Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Koινωνικές Αξίες

Κοινωνικές αξίες είναι οι γενικές αρχές και ιδέες που καθοδηγούν και προσανατολίζουν τις ατομικές και ομαδικές συμπεριφορές .Αξίες είναι ,πχ.,η ελευθερία,η δημοκρατία ,η αυτοθυσία,ο πλουτισμός,η εργατικότητα,η κοινωνική άνοδος κτλ.
Οι αξίες είναι δημιουργήματα της κοινωνίας .Υπάρχουν ανεξάρτητα από τα άτομα.
Πχ η ειλικρίνεια και η τιμιότητα αξιολογούνται θετικά ,όχι γιατί το υποστηρίζουν ορισμένα άτομα,αλλά γιατί η κουλτούρα μιας κοινωνίας αξιολογεί τις ιδέες αυτές θετικά.
Γιατί οι κοινωνίες αποδίδουν μεγάλη σημασία στις κοινωνικές αξίες?Γιατί οι κοινωνικές αξίες μετατρέπονται σε κανόνες ,έτσι ώστε να γίνουν δεσμευτικές για τα άτομα?
Οι κοινωνίες προκειμένου να διατηρηθούν,να αναπτυχθούν ,οφείλουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των μελών τους σε ορισμένα θέματα ζωτικής σημασίας .Οφείλουν ,πχ να πείσουν τα μέλη τους ότι η ισότητα,η ελευθερία και η αξιοκρατία είναι θεμελιώδης αξίες μιας κοινωνίας.
Στο βαθμό που τα μέλη μιας κοινωνίας μοιράζονται τις ίδιες αξίες είναι σε θέση να αλληλοκατανοούνται ,να επικοινωνούν και να συνεργάζονται και να επιτυγχάνουν ατομικούς και συλλογικούς στόχους.
Οι αξίες εξελίσσονται και μεταβάλλονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου,γιατί μεταβάλλονται οι κοινωνίες μέσα στις οποίες ισχύουν.
Στο πλαίσιο της κοινωνίας συμβιούν και συνυπάρχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες ,οικονομικές,πολιτισμικές κτλ.Οι ιδέες και τα συμφέροντα των ομάδων διαφέρουν ,και ορισμένες φορές συγκρούονται.Οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται ,καταλήγουν να επηρεάσουν τους τρόπους που γίνονται αντιληπτές οι αξίες στις διάφορες κοινωνίες.
Έτσι παρατηρούμε ότι:
α)Στο παρόν η ελευθερία είναι μια πανανθρώπινη αξία ,ενώ σε ορισμένες κοινωνίες στο παρελθόν αφορούσε μόνο τη κυρίαρχη τάξη, δεν ήταν δικαίωμα των δούλων.Ενώ στο παρελθόν η μόρφωση είχε αξία πχ μόνο για τους άντρες και τους πλουσίους ,στη εποχή μας αφορά εξίσου και τις γυναίκες και τους φτωχούς.Παρατηρούμε ότι επεκτάθηκε από κοινωνική άποψη η αξία της μόρφωσης. Γενικά αλλάζει το περιεχόμενο των αξιών .
β)Οι κοινωνίες δεν αποδίδουν σε όλες τις αξίες την ίδια σημασία και σπουδαιότητα.Σε κάθε κοινωνία υπάρχει ιεράρχηση των αξιών.Σχεδόν σε όλες της κοινωνίες οι συλλογικές αξίες ιεραρχούνται σε υψηλότερο επίπεδο από τις ατομικές αξίες.
Σε ορισμένες σύγχρονες κοινωνίες η αξία του πλουτισμού ιεραρχείται υψηλότερα από την αξία της μόρφωσης σε σχέση με το παρελθόν.
 Σε περιόδους κοινωνικών κρίσεων, παρατηρείται το φαινόμενο η αλληλεγγύη να αναδεικνύεται μια σημαντική αξία για την επιβίωση της κοινωνίας.
Δεν νοείται συγκροτημένη κοινωνία χωρίς σεβασμό ορισμένων θεμελιωδών αξιών όπως η ελευθερία,η ισότητα,η δημοκρατία,το δικαίωμα στην εργασία,το δικαίωμα του να ζεις με αξιοπρέπεια .
Από το βαθμό σεβασμού των κοινωνικών αξιών από οποιαδήποτε εξουσία εξαρτάται η κοινωνική συνοχή και επομένως η διάρκεια των κοινωνιών στο χρόνο.

