Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

«Βλαστοκύτταρα», μια μεγάλη απάτη;

  Όσοι γονείς πληρώνουν για τη φύλαξη αίματος του παιδιού τους σε ιδιωτικές τράπεζες ίσως να μην το χρησιμοποιήσουν ποτέ.
Χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους, αν κάποιο σοβαρό νόσημα εμφανιστεί στο μέλλον. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά ιατρικώς αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στο παιδί τους, ότι σε ποσοστό έως 70% το αίμα που συλλέγεται πρέπει να απορριφθεί και ότι, στην πράξη, η προσφυγή σε ιδιωτικές τράπεζες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν κατάλληλα βλαστοκύτταρα από άλλα παιδιά, αν κάποτε τα χρειαστούν για το δικό τους.
Τα τελευταία χρόνια μια νέα επιχειρηματική δράση αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, όπως είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει ήδη το 20% των ιδιωτικών τραπεζών που λειτουργούν παγκοσμίως! Σε συνεργασία αποκλειστικά με ιδιωτικά μαιευτήρια, οι τράπεζες αυτές προωθούν στους εξαιρετικά ευάλωτους γονείς την ιδέα να διαφυλάξουν βλαστοκύτταρα (ο σωστός όρος είναι στελεχιαία κύτταρα ή αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα - δεν πρόκειται για βλαστοκύτταρα) συλλέγοντας αίμα από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αύριο σοβαρά προβλήματα υγείας των παιδιών τους, όπως π.χ. η λευχαιμία. Για τη διαδικασία λήψης, επεξεργασίας και φύλαξης, οι γονείς πληρώνουν περισσότερα από 2.000 ευρώ. Τα μισά περίπου αποτελούν αμοιβές μεσαζόντων.
Στην πραγματικότητα, όμως, από ιατρική άποψη αποκλείεται εντελώς η χρήση αυτών των κυττάρων για τα παιδιά στα οποία «ανήκουν», σε κάθε περίπτωση κακοήθους αιματολογικής νόσου, όπως η λευχαιμία! Η αυτόλογη, όπως λέγεται, μεταμόσχευση είναι άχρηστη επειδή και τα κύτταρα που έχουν φυλαχθεί θα εξελιχθούν αργότερα σε λευχαιμικά. Επομένως το άρρωστο παιδί δεν θα ωφεληθεί ποτέ από τα δικά του κύτταρα που φυλάσσονται(;) κάπου κατεψυγμένα. Θα χρειαστεί, προκειμένου να θεραπευτεί, κύτταρα από άλλο παιδί. Πώς και πού θα βρεθούν αυτά;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντοπιστούν συμβατά κύτταρα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές τράπεζες δεν ασχολούνται με την ιστοσυμβατότητα των κυττάρων που φυλάσσουν. Με τον τρόπο αυτό δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια δεξαμενή μοσχευμάτων και μειώνουν τις πιθανότητες εύρεσης του κατάλληλου μοσχεύματος για όλους! Δεν βοηθούν, δηλαδή, κανένα παιδί - ούτε καν αυτό για το οποίο πλήρωσαν οι γονείς. Οπως μας διαβεβαίωσε ο ειδικός συνεργάτης της τράπεζας βλαστοκυττάρων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ανδρέας Παπασάββας, καμία ιδιωτική τράπεζα δεν συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο αναζήτησης netcord. Τελικά, στην πράξη, αυτό που κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες είναι να βλάπτουν τη δημόσια υγεία, καθώς αποσύρουν τα κύτταρα που συλλέγουν από την παγκόσμια δεξαμενή μοσχευμάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της ανεύρεσης. Οταν οι γονείς ανακαλύψουν ότι ναι μεν πλήρωσαν τις 2.000 ευρώ, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αίμα του παιδιού τους για τη θεραπεία της λευχαιμίας του, θα είναι πολύ αργά...
