Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του νετρίνο -ΝΕΤΡΙΝΟ ΕΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ

To νετρίνο είναι ένα υποατομικό σωματίδιο που η ανακάλυψη του ενίσχυσε τη  φιλοσοφική άποψη ότι η θεωρητική σκέψη μπορεί να προηγείται της εμπειρίας.
Ότι δεν γίνεται αντιληπτό με την εμπειρία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ,πιθανόν να μπορεί να προσεγγιστεί με το νου.Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της μεταφυσικής σκέψης και των θρησκειών.
Η ανακάλυψη του νετρίνο θυμίζει αστυνομική ιστορία.Από την εποχή της Μαρίας Κιουρί ήταν γνωστή η πυρηνική διάσπαση,κατά την οποία όταν διασπάται ο πυρήνας ενός ατόμου μετατρέπεται σε έναν άλλο με μικρότερη μάζα και συγχρόνως εκπέμπεται ένα ηλεκτρόνιο.
                               AX   ---  ΑΖ+1Ψ + e-


Wolfgang Pauli  1900-1958

Το αποτέλεσμα αυτής της εργαστηριακής εμπειρίας έπρεπε να συμφωνεί με τους νόμους της φυσικής, όπως την αρχή διατήρησης του φορτίου,την αρχή διατήρησης της ενέργειας και της ορμής .Μάλιστα το ηλεκτρόνιο που παράγεται από τη πυρηνική αντίδραση πρέπει να έχει συγκεκριμένη ενέργεια ίση με τη διαφορά μάζας του μητρικού και του θυγατρικού πυρήνα.
Η πειραματική μελέτη έδειξε ότι παραβιαζόταν και η αρχή διατήρησης της ενέργειας και της ορμής.
Η θεωρητική σκέψη ανέλαβε να λύσει το μυστήριο.
Το 1932 ο Θεωρητικός Φυσικός Wolfgang Pauli  διέλυσε τη σύγχυση που επικράτησε στο κόσμο των φυσικών με αυτό το ερώτημα.
Θεώρησε ότι ένα τρίτο σωματίδιο παράγεται στη πυρηνική διάσπαση  που δεν μπορούσε προφανώς να γίνει αντιληπτό από τους ανιχνευτές εκείνης της εποχής.
Πρόβλεψε ότι έχει μηδενική μάζα ,δεν έχει φορτίο ,κινείται με τη ταχύτητα του φωτός και έχει τόση ενέργεια και ορμή όση χρειάζεται ώστε να συμπληρώσει το έλλειμμα ενέργειας και ορμής που παρατηρήθηκε στο εργαστήριο .Ένα σωματίδιο πραγματικό φάντασμα δημιούργημα της φαντασίας του Pauli.
To υποθετικό νετρίνο λόγω των ιδιοτήτων που του αποδόθηκαν από το Pauli ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί ,λόγω του μηδενικού φορτίου και επειδή αλληλεπιδρά μόνο με την ασθενή πυρηνική αλληλεπίδραση, αντιδρά σπάνια με την ύλη. Μπορεί να περάσει από τη Γη ή τον Ήλιο και να μην αλληλεπιδράσει πιθανότατα με τους πυρήνες των ατόμων .Η πιθανότητα αλληλεπίδρασης εξαρτάται από την ενέργεια του νετρίνο .Τα χαμηλής ενέργειας μπορούν να διαπεράσουν μόλυβδο πάχους μερικών δεκάδων ετών φωτός !!!!Παράλληλα  το νετρίνο λόγω του μηδενικού φορτίου δεν αλλάζει κατεύθυνση κατά τη πορεία του .H πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης του νετρίνο έγινε το 1958, τη χρονιά που πέθανε ο Pauli.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρείς τύποι  νετρίνο,τα οποία συνδέονται με τα τρία λεπτόνια το ηλεκτρόνιο,το μιόνιο και το ταυ  .                
