Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Πριν περίπου 14 δις χρόνια το σύμπαν αναδύθηκε  στην ύπαρξη από ένα γεγονός γνωστό ως Bing Bang.Tην αρχή του είναι δύσκολο να την φανταστούμε-το νεαρό σύμπαν ήταν απίστευτα θερμό-τόσο θερμό ώστε ήταν αδύνατη ακόμη η ύπαρξη ατόμων και εξαιρετικά πυκνό.Οι επιστήμονες πιστεύουν ,ότι σε ένα σημείο του χώρου,όλο το παρατηρήσιμο σύμπαν ,θα πρέπει να είχε το μέγεθος ενός κόκκου άμμου .Καθώς το σύμπαν διαστελλόταν  γινόταν ταχύτατα μεγαλύτερο και δραματικά ψυχρότερο.Άτομα δημιουργήθηκαν και μετά μόρια. Όλα τα αντικείμενα που έχουν  μάζα έλκουν το ένα το άλλο με μια δύναμη που λέγεται βαρύτητα. Όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα σώμα τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει. Όσο πιο κοντά είναι τα  αντικείμενα τόσο μεγαλύτερη βαρυτική έλξη ασκείται μεταξύ τους. Η ύλη αποτελείται  από ορατή ύλη όπως τα αστέρια και αόρατη ύλη γνωστή σαν «σκοτεινή ύλη».Η βαρύτητα οδηγούσε την ύλη σε όλο και μεγαλύτερα συσσωματώματα .Η χωρίς αντίδραση βαρυτική έλξη της ύλης δημιουργούσε νεφελώματα ,στη συνέχεια τα νεφελώματα δημιουργούσαν αστέρια και τα αστέρια μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ύλης τους γαλαξίες.Αφού κάθε κομμάτι ύλης στο σύμπαν ασκεί δύναμη σε κάθε άλλο κομμάτι ,αυτό δημιουργεί μια έλξη που επιβραδύνει το σύμπαν που συνεχίζει να διαστέλλεται  από την ενέργεια της μεγάλης έκρηξης.Προς το τέλος του 20 αιώνα οι αστρονόμοι βρήκαν ότι το σύμπαν έχει αρκετή μάζα ώστε να επιβραδύνει τη διαστολή του ,αλλά όχι αρκετή ώστε να σταματήσει τη διαστολή ή να φέρει σε σύγκρουση τα διάφορα κομμάτια ,αντίθετα το σύμπαν θα συνεχίζει τη διαστολή αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να σταματήσει.
Το  1990 οι αστρονόμοι είχαν προσδιορίσει το ρυθμό διαστολής του σύμπαντος.Τώρα ήθελαν να προσδιορίσουν πόσο είχε επιβραδυνθεί η διαστολή λίγα δισεκατομμύρια χρόνια πριν.Ήταν σαν να γνώριζαν τη τρέχουσα ταχύτητα και να ήθελαν να βρουν πόσο θα φρενάρει τα επόμενα  δις  xρόνια λόγω της βαρυτικής έλξης.Δύο ομάδες αστρονόμων προσπάθησαν να συγκρίνουν τη τρέχουσα ταχύτητα διαστολής του σύμπαντος με τη ταχύτητα διαστολής στο παρελθόν.Οι αστρονόμοι Saul Perlmutter από το εργαστήριο Lαwrence  του Berkley στη Καλιφόρνια και  ο Brian Schmith στο παρατηρητήριο του όρους Stromlo στην Αυστραλία,οδήγησαν  διεθνείς ομάδες σε μια προσπάθεια να ταυτοποιήσουν και να μελετήσουν ένα είδος  αστέρων που εκρήγνυνται γνωστών ως Type Ia(1-a) supernova*.Aυτά τα αστέρια είναι το κλειδί για τη μέτρηση τεράστιων αποστάσεων στο χώρο,επομένως η μελέτη τους είναι βασική  για την αποκρυπτογράφηση της διαστολής του σύμπαντος.Η έρευνα των supernova είναι μια επίπονη διαδικασία διότι η εκθαμβωτική λάμψη της έκρηξης των  supernova  διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες πριν αυτή ξεθωριάσει.Xρησιμοποιώντας μερικά από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια ερεύνησαν τον ουρανό για supernova ,ελπίζοντας  να τους συλλάβουν πριν εξαφανιστούν από τη θέα .Ύστερα από μερικά χρόνια είχαν αρκετές πληροφορίες από αυτά τα θνήσκοντα άστρα για τον τρόπο διαστολής του σύμπαντος.Αξιολογώντας τα δεδομένα οι αστρονόμοι διαπίστωσαν μερικά παράξενα αποτελέσματα.Οι  supernova ήταν αμυδρότεροι από ότι περίμεναν.Ήσαν τόσο αμυδροί που οι σουπερνόβα θα έπρεπε να είναι μακρύτερα από ότι περίμεναν να είναι .Αν ήταν όμως έτσι η διαστολή του σύμπαντος θα έπρεπε να επιταχύνεται όχι να επιβραδύνεται.Τι ήταν όμως αυτό που προκαλούσε τόση επιτάχυνση?Η βαρύτητα συνήθως έλκει τα σώματα ώστε να συγκεντρωθούν ποτέ δεν τα απωθεί ώστε να απομακρυνθούν.Κάποια δύναμη,μια ενέργεια που ακόμη δεν είχε ανιχνευθεί ,έπρεπε να επιταχύνει τη διαστολή.Τα μέλη  των επιστημονικών ομάδων είχαν σοκαριστεί με το αποτέλεσμα της έρευνας τους.Αν η ανακάλυψη τους ήταν αληθινή κάποια «σκοτεινή ενέργεια» θα έπρεπε να προκαλεί την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.
To 1998 οι δυο ομάδες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας .Υποστηρίζοντας ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται και δεν επιβραδύνεται όπως ήταν η άποψη μέχρι τότε.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ήταν ανοιχτοί σε αυτή τη πιθανότητα αλλά με πολλούς ενδοιασμούς. «Μια δικαιολογημένη θέση ήταν ότι οι παρατηρήσεις ήταν λάθος»δήλωσε ο Antreas Albrecht Φυσικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.Οι αμφιβάλλοντες επιστήμονες γνώριζαν ότι υπήρχαν άλλες πιθανότητες να εξηγήσουν τις παράξενες παρατηρήσεις.Οι ομάδες είχαν μελετήσει αρκετά απομακρυσμένους supernovae ,εκρηκτικά άστρα που το φως τους είχε αρχίσει να ταξιδεύει 4-7 δις χρόνια νωρίτερα.Μπορεί αυτά τα παλαιότερα supernovae να ήταν αμυδρότερα λόγω της σύνθεσης των άστρων σε σχέση με τους πιο πρόσφατους supernova.Ίσως οι γαλαξίες, αλλά και ο χώρος ανάμεσα στους γαλαξίες να περιέχει περισσότερη αστρική σκόνη από ότι οι επιστήμονες πίστευαν ,ώστε αυτό να προκαλεί την εξασθένηση του φωτός από της εκρήξεις των supernova.
