Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑLICE

   Aπό το Ευρωπαίκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ανακοινώθηκε ότι στις 7 Νοεμβρίου 11:20 ώρα κεντρικής Ευρώπης ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), δημιούργησε τη πρώτη σύγκρουση βαρέων ιόντων μολύβδου σηματοδοτώντας την έναρξη του πειράματος ALICE.
Mέχρι αυτή την ημερομηνία ο επιταχυντής δημιουργούσε συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων που είναι πολύ ελαφρύτερα σωματίδια σε σχέση με τα ιόντα μολύβδου.
 
ΑLICE είναι το ακρωνύμιο για το μεγάλο πείραμα σύγκρουσης ιόντων. ( Α LARGE ΙΟΝ ΕOLLIDER ΕXPIREMENT) Το πείραμα ΑLICE σχεδιάστηκε για να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της δομής της ύλης.
1) Τι συμβαίνει όταν η ύλη θερμανθεί σε θερμοκρασίες 100.000 φορές μεγαλύτερη της θερμοκρασίας που επικρατεί στο κέντρο του Ήλιου;
2) Γιατί τα πρωτόνια και τα νετρόνια έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από τα κουάρκς που τα αποτελούν?
3) Μπορούν τα κουάρκς εντός των πρωτονίων και των νετρονίων να απελευθερωθούν;
Στο πείραμα ΑLICE γίνεται σύγκρουση βαρέων ιόντων μολύβδου, ώστε να δημιουργηθούν στο εργαστήριο, συνθήκες ίδιες με εκείνες που δημιουργήθηκαν αμέσως λίγο μετά τη μεγάλη έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν.
ΤΑ δεδομένα που θα προκύψουν θα επιτρέψουν στους Φυσικούς να μελετήσουν ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ύλης γνωστής ως πλάσμα κουάρκ-γλουονίων,η οποία πιστεύεται ότι υπήρξε λίγο μετά την μεγάλη έκρηξη.
Όλη η ύλη που υπάρχει σήμερα στο σύμπαν είναι κατασκευασμένη από άτομα.Κάθε άτομο έχει ένα πυρήνα που αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια, ο πυρήνας περιβάλλεται από ένα νέφος ηλεκτρονίων.Τα πρωτόνια και νετρόνια έχουν δημιουργηθεί από κουάρκς που συνδέονται μαζί, μέσω άλλων σωματιδίων που λέγονται γλουόνια. Αυτή η απίστευτη ισχυρή δύναμη που συνδέει τα κουάρκς μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί στη φύση να υπάρχουν ελεύθερα κουάρκς.
Οι συγκρούσεις ιόντων μολύβδου εντός του επιταχυντή αδρονίων (LHC) δημιουργήσουν θα θερμοκρασία 100.000 φορές μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί στο πυρήνα του Ήλιου.Οι Φυσικοί ελπίζουν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες τα πρωτόνια και τα νετρόνια θα διασπαστούν και θα απελευθερώσουν τα κουάρκς από το δεσμό που προκαλούν τα γλουόνια.Τότε θα δημιουργηθεί το πλάσμα κουάρκ-γλουονίων, όπως δημιουργήθηκε όταν το σύμπαν ήταν εξαιρετικά θερμό.
Στόχος του πειράματος είναι να μελετηθεί το πλάσμα κουάρκ-γλουονίων καθώς εκτονώνεται και συγχρόνως ψύχεται, παρατηρώντας πως προοδευτικά δημιουργεί σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη στο σημερινό σύμπαν.Πάνω από 1000 επιστήμονες από 94 ινστιτούτα από 28 χώρες εργάζονται πάνω στο πείραμα ALICE.
Η  Φυσική του πειράματος ΑLICE
Τα κουάρκς είναι δεσμευμένα εντός των πρωτονίων και των νετρονίων από μια δύναμη γνωστή ως ισχυρή αλληλεπίδραση, η δύναμη αυτή δημιουργείται μέσω της ανταλλαγής σωματιδίων που λέγονται γλουόνια.
Η ισχυρή αλληλεπίδραση είναι επίσης υπεύθυνη για τη δέσμευση των νετρονίων και των πρωτονίων εντός του ατομικού πυρήνα.
Αν και η ισχυρή αλληλεπίδραση είναι αρκετά γνωστή σήμερα, δύο πολύ βασικά θέματα παραμένουν άλυτα, η προέλευση  του περιορισμού των κουάρκς εντός των νουκλεονίων και ο μηχανισμός δημιουργίας της μάζας.Η άποψη είναι ότι η μάζα πρέπει να δημιουργείται από το τρόπο που οι ιδιότητες του κενού τροποποιούνται από την ισχυρή αλληλεπίδραση.
Ο εγκλεισμός των κουάρκς
Ποτέ δεν έχουν βρεθεί  ελεύθερα κουάρκς όπως και γλουόνια, φαίνεται να είναι δεσμευμένα και περιορισμένα  εντός σύνθετων σωματιδίων, όπως τα πρωτόνια και τα νετρόνια.Αυτό ονομάζεται εγκλεισμός. Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί αυτόν τον εγκλεισμό παραμένει άγνωστος.
Δημιουργία της μάζας
Τα πρωτόνια και νετρόνια είναι γνωστό ότι αποτελούνται από τρία κουάρκς, αλλά προσθέτοντας της μάζες των τριών κουάρκς, μόνο το 1% της μάζας του πρωτονίου ή του νετρονίου καλύπτουν.Το 99% της μάζας του πρωτονίου ή του νετρονίου από πού προήλθε;
 Ο μηχανισμός που περιορίζει τα κουάρκς εντός των πρωτονίων και των νετρονίων είναι υπεύθυνος και για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ποσού μάζας στο σύμπαν;
1) Εικόνα από τις πρώτες συγκρούσεις του πειράματος ALICE. Τα ίχνη δείχνουν τη πορεία των σωματιδίων που δημιουργήθηκαν μετά τη σύγκρουση των ιόντων μολύβδου, στις 11/8/2010 11: 29: 42. Κάνετε κλικ στη φωτο.
2) Το άνθος του Χρυσάνθεμου του ΞΩΤΙΚΟΎ δείχνει τη συμμετρία στη Φύση.Η ίδια μορφής συμμετρία πρέπει να δημιουργήθηκε με τη μεγάλη έκρηξη, τα σωματίδια της ύλης ακολούθησαν τις διευθύνσεις που δείχνουν τα μώβ πέταλα του άνθους.