Παράλληλα, από τα ΜΜΕ γίνεται μια συστηματική προβολή τού θέματος, στην οποία εμπλέκονται δυστυχώς και γιατροί «διεθνούς κύρους». Στο πλαίσιο αυτό, έως και καρδιές παραγόμενες από βλαστοκύτταρα βρίσκονται προ των πυλών (της φαντασίας!) οπότε η ψυχολογική πίεση προς τους γονείς διαρκώς αυξάνεται.
Από ηθικής, τέλος, απόψεως, η λογική των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων εισάγει τους νόμους της αγοράς στο χώρο μοναδικών βιολογικών προϊόντων, καταργώντας την αρχή της αλληλεγγύης, όπως ισχύει, άλλωστε, στην αιμοδοσία ή τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Κανείς δεν δίνει αίμα με στόχο να φυλαχθεί για τον εαυτό του. Καλύπτει ανάγκες άλλων, οι οποίοι θα καλύψουν τις δικές του αν χρειαστεί.
Οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας
Ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Υγείας εμπλεκόμενο σε μια διαδικασία με τελικό σκοπό την κάλυψη των εξόδων διατήρησης βλαστοκυττάρων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάτι τέτοιο, αν συμβεί, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς οι περισσότερες χώρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στη Γαλλία είναι απαγορευμένη η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών, ενώ αυστηρή σχετική ρύθμιση εισάγεται στην ισπανική νομοθεσία. Ακολουθούν και άλλες χώρες, ενώ, αντίθετα, ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Αγγλία, συχνά μέσω πολλών τραπεζών - επιχειρήσεων πίσω από τις οποίες ανακαλύπτει κανείς τους ίδιους ιδιοκτήτες.
Αρκούν 5.000 συλλογές
«Στην πράξη, η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 5.000 συλλογές (και όχι 100.000 το χρόνο!) στις ήδη λειτουργούσες δημόσιες τράπεζες, ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού. Στατιστικά, δηλαδή, με τον αριθμό αυτό καλύπτεται κάθε ιστολογικός τύπος», εξηγεί ο κ. Α. Παπασάββας. Αν, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας χρηματοδοτήσει 3-4 δημόσιες τράπεζες με το ένα δέκατο των χρημάτων που σχεδιάζει να δωρίσει στις ιδιωτικές, μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων, η Ελλάδα θα είναι διεθνώς πρωτοπόρος και κάθε παιδί θα βρίσκει το μόσχευμα που του χρειάζεται, στη δύσκολη ώρα. Αντ' αυτού, οργανωμένα συμφέροντα προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη δημόσια τράπεζα.
Τι θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο Υγείας; Να δημιουργήσει και άλλες δημόσιες τράπεζες, να απαγορεύσει τη λειτουργία των ιδιωτικών και να υποχρεώσει τα ιδιωτικά μαιευτήρια να συνεργάζονται με αυτές, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, εφόσον και οι γονείς το επιθυμούν, αμειβόμενα (αν πρέπει…) μόνο για τη διαδικασία λήψης του αίματος με ένα συμβολικό ποσόν το οποίο, βεβαίως, θα πρέπει να καλύπτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή
Η ανάρτηση αυτή έγινε για να συμπληρώσει την ανάρτηση του ΙΟΝΑ περί βλαστοκυττάρων.

