Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΜΑΝΤΙΝΕΗ ΕΡΑΤΙΝΕΗ


Για τη Μαντινεία κάνει λόγο για πρώτη φορά ο Όμηρος στην Ιλιάδα και την χαρακτηρίζει σαν χώρα  «ΜΑΝΤΙΝΕΗ ΕΡΑΤΙΝΕΗ»,δηλαδή Μαντινεία η Αξιαγάπητη.
Στην Αρχαία Μαντινεία αναφέρεται ο περιηγητής Ιστορικός ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο έργο του ΑΡΚΑΔΙΚΑ VII.H Aρχαία Μαντινεία πρέπει να κτίστηκε το 1200πχ,βρισκόταν στα Βόρεια του Αρκαδικού οροπεδίου ανάμεσα στο όρος Μαίναλο και Αρτεμίσιο 15 χιλ Βόρεια της Τρίπολης.
Τη πόλη ίδρυσε σύμφωνα με τη Μυθολογία η Αντινόη.   Η ΑΝΤΙΝΟΗ ήταν η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του ΚΗΦΕΑ, του δευτερότοκου γιου του ΑΛΕΟΥ, του 7ου βασιλιά της αρχαίας ΑΡΚΑΔΙΑΣ.  Ο ΚΗΦΕΑΣ δεν κληρονόμησε το βασίλειο των ΑΡΚΑΔΩΝ, αλλά παίρνοντας μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, κατέλαβε μία τεράστια έκταση (χώρα των ΚΑΦΥΩΝ την ονόμασαν), την οποία και διαμοίρασε στους είκοσι γιους του, παραγκωνίζοντας τις μόνο δύο κόρες του ΑΝΤΙΝΟΗ και ΣΤΕΡΟΠΗ. Η ΑΝΤΙΝΟΗ θεωρώντας ότι η ίδια και η αδερφή της αδικήθηκαν, τσακώθηκε με τον πατέρα της και τελικά του απέσπασε την υπόσχεση να της διαθέσει όποια τοποθεσία επέλεγε για ίδρυση της πόλης της , αρκεί να είχε μαζί της αρκετούς αποίκους. (Ο ΚΗΦΕΑΣ ήταν σίγουρος ότι κανένας δεν θα δεχόταν να ακολουθήσει μία γυναίκα). Η ΑΝΤΙΝΟΗ όμως δεν επέλεξε κανέναν άνδρα. Επέλεξε τις συζύγους όσων επαγγελματιών θα χρειάζονταν η νέα πόλη, τάζοντάς τους προνόμια, και εκείνες έπεισαν (ή κατά άλλους εκβίασαν) τους συζύγους τους, κι έτσι ένα σεβαστό πλήθος την ακολούθησε στην επιλογή νέας πατρίδας. Η ΑΝΤΙΝΟΗ, οδηγημένη από έναν παλιό χρησμό, ακολούθησε ένα μεγάλο φίδι επί δύο μερόνυχτα κι όταν αυτό σταμάτησε να ξεκουραστεί κοντά σ’ ένα ποτάμι, (ΟΦΙΣ ονομάστηκε το ποτάμι), η ΑΝΤΙΝΟΗ είχε βρει την πόλη της. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ την ονόμασε σε ανάμνηση του χρησμού που την οδήγησε εκεί (και μαντείο ίδρυσε εκεί που στάθηκε το φίδι). Η ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ είχε ανέκαθεν ιδιαίτερο καθεστώς για τις γυναίκες, μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Ο τάφος της ΑΝΤΙΝΟΗΣ, ένα μεγαλοπρεπές μνημείο κοντά στο θέατρο της πόλης, ονομαζόταν «ΕΣΤΙΑ ΚΟΙΝΗ», και της αποδίδονταν τιμές για αιώνες. Κοντά σε αυτό το μνημείο στήθηκε αργότερα η επιτάφια στήλη του ΓΡΥΛΟΥ, γιου του στρατηγού και συγγραφέα του έργου «Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ», ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, που σκοτώθηκε πολεμώντας με τους ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ στην μάχη της ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ το 362 π.χ.  


Η Μαντινεία ήταν μια πόλη κράτος που η ευημερία της εξιαρτιόταν άμεσα από την ολιγαρχική Σπάρτη.Ισχυρός ανταγωνιστής  για την απόκτηση της εύφορης πεδιάδας στου Αρκαδικού οροπεδιου στα Νότια ήταν η Τεγέα.Το 496 πχ η Σπάρτη έκανε επίθεση στην Αρκαδία. Και η  Μαντινεία τίθεται υπό τη κηδεμονία της Σπάρτης.Το 431-404 πΧ σαν σύμμαχος της Σπάρτης μπαίνει στο Πελοποννησιακό πόλεμο.Στην περιοχή της Αρχαίας Μαντινείας ,ανασκαφές για πρώτη φορά έγινα το 1887-89 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή .Βρέθηκαν,το τείχος,η αγορά,το βουλευτήριο,το θέατρο,ο Ναός του Δία Σωτήρα,το Ηραίο.Ο τάφος της Αντινόης.
Πηγή:Iστορική και Αρχαιολογική Ανασκόπηση ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ.-1976
Ιωάννας Αλεξοπούλου-Ιστορικού Αρχαιολόγου

13 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Μ'έπιασε νοσταλγία να ταξιδέψω προς τα'κεί.
Αλλά κυρίως θυμήθηκα πως σου έχω κάτι εδώ και καιρό και τρέχω να στο στείλλω.

