τον κόκκινο τάπητα) θα μπορούσε να συνδυαστεί θαυμάσια με τίποτα δημοτικά γήπεδα μπάσκετ η 5x5 για να παίζουν τα παιδιά. Ή μήπως είναι πολύ κεντρική η πλατεία; Αν ναι, είναι γεγονός ότι το ταρτάν δεν είναι και τόσο όμορφο ως λύση. Θα μου πεις, τώρα που είναι γιαπί κι έχει μείνει στην μέση τόσα χρόνια, καλύτερα είναι.

Μου θυμίζει κάτυι ανάλογο εδώ στα δικά μου. Πριν, 5 - 6 χρόνια, όταν πήγαινα Λύκειο ακόμα, έσπασε ένας κεντρικός σωλήνας ύδρευσης σε έναν δρόμο που αποτελεί το σύνορο Τριανδρίας - Άνω Τούμπας (η οποία Τούμπα ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης) και ανήκει πρακτικά και στα δύο (τώρα με το Καλλικράτης βέβαια, η Τριανδρία θα προσαρτηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης). Ε, που λες, επί 2 σχεδόν χρόνια κάθονταν τα Δημοτικά Συμβούλια και μάλωναν για το ποιός θα αναλάβει τις δαπάνες της συντήρησης κι αποκατάστασης του δικτύου, ενώ στο μεταξύ χάνονταν χιλιάδες κυβικά νερού, που έρρεαν στον δρόμο και, αφενός το καλοκαίρι λίμναζαν και βρωμούσαν, αφετέρου το χειμώνα πάγωναν, κάτω ο δρόμος γινόταν σαν γυαλί και είχαμε κάμποσες τράκες από αμάξια που γλιστρούσαν 9ευτυχώς κανένας νεκρός). ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΠΆΝΩ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ. Και αυτοί κάθονταν και μηρύκαζαν. Τι μαλάκες Θεέ μου. Τελικά ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αφού ήδη είχαν σπαταληθεί άπειρα κυβικά που αν μεταφραστούν σε ευρώ, για τους τεχνοκράτες της ΕΥΑΘ, είναι ποσόν εξωφρενικό. Και το καθυστέρησαν γιατί; Για το τίποτα.

Αθάνατη Ελλαδάρα.

a-kentavrou είπε...

@Margo
To θέμα που έθεσες είναι σημαντικό.
Η κριτική είναι εύκολη υπόθεση και ανέξοδη έλα εσύ να τα φτιάξεις θα πει κάποιος,με έχει προβληματίσει το θέμα.
Σε ένα κλειστό σύστημα εξουσίας πως να εισχωρήσεις με σημαία τη τιμιότητα?Οταν το δήμο τον εκμεταλεύονται μηχανικοί,εργολάβοι και ποικίλα συμφέροντα?
Είναι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν πάμε να ψηφίσουμε σαν πολίτες και είμαστε παγιδευμένοι στα δυο κόμματα εξουσίας που λημαίνονται τη χώρα.
Εχω διακεκριμένους φίλους που κατοικούν στη πόλη κανένας δεν ασχολείται όχι γιατί δεν το θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα που χρησιμοποιούν αυτοί για να πάρουν την εξουσία.
Προσωπικά είμαι ο ελαχιστότερος αυτών και έχω φύγει χρόνια από τη πόλη.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα σε Δήμο της Αθήνας υπεύθυνος των πολιτιστικών ήταν μια υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας με σπουδές την αγροτική οικονομία αλλά πρώτη σε ψήφους λόγω κομματικής στήριξης γιατί να μην είναι μια Margo?

a-kentavrou είπε...

@Dimo
Aυτό που γνωρίζω σίγουρα.
Εδαφοτεχνική μελέτη δεν υπήρχε.
Διετάχθη εκ των υστέρων όταν είδαν το πρόβλημα.
O κυβόλιθος με το γκαζόν στο μέσο δεν ενδείκνυται,
διότι ο κόσμος συνηθίζει να κάνει βόλτες στη πλατεία που είναι από της μεγαλύτερες στη Ελλάδα.Ο τάπητας που είχε μέχρι τώρα που είναι ηλικίας 30 χρόνων δεν είχε πρόβλημα αλλά από τις συνεχής παρεμβάσεις για σωληνώσεις κλπ είχε χάσει την αισθητική του.
Εν πάση περιπτώσει οι πολιτικές παρατάξεις συμφώνησαν τελικά σε μια λύση και το έργο προχωρά όπως είδα στη τελευταία επίσκεψη.

Fractal είπε...

