Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Tsunami (津波)

 Η λέξη tsunami είναι ιαπωνική και συγκεκριμένα αποτελείται από τις λέξεις tsu και nami όπου tsu σημαίνει λιμάνι και nami σημαίνει κύμα, δηλαδή tsunami σημαίνει το κύμα του λιμανιού. Τα tsunamis είναι κύματα με πολύ μεγάλο μήκος κύματος, 100 έως και 200 χιλιόμετρα (100-200 km) από κορυφή σε κορυφή, και με πολύ μεγάλη περίοδο κύματος που μπορεί να φθάσει ακόμη και την μία ώρα. Στον ανοικτό ωκεανό ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες ακόμη και από την ταχύτητα του ήχου! Αυτές οι ταχύτητες κυμαίνονται από 600 έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα (600-800 km/h). Αυτό σημαίνει ότι ένα tsunami που δημιουργείται στην Χιλή, από υποθαλάσσιο σεισμό λόγω της βύθισης της τεκτονικής πλάκας Nazca κάτω από την νοτιοαμερικανική πλάκα, μπορεί να φθάσει στην Χαβάη σε 15 ώρες και στην Ιαπωνία σε 22 περίπου ώρες. Το tsunami όταν διασχίσει τον ωκεανό (όταν λέμε tsunami δεν εννοούμε ένα κύμα, αλλά μια σειρά κυμάτων το ένα πίσω από το άλλο) έχει πολύ μικρό ύψος που συνήθως φθάνει το ένα μέτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία που διασχίζουν τον ωκεανό και συναντιούνται σε βαθιά νερά με το tsunami όχι μόνο να μην παθαίνουν καμιά απολύτως ζημιά αλλά και οι άνθρωποι που είναι πάνω σε αυτά να μην αντιλαμβάνονται καν το tsunami πριν, τη στιγμή και αφού περάσει από αυτούς.


Ένα tsunami μπορεί να δημιουργηθεί με τους ακόλουθους τρόπους: από σεισμό ηπειρωτικό ή υποθαλάσσιο, από έκρηξη κάποιου ηφαιστείου που βρίσκεται εγγύς της θάλασσας, ακόμη και από την πτώση στη θάλασσα κάποιου μετεωρίτη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ο Θουκυδίδης ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την γένεση ενός tsunami με υποθαλάσσιο σεισμό.
TΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Έτσι ονομάζεται η περιοχή της Γης που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει  τη μεγαλύτερη ηφαιστιακή και σεισμική δραστηριότητα.Είναι η περιοχή που δημιουργούνται μεγάλα tsunamis.



Στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών λαμβάνει χώρα ή απομάκρυνση δύο λιθοσφαιρικών πλακών, για παράδειγμα απομάκρυνση ωκεάνιας από ωκεάνια πλάκα με αποτέλεσμα την άνοδο μάγματος και την δημιουργία ωκεάνιου φλοιού ή λαμβάνει χώρα υποβύθιση μιας λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από μία άλλη, πχ μιας ωκεάνιας κάτω από μία ηπειρωτική με αποτέλεσμα την καταστροφή της ωκεάνιας πλάκας, την ορογένεση και φυσικά την πρόκληση σεισμών μεγάλου μεγέθους της κλίμακας Richter. Μάλιστα ο ωκεάνιος φλοιός που δημιουργείται από την απομάκρυνση δύο ωκεάνιων πλακών είναι ίσος με αυτόν που καταστρέφεται κατά την υποβύθιση μιας ωκεάνιας πλάκας κάτω από μια ηπειρωτική πλάκα. Στις περιοχές όπου λαμβάνει χώρα υποβύθιση μιας ωκεάνιας πλάκας κάτω από μία ηπειρωτική πλάκα όπως στις περιοχές στην περιφέρεια του Ειρηνικού ωκεανού, δημιουργούνται μεγάλοι υποθαλάσσιοι σεισμοί οι οποίοι προκαλούν tsunami είτε από κάποια βίαιη ανύψωση του ωκεάνιου πυθμένα (ρήγμα) είτε λόγω κάποιας υποθαλάσσιας κατολίσθησης. Για παράδειγμα στον Ειρηνικό ωκεανό tsunamis δημιουργούνται συχνά στην Χιλή, στην Ιαπωνία, στην χερσόνησο της Καμτσάκα αλλά και στην Αλάσκα. Σε όλες αυτές τις περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια του Ειρηνικού ωκεανού λαμβάνει χώρα υποβύθιση ωκεάνιας πλάκας κάτω από ηπειρωτική με αποτέλεσμα την έντονη σεισμικότητα και την πρόκληση tsunamis. Συγκεκριμένα στην νότια Αμερική η πλάκα Nazca βυθίζεται κάτω από την πλάκα της νότια Αμερικής, η πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κάτω από την πλάκα της βόρειας Αμερικής στην περιοχή της Αλάσκας, κάτω από την ευρασιατική πλάκα στην περιοχή της Καμτσάκας και της Ιαπωνίας και κάτω από την πλάκα των Φιλιππίνων. Επιπλέον η αυστραλό – ινδική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική πλάκα στην περιοχή της Ινδοκίνας. Σε όλες αυτές τις περιοχές η σεισμικότητα είναι εντονότατη, με υποθαλάσσιους σεισμούς οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργία tsunami. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως για να προκαλέσει ένας υποθαλάσσιος σεισμός tsunami θα πρέπει να είναι τουλάχιστον βαθμού 7,5 της κλίμακας Richter.
Στις εικόνες φαίνεται ο τρόπος δημιουργίας  του θαλάσσιου κύματος tsunami .