Έτσι οι ερευνητές στράφηκαν προς το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble.Το 2000 η ομάδα του  Saul Perlmutter μελέτησε μια δωδεκάδα supernova,κατόπιν το 2002 ο Αdam Riess του Ινστιτούτου του διαστημικού τηλεσκοπίου μελέτησε 25 supernova που το φως του είχε ταξιδέψει πολλά δις χρόνια .Τα αποτελέσματα από τις παρατηρήσεις με το Ηubble ταίριαζε με το μοντέλο του επιταχυνόμενου σύμπαντος ,ωθημένο από την ισχύ της «σκοτεινής ενέργειας».
Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια? 
 Η απλή απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε.H ύπαρξη της φαίνεται να συγκρούεται με πολλές από τις αντιλήψεις μας για τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν .
Γνωρίζουμε ότι τα φωτεινά κύματα που τα ονομάζουμε και ακτινοβολία μεταφέρουν ενέργεια.Ο καθένας αισθάνεται αυτή την ενέργεια όταν βαδίζει στην  εξοχή μια καλοκαιρινή μέρα.
Η  περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν E = mc2   δηλώνει ότι η ύλη και η ενέργεια είναι ισοδύναμες μορφές του ιδίου πράγματος. .H παραγωγή ενέργειας στον ήλιο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπου με πυρηνικές αντιδράσει η μάζα μετατρέπεται σε ενέργεια
Kάτι από το τίποτα
Γνωρίζουμε λοιπόν ,ότι η ενέργεια έχει πηγή την ύλη ή την ακτινοβολία.Τα αποτελέσματα της παρατήρησης στη διαστολή του σύμπαντος μας οδηγούν στην ιδέα ότι το διάστημα , ακόμα και όταν στερείται όλης της ύλης και ακτινοβολίας, έχει εναπομένουσα ενέργεια.
Η εν λόγω «ενέργεια του χώρου," όταν θεωρείται ότι είναι σε μια κοσμική κλίμακα, οδηγεί σε μια δύναμη που αυξάνει τη διαστολή του Σύμπαντος.
Ίσως σκοτεινή  ενέργεια προκείπτει από μια  παράξενη συμπεριφορά σε κλίμακες μικρότερες  από τα άτομα. Η φυσική των πολύ μικρών, που ονομάζεται κβαντομηχανική, επιτρέπει η ενέργεια και η ύλη  να εμφανίζονται από το τίποτα, αν και μόνο για  μια πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Η συνεχής σύντομη εμφάνιση και εξαφάνιση της ύλης θα μπορούσε να παρέχει ενέργεια σε ένα  κενό χώρο.
. Θα μπορούσε η σκοτεινή ενέργεια να δημιουργεί μια νέα, θεμελιώδη δύναμη στο σύμπαν, κάτι που  θα αρχίσει να έχει αποτέλεσμα μόνο όταν το σύμπαν φθάνει σε ένα ορισμένο μέγεθος. Επιστημονικές θεωρίες επιτρέπουν  τη πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων  δυνάμεων. Η δύναμη θα μπορούσε ακόμη και να είναι προσωρινή, με αποτέλεσμα το σύμπαν να επιταχύνει για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια πριν αποδυναμώσει και ουσιαστικά εξαφανιστεί.Ίσως η απάπαντηση  βρίσκεται σε ένα επι μακρόν άλυτο πρόβλημα ,δηλαδή τη σύνδεση της μικρής κλίμακας Φυσικής του μικρόκοσμού με τη μεγάλης κλίμακας του μακρόκοσμου που είναι σύμπαν.Η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν ονομαζόμενη γενική σχετικότητα ,εφαρμόζεται για να εξηγήσει από τις κινήσεις των πλανητών μέχρι τις μαύρες τρύπες ,αλλά φαίνεται να μην εφαρμόζεται στη κλίμακα των σωματιδίων που δημιουργούν το άτομο.Για την ερμηνεία ατομικών φαινομένων χρειάζεται η θεωρία της κβαντομηχανικής η οποία όμως δεν εφαρμόζεται σε κλίμακες μεγαλύτερες του μεγέθους ενός ατόμου. Η δυνατότητα  συνδυασμού των δύο θεωριών, ίσως  παράγει μια φυσική εξήγηση για τη σκοτεινή ενέργεια.
Άγνωστη και περίεργη
Το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος φαίνεται να αποτελείται από κάτι που  δεν μπορούμε να δούμε. Η σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή ύλη αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος , είναι ανιχνεύσιμες  μόνο λόγω των αποτελεσμάτων τους στην ορατή ύλη. Μόνο το 4% του σύμπαντος είναι ορατό ,το 22% είναι σκοτεινή ύλη και το 74% σκοτεινή ενέργεια.
Γνωρίζουμε
το εξής: Επειδή ο χώρος είναι παντού, αυτή η σκοτεινή δύναμη -ενέργεια είναι παντού, και τα αποτελέσματά της αυξάνουν καθώς ο χώρος διαστέλλεται. Αντίθετα, η δύναμη της βαρύτητας είναι ισχυρότερη όταν τα αντικείμενα είναι κοντά και πιο αδύναμες, όταν είναι πολύ μακριά. Επειδή η βαρύτητα  εξασθενεί με την επέκταση του χώρου, η σκοτεινή ενέργεια δημιουργεί τώρα  πάνω από 2 / 3 του συνόλου της ενέργειας στο σύμπαν.
Ακούγεται
αρκετά περίεργο το γεγονός ότι δεν έχουμε ιδέα σχετικά με το 74% του σύμπαντος. Είναι σαν να έχουμε  εξερευνήσει όλη τη χερσαία έκταση για τον πλανήτη Γη και ποτέ  σε όλα τα ταξίδια μας δεν συναντήσαμε  έναν ωκεανό. Αλλά τώρα που έχουμε δει το θέαμα των κυμάτων, θέλουμε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό το τεράστιο, παράξενο, ισχυρό πράγμα που τα δημιουργεί.
Η
παραδοξότητα της σκοτεινής ενέργειας είναι συναρπαστική.
Δείχνει
  ότι υπάρχει ένα κενό στη γνώση μας ότι πρέπει να συμπληρωθεί, δείχνοντας το δρόμο προς μια ανεξερεύνητη σφαίρα της φυσικής. Έχουμε μπροστά μας τις αποδείξεις ότι ο κόσμος θα μπορεί να διαμορφωθεί κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από ό, τι φανταζόμαστε. Η σκοτεινή ενέργεια δείχνει   ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε , και ότι είμαστε έτοιμοι για ένα άλλο μεγάλο άλμα στην κατανόησητου σύμπαντος.

* Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.
Πηγή: NASA

54 σχόλια:

IonnKorr είπε...

Τι ήταν όμως αυτό που προκαλούσε τόση επιτάχυνση?
Η βαρύτητα συνήθως έλκει τα σώματα ώστε να συγκεντρωθούν ποτέ δεν τα απωθεί ώστε να απομακρυνθούν.
Κάποια δύναμη,μια ενέργεια που ακόμη δεν είχε ανιχνευθεί ,έπρεπε να επιταχύνει τη διαστολή.
Τα μέλη των επιστημονικών ομάδων είχαν σοκαριστεί με το αποτέλεσμα της έρευνας τους.
Αν η ανακάλυψη τους ήταν αληθινή κάποια «σκοτεινή ενέργεια» θα έπρεπε να προκαλεί την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.


χα..χα.. 1998 - 2000. Θυμάμαι τότε που παρακολουθούσα αυτές τις εξελίξεις τι χαμός είχε γίνει.

Πραγματικά, όλοι οι αστροφυσικοί ήταν βέβαιοι τότε ότι ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιβραδύνεται. Φρενάρει. Και θέλουν να δουν πόση είναι η επιβράδυνση.

Και ξαφνικά οι αστρονόμοι τους λένε ότι επιταχύνεται!!!!!
Έγινε χαμός. Κάθε φυσικός έδινε και την δική του εξήγηση. Οι περισσότεροι ήταν βέβαιοι ότι οι παρατηρήσεις ήταν λάθος.

-------------
Όταν πια δεν υπήρχε καμία αμφιβολία περί του γεγονότος "την έπεσαν" στον Einstein!!!!
για την Κοσμολογική Σταθερά που την είχε βγάλει από τις εξισώσεις του χειρωνακτικά.

---------------
Πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι η Κοσμολογική Σταθερά κρύβεται πίσω από την Σκοτεινή Ενέργεια.
Μετά βγήκαν πάρα πολλοί και της απέδωσαν διάφορα παράδοξα (όχι τα "strange") σωματίδια.

Σήμερα νομίζω ότι η σύγχυση και το μυστήριο που περιβάλλει την Σκοτεινή Ενέργεια είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

IonnKorr είπε...

Βρε Κένταυρε

Βγάλε την παλιά εικόνα που έχεις για το pie της "Υλοενέργειας του Σύμπαντος" και βάλε αυτήν που υπάρχει εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lambda-CDM_model

Σε αυτήν την εικόνα φαίνεται καθαρά πως η αστρική ύλη του Σύμπαντος (δηλαδή η απτή = αυτή που "πιάνεται με τα χέρια") είναι μικρότερη και από το 1% !!!!!!

α Κενταύρου είπε...

Η σκοτεινή ενέργεια που ενεργεί σαν αντιβαρύτητα είναι πράγματι ένα αίνιγμα,αλλά και η βαρύτητα δεν είναι αίνιγμα?Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τη βαρυτική δύναμη,εκείνο το βαρυτόνιο που προβλέπεται σαν φορέας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης αλλά δεν έχει ανιχνευθεί υπάρχει δεν υπάρχει?Τότε θα υπάρχει και σωματίδιο φορέας της αντιβαρύτητας?Το 1998-2000 ήμουν στο βαθύ σκοτάδι της Εκπαίδευσης όπου η διδασκαλία ενός μαθήματος που υπακούει σε κανόνες συγκεκριμένης ύλης δεν σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς και την εξέλιξη,αν δεν υπάρχει ένα επιστημονικό περιοδικό που να διανέμεται στην εκπαίδευση.Ο φυσικός Κόσμος ήταν ελεγχόμενος από συνδικαλιστές του χώρου μας, που το μόνο πράγμα που δεν είχαν στο μυαλό τους ήταν να δημιουργήσουν ένα πραγματικά επιστημονικό περιοδικό.Ένα τέτοιο περιοδικό χρειάζεται χρηματοδότηση αλλά η συνδικαλιστική ηγεσία όπως η ΟΛΜΕ είχε κομματικά καθήκοντα.
Πολλά πρέπει να αλλάξουν ,αλλά όπως παρατηρείς και βλέπω να εκθέτεις σε διάφορα σχόλια σου το κρατικοδίαιτο σύστημα θα αντισταθεί ισχυρά στις αλλαγές.Δεν ξεχνώ την ισχυρή αντίδραση αυτής της κοινωνίας στον εξιχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση Σημίτη.Σήμερα αυτός ο λαός που γιουχάιζε όποιον του έλεγε την αλήθεια ,σήμερα συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα και ρίχνει τις ευθύνες μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά βγάζει απέξω τον εαυτό του.

IonnKorr είπε...

Όσα λες Κένταυρε

απόλυτα σωστά.

Ο "Φυσικός Κόσμος" πέραν από ορισμένες ασκήσεις που είχαν κάποιο ενδιαφέρον είχε "εμβρυικό" περιεχόμενο για την πραγματική εξέλιξη της Φυσικής στις άλλες χώρες του πλανήτη. Μαύρη νύχτα στα βουνά.

Η δε περίφημη "Ένωση Ελλήνων Φυσικών", το μόνο με το οποίο ασχολούταν ήταν οι δίκες και μηνύσεις μεταξύ δεξιών και Πασόκων συνδικαλιστών.

Καλά μιλάμε για απερίγραπτο πανηγύρι κομματοκρατίας.

Και μην τολμήσει κανείς στην Μέση Εκπαίδευση και μιλήσει για "Επιστήμη της Φυσικής". Το μόνο που πρέπει να απασχολεί έναν φυσικό Γυμνασίου/Λυκείου είναι η υπεραπλούστευσή της σε βαθμό να γίνεται χειρότερη και από Λογοτεχνία ή Μαγειρική. Τα βιβλία της Οικιακής Οικονομίας είχαν μερικούς φυσικούς και χημικούς νόμους επιστημονικότερα διατυπωμένους από τα αντίστοιχα βιβλία Φυσικής και Χημείας.

-------------
Αλλά όπως και συ λες οι κομματικοί δεν ήθελαν και δεν θέλουν Επιστήμη. Οι μαθητές δεν πρέπει να "εντατικοποιούνται" για να μπορούν να ασχολούνται με την Πολιτική και την αντίσταση στον Καπιταλισμό και τον Ιμπεριαλισμό.

Δυστυχώς έτσι.

Και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Thalassenia είπε...

Καλό βράδυ από μένα, συνεχίστε ανενόχλητοι.

kariatida62 είπε...

Μπα σε σένα ήρθε? Δεν πήγε πλατεία, επομένως!
"Το 1998-2000 ήμουν στο βαθύ σκοτάδι της Εκπαίδευσης όπου η διδασκαλία ενός μαθήματος που υπακούει σε κανόνες συγκεκριμένης ύλης δεν σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς και την εξέλιξη"
Τα ίδια είναι και σήμερα 2011,η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας που εργάζεται στην δημόσιο!
Βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι... ενώ τώρα μέσω του διαδικτύου μπορούν ν'ενημερωθούν για πολλά, στέκονται αδιάφοροι και οι ίδιοι με την επιστήμη τους.

IonnKorr είπε...

Na η Κάρυ μου δίνει την αφορμή.

"Τα ίδια είναι και σήμερα 2011,η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας που εργάζεται στην δημόσιο!
Βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι... ενώ τώρα μέσω του διαδικτύου μπορούν ν'ενημερωθούν για πολλά, στέκονται αδιάφοροι και οι ίδιοι με την επιστήμη τους."


Εμ ... αυτά λέω τόσο καιρό.

Για να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται κίνητρο.

-------------------
Γιατί να διαβάσει ο φυσικός, ο χημικός, ο επιστήμονας στο Γυμνάσιο???????