Πηγή:Eγχειρίδιο κοινωνιολογίας





29 σχόλια:

ξωτικό είπε...

χαχα διάβασα την απάντηση στο προηγούμενο και...σε συγχωρώ που άλλαξες ανάρτηση
Πράγματι κι εμένα το μυαλό μου (και οι ώρες μου και οι....μελέτες μου)
έχει γεμίσει απο την επικαιρότητα ,το αν θα πήγαινα ή οχι πλατεία έπρεπε κάθε φορά να είναι προϊόν πολύ πολύ σοβαρής σκέψης.
Θα επανέλθω σύντομα (ελπίζω)

MelidonisM είπε...

xaxa Πηγή:Eγχειρίδιο κοινωνιολογίας

είπα και εγώ...τρόμαξα

σαν να 'ταν σχολική έκθεση

σκεπτομένου μαθητού...

...δεν υπάρχει κοινωνία, μονάχα το άτομο...

she said

kariatida62 είπε...

α)Στο παρόν η ελευθερία είναι μια πανανθρώπινη αξία ,ενώ σε ορισμένες κοινωνίες στο παρελθόν αφορούσε μόνο τη κυρίαρχη τάξη, δεν ήταν δικαίωμα των δούλων.

Πόσες φορές να στο πω, πως εκεί θέλουν να μας επιστρέψουν...σ'εκείνη την εποχή.
Με τσιπάκια θα κυκλοφορούμε σε λίγο για να ελέγχουν τις σκέψεις μας.
Τι κάθομαι τώρα και γω και σου λέω η συνωμοσιολάγνα!!!
Είμαι σίγουρη πως πήρες τα βουνά σου να μη μ'ακούς, να μη με βλέπεις πια!

Άστρια είπε...

"Από το βαθμό σεβασμού των κοινωνικών αξιών από οποιαδήποτε εξουσία εξαρτάται η κοινωνική συνοχή και επομένως η διάρκεια των κοινωνιών στο χρόνο."
Καλό!.. αλλά δεν το έγραψε για να το διαβάζει η εξουσία:)

αστέρια α και 3α, καλό βραδάκι:)

MelidonisM είπε...

@Kary

Ωραίο δεν είναι να διαβάζεις
τις σκέψεις του αγαπημένου σου;;

IonnKorr είπε...

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

"chips ελέγχου σκέψης", τελευταίας εσοδείας.

Τιμή: 300 δραχμές το τεμάχιο.

Προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε.
Θα τηρηθεί ακριβής σειρά προτεραιότητας.

IonnKorr Universal Companies S.A.

kariatida62 είπε...

Η πλάκα είναι ότι εγώ διαβάζω τις σκέψεις όλων σας χωρίς τα τσιπάκια της τεχνολογίας....χαχαχα
Ιοnnkorr αν ελπίζεις σε πελάτες σαν κι'εμένα είσαι χαμένος απο χέρι....χαχαχα!

kariatida62 είπε...

@ MICHALIS: Τον αγαπημένο μου τον κοιτώ στα μάτια και δεν το διαβάζω απλώς...τον γδύνω! χαχαχαχαχα!

IonnKorr είπε...

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Τώρα και μηχανές γδυσίματος νέας τεχνολογίας !!!!!


Τιμή: 600 δραχμές το τεμάχιο.

Κυρίες,
αν δεν τα καταφέρνετε στο γδύσιμο του συντρόφου σας, μην απελπίζεστε και μην αγανακτείτε !!!

Οι νέες μας συσκευές αναλαμβάνουν να το κάνουν αντί για εσάς ταχύτατα και ανώδυνα !!

Έτσι απαλλάσσεστε από περιττές διαδικασίες και ξεκούραστες προχωράτε στα επόμενα στάδια.

Εμπιστευθείτε μας !!!

IonnKorr Universal Companies S.A.
(Η εταιρεία που βρίσκεται πάντα κοντά στην γυναίκα, αφουγκράζεται τις ανάγκες της και προσφέρει άμεσα τα πάντα σε προσιτές τιμές)

kariatida62 είπε...

Πως φαίνεται η ρομποτοποίησή σου....
Μα αυτές οι διαδικασίες είναι που ενεργοποιούν την χαμένη σου λίμπιντο...! Α!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

Μπουρδελοκοκόκκινο τα καταντήσαμε το σαράι του Κένταυρου...λείπει ο γάτος χορεύουν οι αρουραίοι...χαχαχαχα!