33 σχόλια:

Dimos είπε...

Τόσο σε μικροσκοπικό επίπεδο (κουάρκ + κουάρκ + κουάρκ = 1% μάζας αδρονίου) όσο και σε μακροσκοπικό (σκοτεινή ύλη), το μεγαλύτερο ποσοστό ύλης μας διαφεύγει. Οπότε, ή κάτι δεν πάει καλά με τον συλλογισμό μας, ή κάτι δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει, ή κάποιος μας κάνει χοντρή πλάκα.

ξωτικό είπε...

Πω πω τιμές και δόξες το ..χμ χμ χρυσανθεμάκι μου !!!

Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για την σύνδεση μια που ξέρεις πόσο με γοητεύει το θέμα...

Αυτό που γράφεις :"Η άποψη είναι ότι η μάζα πρέπει να δημιουργείται από το τρόπο που οι ιδιότητες του κενού τροποποιούνται από την ισχυρή αλληλεπίδραση "
με φέρνει πάλι στον Αϊνστάιν που όπως σχολιάζει ο Hoffman "θα μπορούσε κανείς να πεί οτι πάσχιζε να φτιάξει την ύλη απο τίποτε άλλο εκτός απο συστροφές του χωροχρόνου !!"....Λές ;;

Τι κρίμα να μην ζεί...