 Παραδείγματα tsunamis που προκλήθηκαν από υποθαλάσσιους σεισμούς στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού υπάρχουν αρκετά. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1923 ένας σεισμός βαθμού 8,3 της κλίμακας Richter στην περιοχή της Καμτσάκας προκάλεσε ένα tsunami ύψους 8 μέτρων που προκάλεσε καταστροφές στην παράκτια ζώνη της Καμτσάκας και της Χαβάης. Επίσης το συγκεκριμένο tsunami αν και εξασθενημένο έφθασε ως την Ιαπωνία και την Καλιφόρνια. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1944 από σεισμό βαθμού 8,1 της κλίμακας Richter, στην χερσόνησο Κιι της Ιαπωνίας, προκλήθηκε tsunami που στην Ιαπωνία ήταν υπεύθυνο για τον θάνατο 998 ανθρώπων ενώ 2135 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Επιπλέον 26135 σπίτι καταστράφηκαν ολοκληρωτικά ενώ 46950 σπίτια καταστράφηκαν μερικώς. Το συγκεκριμένο tsunami έφθασε έως την Χαβάη και τις Αλεούτιες νήσους. Στις 20 Δεκεμβρίου του 1946 ένας σεισμός βαθμού 8,1 της κλίμακας Richter στην Χονσού της Ιαπωνίας προκάλεσε tsunami που κατέστρεψε 1451 σπίτια (άλλα 2598 τα κατέστρεψε ο σεισμός) και σκότωσε 1443 ανθρώπους. Το συγκεκριμένο tsunami παρατηρήθηκε πολύ εξασθενημένο στην Καλιφόρνια, στο Περού και στη Χαβάη.

Πέρα από τον Ειρηνικό ωκεανό, tsunami από υποθαλάσσιο σεισμό, μπορεί να προκληθεί και στον Ατλαντικό ωκεανό αν και το φαινόμενο στην περιοχή του Ατλαντικού είναι σπάνιο καθώς λείπουν οι ζώνες υποβύθισης λιθοσφαιρικών πλακών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποθαλάσσιους σεισμούς άρα και tsunami. Για την ακρίβεια η μοναδική ζώνη υποβύθισης του Ατλαντικού ωκεανού βρίσκεται στην περιοχή της Καραϊβικής όπου η αμερικάνικη πλάκα βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Καραϊβικής. Ωστόσο η συγκεκριμένη ζώνη υποβύθισης είναι αρκετά μικρή αν την συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες ζώνες υποβύθισης του Ειρηνικού ωκεανού και δεν δίνει συχνά σεισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν tsunami. Το πιο γνωστό tsunami στον Ατλαντικό είναι αυτό που συνέβη την 1 Νοεμβρίου του 1755 από σεισμό μεγάλου μεγέθους (>7,5 της κλίμακας Richter) με επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Το συγκεκριμένο tsunami χτύπησε τις ακτές της Πορτογαλίας, Ισπανίας, βόρειας Αφρικής (Μαρόκο) καθώς και τις ακτές των νησιών της Καραϊβικής. Στην Λισαβόνα το tsunami κατέφθασε μέσα σε 20 λεπτά από τη πρόκληση του σεισμού και είχε ύψος έως και 12 μέτρα. Κύματα ύψους 7 μέτρων έφθασαν μέχρι και τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο). Από το tsunami υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν 60000 με 100000 άνθρωποι!