.\qquad \begin{pmatrix} e^{-} \\ \nu_{e} \end{pmatrix} \qquad   \begin{pmatrix} \mu^{-} \\ \nu_{\mu} \end{pmatrix}  \qquad  \begin{pmatrix} \tau^{-} \\ \nu_{\tau} \end{pmatrix}
Υπάρχουν και τα αντισωματίδια των τριών λεπτονίων και τα αντίστοιχα αντινετρίνο.
Αστρονομία και νετρίνο.
Τα άστρα θέλγουν τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας .Τα πρώτα μαθηματικά ή η μέτρηση του χρόνου άρχισε από την ανάγκη των πρώτων παρατηρητών να μετρήσουν και να καταγράψουν τη θέση των άστρων.Ο πρώτος μεταφορέας πληροφοριών είναι το ορατό φως που αποτελείται από σωματίδια τα φωτόνια.Μέχρι πρόσφατα τα φωτόνια ήταν το μοναδικό σωματίδιο που έφτανε σε μας από τα άστρα και μας πληροφορούσε για το μηχανισμό της δημιουργίας της ζωής τους και του θανάτου τους.
Το τελευταίο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη των άστρων φωτόνια του μη ορατού τμήματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας .Χρησιμοποιήθηκαν  ραδιοτηλεσκόπια,τηλεσκόπια υπερύθρων ,υπεριώδους ακτινοβολίας ,ακτίνων Χ και ανιχνευτές στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης όπως ηλεκτρόνια ,ακτίνες γ.
Όλα τα σωματίδια που έρχονται από τα άστρα έχουν ένα βασικό μειονέκτημα αλληλεπιδρούν με την ύλη.Έτσι το φωτόνιο που έρχεται από ένα μακρινό άστρο μέχρι να φτάσει στη Γη θα απορροφηθεί από ένα άλλο άστρο ,από άλλο πλανήτη ή ακόμη από την ατμόσφαιρα της Γης.Μπορεί να απορροφηθεί από τη κοσμική σκόνη τα νεφελώματα ,επίσης να συγκρουστεί με στοιχειώδη σωμάτια που υπάρχουν διάσπαρτα στο σύμπαν να απορροφηθεί ή να αλλάξει κατεύθυνση .
Το νετρίνο όμως με τις ιδιότητες που το περιέγραψε ο Pauli είναι το ιδανικότερο σωματίδιο για τη μελέτη του σύμπαντος .Δύσκολα απορροφάται από την ύλη δεν αλλάζει πορεία από τη στιγμή της εκπομπής του.Συνεπώς αν παρατηρήσουμε την τροχιά ενός νετρίνο μπορούμε να προσδιορίσουμε από ποιο σημείο του σύμπαντος προέρχεται.Να κάνουμε δηλαδή αστρονομική παρατήρηση.Μεγάλο μέρος των νετρίνο που υπάρχουν στο διάστημα προέρχονται από τη μεγάλη έκρηξη.Αυτά λόγω της διαστολής του σύμπαντος ,έχουν τώρα χαμηλή  ενέργεια και μηδενική πιθανότητα ανίχνευσης. Τα πλέον κατάλληλα νετρίνο για Αστρονομικές παρατηρήσεις  για τη μελέτη του σύμπαντος με μεγαλύτερη πιθανότητα ανίχνευσης είναι τα νετρίνο υψηλής ενέργειας που παράγονται από εξαιρετικά βίαιες διεργασίες σε πυρήνες γαλαξιών ή σε εκλάμψεις ακτίνων γ.Όταν το νετρίνο υψηλής ενέργειας, έστω και με μικρή πιθανότητα να αλληλεπιδράσει με την ύλη, θα δώσει ένα ηλεκτρόνιο ή ένα μιόνιο ή ένα ταυ σωματίδιο .Από αυτά τα τρία λεπτόνια που θα παραχθούν το πλέον κατάλληλο για να παρατηρήσουμε αστρικά νετρίνο με ένα ανιχνευτή που βρίσκεται στη Γη είναι το μιόνιο διότι έχει την ίδια κατεύθυνση κίνησης με το νετρίνο που το παρήγαγε,ενώ τα άλλα δυο ή απορροφώνται εύκολα από την ύλη ή αλλάζουν πορεία.Το παραγόμενο μιόνιο διερχόμενο από την ύλη την αναγκάζει να εκπέμπει ακτινοβολία και έτσι εμμέσως ανιχνεύεται το νετρίνο.
Τηλεσκόπιο νετρίνων ΝΕΣΤΩΡ

