Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΣΕ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ - ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

 Άνθισε στις αρχές του Απρίλη

                                                          
Οι καρποί της έδεσαν στα μέσα του Μάη
Οι φυσικοί καρποί είναι μικροί..Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα, στο μέγεθος συμβάλουν και τα   λιπάσματα και δέχεται μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων για τη προστασία της .
Το φυτό φράουλα έχει μια εκπληκτική ιδιότητα ,το φθινόπωρο αναπτύσσει παραφυάδες που έρπονται στο έδαφος ,σε κάθε κλάδο υπάρχουν μάτια ανά 10 εκ.  στο κάθε μάτι  αναπτύσσεται ριζίδιο και δημιουργείται νέο φυτό .Από ένα αρχικό φυτό δημιουργούνται δεκάδες νέα φυτά ,που αποκόπτονται από το μητρικό φυτό.Aν αφεθεί ελεύθερο κατακλύζει το κήπο.

Xρώματα της άνοιξης








32 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ax,αυτή η 3α γέμισε Άνοιξη το μπαλκόνι σου!
Ποδηλατάκι βλέπω Αll Star Converce!
Στο γύρο της Αθήνας σήμερα δεν θα λάβουμε μέρος,εμείς οι αθλητικοί τύποι? χαχαχαχχαχα!

Thalassenia είπε...

Σε αυτά τα θέματα αγαπητέ κένταυρε παίρνω πρώτη θέση.
Στα της φυσικής υπολείπομαι:((

Παράδεισος για τα μάτια και την ψυχή είναι ο κήπος σας.
Δημιουργία και αγάπη για την φύση.

Οι δικές μας καλλιέργειες είναι πάντα οι ομορφότερες και νοστιμότερες.

Καλοφάγωτες οι φραουλίτσες!!
Καλημέρα σας.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Τα βελούδινα τριαντάφυλλα στο ποδήλατο είναι μαγεία!
Και οι φραουλίτσες καλοφάγωτες!

Margo είπε...

Δύο χρονιές έβαλα φράουλες και τις δύο μου ξεράθηκαν στο τέλος του Αυγούστου. Πότιζα μέρα παρά μέρα.. πόσο συχνά τις ποτίζετε; Ρώτησα εδώ έναν που τις πουλάει αλλά βαριόταν να μου απαντήσει!

Πολύ όμορφη η τελευταία φωτογραφία! Η βόλτα με το ποδήλατο μαζί με τα τριαντάφυλλα έχει άλλη αξία:)

ξωτικό είπε...

Aααααα ωραία !!!! μοσχοβολήσατε ,μας λιγουρέψατε , ζηλέψαμε ,θαυμάσαμε και.....ελπίζω να μην περιμένεις τώρα να κάνω εγώ αναρτήσεις επιστημονικές ε;; χαχα
Μπράβο στην άξια κηπουρίνα και...να τις φάτε στην υγειά μας !!!!!
και καλές ποδηλατοβόλτες !!!

~reflection~ είπε...

1. Θαυμάζω την ομοιότητα του πρωτο υ άνθους με τα μανουσάκια....

2. Απλώνω το χεράκι και δοκιμάζω τις φραουλίτσες..... πόσες δικαιούμαι να φάω??..

3. Εκλεψα χρώματα για να στολίσω την καρδιά μου....

φιλακια αμετρητα.....

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Αll Star Converce είναι αθλητικά παπούτσια το δικό μου ποδήλατο είναι Jeep Converce.H 3a έχει χόμπι τη κηπουρική.Το φυτό το πήρα από μια γειτόνισσα στο χωριό ,ένα κλαδάκι ήταν και γέμισε τη ζαρνινιέρα.

α Κενταύρου είπε...

@Thalassenia
Εσύ είσαι εκτός συναγωνισμού.
Τις φράουλες τις μελετούμε ζουν μαζί μας,παρακολουθούμε τη πορεία τους μέσα στο χρόνο.

α Κενταύρου είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη
Η φωτο είναι από ένα πάρκο, έχω εντοπίσει μια τριανταφυλλιά αναριχώμενη που κάνει δεκάδες πορφυρά τριαντάφυλλα.

α Κενταύρου είπε...