Πέρα από τους σεισμούς tsunami μπορεί να προκαλέσει και η έκρηξη ενός ηφαιστείου που βρίσκεται πολύ κοντά στην θάλασσα ή πρόκειται για ένα νησί/ηφαίστειο όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη (Θήρα). Ακόμη και ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο είναι δυνατόν να προκαλέσει tsunami, με ένα από αυτά να είναι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Marsili το οποίο βρίσκεται στην Τυρρηνική θάλασσα 150 χιλιόμετρα ΝΔ της Νάπολης. Το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο ηφαίστειο βρίσκεται 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει ασταθή τοιχώματα και ένα εκτεταμένο μαγματικό θάλαμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ πιθανή μία έκρηξη του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου ηφαιστείου η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει tsunami από τις τεράστιες δυνάμεις που θα ασκηθούν από το μάγμα κατά την ανοδική του πορεία προς την επιφάνεια της θάλασσας καθώς και από την κατάρρευση των τοιχωμάτων του ηφαιστείου (υποθαλάσσια κατολίσθηση). Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως ένα tsunami που προκαλείται από ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να είναι το ίδιο ισχυρό με ένα tsunami που προκαλείται από σεισμό. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1638 π.Χ. προκάλεσε ένα tsunami τεραστίων διαστάσεων που έπληξε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ισοπέδωσε στην κυριολεξία τις παράλιες περιοχές της βόρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε την κατάρρευση του ηφαιστειακού κώνου και εκτοξεύθηκαν στον ουρανό 60 κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακού υλικού. Η συγκεκριμένη ηφαιστειακή έκρηξη έχει δείκτη VEI 7 (volcanic explosivity index) και είναι από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία του ανθρώπου, μία θέση μόλις πίσω από την μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που συνέβη ποτέ, αυτή του Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815. Πριν την μεγάλη έκρηξη της Σαντορίνης και για ένα διάστημα δεκάδων ημερών σημειώνονταν σεισμοί οι οποίοι λειτούργησαν ως προειδοποιητικός συναγερμός για τους κατοίκους οι οποίοι εκκένωσαν το νησί. Όσον αφορά τον τρόπο που προκλήθηκε το tsunami υπάρχουν δύο απόψεις: σύμφωνα με την πρώτη άποψη πυροκλαστική ροή όγκου 30 km3 και πάχους 50 μέτρων που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου κατευθύνθηκε προς την θάλασσα με ταχύτητα 170 μέτρων/δευτερόλεπτο προκαλώντας ένα tsunami ύψους 30 μέτρων!