Στο φρέαρ των Οινουσσών στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Πύλο στο Νομό Μεσσηνίας υπάρχει το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου 4850 μέτρα.
Είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη πόντιση ενός ανιχνευτή νετρίνο.
Ο ανιχνευτής νετρίνο είναι ουσιαστικά ένας φωτοπολλαπλασιαστής του φωτός(ακτινοβολία Cherenkov) που παράγεται από τα  μιόνια, όταν νετρίνα συγκρούονται με τα άτομα των στοιχείων που σχηματίζουν το μόριο του νερού .Θα πρέπει ο ανιχνευτής να είναι σε βάθος 4000 μ ώστε να απορροφώνται τα ατμοσφαιρικά μιόνια  που δημιουργούνται από την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας με την ατμόσφαιρα και επομένως να ανιχνεύουμε μόνο τα νετρίνο που προέρχονται από το διάστημα.
Σκοπός του τηλεσκοπίου ΝΕΣΤΟΡ είναι διπλός 1)Να μελετήσει όπως όλα τα τηλεσκόπια τον ουρανό (αντί των φωτονίων).
2)Να μελετήσει αυτά καθαυτά τα μυστηριώδη σωματίδια νετρίνο.
(Στην εικόνα το σχέδιο των φωτοπολλαπλασιαστών του Νέστωρα στα διάφορα επίπεδα )
Μια νέα ανακάλυψη για τις ιδιότητες του νετρίνο??
Από το CERΝ ανακοινώθηκε ότι μετρήσεις που διεξάγονται τα τελευταία τρία χρόνια αποκάλυψαν νετρίνα τα οποία κινούνταν με ταχύτητα μεγαλύτερη κατά 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (nanosecond) σε σύγκριση με εκείνη του φωτός καλύπτοντας μια απόσταση 730 χιλιομέτρων μεταξύ της Γενεύης και ενός εργαστηρίου στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας.
Τα νετρίνα εμφανίζονται με τρεις τύπους πρόσφατα αποδείχθηκε ότι μπορούν να αλλάξουν αυθόρμητα τύπο. Επιστημονική ομάδα  δημιούργησε μια δέσμη ενός τύπου νετρίνων - μιονικά νετρίνα- και τα έστειλαν από το CERN στο εργαστήριο στο Γκραν Σάσο. Στόχος τους ήταν να δουν πόσα από αυτά τα σωματίδια θα άλλαζαν τύπο (θα μετατρέπονταν συγκεκριμένα σε ταυ-νετρίνα).
Διεξάγοντας αυτά τα πειράματα όμως οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα σωματίδια κάλυπταν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων ταχύτερα από ό,τι το φως. Έμειναν τόσο έκπληκτοι από τα αποτελέσματά τους ώστε επανέλαβαν το πείραμα περί τις 15.000 φορές. Έτσι τα ευρήματά τους είναι στατιστικά σημαντικά, τόσο ώστε να ταράξουν για καλά τα νερά της φυσικής. 
Εάν επιβεβαιωθούν τότε θα ανατρέψουν μια βασική αρχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας που θεμελίωσε το 1905 ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Σύμφωνα με αυτήν τίποτα στο Σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως. Η ταχύτητα του φωτός είναι 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Έτσι ένα ταξίδι να πας και να έρθεις στη σελήνη με ένα φανταστικό φωτοαεροπλάνο διαρκεί περίπου δύο δευτερόλεπτα.
Ο δρ Ερεντιτάτο ερευνητής του CERN ζήτησε νέες ανεξάρτητες μετρήσεις από άλλες ομάδες, καθώς όπως είπε, τα ευρήματα της ομάδας του, εάν ευσταθούν, θα αλλάξουν τη φυσική. «Δεν ισχυριζόμαστε τίποτα, θέλουμε απλώς να βοηθηθούμε από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να καταλάβουμε τα ''τρελά'' μας αποτελέσματα, διότι πρόκειται πράγματι για ''τρελά'' αποτελέσματα».