Magia da Inês είπε...

Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil


°º♫✿
°º✿
º° ✿✿♥ ♫° ·.

ξωτικό είπε...

Aστερισμούλι ,εσύ που τα καταφέρνεις καλά ,κάνε σε παρακαλώ και μια ανάρτηση για τους κώδικες ηθικής ,τις διαβαθμίσεις τους έως την εξαφάνισή τους.....και τις συνέπειες για τις κοινωνίες.....
Ναι καλά κατάλαβες
το ΧΑΡΑΚΙΡΙ είχα κατά νού.....

Τα σέβη μου στην συνετή φωνή σου και στην σπουδαία κυρία που ...κρύβεται πίσω της !!

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Τόση μελέτη στην επικαιρότητα και κατέληξες στο ΧΑΡΑΚΙΡΙ?
Κατά το Πάγκαλο, μάλλον όλοι πρέπει να κάνουμε Χαρακίρι!!! Πήγα στα βουνά για ένα τριήμερο για να αποφύγω το ΧΑΡΑΚΙΡΙ.

α Κενταύρου είπε...

@Michalis Melidonis
...δεν υπάρχει κοινωνία, μονάχα το άτομο...

she said
Κάντο λιανά να το καταλάβω,τι εννοείς?οι ατομικές ανάγκες επιθυμίες πάνω από τη κοινωνία?

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Τα πλακώματα ,τις συγκρούσεις δεν τα μπορώ ,θέλω πιο κουλαρισμένες καταστάσεις.Eσύ και η Coula σηκώσατε τη σημαία της επανάστασης.
Σας άφησα τις αξίες που θα πιστεύει η νέα τάξη και πήγα στο βουνό και στη λίμνη για ψάρεμα.
Παρατήρησα στην επαρχία που ήμουν ότι αναπτύχθηκε μια νέα μορφή Τουρισμού ο τουρισμός της δαδήλωσης της πλατείας συντάγματος.Όλες οι επαναστατημένες πόλεις της Πελοποννήσου Τρίπολη,Σπάρτη έστειλαν αγανακτησμένους τουρίστες στο Σύνταγμα!!!!

α Κενταύρου είπε...

@IonnKorr
Κάνεις πολλές σκέψεις ,η επανάσταση θέλει αυθορμητισμό.Έχεις αλλοτριωθεί και αφομοιωθεί από το σύστημα εξουσίας!!!Άφησε τη Κάρυ να τα βγάλει πέρα μόνη της .
Μη ξεχνάς ότι οι γυναίκες έχουν ένστικτο .
Πιάσε παραλία ,μέχρι το τέλος Ιουλίου θα χει πέσει το παραδάκι και θα ερημώσει η πλατεία ,από Σεπτέμβρη πάλι.

α Κενταύρου είπε...

@Άστρια
Μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σαν παρατηρητή αυτό το φαινόμενο της πλατείας ,όπου όλες οι κοινωνικές τάξεις συμφωνούν σε ένα πράγμα, στη διαμαρτηρία ,ο κάθε πολίτης όμως έχει τις δικές του επιδιώξεις ,και από μια ανατροπή της εξουσίας επιθυμεί να ικανοποιηθεί το δικό του ατομικό αίτημα,που είναι αδύνατον διότι στη κοινωνία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.Διαβάζοντας ένα εγχειρίδιο κοινωνιολογίας είδα ότι η ιεράρχηση των αξιών και ο σεβασμός τους είναι ένα σημείο αναφοράς για όλους μας, αλλά και για την εξουσία.

α Κενταύρου είπε...

@Magia da Inês
Μπήκαμε στο καλοκαίρι στην Ελλάδα ,καιρός για θάλασσα. Πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς.

Thalassenia είπε...

Φοβάμαι ότι όσο πιο συγκροτημένη είναι η κοινωνία τόσο πιο δεσμευτική και ενελεύθερη είναι.

α Κενταύρου είπε...

@Thalassenia
Η έννοια συγκροτημένη θεωρείται από τα θετικά στοιχεία μιας κοινωνίας,διότι δημιουργεί ένα δίκτυ προστασίας για το πολίτη.Ίσως εννοείς με την έννοια αυταρχική που κατευθύνει και ανακατεύεται στη ζωή των πολιτών,πχ αν στο τομέα της εκπαίδευσης δεν αφήνει ελεύθερους τους πολίτες να επιλέγουν το τι θέλουν να σπουδάσουν τότε η συγκρότηση της καταντάει αυταρχισμός.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

α-Κενταύρου,

οι επαναστάσεις που οδηγήθηκαν απ' τον αυθορμητισμό, σφραγίστηκαν με αίμα και οδηγήθηκαν στην αποτυχία. Δυστυχώς.