(Το βιβλίο ήταν σε κάποιο μπαούλο ξεχασμένο ;-)

α Κενταύρου είπε...

@ξωτικό
Το βιβλίο αυτό έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα..Μου το χάρισε η πατριώτισσα μου και Ιστορικός Ιωάννα Αλεξοπούλου το 1976 ,βρεθήκαμε στο ίδιο σχολείο,νεοδιόριστοι καθηγητές στο Πέλόπιο Αρχαίας Ολυμπίας. Είχα διοριστεί και γω και αυτή το 1976 τον Οκτώβριο.Οι πηγές της αναφέρονται σε 35 βιβλια.Είναι από τις ελάχιστες εργασίες για τη Μαντινεία.Ξεκινάει από την ομηρική εποχή και φτάνει στη Βυζαντινή εποχή.Ευχαριστώ για το κείμενο για τη Νεστάνη.Είσαι μέσα στο πνεύμα της ομάδας μας παρόλο που δεν είσαι στο F/B.Φυσικά θα το δημοσιεύσω.Αν και το f/b είναι για τηλεγραφήματα ,επιμένω όποιος του αρέσει να μαθαίνει την ιστορία των τοπικών κοινωνιών θα βρει πληροφορίες.

zoyzoy είπε...

Πολυ καλή η ιστορική παρουσίαση της Μαντινείας έτσι μας δίνεις τη δυνατότητα να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Φαντάζομαι να'χουν ακόμα τη γυναίκα εκεί σε περίοπτη θέση μιας και υπήρχε ιδιαίτερο καθεστώς γιαυτήν ως τα ρωμαϊκά χρόνια!

Για φαντάσου από κείνα τα χρόνια τρωγόντουσαν οι οικογένειες για τα κληρονομικά κάτι που δεν έχει αλλάξει σε τίποτα μέχρι σήμερα!

Καλό μήνα με νησιώτικα φιλιά!

α Κενταύρου είπε...

@Η zoyzoy
Mετά το 1453 και τη άλωση της Κωνσταντινούπολης επικράτησαν στη περιοχή οι Τούρκοι μέχρι την απελευθέρωση της Τρίπολης από το Κολοκοτρώνη το 1821.Οι Έλληνες σαν υποτελείς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απέκτησαν τις συνήθειες τους, έτσι μέχρι της μέρες μας η οικογένεια είναι Πατριαρχική βέβαια με τους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς.Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες δίνουν προβάδισμα στον άντρα τους έστω και εικονικά.

VAD είπε...

Η Μαντίνεια δεμένη με το άρμα της Σπάρτης;Εντροπή σας,φιλολάκωνες:))

α Κενταύρου είπε...

@VAD
Γράφει η φιλόλογος Ιστορικός συνάδελφος μας Ι.Αλεξοπούλου.Μια προοδευτική Πεόποννησιακή δύναμης όπως η Μαντινεία καθώς περνούσαν τα χρόνια πνιγόταν κάτω από από τη δύναμη του ισχυροτέρου.Ισχυρή ήταν η Σπάρτη και το Άργος.Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη πόλη τους.Η ανάγκη τους κάνει να απαρνηθούν κάθε στοιχείο της πολιτικής τους και να πολιτεύονται με ελιγμούς αγκαλιάζοντας ακόμη και τους εχθρούς τους.

VAD είπε...

Πέρα από την πλάκα,ειναι αυτονόητο οτι δε θα μπορούσαν να πάνε κόντρα στους ισχυρούς γείτονες...

α Κενταύρου είπε...

@VAD
Δεν ήταν μόνο οι ισχυροί γείτονες αλλά και η ανταγωνίστρια πόλη Τεγέα στο ίδιο οροπέδιο, που διεκδικούσε τις καταβόθρες που αποστραγγίζουν ακόμη και σήμερα το Αρκαδικό οροπέδιο,συμμαχούσαν με τους Σπαρτιάτες.Όταν πολιόρκησαν οι Σπαρτιάτες τη Μαντινεία έκλεισαν τις καταβόθρες πλημμύρισε ο κάμπος και η πόλη έπεσε στα χέρια τους.

Άιναφετς είπε...

Μου άρεσε αυτή η ιστορική αναφορά στην Μαντινεία και στις "τότε" γυναίκες!
Έχω την "αίσθηση" πως η Δώρα, έβαλε το χεράκι της γι αυτή την ανάρτηση...κάνω λάθος!
ΑΦιλιά και στα δυο σας!

α Κενταύρου είπε...

@ Άιναφετς
Όχι η Δώρα δεν έβαλε το χέρι της.Το βιβλίο ήταν αφιέρωση σε μένα.Το ξετρύπωσα και έγραψα αυτή τη σύντομη αναφορά στη Μαντινεία.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πολυ ωραια η αναρτηση σου!!!!Ειχα πολυ καιρο να ερθω απο εδω λογω στρατου.Δεν ξεχνώ ομως ποτέ τους μπλοκόφιλους και ετσι περνάω σήμερα για ν αφησω πολλές ευχες για εναν ομορφο μηνα.Καλο καλοκαιρι να περάσεις * • ♫ ♫ ♫ • *** • ♫ ♫ ♫ • ***

α Κενταύρου είπε...

Kαλός φαντάρος,υπομονή θα περάσει ο καιρός.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ευχαριστω πολυ φιλε μου!!!