Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Οι μαύρες τρύπες ,όρος της Αστροφυσικής  με βαθύ και δύσκολο περιεχόμενο,έχει για τα καλά εισχωρήσει στην καθημερινή μας ζωή.Απειλούμαστε από τη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους ,από τη μαύρη τρύπα των ελλειμάτων,ο προϋπολογισμός ο ίδιος μια μαύρη τρύπα, πληθαίνουν οι μαύρες τρύπες στα δημόσια έργα,στα κρατικά νοσοκομεία.Η ανεργία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες εξαφανίζει κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Όσο για τη παιδεία ,χρόνια τώρα συνιστά μια τεράστια μαύρη τρύπα για πολλά και σπουδαία.
Ασφαλώς υπάρχει και η ελαφρότερη πλευρά αυτής της σκοτεινής -μια μαύρη τρύπα είναι πράγματι  ολοσκότεινη!-εικόνας.
Έτσι ένα κέντρο διασκέδασης ονομάζεται,για λόγους ευνόητους "μαύρη τρύπα " ενώ η "μαύρη τρύπα" μιας καθημερινής εφημερίδας σχολιάζει με ισοπεδωτικό σαρκασμό τα κακώς κείμενα του τόπου.
Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια μαύρη τρύπα στο πολιτικό στερέωμα που καταπίνει με βουλιμία κάθε είδους αξία . Ο κατάλογος με τις μαύρες τρύπες που διαθέτει η χώρα διευρύνεται.Η αλήθεια είναι ότι από καιρό τώρα οι διαδηλώσεις στο κέντρο της αθήνας,οι απεργίες,οι ουρές στις εφορίες καταπίνουν ως μαύρες τρύπες  την υπομονή και το χρόνο των πολιτών.
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν μια εκπληκτική ,αναπότρεπτη  πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας .Σύμφωνα με αυτήν, η βαρυτική έλξη που ασκείται ανάμεσα στους πυρήνες σε μια υπερμεγέθη αστρική μάζα -τουλάχιστον τέσσερις φορές όσο η μάζα του Ήλιου-οδηγεί την ύλη σε συντριβή και αυτοαναίρεση.Το βαρυτικό πεδίο που απομένει στη θέση της είναι εξαιρετικά ισχυρό.Έτσι,καταπίνει ότι βρεθεί στη γύρω περιοχή .Ακόμη και το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει από τη μαύρη τρύπα,που είναι καταδικασμένη να παραμείνει στο εξής -και για πάντα!-αόρατη.Αν  η Γη ολάκερη συμπιεστεί σε μέγεθος ενός  κερασιού  θα δημιουργηθεί ένα σώμα που θα είναι μια μαύρη τρύπα.Παρά τη συνοπτική αυτή περιγραφή,είναι φανερές οι αναλογίες, όσο και οι διαφορές από τη μεταφορά του επιστημονικού όρου στη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.Η μαύρη τρύπα είναι εξ ορισμού αόρατο ,και σε μεγάλο βαθμό ακόμα υποθετικό ουράνιο σώμα.Οι μαύρες τρύπες της οικονομίας ή της πολιτικής είναι ευδιάκριτες,και τα ελλείματα από την εξαφάνιση μαζών στη περιοχή τους μετρήσιμα.Από την άλλη, η φυσική προβλέπει ότι καθώς απορροφούνται καινούργιες μάζες, από τη μαύρη τρύπα το μέγεθος της μεγαλώνει.Πράγμα επίσης σύμφωνο με τα συμβαίνοντα στη ελληνική ζωή.Ενώ οι μαύρες τρύπες διαρκώς τροφοδοτούνται με νέους φόρους σε περίοδο λιτότητας το μέγεθος τους διαρκώς αυξάνει,σε αναξιοπιστία, σε υπαλλήλους, σε γραφειοκρατία.
Η αστρική μαύρη τρύπα  προέρχεται από τη παρακμή,κατ ουσία το θάνατο ενός λαμπρού αστεριού.
Αν μάλιστα η μάζα της ελλάδας -συγνώμη του αστεριού -θεωρηθεί πολύ μικρή,οι εναλλακτικές δυνατότητες δεν είναι πολύ αισιόδοξες .Το θνήσκον αστέρι μετατρέπεται σε λευκό νάνο η σε αστέρι νετρονίων.Kαι τα δύο αστρικά σώματα χωρίς λάμψη και δράση, περιφέρονται με  άγνωστο προρισμό στο αχανές.
Σύμφωνα εντούτης με νεώτερες απόψεις, οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες .Εκπέμπουν και  αυτές κάποια ύλη η ακτινοβολία .Το παράδοξο αυτό φαινόμενο αφορά ιδιαίτερα τις αρχέγονες μαύρες τρύπες ηλικίας 20 δισεκατομμυρίων χρόνων και υπάρχουν στο Σύμπαν από τη στιγμή της δημιουργίας του. .Αυτές οι "μινι"μαύρες τρύπες έχουν πολύ μικρή μάζα, υφίστανται διαρκή απώλεια ενέργειας, που προβλέπεται από τη κβαντική μηχανική,και τελικά εξαφανίζονται.
Ενώ αυτές οι μαύρες τρύπες δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την επιστημονική σκέψη,στη Ελλάδα υπάρχουν.
Υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι,σε καφενεία χωριών και σε πλατείες,έχουν μέγεθος 14,21 ,24 ιντσών,κι απορροφούν οτιδήποτε, ακόμη και μια φωτεινή σκέψη,που πλησιάζει στον ορίζοντα τους.Χρόνος,αξίες, ανθρώπινη επικοινωνία ,εξαφανίζονται προς ένα αγνωστο εσωτερικό ,που υπακούει σε νόμους όχι οικείους στη επιστήμη αλλά στην αγορά.Αυτές οι ιδιότυπες ελληνικές μαύρες τρύπες εκπέμπουν το χυδαίο η την παραμόρφωση της αλήθειας,την πολιτική ασημαντότητα και τη προώθηση των ασήμαντων.Η ενέργεια που εκπέμπουν αυτές οι μαύρες τρύπες αναλώνεται σε βάρος της ίδιας τους ύπαρξης.Υπάρχει μια συσκευή με το όνομα τηλεκοντρόλ που έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά από ένα κανάλι στο άλλο -δηλαδή από μια μαύρη τρύπα στην άλλη .Αυτό το τηλεκοντρόλ έχει ένα κουμπί συνήθως πάνω δεξιά  που εξαφανίζει πλήρως τη μαύρη  τρύπα από τον ορίζοντα μας.Τότε ο άνθρωπος ανακαλύπτει πάλι τους άλλους και τον εαυτό του.Ανακαλύπτει την πραγματική ζωή που μακράν από τις μαύρες τρύπες έχει άλλες πίκρες και περιεχόμενο.

Διασκευή από άρθρο στο περιοδικό Φυσικός Κόσμος του Γιώργου Γραμματικάκη-Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Mιχάλης Καρλής

11 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Πολύ εύστοχη η επεξήγηση του φαινομένου και ο παραλληλισμός του με την Ελληνική Οικονομία και την Ανθρώπινη κοινωνία του κ.Καθηγητή!

Dimos είπε...

ΩΡΑΙΟ!!! Ο παραλληλισμός του φυσικού φαινομένου με τα σύγχρονα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας μετρούσε! Θέλουμε και άλλα τέτοια άρθρα τώρα αγαπητέ μου!

Αληθεία, ποιά θεωρείς ότι είναι η κρίσιμη ακτίνα Τσαντρασεκάρ του ετοιμοθάνατου ελληνικού κράτους... εεε, συγγνώμη, του ετοιμοθάνατου άστρου εννοώ, ακτίνα που όπως ξέρεις έχει άμεση σχέση με την κρίσιμη μάζα, και ποιός ο ορίζοντζς δεδομένων της μεγάλης ελληνικής μαύρης τρύπας, από όρια του οποίου δεν ξεφεύγουν ούτε καν οι ώριμοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι... εεε, θέλω να πω οι φωτεινές ακτίνες;

Και αλήθεια, αμα κάποιος πέσει μέσα στην μαύρη τρύπα αυτού του άχαρου κράτους, μήπως μας περιμένει από πίσω κάποια "σκουληκότρυπα" που ενδεχομένως μας οδηγήσει στα χρέη και στην απογοήτευση ενώ λοιπούς φοροφυγάδες και λαμόγια τους οδηγήσει, όπως πάντα, στα πούπουλα;

α Κενταύρου είπε...

Φίλε Dimos.
Τώρα είμαστε κοντά στο όριο του Chandrasekhar 350 δισ, όπου το ψυχρό άστρο Ελλάς δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ισορροπία του και θα καταρρεύσει από τη βαρυτική έλξη των χρεών.Τότε μπορεί να οδηγηθεί σε κοινωνική έκρηξη και να σκορπίσει τη περιττή πολιτική μάζα στο σύμπαν..

α Κενταύρου είπε...

Kariadida62
O Chandrasekhar είναι ο Ινδός που αναφέρθηκα σε ένα σχόλιο μου στο blog σου.Αυτός ο πολίτης του κόσμου ,ασχολήθηκε με μαύρες τρύπες με κατάρρευση αστεριών κλπ Αντιμετώπισε την εχθρότητα του καθηγητή του Εddington που τον έπεισε να εγκαταλείψει αυτό το τομέα έρευνας .Τελικά ο Ινδός δεν σιώπησε και πήρε το βραβείο Νοbel.

Madame de la Luna είπε...

Εξαιρετική η ανάρτηση σου και φοβάμαι, πως για πολλά χρόνια θα παραμένει επίκαιρη.

Μου φαίνεται πως εκτός απ' τις μαύρες τρύπες, Σκοτεινή Ύλη καλύπτει και κάθε αισιόδοξη σκέψη πως μπορεί να βγει απ' το αδιέξοδο μια χώρα σαν και τη δική μας. Αλλά αμφιβάλλω, αν θα γλυτώσουμε απ' την περιττή πολιτική μάζα..