Τα βιβλία είναι τόσο απλουστευμένα που ακόμη και ένα φιλόλογο ή και ένα περαστικό από το δρόμο να βάλεις να τα διδάξει δεν θα φανεί η διαφορά.

Και οι σύμβουλοι τι ζητούν όταν γίνονται ενημερώσεις των καθηγητών? Ακόμα πιο απλούστερα! Ένα πείραμα μόνο! Ομαδικό! Όποιος προσέξει πρόσεξε! Να καταλάβει κι ο μετανάστης! Και ο παντελώς αργόστροφος! Να μην νοιώσει άσχημα κανείς! Να μην φανεί η διαφορά με τον διαβασμένο! Να μην νοιώσει άσχημα ο αδιάβαστος!

Εμ ... έτσι γίνεται επιστήμη??

------------
Μετά υπάρχουν προγράμματα (Ευρωπαϊκά συνήθως). Τι αφορούν???? πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θεατρικές Παραστάσεις. Επισκέψεις σε πολιτιστικούς και άλλους χώρους. Περιβάλλον.

Ξέρεις ότι προγράμματα για "επιστημονική έρευνα" στην Ευρώπη κατέληξαν στην Ελλάδα να χρηματοδοτούν παραστάσεις "Καραγκιόζη". Ναι έτσι ακριβώς. Ευρωπαϊκά κονδύλια που ξεκίνησαν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του μαθητή στην "Έρευνα της Επιστήμης" μεταφράστηκαν εδώ από τις επιτροπές του Υπουργείου σε "πολιτιστική έρευνα" και τελικά κατέληξαν να δίνονται για παραστάσεις "Θεάτρου Σκιών" στα σχολεία!!!!

Άρα λοιπόν γιατί ο επιστήμονας καθηγητής στο σχολείο να νοιαστεί για την Επιστημονική Εξέλιξη?

----------------
Συζητήσεις στο "Σύλλογο Καθηγητών". Μόνο παιδαγωγικά θέματα. Πως θα κάνουν τα παιδιά να μην "μισούν το σχολείο". Πως θα κινηθεί το ενδιαφέρον του μαθητή που δεν διαβάζει.
Συζήτηση για την Επιστημονική Εξέλιξη? Ποτέ.

Εορτές. Λόγοι φιλολόγων/θεολόγων για την προστασία των παιδιών από τα κακά της Τεχνολογίας. Η Επιστήμη/Τεχνολογία εμφανίζεται ως ο μπαμπούλας που απειλεί Ηθική, Θρησκεία, Πατρίδα.

-----------------
ΟΛΜΕ. Μόνον πολιτικά και συνδικαλιστικά θέματα. Διαμαρτυρίες για επέμβαση ιμπεριαλιστών σε Νότια Αμερική, Αφγανιστάν, Ιράκ και τέτοια.

----------------
Πάει ο καθηγητής στο σπίτι. Ο μισθός δεν φτάνει να ζήσει αξιοπρεπώς η οικογένεια (όμως φτάνει και περισσεύει για να ζήσει και κάθε γραφιάς στις ΔΕΚΟ). Άρα ιδιαίτερα.
Άρα που χρόνος για Επιστημονική Ενημέρωση??

--------------------
Συμπερασματικά, ένας φυσικός στο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας γιατί να ζητήσει να πληροφορηθεί για τις Εξελίξεις της Επιστήμης όταν συναντά παντού αντικίνητρα???

Αυτό εννοώ όταν μιλάω για πλήρη απαξίωση της Επιστήμης στην Ελλάδα.

α Κενταύρου είπε...

@Thalassenia
Kαλημέρα
Δεν μας ενοχλείς.Μιλάμε και για τις σκοτεινές πλευρές του συστήματος της κομματοκρατίας.

kariatida62 είπε...

Βρε Ιοnna δεν κατάλαβα χρειάζεσαι εσύ κίνητρα για κάτι που αγαπάς ενδιαφέρεσαι και διάλεξες ν'ασχοληθείς?
Οχι! εγώ δεν χρειάζομαι!..κίνητρα χρειάζομαι μόνο σ'ότι ακόμα μου είνα άγνωστο και αδιάφορο!
Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου...

kariatida62 είπε...

Aλλο πράγμα το κίνητρο κι'άλλο οι διευκολύνσεις και οι ευκαιρίες που σου δίδονται για βελτίωση....προφανώς αυτό ήθελες να πεις!
Αλλά εδώ βλέπουμε αδιαφορία απο τους ίδιους τους καθηγητές
Εγώ αλλού την αποδίδω αυτή την αδιαφορία...
Στον λανθασμένο επαγγελματικό προσανατολισμό

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Ο κρίνων κρίνεται!Είσαι δημόσιος υπάλληλος και ενεργείς με ανάλογο τρόπο.
Δεν είναι θέμα προσωπικής στάσης του δημοσίου υπαλλήλου η αποδοτική λειτουργία του ,είναι θέμα οργανωτικής δομής.Σε κάθε προσπάθεια αλλαγής ο δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα του δημοσίου να έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο.Οταν τέθηκε θέμα συγχώνευσης της Εθνικής με την Αλφα μπάνκ ο διοικητής της μέσα στα επιχειρήματα του ήταν ότι δεν ήθελε να κάνει τράπεζα του μια αναποτελεσματική δημόσια υπηρεσία.Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει δημόσιος υπάλληλος.Ο Δήμος Αθηναίων αναγκάζεται να προσλαμβάνει συμβασιούχους γιατί οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη καθαριότητα έχουν χαμηλή παραγωγικότητα.

IonnKorr είπε...

Ρε Κάρυ

Δεν καταλαβαίνεις την διαφορά "κινήτρου" και "φιλότιμου".

- Το φιλότιμο είναι προσωπική υπόθεση. Υπάρχει παντού, σε όλους τους Κοινωνικούς Τομείς.

- Το κίνητρο δίνεται από την Πολιτεία. Στην περίπτωση της οργάνωσης Καραγκιόζη στα σχολεία, που ανέφερα, μιλάμε ότι μοιράστηκαν όσο τουλάχιστον όσα ξέρω, γύρω στις 300.000 euro σε καθηγητές για να οργανώνουν "σχολικές παραστάσεις Καραγκιόζη". Τα λεφτά κατατέθηκαν στους προσωπικούς λογαρισμούς τους και μάλιστα ήταν αφορολόγητα. Λεφτά που έπρεπε να πάνε για "εκδηλώσεις Φυσικης/Χημείας/Βιολογίας/Γεωλογίας/Αστρονομίας" όπως προβλεπόταν από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό.

Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι λέω!!!!!!!!!!!!!!!!

Και ξέρω και πολλά άλλα προγράμματα Τεχνολογίας που ξοδεύτηκαν σε εκδρομές στην Φύση.

IonnKorr είπε...

Αν και οι Αγανακτισμένοι είναι σκορποχώρι, ωστόσο ενδεικτικό είναι το κείμενο που αναρτούν στο facebook κάποιοι από αυτούς:

""ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ" - STEPHANE HESSEL Μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου
Μικρά αποσπάσματα. Για μια ε ι ρ η ν ι κ ή εξέγερση ...