Ένα γοητευτικό δέος νοιώθω ....

Σ'ευχαριστώ !!!!!

MAMOYNI είπε...

http://www.didefth.gr/mathimata/?p=902

α Κενταύρου είπε...

@Dimos
Εδώ ισχύει το ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Ο Χοκινς που είναι θεωρητικός φυσικός κάτι τέτοια βλέπει γιαυτό βγάζει τη παρέμβαση του Θεού από τη δημιουργία της ύλης και λέει ότι οι νόμοι της φύσης δημιουργούν με κάποιο μηχανισμό την ύλη.

α Κενταύρου είπε...

@ΜΑΜΟΥΝΙ
Μαμούνι είσαι δεν θα σουν ενημερωμένο?αν και συ βάζεις και τραγουδάκια!!!!

Dimos είπε...

Χα! Σωστό!!!

kariatida62 είπε...

Για το πείραμα στο CERN,είχαμε διαβάσει εδώ και κάμποσες εβδομάδες ότι θα ξεκινούσε!
Είχα διαβάσει ακόμα πως οι φυσικοί θα μελετούσαν διεξοδικά τα αποτελέσματα που θα παράγουν τα πειράματα του CERN σχετικά με το "πλάσμα κουάρκ-γλουονίων", ελπίζοντας έτσι ότι θα καταλάβουν καλύτερα την ισχυρή πυρηνική δύναμη, μια από τις τέσσερις βασικές δυνάμεις στη φύση, που συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων και η οποία είναι χίλιες φορές ισχυρότερη από την ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Θυμάμαι λοιπόν πως έγραφε ότι η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι αυτή που γεννάει περίπου το 98% της μάζας των πρωτονίων και νετρονίων.
Τώρα τι να σου πω μπορεί και να κάνω λάθος και να τάχω μπερδέψει... Πρώτη φορά για κουάρκς έμαθα διαβάζοντας το ιστολόγιο μιας μπλόγκερ! χαχα!
Μαθαίνω πολλά απο σας, ακόμα και Φυσική! χαχα!

kariatida62 είπε...

Eνα μικρό big-bang όμως Κένταυρε πρέπει νάχει συμβεί και στο ιστολόγιό σου, γιατί αυτή σου η ανάρτηση μου εμφανίζεται με φωτό ανάρτησης που είχες κάνει πριν 6 μήνες!!!:o

a-kentavrou είπε...

@kariatida
Oλα σωστά,είσαι ενημερωμένη.Για κουάρκ και γλουόνια είχα γράψει και γω στις 22/5/2010 όπου είναι και το λινκ.

Άιναφετς είπε...

Aχ! Ποιος θα βρεθεί τελικά να μου εξηγήσει τι στο διάολο κάνουμε εδώ???

Ευχαριστώ φίλε μου για αυτή την ανάρτηση...άκρως ενδιαφέρουσα...και με φιλοσοφικές προεκτάσεις...για τους τολμηρούς!!!

IonnKorr είπε...

Λοιπόν

Εγώ είδα την ανάρτηση οπότε περίμενα την Καρυάτιδα να φέρει το κέικ!!!!!!!!!!!! χα..χα..

Αλλά αυτή που να ξανατολμήσει!!!

Οπότε:

Πέρασα από την κουζίνα της, το πήρα και το έφερα εδώ

Ωραιότατο!!!!

Υ.Γ. Καρυ μ' άρεσε η επιστημονική σου ανάλυση!!

xa..xa..

IonnKorr είπε...