28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα κατάλαβα γιατί μερικοί κουλτουριάρηδες χίπις τα εξυμνούσαν :)

VAD είπε...

Αμάν ,κυριε Μάζη μας,ακομα δεν αρχισε η χρονιά στα δυσκολα μας εβαλες:)

Magia da Inês είπε...

°º✿
º° ✿Olá, amigo!
✿♥ ° ·.Já faz muito tempo que não venho aqui...
°º✿ Seu post é muito científico.
º° ✿✿♥ ° ·.Bom domingo!
Beijinhos.
Brasil

Άιναφετς είπε...

Ζήτωωωωωωωωωωωωωωωωωω!
Έτσι όλα να ανατρέπονται...είμαι ενθουσιασμένη γιατί ήρθα για καλημέρα και έφυγα με full ενημέρωση!

Φιλιάααααααααααα...ευχαριστώ!

α Κενταύρου είπε...

@ηλιογράφος
Εξυμνούσαν οι χιπις τα νετρίνο?
Ως τι ?

α Κενταύρου είπε...

@VAD
Πέτυχες τα βιβλία του MAZH στην εκπαίδευση?

α Κενταύρου είπε...

@ Magia da Inês
Neutrinos são tão leves, mas os beijos que lhe enviamos da pátria distante.
Muitos cumprimentos da Grécia

α Κενταύρου είπε...

@Άιναφετς
Προσπάθησα να κάνω μια σψαιρική ενημέρωση για τα νετρίνο.
Τα νετρίνο περισσότερο μοιάζουν σαν υπάρξεις των παραμυθιών του Νίκου Πιλάβιου παρά σαν επιστημονικές οντότητες υπαρκτές στη φύση.Φαντάσου σαν ένα ζουζούνι να σε διαπερνά με τη ταχύτητα του φωτός, τώρα λένε και μεγαλύτερη και να μη έχεις καμία αίσθηση.Υπαρκτό ανύπαρκτο!!!!!!Μια οντότητα χωρίς μάζα ,ούτε η έννοια ελαφρύ δεν του ταιριάζει!!!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Κάποτε ο όρος "φυσική" περιελάμβανε όσα ο άνθρωπος γνώριζε και καταλάβαινε για τη φύση, ενώ ο όρος "μεταφυσική" όσα δεν μπορούσε να ερμηνεύσει με τεκμηριωμένες θεωρητικά και εμπειρικά θεωρίες.
Κάθε νέα έμπειρική ανακάλυψη ή θεωρητική επινόηση μετακινούσε τα όρια ανάμεσα στη φυσική και τη μεταφυσική πλαταίνοντας την έκταση της πρώτης.
Νομίζω ότι τα τελευταία ευρήματα για τα νετρίνο θα δώσουν ένα ακόμα γερό σπρώξιμο σ' αυτή τη μετάθεση των ορίων. Μένει να δούμε όχι μόνο πόσο θα επηρεάσει το πώς βλέπουμε τον κόσμο, το σύμπαν, από την πλευρά των θετικών επιστημών, αλλά και κατά πόσο θα προωθήσει την ανθρώπινη φιλοσοφική και κοινωνιολογική σκέψη και πράξη.
ΥΓ: Κάποιος -δεν θυμάμαι ποιος- είχε πει ότι η επιστήμη, η όποια επιστήμη, αν δεν υπηρετεί τον άνθρωπο, δεν είναι επιστήμη (αλλά χόμπι, θα συμπλήρωνα)!

α Κενταύρου είπε...