Από μιά περίεργη σύμπτωση η μόνη περιοχή της Πελοποννήσου που αγάπησα ηταν αυτή της Αρκαδίας Και οι μόνοι Πελοποννήσιοι με τους οποίους είχα συνάφεια, από τα φοιτιτικά ακόμα χρόνια ήταν Αρκάδες..
Χάρηκα που επιβεβαιώθηκε η διαίσθησή μου ακόμα μια φορά, με την βλογγική μας προσέγγιση..
Η τελευταία φορά που επισκέφθηκα την περιοχή ήτανπρίν τρία χρόνια. Έμενα στο Βαλτεσινίκο.
Οι κώνοι των ελάτων που επαναλάμβαναν τους κώνους των κορυφών των οροσειρών, και στο βάθος ο Χελμός χιονισμένος!!!!
Μιά εκπληκτική εικόνα που με παρέσυρε σε μια τραγική ιστορία..
Μα ίσως γιαυτό υπάρχει η ακραία ομορρφιά.
Για να μας δείχνει το δρόμο να ξεπεράσουμμε τα όριά μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τελευταίο μου ταξείδι στην Αρκαδία.. χαίρουμε που είσαι Αρκάς.

a-kentavrou είπε...

@fractal
Η αξιολογότατη φίλη μας Ξωτικό είχε κάνει μια εξαιρετική ανάρτηση για το Αρκαδικό Ιδεώδες ,που περιλαμβάνει τη ζωή μέσα στη φύση,την αθωότητα ,της βουκολικής αμεριμνησίας,και της απόλυτης ελευθερίας.
"Εt in Arcadia ego" έζησα και εγώ στην Αρκαδία.
Οσο περίεργο να σου φαίνεται βρήκα ένα τέτοιο βοσκό στο πρόσφατο ταξίδι μου στη λίμνη του λάδωνα στη Βόρια Αρκαδία.Δεν ξέρω αν πρόσεξες το δημιούργημα του λιθοξόου εκ Τήνου που έκτισε το 1872 το καμπαναριό που είναι ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου.Σκέφτομαι με ποιό τρόπο και πόσες μέρες έκανε αυτός ο νησιώτης να φτάσει στη πόλη μας.

habilis είπε...

Αχ τι μου θύμησες τώρα!
Είμαστε κοντοχωριανοί.
Σαν παιδί εχω ομορφες και πολλές αναμνήσεις απο την Τρίπολη.
Εχω να πάω πάνω από 15 χρόνια .
Να είσαι καλά που με ταξίδεψες απόψε !

a-kentavrou είπε...

@habilis
Aν εγώ σε ταξίδεψα εσύ με πήγες στο διάστημα της φαντασίας του Νταλι!!!!
Δεν μπορεί το ποδήλατο στη πλατεία Άρεως θα το έμαθες!!!!

karfoma είπε...

Ωραίος ο Δάσκαλος με τον τουριστικό οδηγό του!
Υπάρχει χορηγός;
ΥΓ ωραία κίνηση Δάσκαλε για την προβολή της Τριπολιτσάς, αλλά στείλε και κανένα μούσμουλο!

Fractal είπε...

Ξέρεις ότι στην πολιορκία της Τρίπολης σοβαρό ρόλο έπαιξαν οι νησιώτες γιατί ήταν ικανοί στην αναρρήχηση με σκοινιά?
Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε αν τα βάλουμε στόχο.
Ακριβώς όπως ο λιθοξόος από την Τήνο.

kariatida62 είπε...

Στην Τρίπολη είμαι πάντα περαστική και κάνω στάση για καφεδάκι! Δυστυχώς ποτέ δεν στάθηκα περισσότερο να την περπατήσω και να ξεναγηθώ!
Οι δικές σου φωτό όμως με τις λεζάντες τους ήταν ο καλύτερος ξεναγός που θα μπορούσε να μου τύχει!
Τον Γέρο του Μορηά να φυλάττε και να κοιτάτε πού και πού για να σας θυμίζει τον σωστό δρόμο...
Περιμένω και την Βενετία...όπως υποσχέθηκες! Πότε τα πρόλαβες όλα?
Φιλιά Αστέρι! Ευχαριστούμε για όλα!

a-kentavrou είπε...

@karfoma
H αλήθεια είναι ότι δεν μου πέρασε από το μυαλό να μαζέψω μερικά.

a-kentavrou είπε...

Εσύ κατεβαίνεις στο καφέ Αλέα μετά τη σύραγγα του Αρτεμισίου.Έχει και άλλες ομορφιές η πόλη ,και είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι γιατί έχει υψόμετρο 700μ και είναι δροσερή.

iamaticus είπε...

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ....

Την ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΗ ΛΑΤΡΕΥΩ,ενω δεν εχω καποια σχεση μαζι της,εκτος, που σα γιατρος περασα ΣΥΝΤΟΜΑ.
Ομως πολλες φορες την επισκεπτομαι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

Με γοητευει ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ...αλλα και ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΔΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ....
Ετσι ενω ξενος ειμαι....ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗΣ.

Κατα τη γνωμη μου....ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ απο αλλες πολεις που αγαπω, ενω καμια σχεση δεν εχω μαζι τους...
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ,ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...που καθε ανοητο "ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΜΟ"τον ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ....