Καλή σου μέρα.

a-kentavrou είπε...

Μadame de la Luna
Εξαιρετικός ο Κύριος Καθηγητής Γεώργιος Γραμματικάκης, λαμπρό αστέρι μέσα στη μαύρη τρύπα της νεοελληνικής μιζέριας.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ .

a-kentavrou είπε...

Καλό Μήνα.
Έκανα μια επίσκεψη στο blog ,εδώ είμαστε θα τα λέμε.

Γιώργος Λυριστής είπε...

Τελικά συνέχεια ανακαλύπτω θησαυρούς μέσα στα γραφόμενα σας!! Δεν έχω λόγια πολλά να πω! Απλά σας μελετάω με πάθος!

Υ.Γ: Ας μου επιτρέψετε μία πρώτη και τελευταία αναφορά στο μπλογκ μου χωρίς κανένα ίχνος σκόπιμης διαφήμισης...

Στο παρακάτω λινκ έχω ανεβάσει μια ανάρτηση που πολύ θα ήθελα να τη διαβάσετε μιας και η γνώμη σας θα ήταν πολύ χρήσιμη για μένα:

http://georgeliristis.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

Αυτά και πάλι συγνώμη για την αναφορά στο μπλογκ μου!!

Dimos είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη, την πάτησα! Ήθελα πρώτα να τελειώσω την έρευνα πάνω στο DESERTEC και να ολοκληρώσω την συγγραφή του http://megalesistories.blogspot.com/2010/02/desertec.html (το οποίο διάβασες και σχολίασες χτες το βράδυ) και ΜΕΤΑ να σχολιάσω το προηγούμενο post σου για τος Α.Π.Ε. με το οποίο συμφωνώ σε πολλά σημεία αλλά διαφωνώ σοβαρότατα σε αρκετά άλλα. Αλλά πάνω που στρώθηκα επιτέλους να γράψω ένα εκτενές και νομίζω μεστό σε επιχειρήματα σχόλιο και το είχα σχεδόν τελειώσει, πάτησα κατά λάθος Ctrl + κάτι, δεν ξέρω τί, μάλλον Ctrl + W, κι έκλεισα την σελίδα σου πριν το αποθηκεύσω! FUCK! Τώρα δεν μπορώ να το ξαναγράψω... κρίμα, γιατί θα ήταν ενδιαφέρον να διαβαστεί ο αντίλογός μου από εσένα και τους αναγνώστες σου και μετά ενδεχομένως να επισχολιαστεί... τέλος πάντων.

Αν μη τί άλλο, πέρα από το άρθρο για το DESERTEC και κάποια άλλα πολιτικομηχανικίστικα και περιβαλλοντικά άρθρα που έχω αυτόν τον καιρό στα σκαριά (μεταξύ άλλων για την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την επαναχρησιμοποίηση των μέχρι πρώτινως βλαβερών παραπροϊόντων της βιομηχανίας κατεργασίας και παραγωγής δομικού χάλυβα, της πιο ρυπογόνας στον κόσμο), μου έδωσες το έναυσμα και για μια συγκριτική μελέτη ανάμεσα στις νέες πηγές ενέργειας, είτε είναι Α.Π.Ε., είτε πυρηνική, είτε οποιαδήποτε άλλη. Ενδεχομένως να σου απαντήσω μέσα από εκείνο το άρθρο. Βέβαια, λίγο δύσκολη η δημοσίευση ενός τόσο φιλόδοξου post μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, γιατί η εξεταστική μας κάθεται στον λαιμό!

Την καλημέρα μου

α Κενταύρου είπε...

Καλησπέρα Dimo
To καταλαβαίνω το έγραψες αφθόρμητα,τώρα χάθηκε αν το γράψεις πάλι είναι ξαναζεσταμένη τροφή.Η συγκριτική μελέτη θα έχει ενδιαφέρον.Τέλειωσε την εξεταστική σου,κάνε τις βόλτες σου,πιές τα κρασάκια σου και όταν βαρεθείς αρχίζεις τη μελέτη σου,είναι και απόκριες μη ξεχνάς.Δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις μια μελέτη,να υπολογίσεις τη συνολική παραγόμενη ποσότητα οξυγόνου που παράγεται από τα φυτά σε όλη τη χώρα ,την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά ολη η καλλιεργήσιμη και μη, χλωρίδα.Να βρεις τη ποσότητα του διοξειδίου που παράγεται από όλες τις δραστηριότητες στη χώρα.Να δούμε το ισοζύγιο των αερίων και αν το παραγόμενο διοξείδιο είναι πλεονασματικό τότε έχουμε πρόβλημα θερμοκηπίου,και σε ποιό βαθμό.Πόσες ΑΠΕ χρειάζονται?
Από μια τέτοια μελέτη μέχρι ποιού βαθμού μπορεί να καταστραφεί το πράσινο,μέχρι ποιού βαθμού μπορείτε να τσιμεντώνετε πλατείες οι μηχανικοί κλπ.