@Υπατία η Αλεξανδρινή

Nομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος ακόμη και οι πλέον προχωρημένοι επιστήμονες έχουν μεταφυσική θεώρηση για τη ζωή και το σύμπαν.
Στο τομέα της Φυσικής είναι χιλιάδες τα αναπάντητα ερωτήματα και οι απαντήσεις οι επιστημονικές δηλαδή που ακολουθούν την επιστημονική μεθοδολογία ,αρκετές από αυτές ανασφαλείς .Χρειάστηκε η μέτρηση της ταχύτητας του νετρίνο στο πείραμα ΟΠΕΡΑ ,έτσι λέγεται το πείραμα του CERN,ώστε να απειλεί να μετατρέψει σε φάντασμα μια επιστημονική θεωρία που κρατάει ένα αιώνα.
Πάντα θα υπάρχει το φιλοσοφικό ερώτημα.Ποιά είναι τα όρια της ανθρώπινης γνώσης?
Η επιστήμη βοηθά πάντα τον άνθρωπο,αλλά όπως λέτε και εσείς των ανθρωπιστικών σπουδών.Πάσα επιστήμη χωριζόμενη ΑΡΕΤΗΣ πανουργία εστί.

Ανώνυμος είπε...

Έχω μείνει...άλαλη!

Καθε φορα που ξεκινάω να σε διαβαζω...σκεφτομαι:

-Εγω τώρα γιατι παρακολουθώ αυτό το ιστολόγιο;

Ε μετά σκεφτομαι ολες τις αλλες φορες που σε εχω διαβασει κι εχω μεινει με το στομα ανοιχτο!

Βεβαια ξερεις πως μου πεφτουν βαρια ολα αυτα, αλλα επιμενω να τα διαβαζω, ετσι για να εχω μια ιδεα κι εγω!

Καλη συνεχεια στην Κυριακη σου!

ξωτικό είπε...

Αστερισμούληηηηηη μου ,
όλο το πρωί χθές είχα ένα μεγάλο χαμόγελο και σε σκεφτόμουν συνέχεια (με πάρα πολύ σκανταλλιάρικη διάθεση ομολογώ) αφ'ότου "μελέτησα" σε δυό εφημερίδες το ανατρεπτικό εύρημα!!
Σκεφτόμουν μάλιστα και ειδική αφιέρωση να σου κάνω με αυτή την αφορμή !!
Το καημενούλι το φώς του πήρανε το ρεκόρ ταχύτητας .
Ένοιωσα πάντως μια υπέροχη ταραχή ,την λάτρεψα αυτή την ανατροπή !!
Η Υπατιούλα τα είπε μια χαρά .

Μόνη βεβαιότης λοιπόν η αγάπη και το φιλί που σου αφήνω !!!

(ομολογώ οτι δεν περίμενα να το αναρτήσεις τόσο γρήγορα ,άρα εντυπωσιάστηκες κι εσύ υποθέτω!!)

α Κενταύρου είπε...

@ Coula
Να μιλήσουμε από καρδιάς ,και γω σε διαβάζω συστηματικά.
Γιατί τα βαριά θέλουν ελαφριά και τα ελαφριά θέλουν βαριά.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Μη τρέχεις είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα.Το αποτέλεσμα αυτό διαπιστώθηκε και στο FERMILUMB στην Αμερική,αλλά δεν θεωρήθηκε αξιόπιστο διότι οι μετρήσεις ήταν μέσα στα όρια του λάθους των μετρήσεων.Αν συμβαίνει όμως αντιγράφω από το IonnKorr.blogspot.comη πιστοποίησή του
θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες

όπως :
- την υπερκέραση της Θεωρίας της Σχετικότητας
- την δυνατότητα "επίσκεψης του Παρελθόντος"
- την ανατροπή της σχέσης αιτίου - αποτελέσματος
και επομένως, την συντριβή της Αρχής της Αιτιότητας
(άρα και της Λογικής).