@Margo
Η 3α τις φροντίζει δυο φορές την εβδομάδα τις ποτίζει.Τον Αύγουστο λόγω της υπερβολικής θερμοκρασίας,έπαθαν αυτό που λέμε φουγιάστηκαν.Ζουν σε αμμώδες έδαφος θέλουν νερό γιατί είναι πλατύφυλες,αλλά πρέπει να τις παρακολουθείς μόλις πάνε να γύρουν τα φύλα τότε θέλουν πότισμα όχι στη ρίζα αλλά με ράντισμα σαν βροχή.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Κάθε μέρα κάνω βόλτα στο ποδηλατόδρομο του Δήμου Βριλησσίων κάπου 4 χιλιόμετρα,αλλά και για δουλειές σε τράπεζες κλπ το χρησιμοποιώ.Στο Αμστερνταμ είδα στις φωτό σου είναι το κύριο μεταφορικό μέσο,αλλά οι φωτο σου δείχνουν και κάτι άλλο ότι το έδαφος είναι επίπεδο παίζει μεγάλο ρόλο αυτό.Αν δεν είναι επίπεδο τότε η ποδηλασία είναι μαρτύριο.

α Κενταύρου είπε...

@ ~reflection~ Στη παθιασμένη ποιήτρια δεν θα ταίριαζε το κίτρινο αλλά το κατακόκκινο τριαντάφυλλο στο χρώμα του αίματος.
Θα σου χάριζα το άρωμα τους,σήμερα μου είπε η 3α να μυρίσω ,η γεύση είναι υπόξινη,το φυσικό άρωμα είναι ένα ντελικάτο διακριτικό άρωμα .
Για να σκεφτείς ότι υπάρχει αυτή η αίσθηση που δεν μεταφέρεται με την εικόνα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μας προσφέρει αναριθμητες ομορφιές ο ΠAΡAΔEIΣOΣ που μας "παραχωρήθηκε" και επιμένουμε να μετατρέπουμε σε ΚΟΛΑΣΗ..

Πολύ ενημερωτικές -και πολύ χάρηκα- οι φραουλοπληροφορίες. Οι δικές μου που απέκτησα για πρώτη φορά φέτος, άνθισαν στις 24/3 και οι φράουλες ωρίμασαν προ 15νθημέρου

Καλή εβδομάδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

kariatida62 είπε...

Τι μούρθε τώρα στο μυαλό? Το έργο "Φράουλες και αίμα", που ενώ γυρίστηκε για να αναδείξει την αληθινή ιστορία της εξέγερσης φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Columbia, την δεκαετία του '60, ένας αγώνας ενάντια στο σύστημα και τον ρόλο της εκπαίδευσης. Μια παλιά ταινία που για μένα ακόμα παραμένει επίκαιρη!
Μήπως Κενταυρε θέλεις να μας στείλεις κάποιο καλυμμένο μήνυμα?

Υ.γ. Το είδα πως είνα jeep converce,απλά το παραλλήλισα με το all star converce που είναι η μαμά εταιρία και την γνωρίζουν οι πάντες μέσω των αθλητικών παπουτσιών που έχουν γίνει πια ένα με τα πόδια των παιδιών!
Kαλημέρα σας!

α Κενταύρου είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Στο Ραμαντάνι ενα χείμαρο μετά τη Τίρυνθα 1500 και άλλα 1500 από τη Γλυκιά σε ένα αμμουδερό χωράφι ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τις φράουλες που καλλιεργούσε ένας Ναυπλιώτης γιατρός.Από εκεί πήρα 15χρονος φύτρο και φύτεψα στην αυλή του σπιτιού μας.Μου είχε κάνει εντύπωση η ικανότητα ανάπτυξης όταν βάζεις το μάτι στο χώμα ή μόλις ακουμπά στο χώμα απλώνει ρίζες.Αυτός ο Παράδεισος είναι η Αργολίδα που άφησες και εσύ και εγώ για να βρεθούμε στην Αθήνα του τσιμέντου.

α Κενταύρου είπε...