Υπολογίζεται μάλιστα πως η πυροκλαστική ροή προχώρησε έως και 40 χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα! Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης λένε πως με την κατάρρευση του ηφαιστειακού κώνου προκλήθηκε tsunami ύψους 17 μέτρων. Όπως και να έχει το tsunami που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης έπληξε τα γύρω νησιά του Αιγαίου και φυσικά την Κρήτη χωρίς όμως να σχετίζεται πλέον η καταστροφή του μινωικού πολιτισμού με την συγκεκριμένη ηφαιστειακή έκρηξη καθώς από διάφορες μεθόδους χρονολόγησης (ράδιο-, δένδρο-, πάγο- χρονολόγηση) διαπιστώθηκε πως είναι προγενέστερη (1638 π.Χ.) της περιόδου όπου είναι αποδεκτό πως καταστράφηκε ο λαμπρός πολιτισμός των Μινωιτών (15ος αιώνας π.Χ.). Με άλλα λόγια το tsunami του 17ου αιώνα π.Χ. μπορεί να προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στα βόρεια παράλια της Κρήτης και εισήλθε αρκετά μέτρα στην ενδοχώρα ωστόσο δεν έβλαψε καθόλου ενδότερα σημεία όπως πόλεις σαν την Κνωσό, Φαιστό ή τις Αρχανές. Συμπληρωματικά πρέπει να αναφερθεί εδώ πως πέρα από το tsunami από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τα υλικά τα οποία εκτοξεύθηκαν (θηραϊκή γη/ελαφρόπετρα) έφθασαν και ως την Αίγυπτο (δέλτα του Νείλου) ενώ τα ηφαιστειακά αέρια που έφθασαν έως την στρατόσφαιρα προκάλεσαν μείωση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 κελσίου για τουλάχιστον 3 έτη. Επίσης οι αποθέσεις τέφρας και ελαφρόπετρας στην Σαντορίνη, την Θηρασία και το Ασπρονήσι φθάνουν τα 80 μέτρα πάχος.
Όλα αυτά τα ηφαίστεια που προκάλεσαν τα tsunamis βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές πάνω στη γη και όχι φυσικά τυχαία. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε περιοχές όπου λαμβάνει χώρα υποβύθιση μίας λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από μια άλλη, με αποτέλεσμα η πλάκα που βυθίζεται να λιώνει και να δίνει μάγμα το οποίο συγκεντρώνεται σε μαγματικούς θαλάμους και διαφεύγει προς την επιφάνεια της γης μέσω οπών που υπάρχουν πάνω σε αυτήν και που είναι τα ηφαίστεια. Σήμερα από τα 450 ενεργά ηφαίστεια που υπάρχουν στην ξηρά και τα 80 ενεργά ηφαίστεια που υπάρχουν στην θάλασσα το 60% από αυτά εντοπίζεται στην περιφέρεια του Ειρηνικού ωκεανού (Ring of Fire), το 17% στο κέντρο του Ειρηνικού ωκεανού, το 14% στο τόξο της Ινδονησίας και ένα 9% εντοπίζεται στην Μεσόγειο και στην Αφρική.
Όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριμένα τον χώρο του Αιγαίου πελάγους το πιο πρόσφατο tsunami είναι αυτό που προκλήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1956 από υποθαλάσσια κατολίσθηση εξαιτίας ενός σεισμού μεγέθους 7,5 στην κλίμακα Richter με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή της νήσου Αμοργού. Το tsunami χτύπησε τα γύρω νησιά μεταξύ των οποίων ήταν και η Κάλυμνος από όπου και υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ελάχιστα λεπτά μετά τον σεισμό η θάλασσα άρχισε να μαζεύεται προς τα μέσα έως και 200 μέτρα (!) και αμέσως μετά έφθασε το πρώτο κύμα που είχε ύψος σχεδόν 4 μέτρα. Συγκεκριμένα έλαβαν χώρα τρεις διαδοχικές εισχωρήσεις και αποχωρήσεις της θάλασσας. Η θάλασσα εισχωρούσε αρκετές εκατοντάδες μέτρα μέσα στο νησί ενώ όταν τα νερά αποχωρούσαν παρέσυραν μαζί τους από ζώα έως και δένδρα. Στις περισσότερες περιοχές το έδαφος απογυμνώθηκε. Τα ύψος του tsunami ήταν 25 μέτρα στην Αμοργό, 20 μέτρα στην Αστυπάλαια, 10 μέτρα στην Φολέγανδρο, 5 μέτρα στους Λειψούς ενώ έφθασε και ως την Χίο και την Ρόδο με ύψος 0,15 και 0,20 μέτρα αντίστοιχα. Επίσης σύμφωνα με τους ειδικούς σήμερα μια περιοχή στην Ελλάδα που κινδυνεύει από tsunami είναι η θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κόλπου που γεωλογικά αποτελεί μία τεκτονική τάφρο. Η περιοχή κόβεται από πολλά ρήγματα τα οποία κάνουν τα πρανή να έχουν μεγάλη κλίση, οι παράκτιες αποθέσεις είναι χαλαρές και ασταθής και η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη.

Πηγή:1)geologica.com 2)wikipedia3)BigBOSS4)BBC

35 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Δύο λέξεις μου έρχονται όταν βλέπω τέτοιες καταστροφές απο την Φύση.
Τρόμος και Δέος !!!
Ανισχυρος εντελώς ο άνθρωπος απέναντί της.
Καλύτερα λοιπόν το τσουνάμι να σε βρει στο πλοίο, παρά στην στεριά...αυτό δεν τόξερα Αστέρι μου!
Σωστός και για το τσουνάμι της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης που δεν ήταν η αιτία της καταστροφής του Μινωικού πολιτισμού! Όλα μας τα είπες, όλα μας τα εξήγησες.
Μήπως όμως ξέρεις να μας πεις την λέξη τσουνάμι ο Θουκιδίδης πως την έλεγε στα Ελληνικά? Τσουνάμι αποκλείεται να την έλεγε αφού δεν πρέπει νάξερε Ιαπωνικά...χαχα!

ξωτικό είπε...