28 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Εδώ θα διαβάσεις πληροφοριες σχετικά με το θέμα απο την Eλευθεροτυπία!
Εγώ ξέρω να πω πως ο ανημέρωτος πολίτης θα βρεθεί πάλι απροστάτευτος στην εκμετάλλευση των ιδιωτικών τραπεζών!
Πολύ θάθελα ν'άκουγα την αποψη των γιατρών της μπλογκοπαρέας...τι κρίμα που λείπει αυτές τις ημέρες ο Ιαματικός!

α Κενταύρου είπε...

Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να ευνοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του λαού.Ο ρόλος του είναι να λειτουργεί προς όφελος του συνόλου συμβουλευόμενο τους επιστημονικούς φορείς.
Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας μπορεί να είναι η λεγόμενη έμμεση διαφήμιση ή αλλιώς έβαλες το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.Έκανα την ανάρτηση για να φωτίσω το θέμα από μια άλλη πλευρά.
Ο κανόνας διατυπώθηκε από την αρχαιότητα .Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία φαίνεται.

zoyzoy είπε...

Και'δω δηλαδή θύμα ο πολίτης της άγνοιας και της ψυχολογικής πίεσης που υφίσταται για το μέλλον του παιδιού του.

Εκεί πατάν οι προύχοντες στην αδυναμία μας και πλουτίζουν εις βάρος μας!

Καλή σου μέρα:))

α Κενταύρου είπε...

Το άρθρο που πήρα από την καθημερινή φωτίζει μια πλευρά του θέματος,η άλλη πλευρά υπάρχει στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας που έστειλε η Κάρυ και έγραψε ο Ιονας.Που βρίσκεται η αλήθεια?Όλοι έχουν δίκιο αλλά φωτίζουν μόνο τη δική τους αλήθεια.
Προφανώς περισσότερο αυτοί που έχουν συμφέρον.Άρα ο πολίτης ο άσχετος με τα ζητήματα τις βιολογίας πρέπει να υπάρχει ένα τίμιο και αξιόπιστο όργανο να τον συμβουλεύει,και αυτό θα ήταν ένα ανεπηρέαστο κρατικό ίδρυμα.

Margo είπε...

Όταν ήταν να γεννήσω το γιο μου το σκεπτόμουν. Στο ιατρείο του γυναικολόγου υπήρχαν σωροί από διαφημιστικά φυλλάδια. Όταν τον ρώτησα όμως δεν πήρε θέση. Ταυτόχρονα άκουσα ανάλογες εκτιμήσεις από φίλη μου που παρακολούθησε σεμινάριο για το θέμα από κρατικό φορέα, με σκοπό όμως να μην εμπιστευτεί τα ιδιωτικά και να δωρίσει απλά τα βλαστοκύτταρα σε δημόσια τράπεζα για όποιον τα χρειαστεί. Έτσι και έκανε.

Πότε θα μπορέσουμε σαν κοινωνία να προφυλάξουμε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπως αυτόν της υγείας και όχι να γίνεται το κάθε τι ευκαιρία για εκμετάλλευση; Ρητορική η ερώτηση φυσικά..

Ελένη Μπέη είπε...

Πολύ καλά το έθεσες, α Κενταύρου. "Άρα... πρέπει να υπάρχει ένα τίμιο και αξιόπιστο όργανο να τον (τον πολίτη) συμβουλεύει, και αυτό θα ήταν ένα ανεπηρέαστο κρατικό ίδρυμα". Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο κράτος, όμως. Το δικό μας σίγουρα δεν εμπίπτει σ' αυτήν την κατηγορία.

Εγώ καταλαβαίνω πως ολοένα εφευρίσκονται τρόποι να "τα σκάνε" αδρά οι γονείς οι οποίοι, σημειωτέον, φορτώνονται και ενοχές πως δεν κάνουν τα πάντα για το παιδί τους. Κι όταν οι επιστημονικές έρευνες χρηματοδοτούνται από ιδιωτικά συμφέροντα, αναλόγως βγαίνουν και τ' αποτελέσματα. Οπότε ποιον να πιστέψουν οι γονείς που δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι πανεπιστήμονες;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου α-Κενταύρου, μου φανέρωσες πράγματα που δεν ήξερα. Κι εγώ βρέθηκα στο δίλημμα αλλά για άλλους, τελείως διαφορετικούς λόγους δεν ενέδωσα στον "πειρασμό"...

Αυτά τα πράγματα πρέπει η επίσημη πολιτεία να τα κάνει γνωστά κι όχι να σπαταλάει χρήμα για να τσεπώσουν για ακόμα μια φορά κάποιοι τις μίζες τους...

a-kentavrou είπε...

@Margo
Ήξερε ο γιατρός αλλά δεν πήρε θέση γιατί ίσως λειτουργεί αλυσίδα συμφερόντων.
Η σωστή στάση είναι δίνεις για τη δημόσια τράπεζα ιστοσυμβατότητας.Ορισμένοι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας πρέπει να βγουν από τη λογική του κέρδους.

a-kentavrou είπε...