Ma σκέφτομαι τώρα την Κάρυ να ανεβαίνει στο έδρανο ενός πυκνότατου φοιτητικού ακροατήριου και ενώ όλοι περιμένουν να ακούσουν μια καινούργια συνταγή μαγειρικής αυτή να τους λέει, με σοβαρή φωνή:

"Tα αποτελέσματα που θα παράγουν τα πειράματα του CERN σχετικά με το "πλάσμα κουάρκ-γλουονίων", ελπίζοντας έτσι ότι θα καταλάβουν καλύτερα την ισχυρή πυρηνική δύναμη, μια από τις τέσσερις βασικές δυνάμεις στη φύση, που συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων και η οποία είναι χίλιες φορές ισχυρότερη από την ηλεκτρομαγνητική δύναμη.

Η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι αυτή που γεννάει περίπου το 98% της μάζας των πρωτονίων και νετρονίων."


Μα πόσο θα άντεχα θεέ μου?? Πόσο?? Πόσο?? (να κρατηθώ από τα γέλια και να μην πέσω νεκρός στο πάτωμα)!!!!

IonnKorr είπε...

Νομίζω ότι όπως

το "big Bang" είναι το κορυφαίο γεγονός του Σύμπαντος

έτσι και

το Cary's Cake" είναι το κορυφαίο γεγονός της Bloggόσφαιρας

Ποτέ και τίποτα δεν θα το ξεπεράσει.

Όλες οι επόμενες γενεές των bloggers θα μιλούν και θα συζητούν γι'αυτό!!!!!

a-kentavrou είπε...

@AΙΝΑΦΕΤΣ
Θα σου εξηγήσω με τη γλώσσα του συντρόφου σου του παραμυθά!!!!
Ότι βλέπεις γύρω σου που λέμε ύλη αποτελείται από ρόδια ,ρόδια μεγάλα ,ρόδια μικρά που τα λέμε άτομα.Το πιο μικρό ρόδι είναι του υδρογόνου και το πιο μεγάλο του ουρανίου.
Κάθε ρόδι μέσα του έχει σποράκια που δεν είναι όλα κόκκινα μερικά είναι λευκά.Τα κόκκινα είναι τα πρωτόνια και τα λευκά τα νετρόνια.
Τα πρωτόνια και τα νετρόνια αν τα ανοίξεις έχουν μικρότερα σποράκια τα κουάρκς ,τρία κουάρκς κάνουν ένα πρωτόνιο ή ένα νετρόνιο τα κουάρκς τα κρατάνε ενωμένα μέσα στα πρωτόνια κάτι δυνατές ψείρες που τις λένε γλουόνια.Η δύναμη που βάζει το γλουόνιο τη λέμε ισχυρή δύναμη και όντως είναι τεράστια δύναμη .Οπότε αρχίζουν τα ερωτήματα γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερα γλουόνια και κουάρκς,γιατί άμα ζυγίσεις τρία κουάρκς έχουν λιγότερο βάρος από το βάρος του πρωτονίου ή του νετρονίου?
Λένε λοιπόν οι δάσκαλοι της επιστήμης ότι όταν έγινε το μεγάλο μπαμ τότε εμφανίστηκαν τα κουάρκς και τα γλουόνια και σκορπίστηκαν καθώς όμως απομακρύνονταν έπεσε η ταχύτητα τους και τότε τρια κουάρκς ενώθηκαν ισχυρά επειδή έτσι ήθελαν τα γλουόνια και έφτιαξαν πρωτόνια και νετρόνια και πάλι με την ίδια ισχυρή δύναμη αυτά έφτιαξαν τα ρόδια που τα λένε άτομα και τα άτομα έφτιαξαν τα μόρια και τα μόρια έφτιαξαν ότι βλέπεις γύρω σου.
Αν έγινε έτσι πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια γιατί να μην το κάνουμε και τώρα στο εργαστήριο.
Πήραν στο CERN στο μεγάλο επιταχυντή δυο ρόδια μολύβδου και με μεγάλη ταχύτητα το ένα συγκρούστηκε με τα άλλο ,οπότε αυτά διαλύθηκαν από την ισχυρή σύγκρουση και πιστεύουν ότι θα διαλυθούν και θα γίνουν κουάρκς και γλουόνια .Θέλουν να δουν όταν αυτά θα ενωθούν πάλι θα κάνουν πάλι τα ρόδια?Εχουν μια υποψία ότι αυτή η μεγάλη δύναμη που προκαλούν τα γλουόνια είναι αυτή που ευθύνεται για τη δημιουργία της ύλης από το κενό. Στο CERN προσπαθούν με λίγα λόγια να επαληθεύσουν τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης και τι έγινε μετά το big bang!!! Aυτό είναι το πείραμα ALICE.
Yπάρχει πιθανότητα στο εργαστήριο του CERN να ανατραπεί η θεωρία του big bang μερικώς ή και ολοκληρωτικά και οι θεωρητικοί φυσική να έχουν πολύ δουλειά να κάνουν για να ερμηνεύσουν τα αποτελεσματα των πειραμάτων.