Ο,τιδήποτε ζει, μένει, προχωράει τον κόσμο μπροστά, είναι προϊόν λογικής σκέψης.

Έχω ένα κόλλημα με τον Einstein, με όλα τα λάθη του και τη στραβοκεφαλιά του. Το ομολογώ. Θα το χρησιμοποιήσω λοιπόν εδώ.

Όταν ο Αλβέρτος αρνήθηκε να συνδράμει την "πατρίδα" του στο μεγάλο πόλεμο κι ενώ οι ομοεθνείς του και οι αντίπαλοί τους βούλιαζαν την Ευρώπη στο αίμα και την ανθρωπότητα στη δυστυχία, εκείνος, απομονωμένος απ' τον κόσμο, κλεισμένος στον κόσμο τον δικό του, γέννησε ένα από τα πιο όμορφα επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης. Την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα, τότε, ήταν ένας βολεμένος, ένας ατομικιστής, ένας "λιποτάκτης" που αρνήθηκε να "αλλάξει τον κόσμο".

Και τελικά, η ιστορία απέδειξε, πως από όλους όσους τον κατηγόρησαν, ήταν αυτός ακριβώς που τον άλλαξε περισσότερο. Το ξέρεις.

Θα μπορούσε, βέβαια, να το είχε κάνει κάποιος άλλος, π.χ. ο Libnitz. Αλλά όποιος κι αν ήταν, τον ίδιο μοναχικό κι "ανάποδο" δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσει.

α Κενταύρου είπε...

@δήμητρα♥♥♥q
Διάβασα το κείμενο σου Σκέψου....
Eίναι γεγονός ότι απειλείται η επιβίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού ,επομένως ενεργοποιείται το ένστικτο της επιβίωσης και καθοδηγεί τις πράξεις του.Αντιδρά αυθόρμητα ,η αντίδραση του προς το παρόν είναι ειρηνική ,πιστεύω ότι αν δεν γίνουν σεβαστές οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την επιβίωση του θα αντιδράσει και βίαια..

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Αυτό το πιστεύω κι εγώ...

Διότι η ιστορία έχει αποδείξει πως η εξαθλίωση γεννά βία όταν δεν υπάρχει η βούληση να βρεθούν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θυμήθηκα μια καθηγήτρια στο Λύκειο, μας είχε πει ότι ένας κοινωνιολόγος είχε βάλει στον πάτο ενός πλαστικού κουτιού λίγη ζάχαρη, μετά έβαλε μέσα στο κουτί μερικές κατσαρίδες, όταν η ζάχαρη τελείωσε άρχισε η μία να τρώει την άλλη.....

α Κενταύρου είπε...

@ηλιογράφος
Aυτό που λες είναι η απλοϊκό μεν εξηγεί όμως απόλυτα γιατί γίνονται οι πόλεμοι.
Ανταγωνισμός για την επιβίωση το ισχυρότερο επιβιώνει, η βιολογική ερμηνεία.
Σημαντική η παρέμβαση σου.
Σε τέτοιες καταστάσεις παραμερίζονται οι αξίες λειτουργούν τα ζωώδη ένστικτα.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Κάποτε με είχες προ(σ)καλέσει να γράψω για την κοινωνική συνοχή. Τελικά, βαρέθηκες να περιμένεις και το έκανες μόνος σου...
Το είδος και η ποιότητα της κοινωνικής συνοχής καθορίζεται από το ποιος επωφελείται από αυτήν: το άτομο, το σύνολο ή η εξουσία; Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να συνδέονται διαζευκτικά αυτοί οι 3 παράγοντες.
Πάντως οι κοινωνικές αξίες θα επιτελούσαν ουσιαστικά το ρόλο τους στην κοινωνική συνοχή, μόνο αν γίνονταν σεβαστές και από τους 3 προαναφερθέντες παράγοντες.
Άσχετο (;): γιατί στα ζητήματα της φυσικής οι πηγές σου είναι πιο προσεγμένες (π.χ. NASA), ενώ για το ζήτημα αυτό κατέφυγες σ' ένα σχολικό εγχειρίδιο;
ΥΓ: Το σχόλιο του Μιχάλη Μελιδόνη "...δεν υπάρχει κοινωνία, μονάχα το άτομο... she said" αναφέρεται, φαντάζομαι, στη γνωστή ρήση της Μ. Θάτσερ!

