Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Ένα γεγονός, όπως το πέταγμα ενός χελιδονιού στον ουρανό, είναι μια εικόνα που φτάνει στα μάτια μας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που τρέχουν με τη ταχύτητα του φωτός.Ο Ήλιος στέλνει τα κύματα στο χελιδόνι που τα ανακλά και αυτά φτάνουν στα μάτια μας και δημιουργούν την εικόνα.

Ο Αϊνστάιν είδε το ίδιο γεγονός διαφορετικά .To φως που εκπέμπει ο Ήλιος αποτελείται απο σωματίδια τα φωτόνια που ανακλώνται στο χελιδόνι και φτάνουν στα μάτια μας.Για να φτάσει η πληροφορία, πέταγμα χελιδονιού, όποια ερμηνεία να δώσουμε χρειάζεται κάποιος χρόνος .

Σε ένα δευτερόλεπτο μια εικόνα ταξιδεύει σε απόσταση 300.000 χιλιόμετρα ,γιατί αυτή είναι η ταχύτητα του φωτός.

Οι πληροφορίες μέσω κινητού ταξιδεύουν με αυτή τη ταχύτητα , δεν μπορεί με κανένα μέσο να ταξιδέψει μια πληροφορία με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η τηλεοπτική εικόνα φτάνει στο δέκτη μας, με αυτή την ανώτερη ταχύτητα που υπάρχει στη φύση,σύμφωνα πάντα με τις απόψεις του Αϊνστάιν που είναι οι επικρατούσες στην επιστήμη της Φυσικής.Όλοι έχουμε παρατηρήσει  στη δορυφορική λήψη από Αμερική τη καθυστέρηση στην απάντηση του εκφωνητή στο ερώτημα που του έγινε από Αθήνα.Η καθυστέρηση οφείλεται στο χρόνο που απαιτείται για να πάει και να επιστρέψει το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που κουβαλάει σαν άμαξα τη πληροφορία.Υπολογίζεται ότι η καθυστέρηση αυτή είναι περίπου τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου.

Αν ένας μετεωρίτης πέσει πάνω στη Σελήνη το γεγονός αυτό θα γίνει αντιληπτό πάνω στη Γη μετά από ένα δευτερόλεπτο περίπου διότι η απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.000 χιλιόμετρα , το ίδιο γεγονός αν συμβεί στον Ήλιο θα φτάσει στη Γη μετά από 8,3 λεπτά ,αν γίνει στο αστέρι α –Κενταύρου θα χρειαστούν 4,37 χρόνια να φτάσει σε μας.

Συμπέρασμα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι οι εικόνες του παρελθόντος τους.Το παρόν του α- Κενταύρου θα γίνει αντιληπτό μετά από 4,37 χρόνια.

O Αντάρης είναι αστέρι που ανήκει στον αστερισμό του Σκορπιού ,αν στείλουμε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα θα φτάσει μετά από 330 χρόνια και αν απαντηθεί αμέσως θα λάβουμε την απάντηση μετά από 330 χρόνια.

Το έτος 2340 θα έχουμε την εικόνα του αστεριού όπως είναι το 2010!

Ο παρατηρητής στον Αντάρη τώρα βλέπει την εικόνα της Γης όπως ήταν το 1680.

Το κέντρο του Γαλαξία που ανήκει το Ηλιακό σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 28000 έτη φωτός.

Η εικόνα του γαλαξία που φτάνει αυτή τη στιγμή δείχνει τη κατάσταση του γαλαξία πριν 280 αιώνες.

Αυτή είναι η εικονική πραγματικότητα του παρελθόντος , διότι υπάρχει περίπτωση αυτό που βλέπουμε να μην υπάρχει πλέον.

7 σχόλια:

george είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ.
ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ
ΕΞΗΓΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΥΣΝΟΗΤΕΣ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΕΤΣΙ.

α Κενταύρου είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Παρατήρησα ότι σχεδόν όλα τα Βlog ασχολούνται με κοινωνικά ,πολιτικά,προσωπικά θέματα .Αποφάσησα να κάνω κάτι διαφορετικό αλλά να το καταλαβαίνει ο κόσμος.
Την ιδέα μου την εξέθεσα στο Καφετζή και με ενεθάρυνε να δημοσιεύω ανα εβδομάδα στο Blog του που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα του θέματα εκλαϊκευμένης επιστήμης χωρίς να παραβλέπω την επιστημονική ακρίβεια.
Το σχόλιο σου μου επιβεβαίωσε ότι ο στόχος μου θα επιτευχθεί.

Ανώνυμος είπε...

Προχώρησε. Πολύ καλή ιδέα.
Καλό κουράγιο.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλος...μπορεις να μου εξηγησεις γιατι δεν μπορει να υπαρξει μεγαλυτερη ταχυτητα απο αυτη του φωτος γιατι ειναι τοσο απολυτη?

α Κενταύρου είπε...

Απάντηση στον 5.23
Η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας που παρουσιάστηκε το 1905, από τον Αϊνστάιν στηρίζεται σε δύο αξιωμάτα:
α. Οι νόμοι της φύσης είναι ίδιοι για όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς.
β. Η ταχύτητα του φωτός είναι ίδια σε όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς.
Αξίωμα στη γλώσσα της φυσικής και των μαθηματικών ,είναι κάτι που το δεχόμαστε δεδομένο χωρίς θεωρητική απόδειξη.
Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται τουλάχιστον μέχρι σήμερα μέσω πειραμάτων.
Με βάση τη θεωρία όταν η ταχύτητα ενός σώματος πλησιάζει τη ταχύτητα του φωτός, η μάζα του γίνεται άπειρη,επομένως αυτό έχει δύο συνέπειες 1)το σώμα αυτό μόνο του καλύπτει όλο το σύμπαν,καταργείται το αδιαχώρητο,τα άλλα σώματα δεν θα έχουν χώρο.
2)τα σώμα θα έχει άπειρη αδράνεια δεν θα μπορούμε να το κουνήσουμε. Επομένως για τους παραπάνω δύο λόγους δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα.
Τα τελευταία χρόνια έχει υποστηριχθεί ότι η ταχύτητα του φωτός με τη πάροδο των δισεκατομμυρίων χρόνων μειώνεται.Ήταν μεγάλη στην αρχή δημιουργίας του σύμπαντος και τώρα είναι μικρότερη.

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα προβλημα θεωρητικο που δεν μπορω να λυσω και θελω τη βοηθεια σου,αν εχω ενα οχημα το οποιο κινειται με τη ταχητυτα του φωτος και αναψω τους προβολεις του τι προκειται να γινει;θα φωτισουν οι προβολεις το δρομο μου;

a-kentavrou είπε...

Το ερώτημα δεν έχει νόημα διότι το σώμα δεν μπορεί να τρέξει με τη ταχύτητα του φωτός,διότι όπως έχω εξηγήσει σε προηγούμενο σχόλιο το σώμα αποκτά μεγάλη αδράνεια και δεν κουνιέται πλέον.

Θα θέσω το ερώτημα διαφορετικά τι συμβαίνει όταν προσεγγίζει τη ταχύτητα του φωτός.Ο δρόμος θα φωτίζεται κανονικά γιατί η ταχύτητα του φωτός δεν επηρεάζεται από τη κίνηση του σώματος που το εκπέμπει.