@Nerenia
Στο τομέα της ιατρικής υπάρχει η μεγαλύτερη και η πλέον ανήθικη εκμετάλευση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών.
Εκμεταλεύονται την άγνοια ,τον ανθρώπινο πόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή υστερία με τη γρίπη στα σχολεία.Θυμάμαι μητέρα μαθητή καθηγήτρια μάλιστα έμαθε ότι κάποιος συμμαθητής της κόρης της είχε γρίπη χωρίς να είναι αποδειγμένο ότι είναι Η1Ν1 ήθελε να κλείσει το σχολείο και μια άλλη συνάδελφος μου δεν ήθελε να μπει στο τμήμα.Μορφωμένα άτομα έχουν τέτοια αντίδραση φαντάσου ο απλός λαός.

a-kentavrou είπε...

Ο teleytaios
To θέμα των βλαστοκυττάρων δεν είναι από τα πλεον σοβαρά που πρέπει να μας απασχολεί το πιο σημαντικό και αφορά όλους μας ,είναι το ζήτημα των ιατρικών πράξεων ,όπου πολλές από αυτές γίνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς ένα παράδειγμα είναι ο μεγάλος αριθμός των καισσαρικών τομών,η επεμβάσεις στη καρδιά για θεραπεία όπου ο κίνδυνος για τον ασθενή μερικές φορές είναι μεγαλύτερος από την πιθανή εξέλιξη της αρρώστιας

fractal είπε...

Εμένα το μυαλό μου ακόμα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την προηγούμενη αναρτηση..
Έμεινα εκει..

a-kentavrou είπε...

@fractal
Χάσαμε το μπούσουλα fractal.
Πέραν από το μυστήριο του εντεκαδιάστατου κόσμου που είναι στη σκέψη των θεωρητικών άντε να το αισθητοποιήσεις σαν οντότητα αυτό χειροπιαστή όπως ο τρισδιάστατος κόσμος, μεγάλο μυστήριο είναι το πως τα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται την ώρα που πρέπει ,πως παίρνουν εντολές από πού τις παίρνουν μέσα σε ένα τόσο δα οργανισμό που τον βλέπεις μόνο με το μικροσκόπιο.
Εδώ είναι η μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στο μέλλον στα θέματα ηθικής,γιατί η ηθική είναι ανθρώπινη κατασκευή.

to alataki είπε...

Kι εγώ τα ίδια περίπου είχα διαβάσει και είχα συγχιστεί, είναι άλλη μια περίπτωση αισχροκέρδειας και ασυνειδησίας. Εσείς που έχετε τις γνώσεις, γιατί δεν επεμβαίνετε πιο δυναμικά, να μάθει ο κόσμος τι γίνεται;;;

logia είπε...

από ένστικτο μόνο είχα την αίσθηση οτι αυτή η δουλειά βρωμάει...
και τώρα με επιβεβαίωσες
A-Kentavrou
δεν θα αλλάξει ποτέ ο άνθρωπος;
θα παραμένει πάντα το πιο άγριο και πονηρό ζώο του πλανήτη;
με τρομάζει όλη αυτή η εξέλιξη της επιστήμης και πώς θα χρησιμοποιηθεί...
φοβάμαι οτι θα είναι χειρότερα και από την χειρότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας...
μακάρι να μην επιβεβαιωθώ ποτέ ξανά...

a-kentavrou είπε...

@to alataki
Για να ενημερωθεί η κοινωνία πρέπει να γίνει από κάποιο επίσημο επιστημονικό φορέα και να του δοθεί βήμα να το κάνει.

a-kentavrou είπε...

@logia
Σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα υπάρχει η αρνητική πλευρά.
Xρειάζεται έλεγχος σε ένα κράτος αναξιόπιστο,χρηματιζόμενο ,ρουσφετολογικό είναι αδύνατο να γίνει.
Στο θέμα των εφαρμογών της επιστήμης και στο τι είναι επιτρεπτό υπάρχει και αντίθετη άποψη. Την παρουσίασε ο Ιονας με μορφή διαλόγου.
Theresa είπε:
Μπορεί να έχεις δίκιο, δεν το ξέρω, ούτε μπορώ να έχω άποψη αφού δεν έχω κάποια ειδικότητα σ' αυτά τα θέματα. Ωστόσο, ο αείμνηστος πατέρας μου, γιατρός καθώς ήταν, συνήθιζε να λέει, ότι: "όταν πάμε κόντρα στη φύση, τότε αυτό σπάνια βγαίνει σε καλό"....Μακάρι, να βγει σε καλό (η κλωνοποίηση) και, να μην έχουμε - μακροπρόθεσμα - δυσάρεστες συνέπειες...

Εγώ απάντησα:
Τερέζα λάθος, λάθος, λάθος.
Και η απλή ίαση μιας ασθένειας με φάρμακα "κόντρα στην φύση" είναι.
Και η κατασκευή του αυτοκινήτου "κόντρα στην φύση" είναι.
Ποιός ορίζει που σταματάει το "μαζί" και αρχίζει το "κόντρα"??????
Αν η Φύση ή ο Θεός δεν ήθελε ο άνθρωπος να πετύχει κάτι απλώς θα το είχε κάνει απροσπέλαστο γι αυτόν. Όπως το όριο της ταχύτητας του φωτός. Σου λέει πάνω από αυτήν την ταχύτητα δεν θα πας αλλιώς θα αφυλοποιηθείς. Φυσικός Νόμος. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Επομένως, για να μπορούμε να υπερβούμε κάτι, σημαίνει ότι η Φύση το επιτρέπει!!!!!!

IonnKorr είπε...

Άργησα να περάσω Κένταυρε από αυτό το εξαιρετικότατο άρθρο σου.

Είσαι κυριολεκτικά από τους ελάχιστους φωτεινούς άνθρωπους στο δίκτυο.

(20 euro, για τα καλά μου λόγια)
----------------

Πάω να σχολιάσω και βλέπω ότι ουσιαστικά κάλυψες και την δική μου αντίθετη θέση απόλυτα.

Ερχόμενος από την δικιά σου πλευρά έχω να πω.
- Εννοείται ότι υπάρχουν απάτες με τα βλαστοκύτταρα.
- Εννοείται ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται επιστημονικές ερευνητικές ανακαλύψεις για να βγάλουν λεφτά σε βάρος ανύποπτων ανθρώπων.
- Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα βρίσκονται το 20% των "τραπεζών διατήρησης βλαστοκυττάρων" παγκοασμίως και αυτό και μόνον το γεγονός συνηγορεί στην τεράστια απάτη που στήθηκε από τους επιτήδειους στην πλάτη των ζευγαριών που αποκτούν παιδιά.

Θα επιστρέψω αργότερα για να αναφερθώ εκετενέστερα.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Αυτό το άρθρο πρέπει να διαβαστεί από πάρα πολλούς. Είναι εξαιρετικό και διαφωτιστικό.
Καλή νύχτα αστρικέ γείτονα. Τι έχετε τώρα εκεί; Μέρα; νύχτα; ή κάτι άλλο;

a-kentavrou είπε...

@Ιονας
Η Κάρυ πρόσθεσε στο θέμα με το λινκ που παραπέμπει στην Ελευθεροτυπία στο άρθρο του Προέδρου
Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος.Αυτός διαφωνεί με αυτά που ισχυρίζεται η δημοσιογραφική έρευνα της Καθημερινής.
Βέβαια είναι μειωμένη η αξιοπιστία του γιατί είναι προφανές το κίνητρο του.

a-kentavrou είπε...

@XRISTOFOROS
Θα ήταν θέμα για τηλεόπτική εκπομπή.
Ισως δεν έχει ακροαματικότητα ,οι μαγειρικές πουλάνε.

kariatida62 είπε...

Οτι και να πεις στον Ιοnna για μένα δεν θα σε πιστέψει...και τα καλά του λόγια που λέει αντί20ευρου βεβαίως, βεβαίως, τα λέει γιατί αποκάλυψα πως είναι η αδυναμία σου!χαχαχαχαχαχαχαχα!

a-kentavrou είπε...

Κάρυ πας να μας κάνεις σαν τους Διόσκουρους!!!Οι Διόσκουροι, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή.

kariatida62 είπε...

Κένταυρε,εγώ ναι, παω να σας κάνω ουράνιες θεότητες!!!
Αλλά αυτός ο Ιonn-Kάστωρ δεν μ'αφήνει!
Ντε και καλά οπότε πηγαίνω στο μπλογκ του να μου θυμίζει πως έχω κάνει λάθος και είναι χθόνια θεότητα!
Κάτι σαν τον Κέκροπα ας
πούμε! Αττικός ήρωας μεν, χθόνιος δε!
Διφυής, από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι. Ο Κέκροπας θεωρείται ο γενάρχης των Αθηναίων και λατρευόταν στις στοές του Ερεχθείου μου(Κεκρίπιο)! χαχα!

kariatida62 είπε...

Kεκρόπιο, ήθελα να γράψω...

iamaticus είπε...

ΚΕΝΤΑΥΡΕ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!!!...

Το θεμα ΕΙΝΑΙ "ΕΝ ΤΩ ΓΕΝΝΑΣΘΑΙ"!!!

Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ!!!!...
Ακομα και πισω απο τους ΠΕΡΣΙΝΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ...που εγω ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ (εκτος μερικων ειδικων ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ)...

ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!...

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΙΠΠΗ...ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΣ!!!!....ΜΕ ΑΦΘΟΝΑ ΘΥΜΑΤΑ.

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ...
ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΡΙΘΕΙ...ΔΙΕΘΝΩΣ.

ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ "ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ"ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ!!!....

ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΑΧΡΗΣΤΑ"...
(μια απατη να ειναι η συλλογη+διατηρηση τους)...

ΑΥΡΙΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΣΩΤΗΡΙΑ"
(και για αλλες νοσολογικες οντοτητες...που δεν φανταζομαστε τωρα).

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ"....
ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΤΗ....(το βλεπουμε παντου).

ΕΓΩ (αν ειχα τη δυνατοτητα+ευκαιρια):

ΠΕΡΙΣΥ...
ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕ ΘΑ ΕΚΑΝΑ...ΦΕΤΟΣ:ΝΑΙ!!!

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ:ΘΑ ΣΥΝΕΛΛΕΓΑ!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

a-kentavrou είπε...

@IΑΜΑΤΙΚΕ σε περίμενα ήρθες τη κατάλληλη στιγμή να μας δώσεις τα επιστημονικά σου φώτα.
Η γνώμη των επαϊόντων λέει ο Σωκράτης έχει αξία.
Ήσουν σαφέστατος χωρίς ήξεις αφίξεις.

ξωτικό είπε...

Aστερισμούλι
Πολύ καιρό το σκέφτομαι αυτό το θέμα,με αφορμή γεννητούρια συγγενών και φίλων .Ήμουν πολύ βεβαία οτι θα γίνεται και εκμετάλλευση,(δεν φανταζόμουν όμως οτι μπορεί σε κάτι να βλάπτει)αλλά σκεφτόμουν πως αν είχα ,έστω και με ζόρι , την οικονομική δυνατότητα δεν θα ρισκάριζα να το μετανοιώσω πολύ πικρά κάποια μέρα......
Και βέβαια αν κάποιοι ξέρουν με σιγουριά οτι μπορεί να είναι εντελώς άχρηστα και εκμεταλλεύονται αυτές ακριβώς τις σκέψεις των γονιών,είναι μεγάλη τσαντίλλα,αλλά θα προτιμούσα να κλάψω κάποια χρήματα παρά ......μια στο εκατομμύριο(ούτε να το πώ δεν μπορώ)
Ίσως είναι τελικά πολύ νωρίς για βεβαιότητες.....

α Κενταύρου είπε...

Yπάρχουν ενστάσεις,μια από αυτές είναι ότι μπορεί μετά απο 20 χρόνια που ίσως χρειαστεί το βλαστοκύτταρο να έχει κλείσει η Τράπεζα,αποφάσησαν οι κλινικές να κρατούν το υλικό των τραπεζών που κλείνουν.
Επειδή ο γιατρός της παρέας μας απεφάνθη ότι αυτός θα συνέλεγε έστω και με αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε στην αρχή των εφαρμογών,ας αρκεστούμε στην άποψη του ειδικού.