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Αναφέρθηκα στην αρχική -κυριολεκτική, θα έλεγα- σημασία του όρου "μεταφυσική" που προέκυψε από τα Μετά τά φυσικά του Αριστοτέλη και όχι στη χρήση του από τη σύγχρονη φιλοσοφία.
Πάντως, συμφωνούμε στο "Πάσα επιστήμη χωριζόμενη ΑΡΕΤΗΣ πανουργία εστί". Γιατί ποια άλλη αρετή μπορούμε να κατονομάσουμε από αυτή που υπηρετεί τον άνθρωπο;
Τα ερωτήματα που βασανίζουν τους επιστήμονες, ανεξαρτήτως ειδικότητας, όντως είναι ανεξάντλητα. Το κυνήγι των απαντήσεων είναι η ευχή και η κατάρα τους. Αλλά και οι ανατροπές κάθε βεβαιότητας είναι η Μεγάλη Περιπέτεια του Ανθρώπου, που πρέπει, με τραγικά αδιάλειπτο τρόπο, να βλέπει διαρκώς τις σταθερές του να κλονίζονται.
Η έννοια της αρχαίας ύβρεως εκεί έγκειται: στην εκάστοτε ψευδαίσθηση ότι τάχα μου φτάσαμε στις τελικές απαντήσεις.

ξωτικό είπε...

Ωωπα κυρ Δάσκαλε
(πρώτον δεν βιάζομαι καθόοοοολου ,διότι συμφωνώ και πάλι με την Υπατιούλα περί ύβρεως και βεβαιοτήτων .....)

Δεύτερον αυτό το 3ο :
" την ανατροπή της σχέσης αιτίου - αποτελέσματος
και επομένως, την συντριβή της Αρχής της Αιτιότητας
(άρα και της Λογικής)."

Δεν το κατάλαβα ,Για βόηθα λίγο.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Διαβάζω από το Science Wiki στο οποίο γράφει ο ΙοnnKorr.
"""Η αρχή της αιτιότητας επιβάλλει ότι η χρονική προτεραιότητα του αιτίου ισχύει σε όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στην Φύση.""""
Το αδιανόητο είναι να προηγείται χρονικά το αποτέλεσμα του αιτίου!!!!
Λογικά ασυμβίβαστο.
Η σύγχρονη θεωρητική φυσική έχει δημιουργήσει θεωρίες όπου δέχεται τη κατάργηση της ιεραρχικής σχέσης αιτίου-αποτελέσματος.Έβαλα της σκέψεις του Ιονα για να τον προκαλέσω να αναπτύξει το θέμα εκτενέστερα.

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Στη θεωρία της κβαντομηχανικής λόγω της αρχής της απροσδιοριστίας οι κινήσεις των σωματιδίων μπορούν να προσδιοριστούν πιθανολογικά και όχι με βάση την αρχή της αιτιότητας.Το ίδιο αίτιο δεν δημιουργεί το ίδιο αποτέλεσμα αλλά πιθανά διάφορα αποτελέσματα.Αυτό σημαίνει πως το σύμπαν δεν μπορεί να προβλεφθεί απόλυτα (ακόμα και αν ήταν δυνατό να έχουμε όλα τα στοιχεία του παρελθόντος και την ικανότητα να τα αναλύσουμε ακριβώς). Ο λόγος που δεν βλέπουμε αυτή την αβεβαιότητα στην καθημερινότητα είναι ότι εμφανίζεται σε πολύ μικρή κλίμακα και γίνεται κυρίως εμφανής στον μικρόκοσμο.Μια μπίλια σε ένα δοχείο δεν μπορεί να βγει αν δεν έχει κατάλληλη κινητική ενέργεια ,στο μικρόκοσμο σε ατομικό επίπεδο ένα σωματίδιο ακόμη και αν δεν έχει τη κατάλληλη ενέργεια μπορεί να βγει από ένα χώρο(πηγάδι δυναμικού) που είναι παγιδευμένο.Εφαρμογή του φαινομένου στο σύμπαν έχουμε στις μαύρες τρύπες.Λογικά μια μαύρη τρύπα δεν επιτρέπει καμιά ακτινοβολία να φύγει και όμως έχει παρατηρηθεί μερικές μαύρες τρύπες να εκπέμπουν ακτινοβολίες.

kariatida62 είπε...

FILIA APO TON LEFKO PYRGO!

α Κενταύρου είπε...

@kariatida62
Aνταποδίδουμε beijos brasileiros από Αθήνα.

to alataki είπε...