Εαν για παραδειγμα μου ξεχορταριασουν την υπεροχη τεραστια πλατεια της....ΕΓΩ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΩ!!!!
Δεν το εχει αναγκη αυτο Η ΤΡΙΠΟΛΗ!!!

Μ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ....
περνω και καθομαι, ακομα και κλειστος που ειναι...ΑΚΟΜΑ!!!
Δεν γνωριζω ανοιξε μαλλον τωρα???
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

a-kentavrou είπε...

"Εt in Arcadia ego"
Πόσο μέσα είσαι στη νοοτροπία της πόλης.
Ναι Αυτάρκεια.
Το Δήμο τον λημαίνονται λαμόγια και κομματόσκυλα,κάθε υγιές κομμάτι της κοινωνίας απέχει.
Ανασκολοπίσανε τη πλατεία Άρεως και στο άλσος που την περιβάλλει είχανε βάλλει μικρή μπολνόζα ναι όπως το ακούς και το ισοπέδωνε ,θα ρίξουν μπόλικο τσιμέντο.Εκείνο που δεν θα πειράξαν μέχρι στιγμής είναι το άλσος του συλλόγου φιλοδένδρων.Μέσα στο άλσος θα γίνουν διάφορες δραστηριότητες καφετέριες κλπ.Δεν έχω πάει στο σταθμό του ΟΣΕ τώρα τελευταία ,αλλά και εγώ πήγαινα και καθόμουν και έβλεπα τα τραίνα να φεύγουν.
Τιμή μου και χαρά μου που με επισκέφτηκες και άφησες τις εμπειρίες σου.

iamaticus είπε...

Αχ ΜΗ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ....
να τα ξερω ΔΕ ΘΕΛΩ!!!!

Να τωρα για να ΘΥΜΗΘΩ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΩ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΑ ΚΕΡΑΣΑΚΙΑ...(απο γλυκο κουταλιου..)
...κι ας μην ειναι..ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΙΚΑ!!!!
ευχαριστιες

dimitris είπε...

Δασκαλε χαιρεται, σου γραφω για κατι πολυ ''δημοκρατικο'' που μολις επεσε στην αντιληψη μου φιμωσαν τα ιστολογια του κυριου ΖΗΣΑΚΗ--ΓΡΑΦΕΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ--και το ιστολογιο του παπα-Ηλια Υφαντη--ΥΠΕΡΒΑΣΗ--.

Dimitris A. είπε...

Γεννήθηκα στο Παναρκαδικό, και βαφτίστηκα στους Αγίους Ταξιάρχες.
Στα πέντε μου, οι γονείς μου αποφάσισαν να μείνουμε στην Αθήνα.
Στην Τρίπολη γνώρισα το καλοκαίρι. Ποτέ δε μου 'λειψαν νησιά. Τον ήλιο που ήθελα τον έβρισκα εκεί. Μα κι ο χειμώνας στην Τρίπολη είναι αληθινός, σπάνιος πια, χειμώνας.
Η Τρίπολη είναι πόλη-ιδέα. Κι έχει ποτίσει μέσα μου σαν τις βροχές της. Και, μια μέρα, αυτές οι βροχές θα γίνουν μελάνι στην πένα μου...


Σ' ευχαριστώ πολύ για την πανέμορφη ανάρτηση, φίλε μου!
Θα σ' αφήσω με ένα ποίημα του "συμπατριώτη" Κώστα Καρυωτάκη...


ΜΟΝΟ

Ἄχ, ὅλα ἔπρεπε νά ῾ρθουν καθὼς ἦρθαν!
Οἱ ἐλπίδες καὶ τὰ ρόδα νὰ μαδήσουν.
Βαρκοῦλες νὰ μοῦ φύγουνε τὰ χρόνια,
νὰ φύγουνε, νὰ σβήσουν.

Ἔτσι, ὅπως ἐχωρίζαμε τὰ βράδια,
γιὰ πάντα νὰ χαθοῦνε τόσοι φίλοι.
Τὸν τόπο ποὺ μεγάλωνα παιδάκι
ν᾿ ἀφήσω κάποιο δείλι.

Τὰ ὡραῖα κι ἁπλὰ κορίτσια -- ὤ, ἀγαποῦλες! --
ἡ ζωὴ νὰ μοῦ τὰ πάρει, χοροῦ γῦρος.
Ἀκόμη ὁ πόνος, ἄλλοτε ποὺ εὐώδα,
νὰ μὲ βαραίνει στεῖρος.

Ὅλα ἔπρεπε νὰ γίνουν. Μόνο ἡ νύχτα
δὲν ἔπρεπε γλυκιὰ ἔτσι τώρα νά ῾ναι,
νὰ παίζουνε τ᾿ ἀστέρια ἐκεῖ σὰν μάτια
καὶ σὰ νὰ μοῦ γελᾶνε.