@Καριατιδα62
Mε αφορμή τις φράουλες μου ήρθαν στη σκέψη δύο θέματα και άρχισα να τα αναπτύσσω.
1) «φράουλες και αίμα» η αντίδραση ενός φοιτητή που ήταν σαν τους δικούς μας διασκέδαση, ποτά ,κορίτσια,ξενύχτια μέχρι που ήρθε ο πόλεμος του Βιετνάμ και άρχισε η αντίδραση των φοιτητών .Θέμα επίκαιρο για μας, βλέπεις τη χαρακτηριστική αδράνεια των φοιτητών ,μέχρι πότε όμως?
2) Οι φράουλες έχουν ταυτιστεί με τον αγώνα των μεταναστών ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας για καλύτερα μεροκάματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Από τον Αθηναϊκό τύπο.
«Σύγχρονη δουλεία στην Αμαλιάδα στη συγκομιδή της φράουλας .»
«Άγρια εκμετάλλευση μεταναστών στα "φραουλοχώραφα"»
Μάλιστα δημοσιογράφοι του «Βήματος»υπέστησαν ξυλοδαρμό από ντόπιους μεγαλοπαραγωγούς.
Τα έσβησα όλα γιατί έπρεπε να μείνω πιστός στο χαρακτήρα του μπλοκ,ελπίζοντας ότι κάποιος θα μου δώσει αφορμή να μιλήσω,και να που βρέθηκες εσύ.

kariatida62 είπε...

Δεν το πιστεύω! Είδες σαν να μου τόστειλες με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και μούρθε το έργο στο μυαλό...χαχα! Τι λένε? Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται!
Στα φραουλοχώραφα λοιπόν της Αμαλιάδας ε? Του Νομού Ηλείας ε? Της Πελοποννήσου ε?
Και μετά μου λες εμένα γιατί Κάρυ....κρατάς τέτοια στάση για τα μέρη εκείνα! Οχι ότι δεν γίνονται και αλλού αλλά εκεί πια...!

α Κενταύρου είπε...

Η εκμετάλευση των μεταναστών στο συγκεκριμένο Νομό δεν γίνεται μόνο στα "φραουλοχώραφα",αλλά και στα "σταφιδοχώραφα" στους ελαιώνες,στη συγκομιδή της ντομάτας.
Γνωρίζω ένα χωριό που έχει ξενώνα 10 δωματίων ο οποίος είναι κενός ,τα πρώτα χρόνια οι Αλβανοί που δούλευαν στο μάζεμα της σταφίδας κοιμόντουσαν στα χωράφια και κανένας από τους δημοκράτες δημάρχους δεν σκέφτηκε να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι στο ξενώνα,που αν δεν υπήρχαν αυτοί το προιόν τους θα σάπιζε στο χωράφι και θα έχαναν και την επιδότηση.
Αυτά βέβαια είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής.Οπου ένας μεγαλοαγρότης έρχεται στην Αθήνα φορτώνει το φορτηγάκι του με μετανάστες και τους χειρίζεται σαν δούλους,χωρίς να αναρωτιέται κανένας από τις αρχές αν ασφαλίζονται ,αν τους εξασφαλίζεται στοιχειωδώς ανθρώπινη μεταχείριση.Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ορισμένες πολιτικές παρατάξεις καταγγέλουν κατά καιρούς αυτή την αθλιότητα.

kariatida62 είπε...

Μ'αρέσεις βρε Κένταυρε!Μ'αρέσεις που απαντάς μόνος σου!
Ετσι είναι όπου δεν υπάρχει κρατική οργάνωση, η εκμετάλλευση αρχίζει και δρα και δεν παν να είσαι και στην χώρα των αγγέλων!
Τα κενά των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μας, λούζεται τώρα ο λαός. Τι λες είναι πολύ αργά για να τους αλλάξει?

to alataki είπε...

Χιχι... έχω κι εγώ φράουλες στη βεράντα μου, αλλά δεν κοκκίνησαν ακόμη. Τα τριαντάφυλλα τα ζήλεψα, αλλά δεν τα έκοψα, να ξέρεις...

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Να τους αλλάξει είναι το εύκολο,το δύσκολο είναι να αλλάξει και ο ίδιος τρόπο σκέψης.

α Κενταύρου είπε...

@ to alataki
Οι τριανταφυλλιές μου αρέσουν για διάφορους λογους, όπως τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων , το άρωμα τους ,το σχήμα τους αλλά το κυριότερο γιατί φυτεύονται πολύ εύκολα με μοσχεύματα.Κόβεις ένα κλαδί το Γενάρη το βάζεις στη Γη και την άνοιξη έχεις μια καινούργια τριανταφυλλιά.Μια τριανταφυλλιά την βρήκα σε ένα πάρκο στο Γαλάτσι που μένει η ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ.

kariatida62 είπε...

Αντε!!! Βρήκες πάρκο στο Γαλάτσι με τριανταφυλλιές? Πού βρε Κένταυρε και γω δεν τα ξέρω?

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Στη Βείκου όπως πάμε προς το Αθλητικό κέντρο στα πλευρικά του δρόμου έχει παρκάκια με φυτά θάμνους και τριανταφυλλιές.
Είχα ένα μαθητή στο Γαλάτσι σταμάτησα και έκοψα ένα κλαδί ,δεν είναι στις φωτο .Δεν έχει ανθίσει ακόμη και έχει ένα περίεργο άλυκο κίτρινο χρώμα με λευκό.
..γω δεν τα ξέρω.
Εχεις περπατήσει ποτέ σε αυτή τη κατεύθυνση?ή πηγαίνεις το βράδυ στα τσιπουράδικα οπότε δεν βλέπεις τριανταφυλλιές.Στο Γαλάτσι υπαρχει ένα μεγάλο πάρκο απέναντι από το αθλητικό κέντρο πηγαίνεις για τρέξιμο?

kariatida62 είπε...

Το αθλητικό κέντρο είναι συνέχεια του πάρκου Παπαδιονυσίου. Απέναντι εκεί που είναι η στάση των λεωφορείων υπάρχουν δημοτικά παρτέρια νομίζω. Όχι δεν πάω να τρέξω εκεί γιατί δεν μ'εμπνέει καθόλου η περιοχή με την Λεωφόρο Βείκου δίπλα μου να είναι φουλ στα αυτοκινητα και τα μηχανάκια να τρέχουν δαιμονισμένα...
Γενικώς το Γαλάτσι δεν το αγαπώ και ας έχουν περάσει 26 χρόνια που είμαι δημότης του, δεν έχω καταφέρει ακόμα να προσαρμοστώ σ'αυτό!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ-ΥΓΕΙΑ- ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ!!!!

α Κενταύρου είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Xαμόγελα πολλά έκανα με τα ανέκδοτα σου ,ειδικά με αυτό της εφορίας.

zoyzoy είπε...

Υπέροχα ανοιξιάτικα χρώματα!
Τ'αρώματα απ'τα ρόδα και τις φράουλες με ζάλισαν.
Και'γω βάζω 1-2φυτά μα πάνω από 10φράουλες δεν κάνουν φαίνεται το δικό μας κλίμα δεν κάνει για τέτοια φυτά.

Καλοφάγωτες με θαλασσινά!!!!

α Κενταύρου είπε...

@ zoyzoy
Στη ζαρντινιέρα μας έχουν κάνει πολλά άνθη ,αλλά οι φράουλες είναι λίγες δηλαδή η 3α περίμενε 200 φράουλες και τελικά έχουν δέσει έξι!!!
Γίνονται με θαλασσινά?στο Νησί βρίσκεις εδώ έχουμε ψάρια Ομάν,Σενεγάλης κλπ.ίσως εννοείς οστρακοειδή

Άστρια είπε...

Ω! ομορφιά!
και τα λουλούδια νοιώθουν την αγάπη και τη φροντίδα και την ανταπιδίδουν πολλαπλάσια.
Τα αγριολούλουδα πάλι έχουν όλη την αγκαλιά της γης και του ουρανού.

αστέρια α και 3α να είστε πάντα καλά.
Καλό βράδυ!

υγ. θα επιστρέψω να διαβάσω τη προηγούμενη ανάρτηση ο τίτλος πολύ δελεαστικός για διάβασμα:)

α Κενταύρου είπε...

@Άστρια
Τα φυτά,λουλούδια είναι η αγάπη της 3α,εμένα με εντυπωσιάζουν τα φωτεινά φυσικά χρώματα της τριανταφυλλιάς.

zoyzoy είπε...

Σε μπέρδεψα!
Τα θαλασσινά είναι φιλιά!

Εγώ φταίω !

Καλημέρα λοιπόν με θαλασσινά....