Καλό σας κάνουν κάτι τέτοια εσάς τους φυσικούς, μαθηματικούς, αστρονόμους που νομίζετε (οι περισσότεροι) πως τα γνωρίζετε όλα...
Εμείς οι... άλλοι τελούντες εν αγνοία, σας το λέμε ότι δεν μπορεί, υπάρχει τεράστια γνώση ακόμα. (αστειεύομαι).
Χρήσιμο θέμα και κατονοητή η παρουσίαση...

VAD είπε...

Kαλά,για νεούλι με νόμισες;
Οσονούπω σ'ακολουθώ:)

α Κενταύρου είπε...

@to alataki

Aυτοί οι Φυσικομαθηματικοαστρονόμοι στους οποίους αναφέρεσαι είναι οι έμποροι της επιστήμης ,λανσάρουν το εμπόρευμα για να έχουν τα προφανή οφέλη.
Οι μεγάλοι Επιστήμονες ευεργέτες του ανθρώπινου γένους δεν είχαν τέτοια έπαρση .
Ένας από αυτούς ο Νikola Τesla , σύγχρονοι μελετητές του έργου του τον έχουν αποκαλέσει «τον άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού»,πέθανε φτωχός και αγνοημένος .
Φαντάζομαι δεν θα γνωρίζεις ότι πίσω από το πάτημα του κουμπιού που ανάβει το σεσουάρ και στεγνώνεις τα μαλλιά σου βρίσκεται ο Tesla.

α Κενταύρου είπε...

@ VAD
Σε θεωρούσα αρκετά νέο,συμπερασματικά,από το γεγονός ότι πηγαίνεις στο εξωτερικό.Δεν θα πας φέτος?

logia είπε...

Πάντα είχα την σκέψη, αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου πάντα νέες θεωρίες καταρρίπτουν τις παλαιότερες, οι επιστήμονες δεν θα πρέπει ποτέ να είναι σίγουροι για κάποια θεωρία, αλλά να ζουν μονίμως στην αβεβαιότητα της νέας ανακάλυψης, που θα διαψεύσει ή αναιρέσει ή συμπληρώσει τις παλιές!
Μιλάμε για απίστευτο άγχος δηλαδή!!!!
Πάντως φαντάζομαι, πώς θα ένοιωσε η ομάδα του CERN και πώς νοιώθει κάθε επιστημονική ομάδα μπροστά σε τέτοιες ανακαλύψεις, που μπορεί να ανατρέψουν συθέμελα το οικοδόμημα της φυσικής!!!!

την καλημέρα μου δάσκαλε

α Κενταύρου είπε...

@logia
Oι ανατροπές δεν είναι μόνο στην επιστήμη,αλλά και στη κοινωνία.
Το νέο αντικαθιστά το παλιό και το παλιό αντιστέκεται λυσσαλέα.
Είναι κάτι σαν νόμος.

Άστρια είπε...

Την Κυριακή διάβασα σε μία εφημερίδα την είδηση και ένα σχετικό με το θέμα της ανάρτησης άρθρο και το μυαλό πήγε σε σένα, μάλιστα ήθελα να σου το στείλω, αλλά βέβαια, πρόλαβες και έκανες ανάρτηση, όπως είπε και το ξωτικό:)
Πέρα από τις ανατροπές ή μη των θεωριών, άραγε οι αόρατοι αυτοί ταξιδιώτες του διαστήματος θα μας αποκρυπτογραφήσουν τελικά τις πληροφορίες που κρύβουν μέσα τους για τη δημιουργία του σύμπαντος;

Προσυπογράφω και τα δύο υπέροχα σχόλια της Υπατίας.

α Κενταύρου είπε...

Η Υπατία έχει να απαντήσει στο ερώτημα του ξωτικού που διαπίστωσε ότι όχι μόνο η επιστήμη θέλει αρετή θέλει και η ελευθερία ΑΡΕΤΗ και τόλμη μαζί.

να μας πεί τι είναι και ...που την βρίσκουμε ;;;;;