α Κενταύρου είπε...

Σε προ(σ)κάλεσα να γράψεις για το θέμα και δεν είχα άδικο διότι το θέμα είναι έξω από το γνωστικό μου αντικείμενο. Η μικρή πινελιά που έβαλες με το σχόλιο σου,είναι εξαιρετικά κατατοπιστική για το πώς επιτυγχάνεται η κοινωνική συνοχή.
Η προηγούμενη ανάρτηση μου ήταν για τη σκοτεινή ενέργεια .
Από τη πορεία των σχολίων διαπίστωσα αυτό που παρατήρησε και ο Ιονας και η Άιναφετς και σχολίασα,ότι με την κοινωνική έκρηξη να επίκειται και το επακόλουθο σκοτάδι ,τα περί σκοτεινής ενέργειας είναι προφανές έρχονται σε δεύτερη μοίρα .
.Φαίνεται στον ορίζοντα κάτι να έρχεται ,αλλά τι είναι αυτό?
Τυχαία μου έπεσε στα χέρια το εγχειρίδιο κοινωνιολογίας και είδα τη φράση ότι με βάση τις αξίες τα μέλη της κοινωνίας….. αλληλοκατανοούνται , επικοινωνούν συνεργάζονται και επιτυγχάνουν ατομικούς και συλλογικούς στόχους.
Επειδή βλέπω ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή και δεν είναι εποχή για κοινωνικές αντιθέσεις και αλληλοσπαραγμούς ,αποφάσισα με βάση το εγχειρίδιο να πάρω θέση.Πιστεύοντας στην επιστημονική του εγκυρότητα.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Ούτε και το δικό μου γνωστικό αντικείμενο μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για την προσέγγιση του θέματος της κοινωνικής συνοχής!!! Και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, ξέρεις, έχουν την εξειδίκευσή τους. Μου θυμίζεις κάπως το σχολείο, όπου επί παντός επιστητού πρέπει οι φιλόλογοι να εκφωνούν τους λόγους ;)
Την προηγούμενη ανάρτησή σου τη διάβασα και είχα την αίσθηση ότι μιλούσες με τον τρόπο σου για τις μέρες μας! Δεν είναι λίγοι οι νόμοι της φυσικής που βρίσκουν εφαρμογή και στις κοινωνικές συνθήκες.
Όσο για τα σχολικά εγχειρίδια, νομίζω ότι έχεις επαρκή εποπτεία. Δυστυχώς τα των ανθρωπιστικών επιστημών, πολλές φορές, εμφανίζουν ως ισχύοντα αυτά που θα έπρεπε να ισχύουν. Π.χ. "Δεν νοείται συγκροτημένη κοινωνία χωρίς σεβασμό ορισμένων θεμελιωδών αξιών όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία,το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα του να ζεις με αξιοπρέπεια." Ή λένε μισές αλήθειες. Π.χ. "Οι κοινωνίες δεν αποδίδουν σε όλες τις αξίες την ίδια σημασία και σπουδαιότητα.Σε κάθε κοινωνία υπάρχει ιεράρχηση των αξιών. Σχεδόν σε όλες της κοινωνίες οι συλλογικές αξίες ιεραρχούνται σε υψηλότερο επίπεδο από τις ατομικές αξίες." Δεν αναφέρεται δηλαδή ότι την ιεράρχηση αυτή την κάνει η εκάστοτε κυρίαρχη ομάδα ή ότι κρατάει για τον εαυτό της μια διαφορετική ιεράρχηση αξιών...
Συγγνώμη για τη φλυαρία, αλλά τα θέματα που επιλέγεις είναι πάντα "γαργαλιστικά"!

α Κενταύρου είπε...

Aυτό δεν είναι φλυαρία είναι διάλογος, που πρόσθεσε πλευρές στο θέμα που δεν προβλήθηκαν, και θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτό.
Μερικές φορές μάλιστα αναμένω την παρέμβαση σου γιατί πάντα στα ανθρωπιστικά θέματα που πολλές φορές ξεστρατίζει η συζήτηση έχεις ένα λόγο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.