Πρέπει επίσης να απαλλαγούμε από το "όλο και περισσότερο", όχι μόνο στο χρηματιστηριακό πεδίο αλλά και στο πεδίο των επισιτημών και της τεχνολογίας. Είναι καιρός να επικρατήσει η ηθική, η δικαιοσύνη, η ισορροπία. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που μπορούν να δώσουν οριστικό τέλος στην ανθρώπινη περιπέτεια στον πλανήτη."


------------------
Να λοιπόν τι έχει περάσει από τα σχολικά χρόνια στους Έλληνες. Με αυτά γαλουχούνται από το σχολείο.

Χρηματιστηριακή Οικονομία, Επιστήμη Τεχνολογία

αντιτίθενται

σε Ηθική, Δικαιοσύνη, (Ψυχική) Ισορροπία.

------------------
Για αυτό λέω ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον.
Με τέτοια μυαλά, που πας όταν οι άλλοι (Αμερικάνοι, Ρώσοι, Φινλανδοί, Σουηδοί, Γερμανοί, Ιάπωνες, Κινέζοι, Ινδοί κ.α) τρέχουν να μπουν στο τραίνο??????

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος που τάχα αυθόρμητα βγήκε στο Σύνταγμα μέσα στους στόχους του, εκτός από την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που μας έφερε σε αυτό το σημείο,να είναι και η αλλαγή αυτής της οργανωτικής δομής των δημοσίων υπηρεσιών που τον ταλαιπωρούν και τον καταδυναστεύουν.

kariatida62 είπε...

Kένταυρε! Αυτο ακριβώς είναι το μεγάλο λάθος, που κάνουν όλοι!
Ο δάσκαλος δεν πρέπει και δεν μπορεί νάναι δημόσιος υπάλληλος!
Γι'αυτό μίλησα για λανθασμένο επαγγελματικό προσανατολισμό.
Ο γιατρός, ο νοσηλευτής, η δασκάλα, είναι λειτουργήματα δεν είναι δημισιοουπαλληλίκι...και δεν είναι θέμα φιλοτίμου που λέει ο Ιονν! Είναι αφοσίωση και αγάπη γι'αυτό που κάνεις...
Ionna μη φωνάζεις παιδάκι μου πρωί-πρωί μεσ'στ'αυτί μου...καταλαβαίνω τι λες! Εσείς δεν έχετε πιάσει πού πάω την κουβέντα και περιορίζεστε στα αποτελέσματα της διαφθοράς,της αναξιοκρατίας και της πλήρους αδιαφορίας που επιφέρει ο ατομικισμός

kariatida62 είπε...

Τάχα αυθόρμητα βγήκε στους δρόμους? Γιατί τάχα? Πιστεύεις ότι είναι καπελωμένη αυτή η αντίδραση?
Δεν ξέρω πώς θα πορευτεί στο μέλλον αλλά τώρα δεν είναι. Ενας τόλμησε ναρθει με κόκκινο λάβαρο και έφαγε το γιουχάρισμα της αρκούδας, ώσπου απεχώρησε...υπάρχει και σχετικό βιντεάκι!

kariatida62 είπε...

Ionna, το τι διαβάζεις στο facebook δεν αποτελεί και καλά τεκμήριο!
Όμως έχω την εντύπωση ότι δεν μιλουν για την Επιστήμη-Τεχνολογία αυτή καθ'αυτή, αλλά πώς αυτή χρησιμοποιείται, πώς γινεται όπλο στα χέρια αδίστακτων εγκεφάλων που θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία μας σε κοινωνία όχι ανθρώπων αλλά καλοκουρδισμένων μηχανών με έλλειψη ελεύθερης βούλησης και σκέψης...

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Και εγώ τώρα η αδαής που έχω απανωτές εκρήξεις εγκεφαλικών κυττάρων που να απευθυνθώ;

Εχεις απάντηση για την χρονική αφάνισή μου ή να απευθυνθώ στη ΝASA;

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
Eίδα τη παρατήρηση σου για το pie θα το αλλάξω,δεν μας αφήνει δευτερόλεπτο και η Κάρυ πρέπει να είμαστε σε συνεχή δράση είτε διαβάζοντας, είτε γράφοντας, είτε σχολιάζοντας!!!!

kariatida62 είπε...

Kαλά παιδιά δεν θα το πιστέψετε...σας διαβάζω,σας απαντώ και ταυτόχρονα καθαρίζω και το τελευταίο μου χαλί με την κοπέλλα που με βοηθά! χαχαχαχαχα!
Αυτή την ενέργεια μόνο η Ελληνίδα την διαθέτει και ακόμα δεν την έχει ερμηνεύσει κανείς! χαχαχαχαχαχα!

α Κενταύρου είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη
Καλημέρα
Όπως βλέπεις μας έβαλε μπροστά η Κάρυ και μας την λέει ,και παρατήσαμε τα φυσικά και μπήκαμε στα πολιτικό- κοινωνικά.Η απαντήση στο ερώτημα σου στο Μαντείο των Δελφών.Οι εγκεφαλικές εκρήξεις σου από ότι βλέπω είναι δημιουργικές μη τις φοβάσαι.

α Κενταύρου είπε...

@ kariatida62
Η κοπέλλα καθαρίζει και εσύ παίζεις,θες να πεις!!! Αυτό λέγεται "άεργος ισχύς",μη γελάς υπάρχει τέτοιος όρος στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Λέγεται και το παρακάτω.Η ΚΑΛΉ ΝΟΙΚΟΚΥΡΆ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΑ.

kariatida62 είπε...

΄Aεργος ισχύς! Το να κατευθύνω,να υποδεικνύω, να βοηθώ ενεργώς για το τέλειο αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνεται στην άεργο ισχύ?(Για να μαθαίνω ρωτώ όχι για να δικαιολογηθώ...)

a-kentavrou είπε...

@ kariatida62
Bεβαίως είναι άεργος ισχύς.
Είπα ότι είδα μια πριγκίπισσα στη Βενετία και συ είπες ότι είσαι Κολίγος ή τέλος πάντων θέλαν να σε κάνουν ή θα σε κάνουν κολίγο γιαυτό βγήκες με το μοντελάκι στη πλατεία Συντάγματος να κάνεις αντίσταση με τραγουδάκια!!!!

kariatida62 είπε...

Kαι πώς ήθελες να με δεις βρε Κένταυρε με την φουστανέλλα τα τσαρούχια του παππού μου/σου και το καριοφύλλι παραμάσχαλα?
Με τα ρούχα που φορούν οι γυναίκες του 21 αιώνα θα μ'έβλεπες!
Οταν λες με είδες με μοντελάκι τι εννοείς με είδες σαν την Αγγελοπούλου Δασκαλάκη?
Μνήσθητί μου Κύριε!!!

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Ένα τμήμα της κοινωνίας που λέει ότι φτώχυνε μέχρι εξαθλίωσης υπερβάλει,αυτό εννοώ όταν λέω μοντελάκι.Απλούστατα ήρθε σε ένα επίπεδο πιο κοντά στο επίπεδο που επιβάλει η παραγωγικότητα του.Αυτό εννοώ όταν λέω μοντελάκι.
To ποιοι φτώχυναν πραγματικά όλοι το γνωρίζουμε και έχουν όνομα και λέγονται άνεργοι.