kariatida62 είπε...

Ρε χαμένο Μποζώνιο ΙonnKorr,φταίω εγώ τώρα να βάλω στον μεγάλο επιταχυντή την τούρτα που έκλεψες απο την κουζίνα μου και σένα μέσα για να μελετήσουν οι επιστήμονες καλύτερα τ'αποτελέσματα για τις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος???
----------
Κένταυρε το πείραμα του cern δεν δημιούργησε την μαύρη τρύπα που θα κατέστρεφε τον κόσμο όπως έλεγαν πολλοί, εμείς μια μαύρη τρύπα στην μπλογκόσφαιρα δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε να ρίξουμε μέσα μερικούς-μερικούς???
:)))
Eίσαι ο καλύτερος Φυσικός-δάσκαλος της Μπλογκόσφαιρας, εξηγείς με τον πιο κατανοητό τρόπο την επιστήμη σ'όλους εμάς τους αδαείς...και
γι'αυτό Κένταυρε πετυχαίνεις πάντα να κάνεις την διαφορά εδώ μέσα! Ετσι συνεχίζεις πάντα νάσαι το Αστέρι μας!

a-kentavrou είπε...

@Ιοnn
Μια τοποθέτηση σαν αυτή των σχολίων σου μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις.
Όταν έφτιαξα αυτό το blog στόχος μου δεν ήταν οι Φυσικοί αυτοί γνωρίζουν σε βάθος και σε πλάτος την επιστήμη τους .Οι διάφοροι φίλοι μπλόγκερ που διαβάζουν τέτοια κείμενα έχουν μια επαφή δημοσιογραφική με το θέμα δεν γνωρίζουν σε βάθος τις ορολογίες και τους νόμους.Θα πρέπει λοιπόν εμείς που λέμε ότι είμαστε φυσικοί, εγώ αποφεύγω να το λέω γιατί υπήρξα δάσκαλος αυτής της επιστήμης και όχι φυσικός με τη πραγματική έννοια που δίνουμε στο Χόκινγ ,στο Μπορ και λοιπούς, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί πολλές φορές οι φίλοι μπλόγκερ είναι διστακτικοί και με ρωτάνε στερεότυπα μήπως είπα κάτι που δεν στέκει?Αν λοιπόν κάνουμε αυτού του είδους τους σχολιασμούς θα αποφεύγουν να τοποθετηθούν ,ενώ επιθυμώ να τοποθετούνται με τον τρόπο τους ο καθένας .Θα προτιμούσα μια τοποθέτηση σου στο θέμα εποικοδομητική που αρμόζει στο επίπεδο των γνώσεων που αποδεδειγμένα έχεις .

Άιναφετς είπε...

Ω! ευχαριστώ για την παραμυθένια ροδοσαλάτα...αλλά αυτό δεν μου εξηγεί τι στο διάολο κάνουμε εδώ!

Πολλά πολλά φιλιά!!! :)

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

Δεν θέλω να παρεξηγηθείς.