Αστερισμούλι έχουν τόσο πληγωθεί τα μάτια απ'το γεγονός που δεν έχω σήμερα κουράγιο να διαβάσω τη θεωρία του.Θα επανέλθω.
Καλή νύχτα και καλή εβδομάδα !!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Εχθές ένα κανάλι επέμενε με γραφικά να συνδέει τον σεισμό της Σαντορίνης με την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού.
Για τις επιστημονικές πληροφορίες σου ευχαριστώ!

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Οι παλιοί δεν χτίζαν κοντά στη θάλασσα αλλά στις πλαγιές,επίσης όπως θα έχεις παρατηρήσει η χώρα στα νησιά συνήθως δεν ήταν στη παραλία ,ένας λόγος ήταν οι πειρατές αλλά και τα θαλάσσια κύματα έπαιζαν το ρόλο τους.Αυτό είχε δείξει εμπειρία αιώνων.Οταν πας στο νησί σου όταν ακούς σεισμό θα τρέχεις στα ψηλά ,μη σε βρει κανένα τσουνάμι!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Και συ σαν τη Κάρυ έχεις συμπάθεια στις παραλίες ,τρέχα στα βουνά να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου.

kariatida62 είπε...

Nαι το ξέρω Αστέρι μου, είναι αυτό που λένε, πως όλοι πρέπει να πάρουμε τα βουνά...ιδίως τον τελευταίο καιρό για πολλούς και διαφόρους άλλους λόγους εκτός τσουνάμι!
Ρώτα καλέ, την 3α ξέρει πώς έλεγε ο Θουκιδίδης το τσουνάμι στην γλώσσα μας?

α Κενταύρου είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη
Πραγματικά υπήρχε αυτή η άποψη μεταξύ των Αρχαιολόγων και των Γεολόγων διότι τα ευρύματα στα παράλια της Κρήτης έδειχνα καταστροφές από τσουνάμι.Τελικά οι σύγχρονες έρευνες χρονολόγησης δείχνουν ότι υπάρχει μια διαφορά 100 χρόνων στα δυο γεγονότα.
Η καταστροφή των πολιτισμών έχει κυρίως άλλα αίτια,στη περίπτωση του Μινωικού πολιτισμού η εισβολή των Μυκηναίων είναι η αιτία της καταστροφής του.Πιθανό η αρχή της παρακμής να αρχίζει με τις καταστροφές που δημιούργησε το τσουνάμι.

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Mόλις ρώτησα μου είπε δεν υπάρχει αντιστοίχιση στην αρχαία.Στα νέα ελληνικά "θαλάσσιο σεισμικό κύμα"
Εσύ που τα ψάχνεις βρες σε ποια περίπτωση ο Θουκιδίδης μιλάει για τέτοιο κύμα.

kariatida62 είπε...

Δεν ξέρω...θυμάμαι μόνο πως περιγράφει σεισμούς στον Κορινθιακό κόλπο κατα την Περίοδο των Πελοποννησιακών πολέμων.
Οι σεισμοί αναφέρει πως ήταν και αιτία ν'επιστρέψουν πίσω οι Σπαρτιάτες και να διακόψουν την εκστρατεία τους κατά της Αθήνας.
Εχω ακούσει όμως πως μίλησε και για το κύμα που κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό απο το ηφαίστειο της Θήρας, βέβαια τώρα τα διαψεύδουν οι επιστήμονες...όπως εξηγείς στην γιαγιά και εσυ παραπάνω, το τσουνάμι της Θήρας μπορεί να ήταν η αρχή της παρακμής του πολιτισμού τους! Δεν θυμάμαι κάτι περισσότερο. Τώρα θα googlaro μπας και βρω το αρχαιο κείμενο, να δω πως αποδίδεται στην αρχαία :)

Margo είπε...

Από πολύ μικρή έχω μια φοβία να το πω; Δε ξέρω αν είναι, δεν θέλω να μένω κοντά στη θάλασσα και σε χαμηλό υψόμετρο. Είχα διαβάσει μικρή μία ιστορία όπου ένα τσουνάμι είχε εξαφανίσει ένα ολόκληρο νησί του Ειρηνικού. Τα πανάκριβα παράλια λοιπόν χάρισμα στους υπερέχοντες:)

Πληρέστατο το άρθρο και ξεκαθαρίζει τα περί Μινωικού πολιτισμού που όπως είπε και η γιαγιά Αντιγόνη μόλις προχθές έδειχναν την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ως αιτία για την καταστροφή του.
Την καλησπέρα μου!

α Κενταύρου είπε...