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου:Δηλαδή εσύ θέλεις να μας δεις ρακένδυτους με πρησμένες απο την ασιτία κοιλιές, να ψάχνουμε όλοι στα σκουπίδια για φαγητό, για να πεις πως φτωχύναμε μέχρι εξαθλίωσης...
Οταν το παιδί σου το άνεργο, που έχει φτάσει 30 χρονών και το ταίζεις με την σύνταξη που σου κουτσουρεύουν δεν φτωχαίνεις παρά πλουταίνεις!
Όταν κλείνεις την επιχείρησή σου που μετά απο 20 χρόνια δεν καταφέρνει να βγάλει τα έξοδά του δεν φτωχαίνεις παρά πλουταίνεις!
Όταν με γεμίζουν φόρους και αυξάνουν έτσι τα βασικά είδη της διαβίωσης ενός ανθρώπου του 21 αιώνα, ενώ απο την άλλη μειώνουν συνεχώς τον μισθούς μας δεν φτωχαίνουμε παρά πλουταίνουμε!
Όταν μου ανεβάζουν τα τέλη του π.χ. 1.600 κυβικών αυτοκινήτου της τετραμελούς οικογενειάς μου που έχω για να βγάλω βόλτα δεν φτωχαίνω παρα πλουταίνω... Τώρα θα μου πεις και γιατί κυρά μου νάχεις αυτοκίνητο εσύ? Δικαιούσαι εσύ νάχεις αυτοκίνητο? Είχες και στο χωριό σου? Όχι είχες γάιδαρο...να πάρεις γάιδαρο!
Κατάλαβες τι σου λέω τώρα, όταν λέω κολίγο? Να με γυρίσουν στην εποχή του γάιδαρου! Ε αν είναι να γυρίσω στην εποχή του γαιδάρου, τουλάχιστον ας γυρίσω στην δραχμούλα που θα την κάνω ότι θέλω εγώ και να σώσω και την χώρα μου που θέλουν να μου κομματιάσουν και να την χαρίσουν στους ξένους. Ο Ολι Ρεν ζήτησε λένε, εφ'΄σον δεν συναινούν τα πολιτικά κόμματα, ενέχυρο για την 5η δόση ενα νησί μας!

IonnKorr είπε...

Νάσαι καλά βρε Κάρυ

"Ο Ολι Ρεν ζήτησε λένε, εφ'΄σον δεν συναινούν τα πολιτικά κόμματα, ενέχυρο για την 5η δόση ενα νησί μας!"

Ναι, άκουσα ότι του δώσαμε την Κέρκυρα.

Την Ρόδο την πήρε ήδη ο Στρος Κάν (και την Κω, για την καμαριέρα)

ενώ η Μέρκελ έστειλε λένε κάτι φρεγάτες και φορτώνει την Εύβοια.

χαχαχαχα

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Όλα αυτά που περιγράφεις τα έκαναν ποιοί Κάρυ,ο Ολι Ρεν ?Εμείς τα κάναμε στους εαυτούς μας σαν λαός.Δεν εννοώ να πας στην εποχή του γαιδάρου ,αλλά να αναλάβεις το μέρος της ευθύνης που σου αναλογεί σαν πολίτης.Γιατί βλέπουμε στην Ελλάδα οι ορισμένοι πολίτες να ευημερούν σε ένα χρεοκοπημένο κράτος,να διαμαρτύρονται οι ευημερούντες με απεργίες απειλώντας να κατεβάσουν διακόπτες και να μένουν αδρανείς οι σκληρά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ,οι οποίοι δημιουργούν πλούτο και τρέφουν τους αραχτούς του δημόσιου τομέα.

kariatida62 είπε...

Xαχαχαχαχαχα! Τώρα πάω να φέρω την Κούλα να σας πω και στους δυό σας που μου σηκώσατε κεφάλι !χαχαχαχαχχαχα!

α Κενταύρου είπε...

H coula έχει αγριέψει για τα καλά ,δεν σηκώνει κουβέντα!!!!!!

α Κενταύρου είπε...

Kάρυ δεν έχει πλατεία σήμερα?

kariatida62 είπε...

Σήμερα έχει ντουλάπες! χαχαχαχαχαχαχαχαχα! Αύριο πλατεία!

IonnKorr είπε...

χα..χα..

Μας έχει μουρλάνει κι αυτή η Κάρυ με τους "αγανακτισμένους". Αυτοί είναι πιο αφελείς ακόμη και από την ίδια.

Μόλις μορφοποιηθούν και αποκτήσουν αντιπροσώπους (δηλ. επιτροπή, διοίκηση, συμβούλιο κ.α) το "Παντοδύναμο Σύστημα" θα τους απορροφήσει μέχρι το μεδούλι.
Το πολύ πολύ θα καταλήξουν σαν ένα νέο πολιτικό αριστερό κόμμα. Έχουμε δεκάδες από δαύτα. Ε ... άλλο ένα. Με Δαμανάκηδες αρχηγούς.

Τα ίδια έγιναν με τον Μάη του 1968 στην Γαλλία και την γενιά του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα. Όλοι οι ηγέτες "αφελών" του "Τότε" κατέληξαν στελέχη του καπιταλιστικού συστήματος του "Σήμερα".

α Κενταύρου είπε...

@ IonnKorr
Iona η πολιτική δεν είναι σαν τη Φυσική ,δεν θέλει ορθολογιστές.Λογική και πολιτική έχουν πάρει διαζύγιο.
Τη Κάρυ δεν θα την χαρακτήριζα αφελή ,δεν είναι αφελής είναι εξαιρετικά έξυπνη, έχει ένα ισχυρό αίσθημα του δικαίου και της ηθικής και υποστηρίζει τα πιστεύω της με δυναμισμό.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

έχεις λάθος αλλά δεν θέλεις να πληγώνεις τον άλλο.

Η Κάρυ είναι βαθύτατα αφελής και "συνωμοσιομανής". Απλά, οι "Αγανακτισμένοι" (η πλειοψηφία τους τουλάχιστον) είναι ακόμα αφελέστεροι και απλοϊκότεροι.

Η αφέλεια, η "αγνότητα", η άγνοια, και η υποκειμενική Ηθική δεν είναι Δικαιοσύνη και προφανώς ούτε και Αλήθεια.

Αντίθετα, αυτοί είναι παράγοντες παραβίασης της δικαιοσύνης και της ορθοφροσύνης γενικότερα.

Όταν έχω άγνοια, αμάθεια, και διακατέχομαι από υποκειμενική Ηθική πως μπορώ να κρίνω δίκαια?????

Τώρα, η Πολιτική (όπως και Η Θρησκεία, και η Πατρίδα) ακριβώς σε τέτοιους ανθρώπους στηρίζεται, που αποτελούν άλλωστε το 80% των Κοινωνιών, ώστε να ενισχύσει τα Τεράστια Παγκόσμια Οικονομικά Κέντρα τα οποία υπηρετεί.

