Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Γαλαξίες

Αυτό καλείται το Hubble Ultra Deep Field. Άρχισε στα τέλη του 2003 όταν από ένα μικροσκοπικό, σχετικά κενό του ουρανού, μας δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουμε για 12 σχεδόν ολόκληρες ημέρες περίπου 10.000 γαλαξίες.Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (HST) είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που τέθηκε σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο τον Απρίλιο του 1990. Πήρε το όνομα του από τον Αμερικανό αστρονόμο Edwin Powell Hubble (1889-1953).
Ο Hubble άλλαξε την αντίληψη μας για το σύμπαν,  αποδεικνύοντας την ύπαρξη άλλων γαλαξιών πέρα από το Γαλαξία που ανήκει το Ηλιακό σύστημα.Ανακάλυψε ότι ο βαθμός  μετατόπισης προς το ερυθρό του φάσματος,του φωτός που έρχεται από τους Γαλαξίεs αυξάνει ανάλογα με την απόσταση τους από τη Γη. Αυτό έγινε γνωστό ως νόμος του  Ηubble και σημαίνει  ότι  οι γαλαξίες  απομακρύνονται από το παρατηρητή με ταχύτητα που είναι ανάλογη της απόστασης τους από τη Γή ,άρα το σύμπαν διαστέλλεται.

4 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ακόμα διεκδικούμε την μοναδικότητά μας, όταν μ'αυτό το φοβερό τηλεσκόπιο ανοίγουμε τρύπα διάπλατη στο σύμπαν;!
Εσύ Κένταυρε πιστεύεις ότι γρήγορα θα βρεθεί εξωγήινη ζωή;

α Κενταύρου είπε...

Καλησπέρα σμιλευμένη αρχόντισσα
Δεν τίθεται έτσι το ερώτημα. Το ερώτημα είναι υπάρχει μορφή ζωής κάπου αλλού στο σύμπαν?
Σε αυτό το ερώτημα βρισκόμαστε τώρα,ακολουθούν τα ερωτήματα αν θα μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε η να μας προσεγγίσουν και πότε.
Αναλογικά αφού, όπως είδες στη στενή περιοχή του ουρανού υπάρχουν 10.000 γαλαξίες,θα πρέπει να υπάρχει εξωγήϊνη ζωή.Οσο για επικοινωνία στη κεφαλίδα του blog μου λέει ότι για το πλησιέστερο αστέρι χρειάζονται 28.760 αιώνες με το ταχύτερο αεροπλάνο.Δεν υπάρχει δυνατότητα με την υπάρχουσα τεχνογνωσία να πάμε ούτε στη εσχατιές του ηλιακού συστήματος.Η άποψη ότι θα έχουν αυτοί καλύτερη τεχνογνωσία δεν είναι λογικό να ευσταθεί με την αναλογική αρχή και την αρχή ότι οι νόμοι της φύσης είναι παντού οι ίδιοι,και το σύμπαν έχει χρονικά την ίδια αφετηρία δεν θα πρέπει να έχουν καλύτερη τεχνογνωσία.Δεν είναι μόνο θέμα τεχνογνωσίας, διότι φαίνεται ότι η ταχύτητα του φωτός είναι το ανώτερο όριο που μόνο το φως μπορει να πετύχει.Η επιστήμη σταματά σε αυτές τις διαπιστώσεις .Το λόγο έχει η φιλοσοφία.

Pantelis είπε...

Γεια σου φίλε, το Hubble όντως μας άνοιξε τα μάτια. Υπάρχει μια σελίδα στη NASA που βγάζει σχεδόν κάθε μέρα μια καινούργια φωτογραφία του Hubble είναι εκπληκτικές. Όσο για τη ζωή αλλού, αν μου επιτρέπεται, θα κάνω ένα μάλλον αντίσυμβατικό σχόλιο. Το μέγεθος του σύμπαντος από μόνο του δεν μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής αλλού. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει, αλλά πως από μόνο του το τεράστιο μέγεθος του ή το τεράστιο πλήθος των γαλαξιών δεν λέει και πολλά πράγματα. Για παράδειγμα υπάρχου άπειροι πρώτοι αριθμοί, υπάρχουν άπειροι άρτιοι αριθμοί αλλά μόνο ένας είναι και πρώτος και άρτιος!!!

a-kentavrou είπε...

Καλημέρα Παντελή
Έχεις δίκιο,όχι το σχόλιο σου δεν είναι αντισυμβατικό,επιβεβαιώνει την αδύναμία της γνώσης.Το λόγο τον έχει περισσότερο η φιλοσοφία,προς το παρόν.Ο Γραμματικάκης έχει ένα άρθρο σχετικά με αυτό το ζήτημα ,σκέφτομαι να το αναρτήσω κάποια στιγμή.