--------------
Απλά, ήθελα να πειράξω και να τσαντίσω υπερβολικά, όχι όμως κακότροποα, την Κάρυ.
Ξέρεις, και ξέρει, ότι μου αρέσει υπερβολικά να την πειράζω και να θυμώνει. Γίνεται Τούρκος. Και εξορμάει. Και φωνάζει.
Αλλά τελικά πάντα της περνάει.
-------------

Προφανώς η ανάρτησή σου είναι κόσμημα για τα blogs.

Και ξέρεις πόσο εκτιμώ να βλέπω τέτοιες αναρτήσεις.

Ο τρόπος που αναλύεις όλα αυτά τα θέματα στην Στεφανία μοναδικός.

Το κουράγιο σου απεριόριστο και θαυμαστό.

-------------------

Δεν νομίζω ότι σχόλια σαν τα δικά μου μπορούν να επηρεάσουν την σοβαρότητά της.
Γενικά δεν νομίζω ότι τα σχόλια σε ένα blog ρίχνουν το κύρος μιας ανάρτησης.
Σβήσε τα όμως αν θέλεις. Δεν θα παρεξηγηθώ.

a-kentavrou είπε...

@Κariatida
Kανείς γνώστης den έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει του άλλους αδαείς ,και είμαι σε δύσκολη θέση που η συζήτηση εξετράπη ώστε να χωριστούμε σε δυο κατηγορίες γνώστες και αδαείς.Μόλις τωρα η ΑΙΝΑΦΕΤΣ έθεσε επιτακτικά πάλι το ζήτημα στους υποτιθέμενου γνώστες .ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ??
Απλούστατο ερώτημα ποιός ό ρόλος της ζωής στο σύμπαν?
Ποιος ξέρει να απαντήσει??
Η ΑΙΝΑΦΕΤΣ έχει μελετήσει Κρισναμούρτι και ανατολικές φιλοσοφίες τι λένε για το θέμα?

a-kentavrou είπε...

@AINAΦΕΤΣ
ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ??
Απλούστατο ερώτημα ποιός ό ρόλος της ζωής στο σύμπαν?
Ποιος ξέρει να απαντήσει??
Η ΑΙΝΑΦΕΤΣ έχει μελετήσει Κρισναμούρτι και ανατολικές φιλοσοφίες τι λένε για το θέμα?

kariatida62 είπε...

Κένταυρε, απο την Ελβετία... μας πας στην Ινδία!
Εγώ πάντως ξέρω να σου πω τι κάνω εδώ μέσα στο μπλόγκ σου!
Μαθαίνω! Και όπως λέει και ο Οσσο:
"Η δημιουργικότητα είναι ο Θεός, και αν νιώθετε κάποια παρακίνηση για δημιουργία, να ξέρετε ότι είναι παρακίνηση για να συναντηθείτε με τον Θεό!"
Εσύ με παρακινείς στην γνώση...και νοιώθω πολύ χαρούμενη γι'αυτό!
--------
H Αιναφετς, σίγουρα θάχει να μας πει πολλά ...
----------
ΙοnnKorr ότι και να κάνεις "Ιαματικός μου" δεν θα γίνεις! χαχα!

α-κentavrou είπε...

@Ionn
Noμίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί σε τόσο λεπτά ζητήματα,διότι μερικές φορές τα όρια του αστείου , από την έλλειψη σεβασμού στη προσωπικότητα του άλλου είναι μερικές φορές δυσδιάκριτα.
Είμαι υποχρεωμένος όχι να διαφυλάξω τη σοβαρότητα του blog αλλά να απαιτήσω από τους αναγνώστες να σέβονται τις απόψεις των άλλων.
Oύτε τίθεται θέμα διαγραφής του σχολίου.

Margo είπε...

Πολύ Εντυπωσιακό!!!!
Βέβαια χρειάστηκα και το σχόλιο προς την Άιναφετς για να εντρυφήσω καλύτερα στο θέμα μας:)

Άστρια είπε...

Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση όπως και η προηγούμενη.

Από μια άλλη ματιά,
"Για να δεις τον κόσμο σε έναν κόκκο άμμου
και τον παράδεισο σ'ένα αγριολούλουδο,
βάλε το άπειρο στην παλάμη του χεριού σου
και την αιωνιότητα σε μία ώρα"
(William Blake)

και μία λεπτομέρεια

(ακόμα δεν έχω ετοιμάσει εκείνη την ανάρτηση που έλεγα για την σπείρα)

υγ. η Καρυάτιδα όπως πάντα άψογη:)))

ξωτικό είπε...

Kάνε κάτι γιατί η ανάρτηση δεν οδηγεί απ'τον πανόπτη εδώ, αλλά παραπέμπει σε μια παλιά με τα λουλούδια της 3α
(και εμφανίζεται χωρίς τίτλο)

α Κενταύρου είπε...

@Margo
H 7/11 ίσως είναι μια σημαντική ημέρα για τη γνώση της δημιουργίας του σύμπαντος,μπορεί όμως να είναι μόνο μια προσπάθεια γιατί η φύση αντιστεκεται στην αποκάλυψη των μυστικών της.

α Κενταύρου είπε...

@Αστρια
Το χρυσάνθεμο επειδή έχει αυτή την ακτινική συμμετρία ταιριάζει να δείξεις πως αναπτύχθηκε το σύμπαν μετά το bing-bang.Η συμμετρία αυτή είναι σύμφωνη με μια αρχή της Φυσικής την αρχή διατήρησης της ορμής.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Ευχαριστώ το γνωρίζω και θα δω τι θα κάνω.

Thalassenia είπε...

Έγραψα και έσβησα διάφορα ώς συνήθως σε τέτοια θέματα άγνωστα για μένα.
Οι επεξηγήσεις βοήθησαν πολύ αλλά θα κρατήσω την "έκρηξη" του χρυσάνθεμου, την συμμετρία και την σοφία της φύσης ως αδαής.

Καλό βράδυ.

α Κενταύρου είπε...

@Thalassenia
Δεν είναι απαραίτητο όποιος διαβάζει το κείμενο της ανάρτησης να εμβαθύνει στην επιστήμη της φυσικής.
Στόχος μου είναι να ενημερωθεί για το τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο Cern,να δει μια όψη του αόρατου κόσμου,τα προβλήματα που απασχολούν την επιστήμη.Πιστεύω είναι σημαντικό να φύγουμε απο την απλοική άποψη της δημιουργίας του κόσμου που μας πλασάρεται δογματικά.Στην επιστήμη δεν υπάρχουν δόγματα όλα είναι υπό συνεχή κρίση και έρευνα.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Μπορούν τα κουάρκς εντός των πρωτονίων και των νετρονίων να απελευθερωθούν?

Λοιπόν, καλέ μου Κένταυρε, θα εκπλαγείς πραγματικά αν μάθεις πόσο πολύ με έχει απασχολήσει η συγκεκριμένη ερώτηση!!!!!!!

Ξέρεις, έχω και μία απάντηση για την προέλευση του 98% της μάζας του πρωτονίου... αλλά δε θα στην πω!

Μην ξεχνάς, τα τρία μικρά κουάρκς είναι η... ειδικότητά μου...!!!!!

Να είσαι καλά, φίλε μου. Την χάρηκα πολύ ετούτη την ανάρτηση.

α Κενταύρου είπε...

@Δήμητρα
Αφού τη τέχνη να κάνεις κουάρκ τη ξέρεις,δεν κάνεις άλλα τρία να τα χεις έξι!!!!
Στόχος κάθε δημιουργού είναι τη κατάλληλη στιγμή να απελευθερώσει τα κουάρκ του.