Ορθολογιστές άνθρωποι ποτέ δεν θα κατέβουν στους δρόμους, ποτέ δεν παλέψουν για Μεσσίες και Σωτήρες για ιδέες και ιδανικά. Αυτοί είναι "καμμένα χαρτιά" για την Πολιτική.

Αυτοί που θα αγωνιστούν και θα χύσουν το αίμα το δικό τους (ή το αίμα των άλλων) είναι οι αγνοί, οι αθώοι, οι ανόητοι, οι νοητικά υστερούντες, οι ποιητές, οι λογοτέχνες, οι καλλιτέχνες και γενικά όλοι ευκολόπιστοι.

kariatida62 είπε...

@Ιοnnkorr:
Αν νομίζεις πως με μειώνεις μ'αυτά που σχολιάζεις εδώ για μένα και κατ'επέκταση για όσους σκέφτονται σαν κι'εμένα γελιέσαι!
Το αντίθετο με τιμάς που με κατατάσσεις σ'αυτή την κατηγορία!
Με τιμάς ιδιαίτερα και αυτό με βαραίνει...δεν ξέρω αν θα φανώ αντάξια!
Είναι η κατηγορία που πολύ σωστά, όπως αναφέρεις και συ, έχυσαν το αίμα τους για να μπορείς εσύ τώρα ελεύθερα να τους χαρακτηρίζεις αφελείς!

IonnKorr είπε...

Δεν το έγραψα για να σε μειώσω. Που την είδες την μέιωση???
Ρητή, (ωμή ίσως), (ρεαλιστική όμως) καταγραφή της Πραγματικότητας ήταν. Για αυτό άλλωστε την αποδέχεσαι.

kariatida62 είπε...

Τώρα συνεννοηθήκαμε!
Και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ευτυχώς που υπάρχουν οι "αιθεροβάμονες-οραματιστες" αν υπάρχουν ακόμα(εκεί είναι το ζητούμενο)για να συντηρούν "υγιή" ακόμα τον πλανήτη μας!

α Κενταύρου είπε...

Μια σκοτεινή ενέργεια μας κυνηγάει ,να είμαστε και μέσα στο θέμα!!!! , το μαύρο σκοτάδι θα μας φάει αν συνεχίζουμε έτσι. Κάτι πρέπει να γίνει ,στο Σύνταγμα πανηγύρι το βλέπω.
Πάρτε τις παρέες σας και πάτε σε καμιά παραλία και από αύριο φτιάχνει μια τουρτίτσα η Κάρυ να γλυκαθούμε γιατί πολύ πίκρα έχει πέσει.

kariatida62 είπε...

Αυτή την στιγμή αυτό μου λέει ένα 25χρονο "βολεμένο" Μαμούνι που έχω δίπλα μου!
"Χθες βράδυ ήμουν κάτω στο Σύνταγμα και φεύγοντας πέρασα απο το Γκάζι και είδα δεκάδες συνομηλίκους μου να χορεύουν στα μπαράκια λες και δεν έτρεχε τίποτα!" Τελείωσε φοβισμένη και υποταγμένη -Κάρυ, μου λέει..., " πλεον αυτός ο συνομήλικός μου δεν διαφέρει απο ένα άλογο(αλογία)ζώον και πλέον γίνεται εχθρός μου!Δεν μπορώ άλλο να τον ανεχτώ να μου συντηρεί την σαπίλα που με περιτριγυρίζει..
Τι να απαντήσω βρε Κένταυρε τώρα εγώ σ'αυτό το Μαμούνι που τόμαθα να σκέφτεται? Ε? να του πω με συγχωρείς εμένα, θα κάτσω να σου φτιάξω μία τουρτίτσα να γλυκαθείς και να ηρεμήσεις? Θα κατέβω κι'εγώ κάτω στην πλατεία να υψώσω μαζί του φωνή και να προσπαθήσω μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες να αλλάξω λίγο τα πράγματα, αν μπορούν λίγο ν'αλλάξουν!
Με την δική μου και δική σου αδιαφορία θα επιτρέψουμε να έλθει εδώ μέσα το χάος! Την είδες την Κούλα? Πού να δεις και το Μαμούνι μου..!

IonnKorr είπε...

Α ρε Κένταυρε

χα..χα..

με τα Μνημόνια, τις απολύσεις, τις περικοπές μισθών, τις απεργίες τις πορείες τις συγκεντρώσεις

ποιός σκοτίστηκε

για την Σκοτεινή Ενέργεια στην Ελλάδα????

-------------------------
Η Ελλάς μόνο για πολιτική και ποδόσφαιρο είναι. Και αυτά σε "επίπεδο καφενείου" μέσα στην αφέλεια, τον ανορθολογισμό και την συνωμοσιολογία.

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Ρώτησα και γω ένα νέο στην ηλικία του Μαμουνιού,δεν θα πας πλατεία?
Και πήρα απάντηση.
Οχι, δεν το βλέπεις ότι αυτό είναι μια απολιτίκ κίνηση?
Για κοίταξε και αυτή τη πλευρά, η γενιά του Πολυτεχνείου είχε ένα στόχο μια Δημοκρατική κοινωνία ,αυτοί οι "αγανακτισμένοι" ο καθένας με το στόχο του,άρα μιλάμε για ατομική διαμαρτυρία δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός αγώνα, ενός κοινού στόχου.

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
Δεν τους κακολογώ σε δημοκρατική κοινωνία ζούμε ο καθένας με τα ενδιαφέροντα του.Θα απαντήσω με τα δικά σου επιχειρήματα ,ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι συμπεριφορά μόνο των ελλήνων αλλά όλων των ανθρώπων ,δεν είναι οι έλληνες πιο αδιάφοροι από τους Αγγλους.Γιατί οι Άγγλοι δεν λατρεύουν τη μπάλα δεν κάνουν σαν υστερικοί να δουν το πρίγκιπα Γουίλιαμ.

IonnKorr είπε...

Αυτό που δεν θέλεις να δεις Κένταυρε είναι ότι:

ναι, σε όλες τις χώρες βρίσκει κανείς ανθρώπους να ασχολούνται με ποδόσφαιρο και πολιτική. Και παντού υπάρχουν ανόητοι.

Αλλά εκεί στις βόρειες χώρες υπάρχουν και εκείνοι που σκέπτονται και είναι αυτοί που αποτελούν τα στελέχη των κοινωνιών τους.

Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί απόλυτη νοητική ερημιά.

Άιναφετς είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη μου!
Χαχα! και σκέφτομαι όλο τον κόπο που έβαλες για να διδάξεις...τους "αδαής"...με αυτό το κείμενο!!!
Τέλος πάντων, είναι και το blogging ένας πολύ σοβαρός τρόπος εκτόνωσης!
Προσωπικά, πάντως σε διάβασα όπως πάντα με μεγάλη προσοχή!
"Σε κάθε εποχή, η επιστήμη θέλει να καταβροχθίσει μια Αλήθεια που την ενοχλεί". Κάπου το διάβασα και δεν θυμάμαι αν σου το έχω ξαναγράψει!
Καλή βδομάδα!