@κariatida
@Margo
Η τηλεόραση δεν είναι αξιόπιστο μέσο αναφοράς για ιστορικά γεγονότα γιατί έχει μοναδικό στόχο τον εντυπωσιασμό.
Στα σχολικά βιβλία αναφέρεται ως αιτία καταστροφής η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ,υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις όπως η ύπαρξη ελαφρόπετρας(ηφαιστειακό πέτρωμα) στο εσωτερικό της παραλίας τς Κρήτης που πιθανό να μετέφερε το τσουνάμι.Οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες δείχνουν ότι τα δυο γεγονότα δεν συμπίπτουν χρονικά και ότι ηφαιστειακή τέφρα και η ελαφρόπετρα έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο.
Έτσι στη wikipedia προσπαθόντας να συνδιάσουν τις δυο απόψεις γράφεται ότι η καταστροφή του στόλου που ήταν η δύναμη του Μινωικού πολιτισμού είχε σαν αποτέλεσμα τη παρακμή και τη καταστροφή του από το Μυκηναικό πολιτισμό.
H αποκάλυψη της αλήθειας σε γεγονότα που απέχουν από σήμερα 3000 χρόνια και πλέον,δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές ώστε να διασταυρωθούν με τα γεωλογικά στοιχεία δεν είναι εύκολη υπόθεση.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Αστρικέ γείτονα θαυμάσιο το άρθρο σου για τα Tsu nami!
Τρομακτικό φαινόμενο αλλά και γοητευτικό συνάμα. Ας μη με κακοχαρακτηρίσει κανείς γιατί ο πλανήτης δεν νοιάζεται αν υπάρχουν μυρμήγκια που έχτισαν πυρηνικούς σταθμούς, πόλεις μετρό, μαγνητικά τρένα κλπ. Κάνει την «δουλειά του». Αν τυχαίνει η «δουλειά του» να μας σκοτώνει με στενοχωρεί βέβαια αλλά από την άλλη με βάζει στις σωστές μας διαστάσεις. Εκείνης του ασήμαντου όντος που νομίζουμε ότι γίναμε αφεντικά εδώ πάνω...τουλάχιστον.
Καλό σου απόγευμα.

a-kentavrou είπε...

@XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Θα έχεις ρίξει νερό σε μυρμήγκια? κάπως έτσι θα φανταστούμε τους Ιάπωνες.
Υπάρχει μια διαφορά όμως αυτοί γνώριζαν εδώ και αιώνες τις καταστρεπτικές συνέπειες γιατί είχαν υποστεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν και θα έπρεπε να οργανώσουν ζωή τους μακριά από τις παραλίες.Μπορεί ο άνθρωπος να αποφύγει τις συνέπειες των σεισμών έχει σήμερα τουλάχιστον τη τεχνολογική δυνατότητα.
H Ιάπωνες θα πρέπει να σκεφτούν πως θα οργανώσουν τη ζωή τους με βάση αυτό το δεδομένο.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κένταυρε,

η ανάρτηση αυτή αφορά στα όσα ακριβώς διδάσκω τούτες τις μέρες στη Γεωγραφία της Α' Γυμνασίου για λιθοσφαιρικές πλάκες, σεισμούς, ηφαίστεια, τσουνάμι και δε συμμαζεύεται. Και για ποιες χώρες μιλήσαμε περισσότερο??? Για Ιαπωνία και Ινδονησία. Είδαμε βίντεο, εικόνες, προσομοιώσεις.

Κι έρχονται με μια χαρά τα μικρά τη μέρα του σεισμού και μου λένε: Κυρία - κυρία είδατε τι έγινε στην Ιαπωνία??? Αυτά που μας λέγατε!!!!!

Μάλιστα με βρίσκεις σε φάση να αναζητώ καλές προσομοιώσεις για να αντικαταστήσω κάποιες που έχω βάλει στις παρουσιάσεις του poerpoint που έχω φτιάξει και δε μου γεμίζουν το μάτι.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία ήρθε κι έδεσε και με το μάθημα της Γεωγραφίας και με το μάθημα της φυσικής της Γ' που είναι τα μηχανικά κύματα.
Επικρατεί ένας γενικός ενθουσιασμός για το θέμα. Τα έχει καταλάβει δέος που βρίσκουν τη φυσική και τη γεωλογία να τους λύνουν τόσες απορίες!!! Bασικά εγώ φταίω, γιατί το χρησιμοποιώ για να τους τραβήξω το ενδιαφέρον, γιατί πόσα ελατήρια να δούμε πια????

Την καλησπέρα μου.

a-kentavrou είπε...

@Δήμητρα♥♥♥quarks
Στην Α' Λυκείου υπήρχε το μάθημα της Γεωλογίας και καταργήθηκε και βάλανε μια αρλούμπα για το περιβάλλον σαν μάθημα επιλογής που τελικά στη πράξη καταργήθηκε γιατί δεν το έπαιρνε κανένας μαθητής.Σε μια χώρα με σεισμούς σαν τη δική μας θα έπρεπε παράλληλα με το μάθημα να γινόταν και ασκήσεις αντισεισμικής προστασίας.Ο συγγραφέας του βιβλίου για το περιβάλλον ήταν κομματικό στέλεχος και επέβαλε την άποψη του.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Ευχαριστούμε γιατί μας έδωσες, όπως πάντα, μια σφαιρική και εμπεριστατωμένη ανάρτηση!
Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να ψάξω αν ο Θουκυδίδης αναφέρει τσουνάμι και πώς. Μπορώ όμως να συνεισφέρω για την "οπτικοποίηση" των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφής στην Ιαπωνία αυτό!
Όσο για την αντισεισμική εκπαίδευση αλλά και την αντίστοιχη -τεχνολογική και κοινωνική- υποδομή, αυτό είναι άλλη μία πονεμένη ελληνική ιστορία!
Καλό ξημέρωμα!

a-kentavrou είπε...

@Υπατία η Αλεξανδρινή
Είχα σκεφτεί να ζητήσω τη βοήθεια σου για το θέμα της αναφοράς του Θουκιδίδη σε τσουνάμι.Ελπίζω κάποια άλλη στιγμή που θα έχεις χρόνο να ψάξεις.
Λέγαμε για την οργάνωση των Ιαπώνων στην αντισεισμική προστασία καμιά οργάνωση δεν μπορεί να ξεπεράσει την ανθρώπινη απληστία και βλακεία.
Το τσουνάμι είναι γνωστότατο στην Ιαωπωνία αφού ο όρος είναι δικός τους.Δεν έλαβαν όμως καθόλου υποψη τους τον παράγοντα αυτό όταν δημιουργούσαν το Ιαπωνικό θαύμα,θα έπρεπε όπως αποδεικνύεται σε μια παραλιακή ζώνη 5 χιλιομέτρων να μην υπάρχουν κατοικίες αλλά και βιομηχανικές υποδομές.Επίσης στις πυρηνικές μονάδες θα έπρεπε να σκεφτούν τα συστήματα ασφαλείας ,ίσως τώρα πάρουν αποφάσεις.

Άιναφετς είπε...

Ευχαριστώ Μιχάλη μου για την τόσο εμπεριστατωμένη τσουναμό-εξήγηση!
Κάτι ξέρω που μου αρέσει το βουνό...άσε που το σπίτι είναι ξύλινο και αντισεισμικότατο!
Καλό απόγευμα...και καθυστερημένα Χρόνια Πολλά στην Δώρα! :)

Άστρια είπε...

Τόσο κακό!
κι εμείς τόσο μικροί!
Κι έρχεται άνοιξη...

Πολύ διαφωτιστική ανάρτηση όπως πάντα!

χρόνια πολλά στη 3α!
καλό βράδυ!

υγ.Για τον Κορινθιακό, το μυαλό πήγε στην Ελίκη.

logia είπε...

άντε να κοιμηθώ τώρα εγώ βραδυάτικα...

τελικά οι τέλειοι Ιάπωνες παγιδεύτηκαν στα ίδια τους τα τεχνολιγικά επιτεύγματα

πώς ξεχνά ο άνθρωπος οτι η φύση δεν νικιέται;

a-kentavrou είπε...

@Aιναφετς
Ευχαριστούμε για τις ευχές.
Βουνό βουνό αλλά καλό και το παιχνίδι με τα κύματα.Αν τα υπολογίζεις θα σε σεβαστούν.

a-kentavrou είπε...

@Άστρια
Eυχαριστούμε για τις ευχές.
Αδύναμος ο άνθρωπος μπροστά στη φύση,σήμερα τον διδάσκει τι πρέπει να κάνει από δω και πέρα.

a-kentavrou είπε...

@ logia
Οι Ιάπωνες από παράδοση δημιουργούν σπίτια χαμηλά με ελαφρύ υλικό για να προστατευτούν από τους σεισμούς,η τεχνολογία που έχει όμως σαν στόχο μόνο το κέρδος δεν τους είπε αφού έχετε τσουνάμι μην χτίζεται σε επίπεδα εδάφη κοντά στη θάλασσα χτίστε στις πλαγιές και στη πεδιάδα κάνετε οριζόνες.
H Φύση έχει νόμους δεν μπορείς να τους αγνοείς,κάτι ανάλογο κάνουν οι Νεοέλληνες κτίζουν πάνω στη κοίτη των ρεμάτων και μετά φωνάζουν ότι πνίγονται.

zoyzoy είπε...

Πραγματικά πολύτιμες οι πληροφορίες που μας χάρισες για τα tsunamis!
Την φύση δεν την εμποδίζει κανείς να κάνει το έργο της.Εμείς το'χουμε δεί αφέντες αυτού του πλανήτη και τιμωρούμαστε ανάλογα!
Το ασύλητο σ'αυτήν την κατάντια της Ιαπωνίας είναι ότι γνώριζαν και για τα αποτελέσματα από ένα μεγάλο σεισμό αλλά και από ραδιενέργεια τι στιγμή που ήταν τα πρώτα θύματα από ατομική βόμβα και όμως δημιούργησαν τους περισσότερους αντιδραστήρες στη χώρα τους.


Να'σαι καλά!

iamaticus είπε...

@@...περασα γρηγορα... ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΙΚΑ!!

ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ!!!
ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΩ...
ΤΡΕΧΩ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ!!!...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

a-kentavrou είπε...

@zoyzoy
Δεν υπάρχει δικαιολογία δεν γνώριζαν.
Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό μακροχρόνιο πρόβλημα τη ραδιενέργεια που κατά πάσα πιθανότητα θα προκληθεί από την έκρηξη των αντιδραστήρων.

a-kentavrou είπε...

@iamaticus
Είμαστε για τρέξιμο ,έρχεται ραδιενεργό tsunami.

VAD είπε...

Ε,επιτέλους διάβασα και κατι ενημερωτικο και τεκμηριωμενο,αυτο τον καιρο με πρηξανε πάλι ολοι οι ανίδεοι "τσουναμο-σεισμο-ραδιο-πανικο-κινδυνολόγοι"....
Σ'ευχαριστώ πολύ...

VAD είπε...

Να περιμενω αναλογη αναρτηση για τη ραδιενεργεια;Απαιτητικός ειμαι,ε;:))

a-kentavrou είπε...

@vad
Πέρασε από το μυαλό μου είχα σχεδιάσει το θέμα και το αντικείμενο ,αλλά τη γιαγιά μας (μάνα μου 84 χρόνων)τη βάλαμε στο Νοσοκομείο της κάναμε ενχείρηση και είμαι σχεδόν όλη μέρα κοντά της.Που χρόνος για τέτοια.

VAD είπε...

Πρωτα τους ανθρώπους μας και μετα το μπλογκ...
Περαστικά να ειναι κι εχουμε καιρό...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑ.

IonnKorr είπε...

Φοβερή δουλειά Κένταυρε.

Όσο το γιατί στην Ελλάδα καταργήθηκε το μάθημα της Γεωλογίας, της Αστρονομίας και τώρα υπάρχει η τάση να συμπτυχθεί η Φυσική με την Χημεία ...
ε καλά...

όλα δείχνουν προς τα που οδεύουμε.

Απλά, να αναφέρω ότι από πέρυσι τετραπλασιάστηκε η κρατική επιδότηση για πειραματικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, φέτος δόθηκε μεγάλη επιχορήγηση στο μέγαρο Μουσικής, και δίνονται γενικώς επιδοτήσεις για "πράσινες" μορφές ενέργειας και τρίχες κατσαρές.

Και από πάνω ακούς και τα κουφά: "Να τι πάθανε οι Ιάπωνες με την τεχνολογία τους"!!!!!!

χα..χα..

Η Ελλάδα σταθερή στο δρόμο της "Πολιτιστικής Άνθησης" στην χώρα-θέατρο με τα περισσότερα θέατρα στον Κόσμο.

a-kentavrou είπε...

@jk skroytzakos
Χαίρομαι που πρόσθεσα κάτι στις γνώσεις σου.

a-kentavrou είπε...

@Ionn
Σε πoια χώρα του κόσμου το εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο χωρίς προσανατολισμό χωρίς αρχές?Το εκπαιδευτικό σύστημα δίνει προσανατολισμό στη κοινωνία,φτιάχνει πολίτες,δίνει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη όταν έχει σωστή κατεύθυνση.
Η Ελλάδα δημιουργεί μόνο λευκά κολάρα, τα μπλε κολάρα θα τα κάνουν οι αλλοδαποί.