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
Δεν μπορώ να δεχθώ ότι "στην Ελλάδα επικρατεί απόλυτη νοητική ερημιά"επειδή πολλοί σκέφτονται διαφορετικά,επειδή έχουν διαφορετικά ένδιαφέροντα από μας.Σε πολλούς τομείς διαπρέπουν οι Έλληνες.Στον επιστημονικό,στον καλλιτεχνικό τομέα ,ίσως υστερούμε στη πολιτική εξέλιξη,έχουμε περάσει έναν εμφύλιο ,μια δικτατορία μέχρι σήμερα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων λαών.Καταφέραμε στο χώρο των Βαλκανίων να έχουμε εξέχουσα θέση,και να απασχολούμε 1.000.000 μετανάστες ,αυτό δεν δείχνει λαό ανοήτων αλλά λαό που προόδευσε από τον εμφύλιο μέχρι σήμερα.Σήμερα έχουμε σοβαρά προβλήματα ,αν δείξουμε σύνεση θα ξεπεράσουμε τη κρίση,και μέχρι τουλάχιστον σήμερα δεν έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή που θα δυσκόλευε τα πράγματα.
Η κρίση αυτή μας οδηγεί στο να αλλάξουμε ριζικά το τρόπο σκέψης μας.

α Κενταύρου είπε...

@Άιναφετς
Xαίρομαι που είχες την υπομονή να διαβάσεις το κείμενο.
Η επικαιρότητα όμως τρέχει, η ζωή τρέχει δεν μπορεί οι φίλοι που με επισκέπτονται να είναι ξεκομμένοι από τη πραγματικότητα.Αρχίσαμε από τη σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος και φτάσαμε συζητώντας στις σκοτεινές μέρες που φαίνεται ότι έρχονται.
Φυσικά και διαφωνίσαμε, στη διαφωνία διαπιστώσαμε πάλι δυο τρόπους να αντιμετωπίζεις τη ζωή ,ο ένας τρόπος είναι αυτό που λέμε με τη καρδιά και ο άλλος με τη λογική.

Άιναφετς είπε...

Εξαιρετική απάντηση...άξια ενός Κένταυρου!
Οι Γάλλοι λένε: "Η καρδιά έχει μια λογική, που η λογική αγνοεί"!
Φιλιά καρδιάς! :)

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Πολύ καλή η ανάρτηση Μιχάλη. Και η συζήτηση ενδιαφέρουσα. Θα επιστρέψω να μελετήσω το απόγευμα.

Καλημέρα και καλό μήνα!!

ξωτικό είπε...

Λέω μόνο καλό μήνα τώρα και μην αλλάξεις γρήγορα ανάρτηση Δάσκαλε,λυπήσου με !!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Οπότε έχουμε και λέμε:

Η σκοτεινή ύλη.

Η σκοτεινή οικονομία.

Το βαθύ σκοτάδι της Εκπαίδευσης.

Οι δυνάμεις του σκότους γενικότερα.
------------------------------
Σε ότι αφορά στην πρώτη, είθισται όταν προκύπτει παρατήρηση ή πειραματικό αποτέλεσμα που να καταρρίπτει δεδομένες αντιλήψεις, να θεωρούνται αυτά λανθασμένα, όπως έγινε με το πείραμα των Michelson-Morley στο παρελθόν.

Είθισται επίσης οι αλλαγές στην επιστήμη να σημειώνονται έπειτα από μεγάλες μάχες. Λογικό το βλέπω. Η νέα αντίληψη ενάντια στην παλιά. Ο διαρκής αγώνας επικράτησης.

Η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος θέτει την φυσική επιστήμη σε ένα νέο αδιέξοδο. Και συνήθως τα αδιέξοδα της φυσικής οδηγούν σε κοσμογονικές αλλαγές στη θεώρηση του κόσμου. Εν αναμονεί λοιπόν για το τι μέλλει γενέσθαι.
----------------------------------
Για την σκοτεινή οικονομία δε λέω τίποτα. Κατέθεσα τον οβολό μου για σήμερα. Αρκεί.
----------------------------------
Το βαθύ σκότος της εκπαίδευσης, ως βαθύ και ως σκότος δύσκολο να διαλυθεί.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Επί τραπέζης ακόμη η διττή φύση του φωτός. Έχω δει και κάτι βιβλιαράκια με τη διαθεματική προσέγγισή του. Ξέρεις, από θρησκευτικής-φιλολογικής-φιλοσοφικής-ιστορικής άποψης. Για τον κυματοσωματιδιακό δυισμό πάλι, δεν είδα τίποτε ενδιαφέρον. Έλεγα μήπως και πετύχω τίποτε καλό για κοσμολογία... μου φάνηκε ότι από το 1917 και μετά, τίποτε δεν τους έχει αγγίξει. "Η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται? Πότε έγινε πάλι αυτό? Εμείς τόσα χρόνια ξέραμε πως επιβραδύνεται! Ποιος άλλαξε τα δεδομένα?? Και μεις τι θα τα κάνουμε κάτι βιβλία που τυπώσαμε?? Αυτός ο Εβραίος ο Αϊνστάιν φταίει για όλα που με κάτι φραγκοχιώτικους υπολογισμούς υπολόγισε την κοσμολογική σταθερά. Διαβλέπουμε, ως συνδικαλιστικά όργανα των Ελλήνων φυσικών, ύπουλη προσπάθεια υπονόμευσης του επιστημονικού μας έργου!"

Μιχάλη, είμαστε λίγο παραμελημένοι ως επιστήμονες. Το ξέρεις και το ξέρω. Ό,τι θέλει και μπορεί ο καθένας μόνος του.

Το ευτύχημα είναι πως σχεδόν τίποτε από όλα αυτά δε χρειάζεται σε έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης. Εκείνα που ήδη γνωρίζουμε είναι αρκετά.
Επαφίεται λοιπόν στο μεράκι του καθενός από μας ξεχωριστά το να ψάξει, να βρει και να μάθει.
-----------------------------------
Οι δυνάμεις του σκότους γενικότερα, είναι θέμα σχολίου ανάρτησης θεολογικού περιεχομένου και "άπελθε απ' εμού το ποτήριον τούτο!"

α Κενταύρου είπε...

@ ξωτικό
Aρίστευσες στα φωτοεκδρομικά που συνψηφίζονται με τα αστροφυσικά λόγω του ότι έχουν κοινό σημείο τη παρατήρηση,επομένως προάγεσαι μετ' επαίνων!!!Του χρόνου το διαβάζεις, τώρα πάμε πλατεία ή θάλασσα!!!!

α Κενταύρου είπε...

@δήμητρα♥♥♥q
Mε την κοινωνική έκρηξη να επίκειται και το επακόλουθο σκοτάδι ,τα περί σκοτεινής ενέργειας είναι προφανές έρχονται σε δεύτερη μοίρα .
Στη κλίμακα των κοινωνικών αξιών άλλα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μας ,γιαυτό οι περισσότεροι επικεντρώθηκαν στα γεγονότα της επικαιρότητας .Φαίνεται στον ορίζοντα κάτι να έρχεται ,αλλά τι είναι αυτό?Η ζωή θα δείξει,αν κάποιος θέλει να το μαντέψει ,αρκεί να διαβάσει ιστορία,η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται.